Към съдържанието


- - - - -

Българско кемпо


 • Please log in to reply
В темата има 156 мнения

#1 Rosko_

Rosko_
 • Гости

Публикувано: 17 януари 2004 - 23:27

Ako nqkoi se interesuva ot tova unikalno bulgarsko boino izkustvo,molq da poseti na6ata web-stranica Bulgariankempo.com Ot tova mojete samo da spe4elite.

#2 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 18 януари 2004 - 23:33

интересно ми е кой му е дал на Велин този 4 дан, след като самият той е президент на федерацията:)) и откъде се появо пък това "Българско бойно изкуство", след като аз помня преди 3-4 години, като ходих да гледам тренировките по айкидо на Централния айкидо клуб ,в Дианабад, на вратата беше и разписанието на Велин Хаджолов, който също водеше там тренировки по "традиционно карате до и джу джуцу". И сега изведнъж това карате стана Българско бойно изкуство.:)

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 16:41


#3 bbobby

bbobby

  бездействащ

 • Mодератори
 • 481 мнения

Публикувано: 19 януари 2004 - 14:14

абе кой и колко ще спечели от посещаването на вашата страница... е един много щекотлив въпрос... все си мисля, че това ще е най-вече организацията ви и шефът велин хаджолов от златоград :D със сигурност няма какво да предложите повече от по-голямата част зали по бойни изкуства (освен естествено бойните прийоми с кози рог, запазени сред каракачаните от древни времена) :wink:
да събираш оттук и оттам, после да сглобиш по своя преценка парчетата и да кажеш - е те това е новият гениален стил ми се струва най-малкото несериозно.
я тука да представя друг виден представител на българската бойна общност - Найден Пенев от Пловдив. през октомври 1992 година този човек праща писмо на в."Самурай", в което назидателно поучава редакцията и се хвали със завоюването на кафявия си пояс, цитирам: "В БГ завършилите Централната Академия в Атина Окинава-Те Тай Карате-До са двама: Леон Пакосян... Найден Пенев-кафяв колан. При което изпита за черен пояс бе отложен за 1993 година..."
каква беше моята изненада да видя, че в излязла от печат през 1997 година книга, същият човек вече е, цитирам: "Майстор Найден Пенев, ІV дан окинавате, V дан каратеджуцу интренационал и косики карате, създател на системата каратеджуцу интренационал, член на Световната косики карате федерация... на семинар в Русия във връзка с изпити за черни пояси, 1995 г... демонстрира техниката "ки-ризница", т.е. поемане на удари в слаби точки на човешкото тяло..."
та както се вижда ясно - какъв напредък!!! човекът стои редом с Асен Асенов (3 дан киокушин), Георги Попов (3 дан киокушин), Красимир Димитров (Краси Китаеца - той даже и дан си няма), Едуард Германов (4 дан айкидо), Димитър Трампов и Георги Мерджанов (само с 1 дан киокушин), като даже ги е изпреварил в т.нар. дан система. за моя радост той вече сигурно е задминал Хауърд Колинз (7 дан киокушин) и може спокойно да е тайнственият българин с 13 дан от една друга тема, с който да се гордеем :D

Над 1 милион българи страдат от затлъстяване. 40% от тях са мъже, 34% - жени.

А другите (26%) какви са?
Азис и pa6ata!

#4 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 21 януари 2004 - 13:02

bbobby, за Леон Пакосян знам и една друга историйка - тренирал Да Дао, минал първия изпит и взел 1-во чу, няколко месеца по-късно отива в Атина май на семинар по Окинава те и се връща 1-ви дан :D не съм сигурен дали е смешно, въпреки че в Пловдивската школа се смеят много...

иначе в БГ не са твърде много системите, които прявят комби-тупалки (striking+grappling) и е добре тва, Агни Кемпо, пардон, Руско Кемпо... упс сега Българско Кемпо ли му викаха... та добре е да го има, де...

апропо, ти гледал ли си ги? без да имам некви претенции, ударната система и катите мноооооого ми блъскат на Шотокан или поне на някоя от 1000-та карате-школи, погледни и кажи...
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#5 Onimo

Onimo

  剣士

 • Дао
 • 485 мнения
 • Skype: mortimer2000 :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Кендо, Тай Чи
 • Предишен прякор: Deshimaru

Публикувано: 21 януари 2004 - 15:27

Краси Китаеца - той даже и дан си няма

ббобби без коментар за информация Китаеца има 4-ти дан Тае Куон До, има и 3-ти дан по Годжу-рю карате.
Скромност и тежки тренировки.

#6 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 21 януари 2004 - 18:48

как няма да блъскат на шотокан техниките-нали казах че е тренирал и водел тренировки дълги години по традиционен шотокан+ ю юсто. После 2 или 3 години членство в Украинската агни кемпо организация и ето го- с 4 дан агни кемпо. Даже правят разлика между руско и българско.
Работата е в това фалшиво представяне на нещата, иначе самата система сигурно е добра, това не се отрича.

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 16:43


#7 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 02:57

Нека по специално така да отбележа за Мирослав Георгиев и няколкото други, в този форум които се опитват да оплюят Българските Бойни изкуства. Аз нито познавам нито знам кой е този Велин, който си е регистрирал федерация по БГ Кемпо, и че бил водил тренировки по Традиционно карате и т.н..... Я ми кажете вие чували ли сте за някои създател на "бойно изкуство" които не е тренирал нищо друго преди това и ей така изведнъж му е светнало и създал нещо ?
и 2ро след като всяка държава си има национален спорт, не е ли крайно време и в БГ да се развие такъв, някакъв какъвто и да е - за предпочитане от бойните спортове ? И не е ли според вас важно така както вие вярвам сте започнали да се интересувате от националния дух на бойното изкуство с което сте започнали да тренирате, не е ли добре тези деца които ще се запишат на БГ кемпо да знаят че тренират нещо Българско и да се заровят в българската история националност, и дух ?
Задайте си тези въпроси следващия път като започнете да говорите по нечии адрес в бойните изкуства и това какво той преподава/тренира
ПС. а пък на The Owl po повод "откачалките" от Бага-тур ще му отговоря утре, ама да знаете е че е кофти човек човек да няма национално самосъзнание - от там тръгва всичко

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 20:21


#8 dakara_

dakara_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 06:38

bbobby,  за Леон Пакосян знам и една друга историйка - тренирал Да Дао, минал първия изпит и взел 1-во чу, няколко месеца по-късно отива в Атина май на семинар по Окинава те и се връща 1-ви дан  :D не съм сигурен дали е смешно, въпреки че в Пловдивската школа се смеят много...

Levon Pakosqn nikoga ne e treniral Da Dao... kolkoto i da im se iska na nqkoi. Az za tova ot "plovdivskata shkola" (po da dao) na koi i kolko se smeqt... a te vsyshtnost kolko sa smeshni ;D plovdivskite daduisti...

#9 The Owl

The Owl

  Уджълай

 • Дао
 • 29 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 25 януари 2004 - 10:35

Скъпи ми БаГа-ТУР-е, първо добре си дошъл във Форума и второ, преди да ми отговориш, прочети внимателно постинга ми, ама много ВНИМАТЕЛНО и ще видиш, че всъщност съм писал само добри неща за сайта ви. С иключение на едно – в две от илюстрациите на книгите, поместени там, лъха нооправдано насилие. Все пак това са невинни животни, а не хора, :D .
Нека всички си припомним някои исторически факти. Българите са били народ, който се ражда, живее и умира на коня. Ерго, това определя и двете главни оръжия, с които борави – на първо място лък и на второ сабя (по-късно и меч). Като всеки един народ са имали сигурно някаква борба, но тя се е загубила във времето. Не бива да се изпада в крайности от сорта “българите са дали БИ на света”, “египетската писменост е всъщност българска”, “император Муо Тун е българин”,..., и така нататък. Още повече, последните публикувани световни изследвания (от около 2 – 3 г. насам), доказват някои нещта, които обръщат на 180* “общоприетите” факти за мястото от което са пристигнали древните българи тук.
Това имах предвид. А колкото до идеята на клуба ви (предполагам, че си от него, :D ) – напълно я подкрепям. Защото там се възпитава по един друг начин, близък до ... българския (древен) начин на живот, който генетично е залегнал в нацията.
Едно пояснение за тези, които ще скочат на тема “Муо Тун”, :D . Авторите на писанията по този въпрос, къде от незнание, къде от ползване на преводни материали, допускат груби грешки в имена и други термини. На руски (а те ползват предимно такива източници) “Муо Тун” се пише Мо Тун, но това “о” е дълго, меко “о”, което правилно произнесено на руски, почти дава точния китайски звук, подобен на “у”.
БУХАЛИТЕ НЕ СМЕ
ТОВА, КОЕТО СМЕ!!!

#10 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 17:15

Ами приятелюи, то по тази логика всеки, който се е занимавал малко повече годинки с БИ, може да почне да твърди, че се занимава с Българска бойна система. Но според мен не е коректно да се твърдят такива неща. Това , че си променил малко нещата и си ги интерпретирал по свои начин, не означава, че си ги "побългарил". Това, че си признавам , че тренирам азиатско БИ, не ме прави по-малък родолюбец, в сравнение със случая, ако разправях, че се занимавам с ББИ:)

Забравих да отговоря и на постинга за "националното БИ". Ами ние си имаме много хубаво национално БИ - борбата. Мисля, че наследството на Дан Колов е много добро и хубаво, и няма нужда да се опитваме да прекваЛИФИЦИРАМЕ други, чужди БИ, като български. Аз например много се гордея с постиженията на Дан Колов, Валентин Йорданов, Армен Назърян и много други.

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 20:26


#11 Azzy_

Azzy_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 17:44

Здрасти Мирослав_Георгиев,

много си прав да знаеш. И според мен няма такова животно Бъгарско кемпо.

#12 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 17:44

Армен Назарян не е точно пример за българин :D , даже не е от българските арменци, но и аз съм му голям фен :up:

#13 Azzy_

Azzy_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 17:50

Иееа чак пък толкова red dragon. То се знае, че е натурализиран ама вече си има бг паспорт и почти чоже да говори български. Но по-важното е че е пример за нашите деца за постежения в спорта, а и за професионална скромност. И не само за децата. Много от практикуващите БИ могат да се поучат от него. :D

#14 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 17:58

Аз само пояснявам :D , иначе и аз съм му голям фен, пък съм и почти 1/5 арменец :sunny:

#15 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 18:07

идеята беше, че си имаме развит национален спорт, за които Багатур не се сети. И то много добър. И хора, разбиращи граплинговите системи, като Оня, Гришата, Камен и други, които се занимават с чужди граплерски БИ, признават отличните качествата на нашите борци. особено Вальо Йорданов(7 пъти световен и 1 път олимпийски) направо ги е размазвал. те много повече имат основане да претендират за българска бойна система, за запазване и развиване на националния дух и т. н.

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 20:29


#16 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 18:22

Но борбата си е национален спорт в целия близък изток, не само у нас, може би това ги кара да търсят нещо друго, но съм абсолютно съгласен с теб. Май ще е по сполучливо да пообиколят нашите планини да вземат някой друг урок от намиращите се там овчари по бой с тояга и нож и да го смесят с борбата (включително и пехливанския бой) и току виж наистина се появи едно типично българско БИ, при това много ефективно :up:

#17 Azzy_

Azzy_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2004 - 23:09

Тююю red dragon страхотни идей имаш. Само че уменията на овчарите ни с кривака и ножа вървят ръкъ за ръка и с уменията да поркаш до изнемога сливовица и червено винце. Та си мисля ако стане такава мешавица дали пък няма да се пръкне наш си пински стил - пияният уфчар :wooow: :D

#18 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 02:23

Сега нека Мирослав да каже ако питаш някои чужденец борбата какво БИ е ? Какво ще ти отговорят ? Невярвам да кажат че е БГ Вярно е че се през ОНИЯ години много пари се вкарваха в спорта /борбата/ от държавата и почти я направиха национален спорт но сега не е точно така..
Второ, нестава въпрос да търсим овчарите по Балкана да ги питаме за нещо... ако не ви е известно през 864 година влиза християнството цар Борис изкоренява всичко старо с което не е съгласно християнствот, второ имаме 2 века византийско, и 5 века турско робство което изкоренява всичко най-българско. А най-българското не са БИ,а БГ самосъзнанието. Ако практикувайки източни БИ можете да говорите всички за тяхна религия и духовен светоглед и ценностна система на чуждите нации, а сте родолюбци можете ли да кажете нещо за светогледа на старите Българи ? Защо ние сме една от малкото страни в СВЕТА които са запазили името си над ДВЕ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ? Това е българския дух, а ако сега се раждат системи които претендират че са Български, това е само за добро защото тези деца които започват да тренират БИ с идеята че са български ще ги накара да се заровят в БГ историята и светоглед.

Та сега искам да кажа на The Owl относно постинг-а му е на сайта ("Бага-тур")? Малко ли са откачалките?" - незнам това как ти звучи за откачалки, приятелю но на мен не звучи приятелски. Иначе колкото за промиването на мозъци - смятам че няма нищо лошо в това да "промиеш" мозъка и да налееш на дете в главата" Българин това звучи Гордо". Трето аз съм главен инструктор в школа Бага-тур и не претендирам че тренираме БГ бойно изкуство напротив, признавам си че крада техниките отвсякъде, нашата цел е изграждане на ЛИЧНОСТИ-БЪЛГАРИ а не бойци. А дисциплините като стрелба с лък от кон, работа с бич, работа със оръжия от кон и т.н. са пресъздаване на древната БГ история в цветна картина, така както най-добре ще се възприеме от съвременните деца.
Иначе по върпоса за книгите и техните картинки, приятелю неможеш да коментираш нещо само по опаковката, защото ако незнаеш "Правилото се набива най-лесно в главата чрез изключението". А колкото до лова... няма как да ти обясня.... на градския човек до толкова са изкривени възприятия за добро и лошо, правилно и грешно, че просто няма начин да разбереш. Sorry ако съм те засегнал с нещо

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 20:34


#19 Onq(iznerven)_

Onq(iznerven)_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 03:29

Багатур,точно в България борбата НЕ се възприема като БИ,докато в много други държави я причисляват към тях заедно с бокса.
По отношение на постинга ти къде се намираме в световната ранглиста-влизаш на яхуу търсачката,пишеш "класическа борба"(Греко-Роман) и поглеждаш сайта за класацията на олимпийците,като разбира се вземаш впредвид факта че някой от представителите на Турция са бивши български национали(ама то знание трябва за целта).Който си знае,си знае-по цял свят можеш да заявиш че сме номер 1 в класическата и никой няма да се усъмни,факт си е!
Ред Драгон,мойте уважения,но когато човек е постигнал олимпийска титла за България би трябвало да му се отдаде заслуженото,още повече че самия Назарян преди няколко години беше заявил че единствената му болка е точно тва "непризнание"!

#20 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 08:46

Ох, Onq(iznerven) и аз взех да се изнервям, за трети (надявам се последен) път казвам - Аз (red dragon) съм голям фен на Армен Назарян и се гордея с него.