Към съдържанието


Снимка
- - - - -

За блокирането изобщо,и специално в Айкидо


 • Please log in to reply
В темата има 164 мнения

#1 MORIHEI4O

MORIHEI4O
 • Дао
 • 124 мнения

Публикувано: 22 ноември 2004 - 19:33

Преди време сенсеят ми маза: "Не разчитайте на това ,че с блок просто ще поместите удара ,и така ще се предпазите! Винаги минавайте в страни от линията на атаката!" Тогава аз бях почти толкова задръстен и неопитен колкото сега (тоест МНОООГО :D ) ,и попитах: "А защо в другите бойни изкуства блокират ?" (или нещо подобно). Тогава той каза: "Добрият блок МОРИХЕЙ4О най-смотан мой псевдоученико (което пак си беше похвала де ,щото сенсея ми е готин и винаги насърчава всички много старателно) винаги е с изместване на тялото!"
Напоследък отчаян от лошите си умения си помислих ,не мога ли правейки ирими , ирими-тенкан или тенкан(леле какви ги пиша :wooow: само тенкан не мога да направя освен ако не са се целили встрани от мен...или греша) ,които предполагам правя бавно (А КАКВА е горе-долу нормалната скорост?) да се подсигуря малко правейки и блок , преди да премина към същинската техника?
От друга страна аз никога май не съм блокирал и не съм на ясно тъй ,че светнете ме ,що е то блока по-експертно моля ви! А мислите ли,че "Добрият блок винаги е с изместване на тялото!"
За незапознатите с айкидо:1 ирими е минаване в страни от линията на атаката влизайки напред .
2 ирими-тенкан е минаване в страни от линията на атаката със завъртане и заставане до пртньора (абе ПРОТИВНИК сие ако е тъмно и ме стресне с не добри намерения :evil: )
И МНОГО ВАЖНО:Ако от написаното до тук излезе ,че сенсея ми нещо бърка значи не съм го разбрал ,запомнил или преразказал добре ,защото не ми и хрумва да си помисля ,че може да си помосля ,че моят сенсей греши. :D
По-лошото от това да НЕ СИ информиран
е да НЕ СИ ,но да мислиш,че СИ! -MORIHEI4O

http://www.dveri.bg/

http://www.pravoslavieto.com/

#2 Stan_

Stan_
 • Гости

Публикувано: 22 ноември 2004 - 20:18

Ако можеш да се отместиш от "линята на атаката" си е наи-добре щото му минаваш в "сляпата зона" (както казват в Сабаки карате) и лесно можеш да контрираш :up: . За нещастие това не става толкова лесно, на мене поне ми са е удавало срещу разни шматки, ама на мене са ми са се местели от линята на моита атака - че то маваши в ребрата, подсечки- мани, мани :kuku: . Но на практика си е трудно - двамата се дебнат, единя се върти ту наляво ту на дясно, финтират те с лоy кик и сетне кроше в главата, или ако е "граплер" ще и се хвърли към крака и докато се отместиш си на земята и оня ти е вкарал 2 кютека :kenshin: . Идеята ми е, че в бавен и "наужким" бои е лесно, на практика не. Аз си блокирам без да се местя и в повечето случеи отървам кожата,така че блока не винаги върви с "местене". Но не е лошо да се мести човек, например ако подлагаш(блокираш) десен прав малко отклон като застраховка да не ти мине удара през гарда не е излишна. Поуката е, че няма абсолютни правила, най- добре е да поиграеш спаринг срещу човек който удря и рита и срещу граплер и тогава ще решиш за местенето :yin-yang: .

#3 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 22 ноември 2004 - 21:09

зздрасти,

1. значи аз изцяло подкрепям твърдението, че "Добрият блок винаги е с изместване на тялото!". Друг е въпроса, че не винаги го мога и не винаги го правя, просто щото съм дебел и понякога отместването отнема повече ресурси, отколкото блокирането и ме мързи. Тежки удари с крак и срещу яки противници - няма как, опитвам се да се отместя.

2. Това за бавното не го схванах. В началото всички техники се правят бавно. Аз също започнах помалко да посещавам айкидо класове и като за дебил начинаещ ми се обяснява и показва мнооого бавно. А ако някой цели в страни от тебе, само ти прави мечешка услуга и го помоли да се цели по-добре, че да се научиш правилно да се пазиш. И в карате ги има кретени, дето целят натам, накъдето знаят, че ще им се отмести ръката след блока на опонента. Уж да помогнат, обаче не е правилно и нищо не става.

3. За скоростта на удара , или захвата не мога да ти помогна. От опита ми в карате мога само да те посъветвам да започнеш с партньора си практикуването на бавни удари и съответната защита и постепенно да увеличавате скоростта , докато се стигне до 100%. Избери си един-два прости удара с ръка и практикувай само тях. Така се прави и в карате. Не може да тренираш само защита срещу шомен учи и после да искаш да блокираш прав десен да речем.

#4 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 22 ноември 2004 - 21:51

В България всичко се прави наопаки. Айкидо техниката е надстройка на ударно-блоковата игра. Според мен не можеш да започнеш тренировки по БИ с айкидо /макар че аз точно така направих на времето, хехе/, а трябва да ги завършиш с него. Морихейчо, ако не си играл ударно-блокова игра, много ще е трудно да разбереш що е то блок. Затова Уешиба доколкото зная е изисквал данове в други бойни изкуства за да приеме някой за ученик. Не е било случайно.

#5 Iron Fist_

Iron Fist_
 • Гости

Публикувано: 23 ноември 2004 - 01:36

В България всичко се прави наопаки. Айкидо техниката е надстройка  на ударно-блоковата игра. Според мен не можеш да започнеш тренировки по БИ с айкидо /макар че аз точно така  направих на времето, хехе/, а трябва да ги завършиш с  него.  Морихейчо, ако не си играл ударно-блокова игра, много ще е трудно да разбереш що е  то блок. Затова Уешиба доколкото зная е изисквал данове в други бойни изкуства за да приеме някой за ученик. Не е било  случайно.

<{POST_SNAPBACK}>


Много добре :up:

Преди време сенсеят ми маза: "Не разчитайте на това ,че с блок просто ще поместите удара ,и така ще се предпазите! Винаги минавайте в страни от линията на атаката!"

Ако свариш да се изместиш е добър вариант, но много зависи кой е срещу тебе и как те атакува. Ако те атакува с ляво кроше или ляво маваши ,а ти вземеш ,че очакваш фронтална атака и се изместиш надясно нали се сещаш какъв ще е резултата :ninja:
Най-често срещу подготвен противник нямаш достатъчно време за преместване затова блокираш, подлагаш,понасяш и си ти наред ( това с понасянето не винаги действа)

Ся , срещу тоя измислен удар " Шомен учи" дето го правите в Айкидо , няма нужда от никакво преместване или блок. Всеки би си счупил ръката в главата ти тъй като удара попада точно в най-здравото място на главата.
Проблема обаче е ,че с шомен учи се атакува само на тренировка по Айкидо и никъде другаде така ,че хич не го взимай на сериозно.

Още нещо:
Я го питай твоя Сенсей къде се е учил да удря и колко време и ако ти каже ,че се е учил само в Айкидо си направи сам извода.
И накарай някой можещ да му пусне една атака , не много дълга , примерно - ляво кроше-десен лоукик да го видиш как ще се премести без блок :wooow:

#6 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 23 ноември 2004 - 01:52

абсолютно подкерпям Алцек.

#7 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 23 ноември 2004 - 09:37

Добрият блок [/color]МОРИХЕЙ4О най-смотан мой псевдоученико (което пак си беше похвала де ,щото сенсея ми е готин и винаги насърчава всички много старателно) винаги е с изместване на тялото!

<{POST_SNAPBACK}>

Ако нямаш време да се преместиш, тогава единствения ти шанс е да изместиш атаката от себе си с блок. Но понякога и само завъртане на тялото (това пак си е преместване) може много да помогне, така че дори да те достигне удара, да не те засегне сериозно. Пробвай да направиш спаринг с някой - ще научиш много неща от първа ръка :) Някои хора се дебнат и правят лъжливи атаки, за да предизвикат другия да се разкрие, има и такива дето тръгват като мечки насреща - пробвай и ще видиш на какво трябва да наблегнеш.

Ся , срещу тоя измислен удар " Шомен учи" дето го правите в Айкидо , няма нужда от никакво преместване или блок. Всеки би си счупил ръката в главата ти тъй като удара попада точно в най-здравото място на главата.
Проблема обаче е ,че с шомен учи се атакува само на тренировка по Айкидо и никъде другаде така ,че хич не го взимай на сериозно.

<{POST_SNAPBACK}>

Ако "измислената" атака е с нещо в ръка (бутилка например), тогава главата ти няма да се почувства много добре, дори да издържи :)
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#8 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 23 ноември 2004 - 17:17

по въпроса за отместването - аз точно затова започнах да посещавам айкидо, че местенето ми куца малко.

#9 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 23 ноември 2004 - 22:19

"За блокирането изобщо,и специално в АЙКИДО, Мога ли да блокирам минавайки в страни?"
Отговор в прав текст: можеш по принцип, но в 99% от случаите, които поне малко се доближават до реална атака, няма да успееш. Най-вероятно дори няма да видиш атаката, камо ли да я анализираш, камо ли да я блокираш, а за изместването да не говорим. Ако не вярваш опитай.
Сега ще дам мнение малко извън темата. В средите на бойните изкуства съществува въпроса дали блоковете изобщо са приложими. Ако някой се съмнява в това, препоръчвам му да издири произволна среща на професионалния боксьор в средна категория Дариус Микачевски. Той играе с много малко местене на торса и набляга изключително на блоковете с ръце при защитата. И други боксьори го правят, просто при него този стил на игра е особено характерен. Дариус беше шампион до преди 5-6 години, така че уменията му са вън от съмнение.

Това мнение е редактирано от Alcek: 23 ноември 2004 - 22:27


#10 Iron Fist_

Iron Fist_
 • Гости

Публикувано: 23 ноември 2004 - 23:38

Ако "измислената" атака е с нещо в ръка (бутилка например), тогава главата ти няма да се почувства много добре, дори да издържи :)

<{POST_SNAPBACK}>

Хе -хе, ако мислиш ,че не съм го пробвал...
Чупили са ми в тиквата 4 бутилки и няколко пепелника- стъклени и порцеланови - издържа !!! Разбира се всичко това не беше наведнъж ,а в различни случаи.
Обаче най-интересното е ,че въобще не съм си и помислял как се чувства главата ми - това можеш да си го помислиш само на тренировка , не и в бой.
Преди два месеца на един приятел му строшиха 4 бутилки за 2 минути и резултата беше само леко порязване и силно раздразнение.
Разбира се човек с човек не си прилича и всеки понася различно ( зависи колко ти е здрав врата) така ,че зависи от случая.

Отговора ми беше по-принцип за атака с празна ръка. Не си ли се замислял ,че когато има бутилка, палка ,гьостерица, и др. дистанцията се променя и техниката която си прилагал на празната ръка вече е много по-трудно изпълнима , в много случаи невъзможна. Дори една проста бутилка ти увеличава дистанцията с 15-на см. К'о ше каеш ,а?Да не говорим какъв е психологическия ефект ако не си имал подобен случай - прераства прогресивно във физически дефект :ninja: :wooow:

Между другото атаката ви е измислена защото дори и с бутилка никой не удря така както вие го правите.Ако вашата атака беше говореща то думите и биха били : " Айде ела ме хвани , ето ме на тепсия "

п.п. Морихейчо , пита ли сенсея си каквото те бях посъветвал ?

#11 thugelena_

thugelena_
 • Гости

Публикувано: 24 ноември 2004 - 08:39

В средите на бойните изкуства съществува въпроса дали блоковете изобщо са приложими.

Въпросът има смисъл да се дискутира дотогава, докато блоковете се разделят от ударите, което е глупаво.

#12 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 24 ноември 2004 - 08:45

Да не те цитирам изцяло...

<{POST_SNAPBACK}>

Атаката произлиза от същия удар с меч. А разликата в дистанцията се преодолява с крачка преди удара (отново преместване). Говоря за тренировките естествено. Инак не всеки ще ти даде такава атака, а и няма гаранция, че ще я усетиш навреме, за да реагираш. Най-малкото може бутилката или пепелника да те халосат отзад :wooow: Поздравления за дебелата ти глава - предполагам, че и други ще оцелеят, но предпочитам да не се стига до там :)
Към Alcek - не съм в час с бокса, но доколкото съм гледал, особено по-леките боксьори - те непрекъснато се движат и финтират с тяло. А и блоковете са им както се очаква - да отклонят удара (той се плъзва), не да му се противопоставят директно (това не ми прилича на блок). Може и да греша, нека ме поправят тези, които са наясно.
А удар с крак как се блокира? Според мен е най-добре да се дръпнеш, стига да успееш.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#13 valsodar

valsodar

  Скучаещ Дразнител

 • Дао
 • 1140 мнения
 • Skype: Dao_Valsodar :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:село София
 • БИ:Ай Чао, Джит-Кам-Го, MMS, SMS и ... SOS

Публикувано: 24 ноември 2004 - 09:46

Преди време сенсеят ми маза: "Не разчитайте на това ,че с блок просто ще поместите удара ,и така ще се предпазите! Винаги минавайте в страни от линията на атаката!"

Изцяло съм съгласен с идеята.
Ако опонента ти е по слабохилен, може и да не му блокираш, той сам ще се измори да се блъска в тебе.
Ама, я си представи че ти налети някое по-едрогабаритно развилняло се искърско говедо, блок ще ти помогне ли, ако стоиш на пътя му?
Ще те отнесе като куцо пиле мек домат.
Язък тогава, и за вдъхновенито и за наперената стойка на посрещащия атаката.
Дано поне "Пирогов" да му помогне! :D
Чела Маца книжки, как да трепе безконтактно мишки !

#14 BatGojko_

BatGojko_
 • Гости

Публикувано: 24 ноември 2004 - 13:17

Имам чувството, че понятието "Блок" се възприема само като твърдото движение, което пресреща атаката като сблъсък на два меча... В такъв случай, блокът няма гаранция, че ще помогне срещу силен удар (ритник). Всички сме виждали демонстрации, на които излиза един як японски чичко в бяло кимоно и с един ритник пречупва няколко бейзболни бухалки. Сигурен съм, че дори и ръцете на, коравия в главата :) Железен Юмрук, ще се огънат при такъв удар (който не вярва да гледа финалите в К1 за 2002 г).
Та, оттук съвсем естествено ми идва да повярвам на твърдението, че за добрият блок си трябва изместване на тялото. Накаде ще е то си зависи от конкретната ситуация. Блокът не се планува преди удара на противнка и в 99% от случаите не изглежда дори и на 50% от това, което правите в залата - важно е да се спази принципа. Блокът с изместване обикновено не е твърд, а мек. Той отвежда атаката или я прихваща преди да се е разгънала и да е придобила силата си. Преместването на тялото е с цел избягване, притискане, отвеждане и т.н. Не съм запознат от 1 лице с Айкидо и не мога да давам съвети там, но доколкото съм наблюдавал, преместването на тялото подготвя ефективната контраатака и ако него го няма не виждам как може да се прехвърли по-тежък от вас човек.
"Измисленият удар" не е чак толкова измислен - това е просто траектория, която служи на учениците да усвоят движенията на тялото си и да ги нагхаждат по тези на опонента си. Ако някой ученик, приема този удар за "оня удар" дето ще го удря... толкова по-змле за него.

#15 popai_

popai_
 • Гости

Публикувано: 24 ноември 2004 - 14:22

  Отговор в прав текст: можеш по принцип, но  в 99% от случаите, които поне малко се доближават до реална атака, няма да успееш. Най-вероятно дори няма да видиш атаката, камо ли  да я анализираш, камо ли да я блокираш, а за изместването  да  не говорим. Ако не вярваш опитай.

Ако мислиш да видиш атаката и после да я анализираш, камо ли да избереш с какво да я блокираш то ти си загубен тотално. Изместването ти спестява и време, и пространство, и усилия и печелиш с него. Напълно съм съглесен с BatGojko за "Блокът с изместване обикновено не е твърд, а мек. Той отвежда атаката или я прихваща преди да се е разгънала и да е придобила силата си. Преместването на тялото е с цел избягване, притискане, отвеждане и т.н. " Просто блока е началото на едно движение, което после прераства и се доразвива във времето и пространството...
За удара няма да коментирам - това го оставям на "по-вещите в занаята"...
Но мога само да кажа, че и това което споменава BatGojko "това е просто траектория, която служи на учениците да усвоят движенията на тялото си и да ги нагаждат по тези на опонента си. Ако някой ученик, приема този удар за "оня удар" дето ще го удря... толкова по-зле за него." е също част от нещата...
Но мисля, че в темата не е заложено да се обсъждат ударите/това е друга тема/...

#16 Ултимативен

Ултимативен

  Воин

 • Дао
 • 76 мнения
 • БИ:Бойно Изкуство

Публикувано: 24 ноември 2004 - 15:51

Морихейчо,

има много видове защити и най-добрата е успешната!

Но самия факт, че на някой му е хрумнало някога да се защитава по няколко начина говори сам по себе си.

Принцип: Ин в Ян и обратно (меко в твърдо и обратно), съответно отклоняващите траекторията блокове могат да са ударни- самопожертвователни или обхващащи и пренасочващи, а при засичащите е добре да спазваш принципа буквално (горна част на ходилото в бедро, юмрук в длан, длан в предмишница и т.н.)

Да избягаш от удура е относително понятие, ето някои отрицателни черти: 1во губиш енергия прекомерно 2ро може да се почустваш бягащия, който не може да се скрие 3то може по този начин да ти диктуват темпото и пространството.

Приимущество е да имаш по няколко начина за защита от всеки удар!

Освен това всяка защита почва с нападение и всяко нападение почва със защита. Определена твоя защита, диктува определена атака.

И преди всичко: най-добрата защита не е въпрос на техника, а на нагласа!
"Атакувай когато слънцето зад теб изпепелява очите на противника, а се защитавай потъвайки в дън земя където никой не може да те достигне!"
Поозъртай се, поуслушай се - пък чак тогава му мисли...

#17 Stan_

Stan_
 • Гости

Публикувано: 24 ноември 2004 - 17:10

Момчета струва ми се, че ако някои прави блок с преместване, тои никога не прави блок без преместване и обратно :confused: . Ами просто повечето хора правят и двата вида защита :wink: . Единя от проблемите е, че линята на атаката не е права, както ги рисуват по книгите (ляв прав да речем или маегери), а се разгръща настрани - ляв, десен, маегери с крачка, две крошета и маваши (изпитано на собствен гръб вчера :( ) и ако подскачаш настрани му налиташ на крошето или ритника. Много пускат левия прав еи така токато се чудят как да те нападнат, та обикновенно подлагане върши работа, а ако си бърз и се отклониш настрани и му вкараш кроше е още по добре :gangstah: .

#18 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 24 ноември 2004 - 18:58

За привържениците на "яките" блокове:

ръката е бърза, но лека. Там иди-дойди - най-добре да се отместиш, ама ако не стане и само блокираш може и да не е толкова фатално.

За ритници абсолютно подкрепям идеята за отместването. Специално за случая с искърските говеда :) : хвърлали са ме на 2 метра назад с преден ритник (мае гери) през доста як блок. Просто ръката е слаба и як блок срещу як шут = проблем. Неговят ритник помля и блок и всичко след него. Друго добиче , пак як преден ритник - този път отскочих настрани от силата на блока (долен помитащ блок - гедан барай). Блокирах, но той ритна толкова силно, че аз просто отскочих от крака му (блока беше като по книжка, та затова отскочих). Този път имах късмет, че блока наистина беше мнооого як. Добре де, питам аз, колко хора и в колко случаи са способни да блокират як шут по този начин? Знам, че някой ще ми каже "затова блъскай яка физическа и комбинирай с техника". Е да де, ама не всеки може и иска да става добитък. Пък и няма нужда в повечето случаи.

Затова наистина, ако може да се практикува отместване и може бе съчетано с блок срещу ритник - най-добре според мен.

Това мнение е редактирано от Han Omurtag: 24 ноември 2004 - 18:59


#19 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 24 ноември 2004 - 20:34

Popai, за да се осъществят всички прекрасни неща, за които говориш като "изместване, печелене на пространство, отвеждане" и т.н., първо трябва да разбереш какво и как лети към теб. Дори да го правиш интуитивно, анализът на траекторията си е АНАЛИЗ. Всичко друго ще доведе до хаотична реакция, която в болшинството от случаите ще е и неправилна. Сега стигнете до простичката идея, кое се мести по-бързо - един крайник, бил той ръка или крак или цялото тяло? При положение, че има хора които нанасят по 10 удара в секунда че и повече, за какво изместване говорим? Ще подскачаш като шевна машина във всички посоки? Просто не става.

#20 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 25 ноември 2004 - 09:08

Popai, за да се осъществят всички прекрасни неща, за които говориш като "изместване, печелене на пространство, отвеждане" и т.н., първо трябва да разбереш какво и как лети към теб. Дори да го правиш интуитивно, анализът на траекторията си е АНАЛИЗ. Всичко  друго ще доведе до хаотична реакция, която в болшинството от случаите ще е и неправилна. Сега стигнете до простичката идея, кое се  мести по-бързо - един крайник, бил той ръка или крак или цялото тяло? При положение, че има хора  които нанасят по 10 удара в секунда че и повече, за какво изместване говорим? Ще подскачаш като шевна машина във всички посоки? Просто не става.

<{POST_SNAPBACK}>

10 удара в секунда дали ще имат нужната сила и точност? Струва ми се малко съмнително. А и целта на тренировките е точно, за да няма хаотични реакции. Освен това не винаги е нужно да местиш цялото тяло, за да избегнеш някаква атака.
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!