Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Граплинг подготовка в Ушу


 • Please log in to reply
В темата има 311 мнения

#21 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 27 май 2004 - 09:23

Няма значение кой какво тренира - всеки може да бъде съборен на земята. И ако тогава не знаеш какво да правиш жална ти майка. Добре звучи да не допуснеш да те съборят и да решиш нещата още докато сте прави, но всичко се случва, може да се спънеш или подхлъзнеш и още сума ти глупави неща, за които никой не се е сетил. Та не е оправдание, че стилът не работи на земята, защото не се стига дотам. То просто не е вярно.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#22 WaffenSS_

WaffenSS_
 • Гости

Публикувано: 27 май 2004 - 13:49

Е тва за изхода не го казах аз ама съм на това мнение. при единственото масово сбиване в което съм взимал дейно участие разбирайте много срещу мене в далечния 9ти клас се оказах на земята след удар с тенис ракета изотзад в главата. докато се обяснявам с единия пич и другите ме наобикалят изведнъж му праскам една яка махалка и веднага му се нахвърлих отгоре да го събарям много голяма грешка макар и успешна като тактика срещу един човек - в същия момент обаче друг направо с тенис ракетата една тежка тангра праас в тиквата. хубаво че главата ми изключително дебела и въпреки това бях почти припаднал за няква част от секундата и вече в следващия момент бях на 4 крака и гледам как двама се засилват да ме ритат в лицето а отзаде кво става не зная. усетих само няква топлина в гърба и отстрани- трява съм изял и 2-3 шута. е ако в тоя момент си мислите че някви граплинг или ММА техники ще ви отърват просто сте в голяма заблуда... аз голям късмет изкарах щото не успях да припадна съвсем. направих направо от нисък старт невероятен спринт като ги разблъсках тия отпреде само от засилката /страшен адреналин трява съм дигнал :) /единия се опита да ме спре ама успя само да ми раздере тениската. ако пичовете бяха малко по-опитни и веднага се бяха включили 2-3 да ме налагат направо бях за дроб-сърма готов. а те не бяха и няква особено тежка категория - аз тогава съм бил 77-78 кг а те почти всички бяха или колкото мене или по-леки.
та ако при повече от 1 човек се стигне до бой на земя и тия примерно 2 човека знаят кво правят направо звънете на 150. :up: да идват да ви прибират.
едно съседче подобна тайфа го бяха хванали и го карали на солниците специално да го бият. пича лежа 10 дена в болницата.
въобще при повече противници агресора трябва да си ти както в моя случай за да имаш шансове айде не казвам да ги биеш ама поне да се измъкнеш някак. а бой на земя трябва да не ти минава ИЗОООБЩО през акъла.

#23 WaffenSS_

WaffenSS_
 • Гости

Публикувано: 27 май 2004 - 13:55

а тука видях едно описание за прайд двубои.. тоя японец колкото и да е як може и да успее да се пази горе долу срещу 1 човек ама я да пуснат двама от неговия калибър отгоре му и да видиме дали пак ще лежи така на земята много се съмнявам.

#24 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 27 май 2004 - 14:13

Оня, не съм съгласен с теб. Пак прегледай дисциплините, които съм изброил и ще видиш, че много от тях не са състезателни и нямат никакви правилници! Освен това ми се струва, че изпускате един много важен момент. Стиловете са си стилове, но дори и в рамките на един стил има различни методики за подготовка, които се използват в отделните школи. Според мен именно методиката е това което определя нивото на подготовка и съответните умения, които се получават от практикуващите. Личните качества също не са за пренебрегване. :D

#25 salvador_

salvador_
 • Гости

Публикувано: 27 май 2004 - 14:44

Твърдо държа на недопускането да се падне при определени стилове. Чисто и прост в реална ситуация просто трябва да смениш стила т.е. /имаше някаде из форума подобно мнение / трябва да си комплексен. Кой те спира да прилагаш граплинг, щом можеш давай. Много ясно, че няма да се свиваш и да чакаш да ти изкарат бъбреците през ушите, независимо какъв стил тренираш.
Ами ако се загледате в формите на стиловете от у-шу / поне на по-известните/ къде според вас има форма легнал на земята? :up:
Супер съм съгласен с WaffenSS- бой на земята?????? -по-добре лека атлетика

#26 freak_

freak_
 • Гости

Публикувано: 27 май 2004 - 15:39

Абе пичове, тая тема е обсъждана във форума толкова много пъти и все едни и същи неща се повтарят. Колкото си по-комплексен, толкова по-големи шансове имаш и това нещо е факт, който продължава да се доказва. Не мога да разбера как може да има още хора, които го оспорват. Ония го е казвал и друг път: ако аз имам подготовка по grappling а ти не, ти ще си този, който лежи на земята, а аз ще съм този, който ти деформира черепната кутия по всевъзможни болезнени начини. Никой не е казал, че след като имаш grappling подготовка трабва веднага да полягваш. Grappling-а ти дава умения как да пазиш равновесие и да не падаш на земята и в същото време как да изваждаш другия от равновесие. "Ама то срещу повече противници било глупост" - ами то срещу повече противници всичко освен спринт и огнестрелно оръжие е глупост, тва значи ли, че не трябва да сте подготвени за бой на земята. Ами ако противника е един и се окажете долу и не знаете какво да правите, тогава знаете ли какво става, става месомелачка, ей това става. От личен опит го знам, въпреки че тренирам отскоро. Когато човек попадне в една такава непозната за него ситуция и изяде 3-4 здрави тупаника, нали се сещате какво става с психиката му и лошото е, че това е лавинообразен процес: колкото по-дълго продължава, толкова по силен става стреса за тебе и толкова повече окуражава ония, който ти размазва главата и просто от тук нататък изхода вярвам ви е ясен. Ама сега сигурно ще почнете да ме зарибявате с анти grappling техники и други мистики, чрез които не е възможно да бъдете съборени. Да ама не, колкото и да си добър на стандинг винаги ще се намери някой с добра grappling подготовка и тези твои консервативни убеждения могат да ти костват много. Така, че аз предпочитам да мога да се бия прав добре, ама като ме свалят долу да знам и там какво да правя, за да оцелея и за това си тренирам бой на земята, когато има възможност и когато ми се преподава. И вече го изпорвах даже и си стават нещата, защото аз съм жив и здрав с малки забележки естествено, ама другия въобще не е във форма ама хич даже.

#27 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 27 май 2004 - 18:10

в тоя дух колко време ще трябва на някои хора да се сетят бда погледнат по-далеч от носа си и да видят, че разделението на БИ-тата на ударни и хватови е модерен процес и е характерен само за Япония? "старото" джудо е имало удари, но Кано го прави спорт, от другата страна бокса го ограничават заради правилниците, заради популярността на карате идва кикбокса, който като ПРАВИЛНИК наследява пропуските на бокса, от спортното джудо тръгва самото и сродните ПРАВИЛНИЦИ, от другата страна е борбата, ограничена също от ПРАВИЛНИК и не-до-разбрана в Щатите и целия тоя голям коктейл сега се обединява от правилници в УСА, Бразил и Жапан, а никой не му иде на акъла, че тва е щот са най-рано тръгналите като комерсиални БИ-та и останали най-популярни - карате, джудо, бокс, борба... а през цялото време всички други БИ-та си стоят комплексни ма нема кой да види... та "граплинг" име насекъде, а вече кой кво прави си е негова работа...

Това мнение е редактирано от galio: 27 май 2004 - 18:17

... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#28 Onq

Onq
 • Дао
 • 2002 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:на майната си...
 • БИ:ГСБ

Публикувано: 27 май 2004 - 18:48

Аве аз стигнах до извода че повечето от вас си нямат понятие от т.нар. "бой на земя" и затова си го представят така,както звучи-бият се легнали!Ама ползвайте го тоя нет за други сайтове,не само даобг и се пообразовайте,че големи глупости пишете понякога!
Вафен,ако си имаше понятие от граплинг,ситуацията дето си я описал щеше да се развие по друг начин-1.нямаше да заставаш в центъра на групата,2.нямаше да се ОПИТВАШ,а щеше да го СЪБОРИШ,3.От партер щеше да ставаш много по-бързо(момента "гледам двама се засилват" няма да го има-ако имаш време за гледане използвай го за смяна на позицията,съответно няма да я има и "топлината в гърба"),4.нямаше да си оставяш уязвимите места открити...
Докторе,тва за правилниците беше в смисъл че в класическата няма атака към краката,в САМБО няма душене,в монголската борба няма партер и т.н. но идеята им е обща!Ако си тренирал един захватен стил достатъчно време и преминеш към друг,ще знаеш половината техники,но с нови приложения.А колкото и да ги гледам,над половината изброени са с правилник!
Салвадор,можеш да държиш много твърдо,ама само в залата!Там никой няма да тръгне да те събаря,щото стила не го изисква!Ако се сбиеш на улицата ВСЕКИ ше гледа да те събори,защото така ше му е по-удобно да те рита!И именно тогава ти няма да знаеш как да запазиш равновесие,щото никога не си се борил!Няма да знаеш как се събаря човек,с тегло 2 пъти повече от твоето!И посел идва момента със падането на земята...
Направете си експеримент-легнете на земята и станете отново,нормално както ставате всеки път.А сега си представете че в момента на изправянето пред вас има един нервен тип дето чака да ви ритне в кофата!А така!!!Никога няма да можете да се изправите!

#29 WaffenSS_

WaffenSS_
 • Гости

Публикувано: 28 май 2004 - 08:54

Оня то тва много отдавна беше ама опита който съм почерпил тогава си остава безценен!! Относно твоя коментар - аз не застанах в центъра на групата а всъщност като почнаха да ме заграждат и усетих че ше става лошо и веднага атакувах. върху пича се нахвърлих с намерение да пробия обръча. значи още тогава съм бил тактик!! :D :D много ясно си спомням как за секунда узря в решението за атака и в следващата почнах. ама хлапашка работа пък и малко гордост щото точно тоя се явяваше нещо като главатар и си викам аз ше го намачкам тоя педал... 2. аз кажи речи го бях съборил и тъкмо да го прасна бааам отзаде. при такъв удар когато си зашеметен и в партер не можеш да мислиш за никви уязвими места още повече че действието се развива много по-бързо отколкото на думи. и в цялото ти съзнание има само една животоспасяваща мисъл - бягаай!! а в изправянето просто бях божествен трява да знаеш :D имах чувството че на краката имам крила и в тоя момент и Бен Джонсън щеше да ми диша праха!!
в последствие колкото повече анализирах случката и се убеждавах че точно това събаряне бе основната ми грешка. и наистина голям късмет и дебелата глава ме спасиха.

Та значи поведението и боя на земя са изключително важни и то не за да се налита на борба при всяка схватка а защото от това може да ви зависи здравето и живота!!!

При единоборство добри умения в тази област могат да ти усигурят победа дори и срещу по як и тежък човек. Но при бой при с повече от 1 човек е лудост да разчиташ на тях. Може би и затова в много стилове не е застъпен широко този аспект щото ако си долу повече от 3-4 секунди и на 5 тата си вече мъртъв. Ако тренираш специално за двубои от типа на УФЦ и Прайд няма начин да не тренираш като луд всякакви борбени и ключови техники. При бой срещу повече противници обаче само удари и по възможност да са силни :wink: Ако паднеш на земята и са те наобиколили пичовете идва и друг много важен момент - нагласата да ти отпадат всякви задръжки и да знаеш че можеш да хапеш, драскаш, скубеш, бъркаш в очите и стискаш топки докато припадне.
винаги удряш първи и ако прецениш бягаш без да те е срам!! е, винаги можеш и да се върнеш ако ситуацията позволява и да използваш момента на изненадата и шашкането и с дивашки рев да се врежеш в тълпата като подаваш яки бичове и шутове наляво надясно.

Айде поздрави и ако темата не е съвсем на място ше извинявате и я местете ко трява!!

#30 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 28 май 2004 - 10:02

При единоборство добри умения в тази област могат да ти усигурят победа дори и срещу по як и тежък човек. Но при бой при с повече от 1 човек е лудост да разчиташ на тях.

Те по UFC-то ,цял живот се мъчат да се справят някакси с един човек, а ти работиш с/у няколко значи си напред с материала. Браво ,похвално!
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#31 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 28 май 2004 - 10:57

Защо ли повечето случки с много срещу един звучат основно "когато ме хванаха N човека ядох голям бой" или "когато се опитаха да ме хванат N човека успях да избягам" при N > 2. Не съм чул някой да е набил трима и повече човека наведнъж освен при някакво много щастливо стечение на обстоятелствата.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#32 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 28 май 2004 - 11:19

Понеже този материал е едно то най - смислените неща, които съм чел по тмата, ще си направя труда да го преведа, с надеждата, че ще е полезен :chinese:

Анти-граплинг синицюан

През ранните 80, повечето от занимаващите се с БИ живееха в сън, в свят на илюзии и мрак. Школи и майстори рекламираха мощни стилове, тайни техники, супер закаляване на тялото и умствени сили. Тези школи и "майстори" бяха, в тяхното мнозинство измамници с ниско или никакво ниво на умения. Те заблуждаваха хората, а много хора искат да бъдат заблуждавани - така ставаха нещата, така стават и сега. Търговия с илюзии, търговия с мечти. Тези школи продаваха идеята, че те притежават върховен стил, стил който ще даде възможност на обикновен човек да приключи конфронтацията с един удар или дори изобщо без удар. както при всеки хубав сън, при който се чувстваме толкова силни, че да не се страхуваме от нищо или никой - кофти е да се събудиш. Хората не искаха да погледнат реалността, не искаха да застанат лице в лице с истината за собствения им живот. Да ги викаш или дори да ги разтърсваш беше недостатъчно за тях - те имаха нужда да им плиснеш студена вода право в лицето. Кофата със студена вода дойде от един човек на име Грейси. Рорион Грейси.
както вероятно знаете, Рорион Грейси, един от синовете на легендарния Хелио Грейси замисли и създаде различен вид турнир, "Ultimate Fighting Championship" Замисълът беше да изпробва своето фамилно бразилско джу джуцу срещу други стилове. Бойците влизаха в клетка, нямаше времеви ограничения, правилата бяха сведени до минимум. Представител на фамилията беше Ройс Грейси и той се би срещу различни стилове, използвайки само своето BJJ и той не загуби битка. В света на бойните изкуства, където хората(по-голямата част от тях) тренираха по напълно нереалистичен начин, където спортисти като Бил Уолъс и Рон Ван Клиф бяха възприемани като примери за подражание, беше лесно за ройс Грейси буквално "да ги приземи". ройс Грейси показа на хората различен начин за водене на бой, при коъто сваляш противника на земята и там го довършваш или с удари или с ключове и душене. Ама чакайте малко - какво стана с тайните техники2 Със свръх силите? С умствения контрол? за кратко всички бяха толкова втрещени, че не говореха за това. След малко обаче, извиненията започнаха да се появяват, идвайки от хора, които не желаят да се събудят от своите сънища. Бяха твърде мързеливи за да се събудят. Някои от тях бяха приспани здраво от много велики "майстори". Животът е закачка - докато едни спят, други правят пачка! (Баси как го преведох - К.Т. :clown: )
След "отварянето на очите", което бяха първите UFC, хората осъзнаха, че трябва да правят нещо срещу граплерите като цяло, че трябва да намерят начини да избегнат свалянето на земята. Всяко съвременно бойно изкуство трябва да има арсенал от анти-граплерски техники и проблемът не е, че подобни системи са били недостъпни за широката публика, проблемът е, че тези системи толкова са се отдалечили от това, което са замислени да бъдат, толкова далеч от реалността на битката(което би следвало да е сърцевината на техния тренинг), а учителите толкова неподготвени, че е почти невъзможно да се намери учител, който да те запознае с анти-граплерски техники. Да вземем за пример тайдзицюан - има няколко "майстора", които пътешестват по света, провеждайки семинари. Някои от тях се опитват да събудят хората, но мнозинството се опитват да ги приспят. Те рекламират "традиционен" тайдзицюан, носят красиви дрешки, правят си красиви снимки, но не биха издържали и 10 секунди срещу бойци като Вандерлей Силва или Рикардо Арона. Те си изкарват хляба като заблуждават хората и ги карат да вярват във фантазии.
Но да се върнем към темата "анти-граплинг". Нека да се опитаме да анализираме някои от факторите, които позволяват ефективно да избегнем или да контрираме сваляне на земята.


За сега - толкоз. Ако смятате, че си струва, ще продължа. За по-нетърпеливите, които бързат да разберат кой е убиеца и дали ще се оженят на края :D - материалът е взет от www.xingyiquan.org

#33 WaffenSS_

WaffenSS_
 • Гости

Публикувано: 28 май 2004 - 14:52

ами мастер аз съм чувал за случаи когато един е бил 3-4 човека ама те са наистина мнооого голяма рядкост. ми тва е реалността. ти трябва да си наистина роден убиец за да се опраиш с 5-6 човека настървени да те намачкат и наритат. и дори и да си супер як, бърз, техничен и прочие пак трява да имаш страшен шанс за да ги биеш. много зависи кой е насреща разбира се.

#34 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 28 май 2004 - 15:03

Специално за Мастер ще разкажа няколко случки от България, една от Китай и една от Япония за бой с много хора срещу един. Анализите и коментарите от вас.
1. РАЗКАЗ
През турското робство в град Хисаря имало един феноменален борец на име Петко Пехливанина. На всички официално организирани борби побеждавал всички известни борци и българи и турци. Петко бил висок и красив българин с гордо излъчване и великолепни бойни качества. Той притежавал огромна физическа сила и можел с леко засилване да прескочи пет наредени един до друг вола. Пиел само изворна вода и се хранел с билки и плодове. Турците го мразели и веднъж му организирали засада за отмъщение. Нападнали го пет души турци въоръжени с ножове, твърдо решени да го убият. Само с юмруците си борецът убил на място трима от тях, а останалите двама полуосакатени успели панически да избягат от мястото на боя. Няма сведения дали българинът е бил наранен въобще!

2. РАЗКАЗ
Има един балканджия наш съвременник, от Асеновград за когото и досега се разказват легенди, но все истински. Казва се Георги Велев и той е създател на Българското бойно умение /наричано по-преди Български свободен бокс/. Говорят се разни неща как тичал по планините в "патешка позиция" с 20 килограмова раница на гърба пълна с камъни; как се разтягал във всякакви шпагати; с юмручни удари трошал макеварите и т.н. Преди години като по-млад боец, Велев обичал да се весели и отишъл на една сватба в провинцията. Сред сватбарите обаче имало и македонци, които като се напият започват да гледат на кръв. С други думи побойници /както се казва "за един сватба - за друг брадва"/. По едно време станало мелето и Велев подбал своите хора към автобуса, с който били дошли. Побойниците обаче ги последвали и напирали да влязат в автобуса за да донабият някого, когото си били "харесали". Тогава нашия човек застанал на вратата на автобуса и "вежливо ги отпращал" с къси юмручни удари. Паднал един, паднал втори, трети и така 6 души. Приятелите им обаче в един момент изтрезняли и забелязали, че падналите не стават за повторна атака! Тогава най-умния мъдро отбелязал :" - Абе я го оставете тоя използва някакъв чалъм /демек използва някакъв трик, майстор е нещо/" и тактично се оттеглили от полесражението, а нокаутираните постъпили в болница!

3.РАЗКАЗ
Един приятел на баща ми беше навремето тежкоатлет чукохвъргач - европейски шампион. По-късно стана и треньор в ЦСКА. Веднъж на стадиона, където тренирали хвърляне на копие с лекоатлетките жени , дошли един отбор /11 души/ футболисти, които започнали да се държат арогантно, да обиждат трениращите и да ги гонят от терена. Чукохвъргача /той никога не се е занимавал със бойни изкуства, но е много "лют" и "избухлив" характер/ им направил забележка и тогава всичките го нападнали вкупом с юмруци и ритници /с подковани обувки с бутони/. Сметката обаче им излязла без кръчмаря. Боеца нокаутирал трима и един му скочил отзад на гърба да го смъкне долу, но бил хванат за косата и тъшнат зверски в земята в безсъзнание. След това тълпата освирепяла , но и нашият освирепял - докопал едно тренировъчно копие с метален връх и разпрал на най-агресивния корема. Другите видяли, че работата става дебела и тръгнали да бягат, но духът вече бил изпуснат от бутилката - когото настигнел боецът с копието му го забивал отзад в задника за назидание и така напълнил две линейки с хора. Не го съдиха, защото му признаха , че е действувал при законна самоотбрана. После две седмици ходеше с бинтовани юмруци от ударите, които беше раздавал - все пак човекът не е тренирал с чували и макивари!

4.РАЗКАЗ
В Силистра преди години един здрав киокушинкаец на един събор го бяха нападнали група цигани към 27 човека. На помощ на нашия се притичват още двама души и тримата /главно каратиста/ пребиват близо 10 души сами. Останалите се разбягват.

5.РАЗКАЗ
Известния майстор на вътрешните стилове на У-Шу /Син-И, Па-Куа и Тай-Дзи/ Сун Лутан в едно село бил нападнат от въоръжената охрана. Той измъкнал от един плет дълга бамбукова пръчка и с нея повалил на земята повече от 35 души, като ги парализирал с удари във виталните точки!

6.РАЗКАЗ
Известния майстор Согаку Такеда /Дайто рю Айки-Джуджуцу/, който е един от учителите на Морихей Уешиба, веднъж се разхождал по една улица в Токио и се спречкал с някакви работници от един строеж. Понеже бил дребен на ръст нападателите го подценили и той хвърлил няколко души на земята и изкълчил на още няколко ръцете. Тогава голама група работници въоръжени с кирки, лопати и други подръчни оръжия го нападнали вкупом. Той изтеглил меча си , с който никога не се разделял и проправил просека в тълпата като посякъл надп 25 души, много от които смъртоносно! Самият той също бил наранен ,но не сериозно. След този случай властите му забранили да носи меч!

#35 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 28 май 2004 - 15:48

Бах мааму! Келнер - още една голема гроздова! :wooow:

#36 zenfreak

zenfreak

  пътник ____________________________

 • Дао
 • 48 мнения
 • БИ:У Вей

Публикувано: 28 май 2004 - 16:09

ХАХАХАХАХА
ХАХАХАХАХАХ
ХАХАХАХАХАХ

наистина се развеселих! Благодаря сърдечно!
Четенето на тези интересни случки бяха най-забавното прекараните 4-5 минути днес...

келнер, за мен минерална вода с лимон за вкус...

#37 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 28 май 2004 - 16:19

Ех, Докторе, нали това казвам, тези всичките случки са по-скоро изключение, а не правило.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#38 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 28 май 2004 - 16:43

Хич даже не са изключение, Master, само така ти се струва! Както беше писал преди години един кандидат-студент "През турското робство имало и жени войводи. Те се оправяли със стотина яки мъже, че и повече..." Граплинг, да видиш..... :wooow:

#39 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 28 май 2004 - 17:42

Коце, ще те спукам от бой на "Бутащи ръце"; на колко ракии си бе човек - сигурно хората са ти се видяли двойно повече?!? :confused: :D
Сега още две по-сериозни истории пак от турското робство:

1. РАЗКАЗ
Тази история е описана документално от покойния академик Николай Хайтов в книгата му "Хайдути".
Имало един войвода /съжалявам не му помня името/, когото турците упорито преследвали и веднъж изпратили потеря след него. Той без особенно да се притеснява от башибозука сам им направил засада и в боя заклал с ятаган 12 потераджий. В същата книга се говори и за един друг войвода, който побеждава в двубой известния бабаит Хаджи Дамба, който можел с ятаган да разсече магаре надве. Войводата използвал пробождаща техника /"ала франга"/ с ятагана и изненадал турския главорез в момента на замаха!

2.РАЗКАЗ
В Старозагорските кланета срещу българите, организирани от Сюлейман паша има един героичен и трагичен случай /избран от мен от стотиците други/. При голямото клане в една от църквите, където се били скрили над 2000 души; в защитата особенно се отличили двама братя, които бранели семействата си. Според очевидци единият от тях с голям овчарски нож /каракулак - подобен е на ятаган/ заклал 40 души от налитащия башибозук. Брат му също повалил доста хора. Макар, че и двамата загинали в неравната битка, с юначноста си двамата показали невероятно героичен дух!
Аз съм убеден, че макар и частица от този български борбен дух е останал все още у нас. Наше задължение е да го предадем на следващите поколения!!!

#40 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 28 май 2004 - 18:01

Такаааа, стига закачки - да продължим със сериозната част :chinese:


" Срещата с граплер не би трябвало да е проблем за син и - боеца, доколкото син и е стил, който концентрира по - голямата част от своята "огнева мощ" на къса дистанция. това не означава, че стилът пренебрегва дългата и средна дистанции, но обикновено син и - боеца ще се опита да проникне в защитата на своя противник, докато влизат на къса дистанция. Това, което бойци от други стилове се опитват да правят в тази ситуация е, да се опитват да избегнот хвърлянето, като се стараят да запазят безопасната дистанция. Тази концепция не е погрешна и има своите достойнства. Нека ги анализираме:
Преди всичко трябва да продължите да се движите, доколкото не желаете да влизате в блезък бой, тъй като смятате, че това е опасно. ОК, това е основателна гледна точка. но за да може да използвате тази тактика има едно много важно нещо, което не бива да забравяте: виа трябва да се осланяте на много добра система за придвижване. Аз познавам много добри син и бойци, които обаче се движат само по права линия - напред и назад. що се отнася до крачките - линейното придвижване напред и назад е основно - то се тренира продължително в две основни форми - джин туй лянхуан цюан и пи у син. Това е един от най-важните тренировъчни метода в син и цюан и само след като станеш способен да го използваш в бой ще започнеш да разбираш принципа за "непротивопоставяне на сила". по - късно ще се върна на линейното придвижване, но след като веднъж си усвоил линейната сила на напредване и отстъпване, която съществува в линейните крачки, вече може да започнеш с придвижването настрани, по диагонал или по дъга. Този вид тренировка на придвижване е, по мое мнение от най-голямо значение и всички майстори от най-високо ниво трябва да могат да се движат свободно във всяка посока. Вярно, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но ако вашата цел е бойната ефективност, то ще трябва да прекарате много време сами практикувайки придвижвания. Моля имайте пред вид, че в този случай аз предполагам, че син и - боецът е завършил своята основна подготовка и вече е усъвършенствал трите външни координации.
Един от недостатъците на тази концепция е, че вие имате ограничено пространство, което често се случва на улицата, в баровете или на подобни места. Вие няма да можете да се движите свободно на където си искате, на дори и да имате късмета да сте на открито място, не може да продължите да бягате до безкрайност. Имайки пред вид това, нека разгледаме следният сценарий:
Вие сте в претъпкан бар, навалица навсякъде. Отивате на бара за да си вземете текила и тръгвате да се обръщате за да се върнете на масата, където ви чака вашето момиче. Обръщайки се се сблъсквате с някой и разливате питие върху дрехите му. Той е голям(при положение, че съм 1,69 - те винаги са) силен и тъп. Вие се опитвате да говорите, но той иска да впечатли момичето до него. Атмосферата става натегната, работата почва да намирисва кофти. Като предпазна мярка, вие правите крачка назад, за да направите малко място между вас двамата и да се подготвите за евентуален бой. Но той ви притиска. Не може да отстъпите нито наляво, нито надясно, нито назад. Какво ще направите? Това е съвсем реалистичен сценарий, на който съм бил няколко пъти свидетел в Бразилия. Какво се случва :Съжалявам, ама закъснях за тренировка - после ще продължа.