Към съдържанието


Снимка
* - - - - 1 Гласове

Виктор Азманов


 • Please log in to reply
В темата има 282 мнения

#1 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 25 юли 2006 - 13:14

http://www.sofiaecho.com/[/url]

Профилът във форума на виктор

Единственото му мнение:

здравей те. името ми е Виктор Азманов,занимавам се с доини изкуства от 17 години и от извесно време се намирам в Манстира "Шаолин", където се занимавам с изучаване на ушу и ще прекарам тук общо 9 месеца.
Преди да замина попаднах на вашия форум и реших, като дойда тук и като прекарам малко време да пиша по тази тема във форума.
Тренирам в самия манастир "Шаолинсъ" (манастира на малката гора) в провинцията Ханън, до града Дънг Фънг. Около манастира има около 40 - 45 школи и в някои от тях се обучават по 1000 - 1500 човека. В манастира се обучават около 100 човека, които живеят в общежитията на манастира.
Чужденците сме общо 5 човека и заедно с така наречените "богати" китаици сме на специялен режим на хранене и тренировки (по 4 - 5 часа на ден). което не ми се понрави за това от 3 дни съм преместен да тренирам с китайците, трениращи Сан да (по 10 - 12 часа на ден)...
ако ви интересува нещо "от извора" ... питайте


Поздрави

Това мнение е редактирано от Anonimen: 25 юли 2006 - 13:31

Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#2 Sun Tzu

Sun Tzu
 • Дао
 • 425 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Студентски град
 • БИ:уморих се

Публикувано: 25 юли 2006 - 17:39

специялен режим на хранене и тренировки (по 4 - 5 часа на ден)

а по-точно?
"From quiet homes and first beginning,
Out to the undiscovered ends,
There's nothing worth the wear of winning,
But laughter and the love of friends." Hilaire Belloc

#3 bbobby

bbobby

  бездействащ

 • Mодератори
 • 481 мнения

Публикувано: 01 декември 2006 - 23:34

В Световния център по източни бойни изкуства наричат нашенеца “Белият Буда”

Българин прекара 8 месеца в манастира Шаолин

Виктор Азманов вече е спец в стила “лепкави ръце” на Брус Ли
Иван Първанов

Виктор Азманов в Шаолин.
Виктор Азманов от Горна Оряховица е единственият българин, допуснат да се обучава в Меката на източните бойни изкуства - манастира Шаолин. Всъщност през последните векове досега подобна висока чест е била оказвана само на шестима европейци. При това Виктор не проста е допуснат, а е поканен да усвоява тънкостите на старите китайски майстори в Световния център по будизъм и бойни изкуства. В манастира Шаолин 26-годишният българин прекара цели осем месеца - от април до началото на декември. Манастирът Шаолин се слави със своята изключителна дисциплина. Монасите в него се учат непрекъснато да каляват и усъвършенстват не само физиката, но и психиката, волята спокойствието и емоциите си.
Дългите и изтощителни тренировки, строгият режим и вегетарианската храна обаче не стряскат Виктор. За него те са само част от поредните предизвикателства в живота му. Младият мъж е свикнал от малък да бъде самостоятелен и да се справя с трудностите на живота без да хленчи и да се оплаква. С бойни изкуства Виктор Азманов се занимава от 7-годишна възраст. Няколко години той живее в Австрия, където завърша висше образование със специалност "Междунаодни икономически отношения". Дори и в чужбина младият мъж използва всяка свободна минута от времето си за да тренира и да се усъвършенства. Виктор владее пет езика: немски, английски, руски, сръбски и разбира се китайски. Последният е научил през тази година единствено заради предстоящото пътуване до манастира. Виктор признава, че изключително голямо значение върху развитието и кариерата му е оказал един китаец, когото той почтително нарича "учителя д-р Ван". Учителят е майстор по бойни изкуства и възпитаник на школата Шао Лин.

Двамата - ученикът и учителят, се запознават на един семинар в Бургас по бойни изкуства през 1994 г. И стават приятели. 14-годишният тогава младеж попива думите на мъдреца и още тогава започва да мечтае един ден да прекрачи портите на манастира Шао Лин.При това не като обикновен турист, а като ученик. След 12 години успява да сбъдне мечтата си. Всъщност именно старият д-р Ван е и човекът, който препоръчва Виктор на ръководството на манастира. Въпреки препоръките обаче българинът е приет за обучение едва след като покрива специален тест, който включва демонстрации на различни техники, преодоляване на препятствия и други трудности. Българинът обаче се справя блестящо и печели възхищението на изпитващите. Така през април 2006 г. Виктор от Горна Оряховица прекрачва прага на легендарния манастир.
В Шаолин живеят три вида монаси. Едните се занимават само с изучаването на будизма, вторите - с бойни техники, а третите, към които е включен и Виктор - и с двете. В манастира българинът се специализира в усъвършенстването на стила "Винг чун" (лепкави ръце) , който някога е тренирал и самият Брус Ли. Виктор бързо се приспособява към порядките в манастира и строгият, почтги казармен ред там. Зад стените на манастира възпитаниците стават в 5,30 ч сутринта и прекарват по 12-13 часа в тежки тренировки. За каляване на търпението и смирението те изпълняват различни задачи - събиране на малки камъчета, чистене на помещенията и двора на манастира и др. Храната в манастира е предимно вегетарианска и включва ориз, соя и бамбук. Месото не е предпочитано от монасите шаолинци, защото то не дава енергия и сили, а само трупа тлъстини. В манастира монасите са изолирани от външния свят. Самата обител се намира свещената за китайците планина Суншан. Най-близкият град Дънфън се намира на 10 км. До него монасите имат право да слизат само в неделя след обяд, когато е почивното им време.За да стигнат до цивилизацията те са принудени да изминават пеш 10-те километра. Манастирът Шаолин е един от най-старите в Китай. Построен е в края на пети век с императорски указ. През 527 г от новата ера в манастира се заселва индийският монах Бодхидхарма, наричан от китайците Да Мо. Този монах дава насока в развитието на манастира.

По време на своите ежедневни разходки Да Мо забелязал, че от дългите молитви и съзерцания телата на монасите са станали слаби и изкривени и решава да им помогне. Той измисля цяла система от двигателни и дихателни упражнения, с който да укрепне и заякчи монашеските организми. Именно тези упражнения поставят началото на т.нар.шаолински стил борба. През 15 вековната си история в манастира Шаолин се създават над 200 различни бойни стила и направления. През седми век монасите от Шаолин помагат на тогавашния китайски император Ли Шъмин от династията Тан да запази престола по време на поредните дворцови размирици. Заради тази си заслуга в знак на признателност по-късно след като се разправил с враговете си императорът провъзгласил Шаолин за "Първи манастир в Поднебесната империя". През многовековната си история манастирът бил подлаган множество пъти на опожарявания. Последният от тях е през 1928 г , когато армията на независимия генерал Фън Юйсен подлага на огън обителта, сражавайки се срещу войските на Чан Кайши. Пожарът продължава повече от 40 дни.
Днес в манастира живеят и се обучават повече от 60 монаси, подбрани от цял Китай. Достъпът на чужденци до манастира е изключително труден. Виктор Азманов е сред малцината, допуснати да се обучават тук. В Шаолин младият българин бързо става всеобщ любимец. Със своето търпение и упоритост в овладяването на бойните изкуства той си спечелва приятелството и уважението на своите колеги и учители. В Шаолин Виктор получава прякорът Белият Буда.Някои дори вече бързат да го сравняват с другият известен българин в Азия - Котоошу. Младият българин печели редовно организираните турнири по свободен бой. Заради уменията и популярността си Азманов получава предложение да стане рекламно лица на минерална вода. Включен е и в рекламните материали, с които манастирът се презентира по света.

Славата и известността обаче не са променили българина. Виктор е категоричен, че винаги ще остане да живее в България. След завръщането си от Китай младият мъж смята да построи във Велико Търново умалено копие на манастира Шаолин. В него ще се обучават деца в тънкостите на източните бойни изкуства. Според Азманов в момента нито семейството, нито училището изграждат правилна ценностна система у подрастващите. Другото, в което Виктор е напълно уверен е, че въпреки преклонението си пред азиатската култура, никога няма да смени религията си. "Будизмът е една много добра и красива религия. Но тя си е за хората от Изтока. Ние сме християни и такива трябва да си останем. Будизмът е религия за източните хора: за техния начин на живот, за за тяхната история и култура. Дори нещо повече. Много българи опитват да се лекуват с китайски билки и корени. Те вероятно са добри и полезни, но само за местнните хора. Българите трябва да използват само билките, които растат у нас", смята той. Азманов твърди също, че изграденият от холивудските филми образ и представа за манастира Шаолин и неговите обитатели не отговарят на действителността. "Повечето от нещата, които показват по филмите са чиста художествена измислица. Много от българите си представят китайските монаси като слаби и жълти, а това не е вярно. Повечето от тях са едри, силни и здрави." Виктор Смята също, че представата на повечето хора за източните бойни изкуства също е неправилна. За него те не са само съвкупност от бойни техники и физически упражнения, а цяла една философия и начин на живот. Средство да се доближиш до съвършенството и да си адекватен при възприемането на околния свят и препятствията в него.

цялата статия в Монитор

Над 1 милион българи страдат от затлъстяване. 40% от тях са мъже, 34% - жени.

А другите (26%) какви са?
Азис и pa6ata!

#4 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 01 декември 2006 - 23:50

Браво!Дано продължи да се развива и да събира децата в залата,за да е мислят за глупости!#5 Sun Tzu

Sun Tzu
 • Дао
 • 425 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Студентски град
 • БИ:уморих се

Публикувано: 02 декември 2006 - 09:34

Виктор Азманов вече е спец в стила “лепкави ръце” на Брус Ли

:confused:


:wooow:


:hysterical:
"From quiet homes and first beginning,
Out to the undiscovered ends,
There's nothing worth the wear of winning,
But laughter and the love of friends." Hilaire Belloc

#6 Neadekvatno_

Neadekvatno_
 • Гости

Публикувано: 03 декември 2006 - 22:09

:confused:
:wooow:
:hysterical:


Аз лично не виждам нищо смешно.
Само мога да му кажа евала на момчето :)

:up:

Дано да просперира и да има множество поддръжници, а не противници.
Похвално е.

Поздрави!

Редакция: кирилицата тук е задължителна, пише го на n на брой места. Това е последното мнение, което обръщам на кирилица вместо теб ;>

Това мнение е редактирано от old_moon: 03 декември 2006 - 22:15


#7 иван нешев

иван нешев
 • Дао
 • 56 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София

Публикувано: 04 декември 2006 - 11:46

Сграда, която по външна и вътрешна уредба ще представлява копие на култовия китайски манастир Шао Лин, ще има във Велико Търново. В нея ще функционира школа по бойни изкуства. Идеята е на горнооряховеца Виктор Азманов, който е единственият българин и един от малкото чужденци, обучаващи се в светата обител. 26-годишният младеж замина за манастира в началото на март и се връща на 1 декември.
За отварянето на това представителство имам специалното разрешение на ръководството на манастира в лицето на абата и главния монах в Шао Лин, съобщи за “Янтра ДНЕС” вчера Виктор Азманов. За мен е чест, че спечелих доверието на тези хора, както и на най-стария учител в манастира, сподели младежът. Единият вариант е за целта да бъде преоборудвана вече готова сграда, а другият е такава да бъде издигната някъде в околностите на града.
Голямата мечта на Азманов е във Велико Търново и областта да бъдат открити освен училище за възрастни, така и множество детски школи за обучение в различните стилове бойни изкуства. Той е убеден, че дисциплината, чувството за колективизъм и самоконтрол, които възпитават такъв тип обучения, ще бъдат едни от най-важните стъпки за овладяване на агресията сред децата.
За деветте месеца на престоя ми в манастира добих широк спектър от познания, открих себе си и достигнах до високо ниво на самоусъвършенстване, споделя младежът. Той е успял да овладее както най-доброто от различните стилове, така и завиден брой йероглифи ­ над 2000. Това му позволява да разговаря и пише свободно на китайски, освен на английски и немски, които владее от по-рано.
Спечелването на три големи турнира по бойни изкуства са сред големите победи на горнооряховеца, който вече е толкова популярен в Китай, че около него винаги се образуват тълпи от желаещи да получат автографи или просто да говорят с него. Заради все по-нарастващия интерес към него миналата седмица Азманов е бил поканен да чете лекция за бойните изкуства в най-големия университет в Шанхай. След като финландска и американски телевизии правиха филм за нашето момче, сега снимки започва и Китайската национална телевизия.
България е моя страна, а религията ми е източноправославна, категоричен е Виктор Азманов. Той не е и помислял да приема будизма, нито пък да живее извън България. Това е и причината да отхвърли предложението на мултимилионер от САЩ, който го кани да отвори своя школа в Лос Анджелис и да се премести да живее там. Вероятно ще замина само за няколко месеца, споделя младежът.
На посрещането му на 1 декември на Летище ­ София ще присъства Великотърновският митрополит Григорий. На 3 декември Виктор ще даде пресконференция за българските медии в пресклуба на БТА в София.Статията е от тук
"Когато всички възможности вече са изпробвани и всички Богове - призовани, ти остава единствено победата."

#8 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 04 декември 2006 - 13:32

Нека не забравяме, че стилът Уин-Чун произлиза именно от Шаолин така, че защо да не учат и "лепкави ръце" /чи-сао/. Още повече, че аз имам информация /и то съвсем актуална от 2005 г./, че във вътрешността на Китай има доста школи, където се изучава Уин-Чун, даже на по-високо ниво отколкото в Хонгконг или Фошан. Освен това методът на лепкавите ръце се използва и в други шаолински стилове. Наскоро се очаква да излезе вторият том "Традиционен Шаолин-Цюан. Южен Шаолин" на издателство "Шамбала" /около 400 стр. с много илюстрации и представяне на различни стилове, оръжия и специален Ци-Гун/, където има такива методи. В медийте беше споменато нещо и за българският треньор на Азманов, но не успях да чуя името му - някой да подскаже нещо в тази насока? Между впрочем той не е едиственият българин ходил в манастира Шаолин - има още няколко /някои са се обучавали там, други само са били на поклонническо посещение/! :chinese: :yin-yang: :chinese:

Това мнение е редактирано от Змей Горянин: 05 декември 2006 - 00:37


#9 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 04 декември 2006 - 13:48

За да се престане с този оф топик пояснявам-"лепкави ръце" не е стил,а метод за придобиване на определени качества.Още по-малко е стил на Брус Ли.Просто вестникарска недомислица,но не е задължително репортерите да са в час и да знаят всичко.

Това мнение е редактирано от P.V.: 04 декември 2006 - 13:48
#10 ruah

ruah

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 3 мнения

Публикувано: 04 декември 2006 - 22:04

Нека не забравяме, че стилът Уин-Чун произлиза именно от Шаолин така, че защо да не учат и "лепкави ръце" /чи-сао/. Още повече, че аз имам информация /и то съвсем актуална от 2005 г./, че във вътрешността на Китай има доста школи, където се изучава Уин-Чун, даже на по-високо ниво отколкото в Хонгконг или Фошан. Освен това методът на лепкавите ръце се използва и в други шаолински стилове. Наскоро се очаква да излезе вторият том "Традиционен Шаолин-Цюан. Южен Шаолин" на издателство "Шамбала" /около 400 стр. с много илюстрации и представяне на различни стилове, оръжия и специален Ци-Гун/, където има такива методи. В медийте беше споменато нещо и за българският треньор на Азманов, но не успях да чуя името му - някой да подскаже нещо в тази насока? Между впрочем той не е едиственият българин ходил в манастира Шаолин - има още няколко /някои са се обучавали там, други само са били на поклонническо посещение/! :chinese: :yin-yang: :chinese:

"учителя д-р Ван", по-точно.
Д-р Ван Циенцюн,
автор на книгата "Естествен Чигун",
/издадена на български/.
Основател на дружеството с нестопанска цел "Академия Ханлин" в България,
която вече от десет години запознава желаещите
с естествен чигун,
китайска астрология,
хранене,акупресура,
дао и други древни знания
за енергиите, хората,
земята и космоса.
Не е треньор,
а учен със световна известност.
Член на Общокитайската асоциация за научни изследвания,
на общонационалната асоциация по китайска медицина,
на центъра за научна и развойна дейност "Хайда" в Пекин
и на други научни и обществени организации.
В Пекин работи като сътрудник в Института за Човека.
Лекува видни държавни лица.
Пред 1993г по покана на Руската академия на науките
е изпратен в Москва с още трима души от Китайския комитет за наука и техника,
за да окажат научна помощ в Института по физика към РАН.
В България пристига през лятото на 1993г.
През курсовете му са преминали хиляди хора,
които получиха знания и практически умения
как да възстановят или поддържат здравето си.
Голяма част са обучавани безплатно.

#11 Neadekvatno_

Neadekvatno_
 • Гости

Публикувано: 07 декември 2006 - 14:34

Е нали за Българския трениор ставаше дума?
др Ван добре, ама ако е за балгарския, които го е тренирал от детска възраст - той се казва Красен Кирилов. :yin-yang:

#12 Stan_

Stan_
 • Гости

Публикувано: 07 декември 2006 - 17:32

Еи ТУК има някакъв линк за шаолин феновете.

Достъпът на чужденци до манастира е изключително труден. Виктор Азманов е сред малцината, допуснати да се обучават тук


Аз бях останал с впечетлението, че почти всеки с някои излишен долар и желание може да цъфне в Шаолин :scratch_one-s_head:

П.П. Горния линк е на англииски, ако някои го интересуват конкретни въпроси да пита и Коцето (Тhe Senior) ши превежда :chinese:

#13 Neadekvatno_

Neadekvatno_
 • Гости

Публикувано: 08 декември 2006 - 14:07

Аз бях останал с впечетлението, че почти всеки с някои излишен долар и желание може да цъфне в Шаолин :scratch_one-s_head:


Всеки си има право на мнение. Но моето се различава от твоето... :huh:

#14 Iron Fist_

Iron Fist_
 • Гости

Публикувано: 10 декември 2006 - 18:57

Качена снимка

Ашколсун на туй момче ве! Евала. Вече и в шивашкия бизнес проби. Ся кат иде в Америка и ше го земат за манекен. Те и без тва в Шао Лин основно за тва тренират. Чудя се само кво ше стане с великотърновския Шаолин, кой ше го строи като той замине за Щатите. Пък и тва са цели два месеца. Те американчетата ше станат половин нинджи. Той Виктор за 9 месеца стана майстор. Представям си ги тях като пораснат и са на незнам колко си по 9 месеца. Отиде му хляба на Доката... :wooow:


П.п. Не знаех, че във Шаолин са открили бизнес факултет за книжни герои...

#15 Metala_

Metala_
 • Гости

Публикувано: 10 декември 2006 - 23:27

Май ще стане част от системата :D

#16 Ния_

Ния_
 • Гости

Публикувано: 11 декември 2006 - 10:15

Последните два коментара ми напомниха за оня виц дето обяснява защо на казана с българите в ада не му трябва охрана :(

Интересно дали сте се замисляли, че ако преди години Брус Ли не бе раешил да стане "час от системата" и да започне да се снима в екшън филми и да популяризира бойните изкуства - дали въобще днес щяхте да имате възможност да ги тренирате или щяхте да се задоволите с бокс, джудо и самбо (поне на времето тия само бяха разрешени) а всичко друго щеше да си остане скрита територия за не-азиатци?

Американчетата може да тренират само два месеца - ама тия два месеца поне по-малко ще мислят за дрога, алкохол и други глупости, щото ще са заети с тренировки. А някои може и да продължат да тренират.
Ама за великите биачи и спецове по бойни спортове това едва ли е толкова съществено, че да се замислят за него.
Да живее кеча - там е истината! А двубоите в клетка са пример за борба с агресията сред децата!!!

Това мнение е редактирано от Ния: 11 декември 2006 - 10:19


#17 Zoro

Zoro

  Чукам , влизам , гледам ... то било заключено :)

 • Дао
 • 1870 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:имам парцел на Луната ...
 • БИ:пенсионер

Публикувано: 11 декември 2006 - 11:04

:) Аз пък ще кажа , че нямах намерение да се намесвам в тая тема , ама вече е смешна цялата тая работа !
Ще кажа също , че съм напълно съгласен със Stan и Iron Fist-а !
Ще кажа също , че доста често , платената реклама не отговаря на истината !
Ще кажа също , че журналистите плямпат , без да са допроверили докрай историята !
Ще кажа също , че нямам нищо против да се срещна с Виктор Азманов , за да проверим истината :) , въпреки че това вероятно е за изявени представители на Вин Чун като Стефан/Стефан Кунев/ или SIFU или КОСТАДИН МИХАЙЛОВ или ... !
Ше кажа също , че едва ли човек с претенции за "разбирач" от Бойни Изкуства , история и философията им , може да каже подобно нещо като това от първата картинка , пък и второто "нещо" разкрива други "подробности" , вероятно свързани с втората част от първата :) :

Качена снимка

Качена снимка

Това мнение е редактирано от Zoro: 11 декември 2006 - 12:35

"Едно е да искаш , второ - да можеш, а трето и четвърто да го направиш"
"всички могат да духат , но малцина могат да свирят"
"Истината е относително нещо, но е винаги само една!

#18 Ultimate Truth

Ultimate Truth
 • Дао
 • 37 мнения
 • БИ:Karate

Публикувано: 11 декември 2006 - 16:36

Тази тема искрено ме развесели.

За 9 месеца може да се научи как да си връзва гащите, но пък майстор да стане... просто случая е уникален.

Явно в България модата на книжните герои още не е отминала.

#19 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 11 декември 2006 - 17:08

За допълнителна справка по темата - вижте ми аватара :up:!

П.С. Те и журналистите ги сърбят пръстите да се изцепят нещо грандиозно, ама...

#20 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 11 декември 2006 - 18:39

От направените пояснения, стана ясно, че Виктор Азманов тренира бойни изкуства доста повече от 9 месеца /малко повече от 12 години/! Пък и 9 месеца в Шаолин са си 9 месеца, каквото и да означава това; най-малкото е сериозен стимул за по-нататъшни занимания с традиционно У-Шу/Кунг-Фу, които могат да продължат и цял живот. Пък и който веднъж е ходил в Китай, обикновенно отива пак. Струва ми се обаче, че човекът и 10 години да беше тренирал там, пак щяха да се намерят някои лаици и завистници, които да плюят и да се тюхкат, колко е кофти да се тренира в "Меката на бойните изкуства"! Подобни приказки и мнения се изказаха преди и по повод Ие Лян /Симо Тошолов/, който 15 години тренира Кунг-Фу /Чуо-Дзяо и И-Цюан/, учи и работи в Китай, а сега продължава кариерата си в Япония. Тъй като го познавам лично /за разлика от Азманов/, съм на мнение, че много от "майсторите" на форума /"книжни тигри" и "клавиатурни чукачи"/ биха "гризнали здраво дървото" :smashfreak: при една приятелска среща в двубои с него! Един такъв "велик майстор" Георги Деничин /по-известен като Катъка/ през 1990 г. в Пекин, "гриза дървото" при такава обмяна на опит със Симо Тошолов! Ще отбележа само, че Катъка е бивш джудист и каратист и майстор на Тай-Дзи-Цюан /тренира от 1968 г. и досега/ :confused: .....Аре със здраве и по-кротко, че станахте за смях, като журналистите търсещи сензации! :chinese: :yin-yang: :chinese:

Това мнение е редактирано от Доктора: 11 декември 2006 - 18:48