Към съдържанието


Снимка

Нунчаку


 • Please log in to reply
В темата има 254 мнения

#41 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 23 септември 2005 - 10:10

Ето няколко обяснения за практиката с нунчаку, или поне както аз ги разбирам нещата...

Скорост - условно казано има три скорости на работа:
1. Най-бързата, която можете да постигнете за съответното упражнение (без да се изпопребиете сами). Трябва да се стремите, тази скорост да става, колкото се може по-бърза и по-бърза.
2. Най-бавната, която можете да постигнете за съответното движение, без да развалите траекторията. Тази скорост също трябва да става, колкото се може по-бавна. Тя е един от критериите за това, колко добре владеете нунчакуто.
3. Средна, или работна скорост - това е скоростта, с която работите, докато заучавате новите движения. Силно индивидуална е, но трябва да се ръководите от това, че при нови движения има не малко опастност да се ударите, за това тази скорот трябва да е такава, че при грешка и съответно удар, да не боли много и да не се осакатите... Тази скорост е сравнително постоянна.

За движенията с нунчаку - лично аз съм си направил следното разделение:
1. Удари - без коментар...
2. Смени - прехвърляне на нунчакуто от едната ръка в другата. Смените могат да са:
а) статични - от статично положение, примерно от някаква форма на гард се изпълнява дадената смяна и нунчакуто минава в другата ръка - отново в някаква форма на гард.
б) динамични - по време на изпълнение на някакво движение, нунчакуто преминава в другата ръка и се продължава с изпълнението на същото, или друго движение.
в) нека ги наречем смесени - от статично положение, след смяната се продължава с някакво движение, или обратното - от движение, след смяната се свършва в статично положение.
Друг вариант за разделение на смените е:
а) Ръката, която ще поеме нунчакуто чака на мястото на смяната, докато оръжието дойде при нея.
б) Ръката, която ще поеме нунчакуто отива на мястото на смяната точно в момента на смяната, нито по-рано, нито по-късно...
3. Движения, които ни помагат да развием усета си за нунчакуто - това са всичките врътки, или така наречени от мен - циркаджийски изпълнения, за които се сетите...
4. Има и няколко хвърляния на нунчакуто.

За по-нататък - стремете се, да навържете различните движения, които знаете в някаква последователност. В началото, нека това да е съзнателно, а после абсолютно свободно...

За битка с нунчаку - не вярвам, че по време на битка трябва да се сменя ръката (просто няма време за това), освен ако по някаква причина въпросната ръка, не бъде контузена и не може да се използва повече... Не вярвам, че в битка има място за каквито и да е врътки и други екстри от т.3. Нунчаку не се хвърля, освен ако нямаш още някакво оръжие, или не искаш да спечелиш няколко ценни секунди, за началния спринт на тактическото отстъпление (бягство)...

За шоуто - Всичко от т.3. и т.2., може и разни удари да вкарате на максимална скорост, но хората (които не са в час с това оръжие) много повече се впечатляват от разни врътки и смени... А за хвърляния - така може да се завърши демонстрацията, но само ако сте сигурни, че няма да оцелите някой, или че няма да счупите нещо smile.gif

Движение по време на работа с нунчаку - нека в началото да се практикува в статично положение - някаква неутрална позиция (хейкодачи), после нека да е в някаква форма на гард, а накрая нека да се движите (разхождате) напълно свободно. Също е добре да се въртите, обръщате в различни посоки и така нататък. Не вярвам, че подкачането/пружинирането (боксово, кикбоксово, каратиско...) има място в практиката нунчаку, но както писах някъде по-горе - кой както му е удобно и както го чувства - така да практикува...

Поради факта, че нунчаку е от рода на така наречениет "меки оръжия" - оръжия, които променят формата си, котролирането на неговата траектория има разни интересни тънкости. На първо място съществуват едни "мъртви точки", това са местата където нунчаку свършва даденото движение (най-често удар) и след контакта с мъртвата точка, съответното движение продължава по друга траектория. Тези "мъртви точки" задължително трябва да са в мека част на тялото (иначе боли и има голяма опастност от травма). Най-често използвани от мен са бицепс - от горе и от долу, рамо - малко над бицепса, бедро - и от двете страни, подмишницата, стъпалото и задника... По време на удар цялата сила би трябвало да е там където удряте, когато нунчакуто вече идва към вас, би трябвало постепенно да намалите силата и в мъртвата точка да има съвсем леко докосване, а понякога може да се направи и почти без докосване, това последното губи малко време, но е добре да се може. След удар, ако не се мине през мъртва точка, не може да има втори удар на пълна сила в същата посока, следващото движение трябва да е от т.3. и чак тогава отново може да последва удар. След удар без да се мине през мъртва точка, може да се удари на пълна сила в някаква друга траектория - примерно зад вас.

#42 shurly rey_

shurly rey_
 • Гости

Публикувано: 23 септември 2005 - 12:17

Въпрос към Bersek:
Не се включвах в летните срещи ,но да попитам за есента и зимата имате ли идея къде ще се събирате ?
Благодаря!  :yin-yang:

#43 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 23 септември 2005 - 15:39

Въпрос към Bersek:
Не се включвах в летните срещи ,но да попитам за есента и зимата имате ли идея къде ще се събирате ?
Благодаря!  :yin-yang:

<{POST_SNAPBACK}>

Имам една идея, но първо трябва да разбера какво ще е натоварването на графика в залата в Младост. Ако е свободно, ще се опитам да организирам нещо там.

#44 такедзо_

такедзо_
 • Гости

Публикувано: 23 септември 2005 - 22:52

Ако някой път минеш през София и имаш някой и друг свободен час, с удоволствие ще ти покажа каквото мога.

Онзи е бил абсолютен кретен (ще ме извинявате за клачиянския)! Знанията са, за да се предават, а не да се пазят, защото така съществува опасност, да се загубят...

напълно съм съгласен и ако ми остане малко време ще се замъкна до София за обмяна на опит. мерси за разбирането.

За битка с нунчаку - не вярвам, че по време на битка трябва да се сменя ръката (просто няма време за това), освен ако по някаква причина въпросната ръка, не бъде контузена и не може да се използва повече... Не вярвам, че в битка има място за каквито и да е врътки и други екстри от т.3.

а не смяташ ли че смяната на ръцете може да се използа за отклоняване на вниманието на евентуалния противник. аз съм разработил няколко движения в тази насока и когато ги изчистя достатъчно ще се радвам да ги покажа на групата ви.

#45 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 24 септември 2005 - 11:32

напълно съм съгласен и ако ми остане малко време ще се замъкна до София за обмяна на опит. мерси за разбирането.

<{POST_SNAPBACK}>

Заповядай.

а не смяташ ли че смяната на ръцете може да се използа за отклоняване на вниманието на евентуалния противник. аз съм разработил няколко движения в тази насока и когато ги изчистя достатъчно ще се радвам да ги покажа на групата ви.

<{POST_SNAPBACK}>

Не смятам, че в една битка (особено с оръжия) има толкова време, че да можеш да отвличаш вниманието на противника със смени. Иначе смени има достатъчно, като се видим, ще си показваме...  :up:

#46 Dragony

Dragony

  KISS

 • Дао
 • 315 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Kali / FMA, EHF

Публикувано: 24 септември 2005 - 12:19

Ба, какви смени, удри, удри, бой.. и край :evil: Ако имаш време да сменяш, начи имаш време и да удариш или да бягаш. И двете ми се струват по-разумни. Боя не го виждам като надлъгване с противника, а като.. надбиване :lol:
Аз водя по реките на кръвта ви
победите на вашите безсмъртия..

#47 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 24 септември 2005 - 12:28

Ба, какви смени, удри, удри, бой.. и край :evil: Ако имаш време да сменяш, начи имаш време и да удариш или да бягаш. И двете ми се струват по-разумни. Боя не го виждам като надлъгване с противника, а като.. надбиване :lol:

<{POST_SNAPBACK}>

Движенията с нунчаку не са единствено с бойно приложение, има и такива, които ти помагат, да си изградиш усет към оръжието. Все пак, на теория трябва да се научим, да чувстваме нунчаку като продължение на ръцете ни! Предполагам, че и при практикуването и с други оръжия е така...

Това мнение е редактирано от Bersek: 24 септември 2005 - 12:28


#48 Борислав

Борислав

  Химик

 • Дао
 • 335 мнения
 • Skype: borislovebg :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София, Видин
 • БИ:химия

Публикувано: 24 септември 2005 - 12:47

Врътките и номерата са подходящи според мен преди да е станал боя, за да покажеш на тоя пред тебе, че знаеш какво правиш. Аз лично бих предпочел да сплаша противника с някакви маймунджълъци, отколкото да го ударя. Всъщност, аз изобщо не смея да ударя някой с нунчакото, не знам какво ще му счупя.

#49 templar

templar

  Нов участник

 • Дао
 • 17 мнения
 • БИ:Taekwon-do ITF

Публикувано: 28 септември 2005 - 09:08

Снощи изнамерих една книжка от 90-те - от тези анонимните пиратски издания, около 70 страници, очевидно прекопирани от някакъв учебник или сайт. Казва се "Нунчаку" и има малко обяснения и картинки на захвати, стойки, блокове, удари, комбинации и 2 кати . Някой знае ли да е издавана друга литература за грухалката за ориз ?

#50 Sun Tzu

Sun Tzu
 • Дао
 • 425 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Студентски град
 • БИ:уморих се

Публикувано: 28 септември 2005 - 09:28

абе в библиотеката имаше 2 книжки по нунчакУ...едната мисля 70 другата 120 страници.не помня нищо повече за тях.пробва ли библиотеката?
"From quiet homes and first beginning,
Out to the undiscovered ends,
There's nothing worth the wear of winning,
But laughter and the love of friends." Hilaire Belloc

#51 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 28 септември 2005 - 14:54

Имам двечки книжчици - една на български и една на руски. Но от книга не става за учене, а само за идеи...

#52 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 03 октомври 2005 - 14:49

Въпрос към Bersek:
Не се включвах в летните срещи ,но да попитам за есента и зимата имате ли идея къде ще се събирате ?
Благодаря!  :yin-yang:

<{POST_SNAPBACK}>

Имам една идея, но първо трябва да разбера какво ще е натоварването на графика в залата в Младост. Ако е свободно, ще се опитам да организирам нещо там.

<{POST_SNAPBACK}>

Идеята ми е - неделя, от 16:15 до към 17 часа. Какво ще кажете по въпроса?

#53 Dragony

Dragony

  KISS

 • Дао
 • 315 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Kali / FMA, EHF

Публикувано: 03 октомври 2005 - 15:44

Принципно съм ЗА, ама чак в Младост, за 45 мин тренировка малко хора ще се навият май..
Аз водя по реките на кръвта ви
победите на вашите безсмъртия..

#54 shodan

shodan

  Немска овчарка

 • Кик-бокс
 • 711 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Kick Boxing, Kyokushinkai Karate

Публикувано: 03 октомври 2005 - 16:20

Важен е опита :up:
45 - 45 кой ти ги дава
А докато е що годе хубаво времето сме си в парка нали?

Това мнение е редактирано от shodan: 03 октомври 2005 - 16:20

След години
ще стане скалата дребен чакъл,
без да прекъсва
вечните метаморфози
на този променлив свят

#55 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 03 октомври 2005 - 21:15

Принципно съм ЗА, ама чак в Младост, за 45 мин тренировка малко хора ще се навият май..

<{POST_SNAPBACK}>

Важен е опита :up:
45 - 45 кой ти ги дава
А докато е що годе хубаво времето сме си в парка нали?

<{POST_SNAPBACK}>

Повече от това няма начин! Ако някой друг даде по-добра идея. А и ние реално въртим около час. Докато е хубаво времето ще сме в парка, но през зимата...  :wink:

#56 Darksorrow

Darksorrow
 • Дао
 • 246 мнения

Публикувано: 03 октомври 2005 - 22:27

Лично аз съм за и ще се опитвам да идвам, и то редовно.

#57 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 17 октомври 2005 - 21:30

Много студено стана! Времето вече не е подходящо за занимания с нунчаку на открито. Защото опасността от травми не трябва да се забравя. А щом са студени ръцете, шанса за контузия е доста по-голям.
Тренировките ще се провеждат в салона на 128 училище. Там съм и събота и неделя, като след края на една от тренировките ми мога да отделя около 45 минути. С други думи от около 16:15 до около 17 часа. Нека всеки си каже кой дем му е удобно по това време и да фиксираме времето на заниманието.

#58 shodan

shodan

  Немска овчарка

 • Кик-бокс
 • 711 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Kick Boxing, Kyokushinkai Karate

Публикувано: 17 октомври 2005 - 21:36

На мен лично ми е удобно в неделя
За жалост нямам възможност за събота :(
Ако ли не ще наваксам на пролет :wink:

Това мнение е редактирано от shodan: 17 октомври 2005 - 21:37

След години
ще стане скалата дребен чакъл,
без да прекъсва
вечните метаморфози
на този променлив свят

#59 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 17 октомври 2005 - 21:39

Още един глас за неделя! Очаквам други мнения...

#60 J`AIME LA VIE_

J`AIME LA VIE_
 • Гости

Публикувано: 18 октомври 2005 - 09:07

На мене ми е все тая  :D  Но понеже е 2 : 0 за неделя, може да ме броите за неделята  :up: