Към съдържанието


- - - - -

Българско кемпо


 • Please log in to reply
В темата има 156 мнения

#21 VENCI_

VENCI_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 10:39

Здравейте,отдавна не съм посещавал форума и много се радвам че се дискутират Българските бойни изкуства.
Аз съм горещ техен привърженик и бих се радвал ако има повече статии за тях в форума.
Ето част от една статия която на мен много ми харесва..... :D

"Със своето идване на Балканския полуостров нашите праотци донасят една от най-развитите за своето време военна организация и култура, чрез която не само се установяваме на Балканския полуостров, но и принуждаваме тогавашната Византийска империя да ни признае за държава. Военната мощ на прабългарите се дължала не само на голямото многообразие на техните военни части, но и на техните бранни умения, чрез които в прекият ръкопашен бой са побеждавали своите врагове.
Тези бойни успехи на прабългари срещу по многобройни противници не са били никак случайни. Във византийските средновековни хроники се споменава, че прабългарите за разлика от славяните ежедневно са практикували в мирно време различни бойни похвати на бранното изкуство, което съдържало в себе си следните военни умения:
- перфектно яздене на кон
- точна стрелба с лък
- майсторско боравене с копие, сабя и меч
- мятане на нож, топор, ласо и аркан;
- борба (барба /бар - победа/, т.е. умение за победа) с ръце и тяло".
Цялата статия... Тук

#22 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 11:35

Моите уважения към всички, но според мен има ОГРОМНА РАЗЛИКА, между Бойно изкуство и Боен спорт, първо върху това трябва да се помисли, ние на всичко казваме Бойни изкуства ама изкуството си е съвсем друго.
Колкото до борбата не съм казал че не сме на първо място, може би в световен мащаб ?! Но със щангите не е ли същото ? Българските киокушинци като стават първи на световни, това означава ли че и киокушина е национален спорт ?
Второ ти като чуеш карате, сещаш ли се веднага за Japan, като чуеш ТКД сещаш ли се Корея, като чуеш Кунг-фу сещаш ли се за Китай ? А за България с какво ще се сетиш ? Макар че ние като супер малка страничка, излъчваме такива големи спортисти в Бойните спортове, значи има нещо заложено в нас ?! Какво е то ? Генът на българина, вероятно ?...
та ставаше въпрос не на какви техники ще ги изучи, а каква личност ще изгради бойният стил които практикуваш. Ти ако гледаш добра демонстрация от Българи на карате или кунг-фу, си викаш ихааа тея кви работи могат, а пък представям си истинските японци или китайци, какви са. Но ако демонстрацията е под наслов Бг бойно изкуство, и демонстрацията е яка няма ли да се гордееш че си Българин ?
Btw. в САЩ се тренират много БИ общо взето всички под наслов Карате, без значение стила, ама американеца е националист, и всичко техники и позиции в стила са му на американски, и средностатистическия американец си мисли че това което тренира е американско, само тези дето са много добри и се ровят много БИ знаят откъде са.
Крайно време и ние не да плюем по хората които наричат стила си БГ, а да им свалим шапки щото какво значение има техниката в случая, след като е много пъти по важно личност с какво себеотъждествяване ще израстне...
ПС. Последен пример - ако има от вас да тренират от малки, някакъв източен стил, измисляли ли сте си китайско, японско, или корейско име ?
А ако тренираш нещо БГ май ще се заровиш в историята и ще откриеш имена древните българи и ще се стремиш да бъдеш като тях, така ли е или не е така ?

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 20:38


#23 bbobby

bbobby

  бездействащ

 • Mодератори
 • 481 мнения

Публикувано: 26 януари 2004 - 12:19

това твоето, брачед, малко на криворазбран фашизъм заприличва (поне на мене де). шапка до днес не носех, но макар вече да имам, определено няма да я свалям на псевдоБГ-майсторите. както сам казваш, личността е важна, а не дали изкуството ти се нарича китайско, японско или монголско, някои и африканско тренират, пък по-черни от това не са станали, нито им викаме негри. когато аз чета за успехите на някой българин (независимо дали в спорта, науката и т.н.) аз съм съвсем наясно, че този успех е постигнат не докато българина си е стоял високо горе в планината и е плюскал овче кисело мляко, та са му пукали ушите, а е използвал в по-малка или по-голяма степен достиженията на другите народи и култури. когато беше награден българинът Преслав Наков за високи постижения в областта на информационните технологии, аз знам, че той не е броял нощем звездите, а е ползвал техника от IBM, Intel и т.н. не му е помогнало името Преслав, а мозъкът, който се крие зад името. и това че той е учил по чужди учебници, ползвал е чужда техника, говорил е на чужд език и т.н. може би го прави за теб по-малко българин, отколкото останалите? щото за мен не е така. ти сега като ползваш Интренет и компютър за да пишеш тука, що не смениш жиците и транзисторите на захранването на компютъра и не го наречеш български, а?

едно е да създадеш стил след дългогодишно обучение при големи майстори и след като си постигнал повече от всички останали по твоето време (или най-малко на твоето място - в случая България). съвсем друго е когато второразрядни, треторазрядни или направо хора извън всякакви класации, но с малко повече амбициозност, късмет и търговски нюх, започнат да претендират за тайните на българското бойно изкуство, което за всички е загубено през вековете, но те са намерили при бай Горан от Сусурлево овча кожа с ръкописи и рисунки и са тренирали 3 дни върху нея, главно коя приказка да разкажат на децата, че да повярвят в измислиците им... и оттам родителите на тези деца да започнат да изсипват в джобовете на пишман майсторите парички. един кози рог открил, друг на кон се мятал, трети сигурно с потури и цървули ще тръгне и ще ни светне, че потурите са измислени толкова широки, за да може българина да си крие в тях тайното оръжие... а то, естествено, е известният нашир и надлъж голям х...й на българският мъж, който се държи с две ръце и при нападение се използва като боздуган, а цървулите са по-добри от всякакви Найк и Адидас, произведени са си в българия, екологично чисти са и с тях победата в маратон от 50 километра е сигурна...
едно е да кажеш "ние сме българи, с други традиции, култура, обичаи и навици, и е глупаво да се покланяма като японците, уважение ще изразяваме с братска прегръдка или ръкостискане...няма да носим разните ГИ-та (кимона), а ще си носим къси гащета и тениски... няма да изнпълняваме тази техника така, а по този начин, защото вероятността да срещнем човек с меч по улиците и близо до абсолютната нула...", съвсем друго е да комбинираш няколко прийома от източните бойни изкуства, да си нахупиш калпака и ямурлука, и същите техники (макар и леко модифицирани) да кажеш, че са достигнали до теб чрез баба ти, която ги използвала срещу турците и хайдутите, когато искали да видят какво има под фустата... и от нея ги наследил дядо ти, който пък ги използвал именно с цел да не се провали като турчолята с женската част от населението (и очевидно е имал успех, щом се е появил баща ти, а и той трябва да е познайвал нещичко, щом си се пръкнал и ти - великият гранд майстор, непризнатото отроче на българските ханове)...
едно е да кажеш "гордей се с това, че си българин, нищо че караш немски мерцедес", друго е да направиш една каруца, и като започне да те дърпа магарето да опяваш, че това е по-доброто и вместо аз да стигна до СФ за 60 минути, да се търкалям ден и половина... но пък с гордостта, че друг собственоръчна каруца няма :) или поне не я ползва с тази цел.
повечето от българите, когато "създадат" нещо ново, значи не са били достатъчно добри за да издържат на родната или чужда конкуренция, не са си намерили място под слънцето, отговарящо на техните амбиции и затова си търсят свое слънце... ама то обикновенно си е проста нощна лампа за повечето от здравомислещите...

Над 1 милион българи страдат от затлъстяване. 40% от тях са мъже, 34% - жени.

А другите (26%) какви са?
Азис и pa6ata!

#24 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 12:23

По въпроса, за бойните умения на прабългарите(старите българи). Понеже тук ставаше въпрос определено за "БългаРСКОТО КЕМПО" влезте на страницита им и вижте какво пише Велин Хаджолов- че след като в Украйна го запознали с основите на СЛАВЯНСКИЯ метод на бой, той вече станал специалист по този вид борба.
Та, както са цитирали по-горе колегите, прабългарите , за разлика от СЛАВЯНИТЕ редовно практикували бойните умения. Само, че както казах, Велин претендира, че кемпото му има славянски корени, а не български. Тук ще е излишно да спорим, дали славяни и българи трябва да се отделят, понеже вие все пак говорите за времето на пристигане на българите на Балканския p-ов, когато все още нямат нищо общо със славяните.

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 20:41


#25 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 14:00

Към BaGa-TUR - ти като радетел на българщината, хвани да пишеш на кирилица, че такива дълги постове на латиница трудно се четат.
Иначе това за бойното изкуство на славяните :D ами че те не са могли въобще да се бият :sunny: нито оръжие някакво особено са имали, само едни ленени ризи са ходели и даже крепости не са ползвали. Завзели са балканския полуостров в отсъствието на византийците, после те се върнали и ги облозили с данъци, после дошли българите и изгонили византийците, а славаните, почти всичките ги изселили. Та за какви славянски бойни умения ще ми говорите.

#26 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 14:54

Bulgariankempo.com - Влез там и прочети характеристиката на Велин Хаджолов-президента на федерацията, там ще видиш за какви славянски бойни методи става въпрос :)

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 20:44


#27 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 15:08

Бе прочетох, вярно малко отгоре отгоре, ама нищо за славянството не видях, само нещо за християнството и разни странни термини от които само venetz ми звучи познато, ама дали значи венец, един бог знае.

#28 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 16:58

Та за старите БИ дали ги имало или ги е нямало това си е друг въпрос, ако става за въпрос славянското такова се е наричало Тризна, и руснаците са си го запазили, има си лилтература по въпроса.
Относно словоизлиянията на на bbobby, искам да те попитам дали правиш разлик между национален дух, прогрес на цивилизацията. Щото първото неозначава че трябва да ходиш с каруца от (btw. тука не си отбелязал къде ) до София за 1,5 дена. То означава че каквото и да правиш да се гордеш с това че си Българин, и гордо да го заявяваш където е нужно а не да те е срам от националността ти. Ама като рекат хората к'во като си Българин, какво са направили Българите ?.... и тука вече окуцяхме... Това е липсващото звено на съвременната младеж, те незнаят защо трябва да са горди че са Българи...- (друга тема на размисъл е това вече).
Та за БГ БИ ?! Че кой е казал че трябва да го ровим от древността ? И защо така подигравателно се отнясяш по принцип към БГ миналото, за овчари кожи и прочие ?
В света е станал едно информацията е достъпна на всякъде, открадни си нещо направи го, наречи го някак си.... и го защити пред света. Можеш ли ? Ще издържи ли теста ? Ще изъдржи ли проверката във времето ?В случая с БИ ще го претопят ли другите или то ще се наложи над тях ?
Вие ако сте чели историята на примерно Карате, ТКД или някои други там много добре знаете че това са различни школи, обединени по един или друг начин в едно от някоя главна школа, която се е наложила над останалите. Е сега в БГ сме горе долу на такъв хал всеки си създава нещо. Аз пък евала правя на тея дето го наричат българско, а то колко е, колко не е... това няма значение, важно е какъв Дух ще предадеш на това което правиш.
PS. Далеч съм от мисълта че някой може да възроди, старите (пра)български бойни умения, а дори да го направи, те ще са абсолютно неприложими понеже света, меко казано доста е поизменил :)). Така, че всеки си прави каквото си иска, преподава каквото си иска, но ... аз и затова писах във форума щото човека пише българско, а останалите се опитват да плюят срещу думата "българско".

Човек ако незнае от къде идва, никога няма да разбере къде отива.

#29 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 17:29

Всичко това е много хубаво BaGa-TUR, но не съм съвсем съгласен. Основния проблем в случая е, че някои които не се справят с БИ-то, което тренират, за да задоволят егото си и да са на върха, създават своя школа, където се самопровъзгласяват за еди-какви си. Това не помага с нищо за българския дух, може по-скоро да извади очи, вместо да изпише вежди. Да не говорим, че може да доведе до сериозни контузии при децата, заради неквалифицираност. И ако за Георги Велев съм чувал само хубави неща, то за някои други само лоши. А всичките се водят Български БИ, как мислиш, нормално ли е да има толкова много разновидности, в една такава малка държава. И примерно за това българско кемпо, ами за какъв български дух става въпрос, та дори и герба им е надписан с латиница и се твърди, че Велин бил получил в Украйна своята степен :confused: , това по-скоро ми изглежда като прокарване на панславянски идеи, сиреч руски.

#30 bbobby

bbobby

  бездействащ

 • Mодератори
 • 481 мнения

Публикувано: 26 януари 2004 - 18:35

Та за старите БИ дали ги имало или ги е нямало това си е друг въпрос, ако става за въпрос славянското такова се е наричало Тризна, и руснаците са си го запазили, има си лилтература по въпроса.

руснаците са запазили своя традиционен бой, но той си остава техен - руски - и не може да стане с вълшебна пръчица български, независимо дали ни се иска или не. а са го запазили в някаква степен, тъй като са голям народ, който не е бил векове под робство.
аз не смятам, че българина и повече или по-малко от всеки друг човек... в този смисъл искам да ти кажа нещо, и то много важно - да си човек е по-важно отколкото да си българин, руснак, арабин, японец или ескимос. за мен няма значение как ще се нарича държавата, нито каква ще е вярата, нито от кой етнос произлизат предците на човек (на моя приятел или враг) - за мен е важно какъв е тук и сега, докато общуваме по някакъв начин. а такива националисти като теб са разпалвали повечето войни с милиони жертви- щото нещо трябвало да се прави по-иначе, щото думите трябвало да се изговарят по друг начин, щото някой е трябвало да живее по един начин, а не по този, по който иска и може.
какво ще кажат хората за българите - ми какво да кажат? че сме най-великата нация под слънцето от както свят светува и ще бъдем такава докато дойде второто пришествие? е това няма да стане определено. ние може и да не сме построили китайската стена, но със сигурност имаме достатъчно паметници и реликви, достатъчно история, достатъчно съвременни мъже и жени, които ни представляват пред останалите народи - мога да дам примери ако искаш - и определено не изпитвам никаква нужда от допълнителни български бойни изкуства, за да си повишавам самочувствието.

В света е станал едно информацията е достъпна на всякъде, открадни си нещо направи го, наречи го някак си.... и го защити пред света. Можеш ли ? Ще издържи ли теста ? Ще изъдржи ли проверката във времето ?В случая с БИ ще го претопят ли другите или то ще се наложи над тях ?

по твоята логика да дойда, да открадна дома ти и жена ти, и ако успея да си ги запазя (т.е. съм по-силен от теб) те са мои? сигурно и децата ти стават мои? едва ли...
ти как защити своето изкуство и как го защитаваш сега? кои майстори те признаха официално? кои изявени състезатели (бойци) победи в двубой? над кое изкуство се наложи? кажи къде (извън БГ) да попитам за теб и хората ще те знаят? коя книга (западна или източна) да отворя и там да си споменат ти или школата ти? в коя енциклопедия си поставен наравно с шотокан?

Аз пък евала правя на тея дето го наричат българско, а то колко е, колко не е... това няма значение, важно е какъв Дух ще предадеш на това което правиш.

мене пък точно тези хора ме карат да се срамувам... ни рак, ни риба, но българско да е, дори и да не работи...
щом духа е важен, защо има значение средството? щото бойното изкуство (и всяка друго) е само средство да постигнем нещо с личността си... ако българин спечели Формула 1 мислиш ли, че мен ще ме интересува дали е карал българска кола или ферари? ако българин спечели световното по шах какво ме интересува къде се е провело състезанието, от кой са произведени столовете и фигурите за шах? ако българин спечели К1 мислиш, че няма да ми е кеф защото не е тренирал българско бойно изкуство ли? ми че кво ме бърка мене ако ще и фигурно пързаляне да е тренирал, или пък да си е скъсвал задника от тренировки по тай-бокс?

Така, че всеки си прави каквото си иска, преподава каквото си иска

ми за това сме на тоя хал, щото на всеки му е през оная работа, и такива като теб и хаджолов може спокойно да си лъжат хората и да им пълнят главите с измишльотини...
като видят картина, хората казват, че тя е на еди-кой си художник, а не че е българска или френска; като се ражда идея, хората казват, че тя се е родила първа в главата на еди-кой си човек (иначе електрическата крушка трябва да е английска сигурно); едва на второ място идва школата или страната - просто хората лесно се купуват с пари и ако се отчиташе националността, всичко щеше да е на петролните шейхове... имат парички хората и като те купят, ти ще наречеш изкуството си "петролно"...
сигурно сега джудистите в България тренират българско джудо? щото някои от тях жив японец може да не са виждали... същото е и с карате - вече се тренира не японско (окинавско) карате, а българско или в най-лошият случай гръцко, американско, английско (сарафис и отаке са в гърция, еноеда - в англия, нишияма - в САЩ)... а дори така да е - какво значение има как ще го наречем? ти за да напишеш нещо щракаш по клавиатурата - естествено твое право си е да я наречеш "щрапалница", но това прави ли я българска?
аз се гордея с това, което наистина имам и представлявам, а не с изсмукани от пръстите факти, преиначавания и подобни...

Над 1 милион българи страдат от затлъстяване. 40% от тях са мъже, 34% - жени.

А другите (26%) какви са?
Азис и pa6ata!

#31 In...

In...
 • Дао
 • 55 мнения
 • Пол:Женски
 • От:непостоянно
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 26 януари 2004 - 19:57

Подкрепям напълно позицията на Боби. Не мога да разбера защо има хора, които много държат да възраждат стари неща - ами те са били валидни за VІІ век. Ние живеем в ХХІ век и все още не можем да се научим да мислим като хора от ХХІ век. Ами нека се гордеем наистина с това, което сме сега. То е резултат от РАЗВИТИЕ. Да - историята е важна като основа...има адски много неща, които СМЕ, определено не СМЕ само тези пра-българи, дошли тук преди векове. Нямате представа колко малко са изворите за средновековната българска история. А това, което се представя като описание на прабългарите обикновено е представата на определени съвременни историци, не визирам конкретно никого.
За съвременните българи - колкото кусури си имаме, толкова и положителни страни. Най-добре е да се види кои са типичните черти, с които другите описват българите, да се чуят чужди мнения, за да се премислят нещата и да се сравнят. Защото само в сравнение можеш да откриеш специфичните черти. Например, запознах се с едно момиче, което учи в Германия информатика. Тя ми каза, че в нейния университет има много българи и всички те са много добри в компютрите, това беше примесено с голямо уважение и доза съжаление, че тя не е толкова добра.

Освен това, като стане въпрос за Български бойни изкуства/умения и т. н. у мен все възниква въпросът: "Абе, какви извори ползвате, да ми кажете, че историците медиевисти (демек специалисти по средновековна история) ще бъдат щастливи да открият нещо ново, оригинално и неизползвано досега?!" Та прабългарите и азбука си нямат камо ли нещо записано, а за предаване от поколение на поколение... мммм, не ми се вярва, обяснете ми просто, че не разбирам!
Действай като не действаш, работи без усилие.

#32 dedo_

dedo_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 20:47

Само искам да вметна ,че славяните не са били войнствени племена . Но са владеели до съвършенство методите на партизанската война.Ако не беше така Византия щеше да завладее целият Балкански п-ов.Което ще рече ,че не са били никак беззащитни. :up:

#33 dedo_

dedo_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2004 - 22:19

Гледах им едно световно и требва да ви кажа ,на мене ми прилича на жив КИОКУШИН. :wink:
Знам кога Велин беше в Украина и говорих с него относно курса на обучение не ми направи някакво страшно впечатление ,общо взето СРБ. :wink:
М/У другото Велин е ученик на ДЖОСИ.
СО ЗДРАВЕ :D

#34 In...

In...
 • Дао
 • 55 мнения
 • Пол:Женски
 • От:непостоянно
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 26 януари 2004 - 23:05

Някой чувал ли е как броят кемпистите при отработване на техники? Аз съм. За мен беше особено преживяване. Не искам да кажа положително или отрицателно.
В един момент в една зала за бойни изкуства чувам: " Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть ..."
Действай като не действаш, работи без усилие.

#35 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 27 януари 2004 - 00:27

коя книга (западна или източна) да отворя и там да си споменат ти или школата ти? в коя енциклопедия си поставен наравно с шотокан?

Виж сега bbobby едно по едно:
1.

руснаците са запазили своя традиционен бой, но той си остава техен - руски - и не може да стане с вълшебна пръчица български

Никой не е казал, че руските системи са български, просто някои спомена че нямало нищо запазено от древността, по тези земи.

2.

в този смисъл искам да ти кажа нещо, и то много важно - да си човек е по-важно отколкото да си българин, руснак, арабин, японец или ескимос.

Значи ти се гордееш с това че си човек, т.е. приемаш велико нещо/откритие и му се радваш без значение кой и кого го е открил

3.

а такива националисти като теб са разпалвали повечето войни с милиони жертви- щото нещо трябвало да се прави по-иначе

Значи майната му на Левски примерно, щото неговата цел е била да сме българи, а не турци и е подклаждал омразата на българите към турците от което са умрели доста хора. Или на тея дето са предизвикали руско-турската война в която България е била освободена и не е била вече част от Турция. Голяма загуба за теб щото сега ако бяхме турци, ти щеше да си много горд със себе си понеже, много по отявени сънародници щеше да имаш.

4.

достатъчно паметници и реликви, достатъчно история, достатъчно съвременни мъже и жени, които ни представляват пред останалите народи

Лошото е че пропагандата на всичко чуждо, което много по добре подкрепено финансово залива България, и в момента подрастващото поколение се и знае малко повече за чуждите достойнства отколкото за българските такива.

5.

и определено не изпитвам никаква нужда от допълнителни български бойни изкуства, за да си повишавам самочувствието.

Ти май малко не си наясно с политиката на БИ ? Нищо лошо неказвам срещу тях и аз съ израстнал с ТКД, ама докато тренирах ме интересуваше, корейската история, корейската политика, корейския език, крейския химн и въобще Корея, за България нищо не ме интересуваше, даже химна незнаех, толкова бях запленен от системата. А сега в школата която преподавам, виждам че децата се интересуват от българската история, език, култура, достойнства.

6.

ти как защити своето изкуство и как го защитаваш сега? кои майстори те признаха официално? кои изявени състезатели (бойци) победи в двубой? над кое изкуство се наложи? кажи къде (извън БГ) да попитам за теб и хората ще те знаят? 

Моята цел изобщо не е изкуството, а това което върви покрай него, по нагоре малко ти понаписах след малко пак.

7.

в коя енциклопедия си поставен наравно с шотокан?

Ами относно специално това ако държавата ме подкрепи с милиони, за реклама във всяка една ще стоя редом до shotokan.

A na tebe In..

Не мога да разбера защо има хора, които много държат да възраждат стари неща - ами те са били валидни за VІІ век.

1. Тука ако пишеш за бойните изкуства на прабългарите МНОГО ЯСНО ЧЕ НЯМА ЗАПАЗЕНИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА ТЯХ, КОЙ Е КАЗАЛ ЧЕ БЪЛГАРСКОТО БОЙНО ИЗКУСТВО ИДВА ОТ ДРЕВНИТЕ ПРАБЪЛГАРИ А ? Неможе ли просто то да си дойде от някои съвременен българин ? Ми то по тази логика ебати Таекуон-дото някакъв си генерал измислил, 20тина форми, откраднал е ритниците на Те Кион и си е направил Таекуон-до ? Дай да плюем с/у него тогава, а да възхвалим дреното изкуство Те Кион, ама май не са много хората които са го чували, щото рекламата на Таекун-до което е измислено преди 50 години е доста по голяма, макар че не Древно БИ.
2.

Ние живеем в ХХІ век и все още не можем да се научим да мислим като хора от ХХІ век. Ами нека се гордеем наистина с това, което сме сега. То е резултат от РАЗВИТИЕ

Хм малко е съмнително развитието, вярно че в техническо отношение се развиваме, но като личности - като физическо изграждане ? Ние вървим зад Америка, ама знаете ли пословичната тъпота на средностатистическия американец, а това че 80% от населението на USA e с наднормено тегло ? Това ли е равитието ? Забравих да кажа че здрав духима само в здраво тяло. Неискам да отваря сега въпрос за съвременната религия, която е ориентирана към човека който е върха на сладоледа" и прабългарската религия за която човека е брънка в природата, и според нея човек трябва да живее природосъобразно, а не срещу-природосъобразно, каквото течение се наблюдава в момента.

3.

Та прабългарите и азбука си нямат камо ли нещо записано, а за предаване от поколение на поколение... мммм, не ми се вярва, обяснете ми просто, че не разбирам!

Ами ето тука вече се наблюдава това за което говорех, липса - щото ако ти беше първо българин, а после човек щеше да е заинтересуваш малко от историята и да знаеш че са ИМАЛИ писменост.
Уффф уморих се. Само от всичко което сте написали абсолютно се убедих в моята си теория. Ще ви кажа, че трябва да се гордете и с миналото ни, не само с настоящето.

#36 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 27 януари 2004 - 08:40

Значи майната му на Левски примерно, щото неговата цел е била да сме българи, а не турци и е подклаждал омразата на българите към турците от което са умрели доста хора. Или на тея дето са предизвикали руско-турската война в която България е била освободена и не е била вече част от Турция. Голяма загуба за теб щото сега ако бяхме турци, ти щеше да си много горд със себе си понеже, много по отявени сънародници щеше да имаш.

Е това за първи път го чувам, Левски да е подклаждал омраза към турците :confused: Ма те турците били големи будали тогава, да го уважават толкова и пари за паметника му да дават. То тука има и историци, които по-точно могат да цитират, ама едни от най-известните думи на Левски са (цитирам по памет): "Наш враг не са турците, обикновенния турчин страда също като нас, наш враг е султана", като добавиш и "За какво ни е цар, ние и сега си имаме султан", ще разбереш, че той определено не е бил националист, той се е борил за народа си, а не срещу други народи.

#37 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 27 януари 2004 - 10:16

Значи майната му на Левски примерно, щото неговата цел е била да сме българи, а не турци и е подклаждал омразата на българите към турците


Реших, че не мога да пропусна това изказване още преди да видя, че и ред драгън не го е пропуснал. И пак ще напиша, ако и да повторя вече написаното. Младежо, ти трябва да си много повърхностен и недоучил за да напишеш това. А такива са най-опасни особено в ролята им на предводители на младежите, за какъвто се прокламираш. Питам се дали неволно от незнание ръсиш такива неща или школата ви има друга подмолна цел?

#38 bbobby

bbobby

  бездействащ

 • Mодератори
 • 481 мнения

Публикувано: 27 януари 2004 - 10:43

Значи майната му на Левски примерно, щото неговата цел е била да сме българи, а не турци и е подклаждал омразата на българите към турците от което са умрели доста хора.

глей са, шефе, именно за такима преиначавания като това твойто в момента говоря аз, или ако не са преиначавания, то е собствено тълкуване на нещата както ти изнасят. Левски (макар да не съм много запознат с историята - нито нашата, нито чуждата) се е борил във време, когато със силови методи определени хора се опитвали да се наложат над други хора. веднага искам да подчертая, че такива личности като Левски е имало във всеки народ, който е бил под някакво иго (може и да бъркам де, но такова нещо ми се върти у главата). та сега ако някой иска по силов начин да направи от мен нещо, аз ще се противопоставя и ако се налага ще рискувам живота си само и единствено заради принципа на свободата и избора - аз вярвам, че човек трябва сам да може да определи съдбата си. друг е въпроса ако сам поискам да стана турчин (или американец) и никой не ме кара... на както казах, не се виждам по-долу от никоя народност, така че в мен даже няма и наченки за такава мисъл. та ако ти работеше в условията от турското владичество, много биха те подкрепили - но днешните условия не са такива и ако има някакво претопяване то ще стане не със силата на танковете, а чрез икономически фактори. затова по-добре такива като теб, ако имат искрени идеали, да насочат усилията си към икономически просперитет (на народа като цяло), а не към пълненето на собственият джоб.

аз съ израстнал с ТКД, ама докато тренирах ме интересуваше, корейската история, корейската политика, корейския език, крейския химн и въобще Корея, за България нищо не ме интересуваше

това че ти си бил така, не означаваче и аз съм бил или някой друг е или ще бъде - доколкото съм имал интерес той винаги е бил свързан с това да разбера по-добре изкуството, което съм изучавал и никога и през ум не ми е минавало да се казвам мусаши или да съм японец. когато така се стекоха обстоятелствата и трябваше да изучавам живопис, аз се снабдих с книги за франция и холандия, но също никога не съм искал да бъда французин или холандец. сега искам да заминавам в чужбина и чета доста усилено за англия и сащ, ама и англичанин или американец не искам да ставам, дори и да ми предложат :D
от останалото, дето си написал, схванах една генерална идея - понастоящем не са толкова важни уменията, колкото парите - ако имаш пари, с тях ще компенсираш знания и умения. което пак ме връща на моята си мисъл - ако някой милиардер реши да те купи, по същата логика ти ще започнеш да наричаш изкуството си руско, арабско, африканско и ще смениш едни легенди с други...
и нещо последно да вметна и за мен темата се изчерпа, ако няма други доводи - когато някой ръси лъжи (независимо с каква цел) той има успех до момента, до който не стане ясно, че това е лъжа или поне изопачена истина. при децата този момента настъпва бързо и техните пясъчни кули се сгромолясват така бързо, че не могат да реагират адекватно... и като прибавим една известна на всички мъдрост - "от високо се пада по-лошо" - положението става плачевно. така че тази стратегия, подета от теб и други, накрая ще се окаже много по-безполезна, отколкото изглежда сега... така се получава при стратегическите игри... понякога. майстора на шах може така да подреди фигурите и да води играта, че докато не каже "мат" ти да си мислиш, че си на 1 ход от победата, а политиката е точно такава игра. и тъй като не ви мисля за толкова тъпи или заблудени, остава единствения извод, че преднамерено следвате този път, за да си пълните джобовете, като обаче го прикривате зад високопарни слова. за теб, понеже не те познавам лично, не го твърдя 100%, но за хаджолов си залагам жалкият живот (колкото и малко да струва, за мен си остава най-ценното).

Над 1 милион българи страдат от затлъстяване. 40% от тях са мъже, 34% - жени.

А другите (26%) какви са?
Азис и pa6ata!

#39 The Owl

The Owl

  Уджълай

 • Дао
 • 29 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 27 януари 2004 - 11:14

Изглежда ще излезна прав за "промивката", :angrrr: .
БУХАЛИТЕ НЕ СМЕ
ТОВА, КОЕТО СМЕ!!!

#40 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 27 януари 2004 - 16:54

та значи видяхме , че в "българското агни кемпо" няма нищо българско- в него има японско(шотокана и джу джуцуто) и славянско(украинското агни кемпо)- това сусвем ясно се вижда от храктеристиката на Велин Хаджолов-кога какво е тренирал.
Друго- много съм суглесен с Bobby, че стратегита на тези наши "националистти" е много опасна за децата- един ден те ще порастат , ще започнат да разбират доста неща и ще узнаят, че истината за "българското", която сега им се втълпява, с тези покръстени системи, не е такава каквато име се представя. И тогава ще бъде по-лошо, отколкото ако изобщо не са наливани мозъците им с това. Ще остабнат с впечатлението, че българите наистина нямме нищо свое, само чужди заемки, които да представяме за свои. Според мен възпитанието на малките в национален, народностен дух, трибва да става , чрез показване, и гордеене с наистина българското, а не да представяме чужди неща като български и да лъжеме децата. Значи едно е да покажеш родната борба и да кажеш-виж , това е по-добро от джудото да речем, но съвсем друго е да кажеш- това е българско джудо(кемпо)и т. н.

Това мнение е редактирано от bbobby: 09 март 2004 - 20:49