Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Моралът в Бойните изкуства


 • Please log in to reply
В темата има 40 мнения

#1 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 23 април 2004 - 07:54

Каква според вас е основната роля на морала в бойните изкуства...?
Имат ли нужда бойните изкуства от морал...?
Какво е вашето мнение...?

Това мнение е редактирано от nikodim petrov: 23 април 2004 - 08:01

Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#2 Bitchelina_

Bitchelina_
 • Гости

Публикувано: 23 април 2004 - 11:55

Ами липсата на морал според мене би довела до анархия и до счупени глави :D наляво и надясно.

#3 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 23 април 2004 - 14:52

Да, моралът е нужен, за да не се превръщат клубовете в места произвеждащи престъпници. Защото дали ще използваш наученото във вреда на някой или за самоусъвършенстване зависи от личния морал.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#4 Ninja_knowledge_

Ninja_knowledge_
 • Гости

Публикувано: 23 април 2004 - 19:39

Според мен каквото и бойно изкуство да тренира, престъпникът ще си остани престъпник. Моралът идва от самите нас. Бойните изкуства, които тренираме може би ни правят малко по-мъдри и по-сигурни в себе си, но не мисля, че те могат да възпитават морала в човека. :ninja:

#5 Saiman_

Saiman_
 • Гости

Публикувано: 23 април 2004 - 20:02

Ами моралът е необходим, но не във всяка ситуация.
Ако някякво бабе те предреди незначи ,че трябва да я потрошиш.
Във вече заформил се бой, моралът го оставям на страна и действам.
Колкото по- големи щети по противника, толкова по- добре. В боя (взет сам по себе си) няма ништо морално и трябва да се оцелява, колкото и грубо да звучи.

#6 mei lee_

mei lee_
 • Гости

Публикувано: 24 април 2004 - 15:33

Според мен морала и БИ вървят ръка за ръка(поне в миналото е било така) и трябва да бъде!Достойнството,честа и моралът са неизменна част от боя в залата.Все пак БИ не е само "да набиеш някого",а си е философия :yin-yang:
В нашето съвремие,обаче, е трудно да сме такива в един уличен бой,нали? :D

#7 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 24 април 2004 - 17:40

С голямата сила идва и голямата отговорност. Другото е да сме като дете с граната в ръка.

#8 zan_shin_

zan_shin_
 • Гости

Публикувано: 25 април 2004 - 18:31

Връзката между моралните норми, ценностната система на един занимаващ се с бойно изкуство човек и нивото до което има потенциала да се развие е динамична, но най-общо казано е правопропорционална. Хе хе - ама че сложно се получи в едно изречение :D
Исках да кажа, че трупането на знания в което и да е бойно изкуство влияят (ако инструктора се влага в комплексното изграждане на учениците си) върху цялото светоусещане и в частност в/у моралните ценности. Инструктора се превръща в майстор, когато осъзнае и заработи целенасочено над тези промени в учениците си и по този начин увеличава потенциала им за развитие. Дали всеки ученик ще се стреми да реализира потенциала си или не вече е друг въпрос...
Когато нещо наруши тази "симбиоза" на развитието (симбиоза, защото и инструктора израства благодарение на най-добрите си ученици) тогава се стига до колапс. Обикновенно инструктор, който има повече ученици в такъв момент по-лесно преодолява кризата (има на кого да се опре), но за ученика може да е доста опасно. Тогава се създават предпоставки за изкривени разбирания по множество въпроси касаещи първоначално само моралната страна, а по-късно следват и изкривени физически прояви на ученика. Инструктора може да повлияе по-лесно в първата фаза, но когато се стигне до втората нещата, така да се каже, "загрубяват" (може и до конфликт да се стигне). Грешката при всички случаи е на преподавателя, но последствията са за ученика.
За ученик на когото е изпуснат баланса в развитието му идва момент в който просто няма какво повече да научи и то не защото е научил всичко (не знам да има такъв :) ), а защото не може да търси и намира нови посоки за усъвършенстване, не може да зададе правилните въпроси и дори не знае че има такива (т.е. изчерпал се е потенциала му).

В този ред на мисли ненужно е да се притесняваме за неморалните ученици, защото:
1. Таванът им на развитие е доста нисък;
2. Изкривяването избива в множество комплекси и следват 2 разпространени "заболявания":
- "майсторска болест" придружено с отдръпване от средата
- "търсене на майстора" и обикновенно си го намират :wink:
3. Бойното изкуство ще се изчисти от тях поради някое от горните "заболявания" или поради изява на друг от комплексите - безмислено е да се изброяват, всички сте ги виждали при едни или други обстоятелства.

Пак тука обаче, трябва много да внимаваме за "майстори", които "произвеждат" такива "мили същества", но това си е вече за нова тема...

#9 Bitchelina_

Bitchelina_
 • Гости

Публикувано: 25 април 2004 - 21:54

Пак тука обаче, трябва много да внимаваме за "майстори", които "произвеждат" такива "мили същества", но това си е вече за нова тема...

Интересно... би ли написал какво искаш да кажеш с това недовършено мнение(нищо че е друга тема).
Предварително благодаря! :chinese:

#10 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 26 април 2004 - 09:54

Моралът е преди всичко средство да се достигне и съхрани духа.

Това мнение е редактирано от nikodim petrov: 26 април 2004 - 10:08

Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#11 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 26 април 2004 - 10:33

Моралът е преди всичко средство да се достигне и съхрани духа.

Никодим, това незвучи ли малко клиширано :wink:

Въпреки това немога да несподеля мнението ти, но бих го перифразирал на
"Дисциплината и моралът са средство да се съхрани, достигне и развие духа, а моралното израстване е преди всичко белег на това достижение."

Тази теза е в основата на добре познатия доаски трактат на Лао Дзъ - Дао Дъ Дзин "Учение за Пътят и Моралът". На семинарите за Доските Практики на д-р Ван Циенцюн имаше доста интересни лекции по въпроса, където д-р Ван изказа следното становище (предавам го по памет):
"Моралът е материализирана ( духовна ) енергия, която се натрупва у практикуващия. С времето тя нараства и по този начин измества егото от центъра на нашето внимание, като по този начин освобождава от нас голямо количество негативни (психични) енергии (натрупани/натрупващи се вселдствие на централизираната роля на нашето егото, в психичният ни живот)"

Поздрави,
:up:

Това мнение е редактирано от Anonimen: 26 април 2004 - 11:06

Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#12 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 26 април 2004 - 19:35

Ще се опитам да развия мисълта на Заншин, чието мнение ми допадна. В китайските бойни изкуства - У-Шу има една задължителна категория касаеща морала и принципите; нарича се У-Дъ /"воински добродетели"/. За истински майстор в У-Шу средите се счита само човек, който съчетава в себе си качествата на военните и гражданските изкуства и задължително притежава У-Дъ! Като анализ може да се каже, че онези, които не притежават У-Дъ достигат само до едно определено техническо ниво и след това започват да тъпчат на едно място без развитие /т.е. зациклят/. От личната ми практика съм наблюдавал много такива случаи, които обикновенно завършват с деградация на личноста и провал в БИ. Това се дължи на невъзможността да се схване дълбочината на универсалните принципи в БИ, мързел, липса на духовна практика и морал. Във форума също има такива хора, които не винаги си извличат поука от това , което им се казва и "виждат само сламката в чуждото око, без да виждат гредата в своето"!....В У-Дъ има заложени някои езотерични принципи, които сега не бих искал да коментирам, а и не съм убеден, че аудиторията ще ги разбере. Без тяхното познание обаче трудно могат да се постигнат върхове в което и да е бойно изкуство. :yin-yang:

#13 zan_shin_

zan_shin_
 • Гости

Публикувано: 27 април 2004 - 00:13

Здравейте,

Пак тука обаче, трябва много да внимаваме за "майстори", които "произвеждат" такива "мили същества", но това си е вече за нова тема...

Интересно... би ли написал какво искаш да кажеш с това недовършено мнение(нищо че е друга тема).
Предварително благодаря!

Ами Bitchelina, честно казано не знам дали съм достатъчно подготвен, за да давам мнение по тази тема, но след като вече ми и благодари се чувствам задължен да споделя каквото мога :chinese:

Не мисля, че нещата са черно-бели. Едва ли има инструктор, който да няма поне един такъв ученик. Със сигурност има и школи в които това се случва по-често. Проблемни са обаче, според мен, местата на които такива ситуации са станали закономерност.
Забележката ми касаеше не толкова осъждане на такива "майстори", колкото сигнална лампа за всички начинаещи, които си търсят доджо, майстор или подходящо за характера им бойно изкуство (може и не в този ред). Затова и написах ...много да внимаваме..., а не ...какво да правиме с... :)

Може и да съм малко старомоден, но за мен да си избера майстор е нещо изключително важно и към него винаги съм подхождал много предпазливо и бавно. Когато за пръв път стъпих в зала по Джудо бях 4 клас и това е единствения път, когато не съм се придържал към това правило по понятни причини - бях 10 годишен (и родителите ми бяха твърдо против). 2 години по-късно след няколко разочарования имах съвсем друго виждане по въпроса, годината беше 1980 и нямаше кой знае какъв избор, но колкото-толкова и се преместих на значително по-добро място (визирам треньора и обстановката в залата). Когато 5 години по-късно се пренасочих към Джуджуцу все още за голям избор не можеше да се говори, но все пак имаше 2-3 възможности, които ми отнеха ... 1 месец. Когато обаче през 1988-9 година, прясно уволнен, отворих очи за Айкидо ситуацията беше доста различна. Имаше "Хан Аспарух" и много школи извън тази шапка в които човек можеше да започне да тренира... 3 месеца присъствах и гледах тренировки в най-различни мазета/салони/поляни и т.н. Вече не си спомням всички наблюдавани инструктори, но тези които и сега са всеки ден в залите си не съм ги забравил (а някои не са сред живите). През последните 3 години (2001-3 година) бях в същото положение и разликата в нужното време вече е фрапираща...
Май че това е всичко, не знам дали мястото му беше в този форум и дали не досадих на някой, но така или иначе има доста голяма връзка с Морала в Бойните изкуства - майстор се избира трудно и всеки път се прави като за цял живот (ис-хьогай - казват японците).

#14 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 27 април 2004 - 16:38

Нека бъдем по-конкретни - от тези които се появяват във форума мога да посоча няколко "морални джуджета" : Тонг /Стефчо/, Анонимния чекиджия, групата на пехливаните, Свободния Убиец /Явор Дянков/, Зоро, Бороман, педерасчето сифу от Пловдив - Станислав Багалев и още няколко лайнарчета, които с изгъзиците си тровят форума! :wooow:
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#15 martial

martial

  Без титла временно.

 • Дао
 • 206 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:ММА

Публикувано: 27 април 2004 - 18:31

групата на пехливаните, Свободния Убиец /Явор Дянков/,

galio кои са тези пехливани и какво ти пречи Явор Дянков пише си глупости човека.Това най-много ме накефи.

Пожелавам ви успех в усвояването на прекрасното бойно изкуство айкидо! Дано вашият учител ви въведе в детайлите на най-висшата форма на самоотбрана!


BEWARE!!!!!!!!

#16 Bitchelina_

Bitchelina_
 • Гости

Публикувано: 27 април 2004 - 21:42

Тоя форум е много интересен,.... понеже каквато и тема да се започне, тя завършва по един и същ начин... :boxing: :argue: :fuck-you:
:D

#17 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 28 април 2004 - 11:16

галио кои са тези пехливани и какво ти пречи Явор Дянков пише си глупости човека.Това най-много ме накефи.

хи4 не ми прe4и, даже отивам да тренирам там, след месец :уп:
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#18 ELTEMIR_

ELTEMIR_
 • Гости

Публикувано: 30 април 2004 - 11:46

Тоя форум е много интересен,.... понеже каквато и тема да се започне, тя завършва по един и същ начин... :боьинг:  :аргуе:  :фуцк-ъоу:

хе
поне има още един 4овек които го е разбрал :Д -станахме 2ма
дали да не вземем да направим нещо по вапроса????

#19 Bitchelina_

Bitchelina_
 • Гости

Публикувано: 30 април 2004 - 13:07

Какво предлагаш? :D :D :D

#20 MeTaLoN_

MeTaLoN_
 • Гости

Публикувано: 30 април 2004 - 15:20

Какво предлагаш?


надявам се ELTEMIR няма нищо против, благодаря!

ами предлагам сичко да си остане както си е щото не вярвам че някой ще промени подхода си само заради някой който не познава. или не познавам човешката природа достатъчно добре?

просто :whistling: и подминавай