DaoBG форум: Закаляване (компилация от мнения на потребители)

Към съдържанието

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Закаляване (компилация от мнения на потребители)

#1 Потребителят е офлайн   Judoboy 

• зле възпитан
  • Покажи блога
  • Група: Mодератори
  • От:София
  • БИ:де що има бой

Публикувано: 22 Февруари 2010 - 14:49

Тъй като постовете от рода
цитат"""
Темата е добра, но май има нужда малко от почистване. Има доста offtopic.gif
"""
се множат, но въпреки това спамърите продължават да бълват мненния ,след като са посетили по 2 тренировки и ценната иноформация се губи , ето малка компилация от мнения на хора преживяли доста в БИ и дали ценни съвети(ценни според мен, естествено може да съм пропуснал някое и друго мнение ,но основното е тук. Ако открия в други теми, ще ги добавя)

извадки от тема http://daobg.com/for...topic=2916&st=0
и извадки от тема http://daobg.com/for...topic=328&st=90

Показване на мнениетоAomi, в 24.01.2005, 10:18, написа:

"""""" Някакви ще сподели ли някои методи на закаляване...например топене на ръцете (краката) в лед, или в жар...уол кикс на колоната (хе-хе) and so on...""""

пи4 какви уол кикове в колената confused1.gif ?!! от това краката ти 6те станат кайма. уол киковете се бият на бедрата за
закаляване. ръцете и петите се набиват в земята, поема6 удари с корема и др. такива.

Показване на мнениетосап4ето, в 21.05.2005, 21:31, написа:

Какви ти 5 минути,след хубава загрявка по4ва6 закалка!Растрива6 с длани колена,пи6тяли,подбедрици и лакти-продалжително
време!После на мек 4овал по 20 6ута на крак! И накрая с противник по4вате даси разменяте лоукици и 4удан мава6ита сас сила 40-50 %,като за6титата трябва да баде мека а не дасе подлагат колена и лакти!След това маже6 !После малко условен бои с противник или бои сас сянка и си готов!

Показване на мнениетоZoro, в 12.09.2005, 12:29, написа:

Хмммм , някакъв вид общо закаляване , предполагам че се прави навсякъде . Сега , нека видим закаляване на ударните части и частите за блокове . Искам първо да уточним нещо - можете да закалявате костите , но не и ставите . Така нареченото закаляване на ставите , не е нищо друго освен натрупване на мазоли по кожната повърхност над съответната става - самата става не може да се закалява .
Закаляването на юмруците и кокалчетата , както са посочили и PAX и Han Omurtag трябва да се прави внимателно , защото иначе артритът ще ти дойде на гости . Според мен и не само според мен , това трябва да се прави на твърди, но поддаващи
повърхности - твърд чувал , удари в пясък ... С блъскане по стени и макивара ще си повредите ставите на кокалчетата . За закаляването на предмишница и бедра , т.е. увеличаването на прага на поносимост на болката , мисля че достатъчно сте описали Закаляването на подбедрицата с упражняване на удари също върху твърди чували/аве който иска може и да блъска върху каквото си поиска/ - натрупването на костно вещество върху коста не само я заздравява , но и леко удебелява . Но това не става до безкрайност - идва момент в който не може да постигнете повече , но трябва да го поддържате , иначе постигнатото малко по-малко започва да се губи .
А в общи линии , всеки е индивидулности както е казал WaffenSS

Цитат

(WaffenSS @ 29.11.2004, 14:26)
Няма универсална рецепта - индивидуално за всеки според костите и ставите. ...

.
---------------------------------------------------------------

Цитат

(Han Omurtag @ 24.01.2005, 21:53)
...А някой за закаляване на главата знае ли нещо smile.gif ?...

Няма такова животно - може да ти заздравеят само вратните мускули , за да не ти се кандилка тиквата от всяко чукване .
Аааааааа , забрайх ве biggrin.gif - един познат дрънкаше глупости , че ако си тупаш тиквата с дланта отгоре сам , щяло да
дойде момент в който ще си можел да издържаш на удар с желязо по главата confused1.gif ?!??!? Казал го бил некъв китаец .
Пък аз му казах че като реши да пробваме или ми намери такъв човек , да заповяда да изпробваме ! thumbsup.gif
---------------------------------------------------------------------

Цитат

(сап4ето @ 14.05.2005, 13:04)
Купи си брато4ка МУ-ТАИ масло и ниама да има6 проблеми но направи преди това елементарната закалка.Пробваи ас сам го!хората са го измислили!

Да , направените на основата на змийска или/и пчелна отрова медикаменти , изолиращи повърхностните нервни окончания , са най-добри . В Тайланд в почивката мужду рундовете в ринга влиза масажистът и те маже отново от главата до петите .
А който не може да си намери нещо подобно , да пита по аптеките и да си направи смеска от примерно : бен гай , финалгон , и разни подобни и да поекспериментира .
---------------------------------------------------------------------

Показване на мнениетоZoro, в 13.09.2005, 09:08, написа:

Цитат

(WaffenSS @ 13.09.2005, 10:24)
...Влияе ли каляването доколкото сте постигнали такова върху стила на игра и доколко е правилно да се уповаваме на
калеността за сметка на техниката?? Каляването добра защита ли е според вас и става ли за атака.

Естествено , че каляването влияе върху стила на игра ! Позакаленият състезател е по-сигурен в себе си и не го страх да
атакува . Пример бях дал и преди : боксьорите добре се стравят на кик-бокс , но на правилник фул-контакт/от кръста нагоре/ , с лоукик повечето не искат да играят ; много малко пък кик-боксьори се престрашават да се пуснат на тай-бокс или муайтай . А каляването си е добра защита , но без съответно правилен тайминг , не върши работа . Ако примерно не ти е позакален крака , как ще се престрашиш да атакуваш ? Малцина могат да вкарат чист удар и да излязат без реакция на противника , а при динамичен бой с размяна си е чиста необходимост .

Показване на мнениетоZoro, в 19.07.2006, 07:48, написа:

Цитат

(vienko @ 19.07.2006, 00:54) *
Вълшебни обезболяващи мехлеми няма или ще са някакви дроги с краткотраен ефект и тежки последствия заради притъпената болка.
..

smile.gif Туй сам ли го реши , или постигна "прозрение" biggrin.gif . Вълшебни наистина няма , но другите ти части от
изречението не са наред :
1. НЕ СА дроги
2. ефекта е различен според мазилото което използваш
3. "тежки последствия" викаш - откъде го реши ?!

Показване на мнениетоZoro, в 20.07.2006, 08:02, написа:

Цитат

(vienko @ 19.07.2006, 23:45) *
...а тежките последствия kenshin2.gif естествено,че са по-големите травми които може да си нанесеш,защото болката ще е
притъпена и може да попрекалиш с натоварването ...

smile.gif Ми то за туй , се използва от хора които гонят някаква определена цел , и се използва внимателно , а не постоянно
. Трениращите за здраве или хоби , ходят на лекар или почиват smile.gif

Показване на мнениетоnakmuay, в 15.10.2007, 22:04, написа:

Цитат

QUOTE (shawngod @ 15.10.2007, 22:50) *
Предварително ще помоля хора които не са компетентни да не дават мнение, бих искал нещо изпитано и ефектирало върху някой, става въпрос за каляване на краката от около година тренирам кикбокс по сериозно и в последно време получих 2 много кофти травми и то от ритници които аз съм нанесъл. Почнал съм от 1 месец да си търкалям с лек натиск малка точилка по острата кост на краката и на тренировки гледам да правя ритници на по твърд чувал, но явно трябва и още нещо така че каратистите и муай-тайците могат да дадът нещо от кухнята thumbsup.gif

Това правя и аз...само,че вместо точилка ползвам едно шестостенно дърво.....търкаляики го ръбовете третират
костта....нанасят се и леки контролирани удари с него по костта...Работата на твърд чувал също е добро упражнение...В залата имаме и една автомобилна гума....става за закалка на тибията и лактите също....За коленете и юмруците ползваме дъски обвити с кече(не точно макивара)....Засега това са условията с които разполагаме...иначе упражнения колкото искаш...Основното е редовното третиране на костта,постоянство и да не се бърза...В Тайланд се нанасят удари с тибията по бананови дървета....кората е водниста и сравнително мека...не е като да риташ букови или дъбови дървета...Сигурен съм,че Катана ще ти предложи интересни неща thumbsup.gif

Показване на мнениетоpv, в 23.10.2007, 18:08, написа:

Не препоръчвам да се ритат дървета под какъвто и да е предлог и омотаване smile.gif
Някои от описаните тук методи са подходящи, също така има и достатъчно твърди чували по които да се калява човек.
Тренирайте за здраве, а не с гол ентусиазъм! thumbsup.gif

Показване на мнениетоpv, в 23.10.2007, 18:36, написа:

Никъде не съм споменал боксова круша.
Пак повтарям, че има достатъчно твърди чували за закаляване.Един такъв имам и в моята зала.
И да,наистина говориме за закаляване, а не за осакатяване. smile.gif
Поздрав!

Показване на мнениетоpv, в 23.10.2007, 19:04, написа:

Показване на мнениетоГеорги Николов, в 23.10.2007, 18:53, написа:

Едно много важно нещо съм научил от моя треньор, той казва така "тренирай колкото трябва не колкото можеш,болката не е
фактор" ninja.gif

Виж, не съм седнал да те уча как да се каляваш, имаш глава на раменете, треньор и т.н. smile.gif
На базата на моя опит съветвам останалите да не ритата по дървета както ти предложи, тва е.Пък всеки си преценява и има
треньор в залата, който да му ги обясни нагледно нещата.
За мен болката е индикатор, понякога - решаващ.

Показване на мнениетоkatana, в 23.10.2007, 21:00, написа:

има си правило-никога не удряй нещо което не може да поддаде,иначе не всички повърхности подлежат на закаляване,а самото
закаляване е дълъг,труден и не винаги успешен процес-ако се конкретизирате за кои повърхности говорим-мога да помогна,но не искам да пиша надълго и широко-и черния дроб може да бъде закален,но на понасяне на алкохол,на удари не..затова моля-по конкретно

Показване на мнениетоnakmuay, в 23.10.2007, 21:05, написа:

thumbsup.gif ...Само където на някой хора филмите им идват в повече....Доста ще трябва да обясняваш и няма гаранция,че ще ти
повярват....Но е сигурно,че като им напредне ЕГН-то ще осъзнаят някой неща....но може и да е късно..... thumbsup.gif

Показване на мнениетоAzazel, в 24.10.2007, 08:09, написа:

Цитат

(Георги Николов @ 23.10.2007, 19:32) *
В крайна сметка това е закаляване....ако искам да бия меко щях да ходя да бия боксова круша а пък вече ръцете са ми доста по
здрави....така мисля.

На 18 год...ръцете доста по-здрави...дано скоро не отваряме нова тема:"Лекуване на травми" thumbsup.gif.И аз така си мислех на 18,обаче две счупвания на ръцете ме накараха да го осмисля thumbsup.gif

Цитат

(pv @ 23.10.2007, 20:04) *
Виж, не съм седнал да те уча как да се каляваш, имаш глава на раменете, треньор и т.н. smile.gif
На базата на моя опит съветвам останалите да не ритата по дървета както ти предложи, тва е.Пък всеки си преценява и има
треньор в залата, който да му ги обясни нагледно нещата.
За мен болката е индикатор, понякога - решаващ.

Старото си е старо thumbsup.gif

Цитат

(Георги Николов @ 24.10.2007, 08:40) *
Вижте аз това го правя не от един или два дена,отначало започнах по чувал с бинт после минах без бинт и сега съм на дърво
със бинт и все пак не удрям много силно не искам да ходя да ме гипсират.

А наясно ли си,че всеки удар по това дърво може да ти е последен,макар и лек?
Абе,що всеки се мъчи да открива топлата вода?Мамка му вие чешми нямате ли си?Какво е мнението на треньора ти за блъскането по дърветата?Да знаеш Тонг По и Ван Дам бяха на филм....реалността е по-различна thumbsup.gif
Поздрави

Показване на мнениетотолерантния, в 24.10.2007, 08:45, написа:

thumbsup.gif thumbsup.gif Дървото не се огъва,нали?Както и някой бетонен стълб!При удар в такава повърхност енергията от
удара няма накъде да се разсее,затова се връща в ставите на удрящия и ги разбива,може да стигне и до мозъка му,това може да стане повече при удари с ръце,но все пак...Каляването трябва да става постепенно и разумно,не правете глупости които сме ги правили преди 20г,казвам го най-приятелски! smile.gif

Показване на мнениетоAzazel, в 24.10.2007, 10:31, написа:

Цитат

QUOTE (Георги Николов @ 24.10.2007, 11:24) *
Дано не прозвучи грубо но знам какво правя не съм някои хлапак които се прехлъсва по филми. tongue.gif Които не ми вярва да си увие ръцете в бинт и да ходи да удари няколко пъти някое дърво.Мисълта ми е че не е толкова страшно

Да ти кажа пробвал съм smile.gif .И повече от няколко пъти съм удрял.И ефект не видях тогава,не виждам и сега.Ако не броим болката разбира се smile.gif .Ама ако целта е болката,помоли учтиво някой и мисля,че няма да има проблем да ти я причини thumbsup.gif .
Поздрави

Показване на мнениетоnakmuay, в 25.10.2007, 20:31, написа:

Цитат

(NightShadow @ 25.10.2007, 17:56) * пичовете блъскат по корите на бананови дървета, но всичко с мярка.

По-горе някъде съм писал за банановите дървета...кората им няма нищо общо с това което е в нашите гори thumbsup.gif

Показване на мнениетоvokil_varna, в 05.05.2008, 08:06, написа:

Нека ви кажа как закаляваме в нашата зала ?
Закалка на мускулите на краката - ами то мисля всеки го знае и прави. Застават 2 мата един срещу друг и започват да си бият лоукик с умерено темпо и не повече от 15-20% сила на удара за да се понася болката. Задачата на този, който си закалява мускула е да си предава тежестта на тялото върху крака, който закалява и по този начин да го стяга точно в момента, в който идва удара.
ЗАКАЛКА НА КОСТИТЕ НА КРАКАТА:
в залата има няколко начина. Единия (който правим в нашата зала) е на метален стълб с диаметър колкото уличен стълб за
осветление се навива въже с дебелина не по голяма от кутрето на човек, плътно и стегнато горе долу 40-50см. върху него се
овива дунапрен с киче и върху тях отново въже. По този начин се получава една доста твърда и плътна повърхност, която обаче не ти причинява миниатюрни спуквания или натъртвания на костите каквито биха се получили ако например ритнете метална тръба или дърво (както някои са писали).
Другия вариант си е този с автомобилните гуми.

Показване на мнениетоGrisha, в 06.11.2002, 12:21, написа:

Значи,1-во няколко забележки:
old_moon,не е вярно,че в айкидо няма упражнения за закаляване;в началото на всяка тренировка(поне така беше навремето) се правят упражнения за разтягане на ставите и сухожилията с цел да са по-издръжливи на ключове и по-гъвкави;е,това също е вид закаляване за мен,при това доста добър.
Това дето с крака се чупят палми и с юмруци стени-го оставете за филмите;това е начин за травмиране,не за закаляване.
Едни от най-добрите начини за закаляване са именно ударите по боксова круша(макивара и там каквото искате).Съответно по твърди уреди не се удря с всичка сила,за да не се контузите,а със средна сила и много повторения,докато се усети лека
болка-тогава се спира,до следващата тренировка(този начин за закаляване беше обяснен на семинар именно от световен шампион по таи-бoкс,дето уж чупели палми).Добре е да се тренира понасяне на удари(естествено в зоните,които подлежат на закаляване- ребрата трудно ще ги закалиш),но също със средна сила-иначе става контузия.Изграждането на гъвкава
мускулна "ризница" чрез подходящи тренировки с тежести също помага за поносимостта на удари,особено в определени зони.Относно мазането с кремове-таи-боксьорите наистина използват такива,които обезчуствяват третираното място за определено време(по време на мач),при това са доста ефективни,но няма нищо тайно в тях,това е фармацевтичен продукт.

Показване на мнениетоlawyer, в 18.12.2002, 23:42, написа:

Все забравям да споделя...
Около Варна има невероятни минерални източници. След състезания или травми мног бързо се възстановява организма. Водата е активна и в сучетание с морската става неповторим ефект особенно зимата. Горещата вода извира от ядрото на земята с температура 80 градуса и сучетанието гореща->студена морска вода много бързо възстановява организма абе вообще си е супер. Сега според мен това сакалява организма, но не е точно каляване в смисъла които се влага в карате. Та там под горещата вода е добре да се разтяга има и скалички наоколо където може да се позакаляват и ръцете и краката. Тренировка във водате-удари срещу вълните също според мен е полезно, понякога ударите по вълните са доста болезнени и напомнят неочакван блок, а и заедно е добра тренировка на вестибюларня апарат...
Всичко това аз бих отнесъл към общото закаляване и подготовка на организма за контактни срещи, макар някой да отричат ефект на закаляване.А някои пита за масажите... Ами на плажа масаж с пясък обилно или другият е - прави се саламче от плат пълни се с пясък и се точи с него по цялото тяло като питка, самоче трябва да е плътно набито и постепенно да се увеличава натиска като се комбинира с удари... това няма никаква философия...
Това са мои лични изводи които не се споделят от всички масово, но според мен имат някакъв ефект и то положителен.

Показване на мнениетосап4ето, в 27.05.2005, 18:58, написа:

След хубава загрявка по4ва6 закалка!Растрива6 с длани колена,пи6тяли,подбедрици и лакти-продалжително време!После на мек 4овал по 20 6ута на крак! И накрая с противник по4вате даси разменяте лоукици и 4удан мава6ита сас сила 40-50 %,като за6титата трябва да баде мека а не дасе подлагат колена и лакти!След това маже6 !После малко условен бои с противник или бои сас сянка и си готов!

Показване на мнениетоThai, в 01.05.2008, 07:56, написа:

Силовата тренировка води до повишаване плътността и здравината на костите smile.gif

Показване на мнениетоAzazel, в 01.05.2008, 15:19, написа:

""(Niko @ 01.05.2008, 13:09) *
А един въпрос... с такова "закаляване" не си ли пре**ваш самите стави. И след гонини да има да ти треперят ръчичките? Щото
до колкото знам такова закаляване до това води? confused1.gif
П.С. Не се заяждам, а наистина питам. Интересно ми е..""

Реално погледнато няма никакво значение от какво ще ти треперят ръцете-дали от чекии или от закаляване.Резултата е един и същ-все ще си разливаш супата smile.gif

Показване на мнениетоСтанислав, в 06.12.2008, 08:05, написа:

""Цитат(Docky @ 30.04.2008, 13:55)
Аз примерно си закалявам ръцете като много често,когато се сетя де,удрям по стената в къщи лекичко с кокалчетата най-вече на ръцете,и така докато не изтръпнат от болка,до вечерта ме боли,но минава бързо.Обаче един месец като гио правих и айде да не

казвам голяма дума,но се усещаше голяма разлика.Също много си калявам подбедрицата,защото при Мъай тай се изпозлва много и трябва да е здрава.Аз имам чувството,че нервите м иги няма там,издухали са до един,понеже почти не чувствам болка от удар в кокъла на подбедрицата huh.gif Иначе живея в къща и в двора си имаме дървета и просто си излзиам в градината и започвам с гол крак по къси гащета да ритам по дървото много лекичко в началото,като свикнеш почваш и по-силно и така да ви кажа се е случвало да ми текне и кръв и чак тогава спирам.Може да не е най-правилния вариант,но много ми могна да преодолея болката и травмите точно в тази област.Иначе сега наблягам на китките,понеже те са ми проблемна област,контузвам ги често и затова сега правя всеки ден упражнения за заздравяване на китктие,да видим дали ще има някакъв ефект.
""

Това е дежурната грешка на неопитния тийнейджър. Просто още не си наясно с тялото си, а и със себе си. Не си мисли, че като си вредиш, и ставаш по-специален - има си правилни насоки на подготовка, които ще те направят по-добър боец (техника, спаринг, чували, лапи, физическа подготовка...). Ще ти дам пример - представи си, че имаш кола. Вместо да и сложиш втори карбуратор, например, ти системно я блъскаш челно в дувара на комшията, за да стане 'по-яка'.

Показване на мнениетоpv, в 06.12.2008, 23:03, написа:

Най-безболезният подобен начин е да вземеш една точилка и да започне да я търкаляш по тибия нагоре-надолу като упражняваш постоянен натиск в зависимост от търпимоста ти.
Ритай по твърд чувал като предварително загряваш с леки ритници тибия.

Показване на мнениетоkatana, в 21.02.2010, 19:46, написа:

Показване на мнениетоIvoKV, в 20.02.2010, 11:44, написа:

Обучението на бойците е сурово. За закаляване на подбедриците боецът рита ствол на дърво, обвит с въже или дори без въже. Бойците мажат пищялите и предмишниците със змийска отрова. Тя убива повърхностните нервни окончания и им позволява да нанасят и поемат по-силни удари.
Та въпроса ми е: Може ли някой да ми каже нещо повече за нея ? Позволена ли е още? От къде се купува? Има ли по-късно отрицателни ефекти на здравето? Общо взете каквото знаете кажете!

много легенди четеш, в лосиона с който се мажат бойците има змийска отрова,но в нищожно количество,както и в много лекарстава за разширени вени примерно,но идеята съвсем не е да се убият нервните окончания..поносимостта на болка се оттренирва-т.нар закаляване,наковаване,няма вълшебно мазило дет се мажеш и не боли повече

0

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Similar Topics Collapse

Тема Форум Автор Статистика Последно мнение
Нови мнения Икона Национална Купа - старша възраст, девойки, младежи
коментари и мнения относно състезанието тук..
Шотокан ivelina_2 
  • 12 Мнения
  • 1 523 Прегледи
Гореща тема (има нови) Икона Трениране (закаляване) на китките
китки
Физическа подготовка Ninj0 
  • 40 Мнения
  • 8 538 Прегледи
Заключена тема Анкета:    Икона Чистка на несъдържателните мнения
да бъде или да не бъде
DaoBG old_moon 
  • 26 Мнения
  • 3 038 Прегледи
Нови мнения Икона Поредните мнения от сорта кое БИ е по-добро Общи дискусии half 
  • 15 Мнения
  • 102 Прегледи
Нови мнения Икона Начини и методи за възстановяване на работоспособността
давайте , мнения , препоръки , литература ....
Физическа подготовка Zoro 
  • 19 Мнения
  • 3 180 Прегледи

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни