Към съдържанието


Сериозна травма-коляно


 • Please log in to reply
В темата има 103 мнения

#1 ptd_

ptd_
 • Гости

Публикувано: 17 март 2005 - 22:58

Здравейте,

Положението е доста неприятно и ми трябва информация и помощ, ще съм ви много благодарен.

Ситуацията е следната: Преди 2 години/приблизително/ се получава изместване/ изваждане, дислокация/ на коляното. Преминава изключително леко, травмата не изглежда сериозна, за броени седмици/дни/ в домашни условия, се получава пълно възстановяване. И с нищо не напомня за себе си.

Но преди 4 месеца, отново се получава същата травма. Не от удар, а просто при движение, рязко. Кракът се гипсира и възстановява отново за по-малко от месец.

Преди 4 дена, при стречинг и статични упражнения за гъвкавост и баланс, се поражда болка, напомняща тази при възстановяването на самата травма преди време. Няма дислокация, само болка, пак не остра, но дикомфортна. При самите упражнения колената изпукват по 2 пъти, но това е в реда на нещата, нормално изпукване на стави./до колкото може да е нормално де/

Тези проблеми са породени, от слаби ставни връзки. Проблема е в ставите, които иначе са гъвкави, но слаби. Могат да се извършват без проблем всички необходими движения, но има едно такова опасение... че би могло нещо пак да стане. Като в момента/този ден/ отново няма болка при всякакви движения, дори и по резки. Травмата като такава, сякаш не пречи в ежедневието, а по-точно в спортната дейност.

Дайте съвет как да се процедира от тук на сетне. Аз мисля, че трябва да се отиде при специалисти, спортни лекари, които са много високо квалифицирани и да се направят пълни изследвания. Незадоволително е нивото на сегашния специалист, който също се счита добър, но не е спортен, което го прави не достатъчно компетентен. И вече да се взиме решение как ще се действа, след консултация и изследвания.

Възможно ли ви е да кажете: име, клиника, телефон, адрес?!

Друго нещо което ме интересува живо е, медикаменти, хранителни добавки, суплементи, които могат да помогнат в случая.

Също и режим, хранене, процедури в ежедневието и тренировка.


Благодаря ви предварително за отзивчивостта.
Поздрави!

п.п. Съобразете предложенията си с финансовото положение на българина. Възможности за разни високотехнологични и скъпи операции няма.

Подобни теми:
http://daobg.com/for...indpost&p=19859

#2 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 17 март 2005 - 23:36

за повечето неща не мога да помогна. смао един съвет за пукането.

Аз по принцип не съм привърженик на пукане на стави и се стремя да не го правя. Загрявай с тичане или нещо друго преди да почнеш упражненията, от които ти пукат ставите. Има разбира се лекари, които 'пукат' стави, но това е съвсем друга работа. На тренировки пукането не е добре.

#3 Thai_

Thai_
 • Гости

Публикувано: 18 март 2005 - 03:01

Тук има интересни идеи и виждания:

A study from Montreal shows that there is no evidence that stretching helps to prevent injuries, but it can help to make you a better athlete.

Lots of people think that stretching prevents injuries. Every time you exercise, your muscles are injured. When they heal, they shorten and are more likely to tear. Nobody has shown that stretching prevents injuries. Muscles and tendons tear when the force on them is greater than their inherent strength. Heavy resistance training, not stretching, strengthens muscles and makes them less likely to be torn.

If you're over 50, be careful because aging robs muscles of their springiness, making them more likely to tear. Competitive athletes need to stretch to makes muscles and tendons longer to generate a greater torque about a joint, so you can lift heavier, run faster, jump higher and throw further. Stretching should be done after warming up. Resting muscles are cold. Warming up raises muscle temperature to make them more pliable. Stretch no further than you can hold for a few seconds. Bouncing gives you a longer stretch, but can tear muscles. Only competitive athletes need to stretch further than they can hold for a few seconds.

I Shrier. Stretching before exercise does not reduce the risk of local muscle injury: A critical review of the clinical and basic science literature. Clinical Journal of Sport Medicine, 1999, Vol 9, Iss 4, pp 221-227.

Обърнете внимание на удебеления шрифт. А адресът е http://www.drmirkin....itness/8152.htm

Следва една интересна и доста добре издържана дискусия относно ползите и вредите от стретчинга http://www.biomech.c...icleID=51201058

прекалено дълга е, за да бъде поствана. В момента се провеждат нови изследвания.


поздрави


П.П. имам и материали на български, но не мога да ги пейстна по не чак толкова просто обясними причини. Ако има голям интерес мога да се опитам да кача нещо в нета, но не обещавам.

#4 цеко

цеко
 • Изпитателен Срок
 • 63 мнения

Публикувано: 18 март 2005 - 13:55

Скоро попаднах на материали от изследвания от последните години относно статичния стретчинг и вредата от него.

"разтягането" никога не трябва да е статично - даже и да изглежда такова,винаги има някакво фино движение било някаде.

Muscles and tendons tear when the force on them is greater than their inherent strength

ами ти така се получава - само трябва да усетиш до колко можеш да нарушиш структурата им БЕЗ да ги повреждаш.самото разтягане е образуването на микро пукнатини в мускулите и сухожилията,травма е когато станат макро пукнатини в структурата им.

При проблемите със ставите мисля че най-удачно е да се хванеш с Тай Чи стил Ян. Може и Чен, сигурно ще ти допадне повече.

не можеш да подходиш към тия неща като кък оздравителна гимнастика и да продължиш да се занимаваш с карате(ако се съди по това къде си активен).а да не говорим че е един вид легенда че таи дзи е оздравителна гимнастика - по добре само ци гун,щото от опит мога да ти кажа че даже и не чак толкова взискателните към гъвкавостта на краката стилове пак носят скрити "капанчета".
даи си малко почивка - за 2 седмици няма кой знае колко да заслабнеш или забравиш,или ако тернираш - тренираи много избирателно.

а тук идва и другия момент - хорат с скъсани минискуси - много,с преебани хрущяли които после по някакъв начин оправят - също се намират,с счупени кости - навсякаде,хора с обърнати лакти който спортуват активно(примерно познавам сенсеи по Айкидо с обръщан няколко пъти лакът),хора с операции...ама не познавам НИКОЙ който да има проблем с връзките на коляното и да е пълноценен спортист,и НИКОЙ който да се е възстановил напулно от такава травма - винаги им се налага или да не спортуват изобщо или тотално да сменят насоката.
Mortal danger is an effective antidote for fixed ideas.
Erwin Rommel

#5 MXM_

MXM_
 • Гости

Публикувано: 18 март 2005 - 13:56

Моите съвети са следните:

1. Не става ясно какво точно е увреждането? Какво разбираш под слаби връзки? В колянната става участват две кости (бедрена и пищял), има две вътрешни кръстни връзки, има и връзки около ставата, които укрепват ставната капсула и ограничават движенията в определен обем и посока. Има и менискуси.Дислокацията на коляното е изключително тежка травма и не може да мине и остане без последствия. Обикновено това значи, че има скъсана предна кръстна връзка, евентуално - странични, както и увреден менискус, евентуално костни частици (ставни мишки). Така, че първо разбери какво точно е увредено. Това се прави с ядрено-магнитен резонанс (това са меки тъкани и не се виждат на рентген) или/и с артроскопия - завират ти една миниатюрна камерка в коляното и виждат какво е положението.2. Ставата е проста механика - за да работи нормално, трябва структурата и да е възстановена - както я е проектирал Господ. Затова се правят реконструктивни операции, но гаранция 100% няма никъде.
3. Мазила от сорта на Фастум гел, Бен Гей и др. - могат временно да смекчат болката, но те НЕ ЛЕКУВАТ! Лекарства като хрущял от акула и други, които възстановяват (по-точно е да се каже спират разрушаването) хрущяла на ставните повърхности, помагат ако е повреден хрущяла и искаш да запазиш нещата. Ако не е увреден, няма смисъл да ги пиеш - няма да има ефект.
4. Инжекции от сорта на всички, които съдържат кортикостероиди според мен са престъпление при млади и здрави, активни хора. Те се правят само при вече възрастни баби, при тежки гонартрози, за да облекчат ситуацията временно, да може бабата да ходи. в дългосрочен план увреждат ставата.
5. За съжаление-ставите са нещо механично и тяхното състояние е пряко свързано с физическото натоварване. Ако имаш проблем ,колкото и да не искаш, трябва да намалиш тренировките докато оправиш проблема. Иначе става доживотен!

Моя съвет в практически план:

1. Разбери точно каква е повредата!
2. Не прави движения или натоварвания, които провокират болка. Ако усетиш болка - спри, или почни да правиш друго. Организма сам си казва какво може и какво - не.
3. Потърси съвет от специалист (ортопед със спортна насоченост), който да се ангажира с подходяща операция. Обикновените ортопеди се отличават от спортните по това, че за първите от тях спорта (особено професионалния) е "вреден". Те ще ти кажат да спреш да тренираш. Спортния ортопед ще ти даде някаква по-умерена и разумна алтернатива.
4. За София - известна спортна клиника е тази на проф. Шойлев в Дианабад. Не знам дали той лично оперира още, но преди беше специалист именно по коленна хирургия и е обучил добри ученици.
5. Междувременно - ползувай наколенки - стягаши - да стабилизират външно ставата, доколкото е възможно. (само по време на натоварване, не постоянно)
6. Карай колело - ще заздравиш мускулите около колянната става, така тя става по-стабилна.

Поздрави и успех!

#6 ptd_

ptd_
 • Гости

Публикувано: 18 март 2005 - 15:10

Благодаря за отзивчивостта! Ако има хора, които също могат да са полезни, моля.

Освен Дианабат, има ли други клиники и специалисти/ спортни/, които можете да ми препоръчате?. Някакви координати?

Относно колоезденето, аз знам, че на колоездачите, много им се увреждали колената. Бъркам ли?

#7 Grish0

Grish0
 • Дао
 • 135 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:България
 • БИ:Киокушин
 • Предишен прякор: karatekas

Публикувано: 19 март 2005 - 22:26

Ми кво да ви кажа и сьс мене е сьщото.Аз сам на 16години.Преди се оплаквах 4е ме болят колената, а те ми казваха 4е е от разтежа.Но аз все си мислех 4е е от фитнеса,тьй като ходих няколко месеца.В края на декември месец(2004) по4нах да се мажа сас един американски препарат и спрях дори фитнеса(но не и каратето) за да разбера дали ще има ефект.И наистина имаше.От него много ми минаха болките в колената,дори сега не ме болят(само при много голямо натоварване).Даже сега се мажа сас Артростоп за пьлно премахване на болките(ако има такива),защтото про4етох в едно списание 4е в него се сьдьржат 3-те най-важни сьставки за колената!!!

#8 freak_

freak_
 • Гости

Публикувано: 20 март 2005 - 12:56

http://krustni-vruzki.hit.bg/

#9 volk

volk
 • Дао
 • 232 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Varna... samo ponqkoga, sega mai sofia
 • БИ:TaeKwonDo

Публикувано: 20 март 2005 - 20:58

аз преди 7 години скъсах менискус и от тогава коляното ми е само източник на проблеми.

но, да обърна внимание на нещо което доста ми помага когато се напълни с течност. вземи си соев лецитин. доста евтин и се продава в практически всеки магазин за хранителни надбавки. едно от нещата, които прави е да подобрява "смазването" в ставите. забелязах че от него течността в ставите намалява най-бързо и се възстановявам най-бързо.
учим се да вървим...

#10 freak_

freak_
 • Гости

Публикувано: 20 март 2005 - 21:54

Оперирано ли ти е кояното? Скъсан менискус е много сериозна травма. Ако не е възстановен, както трябва се получава износване на колянната става и след време може да се наложи смяна на ставата, така че внимавай.

#11 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 21 март 2005 - 08:22

Скъсан менискус е много сериозна травма.

<{POST_SNAPBACK}>

Споко, от известно време не се води за сериозна. Операцията трае 15 мин. и е рутинна. (Чавдар Янков -футбол, го оперираха края на януари ,а в събота вкара гол)

от http://krustni-vruzki.hit.bg/  :  Кракът е обездвижен в следващите 3 дни и в коляното има дренаж. На третия ден вече можете да ходите с патерици

Абсолютно невярно ,ако говорим в сегашно време! Раздвижването започва още на другия ден , ВСЯКО ЗАБАВЯНЕ Е ФАТАЛНО за тези които искат да натоварват както преди. Всъщност операцията е лесната част, раздвижването е малко по-трудно .

от http://krustni-vruzki.hit.bg/ : Тази операция, поне на мен така ми беше обяснено, не се покрива от здравната каса, което ще рече, че трябва да си я заплатите от собствения джоб (честно казано и да се покриваше, най-вероятно отново щеше да се наложи да плащате). И тук важи принципът по-хубавото е по-скъпо, а именно операцията при др. Георгиев е най-скъпа (2700лв беше моят случай, отделно шина и отделно излследванията преди операцията, което ше рече грубо около 3000лв.) Доктор Андреев има по--ниска тарифа, не знам колко точно, но ми бяха казали, че е грубо казано на половина на тази на др. Георгиев., а др. Мазнейков е най-евтин, но имайте предвид качеството! Последната алтернатива е да се оперирате в Плевен при д-р Аспарухов, където цената е доста по-ниска - 1000 евро + 420 за абсорбиращи пирони по желание.

поема се от касата на 100%(+доп 150 до 200 лева за здравето на пациента :D ), пича са го одрали :angrrr:

Скъсан менискус е много сериозна травма. Ако не е възстановен, както трябва се получава износване на колянната става и след време може да се наложи смяна на ставата, така че внимавай.

<{POST_SNAPBACK}>

Износването на ставата се получава и със здрав менискус.При скъсан менискус парченца от него се защипват тук-там и правят проблеми.
Износването е друг проблем ,ама за него е писано достатъчно във форума.
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#12 ptd_

ptd_
 • Гости

Публикувано: 25 март 2005 - 21:34

Judoboy, мисля, че ти имаше координати на клники и специалисти в сферата на спорта. Би ли ми ги казал.

Мерси

#13 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 28 март 2005 - 08:12

Най-известната е в София кв. Дианабад в хотел Диана (не съм сигурен в х-л Диана 1 или в х-л Диана 2 ,но те са един до друг) авт. спирка на 88,94,102.
Виж и този линк :

  http://krustni-vruzki.hit.bg/ 

Общо взето е важно какво могат работещите там ,а не физическото местоположение. Голяма част от кадрите на медицинския център в Дианабад ,вече са на други места ,но пак има специалисти.
Също така важно е какво търсиш травматолог,хирург или рехабилитатор!


ПС. http://daobg.com/for...topic=398&st=15
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#14 bulwrest

bulwrest
 • Дао
 • 52 мнения
 • БИ:борба

Публикувано: 04 септември 2005 - 06:42

С риск да повторя някоя тема искам да ви попитам, какви упражнения мога да използвам за заздравяване на колената. Имам мисля халтави коленни стави и лесно ги усуквам. Скоро с един приятел се сборихме и си усуках едното коляно от съвсем леко движение. Как мога да ге заздравя?Редакция : разгледай нагоре. 

Рехабилитация на колянна става :
  http://www.physsport...5_96/jensen.htm


Това мнение е редактирано от Judoboy: 04 септември 2005 - 11:48


#15 Митоко

Митоко

  Боец на вражеска територия

 • Дао
 • 152 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Кьолн, Германия
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 04 септември 2005 - 11:31

И аз имам същия проблем, по наследство ми е :(
Пробвай с клекове, но с много малко килца (даже и без)...друго, което мода да ти препоръчам е бягане на пясък...ама аз нали съм си от Бс и на мен ми е лесно :)  Успех :!:
Тренирай по много, учи се от всеки, стани айкидо-пристрастен...

#16 Искрен_

Искрен_
 • Гости

Публикувано: 09 април 2006 - 18:10

Здравейте.
Доста часове прекарах в четене на форумчето и в търсене на необходимата за мен информация.
Изчетох всичко свързано с "травма" и "коляно", намерих много интересни и тревожни неща, както и отговори на някой от въпросите ми, но не и точно това което ме интересува.

На 23 години съм, занимавам се със спорт от 8 месеца, фитнес, карате, бягане.
Започнах с бягане (преди това изобщо не съм спортувал), мускулите на краката ми доста бързо свикнаха с натоварването, но поради липса на опит, не се съобразявах нито с какви обувки бягам, нито със загрявките.
След един от кросовете при студено време, се появиха болки в коляното ми.
Бях на ортопед, снимаха ми коляното, диагнозата беше "начални дегенеративни изменения" или с по-прости думи "начален стадии на шипове".
Човека възможно най-нахално ми каза, че от мен спортист няма да стане, което беше и една от причините да започна да тренирам.
За 2 седмици болките изсчезнаха напълно.
Последваха 6 месеца фитнес, карате, клекове с тежести, каране на колело, ритници и нямах никакви проблеми с коляното.
Откакто се стопли времето започнах да бягам отново, но доста по-активно отпреди.
3-4 пъти седмично, по 7 километра крос в рамките на 18-20 минути, а вечер на тренировки.
Бягах с платненки по много твърд, но равен терен.
3 седмици с този режим и болките се появиха отново, много по-слаби, но достатъчни за да не си позволявам да бягам.
Не изпитвам болка при клякане, резки движеня, извъртане, нито докато карам колело, просто някаква слабост/дразнение когато вървя.

Интересува ме дали сте съгласни с диагнозата на този "прочут" ортопед, доколко трябва да ме тревожи тя ако имам намерение да продължавам със спорта.
И всичко което според вас би ми било полезно за да избегна подобни ситуации.

Благодаря ви !

#17 Stan_

Stan_
 • Гости

Публикувано: 09 април 2006 - 20:48

Има няколко варианта - наи лесния е да отидеш при орто които разбира от спорт за 2-о мнение. Ако имаш $$ може да отидеш за магнитен резонанс на коляното и там ще се види "всичко". Щом клякаш,ходиш и играеш карате без болка вероятноста да е колянна връзка/менискус е минимална. Може би наи-честия проблем в тея ситуации е Осгуд-Шлатер - звучи страховито но отминава с времето, но това е "болест" при тиинеиджъри, а ти си превалил тая възраст. Тъи като бягането се използва в БИ за кардио и сваляне на килограми може просто да го замениш с бягане на тренанжор,колело,плуване,въже. Иначе е пълна простотия, да кажеш,че ако някои има болки в коляното от него не става спортист - все едно Павароти като го боли гърлото да му кажат,че от него певец не става :)

#18 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 11 април 2006 - 18:46

Прав е Стан.Моят съвет като човек патил и препатил-отиди не само при един,а при поне 3-ма специалисти за преглед.Кажи какво спотруваш и как-при съвпадане на две мнения-действай с препоръките.
Аз,собствено,съм с артороза на коляното-физиотерапия на всеки 3-4 месеца,Картилазин,никакви ритници и клякам със 150 кг.,подобрих си постиженията отпреди заболяването:).
Но не оставяй нещата така,защото ако е нещо по-серизоно може да се задълбочи и наистина да прекратиш спортната си кариера.С повече акъл и съвети с опитни спортни специалисти ще си тренираш спокойно до старини.
Успех!#19 Искрен_

Искрен_
 • Гости

Публикувано: 13 април 2006 - 10:23

Между другото, успоредно с болките, коляното започна да пука много често, понякога дори при по-леки движения.
Донякъде го свързвам с работата си понеже прекарвам по-голямата част от деня седнал, но ме тревожи защото преди не беше така.
Доколкото прочетох в останалите теми, от пукането на кости, ставите се изхабяват.

Ще се вслушам в съветите ви, ако има и други мнения ще се радвам да ги споделите.
Благодаря отново.

#20 Crazy lady

Crazy lady

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 13 мнения
 • От:Турция
 • БИ:SHITO-RYU, Grapling

Публикувано: 10 май 2006 - 14:08

Аз може би няма да съм ти много полезна. Реших да пиша понеже имам сходен проблем. Колената ми изпукват по време на загрявка (нормално). Тичам всеки ден + каране на колело по по-пресечен район болката не се появява всеки път. Тя ме побърква когато се боря с значително по-тежък партньор (в граплинга) или когато предпочета да тичам по асфалтови пътеки. При мен гадното е, че живея в блок без асансьор и често едва издържам да сляза. Да обикновено когато слизам по стълбите болката е нетърпима. Странното е, че по време на тренировките болката далеч не е толкова силна. Е, и аз щте опитам да потърся по-добър специалист (нашия доктор е пародия на такъв).
Има ли някой който да ми каже добре ли е да използвам ластична наколенка или това е излишно?
Предварително благодаря за съдействието! :)