Към съдържанието


Снимка

Препоръка на нож за ежедневно носене


 • Please log in to reply
В темата има 121 мнения

#1 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 25 юни 2007 - 10:15

Станислав:

Здравейте! Да се разпиша и аз във форума!

Понеже все повече се уверявам в това, че ножът е страшно и ефективно оръжие, започнах да се чудя дали не е добра идея да поносвам едно ножче с мен. Бих се радвал да чуя някои препоръки при избора на нож.

За мен е важно да се носи удобно и скрито, както и да може да се извади бързо и безотказно. Имам една сгъвайка с автоматично отваряне, която има копче и предпазител. Мисля си, обаче, че точно този предпазител ще ме забави доста при изваждането. От друга страна, ако го няма, има опасност да задействам отварящия бутон с шкембе, и да се самоскопя например .

Та така... какви са вашите препоръки и опит?

pv:

За такъв нож ли говориш,че имаш?
Качена снимка
Доколкото съм се интересувал не се препоръчва за защитен нож,точно заради изброените от теб причини.Бавен е за отваряне.
Може би нещо от този вид:
Качена снимка
или
Качена снимка
Това са сгъваеми ножове,които са удобни и сравнително бързо отваряеми.Разбира се модели и марки имам ного и кой ще избереш зависи от теб и твоите предпочитания.Тук искам само да покажа различните типове отваряне.
Най-бърз,естествено,за вадене и привеждане в готовност е този :
Качена снимка
Но той е и най-неудобен за носене,говоря за фиксираните остриета.Има много начини да скриеш нож и ето тук няколко клипа за илюстрация:(от мнението на L.A.)
Ето и колко бързо може да се отвори сгъваем нож от тези по-горе:

Така че избора си остава твой.
За самозащитен нож според мен би трябвало острието да не надвишава 10 см,дръжката да е нехлъзгаща се,да може да реже много добре,да има здрав заключващ механизъм и лесно да се отваря(примерно със самото вадене от джоба или с палец).Конкретни марки и модели обаче...аз не мога да ти кажа,може би някой от ножарите в този форум ще ти даде конкретен съвет за конкретен нож.Смятам обаче,че едно посещение в магазина ще е от полза.
Дано съм ти бил малко полезен.

L.A.:

Здрасти. Може би все пак е добре да конкретизираш някои неща, за да може да ти предложим нещо. Наример дали този нож ще го носиш с теб винаги и навсякъде, или само при по-сериозни ситуации. Колко средства смяташ и можеш да отделиш? Това ли смяташ да бъде основното ти оръжие и как смяташ да го използваш (да сплашиш някого, да атакуваш първи или да реагираш едва след като нападението към теб е започнало)?

Може би първият въпрос на който трябва да си отговориш е какъв точно да бъде типът на ножа т.е. дали да е сгъваем или не. Сгъваемите ножове са доста по-лесни за носене, но са по-трудни за привеждане в бойно положение при изненадващо нападение, както и не са толкова здрави. Освен това трябва да имаш предвид, че при сгъваемия нож, ако е осъществен контрол над ръката, от която страна го носиш, си е на практика невъзможно да го извадиш (моя теория, може би трябва да се провери на тренировка ).

Несгъваемите ножове са доста трудни за носене, особено тези с достатъчно голям размер (а и е ужасно трудно да се намери подходящ из магазините ). Тук вече имаш избор дали да си избереш кама или не. Аз лично предпочитам ножът да е с т.нар. full tang конструкция (т.е. да е изработен от едно парче стомана, като острието продължава през ръкохватката до края й). При този тип ножове е важно да се отбележи, че ти е необходима добра кания, която да може да се закрепи стегнато на тялото ти, защото това е задължително при бързото вадене на ножа.

Относно дължина на острието, бих препоръчал като минимум 9-10 см. и максимум около 12-13. Ръкохватката трябва да е с достатъчна дължина и дебелина, че да може ножът да стои наистина стабилно в дланта ти.

Формата на острието, както и заключването (ако ножът е евтин е добра идея да се тества предварително) не ми се коментират, че стана доста писане .

Има още доста, но се надявам това като начало да те е насочило какво точно ти е необходимо. Все пак не забравяй, че не ножът, а нагласата си остава най-важна .

Станислав:

Благодаря за отговорите и на двамата.

Павка, ножът ми не е от първия тип - хулигански - а по-скоро прилича на другите от поста ти. Подарък ми е от познат и смятам, че струва 5 лв. Има клипсче от едната страна, подобно на ножовете от клиповете за скрито носене, а е дълъг около 12-15 см (в момента нее при мен за да го измеря точно). Има кръгло бутонче за отваряне, както и кръгъл предпазител, който се плъзга надолу-нагоре и заключва самото бутонче.

Имам желание да си взема нож, който нося постоянно и това да ми е единственото оръжие. Идеята е да се защитавам от вече извадено оръжие, или от многобройни силно агресивни нападатели.... мда, и от животни. В останалите случаи - токати и шутове.

Изглежда трябва да се обърне и по-сериозно внимание на удобната кания, както и на оттренирване на самото изваждане... поне като за начало. Дайте съвет и за различните кании, както и различните места за носене, ако не съм прекалено нахален.

pv:

Сега се сетих за какво говориш
Според мен на такъва нож не е хубаво да разчиташ,пример-не се знае пружината,която го отваря дали няма да сдаде Богу дух баш,когато ти се пече яйце на задника По--добре такъв,който или е с фиксирано острие или се отваря ръчно,да е сигурна работата.
Съдейки от носенето на оръжие,май е по-удобно да е по-твърда канията и да съответства на ножа.Зависи колко ти е голяма длатна и дали го обхващаш удобно и сигурно,за да не го изпуснеш например.
Колкото до ваденето...тренировки си трябват ,още повече,че ще ти е за самозащита.
Аз палката си я нося от дясната страна.Винаги на едно и също място си я слагам,на колана.Ако се случи точно там където си я нося да има гайка-махам я(гайката).Тоест-където и да си избереш да го носиш ножа-носи го винаги там.Да си създадеш чувството,че е там,удобството,че е там и навика,че е там.Избора за место на ножа е по-скоро специфичен за човека.Ако си шАфьор приемерно,то е хубаво ножа да ти е хоризонтално разположен на колана,отпред,за да може лесно да го вадиш седнал.Разбираш ли?Зависи какъв начин на живот водиш-професия,обстановка,облекло.За самозащита,най-добре е ножа да ти е сгънат и в дланта или джоба на якето,в която ти е силната ръка.Но е ясно,че това не винаги е удачно ,за това ако е сгъваем нож-джобовете(дънки,панталони),ако е фиксирано острие-кания на хълбока или под мишница,може би...Пробвай да видиш от къде ще ти е най-бързо и лесно да извадиш ножа и приведеш в бойна готовност и това е твоето место.
А металната палка няма ли да е по-добър избор за самозащита в случая или си мислил и за нея пък си се разубедил?

L.A.:

Май е най-добре да отскочиш до магазина или да се разровиш из интернет и като си харесаш нещо да споделиш тук, а пък ние да критикуваме .

H.D.:

Още нещо важно.
Кажи колко пари си готов да дадеш за този нож? Ценовият диапазон е важен, за да можем да помогнем с мнения.
Освен това, ако смяташ да го носиш винаги с теб, дори през лятото, то фиксираните остриета в по-голямата си част отпадат от възможностите за избор. Аз лично за всекидневно носене, съм се спрял на SOG X-ray vision удобен, компактен, може да се използва и затворен (като явара или кобутан), отваря се безшумно, положението на клипса се променя, може да се отваря с дясна и лява ръка, стомана ATS-34. И освен това, става за типично градски цели, да отвиваш винтчета, да си нарежеш луканката или пастърмата.. и т.н. Другите модели, които ползвам за ежедневно носене са CRKT M21 и Spyderco Endura. Ама първият е доста обемен, а за другия трябва доста време за да му свикнеш с бързото отваряне, посредством дупката.
Така че определи параметрите, пък ще помагаме с каквото можем
Поздрави

L.A.:

H.D., защо ли имам подозрения, че участваш във форума oragie.com под друг ник (няма да го пиша тук )?

Endura-ta е готина, но не и като единствен нож, малко ми се струва тънка и недостатъчно здрава. За сметка на това предимството й е, че въобще не се усеща в джоба и е невероятна като резервно оръжие.

Аз пък си нося M21, че и още един с подобни размери без никакви проблеми. Изобщо не е трудно и неудобно след първите три дни, при по-капризните вероятно около седмица .


H.D.:

Хахах, хвана ме . Наистина участвам във форума, там ника ми е Wanderley (скромно). И аз се чудех, дали си същия Warden от там? Радвам се, че се виждаме и тук, а в четвъртък (ако най-сетне се освободя) да се видим лично и на тренировки .
Относно М21, и мене много ме радва, но заради работата, през целия ден трябва да ходя с костюм, а CRKT-то му "разказва играта". Затова се спрях на по-компактни модели, не защото не ми харесва този. Даже напротив, смятам че това е най оптималното като функционалност острие, което имам. Само към дръжката имам някои забележки, ама това е бял кахър .
Поздрави и ще се радвам да се запознаем

Станислав:

Aх, палавници

Извинявам се за закъснението с отговора, напоследък режимът ми е строеж-сън, строеж-сън....

За парите - ми предполагам 40-60 лв някъде ми е горната граница.

За палката - не съм се отказал от палката в никакъв случай, просто си мислех, че ако не съм потренирал поне малко повече с вас (например) има шанс да изям каквото ми готвят за ядене лошите отсреща. Мисля си, че неподготвен човек е доста по-опасен с нож отколкото с палка. От друга страна, палката има много по-широк диапазон на въздействие... от "туп-ох" до "туп-хъх" , и това я прави много по-подходяща за целите ми. Ами, ще мислим още... бавно мислим, и шумно.

В Търново из магазините може да се намерят май само евтини китайски ножове, не знам да има сериозен тематичен магазин.water_rat:

Аз се придържам към палката, въпреки че като съм с костюм се малко вижда
Иначе имам няколко ножа, които са ми все подаръци от заблудени приятели и роднини. Единият е точно този тип, който pv препоръчва като защитен /китайска оксидирана евтиния/, другия е една пародия на "рамбо-нож", изработка на завод "Арсенал" - колкото и да затягам гайката в кухата дръжка, острието все "играе". Останалите въобще не заслужават коментар.
Не нося нож, щото съм бавен в ръцете и вероятността да ми направят сепуку със собствената калъчка е доста над средната. Пък и с палка срещу нож се чувствам по-уверен

Станислав:

Още не съм се ориентирал към нож.. напоследък прекарвам ежедневието си на един строителен обект, та подръка имам доста по-страховити оръжия

Water rat - мисля си, че просто се чувстваш по-уверен с палка, защото тренираш палка.

Накрая, потренирах малко със сгъваемия нож, и дори след немного тренировки човек може да стане сравнително бърз в отварянето. Все още го хващам малко накриво, но работя върху това. Всъщност, оказа се доста забавен начин да прекараш 10 -15 минути .

Eто развитието при мене:

Известно време поносих ножа, за който стана въпрос в началото (сгъваем, автоматично отваряне и предпазител, клипче). Намерих му доста удобно място - отзад на панталона, до задната гайка за колан, като самият нож се разполага отвътре. Не ми убиваше, нямах пречки за бързо привеждане в удобно за употреба положение.

Проблем 1: Стана както си говорихме за некачествените ножове - докато се пробвах срещу едно дърво, нанесох по-силен прободен удар, след което острието на ножа вече се клати.

Проблем 2: В това положение ножът е неизползваем в кола. Все пак, в колата може да се държи друг, по-голям нож.

Проблем 3: Не се чувствам комфортно. Постоянно ме гони параноята, че при евентуален конфликт ще ходя в затвора - ходя въоръжен с нож с автоматично отваряне, а имам чувството, че за съда това ще тежи доста.

Какво реших към текущия момент:

Да си намеря качествена телескопична палка, и да нося постоянно само нея. Колкото и да не я владея, все пак е доста по-подходяща за самозащита в ситуация, в която не мога да се оправя с голи ръце.

Да нося нож само в потенциално рискови ситуации - примерно при пренасяне на пари. Естествено, всеки ще каже, че е по-добре да си въоръжен с огнестрелно оръжие, но лично аз на този етап нямам желание да поема тая отговорност. Пък и да не забравяме, че един нож на близко разстояние може да е добър отговор на заплаха от огнестрелно оръжие (това си е моя мисъл, де).

Та така . Кажете какво мислите, насочете ме към подходяща палка, ако може. Освен това, може би е удачно да отворим друга тема, където да дискутираме нож с/у пистолет... макар, че е малко встрани от фрий-стик-файтинга.

Поздрави

pv:

Чувствай се свободен да отвориш каквато тема намериш за добре ,форума е за стикфайтъри,но немалка част от хората ,които го посещават не са,а и всички сме отворени към всичко,което ще ни помогне да не се сблъскваме с кофти случки или ако се сблъскаме-да ги преодолеем.
Сам си се убедил за качеството на добото оръжие.Ако то липсва,то значи има голяма вероятност да те предаде в най-сюблимния момент,който ще е веднъж в живота.Подчертавам-оръжие,не инструмент за рязане на кренвирши и марула в обедната почивка Разбира се,това се отразява в пъти на цената,за съжаление.
За в колата можеш и мачете да си сложиш на място ,от което да го вадиш толкова бързо,че евентуалните ти нападатели да си видят гърба сами докато бягат от теб
Проблем 3:...е по-скоро настройка на психиката.В началото винаги е така.Казвам го като човек,който все още мноооого рядко ходи с нож,но КНО имам почти винаги в себе си.В началото,докато го носех ,си мислех,че съм потенциален затворник.С течение на времето се настроих на по-правилна вълна,започнах да го забравям ,че ми е на кръста и се контролирах като си решавах проблемите словесно или шамарено.Де факто,дори в началото си го слагах така,че да ми е много неудобно да го извадя и първо посягах към телескопа,че ми беше по на сгода.Всъщност си е най-вече до манталитет и собствено усещане.Имам познати,които категорично отказват да вземат пистолиеро,защото си се познават и знаят,че ще направят некой калабълък.Та ,ако чувстваш,че това не е твоето оръжие...просто не е твоето оръжие .Не знам дали не е по-добре да го поносиш още малко за да си сигурен в това.
А палката я приветствам с две ръце .Може да я комбинираш с всичко-от вилица,през нож ,до КНО.Ние ползваме чешките палки,ако имаш повечко пари в излишък-закалена.Чак да са добри,не са.Но освен,че са най-качествените за сега тук(по софийско),са и комай единствените предлагани.Не говоря за китайските,защото те не влизат в графа "Качество"(Freak,не чети тези редове ).Очакваме тези:
http://www.batondefense.com/
да видиме на какви цени ще дойдат.Чувам добри отзиви за тях.

Поздрави!

L.A.:

Цитат:
"Проблем 2: В това положение ножът е неизползваем в кола. Все пак, в колата може да се държи друг, по-голям нож."

Интересно, точно това експериментирах вчера, при положение на ножа сгънат в задния джоб на дънките, както и закачен на ръба им горе вдясно. При първото положение имаше проблеми, но при второто забавянето беше минимално, ако въобще имаше такова. При това бях на мястото вдясно от волана и съответно имах по-малко място за движения с дясната си ръка. Може би при по-тесен автомобил това ще има по-голямо значение.

Цитат:
"Очакваме тези:
http://www.batondefense.com/
да видиме на какви цени ще дойдат.Чувам добри отзиви за тях."

Може и да ме изкушаваш, но няма да се откажа от Тъмната страна . Макар че с кеф бих допълнил арсенала с нещо такова.

Станислав:

Бърз въпрос - каква е цената на чешка закалена? (звучи като марка бира )

Втори бърз въпрос - Павка, когато ви гостувах, мисля че ми показа твоята... една малко късичка. Тя от чешките ли е? Видя ми се доста стабилна.

Бързо уточнение - по принцип не пия алкохол, и успявам да се контролирам на 99.999999% , но проблемът ми с КНО е най-вече притеснението от случайна злопулука - да попадне в ръцете на деца и тнт. Често пъти съм доста разсеян, та това при мене е реална вероятност.

pv:

1.Бирата :D струва окло 60 кинта за 40 санта дължина в разгънато състояние,L.A. нека каже с точност-неговата е такава.Има и по-дълги,но са по-скъпи.
2.Да,това беше моята,тя е също чешка,но незакалена.Тогава ,когато я купувах(преди около 6 години),то и нямаше още закалени вкарани при нас.И тогава и сега струва 35 лева за 40 см. в разгънато състояние-моята е такава,на Warden е същата дължина,но закалена...и по-скъпа .Принципно е къса,но аз съм свикнал на дистанцията й и се съобразявам с нея.А и в рейс или метро ,или навес на спирка по-дълга май няма да върши добра работа.Зависи къде и с какво ходиш,от там и съобразяването с дължината на палката.Също така и по-късата е по-удобна за носене
3.Дам...това е проблем .Изграждането на стабилни и съзнателни навици КНО-то да ти е постоянно под око и да знаеш къде е по всяко време на денонощието е приоритет.Но ако не се получава...По-добре си вземи телескоп ,по-безопасно ще е.Макар че си мисля,че ако си създадеш навика от вратата у вас->пищова да отива в касата->ключа да е в джоба ти,то тогава проблем не би следвало да има .
Естествено,ти знаеш най-добре как стоят нещата и преценяваш най-трезво в случая.
Това ли е една от причините да се откажеш от ножовете?

water_rat:

Аве, най-важното е да не се купуват разни китайски евтинии по 15-20 лв.
На мен ми подариха една такава - замалко да ме пребият - разгъва се само втората секция, първата си играе свободно, и респективно палката е реално с 10 см. по-къса.

#2 Мак Сим

Мак Сим

  ПРОГРЕСОР

 • Бабаит
 • 1528 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Гладбах на Нирс
 • БИ:СУБАКС

Публикувано: 05 юли 2007 - 14:37

От 4 години ползвам сгъваемото танто на Columbia River :up: Удобен е за скрито носене,много бързо се отваря и с надежден механизъм.Можеха все пак да направят острието от 440 С...
Препоръчвам го :wink:

#3 wakidzashi

wakidzashi
 • Mодератори
 • 1134 мнения
 • Skype: wakidzashi :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Меча Поляна
 • БИ:Патара патара.

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:00

Доскоро носех едно МОD, чиито дизайнер беше Майкъл Йанич. Сега събира прах в един шкаф дома. А си нося Викторинокс, ама не за самозащита, а да си отварям бира, вино, консерви. Да си дялкам разни неща.
Прас по сурята!
МОДЕРАТОРСКИ ПРОИЗВОЛ!!!
W.A.K.I.D.Z.A.S.H.I.: Wireless Artificial Knight Intended for Dangerous Zoology, Accurate Sabotage and Hazardous Infiltration

#4 Мак Сим

Мак Сим

  ПРОГРЕСОР

 • Бабаит
 • 1528 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Гладбах на Нирс
 • БИ:СУБАКС

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:03

А си нося Викторинокс, ама не за самозащита, а да си отварям бира, вино, консерви. Да си дялкам разни неща.

Ами то и аз за това го нося :DПоради тези причини предпочитам острие от 440 С,а не от 420 J3.

Това мнение е редактирано от животното: 05 юли 2007 - 15:04


#5 wakidzashi

wakidzashi
 • Mодератори
 • 1134 мнения
 • Skype: wakidzashi :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Меча Поляна
 • БИ:Патара патара.

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:06

Ами то и аз за това го нося :DПоради тези причини предпочитам острие от 440 С,а не от 420 J3.

Нещо съ ибаваш, за какво дялкане говориш? :)
Прас по сурята!
МОДЕРАТОРСКИ ПРОИЗВОЛ!!!
W.A.K.I.D.Z.A.S.H.I.: Wireless Artificial Knight Intended for Dangerous Zoology, Accurate Sabotage and Hazardous Infiltration

#6 Мак Сим

Мак Сим

  ПРОГРЕСОР

 • Бабаит
 • 1528 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Гладбах на Нирс
 • БИ:СУБАКС

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:09

По пейките- "Сашо беше тука" :D И по гумите на тези дето ме дразнят...Майтапа си е майтап,но ми се налага да режа и дялкам клечки поне по веднъж на ден.

#7 L.A._

L.A._
 • Гости

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:11

Уау, MOD е една от най-добрите марки ножове въобще, но при цените им предпочитам нещо каквото животното използва :) . Един от моите, който често нося, е от същата марка(Columbia River) и се представя доста добре. Изобщо, ако ще препоръчвам нож за самозащита той ще е на някаква реномирана марка, но не от скъпите им модели, 150-160 лева ми се струва абсолютният максимум, макар че май и това е много :) .

#8 harmonika

harmonika

  начинаещ

 • Дао
 • 312 мнения
 • От:София/Пловдив
 • БИ:легнал по гръб

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:13

И аз имах един нож-щипка за пари. Ходех навсякъде с него. Много малък - острие към 6см. Дизайнерско изпълнение на Еди Бауер, чудно беше и още ме боли сърцето дет го загубих. Ма пусто някъде на плажа миналото лято го затрих. А беше само $20 от щатското.

#9 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:17

И аз имах един нож-щипка за пари. ..

Туй пък чудо що ще да е било?Снимков материал имаш ли?#10 harmonika

harmonika

  начинаещ

 • Дао
 • 312 мнения
 • От:София/Пловдив
 • БИ:легнал по гръб

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:27

Туй пък чудо що ще да е било?Снимков материал имаш ли?

Нещо подобно на
Качена снимка
или
Качена снимка

Па има и други дет са внисват на описанието money clip knife, но моя беше много добър.

#11 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:28

От 4 години ползвам сгъваемото танто на Columbia River :up: Удобен е за скрито носене,много бързо се отваря и с надежден механизъм.Можеха все пак да направят острието от 440 С...
Препоръчвам го :wink:


Животното, чувал съм че си къде 120 кг. мъжага; та се зачудих защо ти е нож? :confused: Преди години един приятел на баща ми тежкоатлет с подобни размери се би срещу десет души футболисти и ги преби - три линейки пълни с хора! И той беше молко понатъртен от шутове и удари, но не му трябваха ножове. Друг мой служител от охраната, с подобни размери и зъл нрав, на македонската граница се би с 8 души македонци и ги помете като есенен вятър листа, без да използва оръжие! :smashfreak:
Все пак бих препоръчал ако много "ви влече" оръжието, вместо ножове да носите боксово острие тип "кастет" (нямам илюстрация), но мисля че вдявате за какво иде реч. Предимства пред ножа:

1. Носи се по-дискретно, не е сгъваем и много бързо се вади.
2. Удара се поема от дланта и това е огромно предимство; трудно се избива от ръката.
3. Острието е късо и не е толкова смъртоносно (с изключение при удари в главата, сърцето или голям кръвоносен съд!).
4. Не е жужно да си променяш техниката (както го изисква ножа); правиш това което реално тренираш; остието си става част от ръката (юмрука). Няма значение какво тренираш (Бокс, Карате, Кунг-Фу или Таекуондо).
5. Оръжието е доста компактно и често не се забелязва в ръката!
6. Има малка маса и металните детектори (рамковите) не го засичат!

Бих споменал и за други преимущества, но и тези са достатъчни според мен. :butcher: :yin-yang: :butcher:

Ето намерих илюстрация за гадното нещо: www.coldsteel.com

Това мнение е редактирано от Доктора: 05 юли 2007 - 15:53


#12 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:29

Ахам, изглежда малко , симпатично и практично ножле.Жалко за загубата ти . :(#13 harmonika

harmonika

  начинаещ

 • Дао
 • 312 мнения
 • От:София/Пловдив
 • БИ:легнал по гръб

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:44

Ей го
Качена снимка
С малката разлика, че на моя острието беше назъбено в началото и имаше надпис Eddie Bauer.


ПП Аве, животно, бива ли таквиз работи?!? Хората 7-8 линейки и 4-5 гробища пълнат, ти дърт, голям мъж с ножове са разхождаш. Доктора мислеше да те зима за негов служител от охраната, ма ся съ изложи много и ша трябва да му връщаш пръстена(то с теб човек една граница не може да пресече).

#14 Мак Сим

Мак Сим

  ПРОГРЕСОР

 • Бабаит
 • 1528 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Гладбах на Нирс
 • БИ:СУБАКС

Публикувано: 05 юли 2007 - 15:58

Животното, чувал съм че си къде 120 кг. мъжага; та се зачудих защо ти е нож? :confused: Преди години един приятел на баща ми тежкоатлет с подобни размери се би срещу десет души футболисти и ги преби - три линейки пълни с хора! И той беше молко понатъртен от шутове и удари, но не му трябваха ножове. Друг мой служител от охраната, с подобни размери и зъл нрав, на македонската граница се би с 8 души македонци и ги помете като есенен вятър листа, без да използва оръжие! :smashfreak:
Все пак бих препоръчал ако много "ви влече" оръжието, вместо ножове да носите боксово острие тип "кастет" (нямам илюстрация), но мисля че вдявате за какво иде реч. Предимства пред ножа:

1. Носи се по-дискретно, не е сгъваем и много бързо се вади.
2. Удара се поема от дланта и това е огромно предимство; трудно се избива от ръката.
3. Острието е късо и не е толкова смъртоносно (с изключение при удари в главата, сърцето или голям кръвоносен съд!).
4. Не е жужно да си променяш техниката (както го изисква ножа); правиш това което реално тренираш; остието си става част от ръката (юмрука). Няма значение какво тренираш (Бокс, Карате, Кунг-Фу или Таекуондо).
5. Оръжието е доста компактно и често не се забелязва в ръката!
6. Има малка маса и металните детектори (рамковите) не го засичат!

Бих споменал и за други преимущества, но и тези са достатъчни според мен. :butcher: :yin-yang: :butcher:

Ето намерих илюстрация за гадното нещо: www.coldsteel.com


Док,само 99 кг съм :)
Както написах ножа е по-скоро за други цели.Но ако се наложи е по-добре да в теб отколкото в къщи :wink:
За кастета съм съгласен напълно,но по-добре да е правен по мярка че аз имам един подарък дето е за "мечешка лапа" и малко ми е неудобен.

Това мнение е редактирано от животното: 05 юли 2007 - 16:25


#15 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 05 юли 2007 - 16:01

Ей го
Доктора мислеше да те зима за негов служител от охраната, ма ся съ изложи много и ша трябва да му връщаш пръстена(то с теб човек една граница не може да пресече).


От 1995 г. с охрани, бодигардове и детективи не се занимавам; пък и много приятели си отидоха скоропостижно от този свят! :gangstah: Споменатите случаи са действителни, но не е задължително да вярвате в това! :yin-yang:

Това мнение е редактирано от Доктора: 05 юли 2007 - 16:03


#16 namahshivaya_

namahshivaya_
 • Гости

Публикувано: 05 юли 2007 - 16:14

Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка


е тва е

#17 Invisible_kid_

Invisible_kid_
 • Гости

Публикувано: 05 юли 2007 - 16:40

Този модел ми направи впечатление доста е интересен и нестандартен, не знам дали е добър за ежедневието, но като размер изглежда подходящ... :scratch_one-s_head:

Прикачени умалените снимки

 • _62_Kiradashi.jpg


#18 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 05 юли 2007 - 16:41

Някакви ТТ данни за него?
А , ето:
5160 Blade Steel
2 5/8" Blade Length
7" Overall Length
Chisel Ground
Black Paracord Handle Wrap
Black Powder coated finish
IWB Kydex Sheath

Това мнение е редактирано от pv: 05 юли 2007 - 16:43
#19 CHEPUT

CHEPUT
 • Дао
 • 189 мнения
 • Skype: нема :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София, Бургас
 • БИ:К'вот падне

Публикувано: 05 юли 2007 - 19:27

Проблема е, че в България такива ножове се намират трудно. В София освен магазина на Cold Steel откъде другаде може да се купят свестни (качествени) ножове. В Бургас май само от Сафари - то можеш да си намериш приличен нож, нека някой спомене ако знае и други места. Аз наскоро се набутах да си взема от един магази колан с нож на катарамата. То е малко ножчето, но може да ти свърши някаква работа ако се наложи. Да ама се оказа, че докато го носиш при едни специфични движения на тялото ножа се измушва и пада лесно. Няколко пъти ми се случи да го жаскам така и накрая почна да му играе като за световно острието, зат'ва сега нося колана без ножчето, което за нищо не става.

По пейките- "Сашо беше тука" :D И по гумите на тези дето ме дразнят...Майтапа си е майтап,но ми се налага да режа и дялкам клечки поне по веднъж на ден.


Мдаа, на мен BlackHawk MOD ми е един от любимите ножове като дизайн, още не съм имал щастието да държа такъв в ръце. Дали в България има такъв, защото по принцип в България такива ножове се намират трудно. В София съм чувал само за магазина на Cold Steel, откъде другаде може да се купят свестни (качествени) ножове. В Бургас май само от Сафари - то можеш да си намериш приличен нож, нека някой спомене ако знае и други места. Аз наскоро се набутах да си взема от един магазин колан с нож на катарамата. То е малко ножчето, но може да ти свърши някаква работа ако се наложи. Да ама се оказа, че докато го носиш при едни специфични движения на тялото ножа се измушва и пада лесно. Няколко пъти ми се случи да го жаскам (хвърлям, изтървам) така и накрая почна да му играе като за световно острието, зат'ва сега нося колана без ножчето, което за нищо не става.


П.п. Сега се сетих, какво ще кажете за идеята "вратно ножче" за ежедневно носене от типа LaGriffe?

Това мнение е редактирано от CHEPUT: 05 юли 2007 - 19:35


#20 wakidzashi

wakidzashi
 • Mодератори
 • 1134 мнения
 • Skype: wakidzashi :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Меча Поляна
 • БИ:Патара патара.

Публикувано: 06 юли 2007 - 09:50

Уау, MOD е една от най-добрите марки ножове въобще, но при цените им предпочитам нещо каквото животното използва :) . Един от моите, който често нося, е от същата марка(Columbia River) и се представя доста добре. Изобщо, ако ще препоръчвам нож за самозащита той ще е на някаква реномирана марка, но не от скъпите им модели, 150-160 лева ми се струва абсолютният максимум, макар че май и това е много :) .

Ти да не мислиш, че съм го купувал? Подари ми го през 2001 година тогавашният шеф на американската военна полиция. много здрава ножка, от тогава не е мръднала, а не съм положил грам грижа за нея. Между другото, тука някой може ли да ремонтира, или да познава някой който може? Преди няколко години на въпросната ножка и се счупиха винтчетата, който държаха щипката и сега мога да я нося само в джоба, което не ме кефи.
Прас по сурята!
МОДЕРАТОРСКИ ПРОИЗВОЛ!!!
W.A.K.I.D.Z.A.S.H.I.: Wireless Artificial Knight Intended for Dangerous Zoology, Accurate Sabotage and Hazardous Infiltration