Към съдържанието


Дискусия за мечове


 • Please log in to reply
В темата има 489 мнения

#41 Тануки

Тануки

  Шеф на БФ по Борба за Жени в Кал

 • Дао
 • 193 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 22 декември 2004 - 17:23

PAX, битката за която говорите се е състояла край селцето Аженкур на 25 октомври 1415. 6 хиляди французи срещу 9 хилядна английска армия. Според някой историци от тази битка започва залеза на рицарството. Тогава, кавалерийската атака на френските рицари (от две до три хиляди рицари) е спряна от английските стрелци с лъкове (които демонстрират предимствата на дългия тисов лък) в една теснина. Англичаните на Хенри 5 си направили палисади с остри колове и след всеки залп ги предвижвали напред, докато накрая се приближили достатъчно близо за прицелен огън (или средновековния му еквивалент).
Френските рицари не могли да използват сукрушителната мощ на кавалерийската атака - рицар до рицар на брониран кон с дълго копие, които преминават като горещ нож през масло през пехотата - когато бронирата грамада набере скорост е нямала спиране. Предварително спешените английски рицари (и без тежките си доспехи защото цяла нощ валяло и почвата била като блато) използвали хаоса на отстъпващата фенска кавалерия и се хвърлили да секат и кълцат бягащия враг. Без възможност да наберат ускорение тежките френски рицари лесно били сваляни с куки от конете си и мнозина паднали в плен. За разлика от "танк" отбранителните предимства на бронирания рицар на кон явно не са особенно големи. Със меч или каквото и да е. може би секира или нещо подобно са били по удачни в такава ситуация.

#42 nikodim petrov

nikodim petrov

  ησυχία

 • Дао
 • 936 мнения
 • Skype: nikodim_petrov :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Българско бранно умение

Публикувано: 22 декември 2004 - 17:55

П.П. Всъщност едно от най-скъпите неща на средновековния войн е коня  :wink:

<{POST_SNAPBACK}>

Съгласен..... :)
Но и бронята,комплект с въоражението на един боец е струвала колко цяло село..... :wink:
Поздрави
Никодима
Когато човек вижда себе си по-добър от другите, е нормално да осъжда и злослови !
Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

#43 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 22 декември 2004 - 18:50

Гадина, за цените не споря, а и не съм антиквар, а любител. Все пак в Япония няма толкова мечове по една важна причина ; по времето на Тойотоми Хидейоши, той издава една заповед да се разоръжи тотално населението и оръжие да остане само у професионалните войни - самураите. До тогава всички са имали - селяни , търговци, занаятчиии, монаси и т.н. Събраните мечове /около 500 000 броя/ са били претопени и от тях изработили клинци, гвоздеи, инструменти и сечива. Много ценни мечове за заминали още тогава, а по-късно това правят и американците както отбелязах по-горе. Така че в момента в Япония има не повече от няколко стотин хиляди меча, най-интересните са в музеите и в банковите трезори и са забранени за изнасяне извън страната! Оригиналите които са извън Япония са около 350 хиляди и повечето от тях са сравнително нови /наричат ги шингунто/ и са произведени преди около 100 години / само част от тях са по старата технология/! :yin-yang: Напиши нещо за твоя приятел от Пловдив, който изработва мечове и то доста добри според скромното ми мнение. От какъв вид стомана ги прави и по каква технология, ако не е тайна разбира се ?!? :sunny:

#44 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 22 декември 2004 - 21:14

Червени драконе,
ако не те интересуват точни цифри-екипировката (с коня) на един рицар струваше колкото 30 крави-цялото селско стадо...Ако те интересуват, ще ти ги намеря до ден-два.
Простолюдието не е ползвало мечове, а копия и кинжали най-често. Само по-богатите са имали парите за меч. В Англия, обаче, свободните хора са имали право да носят къс меч, така че явно са имали. При скандинавските народи въоръжението също се е определяло по-скоро от личните предпочитания, отколкото от други фактори-поне до Харолд Косматия:).
За числеността на армиите, ще трябва да погледна и аз:).
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#45 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 03 януари 2005 - 16:21

Съгласен.....
Но и бронята,комплект с въоражението на един боец е струвала колко цяло село.....
Поздрави
Никодима

<{POST_SNAPBACK}>

Ами това ми е идеята, не можеш да дадеш толкова много пари, пък меча ти да е евтин :kenshin:

Събраните мечове /около 500 000 броя/ са били претопени и от тях изработили клинци, гвоздеи, инструменти и сечива. Много ценни мечове за заминали още тогава, а по-късно това правят и американците както отбелязах по-горе. Т

<{POST_SNAPBACK}>

Това не ми изглежда логично, ценни мечове да са собственост на селяни :confused: , че и да ги претопят после. Аз ако събера една купчина мечове и видя, че някой от тях е по-добър от този дето притежавам, просто ще си ги разменя.

Простолюдието не е ползвало мечове, а копия и кинжали най-често. Само по-богатите са имали парите за меч. В Англия, обаче, свободните хора са имали право да носят къс меч, така че явно са имали.

<{POST_SNAPBACK}>

Ами то и аз имам право да се шляя из Европата, ама ....
Като цяло идеята ми беше, че не са чак такова масово производство, даже никак. Просто технологията е навлизала бавно в онези времена.

#46 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 04 януари 2005 - 17:23

Червения Дракон, преди забраната селяните са се снабдявали с мечове основно от мародерски акции след големи битки като са прибирали оръжията на убити самураи, а не трябва да забравяме че тази епоха се е наричала "Епоха на войника" / 13-15 в./ и е била изпълнена с граждански и междуособни войни , бунтове и възстания! Така че е имало достатъчен "материал" за конфискуване!.... :D

#47 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 05 януари 2005 - 10:05

Това добре, ама защо да са претопявали и хубавите образци?

#48 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 14 януари 2005 - 13:00

Очаквайте скоро в сайта но школа "Златен Дракон" / www.zlaten-drakon.com/ две нови статии : "Оръжията в японските бойни изкуства" и "Дзиен-Шу - изкуството на китайския меч". И във двете статии са представени подробности за мечовете и различни езотерични школи на фехтовката; някои за пръв път !!!.... :chinese: :yin-yang: :chinese:

#49 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 18 януари 2005 - 19:17

С удоволствие бих прочел нещо повече за китайските мечове и съответните стилове на Дзиен-Шу /"Изкуство с меч"/, тъй като тази информация е изключително оскъдна. Някой ако се е ровил повече в мрежата и е открил нещо полезно по въпроса, нека да го сподели?!? :yin-yang:

#50 Jynx

Jynx
 • Дао
 • 54 мнения
 • От:В. Търново
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 19 януари 2005 - 17:52

Докторе, относно въпроса ти за китайските мечове намерих нещичко на английски, тоест пълна информация за периода Кинг или не знам точно как правилно трябва да се каже на български...
Ето ти линка tuk.

Айде ще ровя още, дано намеря нещо по-подробно...
Ние айкодоките все пак не сме толкова лоши... :evil:
Най-върховната прошка е тази, с която прощаваш на себе си. Защото простиш ли на себе си, значи си простил и на всички останали.

#51 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 21 януари 2005 - 00:59

Наистина не сте :wooow: . Има даже и много приятни сред вас...:D.

Това мнение е редактирано от Асен Г: 21 януари 2005 - 01:00

Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#52 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 21 януари 2005 - 18:26

Джинкс, много благодаря, точно нещо такова търсех. При първа възможност ще върна жеста! :sunny: :yin-yang: :sunny:

Това мнение е редактирано от Доктора: 21 януари 2005 - 18:27


#53 Azzy_

Azzy_
 • Гости

Публикувано: 23 януари 2005 - 02:06

Ето още една статия за китайските мечове
китайски меч

и няколко широко разпространени заблуди относно тях
заблуди

Давам само линкове , защото нямам време сега да ги превеждам :up:

Ето още един доста подробен сайт
китайски мечове

Това мнение е редактирано от Azzy: 23 януари 2005 - 02:06


#54 Pushito_

Pushito_
 • Гости

Публикувано: 23 януари 2005 - 20:50

Следя тази тема с интерес и реших и аз да "дам своя принос" по темата. Слагам едно сайтче за закупуване на японски мечове и атрибути: *тук* . Нека някой който разбира да каже може ли да се купи нещо стойностно? Ако сайта не струва, съжелявам. Ако някои може да публикува сайт от който може да се купи нещо стойностно, нека го публикува, интересувам се информативно. Чао и ще продължа да следя темата с интерес.

Имам един въпрос... размера на катаната. Знам че се определя от височината на използващия. Така ли е, и ако да, аз съм 185см колко трябва да е дълга тази за мен?

Достатъчно е да напишеш мнението си веднъж - К.Т.

Това мнение е редактирано от К.Т.: 23 януари 2005 - 21:28


#55 Jynx

Jynx
 • Дао
 • 54 мнения
 • От:В. Търново
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 24 януари 2005 - 15:17

Хора понеже се спомена как да разпознаем истинския китайски меч, ето ви една прекрасна статия, как да разпознаем истинския японски меч, като статията е придружена с нагледни обяснения в снимков материал. Прочетете инфото ето tuk
Надявам се да ви хареса. Усмивки и поздрави :D
Най-върховната прошка е тази, с която прощаваш на себе си. Защото простиш ли на себе си, значи си простил и на всички останали.

#56 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2005 - 16:15

Катаните, които дава Пушито са изработени по старите японски и китайски /индийски/ технологии, но от съвременна висококачествена шведска стомана. Както е видно от тестовете остриетата нямат грешка! Цените също са атрактивни и приемливи 900 - 1200 щатски долара! Особенно сега при ниския долар това си е инвестиция и направо удар в десятката. Нормално една подобна катана от по-старо японско производство примерно 100 години назад струва около 40 - 50 хиляди евро!!!...Така, че за маниаци и колекционери си заслужава. Линковете,1 които Аззи дава също са много добри и съдържат редица интересни подлинкове, които трябва внимателно да се разгледат, особенно последния, където има няколко много важни статии по въпроса, включително експертни мнтения за сравнителен анализ между китайски и японски мечове!... :yin-yang:

Това мнение е редактирано от Доктора: 25 януари 2005 - 17:14


#57 Azzy_

Azzy_
 • Гости

Публикувано: 27 януари 2005 - 21:18

Радвам се, че този сайт ви хареса. Ще има и още........

Ето това например тук

Има къде да си изплакне човек окото, но това са съвременни мечове. Ако на някой му се занимава може да прочете похвалите от клиенти........

Това мнение е редактирано от Azzy: 27 януари 2005 - 22:08


#58 Azzy_

Azzy_
 • Гости

Публикувано: 28 януари 2005 - 00:12

Една интересна статия за меча показан и зползван при снимките на "Тигър и Дракон" тук

#59 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 28 януари 2005 - 15:50

Във връзка с качествата на остието на японските и китайски мечове давам две автентични истории от специалната литература:
През периода Едо /1600-1867 г./ известния ковач Сигетака изработвал мускети и мечове. Веднъж със свой меч той разсякъл ствола на един мускет, за да го тества. Много от неговите мечове и пушки били дарявани на различни храмове, какъвто бил обичая по това време. На мечовете майсторът се подписвал с името Оно Ханкей. В 1646 г. , при неизяснени обстоятелства, Сигетака загива на улицата в Едо /Токио/ от майсторски удар с меч, нанесен отдолу нагоре от дясното бедро до лявото рамо. /А.Г. Баженов. История японского меча, изд. "Атлант", Санкт-Петербург, 2001 /.
В японски документален филм от периода на Втората Световна война /1939-1945 г./ са заснети кадри, в които самурай разсича с меча си ствол на тежка картечница. Мечът вероятно е от старинния вид /кото/, които са изработвани до 16 век!.../Иван Лазаров. Меч и сабя. Оръжия на ранните номади 5-7 в., изд. "Ровита", В. Търново, 2003 г./. Има подобни тестове и с китайски мечове /вижте третия сайт препоръчван от Аззи, а също и форума за китайски мечове/. Анализити оставям на вас!....... :chinese: :yin-yang: :chinese:

#60 viktor_bozhikov

viktor_bozhikov
 • Дао
 • 28 мнения
 • БИ:Kendo

Публикувано: 29 януари 2005 - 08:38

Погледнете в руският интернет.Има доста материали по тази тема