Към съдържанието


Бойните изкуства и оръжията


 • Please log in to reply
В темата има 190 мнения

#1 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 19 март 2004 - 15:38

Бойните изкуства и оръжията са неделими. Какви оръжия използвате при вашата практика, как ви помагат за развиването на определени качества и цялостното усъвършенствуване? Колко оръжия трябва да се използват /къси, дълги, гъвкави и т.н./ :ninja:

Това мнение е редактирано от Доктора: 19 март 2004 - 16:15


#2 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 19 март 2004 - 17:10

от гледна точка на практичността може би стандартът, наложен от филипиното е най-адекватен на модерното съвремие, а именно пръчка, нож и подръчни малки оръжия... естествено, в традиционните школи не мисля, че трябва да се заличи работата с дълги и екзотични оръжия, но предполагам, че е по-разумно да се ограничи до необходимия минимум, за сметката на другата подготовка, все пак сега никой не излиза навън запасан с катана или нарамил алебарда, а шанса в ситуация на самозащита да ти попадне под ръка нещо с подобни размери е минимален...
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#3 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 19 март 2004 - 17:20

Според мен колкото по-малко оръжия, толкова по-добре. Приемливи от гледна точка на ежедневието са нож и пръчка/къса тояга. Дори към ножа имам особено мнение. Вярно, че лесно се носи и не речи, но и лесно прави бели.
Тренирането с какви да е по-специализирани и екзотични оръжия вече говори за предваритела настройа за агресия и бой (ако се носят) или ебезпредметно (ако не се носят). Най-голяма практическа полза би имало от бойното умение "хвърляне на камък в цел" :D

Това мнение е редактирано от PAX: 19 март 2004 - 17:24


#4 лирикът_

лирикът_
 • Гости

Публикувано: 19 март 2004 - 17:41

Моето мнение е, че комплексни бойни умения се култивират, само ако успоредно с ръкопашните прийоми се работи и с хладно оръжие - особено дългите и гъвгавите. Един възможен аргумент е, че когато се тренира с оръжие, по-отчетлива е нуждата да се обръща внимание на техническата прецизност. При схватките (тренировъчни или не) без оръжие някой все още може да се надява на чисто ръстово или силово превъзходство, докато при двубоите с оръжие такива "надежди" често са безсмислени.

На по-късен етап изостреното чувството за техника постепенно започва се прилага обратно и при практикуването на техниките без оръжие, което би трябвало да води до по-пълно разбиране.

По-отношение на аспекта улична самоотбрана с хладно оръжие:
Предполагам, че в 90% от случаите кастетът е предостатъчен.

Уви, лично аз нямам голям опит (май няколкото години трениране на олимпийския спорт фехтовка не броят :( )

#5 BatGojko_

BatGojko_
 • Гости

Публикувано: 19 март 2004 - 18:32

Ама целта на оръжията в БИ не е само да ни "въоръжи". Те подготвят тялото за неспецифични движения и работата с тояга или меч не бива да се възприема като цел да ни научи как да се бием с тези оръжия. Методите за тренировка с оръжия подобряват нашата обща кондиция и ни правят по-добри бойци дори и с голи ръце. А в случай на нужда винаги може кракът на стола да се възприема като меч, а щеката за билярд за малко по-къса тояга, така че и тези оръжия си имат директното приложение в боя, но повтарям, не това е целта на тренировката с тях.

#6 Сянката_

Сянката_
 • Гости

Публикувано: 21 март 2004 - 21:46

Ако тренираш само тялото си, а не можеш да боравиш с оръжия, не си наясно с нищо. Изкуството на Тялото е едва 1/3 от цялото. Използването на оръжията като естествено продължение на тялото ти представлява втората-трета...

Живейте с орлите!

#7 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 22 март 2004 - 20:49

А кое е третата третина, тогава?
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#8 Сянката_

Сянката_
 • Гости

Публикувано: 22 март 2004 - 23:31

Съжалявам, но немога да ти я посоча...

Нали я знаеш онази максима: "Когато фактите говорят и боговете мълчат!"

Живей с орлите!

#9 Сянката_

Сянката_
 • Гости

Публикувано: 06 април 2004 - 21:49

Ако дадеш на неподходящ човек палка, той, рано или късно ще започне да удря някого с нея. Личният характер се проявява много точно чрез оръжието...
:wink:


Живейте с орлите!
 • freelips харесва това

#10 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 06 април 2004 - 22:17

Както каза Бате Гойко оръжията служат не само за директно употреба. В айкидо почти всички странни за страничния човек движения стават съвсем естествени когато в ръцете си държиш меч или тояга. Затова все още се работи с тях, не че някой има намерение да запаше меч и да тръгне като шотландски боец по улиците. Освен това грешно движение се забелязва много по-лесно, когато е направено с оръжие - амплитудата е по-голяма. Отделно като помахаш някой и друг час с меча или с тоягата, първоначално мускулите ти се схващат, но с времето тялото се научава да прави движенията така, че да са максимално естествени и ненатоварващи - като се напрягат само нужните мускули. Това повишава многократно ефективността и точността. После и нормалните техники стават много по-лесно, тъй-като тялото вече е научено и движенията са изпълнени с повече скрита енергия отколкото изглежда на пръв поглед.
За другите БИ нека кажат тези, които знаят.
 • freelips харесва това
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#11 Сянката_

Сянката_
 • Гости

Публикувано: 06 април 2004 - 22:35

При нас няма разлика дали действаш с ръка, крак, палка, нож, меч, въже или друго оръжие - механиките и динамиките на движенията са едни и същи. Движението, равновесието, скоростта, прилагането на енергията и стратегията са идентични. :wink:

Живейте с орлите!

#12 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 07 април 2004 - 11:16

Работата и тренирането с къси,дълги или други оръжия подобрява координацията,крачния маньовър,еластичноста на мускулите и сухожилията,равновесието и редица други качества,които са от полза в практикуването с гола ръка.Естествено,ако се изпадне и в ситуация да се използва чадър,стол или крак от него,бутилка,клон или каквото и да е друго подръчно средство тази практика ще е от голяма полза....най-малкото да знаеш как да не се претрепеш сам).Или ако се носи някакво скрито режещо или удрящо пособие да можете да го използвате без да ви го отнемат ,а в същото време да причините вреди на противника/ците непревишаващи законовия предел.
Лошо е само когато се вманиачава на единствена тема оръжие,защото не винаги имаш под ръка такова(или се е счупило или каквото там се сетите...)и тогава се стига до добрите стари шутове и тупаници))).
За мен практиката с оръжие(палки и ножове по-специално)е спомагателна към тренировъчния процес и необходимо допълнение към голата ръка.#13 jihad4o_

jihad4o_
 • Гости

Публикувано: 07 април 2004 - 11:34

Я.Ш. - А с дълго копие - Да Цян?
Ма - Да, занимавал съм се. Дължината му е около 4 метра. Изучавах упражнения в Ба Гуа с дълго копие при Ли Цзъ Мин. Целта е да се развие сила и да се изучи правилния метод на корпуса - Шън Фа - да се отворят ставите и да се изтегли силата - динамично да се разтягат сухожилията. Този метод трябва да се използва за подобрение на майсторството. Хората не занимаващи се с бойни изкуства забиват своите стави, което ограничава свободата на движение. Тренирайки с дълго копие може да се разкрият ставите, да се увеличи гъвкавостта и да се подобри свободата на движенията.

Я.Ш. - А с друго оръжие на Ба Гуа? Каква въобще е целта на тренировката с оръжие в Ба Гуа?
Ма - Всеки вид оръжие има свои характеристики и се изучава с определена цел. Например, широкия меч в Ба Гуа се използва за тренировка на завинтването -Нин, преминаването - Гуо, свредловането - Цзуан и преобръщането - Фан. Свредловането - това е метод за действие с корпуса - Шън Фа. Широкия меч в Ба Гуа е голям - около 1,2 метра и неговия основен принцип е " ти се движиш, но меча не се движи " - Жен Цзоу Дао Бу Дун, "не човек управлява меча, а меча управлява човека " - Дао Шуа Жен Пу Шъ Жен Шуа Дао. Меча ми винаги е насочен към противника, така че на него му е трудно да се приближи. В момента в който атакува, аз използвам Фан - преобръщането и прерязвам с меча ръката му.

Я.Ш. - Тоест, вие тренирате Ба Гуа меч или подобрявате своето Шън Фа - движение на тялото чрез практиката с меча?
Ма - И едното и другото. Вие не само се учите да използвате меча, но по -важното е, че усъвършенствате своето Ба Гуа, особено движенията на корпуса. Има поговорка - " Човека следва меча, меча се движи с човека " - Жен Суй Дао Цзоу, Дао Суй Жен Син.

Я.Ш. - Кое оръжие в Ба Гуа е най -важно?
Ма - Всички видове са важни и нито едно същевременно. Най-важното е Гун Фу - майсторството. След като имате Гун Фу - можете да използвате каквото си искате в качеството му на оръжие. Няма смисъл да се изучават много форми с оръжие - имате ли Гун Фу - изучаването на оръжието е лесна работа.

Я.Ш. - А какво ще кажете за правия меч Цзиен?
Ма - Методите на широкия и правия меч са неразделими - Дао Цзиен Пу Фен, въпреки че структурата им е различна.

Я.Ш. - Какви са особеностите на Ба Гуа -копието?
Ма - В Ба Гуа използваме дълго копие и късо копие. Последното е наричано още " Двуглава змия " - Шуан Тоу Шъ, тъй като има накрайници и от двете страни. Неговата основна характерност е използване на дълго оръжие на къса дистанция - Чан Цян Дуан Юн, което се различава от стандартните методи Лан, На и Чжа - блокиране, захват и мушкане. В Ба Гуа вие пренасочвате копието на противника с единия край на вашето оръжие и го удряте с другия край.След като можете да прилагате принципа "използване на дълго копие на къса дистанция" можете ефективно да използвате къса пръчка даже против сабя. Това лесно се вижда в техниките на друго типично за Ба Гуа оръжие - тоягата на седемте звезди - Ци Син Ган, който основно се използва за въздействие по точките. При използване на дълго оръжие трябва да прилагате "гъвкав хват" - Хуо Ба, което позволява да се променя хвата на оръжието без да се губи контакта с него.


всички се сещаме от къде е този цитат

#14 water_rat_

water_rat_
 • Гости

Публикувано: 07 април 2004 - 13:21

Лошо е само когато се вманиачава на единствена тема оръжие,защото не винаги имаш под ръка такова(или се е счупило или каквото там се сетите...)и тогава се стига до добрите стари шутове и тупаници))).


Напълно поддържам Павката в цялото му мнение.
Като илюстрация на горецитирания откъс искам да дам един малък пример. Имах колега - здравичко момченце - около 110 кг чисти мускули. Беше направо патологичен случай на тема "ножове" - носеше 4 /четири словом!/ броя отзад на колана си. Постоянно ги точеше, лъскаше, въртеше и т.н. стойки и чалъми. Е, не му помогнаха особено - проснаха го в несвяст с най-обикновена бутилка от "Кока-кола" 1/2 литър/пълна, разбира се/. Дори не беше успял да извади ножа.
Лично аз винаги бих заложил на добрата палка пред ножа, особено ако човек знае как да борави с нея.

#15 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 07 април 2004 - 14:42

Специално за Сянката , абсолютно си прав, че характера си проличава чрез използването на оръжието. Например познавам един нинджа, който неизвестно защо си режеше тортата за рожденния ден със самурайска сабя. :confused: Мастер, в старото Айкидо /отпреди войната/ освен с бокен и джо са работели също и с меч, копие, желязно ветрило, бастун, палка /тамбо/, нож /танто/ и едни оръжия подобни на явара /вид бокс/, които съм виждал в музея на Морихей Уешиба. Какво ще кажеш по този въпрос? :sunny:

#16 Сянката_

Сянката_
 • Гости

Публикувано: 07 април 2004 - 17:50

Здравей, Докторе!

Че то как иначе да си режеш тортата, ако не с меча? То няма разлика между конструкцията на мечовете, които са използвали нинджа и тези на самураите. За последните е било въпрос на чест и достойнство да имат меч и да си го лъскат..., а за онези, черничките - на оцеляване. Така че яж, пий и си носи новите дрехи с меча... :О) Поздрави от Сенките!

Живей с орлите!

#17 инян_

инян_
 • Гости

Публикувано: 07 април 2004 - 20:41

Като оръжие може да се използва абсолютно всеки предмет от бита...

#18 water_rat_

water_rat_
 • Гости

Публикувано: 08 април 2004 - 09:26

... в старото Айкидо /отпреди войната/ освен с бокен и джо са работели също и с меч, копие, желязно ветрило, бастун, палка /тамбо/, нож /танто/ и едни оръжия подобни на явара /вид бокс/, които съм виждал в музея на Морихей Уешиба. Какво ще кажеш по този въпрос?

Съжалям, че точно Вас трябва да поправям, многоуважаеми Докторе, но "явара" не е нито бокс, нито кастет, нито къса палка и т.н., а наименование на система от техники за атакуване на уязвими точки, налагане на болеви захвати и ключове и т.н., с използване на къса пръчка, въженце, клечки за хранене, както и всякакви предмети от бита ad hoc.

#19 water_rat_

water_rat_
 • Гости

Публикувано: 08 април 2004 - 14:27

Като оръжие може да се използва абсолютно всеки предмет от бита...


Абсолютно вярно. Виж например окинавските бойни изкуства, зародили се поради "ловът на мечове". Там се използват адаптирани земеделски сечива и др. инструменти - т. нар. кобудо. Така популярното нунчаку е инструмент за вършеене на ориз.
А доколкото съм чувал убийците на Триадите използват стегнато навит на руло вестник като оръдие на убийството. Няма майтап!

#20 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 08 април 2004 - 16:19

Воден плъх, не съм сгрешил. Първо аз казвам, че оръжието за което говоря прилича на явара. В същност това, което е изложено в музея са два чукоподобни инструмента къси с дължина около 15-20 см. от неизвестен материал с ръкохватки. Подобни оръжия има в У-Шу и те се наричат хипиунг-гуай. Що се отнася до яварата това е бронзов къс жезъл със заострени краища, които будистките монаси изпозват в ритуалите на езотеричния будизъм, а също и като оръжие - вид бокс. В Нин-Джуцу също се използва /вероятно идва от ямабушите - планинските монаси войни/ под формата на къса палка със заострени краища. Явара също се нарича и една от системите на Джу-Джуцу. Този вид се използва в школата Катори Шинто Рю, където основно се практикува Кен-Джуцу/Яй-Джуцу, но в горните нива също и Нин-Джуцу. Надявам се да съм осветлил въпроса за яварата.
 • freelips харесва това