Към съдържанието


- - - - -

Kлубове по тайдзицюан


  • Please log in to reply
В темата има 62 мнения

#61 Единак

Единак
  • Дао
  • 346 мнения

Публикувано: 09 януари 2015 - 13:43

Изместихме темата, ама .. хайде да продължим още малко.

 

Сигурно говоря много неразбрано, но аз изобщо не оспорвам изискването в Тай Чи на отпуснатоста, която цитираш. Да, тя е необходима, нещо повече - тя е задължителна.

 

Разбирам какво се опитваш да ми кажеш с описанието си на "генерирането на сила". Предполагам че заради това твърдиш че тялото трябва да е релаксирано, за да може "вълната"  на движението да стигне от центъра до всички крайни точки на тялото и да се прояви като Фа Дзин.

 

Това ли се опитваше да ми кажеш?

 

Ако съм те разбрал правилно и си опитвал да ми кажеш през цялото време точно това - пак ще кажа. Не смятам че това е правилно! Да, така учат майсторите. Да, това преподават във всички школи, но това според скромното ми мнение не е Тай Чи. Това е долнопробен фалшификат.

Който иска да намери истината, може да го направи, защото дори покрита тя прозира малко или повече. Жалко е само за онези които вярват безрезервно на учителите си и плащат с парите, усилията и времето от живота си за нещо напълно непотребно.

 

Но ... както казваше навремето един мой преподавател - Докато има говеда, ще има и касапи ...

 

 

п.п. Всички сме .. или сме били говеда, но важното е да не оставаме такива ...


Това мнение е редактирано от Единак: 09 януари 2015 - 13:48


#62 front

front
  • Дао
  • 314 мнения
  • Пол:Мъжки

Публикувано: 09 януари 2015 - 17:06

За фа дзин, да, нещо подобно, макар да не е точно вълна. Всичко следва спиралите в тялото. Основно ставите освобождават енергията една след друга в посоката, която искаме. Отделно силата, която отива в земята, се връща обратно като реакция на опората и също се добавя и насочва. Дантиен, за който го има, също се използва като тежест, за да добави още сила. И т.н. детайли. Основното е много рязкото освобождаване на енергия от ставите, от където идва и скоростта. А най-хубавото е, че няма нужда от подготовка и засилване. Работи от нулева дистанция.

 

Интересно ми е мнението ти за фалшификацията. Моето мнение е, че наистина лъжат много. Но не мисля, че принципите, които казват, са погрешни. По-точно, смятам, че има и такива хора, които казват наистина как стоят нещата. Това, което никога не казват, което също е разбираемо, е как се тренират тези неща.

 

Какво е твоето мерило за истинско таидзи? Конкретно ситуацията у нас в България ли визираш или принципно в световен мащаб? Има ли достатъчно известни майстори, които да практикуват тайдзи както ти го виждаш? Наистина ли смяташ, че грандмайсторите от различните стилове не практикуват истинско тайдзи?#63 Единак

Единак
  • Дао
  • 346 мнения

Публикувано: 10 януари 2015 - 10:29

Май оспамихме достатъчно темата, така че ако искаш да си поговорим по-обстойно за тия неща дай или да направим нова тема или пиши на лични. 

 

Тук ще опитам да отговоря по-накратко. 

Мисля че, фалшификацията идва от най-високите нива в световен мащаб. Идвали са и продължават да идват и у нас светила от световен мащаб. Показват и говорят същите неща, които показват и говорят и родните ни светила. 

 

Не се смятам за някакъв добър боец или разбирач от БИ. Има много хора, които са на светлинни години по-добри от мен и в умения и в разбирания за БИ, но разбирам Дао, защото съм го открил напълно самостоятелно за себе си. Затова мога да определя със сигурност дали едно нещо има нещо общо с Дао или не. Казват че в Тай Чи е заложено Дао.

Е, това Тай Чи на което учат, няма нищо общо с Дао, колкото и глупости да изговорят за Ин и Ян и за промените на не знам си що в не знам си що. С такива приказки могат да заблуждават хора, които не знаят нищо или знаят много, но не разбират нищо от Дао, но аз не съм сред тях. 

Между другото, маскировката е изключително добра. Много е дълго и сложно за обяснения, особено така през компа, но ще кажа, че формално погледнато отстрани като чиста форма истинското и неистинското Тай Чи са почти неразличими. Майсторите не лъжат за Принципите, но подвеждат с обясненията, с тълкуванията си. Не мога да твърдя че това става нарочно. Може просто и до самите тях знанието да е достигнало така изкривено и деформирано чрез предаването му от уста на уста, защото за да го предадеш истинско, трябва да го знаеш истинско, т.е. трябва да разбираш Дао наистина, а се съмнявам че всички майстори през поколенията са били такива.

Знам обаче, че това което се преподава не е истинско, въпреки че от него можеш да стигнеш до истинското, стига да познаваш Дао и да напаснеш нещата спрямо него, т.е. да си дойдат на правилните места. То е като грешно нареден пъзел. Частите са налице, но картината я няма. 

 

Не мога да кажа дали някой от "големите" знае или не знае истината. И да я знаеш, можеш много лесно да я измениш до преподавания фалшификат, но е възможно и да не я знаеш, просто да са те научили фалшиво .. 

Лично аз харесвам изпълненията на Чън Ю, макар че и в тях не виждам абсолютно всичко точно така, както смятам че трябва да бъде, но може и аз да го пропускам .. 

 

За Фа Дзина ...  

Не знам дали си пробвал да правиш такъв Фа Дзин за какъвто говориш и ако си пробвал, дали си го пробвал само на "сухо" (във въздуха) или си го пробвал и върху нещо твърдо и тежко например тежък боксов чувал или пък върху нещо тежко и налитащо ти, например силно залюлян към теб същия този боксов чувал. Ако не си ..., може да пробваш и да споделиш наблюденията си, но те предупреждавам че ефекта далеч няма да е такъв, какъвто очакваш и трябва много да внимаваш и да не се силиш много, щото като нищо може да си разкъсаш или преразтегнеш нещо. 

Аз съм се убедил от собствените си опити, че по тази методика т. нар. "Фа Дзин" има само когато плашиш мухите във въздуха. Решиш ли да го пробваш на нещо реално, може реално да се повредиш сам, вместо да повредиш това което искаш. 

То .. така си беше казал и един от майсторите (хайде да не му споменавам името .. че е за резил) като го бяха питали правил ли е опити да удря и троши нещо като прави такъв страхотен Фа Дзин. Та .. неговите думи бяха - Да не съм луд, нали ще се потроша ... 

 

Изводите са си за вас ...