Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Oпасните духовни практики!


 • Please log in to reply
В темата има 83 мнения

#81 Franky

Franky

  и те така..

 • Дао
 • 122 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:корейски народни танци

Публикувано: 03 август 2012 - 20:10

като завършил психолог карал и практика по клинична хипноза 14 месеца трябва да отбележа че никой не може да бъде хипнотизиран пряко волята му, който твърди обратното съм готов да хващаме бас.

а психологията е наука още млада, но с голямо бъдеще, по отношение дали прави разлика между дух душа и т.н. не мисля че представлява някакъв интерес за науката психология, по-скоро може би за семантиката. а изследвания и конференции и т.н. си има в абсол'тно всички направления поне там където съм аз (Германия) .. пък дето казаха и преди мен иди им обяснявай на хилядите хора и професори по цял свят, че не е наука :)

а и още нещо - психологията и спорта са много тясно свързани, в нашия уни неслучайно са в един факултет..

та керванът си върви пък хора и к9 нека си лаят, няма проблеми

#82 shining_

shining_
 • Гости

Публикувано: 04 август 2012 - 20:08

Аз бих се хванал на бас :)

От хора учили при Милен Николов (мир на праха му) съм чувал, как е хипнотизирал човек, който специално е казвал, че няма това как да стане; Калин Цанов (председател на Българска Асоциация по Хипноза, който е хипнотизатор на Еврепейско ниво и води супервизии на чуждестранни хипнотизатори) също съм го виждал как хипнотизира хора, които се правят на неподатливи; знам и за един хипнотизатор, който е обикалял и за забавление е хипнотизирал хора по улиците; или как само от разговор на другия събеседник почва да му се гади - това също от бг специалист, но в случая е било НЛП; самият Милтън Ериксон (може да се каже, че е бащатата на модерната хипноза) казва, че няма човек ,който да не може да бъде хипнотизиран и го е доказал с практиката си. Не знам какво влиза в името "клинична хипноза" при теб и как я практикуваш, но знаеш предполагам, че има и форми на буден транс и хипноза чрез разговор, които действат много подмолно. Може би ако си запушиш ушите и затвориш очи и не те пипа никой няма да може да те хипнотизира, но инак все ще се намери начин. Или съвсем активна и съзнателна съпротива, но знае ли човек до кога се съпротивлява и кога е отишъл коня в реката :)

Все пак казвам, че всичко зависи до умелостта и тренираността на хипнотизатора, времето за работа също е важно

Интересно ми е какво точно наричат "клинична хипноза" в Германия, как и за какво го прилагат и дали има общо с това, което тук се нарича "хипнотерапия". Ако намериш време би било интересно да споделиш. Може и на лични.

#83 Franky

Franky

  и те така..

 • Дао
 • 122 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:корейски народни танци

Публикувано: 06 август 2012 - 04:52

здрасти,

благодаря за отговора на първо място, виждам че си запознат с нещата..

под клинична хипноза разбират там където пратих практика, психотерапия за най-различни случаи (фобии, различни проблеми като отказване на цигари, леки форми на депресия и при всякакви други проблемни ситуации при които може да се помогне без медикаменти) сайтът на хората е : http://www.meg-frankfurt.de/ човекът не се е обучавал лично при Ериксън но при доста негови ученици и се занимава от около 20 години с хипноза.

доколкото аз разбрах от него, не може човек пряко волята си да бъде хипнотизиран.. не говорим разбира се за шоу-хипноза където подобни на транс ефекти се получават сравнително лесно при по-податливите личности (и поради влечение към известно количество финикийски знаци, все пак)

моят личен опит е че една от учителките към този институт се опита да ме хипнотизира като демо на един семинар и беше сравнително неуспешна, а тая е жена с опит, но всичко е възможно - не изключвам възможноста да има велики хипнотизатори, не я изключвам въобще но въпреки това можем да хванем бас :) току виж науча нещо ново било то и на цената на някакви си пари

#84 shining_

shining_
 • Гости

Публикувано: 06 август 2012 - 23:48

много хубаво, че можеш да се обучаваш при хора следващи Ериксонската линия, със сигурност е богатство да се черпи от опита им :)

шоу хипнозата не рядко е и след 2-3 срещи преди предаването до колкото съм чувал, така че тя съвсем отпада. Най- много имах предвид conversational хипнозата, особено ако не очакваш да се опитват да те хипнотизират. Едно от уникалните неща при Ериксон са били неговите терапевтични приказки, което за мен си е абсолютно форма на будна хипноза. Каквато е използвал и проф. Лозанов в първата сърдечна операция в БГ без упойка- човека е бил буден, но не е усещал нищо, а после е нямал и белег дори. Това последното от Лозанов съм го чувал.
Аз съм се обучавал в БАХ (Българска Асоциация по Хипноза) , тук основния курс и курса по хипнотерапия се минават за една година. Хипнотерапията се използва за същото- депресии, отказване от зависимости и т.н. чрез различни внушения, имаше модул за работа с болка- обезболяване и се водеше от зъболекар хипнотизатор, който използвал хипноза вместо упойка. Най- важно е да успееш да го вкараш в хипноза с каквато техника ти харесва и после какво ще правите и успеха на терапията зависи до голяма степен и до креативността на хипнотизатора. От това и от опита му зависи и дали ще може да хипнотизира наред или не :)

Не си падам по примерите с клипчета, но има един човек derren brown , има много клипчета от негово предаване в you tube, а и има такива, в които той или някой друг си е играл да ги обяснява. Повечето е НЛП, но в крайна сметка и то е дериват на Ериксоновия подход и е начин за вкарване на хората в транс без да заспиват (това го пише Бандлер в една от книгите си)

АЗ съм много хипнабилен и нямам личен опит в съпротивата, защото веднага си заспивам.

Относно баса- може да измислим начин всеки да подкрепи тезата си по- емпирично и това би имало обогатяващ ефект за двамата от към знание :)