Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Брус Лий-Bruce Lee


 • Please log in to reply
В темата има 12 мнения

#1 сап4ето

сап4ето

  Хищник

 • Дао
 • 1001 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:ПРЕОБЛАДАВАМ НА МЕСТА
 • БИ:ММА

Публикувано: 27 ноември 2006 - 17:50

Дата на раждане - 27.11.1940.
Място на раждане - Сан Франциско, Калифорния, САЩ.

Брус Лий е роден в Сан Франциско, Калифорния, но отрасва в Хонг Конг.

Родителите му (баща му е китаец, а майка му – от смесен брак между германец и китайка) са киноактьори и той съвсем малък има възможността да участва в няколко китайски филма. Освен това изучава Уинг Чун – стил в Кунг Фу.

През 1959 г., Лий заминава за Сиатъл, за да завърши гимназиалното си образование. Получава диплома от техническото училище Едисон и се записва във Вашингтонския университет като студент по философия. Там той среща и бъдещата си съпругата си Линда – оженват се през 1963 г.

След като завършва университетското си образование, Лий започва да играе (в ролята на Като – патньорът и пръв приятел на главния герой) в телевизионния сериал “The Green Hornet”. При завръщането си в Хонг Конг се снима в още филми и става все по-популярен.

Междувременно учи в няколко школи по бойни изкуства и след като не остава удовлетворен от никоя от тях, Лий създава три собствени стила: Tao Гунг Фу, модификация на Уинг Чун, смесена с други Кунг Фу стилове; Юн Фан, усъвършенстване на неговия Кунг Фу стил – който съчетава и елементи от бойни изкуства извън Кунг Фу, с намерението дa създаде по-опростено и практично бойно изкуство, както и подробна тренировъчна система за общо физическо състояние; и Джийт Кун До – което представлява по-скоро неговата лична философия за това как бойните изкуства би трябвало да се практикуват ефективно (и според мнозина – система за самоусъвършенстване).

Хората, тренирали под ръководството на Дан Иносанто, смятат тази терминология за погрешна. Може ли това е причината по-късно Лий да съжали, че е нарекъл Джийт Кун До философия, и да го обяви за “просто още един стил в бойните изкуства". Но по-голямата част от спора не е за имената, а за способностите и качествата на иструкторите, които преподават тези бойни системи. Дан Иносанто, който по-късно получава най-високия сертификат в стиловете на Лий (Таки Кимура e смятан за най-добрия в Tao Гунг Фу – най-ранната система на Брус Лий) – и е широко признат за най-добрия му ученик преди ненавременната смърт на учителя си. Той е не само водещ инструктор, но и основен историк на стила, който нарича Лий Юн Фан Гунг Фу/ Джийт Кун До концепция. Сред учениците на Брус Лий са още Стив Маккуийн и Джеймс Кобърн, а най-известен е актьорът и шесткратен световен шампион по карате Чък Норис.

Изучаването на Уинг Чун Гунг Фу разпалва ентусиазма и разбирането му за бойните изкуства. Фактически Уинг Чун е единственият стил, който той е изучавал формално, под ръководството на майстора Ийп Ман Ли. По-късно изучава и други стилове Кунг Фу, борба, джиуджицу, и много други бойни изкуства чрез литературни източници и контакти с други майстори. Много съвременни инструктори, в опит да рекламират себе си или своите школи, правят недоказуеми изявления, че са се учили от – или са преподавали на Брус Лий. Това е основната причина която кара Брус, а по-късно и Иносанто, да установят много строги правила за получаването на сертификат. Като хибриден стил, Юн Фан/ Джийт Кун До е композиран от 27 различни стила в бойните изкуства.

Говори се, че Лий е използвал електрлически стимулатор при тренировките си, за да подсили своите не особено обемни мускули. Но с или без стимулатор, факт е, че Лий съумява да добие почти свръхчовешки физически умения. Кадри с бойни сцени от филмите с Лий често вървят в забавено темпо, защото движенията му са толкова бързи, че изглеждат размазани. Неговата мания по добрата физическа форма си личи в личните му бележки и дневника му.

Актьорът, който многократно демонстрирал лицеви опори на два пръста и своя прочут "удар от един инч", е всестранно развита личност - както с доброто си академично образование, така и в областта на бойните изкуства. Освен това е бил и и много добър танцьор – шампион на Хонг Конг по ча-ча за 1958 г..

На 20 юли, 1973 г., Лий трябва да обядва заедно с актьорът, играл Джеймс Бонд Джордж Лейзънби, и да разговарят за бъдещ съвместен филм. Но Лий не идва в уреченият час, и когато Лейзънби и агентът на Лий отиват да го потърсят в хотелската му стая, го откриват мъртъв. Погребан е в сиатълското гробище Лейк Вю. За причината на смъртта му циркулират различни слухове, но официалното лекарско заключение е – мозъчен оток, в резултат на алергична реакция към обезболяващи медикаменти.

Въпреки неголемият брой на филмите в които е участвал, Брус Лий се превръща в кино-икона и олицетворява малкият човек, който става образец на физическо съвършенство и непобедимост в персонална схватка. Славата му разпалва и последвалия огромен интерес към китайските бойни изкуства на Запад.

сап4ето!!!
http://fight-journal.blogspot.com/ -страница пълна със статии за бойци и видове бойни изкуства

"НЕ Е СМЕЛ ТОЗИ ЧОВЕК,КОЙТО ТЪРСИ ПОСТОЯННО ОПАСНОСТТА"!!!

#2 сап4ето

сап4ето

  Хищник

 • Дао
 • 1001 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:ПРЕОБЛАДАВАМ НА МЕСТА
 • БИ:ММА

Публикувано: 27 ноември 2006 - 20:42

Качена снимкаКачена снимка
Качена снимка

ех ,спомени-спомени!!! :(

Качена снимка
http://fight-journal.blogspot.com/ -страница пълна със статии за бойци и видове бойни изкуства

"НЕ Е СМЕЛ ТОЗИ ЧОВЕК,КОЙТО ТЪРСИ ПОСТОЯННО ОПАСНОСТТА"!!!

#3 Reaper_

Reaper_
 • Гости

Публикувано: 27 ноември 2006 - 21:08

Не тъжи,човека е легенда и ще остане вечен,за разлика от някои които идват и си отиват...
Съжалявам само за това че не успя да довърши Game of Death,най-великия филм с БИ правен някога...

#4 vladokan_lee

vladokan_lee
 • Дао
 • 176 мнения
 • Skype: bhikshubg :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Филипино Кали, Джийт Кун До, Винг Чун

Публикувано: 27 ноември 2006 - 21:36

Не тъжи,човека е легенда и ще остане вечен,за разлика от някои които идват и си отиват...
Съжалявам само за това че не успя да довърши Game of Death,най-великия филм с БИ правен някога...

Може би наистина "Игра на смърт" щеше да е е дин от най-великите филми ан Брус Лий. Това, което американците са направили с този филм през 1980, е направо подигравка-да смениш целия сюжет на филма.
Едва преди няколко години излезе док. филм "Warriors journey" в който има 30минутните заснети кадри, който са щяли да бъдат част от "Игра на смърт".

_ _ _ _ _ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _
Be Vegan, Make Peace
Вегетариански наръчник

Loving Hut Sofia - вкусна и здравословна храна


#5 stareca uan_

stareca uan_
 • Гости

Публикувано: 27 ноември 2006 - 21:43

за съжаление генийте си заминават преждевременно от тоя свят .....

#6 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 28 ноември 2006 - 11:27

Каквото и да се каже за този човек ще е малко.Просто хванете 10 човека активно трениращи БИ до набор 80-82,от коя да е точка на света и им задайте въпроса:Кой ви вдъхнови да тренирате?...
И десетте ще ви отговорят с едно име:Брус Лий.#7 сап4ето

сап4ето

  Хищник

 • Дао
 • 1001 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:ПРЕОБЛАДАВАМ НА МЕСТА
 • БИ:ММА

Публикувано: 28 ноември 2006 - 16:34

Тук са само някои от според мен наистина невероятните подвизи, които Брус Лий е извършил в своя живот. Всичката тази информация е взета от редица док.филми и списания. Има също и цитати на негови близки приятели.

**Няколко от внушителните постижения на Брус Лий:
-------------------------------------------------------------

*Скоростта на неговия удар с юмрук от разстояние 3 крачки бил 5 стотни в секунда
*Можел да хвърля зърна от ориз във въздуха и още докато са там да ги хваща с клечки за ядене
*Правел лицевите си опори на една ръка само с два пръста
*Можел да пробие с пръсти неотворена кутия от Кока Кола (тогава кутиите за безалкохолни напитки били направени от стомана, много по-плътна от днешните алуминиеви кутии)
*Можел да "отнесе" чувал, тежащ 50 кг, с обикновен страничен удар (йоко гери)
*Да опира ръцете си на земята и да издига краката си над главата
*С удар от разстояние един инч (2,54 см) изпращал хора на метри от себе си
*Последният завършен филм на Брус "Влизане в дракона" бил направен за 600'000 долара през 1973. До днес филма е спечелил около 300'000'000 долара

Цитати от негови приятели, свързани с неговите Невероятни Постижения:

*Хърб Джаксън -"Брус искаше да стане толкова силен, колкото е възможно".

*Джеси Гловър - "Когато можеше да направи лицеви опори на палци и със чувал на гърба си, тежащ 113 кг, минаваше на други упражнения.''
Качена снимка
*Хърб Джаксън - "Най - големият проблем в това да направиш дизайна на оборудване за Брус беше, че то трябваше да бъде дяволски бързо. Трябваше да подсилвам неговия дървен манекен като сложа автомобилни части, така че да може да тренира на него без да го счупи. Бях започнал да му изработвам подвижен манекен, който да може в действителност да атакува и отстъпва и така да симулира по-добре реална битка, но за съжаление Брус умря преди машината да бъде направена. Тя щеше да бъде завързана с много издръжливи кабели, които щяха да свързват два стълба от двете страни на двора му. Причината беше проста-никой не можеше да устой на силата на своите собствени удари с ръце и крака. Силата и уменията на Брус трябваше да достигнат дотам, че да открие къде точно трябва да удря машината. Брус се интересуваше от силовата тренировка, човек би казал,че това беше негова фикс идея."

*Дан Иносанто - "Брус се интересуваше от това, колко от цялата си сила може реално да използва веднага в даден момент. Спомням си, че веднъж аз и Брус ходехме по плажа в Санта Моника. Най - неочаквано покрай нас мина огромен мъж, занимаващ се с бодибилдинг и аз казах на Брус: "Човече, виж му ръцете." Никога няма да забравя неговата реакция. Той каза: "Да, той е огромен, но дали е мощен???"

*Чък Норис - "Лий може би беше един от най-силните хора в света и разбира се един от най-бързите."
Качена снимка
*Джо Люис - "Брус беше невероятно силен за своя размер. Той можеше да вдигне 34 кг. щанга и от изправено положение, докато я държи пред гърдите, можеше бавно да изнесе ръцете си напред и да задържи щангата там за 20 секунди, което е доста трудно за човек, който тежеше по това време само 62 кг. Познавам 90 кг. щангисти, които не могат да правят това."

*Джеси Гловър - "Брус можеше да държи 30 кг гира с една ръка и да я издигата встрани на височината на раменете си и след това оставаше така за няколко секунди. Никой друг, който познавам, не може да направи това, не и толкова високо."

*Лоли Джей - "За последно видях Брус, когато се местеше от Калвър Сити в Бел Еър. Той имаше голям, тежък чувал, висящ в двора му. Той тежеше 136 кг. Аз едва го мърдах. Брус ми каза: "Хей, Лоли, виж това" и той скочи назад и го изрита. Това чудовище - чувалът, се удари в тавана и след думкането отново се върна. Още не мога да повярвам на силата, която притежаваше този човек."
Качена снимка
*Нейлърд Нишиока - "Брус имаше своя запазена марка "One inch Punch" (удар от разстояние един инч). Той можеше да изпрати хора, някои от които по - тежки от него с 50 кг, във въздуха и после да паднат на земята на 15 крачки по - далеч. Помня, че от този удар бях отпратен в стената. Аз не вярвах, че може да се събере толкова сила в този удар, особено когато ръката просто се движи плавно към гръдния ми кош, просто ръката му потрепва и...Баам. Излетях назад и се ударих в стената. Оттогава взех всичко това насериозно."

*Джеси Гловър - "Силата, която Брус беше способен да използва мигновенно, беше абсолютно плашеща за трениращите бойни изкуства, най-вече за неговите спаринг партнъори. Скоростта му беше мълниеносна. Веднъж ние засичахме неговото време с хронометър и най-бързото движение на Брус беше около 5 стотни от секундата, а наи - бавното - 8 стотни от секундата. Ударът му беше от нормална позиция, ръцете му бяха на хълбоците, дистанцията беше 18-24 инча (24 инча=60,96см). Той не беше само изумително бърз, но и разкриваше виженията на противника. Той, още преди противникът му да е нанесъл удар,разбираше какво е готов да направи и после другият падаше на земята."

*Дъг Палмър - "В своята област Брус беше като Майкъл Джордан и Мохамед Али, човек който стои над всички останали. Не че другите майстори в бойните изкуства не бяха добри. Просто Брус беше велик."

*Дан Иносанто - "Брус винаги правеше бой със сянка с малки тежести в ръцете и той изпълняваше упражнение, в което удряше с ръце 12 серий в реица. 100 удара на серия, използвайки пирамидална с-ма с 1, 2, 3, 5, 7 и 10 фунтови (1фунт=454 г) тежести и след това обръщаше пирамидата намалявайки от 10 на 7, 5, 3, 2 и 1 и накрая 0 фунта тежести. Той ме караше да правя това упржнение с него и не мога да опиша каква е болката в делтовидните мускули и ръцете. "
Качена снимка
Линда Лий - "Брус винаги вдигаше една гира, която държеше вкъщи. Той имаше уникалната способност да върши няколко различни неща по едно и също време. Не беше необичайно за мен да го намеря гледайки боксов мач по ТВ, четейки книга с едната ръка, а в другата вдигайки гира. Брус наблягаше много на тренировката на ръката (думата е "forearm"-от лакътя до китката) за да подобравя своята захващаща и удряща сила. Той беше фанатик на тренировката за ръце. Ако някой откриеше някакъв нов курс за развитие на ръката, той трябваше да знае.

*Боб Уол - "Брус имаше най-големите ръце ("forearms"), пропорционални на тялото му, които някога съм виждал. Искам да кажа, че неговите ръце бяха огромни. Той имаше невероятно силни китки и пръсти, неговите ръце бяха просто необичайни."

*Ван Уилямс - "Аз и Брус се състезавахме в борба с китки. Двете сражаващи се ръце са напълно изпълнени с целта да се извие китката на противника обратно на часовниковата стрелка за да победят. Аз бях единственият човек, който побеждаваше Брус по това време и него наистина го беше яд за това. Но това просто се дължеше на разликата в теглото - тежах с близо 20 кг повече. Все още Брус има най-големите ръце ("forearms"), които съм виждал."

*Хърб Джаксън - "Брус побеждаваше всички новодошли в този вид борба с китки и дори се шегуваше, че иска да стане световен шампион в това."

*Таки Кимура - "Ако някой хванешеше ръката на Брус, чувстото щеше да бъде сякаш пипа бейзболна бухалка."

*Дан Иносанто - "Брус беше дотолкова обсебен от идеята да развива силата на своите ръце ("forearms"), че той трябваше да ги тренира всеки ден. Той казваше: "мускулите на ръцете са много,много плътни, затова трябва да ги тренираш всеки ден за да станат по-здрави".

*Мито Ухара - "Брус смяташе, че ако твоят стомах не е достатъчно здрав, няма какво да правиш в труден спаринг."
Качена снимка
*Чък Норис - "Помня, че посетих семейството на Лий и видях, че малкото момче на Брус - Брендън, скачаше върху корема му, докато едновременно изпълняваше упражнение с издигане на краката и вдигане на гири."

*Боло Йонг - "Брус беше разработил особено трудно упражнение, което наричаше "Флагът". Докато лежи на пейка, той се хваща за подпори, които са прикрепени към пейката и се вдига от нея като се държи само на раменете си. Тогава, когато си вдигне кръста от пейката, започва да си вдига краката. беше способен да се държи перфектно хоризонтално във въздуха. Той беше невероятен, в следващите 100 години няма да има друг като него."
Качена снимка
*Дориан Ейтс (Мистър Олимпия) - ''Той правеше това нещо, при което си раздалечаваше лопатките и тогава напрягаше всеки един мускул от своето тяло. Той имаше невероятна физика."
Качена снимка

*Джон Рий - "Можеш да му покажеш невероятно трудна техника, която е отнела години за да стане перфектна и следващият път, когато го видиш, той ще я прави по - добре от теб."

*Джеймс Кобърн - "Брус и аз тренирахме в двора ми един ден. Ние използвахме огромен чувал за странични удари с крак, мисля че тежеше около 68 кг. Брус само го погледна, удари го, това излетя във въздуха на височина около 4 метра и половина и профуча покрай тревата, и после се скъса по средата. Беше пълен с малки парчета от парцали. Ние събирахме от земята парчетата от парцали един месец."

*Дан Иносанто - "Брус каза да дойда един ден до магазина на Джо Уейдър в Санта Моника за да му помогна да купи 50 кг комплект с тежести за сина си Брендън. Аз смятах, че това ще е по-късен подарък за Брандън, защото той беше едва на 5 години, а гирите тежаха много. Брус купи този прекрасен комплект от Джо и когато спряхме пред пътя на моята къща ми каза: "Шегувам се, Дан, купих това за теб."

Мир на праха му!!! :(
сап4ето!!!!!!
http://fight-journal.blogspot.com/ -страница пълна със статии за бойци и видове бойни изкуства

"НЕ Е СМЕЛ ТОЗИ ЧОВЕК,КОЙТО ТЪРСИ ПОСТОЯННО ОПАСНОСТТА"!!!

#8 Tallasum

Tallasum
 • Dark Side
 • 432 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:кик бокс

Публикувано: 28 ноември 2006 - 21:04#9 vienko

vienko

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 18 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 27 ноември 2010 - 21:10

На днешният ден, Брус Ли щеше да навърши 70 години.

#10 адонис_

адонис_
 • Гости

Публикувано: 28 ноември 2010 - 23:36Да почива в мир и да намери покой душата му!!!

#11 arlovski

arlovski

  Gerard Marcellus

 • Дао
 • 914 мнения

Публикувано: 07 юли 2012 - 21:00

"Как Брус Лий промени света"Това мнение е редактирано от arlovski: 07 юли 2012 - 21:08

 • vladokan_lee and адонис харесват това
На бойното поле човек често бива герой от кипенето на кръвта в него, в повратите на живота може да бъде герой само от величието на душата. Доблестният мъж, който е оставил попрището на воинските подвизи, приковава на плуг или рало стоманения си меч...

#12 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Дао
 • 612 мнения
 • Skype: nedelin_istorik :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:гр. Пловдив
 • БИ:ju jutsu, karate, nin jutsu...

Публикувано: 20 юли 2013 - 15:48

Днес се навършват 40 години от смъртта на кунг-фу легендата Брус Лий.
 
Брус умира от мозъчен кръвоизлив на 32-годишна възраст. Тогава актьорът е на върха на славата си, а филмът "Драконът идва" излиза 6 дни след смъртта му през 1973 г.
 
Феновете му са гневни от липсата на постоянен музей в чест на Лий, който могат да посещават по всяко време. 
 
Статуята на Лий в Хонгконг е единственото място, където почитателите му могат винаги да отдават почитта си. Част от феновете на легендата ще положат венци в подножието на неговата статуя.

Това мнение е редактирано от ISTORIK: 20 юли 2013 - 15:51

 • mitko123 харесва това
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#13 miss sixty

miss sixty

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 14 мнения
 • Пол:Женски
 • БИ:Aikido

Публикувано: 01 август 2013 - 15:04

Въпреки че тренирам главно едно бойно изкуство, аз се интересувам и от другите, като често гледам клипове из интренет не мога да не кажа за Брус Лий и за JKD и то само добри неща


Спортният характер се кове с тежки тренировки.