Към съдържанието


Правила

ВАЖНО:

След регистрацията си, всеки нов потребител е в потребителска група, наречена "Изпитателен срок". Докато е в тази група, мненията му ще бъдат забавяни, защото ще е нужен преглед от модератор, последван от одобрение, ако мнението отговаря на правилата в сайта. Излизането от тази група, става след одобрение на 20 мнения или по-рано по преценка на модератор. След като/ако излезнете от тази група преминавате автоматично в общата група "Дао". Ако желаете членство в друга група, подайте заявката в конкретната тема във форум DaoBG.

Правила:

Този сайт предоставя възможност на всеки да сподели своите мисли и опит, както и да общува с останалите потребители – информацията трябва да е за всички и всички са добре дошли да я споделят. Като цяло целта е да се срещнат хора с общи интереси, да има ползотворни материали и дискусии и да се отсее в тях истината, но нерядко може да се намери и достатъчно забавление тук, покрай полезната и ценна информация. Все пак за да не се остава с впечатление за пълна анархия, за да има една цивилизована творческа атмосфера, да е комфортно на по-голямата част от потребителите, за да се спазва общоприетото приличие (и за да не се дава воля на всички човешки импулси и желания), тук може да прочетете следните препоръки при използването на сайта, които не би трябвало да ограничават никой цивилизован човек:

1. Писането на кирилица е наболял проблем в много форуми и за много Интернет потребители. Това е форум предназначен главно за българите и като такъв – моля, пишете на родният език. За улеснение на потребителите e сложен скрипт за софтуерна смяна на клавиатурната подредба. Почти толкова голям е и проблема с използването на главни букви, цвят, подчертавания и другите графични изразни средства – не злоупотребявайте с тези възможности, те са предоставени за да подсилят визуално мисълта ви в точно определен момент, а не да превръщате поста си в цирк.

2. Препращането посредством линкове към други сайтове е забранено!
- ако информацията, която желаете да споделите е текстова - цитирате текста;
- ако е видео, качвате го в един от свободните видео сайтове като youtube, vbox7 и подобни, след което го прилагате в мнението си или в секцията с видео на ДаоБГ. Директни препратки към видеото до гореспоменатите общи видео-сайтове е позволено. Ако разполагате в видео, което няма по какъв друг начин да го споделите - свържете се с администратора на сайта;
- ако са снимки - качвате ги в галерията или се ползва [img] тага, за да се визуализира в мнението ви. Позволено е да си създавате албуми в общи сайтове за снимки като album.bg, snimki.bg и подобни и да предоставите линк към тях.
Източника на сайтовете се упоменава с неактивен линк, т.е. без да вписвате http:// в адреса им.
Правилата от точка 2, могат да се прескачат след разрешение от администратора.

3. Явната и пряка реклама или антиреклама е нежелателна. Няма проблем да сложите рекламна картинка в аватара си или в подписа ви да фигурира някой сайт. Няма проблем и да се опитате да продадете или купите нещо в определената за това секция на форума. Няма проблем и да споделите личното си мнение за продукт или фирма (но да подчертаете, че е лично).

4. Разните простотии, заплахи, вулгарни думи и цинизми не подхождат на никой сериозен човек и има много места, където може да се проявите с тях – спестете си го тук. Същото се отнася до политическите, етични, философски и прочие възгледи, освен ако не са пряко свързани с темата или не се дават като адекватни примери.
От друга страна, стига да не се прекалява, няма да има пролем да се използва жаргон, умерено груб език, шеги и иронизации или двусмислици – това придава свежест, а пък ако искате да унижите друг най-добрият начин е да го направите смешен. Тъй че спокойно може да използвате тънките допустими изразни средства, находчивостта и остоумието си. Обосновката на думите винаги работи за вас.

5. Личните обиди и нападки излишно изнервят обстановката – спокойно може да се карате на друго място или за целта използвайте e-mail. Всеки, който напише нещо с единствената цел да ядоса, раздразни, изнерви и/или натовари психически друг потребител влиза в категорията нежелани потребители. Ако подобни неща станат чрез лични бележки, трябва само да се уведоми админа, и ще бъдат взети съответните мерки за предотвратяването им, доколкото е във възможностите ни. Междуличностните проблеми няма да се решат във виртуалното пространство, така че ценете си времето, а с него и нашето. Негативната информация към човек, фирма или продукт трябва да бъде подкрепена с ясни доказателства – в противен случай просто се приема за клевета и може да бъде изтрита.

6. Пропагандирането на всякакви противозаконни идеи и цели е особено нежелателно – не забравяйте, че дори и в Интернет няма пълна анонимност. Не се допускат публикации на произведения, рецензии и др., които нарушават законодателството (съдържащи призиви за насилствена смяна на обществения ред, към етническа омраза и други). Не се допуска дискриминация на основата на възраст, пол, раса и вероизповедание.

7. Всички мнения и коментари, публикувани тук, изразяват личното отношение на потребителя и той носи цялата отговорност за верността му. Мненията не обвързват с нищо останалите потребители или собствениците на сайта. Отбележете, че всяко мнение е предоставено тук доброволно и всеки има право след това да го копира и разпространява както намери за добре. Ако мнението му не е негово, задължително трябва да се посочи, че е цитат и да се даде линк към източника. Мнения не се трият (освен по изключение) и то може да остане в Интернет пространството с години. Имайте предвид, че освен времето, в Интернет не важи и пространството – това може да се прочете от почти всеки в мрежата, независимо дали е в Япония или Конго.

8. Постингите трябва да са съобразени с тематиката на форума. Всяко мнение не на място може да бъде изтрито или преместено. Това ще бъде правено и с безсъдържателните мнения. Въздържайте се и от мнения, които включват реалистично описание на причиняване на физическо и психическо страдание, осакатяване и садизъм, както и текстови включващи реалистично описание на принудителен секс, изнасилване и секс с малолетни, освен ако не са абсолютно необходима и незаменима част.

9. Недопустими са всякакви действия, затрудняващи другите потребители в ползването на сайта – прекалено много и големи картинки в мненията, празни редове, повтарящи се безсъдаржателни изказвания и т.н. Картинките в подписите са забранени.

10. Не е препоръчително използването на едни и същи аватари и подписи, или използването на подобни никове, които визулно трудно се различават от други. В този случай този който е пръв обикновенно има право да се възползва от това и другият потребител ще бъде санкциониран. Не се допуска използването на два различни ника за един и същ човек – ако бъде установено такова нещо и двата ника си заминават. Не пишете едно и също на няколко места. Въздържайте се от цитати на друг език, освен българският. Ако смятате, че нещо е толкова ценно – преведете го.

11. Предполага се, че при почти пълна свобода на словото ще има много различни мнения. Нерядко ще се стига до абсурди, дилеми и напълно противоречащи си теории и практики. Тук имате възможност да кажете какво мислете и да го подкрепите с доказателства, но ако не успеете да се наложите с вашият възглед бъдете толерантни към опонентите си и останалите потребители. Не изкривявайти спора в обиди и т.н., и оставете четящите сами да вземат решение кой е прав и кой – крив. Аргументирайте се интелигентно и елегантно, и най-вече културно. Така и да не сте прав, поне ще сте симпатичен.

12. Ако случайно една тема бъде изчерпана, тя по преценка на админите или по препоръка на някой потребител може да бъде заключена. Естествено винаги може да се отключи, ако се появи нова, несподелена информация по нея.

13. Когато отваряте нова тема, помислете добре за заглавието и подзаглавието. Те освен това задължително трябва да са на български. Така че, ако не искате да се намеси някой с малко повече техническа свобода от вас и ви поправи в съответствие с неговите си възгледи...

14. Ако има материали, носещи някакъв вид вреда на хората, те ще бъдат премахнати. Тъй като всички сме хора и не може да стоим 24 часа 7 дни в седмицата пред компютъра и де следим за недостойни прояви от всякакъв род, моля всеки потребител, който забележи явна нередност да ни уведоми по e-mail.

15. Данните, които публикувате тук, няма да бъдат използвани от трети страни, доколкото зависи от админите. Но при различни хакерски атаки просто не може да се даде никаква гаранция за всякакъв тип данни, тъй че е най-добре да приемете факта, че каквото и да споделите в Нет пространството то вече е общодостъпно.

16. Администрацията на форума по никакъв начин не се ангажира със заличаването на профили, теми и мнения по желание на собствениците/авторите им. Ако не желаете да използвате форума не е нужно да ви бъде изтрита регистрацията.

17. Публичните оплаквания сa забранени във форума. Това ще става с лично съобщение до произволен модератор, който ще отвори тема с проблема ви в служебния форум и еветнуално ще бъде решен. Всеки потребител с изтрито мнение, може да потърси обяснение защо е изтрито, като се обърне към модератор, но при всяко изтрито мнение, модераторите сами не са задължени да дават обяснение защо са го изтрили.
*hint: под форум, разбирайте всички негови модули, секции и подсекции - целият сайт, с изключение на форум "свобода на словото".

18. Изтрити мнения е забранено да се пускат повторно от автора или друг потребител, цитирайки изтритото мнение или перефрезаирано с негови думи в същия дух.

Всякакви предложения за промени в правилата са добре дошли и ще бъдат обсъдени, но моля да ги поствате в отделен топик. Всякакви нередности и забележки може да изпращате не админите и модераторите, без да се притеснявате, че ще ги обезпокоите особено. По-добре тях, отколкото да се превърне публично достояние.

Принципно наказателни мерки като арест и последващ затвор в този форум не се предвиждат и не са възможни, обаче простички неща като преименуване, изтриване, заключване, местене, премахване на регистрацията, забрана на IP и други могат да се направят дори и без предупреждение. Ако се стигне дотам обаче, те ще са правят много внимателно и по-възможност ще има известие за такива действия. Нека се вземе под внимание факта, че човек прави грешките, а не прякорът. Така че всички мерки ще бъдат взимани срещу личността, която стои зад ника и се прикрива успешно или не толкова зад анонимността. Все пак има логове и не се знае какво може да се открие в тях.
Както е ясно, изключения винаги има и ние ще се опитаме да спазваме духа на тези препоръки, а не сляпото придържане към буквата им. Намеса ще има, само ако има нужда от нея.


Цитат( от НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ)
РАЗДЕЛ II

Обида и клевета

Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1882 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който окаже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.
(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.

Чл. 147
(1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му препише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

Чл. 148.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр 21 от 2000 г.) За обида:

1. нанесена публично;

2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;

3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му;

4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, наказанието е с глоба от три хиляди до десет хиляди лева и с обществено порицание.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 21 от 2000 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е с глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.

(3) В случаите на ал. 1, т. 1 може да намери приложение ал. 2 на чл. 146.

Чл. 148а.
(Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.; изм., бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи устно, чрез печатни произведения или по друг начин данни, обстоятелства или твърдения за другиго, основаващи се на неправомерно придобита информация от архива на Министерството на вътрешните работи, се наказва с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.