Към съдържанието


- - - - -

Просветлението?


 • Please log in to reply
В темата има 98 мнения

#1 shi_

shi_
 • Гости

Публикувано: 05 май 2004 - 20:21

Тази тема е доста обширна затова не сам я затворил в граници като конкретен въпрос!
Тъй като темата е повече абстрактна като понятие реших че ще има доста
интересни мнения по въпроса,а и повечето са запознати с материята само теоретически мисля ще може да се напише нещо интересно от някой,който наистина има познанието ...
Моето мнение , е че просветлението е виша форма на познание, което се опира на общия принцип за разбирането на всичко, което съществува и несъществува.Вглеждането в принципа а не в външната форма...

#2 Onimo

Onimo

  剣士

 • Дао
 • 485 мнения
 • Skype: mortimer2000 :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Кендо, Тай Чи
 • Предишен прякор: Deshimaru

Публикувано: 05 май 2004 - 20:35

Много неща могат да се кажат наистина. Ето линк към една по - стара темаДуховно просветление - Сатори
Скромност и тежки тренировки.

#3 PLACEBO_

PLACEBO_
 • Гости

Публикувано: 05 май 2004 - 21:25

Просветлението, най-общо казано, е процес, който ни научава на нещо, който ни приближава към Истината, който ни дава знания, дали чрез упорит труд от наша страна, или чрез възприятия Свише.
shi, ето какво мисля аз по въпроса за Духовното просветление.
Тъй като цялото познание в нашия материален свят е двузначно и субективно, то не бихме могли да говорим с абсолютна сигурност за нещата. Но, поне за мене, хората, които достигат до Просветлението, преминават по дълъг и трънлив Път към Истината.
А Истината във Вселената е една - Любовта към Бога. Знам, че ще има спорещи по този въпрос, но почти всички теми от раздела Ум и Дух - се въртят около Егото, преодоляването му, Любовта, надживяването на злобата, завистта, горделивостта, егоизма, чревоугодничеството, въобще - греховете, разбирането на Истината и Лъжата като категории, и т. н - т. е. все нишки, които ни водят към Любовта.
Достигането на Просветлението е сложен и дълъг процес. От една страна - всяко едно страдание ни води към него, а от друга - отричането от земните блага, постът и молитвата, също ни приближават към него (Просветлението).
Навремето хора, които впоследствие са били обявени за Светци, са се усамотявали за дълго време в безлюдни места и са "получавали" информация Свише, придобивали са пророческа сила, виждали са в бъдещето.
Нямам предвид ясновидстването като съвременна форма за печалба, че е достигане до Просветлението. Напротив - просветление е, когато не се месиш в пътя на човека и не му казваш какво да прави, а го оставяш сам да прави избора си и сам да носи кръста си.
Във всеки един момент всеки един от нас е и Ученик, и Учител. Нали сте чували, че когато Ученикът е готов, Учителят сам го намира?
Тук ще засегна и въпросът за случайностите в живота ни, за съдбата, за кармата - това всичко отново е писано в раздела Ум и Дух. И всичко това е свързано пряко или косвено с Просветлението.
Нека всички успеем да се придвижим по-близо до Просветлението и до Истината!
Успехи!
:chinese: :yin-yang: :up:

#4 shi_

shi_
 • Гости

Публикувано: 05 май 2004 - 21:33

Много точно посочено за което изкам да ти благодаря.Ето точно това изках да чуя....сравнение което свежда всичко под "един покрив"...
Благодаря........ ако някои има свое мнение по въпроса нека го изррази моля!
успх

#5 Amida_

Amida_
 • Гости

Публикувано: 14 май 2004 - 16:51

Тъй като темата е повече абстрактна като понятие реших че ще има доста интересни мнения по въпроса,а и  повечето са запознати с материята само теоретически мисля ще може да се напише нещо интересно от някой,който наистина има познанието ...

Много хора се стремят към прозрението, но тези, които са го постигнали се броят на пръстите на едната ръка :wink:. За всички нас остава успокоението, че примерът им не е невъзможен и недостъпен. Стига да иска човек би прозрял мнооооого неща. Само да ИСКА!!! Но дори и най-истинските ни желания са понякога невъзможни за нас. Защо ли? Може би се страхуваме от това, което си пожелаваме?

#6 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 15 май 2004 - 08:01

Не бих свързал еднозначно просветлението с откриването на някаква висша истина. Ако беше така, то просветлените трябваше да могат да я опишат на останалите и всички като я научат да станат просветлени. Да, ама не. Всички зен-мъдреци съветват само за пътя за достигането на просветление. И всеки си намира неговото.

Та за мен просветлението е по-скоро постигане на вътрешна хармония и спокойствие на духа - в един момент някой постига някава си негова истина (която може и да е различна от истината на друг, дето също е просветлен) и го обхваща чувството на спокойствие, сигурност, блаженство и увереност че сега нещата вече са наред и под контрол. Абе всички сте изпитвали нещо подобно, когато след дълги мъки разберете как се решава някаква задача по математика. Човек се чувства лек и му се скача и пее:)

Чисто технчески пък според мен просветлението е резултат на подсъзнателна мозъчна активност. И ако човек има какво да обработва мозъкът му измисля нещо наистина гениално и работещо. Ей на Мусо Гоносуке получил просветление и създал малката тояга "джо". Ама човекът е имал много опит в БИ и рабта с дълга тояга. На Нютон му паднала ябълката на главата и постигнал просветление за гравитацията. Архимед се топнал във ваната и постигнал просветление за закона за плаване на телата. И много други примери могат да се дадат. Но все за хора, дето са имали опит и мъдрост и само нещо малко ги е спирало да направят последната крачка до откритието. Вече как се преодолява тази последна крачка - зен последователите опитват с медитация, западняците с разсейване и мислене за друго, някои насън...

Ама виж ако някой с празна глава реши, че само с медитация и зен практики ще постигне истината за света и смисъла на живота, да ме прощава ама чака да цъфнат налъмите:)

#7 unknown_person_

unknown_person_
 • Гости

Публикувано: 15 май 2004 - 21:12

Просветлението наистина е нещо което идва изведнаж - като ябалката на Нютон (благодаря РАХ), но ако човек целенасочено се стреми към него, шансът е много по-голям. Но за мен начинът е по различен от другите - не с медитация, усамотение, ......, а с мислене. Нали именно мисленето ни е направило по разли4ни от животните? да се просветлиш е, да разбереш смисъла на човешкия живот, смисъла на собственото си съ6тествуване, а това не става като ''изпразни6'' главата си по време на медитация, а като размишляваш за тези неща.

#8 Toshe_

Toshe_
 • Гости

Публикувано: 16 май 2004 - 22:24

Май някои бъркате просветлението със съвсем различни неща. Това да откриете някаква истина, като например закона за гравитацията или пък какво е призванието ви във живота е нещо съвсем реално изцяло отнасящо се за обкражаващата ви среда. В него няма нищо необикновенно, така че смятам, че е смешно това да е просветлението. С мислене може само да намерите отговора на някой въпрос, като може намереното да е много далече от истината или пък само една безкрайно малка част от нея. Може би така сте направили една малка крачка към него, но този начин сте предварително обречени на провал и винаги ще останете безкрайно далече от Просветлрнието. Духовен мир постигнат след много страдания, усилия, или обмислянето отностно света си е просто духовен мир. Той е просто едно достижение на нащето съзнание, една еволюция на нашата емоционалност и на нравствената ни природа. Може би след като сме го постигнали вероятността да правим обикновенни човешки грешки ще е много по-малка. Тоест ще е невъзможно да правим грешки породени от егоизъм, мързел, омраза, завист, коравосърдечност, горделивост, гняв или което и да е чувствa, емоции ихарактеристики на характера, което можем да вкараме в категорията "лоши". Към тази категория можем да вкараме и невежеството. Има една сентенция "Невежеството е престъпление, да не бъдем престъпници". Когато постепенно се преборваме с него и със останалото от злото в нас неминуемо вървим към вътрешен мир. Медитацията върши някаква подобна работа, но по друг може би даже по-обратния начин. Чрез нея можем да се отървем от егото си и да намерим покоя. За разлика от по-горния метод чрез нея това се извърщва по-скоро автоматично, а не волево. Всичко това е една крачка или пък само предпоставка към просветлението, защото то е нещо свръхестесвено. Да приемем че някой след години на практикуване на медитация видял, какво се случвало в миналите му животи, какво се случва след смърта, наказанието за лошите дела и възмездието за добрите, другите светове и пространства, различните видове енергия. Та достигнал ли е той до просветлението след като е видял истината за нещата, за които ние незнаем почти нищо. Може ли да се каже че той е достигнал просветление. Може би и той е далече, защото е невъзможно да се обхване всичко без да се пропусне нещо. Никой химик не знае повече от 5% от химията. Погледнете колко е сложна природата и космоса. Може ли някой да разбере или обясни всички процеси във нея. Така че ако разсъждаваме логически чрез изучаване или медитация или каквото и да е съзнанието ни винаги ще е невежо отностно дадено нещо. Според тази логика пълно просветлението е невъзможно. Възможно е само да открием някаква част от истината или да постигне частично просветление, затова то е различно за всеки и никой не го е достигнал.
P.S. Разсъжденията и умозаключенията по горе са логически и нямат много общо с моето лично мнение по въпроса.

Това мнение е редактирано от Toshe: 16 май 2004 - 22:38


#9 MeTaLoN_

MeTaLoN_
 • Гости

Публикувано: 18 май 2004 - 08:04

Според мен "Просветление" е непрестанно учене, размишляване и практикуване. Тези три неща правим през целият си живот. Нима за мисленето не се изисква усилие PAX? Усъвършенстването на една личност включват придобиването на контрол над себе си (Аза), придобиване на знание и осъзнаване чрез съзерцание и шлифоване на това знание в практиката. Ако тези три неща се спазват майсторството в каквото и да било ще бъде на лице. Иначе според мен пак всеки придобива просветление по свой си начин и предполагам всички стигат до един и същи извод. Но нямам кой знае какъв опит в живота и смятам да си гледам работата ;D

#10 Scribe_

Scribe_
 • Гости

Публикувано: 19 май 2004 - 02:22

По тази тема са изписани тонове хартия, глинени плочки, кора, че и камъни сигурно... хайде да добавим още малко към цялата тази лудост.

"Но никога не забравяйте, че това е само това, което е - начин на мислене. Той е само водач към ясната мисъл - не е истина само по себе си."

Прочетох го това съвсем случайно няколко часа, след като бях прегледал тази тема. Bсички символи, мъдрости и т.н. са само това - помощно средство. А пък думичката "просветление" има доста значения. Осъзнаване на значението на нещо.

За мен истинското и най-велико Просветление е да осъзнаеш истинското значение на Пътя.

Ето нещо по-смислено - можете ли да осъзнаете, да разберете значението на тази дума -> "безкрайност". Някой беше казал, че всяка мисъл за безкрайността я ограничава. Когато усетя безкрайността в себе си, че е част от мен, а аз от нея, ето тогава вече мога да пробвам да се нарека Просветлен. Тънкия момент е как да се стигне до това осъзнаване. Всеки сам трябва да отговори на този въпрос.

...да се просветлиш е, да разбереш смисъла на човешкия живот, смисъла на собственото си съ6тествуване, а това не става като ''изпразни6'' главата си по време на медитация, а като размишляваш за тези неща.


Unknown_person, напоследък си мисля, че Всичко има само един смисъл - такъв какъвто му дадеш ти. И така си спестявам много излишно мислене! :kuku: А мислил ли си някога, защо в Името на Дао, толкова много говорят даосите за медитация? Чакай, малко... Дао няма име! И именно тук е Истината. Мисълта е Форма. Формата е преходна. За да се докосна до вечното, трябва да се освободя от Формите. Колкото повече мисля, толкова повече се оплитам в лабиринта на собственото си съзнание. Медитaцията също е Форма, но опрделено е по-близко до Нищото, отколкото едно съзнание гъмжащо от мисли. И сред преходния покой на медитацията може да се намери Просветлението... а може и да не се намери!

Успех!

Уцелих ли нещо? ;D

#11 Onimo

Onimo

  剣士

 • Дао
 • 485 мнения
 • Skype: mortimer2000 :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Кендо, Тай Чи
 • Предишен прякор: Deshimaru

Публикувано: 19 май 2004 - 16:37

Просветление, подобно нещо не съществува. (реплика от любимия ми филм) има единствено невежество и липса на такова (добавям).
Скромност и тежки тренировки.

#12 МАГИСТРАТ_

МАГИСТРАТ_
 • Гости

Публикувано: 19 май 2004 - 17:15

Просветление, подобно нещо не съществува. (реплика от любимия ми филм) има единствено невежество и липса на такова (добавям).

"Невежеството е Сила!"

Цитат от друг, култов филм, или по-точно книга, по която е правен филм - "1984"! :D

#13 Toshe_

Toshe_
 • Гости

Публикувано: 19 май 2004 - 21:47

Да сила е и то невероятна!!! Копрано от подписа на Tatar:
"Невежеството е демонична сила и то ще стане причина за хиляди нещастия"/К.Маркс
Струва ми се че в мен и във вас преобладава безкрайно голамо невежество. Някой да не се засегне :D Просто подкрепям мнението на Сократ. Той го е казал много просто и точно: "Аз знам, че нищо не знам, но вие и това не знаете."

#14 unknown_person_

unknown_person_
 • Гости

Публикувано: 19 май 2004 - 22:27

Скрибе,зна4и пьрво,за да говориш за просветление,дао,медитация трябва да си изясниш какво е това просветление,а помедитираи,про4исти си главата от мисли и виж какав 6те е резултата пак после пак сте си поговорим(респек.пи6ем).Успех :уп:

#15 Scribe_

Scribe_
 • Гости

Публикувано: 20 май 2004 - 00:43

Aко няма просветление, то тогава много хора гонят Bятъра. Жалко - колко заблудени души! :D Само заради една дума – Просветление!!!

unknown_person, когато сe осмеля да кажа, че ми е напълно ясно какво е просветление, то ще e когато вече съм го постигнал. Е, тогава вече наистина ще си пишем (а защо не и поговорим) за нещо повече от недомислици. Но този момент не го виждам да е скоро! А не ми се чака и по тази Причина, сега само си приказваме. Аз приказвам, за удоволствие и за да задоволя любопитството си. Освен това съм относително сигурен, че медитацията не е единстветият път към Просветлението, ако не ти харесва – да бъде твоята воля! :innoncent:

#16 МАГИСТРАТ_

МАГИСТРАТ_
 • Гости

Публикувано: 20 май 2004 - 00:49

Какво означава Просветление? Какво означава Медитация? Скачате от Форма във Форма! :D А уж се стремите да излeзнете отвъд Фомата, при това чрез Медитация! :D В това е и порадоксът! Поне се запознайте с материята (но не от “книжките” на “Славейков”) и тогава ..., ...e, тогава едва ли ще пишете, :D :D !
Успех! :up:

#17 Onimo

Onimo

  剣士

 • Дао
 • 485 мнения
 • Skype: mortimer2000 :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Бургас
 • БИ:Кендо, Тай Чи
 • Предишен прякор: Deshimaru

Публикувано: 20 май 2004 - 09:22

Scribe очаквах някой да каже нещо такова. Има просветление, но е грешно когато се опитваме да го вместим в нашите невежи представи.
Toshe да сме невежи е по-добре от колкото да си мислим, че знаем.
Скромност и тежки тренировки.

#18 Arilou_

Arilou_
 • Гости

Публикувано: 20 май 2004 - 10:06

Или както казва Cipher от матрицата: "Невежеството е блаженство" . Тоест най лесно е да си живуркаш някога, някъде, без да се замисляш за нищо. На всички, които не споделят този мироглед пожелавам успех. :sunny:

#19 Amida_

Amida_
 • Гости

Публикувано: 20 май 2004 - 14:04

Или както казва Cipher от матрицата: "Невежеството е блаженство" . Тоест най лесно е да си живуркаш някога, някъде, без да се замисляш за нищо. На всички, които не споделят този мироглед пожелавам успех.  :sunny:

Да, обаче все накой ден ще ти се наложи да отвориш очички и тогава?!

#20 МАГИСТРАТ_

МАГИСТРАТ_
 • Гости

Публикувано: 20 май 2004 - 14:29

И тогава, както пише в трактата "Хан Жън Цюан Дзин":

"... Отворих очи и видях Света, който сам съм създал!..."

BTW, много силна книга! Не се отнася само до БИ.

Успех! :up: