Към съдържанието


Снимка
* - - - - 1 Гласове

Виктор Азманов


 • Please log in to reply
В темата има 282 мнения

#21 Metala_

Metala_
 • Гости

Публикувано: 11 декември 2006 - 19:07

Последните два коментара ми напомниха за оня виц дето обяснява защо на казана с българите в ада не му трябва охрана :(


"Системата", американската, е дума станала пословична в американсското кино и начин на живот. Едно нещо за да пробие, трябва да се в впише в тази система, дори и вече да не прилича на себе си.
Идеята за изграждане на школа във Велико Търново е прекрасна, но рекламните американски трикове на дребни печалбари - това е нещо друго. Системата предъвква и изплюва въпросната личност, била тя музикант, художник или практикуващ БИ.
Относно статиите, цитирани по-горе се съмнявам В.Азманов да се е изразил толкова неточно, по-скоро журналиста, писал статията не е в час с този стил :confused:

Това мнение е редактирано от Metala: 11 декември 2006 - 19:08


#22 Станислав

Станислав
 • Дао
 • 1115 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Велико Търново
 • Предишен прякор: stanislav

Публикувано: 11 декември 2006 - 19:09

Виктор Азманов - от В. Търново до манастира „Шао Лин" и обратно…

Невъзможно е да се занимаваш с бойни спортове, ако помислите ти не са чисти, твърди 26-годишният възпитаник на древната школа


Две момчета, двама млади мъже от Великотърновски регион буквално подлудиха България през последните две седмици. Калоян Махлянов и Виктор Азманов станаха най-коментираните българи заедно с волейболистите, водени от Мартин Стоев, които се класираха трети на световното първенство. Общото е, че за всички тях в обетована земя се превърнаха две екзотични за нас азиатски страни. В Япония блеснаха Калоян Махлянов и волейболистите, в Китай изгря звездата на Виктор Азманов. Калоян Махлянов е първият българин и европеец, пробил в професионалното сумо, а Виктор Азманов - първият българин и едва шестият европеец, допуснат до обучение в легендарния манастир „Шао Лин" и завърнал се със сертификат от там. И понеже за одзеки Котоошу и борбата сумо сме ви разказвали много, сега ще се опитаме да представим кунг-фу и мита Шао Лин. Естествено, с помощта на Белия Буда, както нарекоха 26-годишния Виктор в Китай.

ВИКТОР АЗМАНОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ ДО РОДИНАТА НА БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА

"Да отида в „Шао Лин" бе моята детска мечта, която успях да реализирам. От 7-годишен се занимавам активно с карате, но става въпрос за японски бойни спортове, които са съществено по-различни от китайските. Преди 5 години направих неуспешен опит да замина за „Шао Лин". На писмата ми по електронната поща получих отрицателен отговор, че няма как да бъда приет на обучение в манастира. Не се отказах. С помощта на мой учител от Пекин успях да си издействам персонална покана от абата на манастира. Това бе необходимата гаранция, за да ми бъде издадена виза. Този документ обаче нямаше как да ми отвори автоматично вратите на манастира. По-скоро се оказа нещо като покана за конкурсен изпит", разказва Виктор Азманов.
По време на изпита най-напред е бил подложен на физически изпит. След това идва ред на своебразен тест за духовната нагласа, с която влиза в обителта. За целта го изпращат в планината Сон Шанг, намираща се в непосредствена близост до манастира. До нея се върви пеш около пет километра. До върха й водят около 10 000 стъпала. По пътя нагоре е срещнал много хора, които пренасят тежки товари.
"Помогнах на колкото можах от тях. Когато се изкачих, ме очакваше игуменът на малък манастир. Единственото, което разбрах от това, което ми каза, бе "Има добро сърце". Това обаче означаваше, че съм издържал изпита и мога да бъда допуснат до обучение в манастира. Изпитанието ми костваше една седмица сериозна мускулна треска, но усилието си заслужаваше", спомня си сега Виктор Азманов.

ЗА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ФИЛМИТЕ И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА

Впечатленията, с които е пристъпил прага на манастира „Шао Лин", са от филмите, интернет и една книга на руски, написана от поляк. По-късно там е разбрал, че авторът се е обучавал в планината Удан, а не в самия „Шао Лин". Истината е, че само в района около „Шао Лин" има повече от 200 бойни школи, в които тренират между 80 и 100 000 души.
"Представата ми се оказа много по-различна от действителността. Оказа се, че глобализацията не е подминала и "Шао Лин". Бях, меко казано, изненадан, когато видях монаси, които разговарят по мобилните си телефони. Достъпът до интернет също не е табу. Аз например ползвах свободно своя лаптоп, а когато спечелих първия си турнир, получих правото да прекарам кабел за мрежата и в своята стая.
Въпреки това духът на „Шао Лин" е напълно съхранен.
В манастира има твърдо ядро монаси, които са се отдали на духовен подвиг. Те са се посветили изцяло на пост и молитва и са загърбили всички материални блага и удоволствия. На тези хора парите са напълно чужди. Не само че не са боравили с тях, но никога не са ги виждали. Те нямат никакво отношение към бойните изкуства. В манастира има около 50 монаси войни. Тяхната е задачата да съхранят китайското кунг-фу, което се пази ревниво и се предава на избрани от 1500 години. Известна е легендата за това как 12 монаси, въоръжени само с тояги, са спасили императора от смърт, като са се справили с многобройна армия, въоръжена с мечове, лъкове и арбалети", каза Виктор Азманов.

ИМЕННО ТАЗИ ИСТОРИЯ Е СЮЖЕТНАТА ЛИНИЯ НА НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯ ФИЛМ ЗА "ШАО ЛИН" С УЧАСТИЕТО НА ХОЛИВУДСКАТА ЗВЕЗДА ДЖЕТ ЛИ

и е направила манастира известен. Джет Ли е живял и се обучавал в „Шао Лин" в продължение на пет години. В Китай обаче малцина познават популярния актьор Джет Ли. Той е известен като Лилиян Дзие. На 18 години печели националния турнир по сан-да и става най-младият победител в историята му.
В „Шао Лин" студентът от Великотърновския университет е имал удоволствието да се готви под ръководството на неговия учител.

ВИКТОР АЗМАНОВ СПЕЧЕЛИ ТРИ ТУРНИРА ПО САН-ДА ПО ВРЕМЕ НА ОСЕММЕСЕЧНИЯ ПРЕСТОЙ В КИТАЙ

Сан-да донякъде напомня на свободните двубои, но при него няма умишлено предизвикване на травми и увреждания за противника. Най-общо, включва елементи от бойните спортове и китайска борба. В трите турнира, които спечели Виктор Азманов, е представял "Шао Лин" и срещу него всички съперници са се раздавали максимално, защото манастирската школа е предизвикателство за всички.
"Спечелих три регионални турнира в провинция Хън Ам, където се намира „Шао Лин". Бях на косъм от загуба в един от тях. Играх срещу миналогодишния победител. Той бе много по-силен и свеж от мен след изиграните по пет двубоя до финала. В развръзката на схватката прибягнах до хвърляне, което напомня на суплеса от борбата. Той се приземи лошо, падна на врата си и изпадна в положение на нокаут", спомня си 26-годишният младеж.
Той е получил предложение през февруари да участва в най-силния турнир по сан-да в Китай - посветен на посрещането на Нова година, която според китайския календар идва на 15 февруари.

В „ШАО ЛИН" ВИКТОР ПРЕБИВАВА СЪС СТАТУТ НА ЧУЖДЕСТРАНЕН СТУДЕНТ

В митичния манастир Виктор Азманов е преминал през четири курса на обучение. Занимавал се с традиционното кунг-фу, сан-да, лечебен масаж и калиграфия. Овладял е 10 000 китайски думи говоримо и 2000 писмено. Тренирал е по 12 часа на ден, а понякога и по-дълго. Статутът му е бил на чуждестранен студент. От абата получава специално изготвени правила, които не бива по никакъв начин да нарушава по време на престоя си. Основното е да избягва конфликтите на каквато и да е основа. Справил се е с всички изисквания и е поканен да остане още една година в манастира и да учи още…
Това, с което не е успял да свикне, е храната.
"Храната в китайските ресторанти винаги ми е била любима. Тя обаче нямаше нищо общо с тази, която се предлага в трапезарията на манастира. Как ви изглежда съчетанието между домати, ориз и тиква? Иначе нямаше ограничение за консумацията на месо. Тази привилегия е разрешена в манастира след подвига на 12-те монаси, които опазили императора от смърт. Затова често отскачах до най-близкия град, за да похапна пиле", информира той.

НЕВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ ЗАНИМАВАШ С КИТАЙСКИ БОЙНИ СПОРТОВЕ, АКО МИСЛИТЕ ТИ НЕ СА ЧИСТИ

"Тези състезатели, които влизат в двубой с агресия, са като кучетата, които лаят, но не хапят. Истински добрият майстор на бойните спортове е спокоен и уравновесен.
Много важна е хармонията между дух и тяло. Стремя се към това равновесие медитирайки. Отделям по 20 минути дневно за спортна медитация. Тогава усещам движението на енергията в тялото ми. След 20 минути медитация се чувствам като след здрав нощен сън. А най-добрата комбинация е здрав нощен сън и медитация.
Китайците са рядко добри хора. Солидарни и съпричастни към проблемите на всеки един от тях. Най-често срещаният поздрав там е "Ял ли си" или "Гладен ли си". Ако споделиш, че не си се хранил, са готови веднага да те заведат у дома си и да ти предложат храна. За китаеца завистта, подлостта и интригата са чужди.
В Китай комунизмът означава силна държавна власт. Тази власт обаче не спира частната инициатива. Напротив, има голям частен бизнес. Тези бизнесмени подхождат с респект към държавата и стриктно плащат данъчните си задължения. В противен случай се сблъскват с цялата суровост на закона", коментира Виктор Азманов.
Манастирът „Шао Лин" е на държавна издръжка. Той е най-голямата туристическа атракция и държавата прибира почти всички приходи. Годишно „Шао Лин" се посещава от 10 милиона туристи. Средно всеки един оставя по 40 долара. 20 долара за вход и още 20 за сувенири. За сравнение входът за друга забележителност, каквато е Забраненият град в Пекин, е около един долар.

ВЪВ В. ТЪРНОВО ЩЕ ИМА ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧЕНИЕ, КОЙТО ЩЕ НАПОДОБЯВА „ШАО ЛИН"

Център за обучение, който ще напомня по своя вид „Шао Лин", възнамерява да изгради до края на 2007 година Виктор Азманов. Така ще се опита да позволи на онези, които искат да се потопят в атмосферата на манастира, но нямат възможност да отидат там, да го направят в старата българска столица. Подобни проекти са успешно реализирани от другите шест европейци, които преди него са били на обучение в манастира.
"Моята голяма цел е да създам свои школи, в които да обучавам и възпитавам малки деца. Защото поне аз не познавам човек, който да се занимава с бойни спортове и да е лош човек. В „Шао Лин" научих, че няма невъзможни неща, ако човек е готов да положи необходимите усилия. Преди да замина, изпитвах усещането за незавършеност. След престоя в "Шао Лин" смятам, че намерих себе си", завършва Виктор Азманов.


Източник - в-к "Бобра", областен ежедневник на Велико Търново.

През ден пише нещо подобно в някой от местните ежедневници. Това сигурно е 'номера на китайката'... или по-скоро на китайския ПиАр.

Това мнение е редактирано от Станислав: 11 декември 2006 - 19:28


#23 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 11 декември 2006 - 23:08

Отделям по 20 минути дневно за спортна медитация. Тогава усещам движението на енергията в тялото ми.

Какво е това животно? :huh: Или пак журналистическо недомислие?Питам запознатите с подобни практики. :confused:#24 дяволо

дяволо
 • Дао
 • 202 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:мапуто
 • БИ:мма,кикбокс

Публикувано: 12 декември 2006 - 18:30

ето линк от интервюто на АЗМАНОВ в днешния брой на 7 дни спорт


http://7sport.net/7s...rum/d4538_2.htm

:devill:


Как един българин се намери в “Шаолин”
Няма непостижими неща, убеден е боецът Виктор Азманов


26-годишният Виктор Азманов подлуди България след завръщането си от "Шаолин". Той е първият българин и едва шестият европеец, допуснат до обучение в легендарната обител. Интересът към кунг-фу майстора първоначално е продиктуван от обикновено любопитство.
Няколко минути в разговор с него обаче са достатъчни, за да изпаднеш в плен на харизмата му. Излъчва спокойствие и топлота. Личи, че е помъдрял преждевременно, но и че е постигнал хармония със себе си.
Виктор бе любезен да разкаже подробностите около заминаването, престоя и плановете си след завръщането от "Шаолин".


Качена снимка
Зрелищна демонстрация пред търновската община

- Как един 25-годишен българин се озова в легендарния манастир "Шаолин"?
- Това бе моята детска мечта, която никога не забравих. От 7-годишен се занимавам активно с карате, но става въпрос за японски бойни спортове, които са съществено по-различни от китайските. Преди 5 години направих неуспешен опит да замина за "Шаолин". На писмата ми по електронната поща получих отрицателен отговор, че няма как да бъда приет на обучение в манастира. Не се обезкуражих. Успях с помощта на мой учител от Пекин да си издействам персонална покана от Абата на манастира, който е нещо като управител или игумен. Това бе като гаранция, за да ми бъде издадена виза. Този документ обаче нямаше как да ми отвори автоматично вратите на манастира. По-скоро се оказа покана за конкурсен изпит...

- В какво се изразяваше този конкурсен изпит?
- Първо провериха какво е моето физическо състояние. След това ме подложиха на своебразен тест за духовната нагласа, с която влизам. За целта бях изпратен в планината Сон Шанг, която се намира в непосредствена близост до манастира. До нея се върви пеш около пет километра. До върха й водят около 10 000 стъпала. По пътя нагоре срещнах много хора, които пренасяха тежки товари. Помогнах на колкото можах. Когато се изкачих, ме очакваше игуменът на малък манастир. Единственото, което ми каза, бе: "Има добро сърце." Това означаваше, че съм издържал изпита и мога да бъда допуснат до обучение в манастира. Изпитанието ми костваше една седмица сериозна мускулна треска, но усилието си заслужаваше

- Оправдаха ли се вашите очаквания за манастира?
- Впечатленията, които имах, бяха събрани от филмите, интернет и от една книга на руски език, написана от поляк. По-късно разбрах, че той се е обучавал в планината Удан, а не в самия "Шаолин". За да бъда по-ясен, ще обясня, че само в района около "Шаолин" има повече от 200 бойни школи, където се обучават между 80 и 100 000 души. Представата ми се оказа много по-различна от действителността. Оказа се, че глобализацията не е подминала и "Шаолин". Бях, меко казано, изненадан, когато видях монаси, които разговарят по мобилните си телефони. Достъпът до интернет също не е табу. Аз например ползвах свободно своя лаптоп, а когато спечелих първия си турнир, получих правото да прекарам кабел за мрежата и в своята стая.

- Нормално ли е това за един манастир, обвит в митове и легенди?
- Според мен духът му е напълно съхранен. В манастира има твърдо ядро монаси, които са се отдали на духовен подвиг. Те са се посветили изцяло на пост и молитва и са загърбили всички материални блага и удоволствия. На тези хора парите са напълно чужди. Не само че не са боравили с тях, но никога не са ги виждали. Те нямат никакво отношение към бойните изкуства. В манастира има около 50 монаси войни. Тяхна е задачата да съхранят китайското кунг-фу, което се пази ревниво и се предава на избрани хора от 1500 години. Сигурно ви е известна легендата за това как 12 монаси, въоръжени само с тояги, са спасили императора от смърт, като са се справили с многобройна армия, въоръжена с мечове, лъкове и арбалети.

- Това не е ли сюжетната линия на най-популярния филм за "Шаолин" с участието на Джет Ли?
- Именно тази история прави манастира известен. Джет Ли е живял и се е обучавал в "Шаолин" в продължение на пет години. В Китай обаче никой не го познава като Джет Ли. Той е известен като Лилиян Дзие. На 18 години печели националния турнир по сан-да и става най-младият победител в историята му. Имах честта и удоволствието да се готвя под ръководството на неговия учител.

- Доколкото ми е известно, вие сте спечелили три турнира по сан-да. Какво включва този стил на единоборство?
- Донякъде напомня на свободните двубои, но при него няма умишлено предизвикване на травми и увреждания за противника. Най-общо включва елементи от бойните спортове и китайска борба. Не отидох в Китай да се състезавам, а да тренирам. Участвах в турнири само защото бях помолен от ръководството на манастира да го представлявам.

- И какъв е смисълът от тези турнири за школи с името на тази в "Шаолин"...!?
- Да се докаже коя школа е по-добра, а в това отношение и до днес "Шаолин" си е конкуренция.

- Разбрахме, че не познавате вкуса на загубата. Спечелили сте и трите турнира, в които сте участвали.
- Така е. Спечелих три регионални турнира в провинция Хън Ам, където се намира "Шаолин". Бях на косъм от загуба в един от тях. Играх срещу миналогодишния победител. Той бе много по-силен и по-свеж от мен след изиграните пет двубоя до финала. В развръзката на схватката прибегнах до хвърляне, което напомня на суплеса от борбата. Той се приземи лошо, падна на врата си и изпадна в положение на нокаут. Получих предложение през февруари да участвам в най-силния турнир по сан-да в Китай. Амбициран съм да се върна и да го спечеля.

- Известно ли ви е, че в България се организират свободни боеве?
- Да, известно ми е. Впечатленията ми са, че те са на много ниско спортно-техническо ниво. Залага се на бруталната сила. Участниците са представители на статични спортове като борба, кикбокс. Мнението ми е, че са много бавни и тромави. Не съм мислил за това дали бих участвал в нещо подобно.

- Какво включваше вашето обучение в "Шаолин"? Какъв бе статутът ви?
- Участвах в четири курса на обучение. Занимавах се с традиционното кунг-фу, сан-да, лечебен масаж и дори калиграфия. Тренирах по 12 часа, а понякога и повече. Статутът ми бе на чуждестранен студент. От Абата получих специално изготвени правила, които не биваше по никакъв начин да нарушавам по време на престоя си. Трудно ми е да изброя всичките, но основното бе да избягвам конфликтите на каквато и да е основа.

- С какво не можахте да свикнете в манастира?
- С храната. Храната в китайските ресторанти винаги ми е била любима. Тя обаче нямаше нищо общо с тази, която се предлага в трапезарията на манастира. Как ви изглежда съчетанието между домати, ориз и тиква...?! Иначе нямаше ограничение за консумацията на месо. Тази привилегия е разрешена в манастира след подвига на 12-те монаси, които опазили императора от смърт. Затова често отскачах до най-близкия град, за да хапна пиле.

- Какво е мястото на духа в китайските бойни спортове?
- Невъзможно е да се занимаваш с китайски бойни спортове, ако мислите ти не са чисти. Тези състезатели, които влизат в двубой с агресия, са като кучетата, които лаят, но не хапят. Истински добрият майстор на бойните спортове е спокоен и уравновесен. Много важна е хармонията между дух и тяло. Стремя се към това равновесие, медитирайки. Отделям по 20 минути дневно за спортна медитация. Тогава усещам движението на енергията в тялото си. След 20 минути медитация се чувствам като след здрав нощен сън. А най-добрата комбинация е здрав нощен сън и медитация.

- Какви са китайците като хора?
- Това са рядко добри хора. Солидарни и съпричастни към проблемите на всеки. Най-често срещаният поздрав там е "Ял ли си" или "Гладен ли си". Ако споделиш, че не си се хранил, са готови веднага да те заведат у дома си и да ти предложат храна. За китаеца завистта, подлостта и интригата са чужди.

- А какво е вашето обяснение за чудото, което предизвикаха в икономиката? Все пак това е една комунистическа държава.
- В Китай комунизмът означава силна държавна власт. Тази власт обаче не спира частната инициатива. Напротив, има голям частен бизнес. Тези бизнесмени подхождат с респект към държавата и стриктно плащат данъчните си задължения. В противен случай се сблъскват с цялата суровост на закона.

- От какво се издържа манастирът "Шаолин"?
- На държавна издръжка е. Той обаче е най-голямата туристическа атракция и държавата прибира почти всички приходи. Абатът се назначава от правителството, той е нещо като мениджър на манастира. Годишно "Шаолин" се посещава от 10 000 туристи. Всеки един оставя средно по 40 долара - 20 долара за вход и още 20 за сувенири. За сравнение входът за друга забележителност, каквато е Забраненият град, е около долар. Сами разбирате за каква индустрия става въпрос.

- А наистина ли възнамерявате да изградите подобие на "Шаолин" в центъра на Велико Търново?
- Струва ми се, че намеренията ми продължават да се интерпретират погрешно. Става въпрос за един център за обучение, който ще напомня по своя вид за "Шаолин". Така ще се опитам да позволя на онези, които искат да се потопят в атмосферата му, но нямат възможност да отидат там, да го направят през моите очи. "Шаолин" не е само кунг-фу, но и философия. Подобни проекти са успешно реализирани от другите европейци, които преди мен са били на обучение в манастира. Моята голяма цел е да създам свои школи, в които да обучавам и възпитавам малки деца. Защото поне аз не познавам човек, който да се занимава с бойни спортове и да е лош човек.

- Какво научихте за себе си след престоя и обучението в "Шаолин"?
- Няма невъзможни неща, ако човек е готов да положи необходимите усилия. Преди да замина, изпитвах усещането за незавършеност. След престоя в "Шаолин" смятам, че намерих себе си.

Димитър Николов
7sport.net

#25 Stan_

Stan_
 • Гости

Публикувано: 13 декември 2006 - 01:50

- Разбрахме, че не познавате вкуса на загубата. Спечелили сте и трите турнира, в които сте участвали.
- Така е. Спечелих три регионални турнира в провинция Хън Ам, където се намира "Шаолин". Бях на косъм от загуба в един от тях. Играх срещу миналогодишния победител. Той бе много по-силен и по-свеж от мен след изиграните пет двубоя до финала. В развръзката на схватката прибегнах до хвърляне, което напомня на суплеса от борбата. Той се приземи лошо, падна на врата си и изпадна в положение на нокаут. Получих предложение през февруари да участвам в най-силния турнир по сан-да в Китай. Амбициран съм да се върна и да го спечеля.

- Известно ли ви е, че в България се организират свободни боеве?
- Да, известно ми е. Впечатленията ми са, че те са на много ниско спортно-техническо ниво. Залага се на бруталната сила. Участниците са представители на статични спортове като борба, кикбокс. Мнението ми е, че са много бавни и тромави. Не съм мислил за това дали бих участвал в нещо подобно.


Това е единствената причина да не пускам хора от моита таиствена школа да се пробват с разни статисти в Бг :ninja: , просто не си струва... :whistling:

#26 Malicious_

Malicious_
 • Гости

Публикувано: 13 декември 2006 - 01:57

Е, да!
Те дооокаато те удааарят и ще мръъъкне :newconfus:

#27 Zoro

Zoro

  Чукам , влизам , гледам ... то било заключено :)

 • Дао
 • 1870 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:имам парцел на Луната ...
 • БИ:пенсионер

Публикувано: 13 декември 2006 - 08:57

:) Май малцина разбраха , какво исках да кажа с предния си пост по тая тема ?! Монетата има две лица :up: , а рекламната пропаганда продължава - защо ли ?!? Манипулация , или ... Ами може би Азманов-старши , търси от община В.Търново да му отпусне място общинска собственост , и затова е цялата реклама с Азманов-младши и построяване на нещо като манастир :) . И ако общинарите във В.Търново решат да отпуснат мястото , след време ще се използва за бизнес , а не по причината за която е било отпуснато . Това е една е една възможна схема :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

...прибегнах до хвърляне, което напомня на суплеса от борбата. Той се приземи лошо, падна на врата си и изпадна в положение на нокаут.
...
- Известно ли ви е, че в България се организират свободни боеве?
Залага се на бруталната сила. Участниците ... Мнението ми е, че са много бавни и тромави. Не съм мислил за това дали бих участвал в нещо подобно.
...


Това поражда въпроси и противоречия :
1. Вероятно запознатите със изпълнението на суплес , едва ли ще кажат че не се изпълнява силово , или изпълнено с "брутална сила" :D
2. Ако се пусне в България - не виждам пречка да се пусне и спечели ако наистина е добър , но ако загуби ... отиде на м@йната си цялата тая фалшива реклама :D .
3. Вероятно е доста лошо да го набие някой "бавен и тромав" българин :D

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

... , ще пусна два цитата :

В Китай например монасите от Шао Лин не взимат пари на хората които тренират....

Напротив, дерат колкото могат да смъкнат :kenshin: В миналото може и да не са взимали пари, но в момента Манастира Шао Лин е една добре смазана машина за правене на пари и.......нищо пове4е, за всеобщо съжаление :(
Това си е широко разпространено в световен мащаб явление и не е патент на България. Между другото пе4албарството в Китай, е също на едно от 4елните места в света.

От голямо зна4ение е целта ,която си е поставил 4овек. Има хора дето им се иска да ги излъжат и винаги си намират майстора ( ако ще и на безлюден остров да ги оставиш). Затова проблема е пове4е в тези, които дават баницата, а не тези които я хапват.
...


...Като казах ,4е Доктора е ... защото първо не съм му на годините,второ не го познавам ...Поздрави :)

пп : По въпроса за Джет Ли ,

...Джет Ли е живял и се е обучавал в "Шаолин" в продължение на пет години. В Китай обаче никой не го познава като Джет Ли. Той е известен като Лилиян Дзие. На 18 години печели националния турнир по сан-да и става най-младият победител в историята му. Имах честта и удоволствието да се готвя под ръководството на неговия учител...


, никога не е бил шампион по сан да , а по форми :) , и на 17г. почва филмовата си кариера , и тва е според официалния му сайт :

Jet Li Biography

Born in Beijing, Li began studying the art of Wushu (the general Chinese term for martial arts) and was enrolled in the Beijing Amateur Sports School at the age of 8. After three years of extensive training, Li won his first national championship for the Beijing Wushu Team. As part of a world tour in 1974, he had the honor of performing a two-man fight for President Nixon on the White House lawn. For the next five years, he remained the All-Around National Wushu Champion of China.
...
Shortly after retiring from the sport at the age of 17, he was offered many starring roles and subsequently began on his film career
...
Birth: April 26, 1963 in Hebei, China
...
Name: Li Lian Jie (Mandarin), Li Lin Kit (Cantonese)
Height: 170 cm / 5'7"
Weight: 66 kg / 145.5 lbs.


Това мнение е редактирано от Zoro: 13 декември 2006 - 09:47

"Едно е да искаш , второ - да можеш, а трето и четвърто да го направиш"
"всички могат да духат , но малцина могат да свирят"
"Истината е относително нещо, но е винаги само една!

#28 Станислав

Станислав
 • Дао
 • 1115 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Велико Търново
 • Предишен прякор: stanislav

Публикувано: 13 декември 2006 - 13:43

За отпускане на имоти от Община Велико Търново - едва ли ще стане със статии по вестниците, дори това да е целта на подобна кампания. Има си установен ценоразпис за тези неща, в Търново мястото е много кът, а недвижимите имоти(включително общинските) са доста горещ сектор. Иначе мнението на Зоро е много трезво.

Моята версия е следната - в Търново, по мои наблюдения, децата ходят предимно на Годжу-рю и Айкидо. Таксата в карате клуб 'Калоян' е 20 лв. за дете. За сравнение, в боксовия клуб таксата беше 10 лева не толкова отдавна. По страниците на местните ежедневници често се пише за медалите, спечелени от малките каратеки - това си е дългогодишен пиар. За да може за кратко време да се наложи ново име, се започва масирана кампания не само тук, но и в националната преса.

Връзката "Шаолин - деца" - всички родители са чували Шаолин, а децата са гледали кунг-фу и манга филми, без да са толкова критични като по-възрастните трениращи. В крайна сметка, дори Виктор Азманов да отвори спортен клуб, ориентиран към деца - пак има възможност да печели достатъчно добре, което оправдава средствата, вложени в тоя порой от статии.

#29 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 13 декември 2006 - 18:34

Последните две цитирани статии и интервюта с Виктор Азманов са доста точни като информация и явно журналистите са ги дали коректно, за разлика от предишните. Мнението на Азманов за българския вариант на т.нар. "свободни двубои", които наблюдавам от 1990 г., абсолютно се покриват и с моето мнение; същото мнение имам и за подобни лиги извън България - наблюдавам ги още от появата на UFC. Голям примитивизъм за съжаление, но някои за още по-голямо съжаление ги смятат за "връх на сладоледа" и "черешката на тортата" :confused: Няма да споделям тук връх на какво са според ценителите и привържениците на истинските бойни изкуства! Последвалите мнения пък са дрън-дрън ярина! Това разбира се си е мое мнение и не е задължително да го споделяте! :chinese: :yin-yang: :chinese:

Това мнение е редактирано от Доктора: 13 декември 2006 - 18:42


#30 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 13 декември 2006 - 19:43

Моето мнение(което не е задължително да се споделя от никой) е, че статиите биха изглеждали много правдоподобно, ако ги телепортираме обратно в миналия век, когато апокрифно се разпростаняваха истории за инчовите удари на Брус Ли, с които убил много хора, разменяха се саморъчно направени звездички и "нунчита", а за децата "нъмбър уан" беше Добромир(за справка сп. "Дъга", бр. 10 - бр. 20). Не само е смешно, но е жалко във времето на информационния бум да ни пробутват подобни простотии. Допреди няколко месеца редовно повтаряха един филм по "Дискавъри" за някакъв канадец, дет' си платил и тренира в Шаолин. Е, разбира са, че не става въпрос за същия Шаолин, в този на Азманов пари не вземат, иска се само да си с чиста душа, да помагаш на хората по баирите и да си връзкар с абата. Така си е - има огромна разлика между Шаолин и Шаолин...
Док, най- ми харесва как пишеш една-две думи по темата, ей така между другото, и после пак си почваш: " Моето мнение е, че...."...бла-бла...нищо ново. Знаем го мнението на "ценителите и привържениците на истинските бойни изкуства": "Това са БИ, нямат нищо общо с бойните спортове, те са създадени да убиваш, осакатяваш и осиротяваш цели фамилии, села, градове и окръзи", а като стане въпрос за турнири без правила се пуска диск 2 от компилацията: "Тези турнири са пълен боклук, грам философия няма в тези кратуни, пфу, грубияни...". Ама не оставай с грешно мнение, аз съм ти фен, харесвам фанатизма ти :D!

#31 КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_

КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_
 • Гости

Публикувано: 14 декември 2006 - 11:49

Ако някой (някой който лично го познава, но да не му е пиар!) може да даде стойностна информация, нека го направи! Имам мнение по въпроса (но е от жълтата преса), и нямам кой знае какви очаквания! Все пак е споменато винг чун! :huh:

#32 санджиро

санджиро
 • Дао
 • 21 мнения
 • БИ:Карате,Айкидо,Бокс,Борба

Публикувано: 14 декември 2006 - 13:25

Ако някой (някой който лично го познава, но да не му е пиар!) може да даде стойностна информация, нека го направи! Имам мнение по въпроса (но е от жълтата преса), и нямам кой знае какви очаквания! Все пак е споменато винг чун! :huh:

"Будист в Шао Лин- по времето и след Мао","Будист в Комунистически Китай", "мирни китайци на гости в Тибет", "Тибет - традиционна китайска територия""...........-Все смешки :D :chinese:

#33 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 15 декември 2006 - 08:00

Добруджански, към моя "фанатизъм" по отношение на традиционното Кунг-Фу/У-Шу, следва да добавиш и този на около 300 милиона китайци, които го практикуват и още около 10 милиона в другите страни по света! От тях едва 6 % го практикуват като спорт. Същото важи и за останалите, които практикуват традиционни бойни изкуства. С насрещно мнение не съм само аз , но и цялата тази прекрасна аудитория! Схващаш ли ?!? :sunny: Сред тези хора има много по-големи и заслужили майстори от мен и някои от тях познавам лично, защото са ми били учители. Всички те са единодушни по въпроса - спорт или традиция! Ще пусна и специална тема по въпроса; нека се дискутира, но със сериозни аргументи, а не с арогантно поведение, което само показва безсилие от страна на някои хора. Не познавам лично Виктор Азманов, но това което прави е полезно за развитието на Кунг-Фу/У-Шу в България, особенно след разцепването на федерациата /от ченгета, алчни и себелюбиви комунисти и заблудени техни клакьори!/. Но ако липсва "сянка" как да оценят хората светлината! Вече имаме "БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ТАЙ-ДЗИ-ЦЮАН И КУНГ-ФУ" и тя е нашата надежда за нещо по-добро! :sunny: :yin-yang: :sunny:
Гладиаторските зрелища, за които говорихме, не само са примитивни, но и мултиплицират примитивизъм в начина на мислене и в духовната сфера; подобно на чалгата , "Биг Брадър" и шоуто на един дегенерат от БТВ. Нашата ценностна система е друга. Може би по-късно ще узреете за нещата, но както е казал Конфуций: "САМО НАЙ-ВЕЛИКИЯ МЪДРЕЦ И НАЙ-ТЪПИЯ ИДИОТ НИКОГА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ!"........ :chinese: :yin-yang: :chinese:

Това мнение е редактирано от Доктора: 15 декември 2006 - 08:05


#34 Stan_

Stan_
 • Гости

Публикувано: 15 декември 2006 - 08:17

Гладиаторските зрелища, за които говорихме, не само са примитивни, но и мултиплицират примитивизъм в начина на мислене и в духовната сфера; подобно на чалгата , "Биг Брадър" и шоуто на един дегенерат от БТВ. Нашата ценностна система е друга.


И кво примитивно има 2-ма души да се съревновават един с друг. :confused: Такъв е спорта - които има дупе и умения излиза на ринга, останалите или гледаме сеир или философстваме :whistling:

Това разбира се си е мое мнение и не е задължително да го споделяте!


Няма такава опастност :up: , особенно за тия яли пердах на ринг, за мечтателите и компютърните воини - те могат да си го напишат като мото :)

#35 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 15 декември 2006 - 08:36

Добруджански, към моя "фанатизъм" по отношение на традиционното Кунг-Фу/У-Шу, следва да добавиш и този на около 300 милиона китайци, които го практикуват и още около 10 милиона в другите страни по света! С насрещно мнение не съм само аз , но и цялата тази прекрасна аудитория! Схващаш ли ?!?


Към тази аудитория трябва да добавиш и няколкото милиона древни майстори със свръхестествени способности, които живеят по 300 год., както и магьосниците от Бали и ония дето убиват по 150 човека в турнири на живот и смърт...Абе, сериозна група се събрахте :up: :D

Иначе твойто мнение е ясно още преди да го кажеш, а на който не му е ясно - да чете статията за "Състезанията в БИ и порнографията..." в сайта на школата "Златен дракон" :chinese:
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#36 wakidzashi

wakidzashi
 • Mодератори
 • 1134 мнения
 • Skype: wakidzashi :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Меча Поляна
 • БИ:Патара патара.

Публикувано: 15 декември 2006 - 11:02

"САМО НАЙ-ВЕЛИКИЯ МЪДРЕЦ И НАЙ-ТЪПИЯ ИДИОТ НИКОГА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ!"........

Дока , ти от кои си? защото знаем, че не се променяш, все същият.
Прас по сурята!
МОДЕРАТОРСКИ ПРОИЗВОЛ!!!
W.A.K.I.D.Z.A.S.H.I.: Wireless Artificial Knight Intended for Dangerous Zoology, Accurate Sabotage and Hazardous Infiltration

#37 kyoku-jutsu

kyoku-jutsu

  трепя гугутки с поглед

 • Дао
 • 32 мнения
 • Skype: iyibagain :: чат
 • БИ:Бокс,Карате Киокушин,Джу-джуцу

Публикувано: 15 декември 2006 - 11:34

Добре! Аз предлагам, за да няма повече спорове и за да докажем на цялата общественност истината за БИ, да съберем дружно пари и да поканим някой хамалин от ЮФС и да го пуснем на доката да му покаже някой работи как стават, та да се научат веднъж завинаги да се бият красиво! ;D :D :kuku: :up:
Всички ще горим от нетърпение да се насладим на изящните похвати на доктора! :sunny:

#38 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 15 декември 2006 - 11:44

Добруджански, към моя "фанатизъм" по отношение на традиционното Кунг-Фу/У-Шу, следва да добавиш и този на около 300 милиона китайци, които го практикуват и още около 10 милиона в другите страни по света! От тях едва 6 % го практикуват като спорт. Същото важи и за останалите, които практикуват традиционни бойни изкуства. С насрещно мнение не съм само аз , но и цялата тази прекрасна аудитория! Схващаш ли ?!? :sunny: Сред тези хора има много по-големи и заслужили майстори от мен и някои от тях познавам лично, защото са ми били учители. Всички те са единодушни по въпроса - спорт или традиция! Ще пусна и специална тема по въпроса; нека се дискутира, но със сериозни аргументи, а не с арогантно поведение, което само показва безсилие от страна на някои хора. Не познавам лично Виктор Азманов, но това което прави е полезно за развитието на Кунг-Фу/У-Шу в България, особенно след разцепването на федерациата /от ченгета, алчни и себелюбиви комунисти и заблудени техни клакьори!/. Но ако липсва "сянка" как да оценят хората светлината!

Док, абсолютно съм съгласен за полезността на дейността на Виктор Азманов в България. Наистина имаме нужда от хора "били, видели, правили". Това, което не ми допада са големите изхвърляния в статията(няма да ги изброявам, достатъчно видни са), които не съм убеден, че са плод само на журналистическо престараване. Рекламата е хубаво нещо, когато се прави умерено. "Свободните боеве били зле, бойците били бавни, а аз понеже съм участвал на турнири в Китай(дет' никой не ги е чувал и виждал) мога да си дам компетентното мнение по всеки въпрос, свързан с БИ". Смело и безотговорно! Все едно Мерцедес да кажат "правим най-добрите автомобили" - ОК с това, защото наистина правят едни от най-добрите автомобили. Но, ако Мерцедес кажат "според нас мотоциклетите на Хонда са много зле" ще падне голям смях, защото Мерцедес въобще не са сила в производството на мотоциклети. Нека Виктор да заложи на действията и по-малко на приказките, и не мисля, че някои ще оспорва приноса му за развитието на ушу.
А по отношение на "прекрасната аудитория" - прав си те са наистина само "аудитория"... гледат, слушат и коментират, но не участват.

#39 Yogurth

Yogurth
 • Дао
 • 84 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 15 декември 2006 - 12:03

Може би наистина част от недомислиците (като "стила лепкави ръце") идват от журналистите, защото надали има шаолински практикуващ сред тях. Често нещата стоят така:
Редактора: Напиши нещо за българина в Шаолин до следобеда.
И журналистът се сблъсква с много нова информация от непозната област, която трябва да отсее за малко време.
Та ако ви предложат да пишете статия, най-добре е да се уговорите преди публикуването да я прочетете и да внесете корекции собственоръчно, за да избегнете недоразумения и произволно тълкуване на думите ви.

Добруджански, ако тази информация беше дошла по времето, за което казваш - това щеше да е най-най-проспериращата школа по БИ в България.
В днешно време обаче, също можем да говорим за принос - така "коктейла" от БИ тук става по-разнообразен и нараства интереса и популярността на БИ въобще.
Вярно, че Виктор Азманов може да не е най-добрия български боец, но пък наистина е първият българин, когото медиите свързват с Шаолин.
Пожелавам на всеки да открие за себе си, кое е това, в което е пръв или най-добър.

Ето например първия български Азис - фрийк, ама мегазвезда :D

ПП Това с изказванията от типа "свободните двубои в БГ за зле" си е предизвикателство и може да се окаже слаб пункт в ПиАра, ако не се яви и не победи. Така ще си остане "говорител"

Това мнение е редактирано от Yogurth: 15 декември 2006 - 12:08


#40 Zoro

Zoro

  Чукам , влизам , гледам ... то било заключено :)

 • Дао
 • 1870 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:имам парцел на Луната ...
 • БИ:пенсионер

Публикувано: 15 декември 2006 - 14:38

...ако не се яви и не победи. Така ще си остане "говорител"


:) Какъвто май найстина си е , и продължава да не пише нищичко тук въпреки , че :
виктор/Виктор Азманов/ -> Последно 11.12.2006 - 20:34
, и е прочел със сигурност до 2-ра страница до средата :)


Поздрави

пп : Кьорфишеци може да хвърля всеки , но не всеки може да действа :wink:

Това мнение е редактирано от Zoro: 15 декември 2006 - 14:57

"Едно е да искаш , второ - да можеш, а трето и четвърто да го направиш"
"всички могат да духат , но малцина могат да свирят"
"Истината е относително нещо, но е винаги само една!