Към съдържанието


Бойните изкуства и оръжията


 • Please log in to reply
В темата има 190 мнения

#21 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 08 април 2004 - 20:30

Мастер, в старото Айкидо /отпреди войната/ освен с бокен и джо са работели също и с меч, копие, желязно ветрило, бастун, палка /тамбо/, нож /танто/ и едни оръжия подобни на явара /вид бокс/, които съм виждал в музея на Морихей Уешиба. Какво ще кажеш по този въпрос? :sunny:

Каква е разликата между бокен и меч ? Първият е от дърво, но за трениране ще излезе доста скъпо и опасно да тренираме с истински катани :)
Може би не съм бил достатъчно ясен преди - бокенът и джото в айкидо се използват за изглаждане на движенията в техниките, не като оръжия за поразяване. Единствено танто се използва при техники срещу атака с нож. Има техники срещу човек с бокен и джо, но те се използват като илюстрация на определени атаки и придвижвания, не като нещо с практическо приложение. Дори и когато двамата партньори са с оръжие се търси взаимодействието, синхрона и чистата позиция, а не кой кого ще удари.
Тъй-като мечът и тоягата са достатъчни за тези цели, предполагам това е причината да отпаднат останалите изброени от теб оръжия. Има хора, които могат да кажат повече от мен по въпроса. Аз все още имам много да уча.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#22 Azzy_

Azzy_
 • Гости

Публикувано: 08 април 2004 - 21:01

Мастер, нали знаеш, че щом в Айкидо бокенът не се използва като оръжие не означава, че не се използва като такова.

В един роман на Ерик Лустбадер - Нинджа - се описва една техника на атака с бокен, имиенно с бокен целяща счупването на ро-големите кости на човек - клюцици, ребра, предмишници, пищяли и тн. (може нещо да пропускам). Изпълнява се с бокен и катана, като бокенът се държи в не водещата ръке, а катаната служи за залъгване.
Тъй като това ми възбуди любопитството се порових из нет-а преди година и намери в няколко сайта с по-обща иформация за нинджицу кратко описание на тази техника. Така, че тя наистина съществува, а не е плод на авторска измислица.

Не съм много сигурен, но мисле че подобно техника има и в кенджуцу. Ако има някои по- запознат с това изкуство да ме поправи. :up:

Поздрави

П.С. и преди да започнете да се заяждате за това че съм цитирал роман. Прочетете биографията на автора.

#23 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 08 април 2004 - 22:00

Azzy - моля те, не давай примери точно с Ерик Лустбадер - четох поредицата му за нинджите, но достоверността му като цяло клони към нула. Да, мечовете са се използвали за бой. Кендоките и днес за това ги използват, в айкидо обаче не е така. Питай някой като Red Dragon за Кендо - това е неговата област и там той може да каже повече от мен.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#24 jihad4o_

jihad4o_
 • Гости

Публикувано: 09 април 2004 - 10:30

в случаи е не сте обърнали внимание на Еиджи Иошикава и романа му "Мусаши" можете поне да про4етете това което го има тук - в последния(и принципно не само в него) двубои мусаши побеждава с бокен а не с катана

#25 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 09 април 2004 - 13:43

В един роман на Ерик Лустбадер - Нинджа - се описва една техника на атака с бокен, имиенно с бокен целяща счупването на ро-големите кости на човек - клюцици, ребра, предмишници, пищяли и тн. (може нещо да пропускам). Изпълнява се с бокен  и катана, като бокенът се държи в не водещата ръке, а катаната служи за залъгване.

Ами с бокен можеш да свършиш същата работа като с бейзболна бухалка, то това е ясно и без да си тренирал Кендо. Ама за чий ти е да държиш в лявата катана, а в дясната бокен, не знам :confused: струва ми се глупаво, ако ще го сплашваш без да го убиваш, то бокена ти е достатъчен, ако си майстор де :D ама ако не си, да пробваш с два меча, хм, едва ли ще сполучиш :kuku:

#26 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 09 април 2004 - 17:43

Малко информация за размисъл на айкидистите. В пет томната работа на известния майстор по Айкидо - Морихиро Сайто /9-ти дан/ личен ученик на Уешиба , в първите два тома той дава само техники и форми с оръжие; включително и жестоки тренировки с тежък бокен /собурито/на специална макивара - сноп бамбукови пръчки завързани и поставени хоризонтално на две стойки /може да се замести със стара автомобилна гума/. След подобна работа атеми става доста свирепо и реалистично! В книгата има и архивни снимки на самия Морихей Уешиба, който практикува в гората по този метод:yin-yang:

#27 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 21 август 2007 - 15:01

1. Единичен Тай-Дзи меч в стила Чън:

http://www.youtube.com

2. Чифт мечове използвани в практиката на стила Чън на Тай-Дзи-Цюан:

http://www.youtube.com

3. Форма с копие от стила Чън на Тай-Дзи-Цюан ("Копие на крушовия цвят и тояга на Бялата маймуна"):

http://www.youtube.com

4. Същата форма в изпълнение на грандмайстор (дашъ) Чън Джънлей:

http://www.youtube.com

5. Работа с алебарда (да дао) в стила Чън:

http://www.youtube.com

6. Общо представяне на оръжията в стила Чън на Тай-Дзи-Цюан:

http://www.youtube.com

#28 Кубар_

Кубар_
 • Гости

Публикувано: 28 май 2012 - 14:00

Лично за мен практикуването с оръжия е важна част от БИ. Като цяло, мнението на практикуващите БИ, е че не им трябва, защото не било практично в днешно време. Разбира се, няма как да ходиш по улиците с опасан меч на кръста или копие на рамото Качена снимка, но работата с оръжие доразвива качествата изградени по време на практиката на определено БИ (координация , сила, ловкост и т.н.). Разбира се, да не забравяме и психологическата страна на работата с оръжието.

Аз работя с меч - най-ми допада като "характер"...също огъвкавява и заздравява китките, което е важно за КБИ. Изпълнявам формата по-динамично, така успявам да тренирам и дишането (мисля че съм му хванал цаката при динамичното изпълнение Качена снимка ). Мисля да започна и с копие, ще го използвам като част от базовата работа за наработване на специфичната сила, която се иска за Син И.
Сега, относно практическо приложение в ежедневието, това, за което стана въпрос по-горе - мисля да подхвана Син И къса палка. Смятам, би могла да бъде доста практична и ефективна в днешно време (срещу всякакви хладни оръжия - ножове, мачете, бухалки, дървета и всякакви такива прибори, които разни люде обичат да се въоръжават или да си носят в багажника на колата Качена снимка ). Ето и едно клипче, което успях да изровя за приложението на Син И палката:Чувствайте се свободни да си кажете мнениетоКачена снимка

#29 Енсифер

Енсифер
 • Дао
 • 177 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Кенджутсу, Средновековна Фехтовка

Публикувано: 28 май 2012 - 19:05

Много ми е интересно как разбираш психическата страна на работата с оръжие?

Иначе спрямо бойното изкуство, което тренирам, мечът е очевадно основен елемент. В някакъв смисъл той съдържа всичиичостанали оръжия в себе си. Европейският дълъг меч може да се ползва като копие, като тояга, като меч, като боздуган, в някаква степен и като алебарда. Всяко друго оръжие си има совята скбствена идентичност, но мечът е събирателен. Късият меч пък е близък еквивалент на палката, както дългият - на тоягата. Копието е съптветно най-дългото отръжие, макар ние да работим с доста къси, фехтовални копия. В крайна сметка малко хора са влизали в двубой с оръжие, дълго 4-5 метра - то е явно за бойното поле и работатат в строй.
Това, което не разбирам при западняците, е защо всички започват от дългия меч, когато е логично педагогически, интуитивно и биомеханически да се започне с по-късия, едноръчен меч.

А за клипчето - съжалявам, но видях адски много глупости. Чудя се този човекчдаличцялчживот е правил форми и дали някога е водил свободен бой с палка срещу копие? Защото тези неща мпгат да работят на забавен каданс, или срещу някой на много, много по-ниско ниво, но срещу що-годе кадърен човек палка срещу 2,5 м. Копие просто не мпже да се ползва така... Иначе ми харесва работата с крака и плавността на ударите му, но контрите, които показва са просто банални. Подозирам, че това не е вината на Син-И, а простия факт, че този човек едва ли е работил на висока скорост срещу противник, който не прави форма, а иска да го накове.

Това мнение е редактирано от Енсифер: 28 май 2012 - 19:10


#30 Кубар_

Кубар_
 • Гости

Публикувано: 28 май 2012 - 20:10

Много ми е интересно как разбираш психическата страна на работата с оръжие?


Качена снимка Искаш да кажеш психологическата страна...Имам предвид самата мисъл, че работиш с оръжие, винаги имаш едно на ум, особено при работата по двойки...едно на ум, че партньора може и да те "наръга" - поне при мен е така. Когато премахнеш този инстинктивен страх, тогава можеш да обезвредиш и оръжие с голи ръце посредством определена техника, т.е. няма тая скованост на движенията изчезва.

Иначе, ще взема предвид думите ти - все пак ти работиш предимно с оръжия.

#31 hebigatsu

hebigatsu

  ленив пингвин

 • Дао
 • 236 мнения
 • Skype: hebigatsu :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Bulgaria
 • БИ:kempo, FFF & MHF

Публикувано: 30 май 2012 - 15:41

Качена снимка Искаш да кажеш психологическата страна...Имам предвид самата мисъл, че работиш с оръжие, винаги имаш едно на ум, особено при работата по двойки...едно на ум, че партньора може и да те "наръга" - поне при мен е така. Когато премахнеш този инстинктивен страх, тогава можеш да обезвредиш и оръжие с голи ръце посредством определена техника, т.е. няма тая скованост на движенията изчезва.

Иначе, ще взема предвид думите ти - все пак ти работиш предимно с оръжия.


Хммм... Това с обезвреждането на въоръжен противник с голи ръце посредством определени техники - просто не е баш така. (Меко казано!) Не е достатъчно да преодолееш страха си, че ще бъдеш наранен и да изчистиш от "скованост" движенията си. Това зададено от теб уравнение, ти гарантира крайно неприятен негативен резултат в реална практическа ситуация.Качена снимка
Нито е само въпрос на техника, нито е само въпрос на психика. Изисква се много повече, плюс способност за адекватна преценка дали изобщо е необходимо да се прави. Все пак заниманията с каквито и да са БИ не са направили никого Конър Макклауд.Качена снимка
ВСЯКО ПРАВИЛО СИ ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ!!! ЩО ЛИ...!?!?!?

#32 Енсифер

Енсифер
 • Дао
 • 177 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Кенджутсу, Средновековна Фехтовка

Публикувано: 30 май 2012 - 19:10

Мисля, че в друга тема вече го коментирахме това - накратко, възможно е, но трябва да има сериозна разлика в уменията.

#33 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 08:03

1. Много ми е интересно как разбираш психическата страна на работата с оръжие?


2. А за клипчето - съжалявам, но видях адски много глупости. Чудя се този човекчдаличцялчживот е правил форми и дали някога е водил свободен бой с палка срещу копие? Защото тези неща мпгат да работят на забавен каданс, или срещу някой на много, много по-ниско ниво, но срещу що-годе кадърен човек палка срещу 2,5 м. Копие просто не мпже да се ползва така... Иначе ми харесва работата с крака и плавността на ударите му, но контрите, които показва са просто банални. Подозирам, че това не е вината на Син-И, а простия факт, че този човек едва ли е работил на висока скорост срещу противник, който не прави форма, а иска да го накове.


1. Психическата работа е като всяка друга, но има и особености. Традиционните бойни изкуства по същество са психо-физическа култура.

2. Това с палката в Син-И е някаква нова работа; по принцип се работи с меч, тояга, копие и сабя. Мисля обаче че палката е желязна, което обяснява някои неща в движенията (с лека дървена няма да стане по същия начин). Проблемът му е, че не използва достатъчно добре свободната ръка (т.нар. "жива ръка").

Това мнение е редактирано от Доктора: 31 май 2012 - 08:06


#34 Busi_

Busi_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 09:06

Обезвреждането на въоръжен противник си е баш така чрез много практика и си мисля че без да се тренира в залата с оръжие и човек да свикне с неговото използване оръжие срещу оръжие или защита от оръжие нямя как а и никой не казва че не е необходима дълга практика но основното е да свикнеш с оръжието психически и да претръпнеш само тогава не ще се паникьосаш и не ще да извършиш нещо глупаво и прибързано което да доведе до сериозното ти нараняване в реална ситуация

#35 hebigatsu

hebigatsu

  ленив пингвин

 • Дао
 • 236 мнения
 • Skype: hebigatsu :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Bulgaria
 • БИ:kempo, FFF & MHF

Публикувано: 31 май 2012 - 15:39

Обезвреждането на въоръжен противник си е баш така чрез много практика и си мисля че без да се тренира в залата с оръжие и човек да свикне с неговото използване оръжие срещу оръжие или защита от оръжие нямя как а и никой не казва че не е необходима дълга практика но основното е да свикнеш с оръжието психически и да претръпнеш само тогава не ще се паникьосаш и не ще да извършиш нещо глупаво и прибързано което да доведе до сериозното ти нараняване в реална ситуация


Това от личен опит ли го установи или си чул, гледал или чел някъде, че така става !?!!?
Нека не теоретизираме ненужно и да се абстрахираме от филмовите сцени.
Колкото и добра практическа подготовка да имаш, вероятността да обезвредиш с голи ръце въоръжен противник без да получиш сериозно нараняване е под 5%, особено ако той има минимална представа от коя страна се държи оръжието.
И за да не се повтарям, прочети тук http://daobg.com/ind...ndpost&p=461296 и това http://daobg.com/ind...ndpost&p=461759 , което мисля, че изчерпва детайлно това отклонение от темата на тази нишка във форума.
Поздрави и душевен покой!!!
ВСЯКО ПРАВИЛО СИ ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ!!! ЩО ЛИ...!?!?!?

#36 Енсифер

Енсифер
 • Дао
 • 177 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Кенджутсу, Средновековна Фехтовка

Публикувано: 31 май 2012 - 16:10

Виж ти, не знаех, че и в Син-И работа с оръжие се набляга на втората ръла. Поне не си личи от материалите, които съм гледал.
Буси, има някои реалности, които не могат да се преодолеят с психическа нагласа. Например, ако противника ти има острие, закрепено на 2,5 м прът, обсегът му е просто огормен в сравнение с твоя, дори ако не знае какво да прави. А ако знае, просто си хвърляш палката и бягаш. Намери си някой, който да може да борави с копие (но не да е правил форми, таолу или кати), сложете си протекция, вземи една палка и се пробвай - няма да можеш да го докоснеш.

#37 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 17:03

Я да пусна едно видео аз:


 • hebigatsu харесва това

#38 Енсифер

Енсифер
 • Дао
 • 177 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Кенджутсу, Средновековна Фехтовка

Публикувано: 31 май 2012 - 22:11

Хубав пример, но тук този със спада да латото има и бъклър, затова успява да се защити от толкова атаки. Ако беше само с меча, повечето щяха да влязат - бъклъра е голям щит. А и мечът, който ползва, е с острие около 86 см. Една палка е доста по-къса. Сега си представете какво ще е само с едно 65 сантиметрово парче дърво срещу това (късо) копие.

#39 hebigatsu

hebigatsu

  ленив пингвин

 • Дао
 • 236 мнения
 • Skype: hebigatsu :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Bulgaria
 • БИ:kempo, FFF & MHF

Публикувано: 01 юни 2012 - 10:44

Хмм... Нямам претенциите да съм голям специалист, но това което видях в горният клип, предвид начина на употреба на пособията беше, не късо копие срещу меч и бъклър, а тояга срещу шпага и бъклър.
Освен това, противно на мнението на Енсифер, си мисля, че акот този със шпагата, не се пробваше да я ползва като меч, и не се опитваше да ползва бъклъра като нормален щит, ефекта щеше да е съвсем друг.
Всъщност Енсифер, каква е идеята за ползване на бъклър!? Не е ли предназначен за блокиране и затискане на оръжието на противника, като помощно средство, вместо с гола ръка!? Интересно ми е, ако можеш да дадеш описание на функционалното му предназначение.

Поздрави!
ВСЯКО ПРАВИЛО СИ ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ!!! ЩО ЛИ...!?!?!?

#40 Busi_

Busi_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2012 - 11:19

hebigatsu
Разбира се това което казваш е вярно донякъде и наистина завеси от това кой държи оръжието все пак има си хора и хора никой не твърди че не можеш да бъдеш наранен но зависе и в каква степен а и както се твърди при схватка срещу оръжие например нож почти винаги има някакво поражение друг е въпроса до колко е сериозно то може до бъде и леко одраскване например но по важното е че за да обезвредиш врага си схватката шрябва да свърши с един сигурен удар и надявам се никой не иска да обезвреди противника си като се опита да хване ножа му с която и да е част на тялото си а е добре и да не се опитва да го направи
Поздрави