Към съдържанието


- - - - -

Кунгини фунгини


 • Please log in to reply
В темата има 379 мнения

#1 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 19 март 2004 - 16:05

Мога да споделя, че някои от "оздравителните гимнастики" такива като Па-Куа-Джан, Син-И-Цюан, Тай-Дзи-Цюан, Да-Чен-Цюан, И-Цюан и др. подобни могат успешно да Ви вземат здравето, ако се изправите срещу майстор, който ги владее! Не подценявайте никое бойно изкуство. Още повече, че специално в тези стилове на У-Шу са били подготвяни повечето телохранители в Китай. :yin-yang:

Това мнение е редактирано от Доктора: 19 март 2004 - 16:07


#2 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 19 март 2004 - 17:05

Още повече, че специално в тези стилове на У-Шу са били подготвяни повечето телохранители в Китай. :yin-yang:

одеве един познат (който вероятно познаваш и ти) ми беше казал: "Сега Ушу е фолклор"... не мислиш ли, че в общи линии е прав? нормално ли е да се обсъждат подвизите на хора, нагажирани с даден стил отпреди 150-200 години? а и са единици хората от тези стилове, които имат успехи и днес... доколко стиловете, които изброяваш са способни да изградят боец, подготвен да реагира в съвременни ситуации? иначе майсторите ги знаем... а и аз ти имам учебниците по Па Куа и Син И, поздрави :up:
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#3 tong

tong
 • Дао
 • 463 мнения

Публикувано: 19 март 2004 - 18:47

:chinese:
У ШУ винаги е било фолклор - в смисъл, че това е неотделима част от китайската култура !
Колкото до "оздравителните гимнастики " - това е популярната представа на Запад, плод на недостиг на информация и недоразумения ! :wink:
Поздрави! :up:

#4 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 21 март 2004 - 00:22

не мислиш ли, че в общи линии е прав? нормално ли е да се обсъждат подвизите на хора, нагажирани с даден стил отпреди 150-200 години? а и са единици хората от тези стилове, които имат успехи и днес... доколко стиловете, които изброяваш са способни да изградят боец, подготвен да реагира в съвременни ситуации? иначе майсторите ги знаем...

Гальо, ти все много ги знаеш и ги разбираш нещата и майсторите. Не мога да разбера какъв ти е проблема? Като не харесваш у шу не говори за него, защо трябва постоянно да плюеш за щяло и нещяло?

#5 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 21 март 2004 - 00:34

Не мога да разбера какъв ти е проблема?


ми май ти си тоя с проблема - в коя тема ме фанеш се ме дъвчеш, що така, ве Миро? :D

кого и какво съм плюл сега?

ай да изчакаме да видим дали и Доктора ше се обиди, та ако и той така начи съм крив нещо и ше ода 'а се лекувам, нема начин, братле... :up:
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#6 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 21 март 2004 - 00:59

ай да изчакаме да видим дали и Доктора ше се обиди, та ако и той така

не би трябвало, Доктора е зрял човек пък и дългогодишен практикуващ, трябва да е над тези неща. Аз понеже съм млад и начинаещ още, затова по-лесно се паля:)

Май ще трябва всички да се лекуваме с бира в скоро време, че нещо жеги настанаха:)

#7 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 22 март 2004 - 17:02

Не е нужно да се връщаме 100-200 години назад. Дори и в съвременен Китай, а също и в Тайван телохранителите на важни личности, хора от специалните служби, полицаи и т.н. се обучават главно в тези стилове на У-Шу. В допълнение на това ще обърна внимание, че на повечето шампионати по Лей-Тай /двубои на арена при пълен контакт/ в Китай финалистите са обикновенно хора от стилове като : Син-И-Цюан, Па-Куа-Джан, Лохан-Цюан, Тунбей-Цюан, Тан-Лан-Цюан и по-рядко други стилове. Когато преди време в България беше на посещение грандмайстор Люн Тинг /10-та майсторска степен по Уин-Чун-Кюн/, той беше откровен да сподели с нас, че на свободните двубои /Конг-Сао/ в Хонг Конг бойците на Уин-Чун са имали големи проблеми с бойци от Син-И, Па-Куа, Чой-Ли-Фут и Тай-Бокс! Вие си направете съответните заключения. Що се отнася до моите книги, не считам че те са материя от "последна инстанция" - правим каквото можем. Все пак хората ги харесват и ги считат за полезни и това не е без значение. :yin-yang:

#8 panaka

panaka

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 4 мнения

Публикувано: 25 март 2004 - 19:03

Привет,
като става дума за оздравителни гимнастики, попаднах на следната страничка в нета:
greenspringbg

Обадих се на телефоните за връзка и разбрах, че предлагат уроци по тай дзи цюан...обаче под формата на гимнастика :wink: , без бойни приложения.
Моля ако някой е информиран да сподели впечатления за въпросната школа. Аз лично ще ги пробвам, от любопитство, за да видя какво и как го правят.
Поздрави :up:

#9 Mecho Puh

Mecho Puh
 • Дао
 • 88 мнения

Публикувано: 27 март 2004 - 09:19

хе, не бъркайте фабриките за пари с бойното искуство. смятам че боиците блъскат по задните дворове по цял ден, а не на сцената пред очите на всички. а ние кои виждаме:)?
MECHO puh

#10 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 06 април 2004 - 16:18

Мечо пух, У-Шу не е размахване на ръце или крака, още по-малко "блъскане в задните дворове"; У-Шу е наука! Тая тема за "оздравителните гимнастики" я подхванах от една заключена тема, а то какво се получи. Давайте по-сериозни мнения, от нас зависи да се вдигне нивото на форума от това което е в момента - махленска кавга и безмислени разправии и спорове. :up:

#11 инян_

инян_
 • Гости

Публикувано: 07 април 2004 - 20:26

Давайте по-сериозни мнения, от нас зависи да се вдигне нивото на форума от това което е в момента - махленска кавга и безмислени разправии и спорове. :up:

Хе, ми то като гледам целият форум си е точно това - важното е някой като пусне мнение и всички други да му скочат :)

А пък тези, дето пускат мнения, ги пускат предимно за да провокират някой да им скочи...

Това ен е нормално поведение на хора, занимаващи се с БИ.

#12 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 23 март 2007 - 10:51

Момчета, и Уан Пейшън и Ли Дзину са много големи майстори, които са световно известни. В момента на филмирането и двамата са над 80 години! :yin-yang: Много бих искал да видя повечето от вас как ще изглеждат на такава възраст?!? :confused: Ли Дзину е ученик на грандмайстор Чън Факъ (стил Чън на Тай-Дзи-Цюан). Мисля, че живее в Пекин, ако е още жив. По-интересен за мен е Уан Пейшън, който е специалист в няколко стила на Кунг-Фу - Тай-Дзи-Цюан (стил У), Син-И-Цюан, Ба-Гуа-Джан (стилове Ин, Чън и Лю) и Тун-Бей-Цюан. Преди години, на една приятелска среща в Китай между бойци от Шоринджи-Кемпо (Япония) и Кунг-Фу/У-Шу от Китай; Уан Пейшън излиза и приема предизвикателство на японските бойци и ги пребива безапелационно, което само по себе си е сензация, защото бойците от Шоринджи-Кемпо са много добри! Всеки който е гледал техни демострации и изяви е наясно с възможностите им! Грандмайстор Уан Пейшън обаче е от съвсем друго ниво на подготовка и възможности. Преждевременната му смърт е една нелепост - падна му керемида на главата и скоро след това майстора почина от кръвоизлив в мозъка! :chinese: :yin-yang: :chinese:

Това мнение е редактирано от Доктора: 23 март 2007 - 11:12


#13 valsodar

valsodar

  Скучаещ Дразнител

 • Дао
 • 1140 мнения
 • Skype: Dao_Valsodar :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:село София
 • БИ:Ай Чао, Джит-Кам-Го, MMS, SMS и ... SOS

Публикувано: 23 март 2007 - 12:46

Преди години, на една приятелска среща в Китай между бойци от Шоринджи-Кемпо (Япония) и Кунг-Фу/У-Шу от Китай; Уан Пейшън излиза и приема предизвикателство на японските бойци и ги пребива безапелационно, което само по себе си е сензация, защото бойците от Шоринджи-Кемпо са много добри! Всеки който е гледал техни демострации и изяви е наясно с възможностите им!

Не оспорвам изказаното, но ще ми е от голяма полза повече инфо за случилото се !
Има ли възможност за линкове по въпроса ? :up:
Чела Маца книжки, как да трепе безконтактно мишки !

#14 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 23 март 2007 - 16:24

Ако не се лъжа К.Т. (Коце) може да има информация по въпроса; другия вариант е да се порови в "Гугъла" на името на Wang Peisheng :chinese: :yin-yang: :chinese: . След тази изява, японците започват да го наричат "Диамантения боец" или нещо подобно и го канят на няколко семинара в Япония!

#15 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 23 март 2007 - 17:03

Нямам такава информация. Знам, че е правил семинари в Япония, но за такива епични битки съм чувал само, че "на някой някой му бил казал, че чул от един, който прочел, че някъде..." но тъй като подобни раздувки обикновено се оказват само плод на нечия буйна фантазия, не ги взимам насериозно. Това за керемидата също не знам Дориян от къде го е чул, но в официалните съобщения за смъртта на Уан Пейшън никъде не прочетох подобно нещо.

#16 valsodar

valsodar

  Скучаещ Дразнител

 • Дао
 • 1140 мнения
 • Skype: Dao_Valsodar :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:село София
 • БИ:Ай Чао, Джит-Кам-Го, MMS, SMS и ... SOS

Публикувано: 23 март 2007 - 17:15

Не съм сигурен дали става въпрос за същото но тук Post-Cultural Revolution – Restoration се говори за срещата му с Yamazaki през 1981 г, когато японската група изпаднала в шок и ужас - за това ли идеше реч ?

The Japanese delegation was in shock. They didn’t understand what just transpired, but their attitude changed immediately.

Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Чела Маца книжки, как да трепе безконтактно мишки !

#17 Dobrudzhanski_

Dobrudzhanski_
 • Гости

Публикувано: 23 март 2007 - 17:30

Грандмайстор Уан Пейшън обаче е от съвсем друго ниво на подготовка и възможности. Преждевременната му смърт е една нелепост - падна му керемида на главата и скоро след това майстора почина от кръвоизлив в мозъка! :chinese: :yin-yang: :chinese:

Док, това май си го измисли, а? Уан Пейшън е починал от сърдечни усложнения след изкаран инфаркт("Great Master Wang Peisheng, head of the Northern Wu Style Taiji Quan group, passed away at 8:40am on September 3rd, 2004 in Beijing of heart-related illness arising from the complications of an earlier stroke" - за знаещите английски). Точно ти, който претендираш за обективност, да пишеш за керемиди...

#18 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 23 март 2007 - 20:45

Това, че е бил 17 години в пандиза не го знаех. Наистина забележителна биография - заслужава си да се сложи в темата за примерите в БИ :up:

#19 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 27 март 2007 - 12:46

Коце (К.Т.) скепсиса ти пречи да станеш истински майстор! Прочети внимателно за събитията от 1982 г. в биографията му. Грандмайстор Уан Пейшен е обявен за един от десетте най-големи майстори на Кунг-Фу! Добруджански, оглеждай се и на теб да не ти падне керемида на главата! :P
Знам и за една друга история с Уан Пейшен. Когато при него отива известния майстор на Тай-Дзи-Цюан (стил Чън) Лю Гуанлай двамата са имали интересна среща. Преди това Лю Гуанлай е бил в Русия и се е срещал с различни представители на "твърдите школи" (Карате, Кик-бокс, Киокушинкай, Бокс и др.) и общо взето ги е понапердашил, от което разбира се самочувствието му се повдигнало, че вече е голяма работа. Та отишъл той в Шанхай да се срещне с Уан Пейшън, за да провери лично дали го бива в Кунг-Фу! :confused: Още при първата им среща на тепиха Уан Пейшън му изпраскал един удар от Син-И-Цюан или от Ба-Гуа-Джан и го проснал на земята като мокра кърпа. Казал му че Тай-Дзи-Цюан не е за него и трябва да учи Ба-Гуа-Джан! Лю Гуанлай оценил на практика достойнставата на майстора и му станал ученик - учил от него Ба-Гуа-Джан и сега я преподава, но само на по-напредналите си ученици. :chinese: :yin-yang: :chinese:

#20 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 27 март 2007 - 13:22

Коце (К.Т.) скепсиса ти пречи да станеш истински майстор!

:suicide: