Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Граплинг подготовка в Ушу


 • Please log in to reply
В темата има 311 мнения

#1 Pride

Pride
 • Дао
 • 91 мнения

Публикувано: 21 май 2004 - 02:23

Имам няколко въпроса към практикуващите ушу,какви техники се използват за бой на земята и какви са методите им за заучаване.Интересно ми е още как протича спаринга и колко време му се отделя.Практикува ли се и спаринг с представители на други стилове(самбо,джудо,джу джицу) и какви са ви впечатленията от ефективността на Ушу на тази дистанция.

Това мнение е редактирано от Pride: 21 май 2004 - 02:25


#2 jihad4o_

jihad4o_
 • Гости

Публикувано: 21 май 2004 - 11:17

спаринг ? какво е пък това?
други школи? нека правят каквото си искат.ако доидат - доидат,ако не - за какво са ни?

препоръ чвам ти да видиш ditang quan...ако ще само на филмче да е...

#3 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 21 май 2004 - 11:19

В У-Шу няма такова животно "граплинг", има раздел Цин-На /Чин-На/, който обхваща хватов контрол, ключове по ставите, събаряния, хвърляния, захвати на витални точки и др. Борбата на земя е силно ограничена , тъй като традиционно се счита, че не трябва да падаш на земята, защото има голяма вероятност да загубиш боя там. Това особенно се подчертава в тези стилове, които са разработени за бой срещу няколко противника. Дори и в китайската борба /Шуай-Дзяо, Куай-Дзяо/ не се предвижда борба на земята. Има разбира се стилове на У-Шу, които са разработили и техники за бой на земята /в партер/. Такива са например Ди-Тан-Цюан /"великия земен бокс"/, повечето разновидности на Хоу-Цюан /"Маймунски бокс"/, Тзуй-Цюан /"пиян бокс"/, Гоу-Цюан /"бокс на кучето"/ и някои други. Но и при тях в повечето случаи се предпочитат ударите, а не борбата. Стиловете, които особенно наблягат на Цин-На са Ин-Джао-Кун-Цюан /"бокс на орловите нокти"/, Шаолин-Цюан, Тан-Лан-Цюан /"бокс на богомолката"/, Тай-Дзи-Цюан /особенно в стила Чън/ и различни полицейски еклектични системи. В У-Шу Цин-На е спомагателен метод, който допълва другите методи и рядко се използва като самостоятелна техника. Тук трябва да отбележим тясната връзка между Цин-На и Джу-Джуцу, Айкидо, Джудо, Хапкидо, Граплинг, Самбо и други такива. За повече информация по въпроса виж книгата "Смъртоносните захвати на Чин-На", сборник, съставител д-р Дориян Александров, ИК "Златен Дракон", София, 2002 г. Можеш да я откриеш в езотеричната книжарница "Елрид" /ул."Стефан Караджа" - 7А, зад НАТФИЗ/.

Това мнение е редактирано от Доктора: 21 май 2004 - 11:21


#4 tong

tong
 • Дао
 • 463 мнения

Публикувано: 21 май 2004 - 11:24

Здрасти Pride! :)
Във всеки стил в У ШУ се изучават подобни техники, а има стилове, в които това е основния акцент в подготовката - Ди Гун Луо Хан Цюан, Гао Цюан и т.н.
Не е възможно тук да се опишат " какви са техниките и методите за изучаването им", тъй като са безкрайно многообразни и варират според стила, като естествено има основни положения, сходни за всички стилове.
В У Шу съществува група от прийоми, под названието Цин На, което в основни линии е хватовата и хвърляща техника в китайските бойни изкуства. Тя се отличава от тази в борбата Шуай Цзяо най-вече с подхода за извеждане на противника от равновесие и реализирането на силата.
Спаринг се практикува независимо от стила на опонента, а ефективността се определя изключително от нивото на практикуващия - без значение какъв е стила му.

Поздрави! :up:

#5 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 21 май 2004 - 14:29

BJJ continues to grow and expand in the UK and instructors in other disciplines are fast becoming aware of the effectiveness of the techniques and are adopting them into their training syllabuses. The latest instructor to do this is Wing Chun Master Samuel Kwok, who teamed up with BJJ legend Carlson Gracie to present the Ultimate Double Impact System Seminar. Held at the Y Sport Club, Manchester on Feb 21st and Crystal Palace National Sport Centre on Feb 22nd, Master Kwok introduced his students to a completely new realm of martial arts fighting, one that works in tandem with their own Wing Chun.
Качена снимка
................................................................................
......

цялата статия на http://www.sherdog.c...s.asp?n_id=1536
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#6 Pride

Pride
 • Дао
 • 91 мнения

Публикувано: 21 май 2004 - 17:29

мерси за отговорите,сте се радвам ако дадете малко по подробна информациа колко пъти седмично се тренира бой на земята,правяат ли се спаринги и с каква продължителност са те ако ги има,и провеждат ли се граплинг спаринги с представители на други стилове за да се проверява ефективността на наученото.Нормално е да има разлики межу стиловете нека всеки даде инфо за неговия.
под граплинг имам впредвид бой на земята,уточнявам понеже терминологиата в ушу е различна.

#7 florenco

florenco

  http://capoeiraflordabahia.hit.bg

 • Дао
 • 91 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:capoeira , MMA

Публикувано: 22 май 2004 - 17:31

Здравейте !
С бойни изкуства се занимавам от около 15 години. Минал съм през различни стилове и школи,но досега не знаех, за съществуването на стила ГОУ-ЦЮАН / "бокс на кучето" /. Някой може ли да ми каже нещо повече за този стил и практикува ли се той в България ?

#8 Pride

Pride
 • Дао
 • 91 мнения

Публикувано: 23 май 2004 - 22:59

Борбата на земя е силно ограничена , тъй като традиционно се счита, че не трябва да падаш на земята, защото има голяма вероятност да загубиш боя там. Това особенно се подчертава в тези стилове, които са разработени за бой срещу няколко противника. Дори и в китайската борба /Шуай-Дзяо, Куай-Дзяо/ не се предвижда борба на земята.

Имам един въпрос към доктора.
Като изключим боя срещу няколко противника защо се счита че на земята вероятността да загубиш боя е голяма-
защото на земята влияе основно физическата сила и късмета или понеже в ушу техниките на земя са недостатъчни и не толкова ефективни както в BJJ и самбо примерно.

#9 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 23 май 2004 - 23:18

примерно щот де тренира за бой с оръжия, а долу не можеш толкова добре да му контролираш ръцете и си е приключение... ушу-то не е направено за състезания по рестлинг...
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#10 jihad4o_

jihad4o_
 • Гости

Публикувано: 23 май 2004 - 23:27

защо се счита че на земята вероятността да загубиш боя е голяма-

ами защото ако противника има оръжие ти си лесна мишена(забрави филмите с Джеки Чан),защото не се искат изключителни футболни способности за да ти напълнят главата с тупалки(в държава с такава гъстота на населението вероятността да се изправи6 с/ъ повече от 1 противник е по голяма маи),защото ако си достатачно добър в боя прав всичко ще е приключило преди да се стигне до това.в у шу не се залага на количеството техники,а на усъвършенстването на 1-2.

Съществува такава поговорка в У ШУ, която гласи че истинското майсторство не е в количеството, а в съвършенството - "Пу Цзай Юй Дуо Ър Цзай Юй Цзин". Селяните от Чен Цзя Гоу - родината на Тай Цзи, години наред са практикували "Цзин Ган Дао Дуй" - удар с юмрук и тропане с крак, монасите от Шао Лин се усъвършенствали в едно от 72-те изкуства. А защо мислите, че съществува от древни времена поговорката "Охранителите на кервани не предизвикват бойци от Цан Чжоу! "Ами нормално, тамошните адепти от прословутата школа Пи Гуа, само като ги гледаш как правят "Дан Пи Шоу" - единично разсичане с ръка и те хваща страх ! Днес такива почти няма! Никой не е бил майстор по всичко - само в нещо конкретно! Въпреки че и селяните и монасите са знаели форми и ред други неща, но всеки от тях си е имал своето "Цзюе Хуо" - шлифовано до съвършенство умение. Днес практически няма хора, които да тренират по този начин.

Ярослав Шимански

#11 Stan_

Stan_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2004 - 00:12

PRIDE - ако искаш да се научиш да се бориш - отивай в зала по judo или jiujitsu :up: . Верно е, че китайците имат някакви борби, ама не знам дали ще намериш добър инструктор. Да си на земята не означава загубил - гледах 2 боя от UFC - пича сваля противника на земята, тръшва се отгоре му da го пердаши - и suprise - долния му тегли един "triangular choke" :kuku: (демек го задушава) - и tapout - победа за падналия по гръб. Освен това не съм убеден, че в пехливанлъка ти трябват супер мускули - напротив, някои казват, че BJJ е направено хърбите да се противопоставят на по яки. Пак и ако си се борил 2-3 пъти знаеш, че направиш ли добре една техника, с минимум сила побеждаваш и обратно - правиш ли нещо селската ти трябва чудовищна сила и накрая противника избягва :sad: .

#12 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 25 май 2004 - 15:33

Тук в някои от отговорите се дадоха правилни насоки, които само ще допълня. По принцип в У-Шу до 18-19 век се е работело на първо място с оръжие / 18-те традиционни оръжия / и едва на второ място идва юмручния бой. Това обяснява много неща по повдигнатите по-горе въпроси. Ако наистина ви интересува боя и борбата на земя то трябва да се обърнете по скоро към борба, Джудо, Джу-Джуцу, Самбо и модерната версия - Граплинг. Компетентно мнение по този въпрос могат да ви дадат само хора, които дълго време са се занимавали и то като състезатели в тези дисциплини. Имайте предвид обаче, че ако противникът ви е въоръжен например с нож, борбата на земя може да ви е последната в живота. А когато се заформя сериозен бой той почти винаги е между повече участници, което ви утежнява положението ако паднете в партер. Хватовите изкуства, за които споменах по-горе ако не се комбинират с добра ударно-блокираща техника са твърде бавни за сериозно противодействие. Шансовете ви са минимални също срещу експерт по ножовете /Филипино Кали, Ескрима, Арнис и др./. Това е скромното ми мнение. Аз самият съм се занимавал с тези дисциплини плюс Айки-Джуджуцу. Единствената ми полза от тези дългогодишни занимания е че мога лесно да контрирам подобни техники и да се изплъзвам от контри, а също и да извеждам от равновесие противника и да падам добре на терена. Толкоз ! Вижте, "всеки влак си има пътници", но не ставайте жертви на модата в БИ, това може да ви струва твърде скъпо! :yin-yang:

Това мнение е редактирано от Доктора: 25 май 2004 - 15:35


#13 salvador_

salvador_
 • Гости

Публикувано: 25 май 2004 - 15:57

Ами примерно в тай чи, поради неизброимоста на вариациите на прилагане на силата се допускат и някой варианти близки до граплинга и най-вече Цин на разбира се.
А за спарингите, аз съм се пробвал срещу борци и боксьори и трябва да ти кажа, че ако си на сравнително добро ниво / на което аз не се лаская да мисля, че съм/ ще ги спукаш от бой. В момента, в който се свържеш с тях и започнеш на едните да им следваш и отвеждаш ударите, а на другите да ги контролираш в центъра се шашкат здраво.

И накрая при реален бой и особенно срещу опитен бияч, паднеш ли на земята -спукана ти е работата независимо какви работи тренираш и по-колко минути и колко пъти на ден. :)

#14 Onq

Onq
 • Дао
 • 2002 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:на майната си...
 • БИ:ГСБ

Публикувано: 25 май 2004 - 18:25

А на кво ниво бяха борците и боксьорите?

И да знаете,ако паднете на земята свийте се добре,заемете зародишна поза и поемайте колкото се може повече бой,щото тез опитните биячи си еб.. майката!Не си и помисляйте за съпротива!
Докторе,при сериозните боища винаги има някой в партер.Сеа,че не знае какво да прави оттам и яде бой си е негова работа!
Неутрализиране на противник с нож и други режещи предмети-в повечето случаи става с хватови техники!
Ако наистина си се занимавал с подобни БИ,трябва да си наясно че бавно хватово БИ НЯМА!!!Тайминга развит чрез захватни БИ е много по-добър от ударните такива,ето ти и пример:при ударните БИ можеш да скъсиш дистанцията чрез слепи удари,докато в захватните БИ подобна сляпа атака е невъзможна!
Знанията ти само от айки-джу-джуцу ли са?

Това мнение е редактирано от Onq: 25 май 2004 - 18:27


#15 hung_

hung_
 • Гости

Публикувано: 26 май 2004 - 04:20

Точно за опитните биячи ми е думата.
Мисля, че ако те свалят, което се случва често, трябва да не се свиваш, а да търсиш изход. Щото ако си от нашата махала ще знаеш, че като те заритат на земята ще е за дълго и най-вероятно те пращат най-малко в болница. Само да ви кажа, че преди две вечери на нашето кафене заклаха едно момче като прасе. Според мен още преди боя трябва да си стиснал каквото имаш под ръка /камък, ключове/ и ако те свалят да ръгаш и блъскаш в краката ако можеш или където свариш. Поне аз няма да чакам да ми сменят съвсем личната карта.

#16 Stan_

Stan_
 • Гости

Публикувано: 26 май 2004 - 07:08

Сега ножовете ги оставям настрани, щото нищо не разбирам от тях :( . Само бях чел статия в която автора казва, че срещу ноj шансовете са малки, трябва да си в компактен гард, т.е. защитавай витални оргай (бял дроб, сърце), да си готов да те порежат по ръката, рамото и да удраяш като за последно. Но това моето е книжна наука. Сега за падналия боец - в PRIDE, Ногеира(страшен BJJ спец) се бие с един японец(японеца е по як от всички ваши познати улични бойци) - та Ногеира си лежи по гръб, а японеца има право да го рита, удря , души, ключове, лакти, колена, какво ли не. Ами НЕ успя - накрая Ногеира го прибара (оня се пробваше да му пробие гарда), както си беше легнал и му свети маслото :gangstah: . Знам, че никой от нас не е и на светлинни години от бразилеца, ама поуката е, че да си паднал (за левака) е зле, ама защита има. :up:

#17 Pride

Pride
 • Дао
 • 91 мнения

Публикувано: 26 май 2004 - 07:32

Мисля че малко се отклонихме от темата,а тя беше как се тренира бой на земята в Ушу школите.(не дали има някъкав си там раздел в ушу по въпроса)
От всички мнения по темата оставам с впечатление че в Ушу школите не се обръща достатъчно внимание на боя на земя и се търсят всевъзмовни оправдания.
И още нещо искам да допълна дори и при бой срещу повече или въоръжени противници граплинг подготовката е основна и решаваща,най малко заради това да успееш възможно най-бързо да се изправиш.

#18 salvador_

salvador_
 • Гости

Публикувано: 26 май 2004 - 08:00

PRIDE, УШУ се учиш как въобще да не допуснеш да те свалят на земята т.е. да се предвижда и неутрализира евентуална атака целяща сваляне на земята.
Като си доло доста от проявленията на принципите на китайските вътрешни БИ се видоизменят в значителна степен. Е можеш да прилагаш Цин на, Желязна риза и др, но в общи линии се разчита на поемане и отвеждане на атаката докато си прав.

#19 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 26 май 2004 - 11:43

Оня, съгласен съм, че всичко зависи от нивото на защитаващия се , но както казах всеки си има предпочитания. Аз казах, че нещата трябва да се комбинират, но не можеш да си експерт по всичко. Бил съм състезател по Джудо и Самбо на едно добро ниво! Сега обаче предпочитам традиционното У-Шу и по специално стилове като Син-И-Цюан и Па-Куа-Джан, а също и Кали/Ескрима. Специално за Прайд, в бойните изкуства , както и в другите науки се следва един строго определен порядък за напредване. Първо се върви от общото към частното и после се усъвършенствува. Т. е. след като изучиш азбуката, започваш с граматиката; после проза и накрая започваш да пишеш поезия! Майсторите не са майстори във всичко , а в точно определени неща. Ако искаш да специализираш хватови техники, моля - имаш : Цин-На, Шуай-Дзяо, Куай-Дзяо /бърза китайска борба/, техники от традиционното У-Шу /различни стилове/, Самбо, Джу-Джуцу, Джудо, Айкидо, Айки-Джуджуцу, рингови борби, класическа борба, свободна борба, Кеч, Граплинг, монголска борба /Бакх/, Бандес /индийска борба подобна на Айкидо и Джу-Джуцу/, Каларипаят, Хап-Ки-До, Хуаран-До и др. Както виждаш избора ти е огромен. Нека това многообразие не те шашка, ако си добър в едно изкуство, ще бъдеш добър и в останалите! Ако владееш на висше ниво дори и една едиствена техника, с нея можеш да победиш доста майстори, които владеят много техники, но на по-ниско ниво. Както виждаш нещата опират до качество , а не до количество. Това са азбучни истини, потвърдени от практиката! :D

Това мнение е редактирано от Доктора: 26 май 2004 - 12:09


#20 Onq

Onq
 • Дао
 • 2002 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:на майната си...
 • БИ:ГСБ

Публикувано: 26 май 2004 - 18:19

Ако искаш да специализираш хватови техники, моля - имаш : Цин-На, Шуай-Дзяо, Куай-Дзяо /бърза китайска борба/, техники от традиционното У-Шу /различни стилове/, Самбо, Джу-Джуцу, Джудо, Айкидо, Айки-Джуджуцу, рингови борби, класическа борба, свободна борба, Кеч, Граплинг, монголска борба /Бакх/, Бандес /индийска борба подобна на Айкидо и Джу-Джуцу/, Каларипаят, Хап-Ки-До, Хуаран-До и др. Както виждаш избора ти е огромен. Нека това многообразие не те шашка, ако си добър в едно изкуство, ще бъдеш добър и в останалите!

Mи всичките дето си ги изброил се различават само по правилник(едните допускат душене,другите не,при едните приоритет е събарянето,при други момента след него,точкуване и т.н.),но са еднакви като идея.Има някои от тях които предполагат събмишън чрез дадена техника,а има и други които предлагат измъкване от същата техника...Борците например имат много събмишъни но не знаят че могат да ги използват като такива!
Вафен СС го е казал много точно-ако те съборят да търсиш изход.
Не може всяко БИ да има за приоритет събарянето на земята(с удар или захват) и да си мислиш че ти самия няма да бъдеш събарян-това е към Салвадор!Имах един приятел,който ми е разправял подобни неща от тренировките си по айкидо-на въпрос към сенсея(да не му казвам името) какво да прави като падне на земята,му се отговаряло:Не падай на земята!
Съжалявам че се отклонявам толкова от темата.
Конкретно към нея-ами няма защото е у-шу,а не ММА!Все едно да питаш защо няма граплинг в бокса?Въпреки че имам едни статийки тука за началния вариант на бокса...благодарение на Асен...