Към съдържанието


Дискусия за мечове


 • Please log in to reply
В темата има 489 мнения

#21 Jynx

Jynx
 • Дао
 • 54 мнения
 • От:В. Търново
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 21 декември 2004 - 11:43

Момчета какво ще кажете за това:

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Тези остриета тотално ме разбиват!
Най-върховната прошка е тази, с която прощаваш на себе си. Защото простиш ли на себе си, значи си простил и на всички останали.

#22 Tatar

Tatar

  ГЕСЕР-ХАН

 • Дао
 • 166 мнения

Публикувано: 21 декември 2004 - 12:00

Браво ,Джинкс!!!Онзи меч с йероглифите е БУДИСТКИ,от КИТАЙ !
Ето и нещо монголо-татарско:
Качена снимка

#23 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 21 декември 2004 - 13:31

Тануки, тази двуостра катана, която си дал не е толкова странна, просто е по стар вариант на дайто и е свързана с правия двуостър меч кен или цуруги. За отбелязване е че горната заточка не отива до края , а е само да средата на острието. Тази форма улеснява както сеченето така и мушенето. Шотландските мечове, които си дал всъщност се водят шотландски палаш с гард тип "кошинчка" от 16-17 век; палаши са защото заточката на острието е само от едната страна като на сабя. Гальо, тези африканските ножове, особенно най-долния който е със сложна форма служат освен за ръкопашен бой също и за мятане като бумеранг и наистина са гадни инструменти за убиване! :evil: Мечовете катана и вакидзаши , които дава Джинкс са оригинални японски от 15-16 век и са от една руска книга "История на японския меч" /автора сега не мога да кажа името/, но книгата е много стойностна и дава много добра представа за материята, макар , че за технологиите малко се говори. Иначе бих искал да си ги лъскам с парцала тези мечове, проблема е , че реално пазарната им стойност е около 60-70 хиляди евро на парче !... Татар, тази книга кога е излязла - година?!? Гадина, мисля, че мечовете които даваш не са оригинали , а съвременни исторически копия изработени обаче по традиционната технология с коване, за това и цените са им такива - нито евтини , нито скъпи като антикварните. Антикварен оригинален японски меч примерно от 16-17 в. струва около 60 до 100 хиляди евро! Такова нещо може да се закупи на аукцион в Европа или САЩ. От Япония са забранени за изнасяне; даже има и проблеми със реплките изработени днес по традиционната технология! В САЩ има в момента около 350 хиляди оригинални японски мечове, конфискувани от американската армия по време на окупацията на Япония през Втората Световна война, а още толкова са били унищожени /претопени/от американците!.... :confused: Бих казал , че тези хора са истински идиоти - да унищожат такова богатство!
По отношение на качеството на стоманата /древни и съвременни/ не споделям напълно твоето мнение. Тези които са изработвани по старата технология да - древните /тези през периодите Камакура и Муромачи до Токугава - 16 в./ са по-добри според експертите. За това и мечовете се делят на "стари" и "нови" /тези след 16 век/. Но тези които са изработени от съвременни стомани /шведска, толедска и др./ без диплене и наковаване съвсем не им отстъпват, а в някои отношения са по-добри! Тук проблемът е друг; качеството на острието се определя не само от неговата здравина, еластичност, острота и други физически показатели. Не трябва да се изпуска от внимание и самия процес /който в старо време е бил свещенно дейстие/, както и духовната енергия която е влагал при изработването на меча майсторът ковач! Историята на даден меч също го прави ценен, така че трябва да се разграничават нещата. Иначе със съвременна реплика от толедска стомана ще ти отсека главата със същата лекота - разлика няма! :wooow:
Тук искам да дам някои практически съвети за колекционерите и притежателите на мечове и хладни оръжия:

Грижи, реставриране и съхранение на мечовете и другите хладни оръжия

1.Реставриране.Когато премахвате ръжда или петна това се извършва много внимателно с гравьорска игла и вълнен парцал, напоен с нафта. За полиране можете да използвате пуцинг или друга специална паста, но да се внимава да не съдържа разяждащи съставки или киселини. Всичко трябва да става ръчно, а полирането задължително да се извърши от специалист. Забравете за всякакви шмиргели, шкурка и груби полиршайби, които могат да увредят необратимо острието. Понякога при силно разядено от корозия острие е необходимо специално пасивиране, което се извършва по химичен път. Някои метални части подлежат също и на оксидиране , за което има множество рецепти.

2.Специални грижи. Никога не пипайте острието на меча с гола ръка - потта от ръцете има корозиращо действие. Не оставяйте меча на земята или във влажна и солена среда. Пазете острието от киселини и разяждащи метал течности. Мечовете се съхраняват в помещения със нормална влажност. Веднъж в месеца смазаното с оръжейна смазка или машинно масло острие се почиства от смазката с мека памучна кърпа, талкира се със специален тампон, за да обере влагата и отново тънко се смазва с подходяща четка. Мечовете могат и да се законсервират /ако не се ползват/ със грес или по-добре със оръжейна плътна смазка /гой/. Ако с мечовете се практикува , тези процедури се извършват след всяка тренировка. С меча никога не се секат твърди предмети и истинските майстори никога не срещат противниковото оръжие, а само противниковото тяло!... :yin-yang: Трябва да се внимава в ножницата да не попада прах, пясък или частици от шкурка или абразивни частици. За това при изготвянето на ножници се избягва те да се заглаждат със шкурка! ТАКЪВ ПРОПУСК МОЖЕ ДА УВРЕДИ БЕЗВЪЗВРАТНО ОСТРИЕТО! Мечовете се съхраняват на специална стойка или в калъф. Когато се пренасят от едно място на друго калъфът е задължителен. Той се изработва от кожа или дебел подходащ плат. Грижи трябва да се полагат и за остриетата от неръждаема стомана, защото и те потъмняват и се появяват петна. Старите остриета имат известна корозионна устойчивост, особенно ако са добре полирани /това се прави предимно зимно време/, но като цяло не са защитени от ръжда и трябват специални грижи.

В заключение ще дам един пример за добро съхраняване на един български меч от 14-15 в. открит зазидан в стена. На меча липсваше каквато и да е корозия, въпреки че беше престоял там няколко века. Бил е покрит с два пръста овча или козя лой и омотан в кожа /няколко слоя/ и завързан в стегнат вързоп. Българите са знаели как да съхраняват ценно оръжие!
При следващо влизане ще разкажа за един уникален китайски меч, за когото японците предлагаха 10 милиона долара , за да го изследват. Китайците им казаха, че и те имат космическа програма и учтиво им отказаха. Резултатът - изпратиха китайски космонафт в орбита!..... :chinese:

Това мнение е редактирано от Доктора: 21 декември 2004 - 13:39


#24 Tatar

Tatar

  ГЕСЕР-ХАН

 • Дао
 • 166 мнения

Публикувано: 21 декември 2004 - 13:45

Ами аз като казвам,че ДОКТОРЪТ е незаменим,хора се обиждат,цупят/та даже и самият ДОКТОР се нерви/-но,ето човекът Е ПРАВ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ---МЕЧЪТ Е ОТ ЯПОНИЯ,а не от Китай,както писах.Аз се подведох по надписа/който е будистки и е само на хандзъ,което е идентично в случая с китайски и японски-ако имаше китакана или хирагана-нямаше да се подведа/.
На конкретният въпрос на Доктора относно книгата:
http://www.armybook.com видях я в този сайт,нямам повече инфо за нея.
Живейте с орлите!/Ох,това беше от една друга тема :yin-yang: /.

#25 Тануки

Тануки

  Шеф на БФ по Борба за Жени в Кал

 • Дао
 • 193 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 21 декември 2004 - 15:24

Докторе, мечовете които пуснах по-горе са съвременни версии на историческите им оригинали, произвдство на американската фирма Колд Стййл (известни в БИ най-вече като организатори на демонстраци по Кали Арнис или Ескрима). Перфектно балансирани остриета, произведени от добра стомана - струват по няколкостотин долара парчето, което си е без пари в сравнение с оригиналите.

Това мнение е редактирано от Тануки: 21 декември 2004 - 15:28


#26 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 21 декември 2004 - 15:53

Относно индийските Талвари, Шамшири и прочие криви ниви...опааа, остриета:)-ми да ви разкажа и аз една история. Съкратен превод.
По време на колониалното владичество на Индия местните момчета ги вземат за войници на Британската колона-помощни войски (сипаи). При това им се издава точно същото оръжие, каквото и на британските/шотландски войници. Това включва и сабя, но по това време един от учителите по фехтовка в британската армия считал, че със сабя смъртоносна е само пронизващата атака, посичащата не сечала дълбоко. Представете си каква физиономия е направил, когато видял местните в битка да секат глави-със същите тия саби!
Реакцията му, между другото, много е напомняла на тази, която би проявил един съвременен майстор по бойни изкуства при вида на нова техника. Отивъл при тях и попитал:
"-Имате ли свой стил?
-Нямаме, сър! Не сме се учили на фехтовка досега!
-А знаете особен начин ан удряне ли?
-С ваше позовление, сър, удряме силно!"
Та така. Може да е малко оф-топик, но напомня, че ефекта не зависи само от оръжието...сигурен съм, че съвременните мечове са по-качествени като стомана от японските или скандинавските, но ако съвременен "мечоносец" се изправи срещу самурай или бьорсьорк (поздрави на Берсерка и Самурая :wooow: )...сещате се какъв ще е ефекта!
Снимки на английска пехотна сабя от 19-и век можете да намерите тук! :up: И си кажете дали линка ви е харесал! :D :wooow:

Това мнение е редактирано от Асен Г: 21 декември 2004 - 16:01

Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#27 Jynx

Jynx
 • Дао
 • 54 мнения
 • От:В. Търново
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 21 декември 2004 - 16:12

Докторе, не знам дали тези мечове са от някаква книга, но със сигурност са за продан. За по подробна информация вижте тук.
А междувременно ето ви още няколко красоти:

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

А това се намира в Националния Музей в Токио

Качена снимка
Направено е от Канемицу от Осафуне през декември 1359 година, период Намбокучо

Тази красота

Качена снимка
е направена от Норимицу от Осафуне през август 1447 година. Това е най-дългият меч в Япония, дължината му е 377 см.


Качена снимка
Това струва около 20000 долара
Най-върховната прошка е тази, с която прощаваш на себе си. Защото простиш ли на себе си, значи си простил и на всички останали.

#28 MeTaLoN_

MeTaLoN_
 • Гости

Публикувано: 21 декември 2004 - 20:34

Баси ... изтекоха ми лигите :( Това от "дискусия" се превърна в надпревара :huh:

#29 GADINA_

GADINA_
 • Гости

Публикувано: 21 декември 2004 - 23:06

Гадина, мисля, че мечовете които даваш не са оригинали , а съвременни исторически копия изработени обаче по традиционната технология с коване, за това и цените са им такива - нито евтини , нито скъпи като антикварните


Ако не бяха автентични нямаше да пускам линка.Май си голям специалист,щом само като си ги видял на снимка си разбрал,че не са оригинални. :D Ако някои се опита да прочете историята,която е написана за всеки меч ще му стане ясно.А това,че старите мечове струват около 60-100 хиляди евро е абсурд.Има и мечове с такива цени,но са малко.Дадените в страницата цени са съвсем нормални,даже се намират и по-евтини,само остриета например,които трябва да се реставрират.Аз лично мисля че цените са нормални,защото от средновековието са останали достатъчно мечове-все пак даста самураи са се подвизавали.А и повечето от теза мечове не са на някой страшно известен майстор,или не са принадлейали на някой шогун,за да струват 100 хиляди евро.А и някои от вас замисля ли се дали всички произведени катани са се ковали както Металон е написал-с молитви,за много време и тн?Не всички катани са с по няколко хиляди пласта и други подобни екстри-иначе как според вас са се ковали мечове за една армия от 5000(сравнително малка) човека да кажем?

#30 Xplosive_

Xplosive_
 • Гости

Публикувано: 22 декември 2004 - 00:03

Качена снимка
Качена снимка
Ето малко картинки до и от мен инфото което е дадено за тях е че са плод на школата на Мурамаса и ся молбата ми ако някой има повече информация за школите на Мурамаса и/или Масамуне (и картинки разбира се :D ) нека да постне нещо.

#31 Jynx

Jynx
 • Дао
 • 54 мнения
 • От:В. Търново
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 22 декември 2004 - 01:05

Ето ти един линк тук
Рових, рових и само това открих, сори... :(

Открих още нещо тук .Искрено се надявам да разбираш английски.
Най-върховната прошка е тази, с която прощаваш на себе си. Защото простиш ли на себе си, значи си простил и на всички останали.

#32 Tatar

Tatar

  ГЕСЕР-ХАН

 • Дао
 • 166 мнения

Публикувано: 22 декември 2004 - 07:58

Ето малко снаряжения и от другите предци на татарите-КУМАНИТЕ:
Качена снимка
Качена снимка

#33 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 22 декември 2004 - 09:52

Докторе, благодаря за инструкциите за съхраняване на оръжието. Надявам се скоро да се възползвам от тях :D .

1. В края на 16 век все по явни станали предимствата на подобните  на рапирата оръжия пред широкото острие на меча. В онези дни това е било популярното оръжие носено за самозащита (и поради тогавашните модни тенденции) от гражданите.

2. Това по-долу е грамаден европейски двуръчен меч. Изглежда вместо в ножница се е носел на рамото. За да го развъртиш както си трябва не е бил необходим финес кой знае какво умение, а главно физическа сила.

<{POST_SNAPBACK}>

1. Всъщност, основното предимство на рапирата е в това, че има по-добра пробивна способност срещу плетените ризници, носени от арабите поо време на Реконкистата и по-елегантен вид:). Според известният майстор на оръжието (не само фехтовка, освен в общия смисъл) Джон Силвър (аз му викам "английският Мусаши" :) ), рапирата е отстъпвала сериозно пред "военните" оръжия-например, посоченият от теб шотландски "широк" меч.

2. Носел се е на рамото-в ножница. Силата, необходима за използването му, е значителна, да, тук си прав. А техниката на фехтовката с него е била не по-малко развита, от тази на рапирата-и повече, ако се отчитат допълнителните възможности на оръжието. За справки погледни учебника на Талхофер, и след това имай предвид, че това далеч не изчерпва всички възможности... :chinese:


Предлагам да пообсъдим малко и как са се използвали оръжията. Снимки, както намекнах вече, всеки може да намери, като напише в търсачката за картинки на Гугъл "(име на страна)"+ "оръжия" (на английски). Пускайте само картинки от книги, които ги няма в мрежата, в момената страницата зарежда доста бавно...:)
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#34 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 22 декември 2004 - 11:50

1. Англиските мечове. Много зле за си били горките . Изливат желязото във форма, после коват острието. Има три калявания, първото във вода, второто в лед и третото във волска кръв (последното е за предовратяване на ръждясването). Не могат да се заточват особено добре и затова се разчита предимно на тежеста на меча.


Избрах този цитат, защото е много характерен. Всъщност не съм съгласен с него, защото гледах едно предаване за мечовете на келти ли, саксонци ли или шотландци, но даваха как са ковани мечовете на знатните благородници. Повярвай ми, далеч не беше изливане и коване. И казаха, че като твърдост, способност да държат острие и пр. са били по-добри от японските.

Та разграничението е евтини масови мечове и мечове за елита.
Представете си, че се сбиват две армии от по 20 хиляди души. Това значи, че ще трябват 40 000 меча. И половината от тях ще останат на бойното поле, ще бъдат счупени, ще бъдат повредени и пр. Никоя средновековна икономика няма да издържи да направи 40 000 шедьовъра. Да не говорим, че ако се поблъскат един в друг два, макар и най-хубави меча, пак ще се нащърбят. Та по тази причини военните масови мечове трябва да са евтини, лесно заменяеми, да не те е грижа какво ще стае с меча, а как да се биеш. По тази причина ВСИЧКИ масови мечове, били те европейски, японски, китайски и каквито и да е са били боклуци. Шедьоврите са принадлежали на владетели и благородници и в общия случай не а използвани за война. И може би всяка нация си е имала мечове шедьоври. Точно от там идват и легендите за "вълшебни мечове". Ми представете си една тумба пехотинци с най-прости мечове като в цитата от по-горе и срещу тях излиза някой благородник с истински меч и истински стоманени дспехи. Кво става - той с всеки удар разсича някого, чупи мечове а на него нищо не му става. Като добавим и по-добрата му подготовка - ето ви готова легендата за юнака, дето сам победил армия :D

#35 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 22 декември 2004 - 12:18

Шедьоврите са принадлежали на владетели и благородници и в общия случай не а използвани за война.

<{POST_SNAPBACK}>

Ами структурата на управление през Средновековието е
1 херцогство = 4 графства
1 графство = 4 баронства
Всеки барон е имал известно количество обикновенни благородници (нобили) под свое командване, включая и собствените си синове)
Та колко се получава войската на херцога - той самия плюс свитата си, 4 графа плюс свитата си, 16 барона плюс свитата си, неизвестен брой нобили. Въпреки неизвестния брой нобили и бройката на хората в 21-те свити, едва ли все пак се получава голяма армия. Трябва да се има в предвид, че Европа е все пак рядко населена, за разлика от Азия и паралели с големината на армите не е съвсем уместен. За какво написах всичко това, ами първо западните армии са били само от благородници, второ - знатните от тях заедно със своите свити заемат значителен процент от самата армия. Да се говори за набързо изковани мечове тип ширпотреба не е точно. Нито оръжието се е ковало в такива количества, нито пък всеки си е ковал нов меч, все пак има и наследство, награбени по време на война трофеи. Отделно не са почвали за всяка война да коват ново оръжие. Просто не са можели да обработват качествено стоманата и това си е. Затова и мечовете им са тежки. Защо нито японските, нито арабските са тежки? Запитай се и защо най-известната европейска школа за мечове е толедската - ами много просто, имали са допир с маврите и са усвоили туй-унуй. По-късно и другите се научават, ама вече не сме в Средновековието.
П.П. Всъщност едно от най-скъпите неща на средновековния войн е коня :wink:

#36 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 22 декември 2004 - 13:17

1. За какво написах всичко това, ами първо западните армии са били само от благородници, второ - знатните от тях заедно със своите свити заемат значителен процент от самата армия.

2. Просто не са можели да обработват качествено стоманата и това си е.

3. Затова и мечовете им са тежки. Защо нито японските, нито арабските са тежки?


4. П.П. Всъщност едно от най-скъпите неща на средновековния войн е коня  :wink:

<{POST_SNAPBACK}>

1. Само от благородници? И наемниците и стражата ли? Не, малко се изхвърли тук...армии от 1000-2000 човека са имали доста благородници, включително някои барони. А най-добре помисли и за историята на Византия-има много данни за числеността на византийските армии, най-малкото защото често се споменават в учебниците по българска история-често в стил "...и тогава император ХYZ вдигнал незнамсиколкохилядна войска и я изпратил срещу българите" ( с променлив успех :up: ). Това, което често не се споменава е, че по същото време Византия е държала два пъти повече войници да воюват срещу арабите...

2. Зависи от определението за термина "качествено". Определено не са ковели катани, но пък и не са им трябвали-постигали са аналогични резултати със собствените си...справки във викингските саги :up: .

3. Какво значи "тежки"? 4 килограма много ли са за двуръчен меч?
Ето ти статии за теглото на оръжията:
Мечове за една ръка-тегло
и
Двуръчни мечове-тегло.
Във втората статия обърни внимание на изчисленията за плътността. Сигурно можеш да смяташ в инчове, но за тези, които не могат-1 инч=2, 54 см:).
На мен лично ми се струват напълно нормални за употреба.

4. Абсолютно вярно-най-скъпи са конят и доспехите. Да ти пусна ли данни колко са стрували? Изключвам данните за офертата "X % от кралството за кон 1 брой!" -Лъвското сърце често е говорел, преди да мисли... :wooow:
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#37 Azzy_

Azzy_
 • Гости

Публикувано: 22 декември 2004 - 14:11

Подкрепям напълно Асен в последният му пост. Средновековната войска никога не се е състояла само от благородници. Те са представлявали ядрото на една войска - тежката конница, а останалите пешаци, стрелци, копиеносци, обоз се е набирала от селяните. До колкото съм чел в средновековието е имало само една воиска изцяло съставена от рицари-благородници тази на Тамплиерите.

Ето една статия за северно-европейските войни - саксонските рицари. Има подходящи картинки за да видите каква е била структурата на тяхните мечове. саксони


ПП. Имах някъде статия за масовото производство на мечове, но не мога да я намеря. Като я открия ще постна.

ППП. Обърнете внимание набиблиографията на горната статия.

Това мнение е редактирано от Azzy: 22 декември 2004 - 14:22


#38 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 22 декември 2004 - 14:55

1. Само от благородници? И наемниците и стражата ли? Не, малко се изхвърли тук...армии от 1000-2000 човека са имали доста благородници, включително някои барони. А най-добре помисли и за историята на Византия-има много данни за числеността на византийските армии, най-малкото защото често се споменават в учебниците по българска история-често в стил "...и тогава император ХYZ вдигнал незнамсиколкохилядна войска и я изпратил срещу българите" ( с променлив успех :up: ). Това, което често не се споменава е, че по същото време Византия е държала два пъти повече войници да воюват срещу арабите...

2. Зависи от определението за термина "качествено". Определено не са ковели катани, но пък и не са им трябвали-постигали са аналогични резултати със собствените си...справки във викингските саги.

3. Какво значи "тежки"? 4 килограма много ли са за двуръчен меч?
Ето ти статии за теглото на оръжията:
Мечове за една ръка-тегло
и
Двуръчни мечове-тегло.
Във втората статия обърни внимание на изчисленията за плътността. Сигурно можеш да смяташ в инчове, но за тези, които не могат-1 инч=2, 54 см.
На мен лично ми се струват напълно нормални за употреба.

4. Абсолютно вярно-най-скъпи са конят и доспехите. Да ти пусна ли данни колко са стрували? Изключвам данните за офертата "X % от кралството за кон 1 брой!" -Лъвското сърце често е говорел, преди да мисли... :wooow:

<{POST_SNAPBACK}>

1. Всъщност по кое време се появяват стражите не ми е съвсем известно, но едва ли са открай време. Някои барони са имали такива армии и доста голямо влияние, но някои. Имаше един такъв французин, спореше със леля си за наследството :)
Византия е империя, не можеш да сравняваш нейните ресурси с тези на западните кралства. А нейната нормална численост на армията е 6 000 души. Няма грешка, толкова са били :wooow: Ползвали са предимно наемници, нас са пращали срещу араби, араби срещу нас, както и разни номади (кумани, печенеги и т.н.) срещу всички. Византия дължи силата си на изгодните за нея договори и търговията. Всъщност в своя апогей при Българоубиеца армията й наброява 14 000. Запада е доста нароен по това време от враждуващи помежду си дребни феодали. Единствено Свещенната Римска империя е по-голямо образувания, на която уж всички са подчинени, ама предимно на книга. За ІV кръстоносен поход събират ограмна армия от 14 000 ;D и това от Фландрия (Белгия и Холандия), Германия и отчасти Франция и Англия. Рядко едно херцогство може да събере 2500-3000 души. Бе огромни армии. Изключение прави Англия, къде в армията участват и селяни, ама те не са се били с мечове, а с един клон, една връв и известен брой прави пръчки.
2. Ами да кажа някои нови неща, които научих. Значи закаляването във волска кръв се прави за карбонизация и азотизация (дали точно така се казва, не знам), тъй като в кръвта има много въглеводороди и азотни съединения. Това прави повърхността по-твърда и удобна за заточване. Турците пък практикували по-изродски начин за заточване, промушвали тялото на неверник, като си мислели, че по този начин волята на Аллах с влива в ятагана. По-късно с почнали да практикуват леко затопляне (около 500 градуса) и нагъване на острието за получаване на пластове от твърда стомана и мека.
3. Ела да правиш субури с лек шинай и ще разбереш, че 4 кг. си е доста тежко.
4. Ще ми интересно да чуя, знам, че някои са давали цялото си наследство за обучен боен кон.

#39 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 22 декември 2004 - 16:15

Просто не са можели да обработват качествено стоманата и това си е. Затова и мечовете им са тежки


В средновековието доста умения са загубени - това е вярно. Но е вярно също, че армиите са били далеч по-многобройни. Рицарят е бил нещо като танка в днешно време. А ти (бил си войник) знаеш ли какво става с танк, дето атакува окопи без пехота наоколо? Та в разпръснатия бой битката се е водела на отделни гнезда, по средата рицар, около него паплач, дет му пази на коня краката. Но армиите са били много по-големи. Наскоро гледах за прочута битка, дето английските стрелци размазали френските рицари. Ставаше дума за армия от няколко десетки хиляди. Мечът е станал тежък, защото е трябвало да сече броня, а е било по-евтино тя да се преодолее с тежък меч, отколкото със скъп и лек такъв. Всички конни народи са ползвали саби, а не мечове.

#40 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 22 декември 2004 - 16:49

Ами за големината на армиите, цифрите, които съм посочил, са консултирани с историк и бивш военен (всъщност специалността му е въоръжение). В битката на французите с англичаните може и да са участвали десетки хиляди, но по-горе съм написал, че английската армия е била единствената масова такава, но пък стрелците не са с меч, нали :) И друго, не се броят оръженосците и другата тилова подкрепа, щото остава иначе и проститутките да включим и армиите ще станат по 100 000 :P

Та в разпръснатия бой битката се е водела на отделни гнезда, по средата рицар, около него паплач, дет му пази на коня краката.

И каква е ползата от такъв рицар :confused: седи като паметник и се надява заслепи някой враг с лъснатата си броня : )
Всъщност силата на рицарите е като сформират едно ядро само от рицари и на висока скорост се понесат към другите. Не виждам как пешаци ще ги пазят, особено като са развили скорост ; )
А броня най-лесно се преодолява с нож :kuku: Всъщност последното изследване, което са направили англичаните, с възстановка на битката за която споменаваш, е, че бронята на французите е била твърде добра, за да бъде пронизана от стрела. Всъщност французите просто са подминали небрежно стрелците и се насочили към елита на англичаните, заради трофеите, щото на един голтак няма какво да му вземеш, а стрелците се възползвали от това и в гръб с ножките си взели своите трофеи :ninja:
Така или иначе производството на мечове не е било толкова масово, че да оправдава ниското качество и ако някой е имал по-добър, сигурно го е внесъл по второ направление.