Към съдържанието


- - - - -

Какво мислите за т.нар. "спортно У-Шу"?


 • Please log in to reply
В темата има 27 мнения

#1 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 19 март 2004 - 15:27

Какво мислите за т.нар. "спортно У-Шу" и има ли то бъдеще? Смятате ли , че ако осакатеният вариант на У-Шу стане Олимпийски спорт това ще е добре за изкуството /традициите/?!? Познавам лично китайски майстори на спортно У-Шу /някои го наричат "държавно У-Шу"/, които тренират по 8 часа на ден като халтави една и съща форма /таолу/ за състезания и не знаят бойните приложения /йон фа/, да не говорим , че въобще не могат да се бият. Това е изопачаване на изкуството и позор! Нека чуем и други мнения по въпроса.

#2 The Light Within_

The Light Within_
 • Гости

Публикувано: 19 март 2004 - 15:52

Аз съм на същотото мнение, че спортното у-шу си е изгъзица. Защото това вече не е бойно изкуство а спорт. А едно бойно изкуство без бойно-приложна част си е чиста гимнастика. Всеки знае за какво е служило у-шу на китайците. Дори и да стане олимпийски спорт не мисля че трябва да се казва у-шу. Пък и какво ще отразяват тези медали тогава ?

#3 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 19 март 2004 - 17:22

ммм... съгласен съм с всичко казано, но все пак... ушу е стигнало дотук по един или друг начин... значи някой е решил, че от другото няма нужда...

искам да поставя въпроса по малко по-друг начин, само да решите че се заяждам или нападам някого - има си хора и за това в тос форум, аз съм по говоренето...

та - необходимо ли е ушу в традиционната си форма все още и кой има нужда от него...? погледнете във форума какво се получава - "традиционалистите" се плюете един друг кой бил по-некадърен,докато хората от другите БИ си помагат че и тренират съвместно... кому е нужна практика, изграждаща бойците по този начин? много хубаво, че традиционното ушу е силно оръжие, нека да е най-силното... и какво от това? не живеем в китайските глухи провинции за да се трепим с ръце, има и по-ефективни измислени средства понастоящем... за какво му е на някой да седи по 3 часа в "стълба" или да ходи в кръг, когато може в същото време да прави нещо далеч по-занимателно и приятно...? дали е достаъчно успокоението, че след 10 години така ще може да убива с голи ръце? и за какво? законната самоотбрана не стимулира убийства и осакатявания... за какво всъщност е цялата работа?
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#4 tong

tong
 • Дао
 • 463 мнения

Публикувано: 19 март 2004 - 18:43

Под "йон фа", Доктора сигурно има предвид "Юн Фа" - "практически приложения"... :chinese:
Колкото до спортното У ШУ, това е вид спорт, лично на мен ми е по-интересен от гимнастиката или акробатиката!
А тезата, че традиционното изкуство ще пострада от популяризирането на спорта ми се вижда несериозна.
"Който иска - намира начин, който не иска - намира извинение" ! :)
...Мисля, че това е най-удачния смислов превод на руската поговорка : " Кто весел - тот смеется, кто хочет - тот добется ! "
Поздрави! :up:

#5 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 20 март 2004 - 18:05

та - необходимо ли е ушу в традиционната си форма все още и кой има нужда от него...?  кому е нужна практика, изграждаща бойците по този начин? за какво му е на някой да седи по 3 часа в "стълба" или да ходи в кръг, когато може в същото време да прави нещо далеч по-занимателно и приятно...?

Tози въпрос може да се зададе за всяко БИ, не само за у шу. Във всички БИ си има привърженици на традиционните старинни форми, както има привърженици и на обновените, спортни форми.

Както можеш да питаш и "ми за какво му е на човек да маа с часове по боксови круши и лапи, да маа с дървени мечове и палки и т. н, след като може да си намери по-приятно занимание"... Щом го правят хората, знаяи за тях си има значение!

#6 Vermin_

Vermin_
 • Гости

Публикувано: 01 май 2010 - 17:47

Донякаде съм съгасен донякъде не с изказванията по горе. Според мен сортното ушу популяризира самото БИ.Аз така открих ушу-то като спорт започнах от едно ръководство за ушуто като лечебна гимнастика за по добър тонус, и после Нан чуан бей туи и санда. Нека да го има за да го има и традиционното.
Щото сега в Варна май нито едното го няма. А пък ушу-то ти дава друг мироглед към боя изобщо.

#7 kip

kip
 • Дао
 • 38 мнения

Публикувано: 01 май 2010 - 19:06

чудесна спортна гимнастика

#8 a_panov

a_panov
 • Дао
 • 95 мнения
 • От:Sofia
 • БИ:карате

Публикувано: 01 май 2010 - 22:40

Какво мислите за т.нар. "спортно У-Шу"?

Нещо като "спортен секс"...
Не е това което трябва да бъде, същноста му не се изразява със съзтезание!

#9 Zeus_

Zeus_
 • Гости

Публикувано: 11 ноември 2010 - 15:56

Аз мисля, че спортното ушу (говоря за тао лу, за сан шоу някои от по-долните твърдения не важат) е чудесно творение на китайците. Събрали са основните техники от по-популярните стилове и са ги систематизирали. Така китайските бойни изкуства по-лесно могат да се разпространят по света. Освен това с "ясни и точни" правила можем по-лесно да си ги мерим :) Отпада опцията от бой до смърт (или трайно осакътяване) за да се излъчи победител.

Спорта за един по-добър свят.

Ако на някой му липсват традиционните школи, да си намери майстор и да си ги тренира. Целта на ушу е популяризиране на китайските бойни изкуства. Традиционните стилове са "истината" съгласен съм, но спорта е това което е достъпно, има добре структурирана система за трениране и може постоянно да се обогарява с нови методики, пък било то и от други спортове. Аз лично забелязвам как все по-малко спортното ушу прилича на традиционното и как започва да става все по-акробатично, но и китайците го забелязаха и все повече вкарват елементи от традиционни стилове, с което балансират нещата. Според мен хубавото на спорта е, че може да се развива. Развитието в един традиционен стил е по-трудно и нови елементи и иновации трудно се добавят. Моят поглед върху традиционните стилове е доста ограничен и си е направо гледна точка, но пък за сметка на това от спорта доста съм видял.

Спорта и традициите могат и трябва да съществуват заедно, да се допълват и да си помагат. Там е бъдещето :) И истината е някъде там ...

Амин!

#10 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 11 ноември 2010 - 18:53

А може би всеки човек трябва да реши какво търси. Дали иска да спортува някаво БИ за здраве, до колко спортното УШУ е спорт за здраве това е друг въпрос или търси реални бойни умения за самозащита, а дали традиционното УШУ дава такива това също е друг въпрос. Във всеки случай трябва да се сложи ясна граница между двете. Определено обаче развитието на едното ще даде тласък и на другото, но дали популизмът е полезен за традиционното УШУ това също е спорен въпрос. От една страна популяризирането на отделни стилове от КБИ е довело до тяхното профанизиране и пълна загуба на идентичноста им и идеята, а от друга ако традиционните стилове взаимстват някои съвременни методи на подготовка това би довело до повишаване на ефективноста им и качеството на бойците.

#11 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 12 ноември 2010 - 11:45

...Спорта и традициите могат и трябва да съществуват заедно, да се допълват и да си помагат...


Проблемът с поляризацията "традиционалисти"-"спортисти" съществува по две причини. Първата причина е свързана с оценката "свой - чужд". Когато, макар и от една фамилия, роднините не се знаят помежду си, те се припознават един друг като "чужди". ( Оставяме сега детайлите, че всеки един от което и да е поколение на фамилията, си е повече или по-малко чешит, без изключение.) Въпросът е, че хората малко се познават, малко общуват, малко обменят опит и малко знаят един за друг. ( По желание "малко" можете да го замените с "не".) Когато не се познават, те с лекота определят своя човек за чужд.

Втората причина е, че хората по принцип не знаят как да общуват помежду си. ( Независимо, че в това няма нищо сложно за разбиране - просто негативното отношение предизвика винаги негативен отговор. Позитивното предизвиква и позитивен и негативен, но негативното - винаги негативен. Да извлечеш от негативизма обратно позитивно отношение, е - това е почти mission impossible. В тази връзка, за да общуват нормално, хората трябва първо да "узреят" като хора, и никаква възраст и стаж в БИ тук не е от значение.

Но, както гласи едноименния наръчник на другаря Ленин отпреди години - "Какво да се прави? ". Защото анализатори много, всички посочват проблемите, обаче малцина дават решение на проблема. ( Ората дето са на принципа "Още не се е родил човека, който ще ми казва какво да правя!" да спират да четат надолу.) Как постепенно да заличим тоя поляритет "традиционалисти"-"спортисти", и да започнат тия "традиционалисти" и "спортисти" да си сътрудничат.

Първо - Борил Караиванов го прави вече, направете го и вие! Намерете хора от вашия град, от района, или пък откъдето прецените вие, че ви е удобно. Организирайте си разменно гостуване "традиционалисти"-"спортисти". ( Аз през 90-те години предпочитах да делим 50/50 времето за преподаване домакин/гост-инструктор. Така участниците "получаваха" по равна степен време от двама, а сме се събирали и по повече инструктори. Но вие го направете както решите.)

Второ - като пишете в тия теми за кунг-фу и ушу, търсете общото в различните позиции. Мислете като пишете - пазете достойнството на опонента си ако искате той да пази вашето. Всичко е много просто.

Айде да приключвам, че много ум взех да наливам нещо, да не прелее кацата! :tooth:
Поздрави,
Красимир Василев

#12 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 12 ноември 2010 - 14:51

Айде да приключвам, че много ум взех да наливам нещо, да не прелее кацата! :tooth:

Едвали ще прелее добре казано и аз ще кажа нещичко сега. Преди известно време се замислих защо залата ми е почти празна за разлика на колегите от карате, кик-бокс и борба. Тогава проведох едно собствено социологическо проучване какво е мнението на хорицата в мая град за бойното изкуство Кунг Фу/УШУ и ето какво установих. Болшинството от обикновените хора незапознати с БИ по принцип си нямат и понятие от разликата "Спортно" "Традиционно". Тези които имат някаква представа смятат, че УШУ е вид гимнастика, а Кунг Фу е нещо сложно и екзотично от екшън филмите. Оказа се, че Кунг Фу е непопулярно БИ, ето някои от мненията: "то не е за бой, а само за здраве", "тея от Кунг Фу-то играят само кати", "много е сложно и изисква много време за усвояванае и не става за улицата". И някои по крайни: "тия са смешници", "в БГ няма специалисти по Кунг Фу". Проучването беше проведено анонимно от поставени лица мои приятели, които са повдигали разговор с техни компании на тема Кунг Фу и обхваща възрастовия диапазон между 13 и 45г.
Установих, че всъщност хората знаят малко за КБИ и представата им се гради предимно от филмите и клюки пускани от нелоялна конкурекция. Тогава си зададох следния въпрос "Какво правя аз за да променя това?" май нищо особенно. Започнах да работя в тази насока, а именно започнахме съвместни тренировки с клуба по Муай Тай и този по борба. Така се сдобих с нови приятели и нови умения, а те от своя страна промениха мнението си за Кунг Фу. Въпреки това смятам, че е недостатъчно и продължавам да работя по този въпрос.
Сега бих искал да попитам всички участници във форума "Какво правим всички ние хората от Кунг Фу/УШУ за него и дали това което правим е достатъчно" моля не ми отговаряйте нека просто се замислим. Поздрави на всички надявам се да няма обидени не съм целял да засегна някого. Желая ви успехи в практиката и в популязирането на Кунг Фу/УШУ :)

#13 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 16 ноември 2010 - 10:41

Много си прав! По принцип, хората са ( хаха, а може би по-правилно е - "сме") така устроени, че ако нямаме пряк личен интерес, и едно нещо може да бъде свършено от някой друг, просто не правим нищо. Чакаме си то да бъде свършено от този някой друг просто, и т'ва е. Същевременно, в позицията на такъв страничен наблюдател е много удобно да се вдигат лозунги, да се посочват грешки и т.н. Аз в една друга тема преди време писах ( мисля, че беше нещо относно рекламата в БИ), че ние сами каквото си правим ( имам предвид практикуващите БИ, колегите един на друг), никой не е в състояние да ни го направи!

Средностатистическия гражданин наистина не прави разлика между различните БИ, и това е обяснимо и разбираемо.Да, той наистина най-често добива първите си впечатления от художествени филми и популярни ТВ предавания - т.е. от "непрофесионалисти", условно казано. Какво става обаче, когато се допита до професионалистите? По какво професионалистите се различават от непрофесионалистите в случая? Смешно, на моменти даже жалко. Действителна история : преди 5-6 години моя позната, ръководеща филиал на добреработеща столична фирма в един от големите ни градове, решава да се проконсултира относно БИ. Става въпрос за тренировки за дъщеря и - по онова време тийн младша възраст. И аз я насочвам къде да чете и да получи актуална информация. След седмица разговаряме по темата, но тя някак неохотно прехвърля в друга посока. След настойчиви корекции на посоката от моя страна, тя ми каза нещо от типа : "Да не се обидиш, но аз не смятам, че видях там някъде професионално отношение. Не бих желала да работя с такива хора."

Хората сами възприемат себе си като клиенти, а практикуващите БИ от различните им видове - като представители на една единна гилдия специалисти. Представяте ли си да попитате в медицинския център къде е ортопедичния кабинет, и лекарят уши-нос гърло да започне да ви кове, ортопеда всъщност какъв шарлатанин и неразбирач е! Представяте ли си? Или банковият служител от банка "Х", да ви сподели приятелски "на ухо", как банката "У" е силно комерсиализирана и гледа само да лапа! Нашата е традиционна, а тяхната - държавна! ( Изхождайки от термина "държавно" ушу.)Какви ще бъдат вашите реакции, какво ще си помислите? Да, и средностатистическия гражданин го спохождат подобни мисли, определено.

Пишеш, че си се замислил защо залата ти е почти празна за разлика от тези на колегите от карате, кик-бокс и борба.Точно поради този поляритет "традиционалисти"-"спортисти". Това, че съединението прави силата е ясно, но не всекиму. Безспорно, на колегите от карате, кикбокс и борба им е по-ясно и са много по-напред с материала, отколкото на колегите от ушу. ( Обърни внимание, че това са все "монолитни" организации, съдържащи един вид БИ, единен правилник и един главен инструктор. За разлика от ушу, съвместяващо в себе си различни видове БИ, многообразие от различни правилници и безчет майстори, дето един на друг шапка не свалят и път не правят.)

Тоя поляритет "традиционалисти"-"спортисти" постепенно трябва да бъде размит ( убеден съм, че никой не си фантазира как съвсем да изчезне...), и сведен до много по-професионални отношения и от двете страни. А това може да стане единствено с обмяна на опит и демонстрация на взаимно уважение на това, кой какво прави.

Надявам се да не съм ви досадил. Много. :tooth: :beer:
Поздрави,
Красимир Василев

#14 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 16 ноември 2010 - 13:48

...

Е аз пък шапка ти свалям за мнението. Готов съм да РАБОТЯ с всеки един в тази насока :chinese:

#15 Ники4а_

Ники4а_
 • Гости

Публикувано: 17 ноември 2010 - 00:01

Къде в София може да се тренира спортно ушу?

#16 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 18 ноември 2010 - 09:31

Преди няколко дни само говорихме за сайта на Федерацията, и ето, че пак опираме до него. Трябва да има ако не сайт, то поне някаква "дъска за обяви". Това е безспорно. Да върви и да се поддържа актуално инфо. Което да е от полза на любопитни ентусиасти, на новаци, на напреднали и на инструктори. Ръководството на организацията така ще "общува" много по-лесно, по-бързо и по-достъпно. Ако нямате бюджет - направете си фейсбукче. Оторизирайте 4-5 човека "да поддържат огъня" и това е на първо време достатъчно. ( Толкова от нашата кантора за безплатни съвети!) :beer:

Колкото до спортното ушу ( тук вероятно трябва да уточня, че нямам никакво "вземане-даване" с ушу, със спортното пък съвсем), което не ми пречи да приемам развитието му позитивно. Светът е шарен, и лично на мен ми е понятна връзката "типове темперамент - типове БИ". Разликата в темперамента предполага и разлика в предпочитанията. Оттам следва, че идват и различията в избора на система.

Не разбирам обаче друго. Защо акцентът е толкова силно върху гимнастиката, а двубоят е изместен на толкова заден план? ( Останал съм с такова впечатление от разговори с приятели. По повод проведени турнири по ушу. Като процентно съотношение - ярко силен превес на формите, и малкозабележимо присъствие на двубоите. Дори демонстративни двубои от типа дуй лян казват, че липсват, пък какво да говорим за санда. Така ли е наистина, или те нещо недовиждат?)
Поздрави,
Красимир Василев

#17 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 18 ноември 2010 - 11:05

Не разбирам обаче друго. Защо акцентът е толкова силно върху гимнастиката, а двубоят е изместен на толкова заден план? ( Останал съм с такова впечатление от разговори с приятели. По повод проведени турнири по ушу. Като процентно съотношение - ярко силен превес на формите, и малкозабележимо присъствие на двубоите. Дори демонстративни двубои от типа дуй лян казват, че липсват, пък какво да говорим за санда. Така ли е наистина, или те нещо недовиждат?)

Ми аз ще ти оговоря, но първо да караме под ред. До колкото знам в София няма спортно УШУ или ако има то клубът не членува в федерацията и аз не знам за него.
А сега по другия въпрос: защото е по лесно и не боли ич. Всъщност членската маса на голяма част от клубовете се състои от деца на възраст от 5г. до 14г. за участие в сан да на тази възраст и дума не може да става. По мои наблюдения повечето деца навършвайки 15г. излизат от клубовете по ред причини като почнем от побертета, училището и стигнем до най главната, а именно липсата на спаринг практика и от там на бойни умения в тренировъчния процес. В тази възраст обикновенно се пренасочват към по контактни бойни спортове като кикбокс и карате примерно. Също така специалистите по сан да във федерацията се броят на пръсти, а и повечето треньори по спортно УШУ като че ли отказват да се пренастроят на друга вълна. Друг е въприса, че сан да е правилник и за да се играе по него трябва да има специфична подготовка, а спортните форми тао лу въобще не дават такава. В крайна сметка се получава един омагьсан кръг - малко треньори, малко състезатели, малко състезания, а от там пак малко състезатели и отново стигаме до момента, че Кунг Фу/УШУ е не популярно БИ в България. На двете РП организирани от мен в Димитровград тази и миналата година имаше сан да, но организацията ми коства толкова нерви и усилия, че в някои моменти бях на ръба на нервна криза. Идеята ми беше масовия зрител да се запознае с този правилник и да се види, че и в УШУ има спаринг(бой). Не успях да постигна желания ефект, участниците не бяха много и нивото им на подготовка не много високо. Все пак и това е нещо лошото е, че една птичка пролет не прави, но с моите колеги продължаваме да работим в тази посока.
Относно дуй лян това направление се работи по клубовете, но в последните две три години имаше доста промени по правилниците и стандартните форми тао лу особено в категорията над 16г. Ту се въвеждаха самосъставени форми(измислени от треньорите на състезателите включващи задължителни елементи) ту отпадха или изискванията търпяха промени диктувани от световната федерация. В резултат гонейки успехи на международно ниво и нагаждайки се към промените дуй лян формите бяха оставни на по заден план. Това е причината почти да липстват от състезанията в последните години, но надявам се това да е временно.

#18 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 18 ноември 2010 - 16:35

Това, че съединението прави силата е ясно, но не всекиму.

Аха!

Безспорно, на колегите от карате, кикбокс и борба им е по-ясно и са много по-напред с материала

Нормално,по-лесно е да си "прост"боксьор и "тъп" борец :), там нещата са ясни или тренировка или "с**с"(ама от тоя дето те таковат)

карате, кикбокс и борба им е по-ясно и са много по-напред с материала, ......Обърни внимание, че това са все "монолитни" организации, съдържащи един вид БИ, единен правилник и един главен инструктор.

Монолитни-Да, но с някои уговорки.

примерно:

За "Киокушин-разделението" има няколко теми във форума ) Кикбокс: в световен мащаб има няколко кикбокс-организации със собствени световни първенства, Борба: общо взето тук може да се говори за монолитна организация. Правилници: свободна класическа, плажна, граплинг(този под егидата на ФИЛА) със ги и без, панкретион, самбо(под егидата на ФИЛА, щото не могат да вземат медал от първенства на ФИАС) +разни национални борби ..... но на фона на 400 и кусур стила....


(за "монолитни" организации ) един главен инструктор

Категорично не е вярно!!! Само, че вместо приказки от шипковия храст за това как Цун Кай Хуй с един удар утрепал цяла армия вагабонти и всеки чул недочул го цитира, като единствен "извор на правата вяра", "пазител на семейния стил", "предаващ секретите само на смъртния си одър и само на един пазител"... от друга страна има конкретна яснота: кой, кога е бил световен шампион, кои са му били силните страни. И ако смяташ, че ти е от полза се готвиш по неговата методика ,ако не- има още като него готвиш се по тяхната методика. И най-основното: който има претенции, може да отиде и да се пробва (Не на някакви апокрифни турнири за които се разказва само на ухо!!!!) - елементарно и ефективно.

А това може да стане единствено с обмяна на опит и демонстрация на взаимно уважение на това, кой какво прави.

При ония "простите" и "тъпите" :) това е следствие, а не първа стъпка. Първата е бой до посиране.

По повод проведени турнири по ушу. Като процентно съотношение - ярко силен превес на формите, и малкозабележимо присъствие на двубоите.

http://www.tvstz.com...&Itemid=58Иначе, този въпрос е разглеждан в няколко други теми, едната е доста красноречива. Да се повтаря тук същото е малко излишно, не случайно подфорум "Санда" е разделен от другите.
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#19 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 21 ноември 2010 - 10:54

Павка, мога само да ти стисна ръката – изключително зрял и трезв анализ. Сам не зная колко хора могат да напишат подобно нещо! Същевременно, когато човек знае къде се намира в момента, и закъде се е запътил, не е проблем да предприеме съответните действия и да движи нататък. Безспорно вие вътре във Федерацията ще си решите как да процедирате в тоя случай – тоя разговор дето го водим е само приятелски обмен на мнения и идеи. ( По принцип аз не обичам да давам съвети без да са ми ги поискали – губене на време е това, да се опитваш да налагаш някому своето виждане, когато той няма никаква нужда от това...) Така, че всичко което споделям, е «без ангажимент» - никому не давам наклон и всеки е свободен да махне с ръка, или пък да си я разгледа идеята после и да си я ползва...

Несъмнено правилника определя и акцента на тренировките – съгласен съм с тебе. Преди 15-ина години, когато обсъждахме подобен проблем, ( тогава работех с Федерацията), аз предложих развитието на един вариант двубои «лайт контакт». ( По това време още си нямахме представа, че след години в ушу ще се провеждат подобни двубои – всички които са ходили навън имат инфо и могат да кажат много повече по темата «лайт контакт».) Та в средата на 90-те организирахме в Стара Загора един такъв тестов турнир, и участието в общи линии беше около 40 души «лайт» и около 20 «фул» санда. ( За съжаление нещата не получиха развитие поради вътрешно организационни недоразумения.) Ние в Шон Донг продължихме развитието на тия 2 правилника, като доста ги модифицирахме, но в края на 90-те си спомням, че сме правили вътрешни турнири, с по 50-60 участници, представящи се обезателно комплексно. ( В смисъл, един човек играе форма, дуи лян и санда. Е, разбира се, по тия години бяхме 7 клуба, работещи по единна методика. Имаше хора, ентусиазъм, и «комсомолски живот»...) :beer:

Та така, вие си решавате какво да правите де. Тук просто си говорим ей така, «без ангажимент».
Поздрави,
Красимир Василев

#20 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 21 ноември 2010 - 19:37

......

Да лайт контакта е добро начало на нещата, но е нужно да се включат повечето клубове и самото ръководство на федерацията също да поеме инициатива за развитие в тази насока. Обикновенно както сам си написал вътрешно организационните недоразумения вземат връх, но ние няколкото клуба развиващи сан да продължаваме да работим в тая насока. Колкото повече мои колеги осъзнаят простичкия факт, че на само е важно да вкараш едно дете(състезател, практикуващ) в клуба си, а и да го задържиш възможно най дълго там. Толкова по добре за българското УШУ. Поздрави :chinese: