Към съдържанието


- - - - -

Колко ограничават състезателните правилници


 • Please log in to reply
В темата има 96 мнения

#21 bbobby

bbobby

  бездействащ

 • Mодератори
 • 481 мнения

Публикувано: 19 март 2004 - 19:50

макар че не те познавам, tong, с последните си няколко мнения (не точно с това тук) ми ставаш все по-симпатичен и май си единственият човек от вашата школа, с който при контакт няма да му кажа в очите, че е глупак... та с една дума - евала.

а ти, TAKUA, престани с акълите - давай информацията кратко, точно и ясно - и най-важното - нека да е достоверна, и остави хората сами да преценят кой е прав и кой е крив, нали затова имат глави на раменете. дали една тема е във форум "ушу", или е във форум "как да спасим марсианците", има за мен толкова значение, колкото ме интересува дали ще наречеш тренираният от теб стил Пи Гуа или Та Куа, с една дума - никакво.

макар нещата да тръгнаха от Сан-да, или както там се казват специализираните състезания само за ушуисти, е без значение. важното е какво лъхаше от мнението ти като цяло, а то беше - ние, големите майстори и хората дето сме в час, не ходим на състезания, защото ни орязват техниката на 90%. което е такова хвърляне на прах в очите и прикриване на собствените недостатъци и е толкова често използвано, че вече не ми е даже забавно. същата приказка я повтарят 99% от айкидистите, доколкото се ориентирам от мненията в този форум - и 99% от винчунците, и 99% от нинджите и незнам си още какви. горепосочените естествено не ходят на никакви състезания, а ти - ти малко си направил промяна, разнообразил си старата плоча със старата песен. ти не ходиш на каквито и да е състезания, защото тренираш ушу (т.е. недостойно е да ходиш на боксьорско, каратистко, таекуондистко, джудистко и там някакво смесено), а за ушу си има специални - а именно Сан-да (интересно ми е защо аджеба само този тип, при положение, че стиловете в ушу са доста и имат доста големи разлики в бойният подход). а пък на Сан-да вече не ходиш, щото режат 90% от твоите перфектни техники. и като цяло това не ти е проблем, тъй като и без състезания си знаеш, че си идеално настроена машина за убиване, добре че още никой не си убил докато спиш... са ти владееш толкова добре избождането на очи (всеки ден го тренираш по стотици пъти, сигурно половин България вече ходи с по едно око, другото е дало с радост за да напредваш в това умение), а пък ето на... там не го позволяват... ма как може така?! чудя се аз от 1-2 години (откакто тренираш ти неземният си стил или откакто си напреднал достатъчно в него) защо все по-често срещам по улиците хора с черна превръзка през едното око... чудя се аз защо има такъв БУМ на банките за сперма и защо толкова се търсят специалисти по изкуствено оплождане - а то отговора е бил пред мен - TAKUA рита ли, рита, в тестисите и те правят ПУК и народа се изплаши, че продължи ли така това момче, няма да има повече кой да прави деца и взеха да се запасяват с материал... ми то нормално, то не ти Тан Туи , не ти разсичащи удари - махови, не ти удари с лакти... мани-мани, наскоро ми казаха, че си почнал да се специализираш със зъбите ли, с устата ли, неква техника да правиш, насочена към мъжкото достойнство!?! а? верно ли е?!

в този ход на моята мисъл изникна въпроса (макар и аз да не съм състезател и да нямам амбиции в това поприще) - защо състезателят отива на състезание? защото: а) там се тренира неговият стил и ще го запомнят като именно такъв стилист-традиционалист; б) защото там мери сили с други състезатели и се вижда каква е моментната му форма - ако е добра ще го запомнят като боец и шампион.

Над 1 милион българи страдат от затлъстяване. 40% от тях са мъже, 34% - жени.

А другите (26%) какви са?
Азис и pa6ata!

#22 tong

tong
 • Дао
 • 463 мнения

Публикувано: 19 март 2004 - 20:36

Bbobby, Сан Да не е специално за У ШУ, Сан Да е вид спортна дисциплина и като такава, тя почива на определени правила, без значение от стила на състезателите !
Правилника на Сан Да е принципно достатъчно освободен, за да могат да се изявяват всякакви състезатели.
Друг е въпроса, че действително Сан Да има твърде малко общо с традиционното У ШУ, което естествено не означава автоматично, че човек с високи умения спокойно не би могъл да ги демонстрира на кой да е правилник, но уменията наистина трябва да са високи!
Конкретен пример - през 20-те и 30-те години в Китай са идвали много чужденци, за да изпробват бойните си умения, било е част от про-западната кампания, целяща завоюване на авторитет, пазари и сфери на влияние в една политически слаба и икономически изостанала азиатска страна.
Болшинството от тези чужденци са били побеждавани от конкретни МАЙСТОРИ, не просто представители на тази или онази школа.
Такъв например е случая с Чън Цзъ Чжън - майстор по "Ин Чжао Цюан" - "юмрука на орловите нокти", който неколкократно побеждава няколко американеца и двама руснаци в двубои, в които са били забранени захватите - есенцията на Ин Чжао, а в един от двубоите са били забранени и ритниците, било нещо като бокс, майстор Чън отново побеждава !
Просто, защото е бил майстор в конкретно нещо, не случайно са му викали "Ин Чжао Ван" - "Краля на орловите нокти", не защото си е пускал дълги маникюри и е кряскал и летял, естествено... :chinese:
Такъв е и случая с майстор Цай Лун Юн - майстор по "Хуа Цюан", който на 14 годишна възраст побеждава един руски богатир, а две години по-късно и неговия треньор-американеца от ирландски произход О'Брайън, известен боксьор...
...Такуа е талантлив ученик и като такъв страда от известна доза мързел, иначе ако го опознаеш по-отблизо, и той ще ти стане симпатичен, интернет изкривява до неузнаваемост представата за конкретна личност, така че не си прави прибързани изводи, само на базата на тукашните "Пунически войни", дето се разиграват... :D
Поздрави! :up:

#23 Pantalei

Pantalei
 • Дао
 • 325 мнения

Публикувано: 19 март 2004 - 23:35

Абе изчетох всичко и да си дам и мойто мнение - надявам се да ми бъде позволено защото аз също не се занимавам с У-шу(а прочетох нещо че понеже Джудобой не се занимавал с У-шу какво правил в тоз форум),та ТАКУА надявам се да позволиш а?
ето го все пак:
Понеже като гледам тук има големи майстори по БИ и в 4астност по У-шу,да попитам защо ви създава такъв проблем правилника на САН-ДА,доколкото знам се практикува от всички хора които тренират у-шу по света или може би има някаде такава федерация по у-шу която не е вкючила САН-ДА в състезателната си програма?Ако има такава федерация без САН-ДА кажете я да я знаем и ние.
ТАКУА казва че в у-шу има много техники,повечето от които са забранени в САН-ДА.А да попитам ТАКУА пък и всички които могат да ми отговорят - щом практикувате у-шу а там има много техники и вие претендирате да ги можете всички тези техники,тогава защо ви правят проблем малкото техники в САН-ДА нали ако можете всички техники би трябвало да можете и малкото техники от САН-ДА,нали така?Мисля по пътя на логиката.
Смятам че състезанията по У-шу като едно класическо БИ са разделени на различни категории(бутащи ръце,форми и накрая спаринга-САН-ДА).Всичко това е направено за да може примерно някой начинаещ като започне да се състезава то съзстезанието му като начало да бъде по леко,примерно само на бутащи ръце постепенно различни форми и накрая след време и определена практика този практика този практикуващ трябва да завърши поверката на своите умения на спаринг а това в У-шу е САН-ДА.
Проблема обаче е ,че в БГ хората си мислят че като практикуват У-шу то това е само да правят форми и разни упражнения като бутащи ръце и с това свършва всичко.Преди време гледах ,мисля по Дискавъри, един филм за У-шу и там освен представяне на различни стилове и форми показаха и следното- група китаиски младежи тренираха пред един манастир(някаква сграда) и отпред на различни стойки бяха закачени боксови чували(правени не купени) в/у които китай4етата млатеха доста усърдно.След това във този филм дадоха и кадри от състезания в които на САН-ДА хубаво се виждаха удари с ръце и крака,захвати на крака,подсечки,мятания - един доста богат арсенал от техники,които обаче съм сигурен че практикуващите У-шу в БГ не ги заят.

Така като гледам ситуацията скоро У-шу тук в БГ няма да има.Дано да съм лош пророк.
Хайде чао,мир и ползотворни тренировки за всички.
:yin-yang:
Ako iskate da uspeete - 4estnost,postoqnen trud i polojitelno mislene.
Pravi kakvoto trqbva puk da stava kakvoto shte!Mejdunaroden institut po boini izkustva i spetsialni taktiki - www.imasti.org

#24 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 20 март 2004 - 01:57

Абе, хора, какво ви става? Карайте малко по - спокойно. Лично според мен 100% свободният двубой хич не е майтап работа. Дори си мисля , че такъв двубой е само за истински майстори, а колко човека в България могат да се нарекат такива. Много хора не излизат на подобни състезания не защото се разтреперват от страх , или са супер смъртоносни, а защото осъзнават, че не са достатъчно подготвени, и имат мозъка да си го признаят. От другата страна са хората с много тестостерон и адреналин, които пак не са подготвени, но не им пука от това. Аз не смятам за голямо геройство да прекарам 15 години в тренировки, после да ида на някое състезание и за 4-5 мача да стана инвалид, ДОрИ И ДА ГО СПЕчЕлЯ. Един мъдър човек ми беше казал: "Лесно се става майстор. Трудно се остава такъв." Състезанията не са път към здраве и дълголетие, с това вярвам, всички биха се съгласили. След като човек мине 30, а дори и по-рано, една сериозна травма може да го изкара завинаги от бойните изкуства. И тогава какво? Куцукайки с бастун и патерици до края на живота си ще повтаря "Аз спечелих Прайд".
Хубаво е, че ги има турнирите - това не го отричам. Най-малкото служат за сверяване на часовниците. В едно нещо обаче съм убеден - подхода към боя в тези турнири ще претърпи сериозна промяна - след 10 години нещата ще изглеждат доста по-различно от сега. Те тепърва започват да се развиват, имаме да видим още много.

#25 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 20 март 2004 - 09:27

Хвърлете едно око на това, ако още не сте го гледали:
http://free.techno-l...eterAertsHQ.mpg
http://free.techno-l...eterAertsHQ.mpg

#26 tong

tong
 • Дао
 • 463 мнения

Публикувано: 20 март 2004 - 15:38

Съгласен съм с Alcek, именно така са стояли нещата и продължават да стоят в Китай - на подобни турнири излизат само много добре подготвени хора или въпросните адреналинчовци, които и там естествено не липсват и съответно всеки си носи последствията ! :)
Pantalei, не става въпрос за количество техники, а за качество, вече споменах, че ако има качество - приложението с или без правилник не е голям проблем!
Китайчетата не само млатят чувалчета, но и правят други упражнения, предхождащи млатенето на чувалчета, което само по себе си е просто вид тренировка, принципно обезателна, без разлика от стил или школа !
Поздрави! :up:

#27 IYI Khan Tangra

IYI Khan Tangra

  малко луд

 • Дао
 • 438 мнения
 • Skype: dimcho_ :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Българско Бойно Умение

Публикувано: 21 март 2004 - 11:52

Съгласен съм с Алцек и Такуа. Споделям изцяло тяхното мнение за нещата.
Не виждам какво сте се захванали да искате от Такуа да се бие при положение че той говори по принцип за трениращите У-шу.
А Алцек добре го е казал, че човек като си знае че не е за реален бой, не се и натиска. Това никой не го е отрекъл и няма нищо срамно.
Джудо бой преди в няква тема и с мен се заяждаше, и искаше реална проверка. Най - спокойно заявавам: Не съм готов и изобщо не се срамувам от това. Ще си правя маегерито в слабините с блок (и партньор ) всеки ден, за да автоматизирам удара и чувството за дистанция, а после ако ми се наложи на улицата нека да се движи опонента.
Не съм като вас с по 100 видени боя и незнайно количество преживени лично.
Имал съм само 1 случай на бой в живота си и той свърши в 1 та секунда с едно много силно и добре пласирано мае гери във неблагоразумния ми враг който налиташе на близка дистанция (борче ли беше що ли). Е след удара от инерцията успя да стигне до мене и да ме прегърне и да опита да ме хване. Но целия беше вече омекнал и не го държаха краката. До там беше. След това клеча, лежа и кво ли не прай. Не знам кво е станало с него. Не е безобиден тоя удар, колкото и да се приказва.
Пак казвам това нищо не означава, чувствам се непотготвен, не смятам за редно да ходя по състезания нито с правилник, нито без. И стига с тия глупости повече тренировки и по-малко постове.
"Умението да бъдем живи изобщо не е лесна работа, обаче мъката си струва"

#28 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 21 март 2004 - 14:40

Не разбрах кой е карал Такуа да се бие или да участвате по състезания?
Ако все пак се опитате да четете какво казват другите, може би няма да стигате до странни умозаключения.

Не бих писал в тази тема или форум , ако не беше постинга ти който въвежда в заблуждение и с който пикаеш върху труда на един куп хора!
................
Та понеже коментираш нещо което било  "недомислица", просто се опитах да ти обясня ,че не си прав за някои работи и въвеждаш хорат в заблуждение,
и го правиш и по меко казано не достоен начин.
Накратко, ако плюеш по някой , трябва да докажеш ,че си прав обясних ти как ............

Но идеята е следната , ти ако не можеш на Сан да (аматьорски правилник) да участваш , колко мислиш , че ще издържиш на Вале Тудо(по точно колко ще живееш) или там прословутите боеве в Китай ????????

Просто като се изказваш отрицателно за други е редно да докажеш думите си по някакъв начин -затова са измислени разни цивилизовани методи !

Но идеята е следната , ти ако не можеш на Сан да (аматьорски правилник) да участваш , колко мислиш , че ще издържиш на Вале Тудо(по точно колко ще живееш) или там прословутите боеве в Китай ????????

Това понеже казах ,че съм го писал и на друго място , мислех че е ясно
под ти -има предвид -аз, ти , той , тя ,то, ние вие, те.
Принципно не става въпрос само за Такуа!

ДОБРОНАМЕРЕНОСТ!!!

Супер :up: -има едно нещо дето показва- кой, кога, какво е писал-странно защо всички "Пунически войни" започват след мнения на Такуа :confused:

Това мнение е редактирано от Judoboy: 21 март 2004 - 14:54

Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#29 tong

tong
 • Дао
 • 463 мнения

Публикувано: 21 март 2004 - 16:26

И след твои, или нечии подобни не дотам добронамерени отговори, бих добавил... :confused:
Поздрави! :up:

#30 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 22 март 2004 - 18:21

Подобно нещо ми беше казал и Николай Добруджански(да ме извини, че го цитирам), вупреки, че той е добър състезател по у шу(като четох добре се е представил на световното по у шу),

:D - е чак на световно не съм ходил :chinese:
По темата - в интерес на истината повечето Ушу стилове не са спортно ориентирани, нямат специфични правилници за съревнование и затова не са подходящи за състезания по Санда (Саншоу е аматьорския вариант). Освен това специалистите по Таолу (форми) не са бойци, те се занимават само с форми и не спарингуват. На определен момент от тренировките по Спортно ушу се преценява дали даден състезател има качества за форми и ако няма той се насочва към Саншоу т.е. се занимава само с едното. Тъй като обучението започва приоритетно в ранна детска възраст никой не започва директно със Саншоу (говорим за 4,5,6-годишни деца), а първо развива определени качества (например гъвкавост). По големите, примерно на 16-години, започват направо със Саншоу, ако искат да се занимават без да преминават през формите. Състезателите по таолу могат да се занимават със Саншоу от време на време (примерно 1 път седмично), но за разнообразие и обща култура, и не се подготвят и допускат до състезания. И в този ред на мисли е погрешно да се счита, че добрите състезатели по форма могат нещо и по Саншоу. Нямат нищо общо, едните си играят формите, а другите си се бият.
Првилникът по Саншоу (Санда) е доста свободен и (тук ще коригирам ТАКУА) позволява сечащи удари с ръце, подсечки както и ритници към коленете (дори и директни към ставата), но въпреки това е ориентиран към победа по точки (обърнете внимание на солидната екипировка). Естествено, че махащите техники изминават повече път и изморявят повече от един ляв прав - точка за правия ! Това бе само пример, но като цяло стиловете в ушу са доста далеч от този правилник като техника, методи на тренировка (нямат дори защитни средства при спаринг, а и той не е пълен контакт в повечето случаи), физическа подготовка (няма въздух) за разлика от Тайбокса, Бокса, Кикбокса, Савате и т.н. Дори е повече от ясно, че Саншоу наподобява Евро-американските спортни правилници повече от който и да е китайски стил.

#31 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 23 март 2004 - 00:11

:D - е чак на световно не съм ходил  :chinese:


Извинявай, помня, че имахте добро класиране от някакъв международен форум, ама какъв точно беше, не помня:)


Иначе, общо взето, мнението ти е като това на Такуа и Тони, макар Камен и Гриша да не са много съгласни:)

#32 Pantalei

Pantalei
 • Дао
 • 325 мнения

Публикувано: 23 март 2004 - 00:37

Иначе, общо взето, мнението ти е като това на Такуа и Тони, макар Камен и Гриша да не са много съгласни:)

Миро абе човек нещо май ме сбърка с Гришата,той не е написал и ред в този форум. :D То туй хубаво само дето съм много по дребен от него,и съм сигурен че на живо няма да ни сбъркаш.
Гриша ако четеш това моляте вземи напиши и ти нещо че почваш да липсваш на някой хора :D

А иначе несъм много съгласен че мненията на Такуа и Добружански са общо взето еднакви.Ама кво да се прави "думи","слово" всеки ги тълкува по различен начин.
Ako iskate da uspeete - 4estnost,postoqnen trud i polojitelno mislene.
Pravi kakvoto trqbva puk da stava kakvoto shte!Mejdunaroden institut po boini izkustva i spetsialni taktiki - www.imasti.org

#33 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 23 март 2004 - 01:27

Сигурно имаш впредвид . че в темата не е писал Гришката, не във форума:)
Той в друга тема е писал за това.
Като казах"подобно мнение", имах впредвид, че и според двамата тренировките по традиционно у шу не подготвят бойците за сан шоу. Не съм казал, че са им дословно еднакви мненията:)

И естествено, че ми липсва Гришата, с него трудно се спори и има хъс, пък има какво да се научи от него:)

#34 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 25 септември 2009 - 13:37

http://www.youtube.c..._embedded#t=466

Гледам го този мач не че е нещо особено, но виждате, че два силни удара решиха срещата в полза на корееца, който на земята беше гола вода! Та си мисля, че така както се хвърлят повечето от ММА напред в краката като рибки (особено тия от Бразилското Джу-Джуцу) една пръстова техника с палец в очите ще реши боя още преди да е започнал, ама май правилникът нещо ги забранявал тия готини техники, както и ударите по виталните точки (слабини, сънна артерия, слепоочия и др.), ама нали това са "свободни двубои без правила" или само рекламата гласи така!?!......... :shades: И защо са боси; аз например много обичам да ритам с подходяща обувка. Нищо лично, само констатирам, че нещата са в доста изкуствени условия; устойващи и даващи преимущество само на определен вид състезатели (според мен това води до явни самозаблуди относно истинския бой!); някакви сериозни мнения по въпроса?! :coffee:

Това мнение е редактирано от Доктора: 25 септември 2009 - 13:48


#35 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 25 септември 2009 - 14:37

някакви сериозни мнения по въпроса?! :coffee:

Док, въпроса е добър, но това за сериозни мнения...... :D по мои спомени ти си този, който обикновенно извърта разговора.
Знам, че няма да ти е интересно...ама да не кажеш, че никой не ти отговаря ->виж мнение No 3 от същата тази тема http://daobg.com/for...h...ost&p=23417

Между другото хем разправяш, че турнирите осакатяват БИ, хем искаш да се осакатяват допълнително :confused:

Хубаво ,вземи организирай такъв турнир и добави тоите "готини техники", които са били пренебрегнати, но във всяка двойка нека единия от участниците е твой ученик (дългогодишен)!!! Колко такива ще изкараш ,ама не на приказки! :) ( да ти напомня: Весо -бореца не потвърди твоята версия и не ти е ученик)
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#36 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 25 септември 2009 - 23:22

Хубаво ,вземи организирай такъв турнир и добави тоите "готини техники", които са били пренебрегнати, но във всяка двойка нека единия от участниците е твой ученик (дългогодишен)!!!


За!!За!!Вива!Аз съм за!Билета колко ще струва?Нека разбием гнилите капиталистически правила и догми на състезателните правилници!!#37 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 26 септември 2009 - 08:23

Ама разрешете и хапането, скубането, ключовете на пръстите, удари в гръбнака, ключове на врата и против ставите, а аз отивам да регистрирам погребална агенция и магазин за протези :greedy:
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#38 толерантния

толерантния
 • Дао
 • 854 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:карате

Публикувано: 26 септември 2009 - 09:00

Нещо ми стана интересна тази тема и си позволявам да задам един въпрос на компетентните :Как се тренира бъркане в очи,в смисъл как се автоматизира тази техника?|Всички знаем,че в БИ нещата се усъвършенстват с безброй повторения,в колко чифта очи трябва да бръкна и да ги извадя,за да се почуствам добре обучен?Същото важи и за ударите в гръкляна,трошенето на коленете и всички останали висши смъртоносни техники :up:Скромното ми мнение е,че за да научиш една техника добре,трябва да я правиш докрай,без маркиране,т.е.-щом вадиш очи,вади ги наистина,а не си спирай ръката пред тях,нали,така ще придобиеш нужната рутина и психически ще се подготвиш за следващото вадене :) Ако въпроса ми е глупав или вече има тема по въпроса,ще помоля модераторите да се намесят веднага.

#39 Ppeppi_

Ppeppi_
 • Гости

Публикувано: 26 септември 2009 - 09:08

Та си мисля, че така както се хвърлят повечето от ММА напред в краката като рибки (особено тия от Бразилското Джу-Джуцу) една пръстова техника с палец в очите ще реши боя още преди да е започнал, ама май правилникът нещо ги забранявал тия готини техники, както и ударите по виталните точки (слабини, сънна артерия, слепоочия и др.), ама нали това са "свободни двубои без правила" или само рекламата гласи така!?!......... :shades: И защо са боси; аз например много обичам да ритам с подходяща обувка. Нищо лично, само констатирам, че нещата са в доста изкуствени условия; устойващи и даващи преимущество само на определен вид състезатели (според мен това води до явни самозаблуди относно истинския бой!); някакви сериозни мнения по въпроса?! :coffee:

Няма спор че в състезанията липсват някой от характеристиките на реалния бой - например внезапност на нападението, неподходящо облекло, слаба осветеност или неравност на терена, употреба на оръжия и тн. Въпреки това появата на бразилското джу джуцу определено е стъпка напред в развитието на бойните изкуства, а тестването на неговите техники и концепции на подобни турнири е уникално без подобен аналог в историята. Увереността която ти дава подобна подготовка точно на земята, където неподготвения човек често се чувства безпомощен, способността да печелиш чрез ключ или задушаване без да нараняваш сериозно противника, умението да започнеш да водиш своята игра точно там, откъдето повечето бойни изкуства считат битката за приключена, може да ти бъде само от полза.

#40 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 26 септември 2009 - 09:37

Айде сега, кой извърта (вижте си мненията по-горе) - ще ме впрягате сега да ви организирам турнири! Правил съм го навремето много пъти; сега просто не ми е интересно, пък и организатори бол (вече има всякакви организации и лиги). Джудобой, през школата ми са минали през годините много хора, включително и въпросния Весо. Проблемът е, че "от всяко дърво не става свирка"! За това и китайските учители от традиционните стилове имат само по 5-6 ученика, с които се занимават цял живот. Темата е доста специфична и както схващаш не става въпрос за нашата школа, а въпросът е принципен. Но ако настояваш да знаеш; да, имам такива ученици, които при необходимост могат да се противопоставят адекватно на бойци от други стилове и са го правили; някои от тях дори познаваш лично! Знаете отношението ми към състезанията, както и какво мислят за тях големите майстори от всички стилове на БИ; имаше и специална тема по въпроса (можете да я прочетете пак). В заключение може да се каже, че по този въпрос има различни мнения и те са диаметрално противоположни (съответно на спортисти и традиционалисти)!
Специално за Толерантния, става въпрос не за "бъркане в очите", а за избождането им със специфична техника; такива има и в традиционното Карате колкото искаш (виж старите учебници на Мазутатсу Ояма)! Има си и методи за отработване на тези техники до автоматизиране, но няма да ви ги кажа!........ :P :blink: :chinese:
Не става въпрос за елементарни заяждания или провокации, а за сериозен размисъл какво всъщност тренирате, защото като заучиш определени техники (според правилника) и ги автоматизираш, така че да ти станат рефлекс - после същото волю-неволю ще правиш и на улицата когато ти се наложи. Тогава няма да имаш време да измисляш и прилагаш нови техники (по-адекватни и ефикасни; без ограничения) или ако ги прилагаш те няма да са достатъчно автоматизирани и съответно няма да са ефикасни, защото не си ги тренирал достатъчно! Надявам се сега по-ясно да съм се изразил, та да го разберете. Както казва моя приятел Коце (К.Т.):"МОЖЕШ ТОВА, КОЕТО ТРЕНИРАШ И ГО МОЖЕШ ТОЛКОВА КОЛКОТО ГО ТРЕНИРАШ"! :yin-yang: