DaoBG форум: Буджинкан Нинпо Тайджуцу

Към съдържанието

Правила

Прочетете общите правила на форума.
     Нова тема: Преди да създадете нова тема, уверете се че няма подобна, като използвате Търсене. Убедете се, че сте в правилния раздел. Ако процента съмнение, че не сте в него е голям, консултирайте се с модератор. Изберете подходящо заглавие, с което потребителите да са насочени предварително за съдържанието на темата.
     Ново мнение: Ако не отговаряте на конкретно мнение от темата, прочетете всички останали, за да сте сигурни, че това, което казвате, не се е казало до сега. Ако подкрепяте или отричате нещо, направете го с обосновка. Пишете по темата.
     * Мненията на всички нови потребители остават скрити до тяхното одобрение от модератор.
  • (5 Страници)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Буджинкан Нинпо Тайджуцу Нинджуцу Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   РюДа 

• Икона
  • Група: Дао
  • От:Берлин
  • БИ:Буджинкан Нинпо Тайджуцу

Публикувано: 17 Юни 2005 - 18:20

Здравейте драги съфорумци!

Предлагам под тази тема да съсредоточим обсъждането на въпросите свързани с Нинджуцу така, както се разбира в Буджинкан Дожо под ръководството на соке Масааки Хацуми.
Това включва методика на тренировките, философия, история и каквото още може да ви се стори важно.
Нарочно отварям нова тема, защото другите теми в този форум, меко казано ме хвърлиха в туш. Но нейсе, все отнякъде трябва да се започне.
Между впрочем, на 19-и и 20-и ноември в Берлин ще се състои поредният семинар на Мариет фан дер Флийт. В качеството си на организатор каня всички българи (живущи в България) безплатно на този семинар. В зависимост от евентуалното число, най-вероятно ще може да организираме и безплатна нощувка. На практика остават само пътните.
Освен Мариет (15-и дан) ще участват и Мишел де Винтер (13-и дан) и Патрисия Виерман (10-и дан).
Повече за сега не се сещам. Ще се радвам на вашите отговори.
0

• (5 Страници)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »

Други отговори в темата

#2 Потребителят е офлайн   galio 

• предупреден
  • Икона
  • Покажи блога
  • От:София - Източния Блок
  • БИ:Pekiti-Tirsia Kali

Публикувано: 18 Юни 2005 - 00:55

поканата за семинара звучи много сериозно  :up:

за другото - някак си на всички им е интересно, но никой не знае какво да пита  :D  с нинджите открай време е така  ;D

в тази връзка вероятно би било по-добре ти да представиш това, което смяташ за специфично и оттам да се тръгне нанякъде ...

на мен лично ми е интересна работата с оръжия ... къси, дълги - квото дойде  :) 
0

#3 Потребителят е офлайн   old_moon 

• Слабохарактерен
  • Икона
  • Покажи блога
  • Покажи галерията
  • Група: Админ
  • От:Пловдив

Публикувано: 18 Юни 2005 - 14:26

Айде да не е всичко в една тема, а за всеки въпрос/проблем да си правите нова тема, иначе да вземем да изтрием форума и да си пишете в тази тема :)
0

#4 Потребителят е офлайн   баируме 

• Икона
  • Група: Ушу
  • БИ:kung fu toa

Публикувано: 18 Юни 2005 - 14:53

РюДа, в 17.06.2005, 18:20, написа:

Здравейте драги съфорумци!

Предлагам под тази тема да съсредоточим обсъждането на въпросите свързани с Нинджуцу така, както се разбира в Буджинкан Дожо под ръководството на соке Масааки Хацуми.
Това включва методика на тренировките, философия, история и каквото още може да ви се стори важно.
Нарочно отварям нова тема, защото другите теми в този форум, меко казано ме хвърлиха в туш. Но нейсе, все отнякъде трябва да се започне.
Между впрочем, на 19-и и 20-и ноември в Берлин ще се състои поредният семинар на Мариет фан дер Флийт. В качеството си на организатор каня всички българи (живущи в България) безплатно на този семинар. В зависимост от евентуалното число, най-вероятно ще може да организираме и безплатна нощувка. На практика остават само пътните.
Освен Мариет (15-и дан) ще участват и Мишел де Винтер (13-и дан) и Патрисия Виерман (10-и дан).
Повече за сега не се сещам. Ще се радвам на вашите отговори.

въпрос-каква е крайната цел в нинджуцо.не питам за средствата и пъти6тата ,а за ЦЕЛТА.моля за кратък,но из4ерпателен отговор.                    въпрос-медитация,автохипноза и фармакология|халйуцогени|-използват ли се и как.4ао
0

#5 Потребителят е офлайн   galio 

• предупреден
  • Икона
  • Покажи блога
  • От:София - Източния Блок
  • БИ:Pekiti-Tirsia Kali

Публикувано: 18 Юни 2005 - 14:55

баируме, в 18.06.2005, 14:53, написа:

каква е крайната цел в нинджуцо / медитация,автохипноза и фармакология|халйуцогени|...

в контекста на поста на олд-муун, всяко това може да бъде отделна тема, към което аз си добавям въпроса за работат с оръжия в нинджуцу - какви, кога и по колко  :)  и остава да чакаме нинджите  :up:
0

#6 Потребителят е офлайн   Petar 

• Фен на Айрън Фиста
  • Икона
  • Група: Айкидо
  • От:Уганда,село Долно нагорнище
  • БИ:Наблягаме на Айкидото

Публикувано: 18 Юни 2005 - 15:08

РюДа, в 17.06.2005, 18:20, написа:

15-ти дан ли ве лек :D  ;D
0

#7 Потребителят е офлайн   РюДа 

• Икона

Публикувано: 18 Юни 2005 - 17:56

Здравейте,
да правилно сте прочели - 15-и дан.
Причината за този дан, доколкото знам, е следната:
В Буджинкан има просто друга система на оценяване с кю и дан. Освен това първоначално дановете са били само до 10-и, но във десетия Хацуми сенсей въвел пет "под-данове" и за по-лесно на тях сега им се вика 11-и до 15-и дан.
Доколкото знам, особено европейците не бяхме много щастливи с това решение, заради такива реакции като на Петър (напълно разбирам недоумението му), но какво да се прави, сенсей така е решил и сега се опитваме да не изглеждаме прекалено глупаво с тези данове.
Въпреки очевидната несъвместимост със степените в Будо, не било така че можело да се каже, че нашите данове "стрували" по-малко от другите. Лично за мен това е сравняване на круши с ябълки, както викат в Германия.

До "Старата луна" :wink: : още ми е трудно да се ориентирам в начина, по който действа даобг, така че те моля да ми простиш, ако не подхождам в смисъла на форумите.

Въпросът с оръжията: Чисто теоретично няма абсолютно никакви ограничения относно оръжията, които използваме. Вкючително и тапи на бутилки съм виждал да се използват. Но основните са ханбо, йобо, рокушакубо, бокен, кузари, танто, кунай, яри, нагината, шурикен и разни други, главно традиционни японски оръжия. Освен това съм виждал бастун :!:, яке, запалка, пистолет разбира се химикалка и т.н.

Медитация, хипноза, фармакология не се използва така, че на някой, който е на мойто ниво, да е достъпна тази информация. С други думи, изглежда, че не се прави, но аз от 15 години тренирам в Буджинка и всеки път научавам нещо ново, така че, кой знае?
Естествено се медитира както в другите бойни изкуства. В основата на тренировките е ръкопашният бой и използването на горепосочените оръжия.
За малко да забравя, някои ентусиасти (към които и аз вече бих се причислил) тренират езда и стреляне с лък от кон и мятане на копие. На японски баджуцу. Но в това отношение съм абсолютно начинаещ. Засега мога само да се качвам на (бавно) галопиращ кон и да слеза от него. Голям кеф!

Според мен най-голямата разлика между Буджинкан Нинпо Тайджуцу и Будо се състои в едва ли не диаметрално противоположен подход към "научаването" на техники. Имаме някои основни ката, които си ги "зазубряме", но истинската тренировка протича в това да "разрушим" тези ката включително и всяка друга техника. Тоест след като дадена техника е въведена, правиме максимален брой вариации, хенка, на тази техника - един вид я "разглеждаме" от всяка възможна страна или я разглобяваме, както дете разглобява играчка.
Боже, пак стана дълъг постинг. Прощавайте :huh:
0

#8 Потребителят е офлайн   hinki 

• Икона
  • От:София
  • БИ:Джу джуцу и шотокан.

Публикувано: 19 Юни 2005 - 01:20

Здравей, РюДа.
Радвам се, че си тук.
В един от предните си постове ти писа, че повечето техники в нинджуцу съществуват в джу джуцу или в други системи, но са "понинджвани".
Какво значи това? Опиши по-конкретно този процес на "понинджване".

Как никю и коте гаеши се превръщат в омоте-гяку и ура-гяку?
Как сеои наге или томое наге се "понинджват"?
Как се "понинджват" ударите и ритниците?

Защо се "понинджват"? Друга перспектива за боя ли дават нинджуцу и нинпо? 

Месец ноември още е далече. Ако успея да уредя пролука в програмата си, с радост бих участвал. Това, че сме с бели дрешки, проблем ли ще е? :-)

Кирил 
0

#9 Потребителят е офлайн   РюДа 

• Икона

Публикувано: 19 Юни 2005 - 14:56

Честно казано, ще ми е малко трудно да обясня "понинджването". Най-лесно може би ще е, ако кажа, че е прикрито изпълнение на техниката. Тоест, правиш се, че не правиш техника... :confused: Съжалявам, но не мога да го опиша по-добре. Това обаче предполага да имаш добро тай-джуцу, за което обикновено трябва доста тренировки - както навсякъде.
Не бих казал, че в другите БИ това не се прави, мисля че във всяко бойно изкуство има такива елементи, но като че ли при нас са особено много. Но понеже не съм тренирал други бойни изкуства, само предполагам това. Простете ми, ако греша.
Относно имената на техниките - мисля, че в повечето случаи на японски това са доста прозаични наименования и разликата в имената не означава, че техниката е друга. Но пак повтарям, стремим се, след като сме научили дадена техника по определен начин да изпълняваме, да разширим спектъра на нейното използване. Един вид търсене на сърцевината на техниката, или пък опит на оттърсване от всичко ненужно... И това по-скоро може да се покаже, отколкота поне аз мога да опиша.
Искам пак тези, които сериозно се интересуват да насоча към Методий и Тихо във Враца.
0

#10 Потребителят е офлайн   баируме 

• Икона

Публикувано: 19 Юни 2005 - 21:13

РюДа написа:

Медитация, хипноза, фармакология не се използва така, че на някой, който е на мойто ниво, да е достъпна тази информация. С други думи, изглежда, че не се прави, но аз от 15 години тренирам в Буджинка и всеки път научавам нещо ново, така че, кой знае?

благодаря,но ако може6 поинтересувай се по-задълбо4ено.и о6те какъв вид медитация практикувате.усъвър6енстването на техниките и вариативноста как ги постигате- 4рез многократни повторения,използване на разли4ни скорости,медитативен подход към тях, стати4но или динами4но зау4аване или някакъв друг подход.4ао
0

#11 Потребителят е офлайн   РюДа 

• Икона

Публикувано: 20 Юни 2005 - 11:22

Относно хипнозата и фармакологията вече съм питал и то Мариет, която все пак е на най-високо ниво. Тя ми каза, че такова нещо не се преподава. Същата вечер (тя беше на семинар в Берлин) по едно време тя ме попита, дали знам, как се мери пулс и ми подаде ръката си. Понеже от малък тренирам разни видове спорт, естествено знаех, как да напипам пулс. Но за мое най-голямо учудване не открих такъв при нея. След мен се изредиха още двама, трима от най-напредналите ми ученици, но и те без успех. Тогава тя с една много доволна усмивка извади изпод мишницата си няколко салфетки, които беше свила на топче. Показа ми ги и каза:"Ето това е кужи ин!" Или с други думи най-обикновен шарлатански номер, или с още по-други думи - здрав разум. Според мен това е в основата на Буджинкан Нинпо Тайджуцу - здрав разум!
Но Здравият Разум не бива да се бърка с нашето европейско разбиране, което обикновено почива на измеримото в естествените науки. Има, разбира се, и явления, които не може понастоящем да се "измерят", но въпреки това са факт. Един пример от историята: преди да се открие радиоактивното излъчване, то все пак си е съществувало.
В една книга на единия от личните преводачи на Хацуми сенсей, Бен Джоунс, се разправя, как веднъж някой попитал Хацуми сенсей, за фармакологията. Хацуми сенсей му бил казал, че знаел за тях, но не ги преподавал.
Всеки сам да си направи изводите.
Друго нещо, при което не съм сигурен, дали сам съм се сетил или някой ми го е казал е, че в Япония има съвсем други билки, растения и животни. Тоест няма кой знае какъв смисъл от него да учиме нещо за фармакологията (а тя преди всичко трябва според мен да се движи на това ниво) на Япония. Ако някой наистина се интересува, кое растение за какво става, най-добре е да започне с баба си и т.н. ... Е, разбира се това не е много готино :wink:
За медитацията ... Свенерик, занимаващ се понастоящем над 50 години с бойни изкуства и сега също джуго-дан БНТ най-добрата медитация била да си пуснеш някаква спокойна музика и да се опънеш на дивана. На изпита си за 5-и дан аз първо се опитах според всички правила на медитация да дишам, да "изпразня" главата си от мисли и прочие, което нямаше никакъв ефект върху (пропадането ми на) изпита. Втория път се сетих за моите ученици, за Мариет, за приятелите си и т.н. и реших, че ще го взема - и така и стана.
Но това са моите лични виждания и естествено съм готов да науча нещо ново.
Усъвършенстването на техниките се опитваме да постигнем чрез съзнателна промяна на обстоятелствата на извършване. Скоростта не е толкова важна, по-важно например е промяна в посоката на движение в съответствие с тай-саббаки и джуппо сешо. Тоест във всички възможни посоки. Друг начин на варииране е, ако дадена техника е описана с две ръце да се опиташ да я изпълниш с една, без, с оръжие и т.н. И накрая, задължително, контратехника, за да не се насади чувството, че била перфектна... а понякога и контра на контрата. Но в момента се опитвам да обясня неща, които са трудно обясними. Най-добре това се разбира в процес на тренировката. Само дето на мен ми трябваха 10 години да го проумея това :blink:
Толкоз засега.
0

#12 Потребителят е офлайн   РюДа 

• Икона

Публикувано: 20 Юни 2005 - 11:29

Видях, че забравих да отговоря на въпроса на байруме (Бай Руме?) за крайната цел в нинджуцу.
Оцеляване. :!:
Нито победа, нито духовно усъвършенстване, нито нещо друго, о просто оцеляване - било то дори и чрез загубата.
Но, разбира се, в процес на трениране и занимаване с далекоизточните философии и учения някои хора достигали сатори. Освен това нормално оцеляването е свързано с победата. Но крайната цел е ...
А за тренировките ще си позволя да перефразирам думите на Хацуми сенсей: Play! - Удоволствие.
0

#13 Потребителят е офлайн   Bersek 

• Вълк в сянка
  • Икона
  • Покажи блога
  • Група: Шотокан
  • От:София, България
  • БИ:Неортодоксално Карате-до Шотокан/Нунчаку

Публикувано: 20 Юни 2005 - 15:35

РюДа, в 20.06.2005, 11:29, написа:

А за тренировките ще си позволя да перефразирам думите на Хацуми сенсей: Play! - Удоволствие.

Това са много мъдри думи! Забавлението, удоволствието е преди всичко останало...  :wink:
0

#14 Потребителят е офлайн   Доктора 

• лаошъ (старши преподавател)
  • Икона
  • Покажи галерията
  • От:София
  • БИ:Кунг-Фу (Син-И, Тай-Дзи, Ба-Гуа)

Публикувано: 20 Юни 2005 - 15:43

На мен също ми допадна формулата "УДОВОЛСТВИЕ", защото при някои други бойни изкуства имаме псевдосамурайщина, казармена дисциплина, истерични крясъци и най-вече садо-мазо изпълнения - пълна деградация!..... :ninja:  :D  :ninja: 
0

#15 Потребителят е офлайн   баируме 

• Икона

Публикувано: 20 Юни 2005 - 16:41

РюДа, в 20.06.2005, 11:29, написа:

Видях, че забравих да отговоря на въпроса на байруме (Бай Руме?) за крайната цел в нинджуцу.
Оцеляване. :!:
Нито победа, нито духовно усъвършенстване, нито нещо друго, о просто оцеляване - било то дори и чрез загубата.
Но, разбира се, в процес на трениране и занимаване с далекоизточните философии и учения някои хора достигали сатори. Освен това нормално оцеляването е свързано с победата. Но крайната цел е ...

баируме,а не баи руме.благодаря за отговорите,мнението все пак 6те си го запазя за мен.4ао и успех.
0

#16 Потребителят е офлайн   РюДа 

• Икона

Публикувано: 20 Юни 2005 - 16:44

баируме, в 20.06.2005, 16:41, написа:

... мнението все пак 6те си го запазя за мен...

Окей. :wink: Успех и на теб.
0

#17 Потребителят е офлайн   Stan 

• Покажи блога
  • Покажи галерията
  • Група: Mодератори
  • От:USA
  • БИ:MMA

Публикувано: 20 Юни 2005 - 21:07

Как се тренира със тапа, запалка и писалка :confused: . То маи Дж.Керуак е тренирал така - винцето, цигарка и писане на хипарски истории, ама това не е точно БИ :wooow:
0

#18 Потребителят е офлайн   РюДа 

• Икона

Публикувано: 21 Юни 2005 - 10:29

Хмм, май се изразих двусмислено. Исках да кажа, че това са оръжия, които са допустими в БНТ, но не тренираме усилено с тях. Иначе мисля, че е ясно, как може да се използват...? Нали?
Тренираме главно с различните тояги, мечове (катана, тачи, уакизаши), нож, рядко с въже, и т.н.
А след тренировките усилено с бирени халби... :D
0

#19 Потребителят е офлайн   mystical 

• Икона
  • Група: Шотокан
  • БИ:активно почиване

Публикувано: 21 Юни 2005 - 19:15

Доктора, в 20.06.2005, 15:43, написа:

На мен също ми допадна формулата "УДОВОЛСТВИЕ", защото при някои други бойни изкуства имаме псевдосамурайщина, казармена дисциплина, истерични крясъци и най-вече садо-мазо изпълнения - пълна деградация!..... :ninja:  :D  :ninja: 

:up:  Май точно поради това самураите са изтръпвали, когато чуят нинджа.
Не знаели как ще действа и от къде ще се появи.  :D
0

#20 Потребителят е офлайн   Хачиман Таро 

• Икона
  • Покажи блога

Икона за мнението  Публикувано: 22 Юни 2005 - 14:34

Важно!
На датите:
28 юни 19.00 – 21.00 ч.
29 юни 10.00 – 12.00/или 19.00 – 21.00 ч. (ще се уточни допълнително)
30 юни 10.00 – 12.00/или 19.00 – 21.00 ч.(ще се уточни допълнително)

5 юли 10.00 -12.00 ч.
6 юли 10.00-12.00 ч.
7 юли 10.00-12.00 ч.
12 юли 10.00-12.00 ч.
13 юли 10.00-12.00 ч.

В София, в Салона на Националната Гимназия за Древни Езици и Култури (НГДЕК), ул Баба 16, кв. Модерно Предградие ще се проведат семинарни занятия под ръководството на Шидоши Миккел Треебак от Дания, 8 дан Нинджуцу. Такса за всички тренировки общо - 10 лв. Ще се отработват предимно базови техники за нинджуцу - кихон хаппо, саншин но ката, теншиджин ряку но маки, оръжия - ханбо (къся тояга), нож (танто), въже, евентуално меч и дълга тояга (рокушакубо).

Забележки :
1. Миккел Треебак се занимава 12 години с БИ, главно с нинджуцу, прекарал е година и половина в Япония в Хомбу доджо при самия Хацуми Сенсей.  Познава отлично езика и културата им, така че ще можете да се обръщате към него с всякакви въпроси свързани с нинджуцу и с Япония.
2. Ако нямате истински интерес, а се чудите как да си запълните времето, моля не се записвайте!
3. Запазваме правото си да откажем да работим с хора, чието поведение не отговаря на елементарните правила на възпитанието.
4. ВАЖНО! На семинара носете личните си карти/шофьорски книжки или друг валиден документ да самоличност/, които ще оставяте на охраната, докато сте в сградата не училището. Това е тяхно изрично изискване, във връзка с правилата им за сигурност и трябва да го спазваме. Друг вариант е да ми пратите по мейла (на кирилица!) личните си данни - ЕГН, адрес, телефон, номер на л.к., три имена, които ще бъдат сверени със списъка само при първото Ви влизане в училището и няма да оставяте личен документ всеки път.
5. Семинарът ще е на английски, но ще има и кой да превежда.
6. За въпроси: 0899540841, rozhdestvenskiy@yahoo.com.

Желаещите са добре дошли,

С уважение:
М. Андреев
0

• (5 Страници)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »

Similar Topics Collapse

Тема Форум Автор Статистика Последно мнение
Гореща тема (има нови) Икона Нинджуцу - любопитство Нинджуцу Franky 
  • 191 Мнения
  • 27 911 Прегледи
Заключена тема Икона Прикачени файлове Нинджуцу - има ли школи в България Нинджуцу TXG 
  • 265 Мнения
  • 41 231 Прегледи
Нови мнения Икона Хошо риу Нинпо
Видео, дискусия и т.н.
Нинджуцу Валентин 
  • 4 Мнения
  • 1 650 Прегледи
Заключена тема Икона Група нинджуцу Нинджуцу Валентин 
  • 23 Мнения
  • 4 811 Прегледи
Нови мнения Икона Книгата "Нинпо ТенЧиДжин"
Какво мислите за темите, развити в нея?