Към съдържанието


- - - - -

Школи на Удан


 • Please log in to reply
В темата има 60 мнения

#1 Horhe_

Horhe_
 • Гости

Публикувано: 25 април 2005 - 12:12

Здравейте! Бих искал да ви попитам за вашето мнение за следните две школи:

http://www.wudangqi.com/
и
http://www.wudang-ku...om/workshop.htm

Питам тъй като съм замислил след някоия друга година да отида там да уча, но знам, че такъв вид школи (не само Удански но и Шаолински) много често са просто машини за пари, и не те научават на почти нишо.

#2 цеко

цеко
 • Изпитателен Срок
 • 63 мнения

Публикувано: 25 април 2005 - 16:30

по добре не се подлъгваи на такива реклами.наи добре намери някой които в момента е в китаи и там с рекомендации си намери нещо.
а защо точно там?столичен регион,селца някакви...на всякаде може да се намери маистор някакъв

Редакция: По-добре не се подлъгвай от такива реклами. Най-добре намери някой, които в момента е в Китай и там с препоръки си намери нещо.
А защо точно там? Столичен регион, селца някакви...на всякъде може да се намери майстор някакъв.
Ще ме прощаваш, ама много се издразних на думата рекомендации , та реших да ти пооправя малко текста. Толкова ли е трудно, да се пише поне горе-долу правилно и да се използват български думички :confused:

Това мнение е редактирано от red dragon: 29 април 2005 - 10:03

Mortal danger is an effective antidote for fixed ideas.
Erwin Rommel

#3 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 25 април 2005 - 17:44

Може и да не ходите до Китай или Тибет за да научите някой традиционен стил на У-Шу. Тук в България също има достатъчно майстори. Проблема обаче не е в майсторите, а в некадърните ученици и най-вече в "дървените философи", които не тренират сериозно , а само си търсят оправдания и повод за философстване. Например случаят с Цеко /известен преди като Джихадчо/ е точно такъв! На мястото на Владимир Гудим , при когото в момента тренира въпросното лице, бих го отстранил незабавно от занимания! Такъв и в Тибет да отиде , и на Марс да учи - пак ще е същия резултат. От всяко дърво свирка не става! Една от задачите на учителя по бойни изкуства е да селектира веднага, още в началото негодните ученици и да ги отстранява, за да не си губи времето с тях; своето , а и тяхното..... :chinese: :yin-yang: :chinese:

#4 Horhe_

Horhe_
 • Гости

Публикувано: 25 април 2005 - 20:12

Искам да отида до такова място защото съм решил да се занимавам с БИ цял живот. Иначе по настояще тренирам при Георги Деничин и съм много доволен, но аз искам да уча не само Тай Джи. Също така, Даоската философия много ми допада, и мисля че там би било добро място да започна едно 'сериозно' обучение. Под сериозно имам предвид само това да правя и да не се занимавам с нищо останало, което за мен е невъзможно да направя, поне за сега. А и планирам евентуално да ходя там вече като съм поработил малко и съм направил някакви пари. Иначе, ако мога по някакъв начин да намеря майстор в Китай, а може и тук в България, но се съмнявам че има такъв, който би се занимавал само с мене, няма да има нужда да ходя в тези школи. Както и да е, мерси за ваще мнения.

#5 salvador_

salvador_
 • Гости

Публикувано: 26 април 2005 - 09:18

Ооо пич.... много амбиция. По-полека пък ако стане стане. Като не- здраве :D .
ПС. Те Китайските майстори само такива като теб чакат с понасъбрани парички пък да видиш тогава изкуство. Най-лесно се взимат пари от бели европейци в китай. Но пак ти казвам МНОООООООООго амбиция не е на добре.
Хай със здраве :up:

Това мнение е редактирано от salvador: 26 април 2005 - 09:21


#6 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 26 април 2005 - 19:06

Понеже спомена за даоските практики, ще ти кажа една моя любима китайска сентенция: "МАЛКИЯТ ОТШЕЛНИК ЖИВЕЕ В ПЛАНИНАТА А ГОЛЕМИЯ В ГРАДА"..... :chinese: Надявам се след време да го проумееш; това е много дълбока и мъдра мисъл. :yin-yang:

#7 Horhe_

Horhe_
 • Гости

Публикувано: 26 април 2005 - 20:48

Разбирам какво искаш да ми кажеш.
Не казвам, че 100% трябва да ходя в Китай или някоя друга такава държава да се уча, може и тука в България, но мисълта ми е, че много се съмнявам в България да има майстор на такова ниво който би се занимавал с такова нещо.

#8 salvador_

salvador_
 • Гости

Публикувано: 27 април 2005 - 08:21

Хм..... а ти мислиш ли ,че си достоен ученик?
Не се заблуждавай МАЙСТОРА ИЗБИРА УЧЕНИКА ,А не обратно?
Ако си мислиш, че като цъфнеш пред вратата с малко кинти в джоба и майстора ще припадне от кеф, че те вижда дълбоко се лъжеш / А всъщност може и да припадне като ти види мерака да си плащаш. Най-много да те и покаже някъв бъзик дето да си хили отсрани после и толкоз/.
Освен ако не те хареса.
Всички в тоя форум искат да се учат от някой много добър майстор, но са единици тея които заслужават да се учат при добър майстор.
Хай пак със здраве :up:

#9 Horhe_

Horhe_
 • Гости

Публикувано: 27 април 2005 - 18:56

Знам, че в тия две школи ако им цъфна с пари ще ме приемат, дори и за нищо да не ставам. Те са ми нещо като краен вариант. А и за такъв вид подготовка ще мисля едва след няколко години, когато вече имам изградена някаква основа. А дали съм достоен ученик или не, единствения начин е да се пробва. Ако стане - стане. Ако не - здраве да е. :)

#10 BatGojko_

BatGojko_
 • Гости

Публикувано: 28 април 2005 - 17:01

Ийп Ман, май беше казал, че "Няма слаби ученици, има слаби учители", така че ако имаш достатъчно желание и попаднеш на верния учител имаш шанс. Колкото до школите - не знам нищо за тях, твърде са далеч :)

#11 Horhe_

Horhe_
 • Гости

Публикувано: 28 април 2005 - 20:49

Споменавайки тези школи аз не се оплаквам от моя учител, напротив, аз съм много доволен от него. Просто има неща на който той не може да ме научи поради простата причина че не ги знае и не ги е учил, в което няма нищо лошо и отрицателно. Ако си намеря човек тук в България който да ме научи на нещата, който искам да знам, много ясно че ще остана тук и няма да бия път до другия край на света, а и на всичкото отгоре да им плащам луди пари.

#12 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 29 април 2005 - 11:49

Преди две години от Българската федерация по У-Шу /БФУШУ/ бяхме организирали семинар по Тай-Дзи-Цюан /Удан Тай-Дзи/ с майстора Дан Дохърти от Англия. Той е живял 9 години в Хонг Конг, където е работил като полицай и е тренирал бойни изкуства. Посещавал е също многократно Китай и се е срещал с различни майстори, включително и от манастирите в планината Удан. Дан Дохърти е шампион на свободни двубои в Сингапур, където в тежка категория използвайки прийомите на Тай-Дзи-Цюан е нокаутирал опонента си / тежък 130 кг./ от стила на У-Шу - "Петте предци". Негов учител в Тай-Дзи-Цюан е известния учител Чън Тинхун от Хонг Конг. За своето посещение в Удан той сподели следното: Отивайки там се е срещнал с ръководителите на школата и е помолил за демонстрация. Било му отговорено така - малка демонстрация - 100 $ ; средна - 200 $ и голяма 500 $! :wooow: Той поискал голяма демонстрация. В продължение на 2-3 часа му били показвани само форми /таолу/ и нищо друго! Тогава той помолил за тест със "бутащи ръце"/туй-шоу"/. Казали му да почака, тъй като в момента щели да им дойдат гости от друг манастир. Човекът чакал около 4 часа и накрая разбрал, че тия нещо го пързалят. Пообиколил насам - натам, запознал се с един стар монах, когото почерпил с един пакет цигари и старецът му показал няколко техники от Тай-Хъ-Цюан /"Бокс на висшата хармония"/ и поживо поздраво си го изпратил за вкъщи! ... :ninja: Това е цялата история - изводите оставям за вас!?! :chinese: :confused: :chinese:

Това мнение е редактирано от Доктора: 29 април 2005 - 11:51


#13 Horhe_

Horhe_
 • Гости

Публикувано: 29 април 2005 - 17:51

Това вече е нещо ново което не бях чувал. Докторе, мерси :)

Това мнение е редактирано от Horhe: 29 април 2005 - 17:52


#14 Давид_

Давид_
 • Гости

Публикувано: 30 април 2005 - 09:12

най-важно е може би да научиш китайски, ако си решил да тръгнеш по този път. това което може да разбереш директно от китаец, според мен е безценно! стига разбира се да не е от тези китайци, които продават тайните си..

Това мнение е редактирано от Давид: 30 април 2005 - 10:05

 • сила харесва това

#15 Horhe_

Horhe_
 • Гости

Публикувано: 30 април 2005 - 20:37

Мда, има го и момента с китайския. Аз планирам да почна да го уча, но чак лятото че тая година завършвам и тогава ще имам много време и да тренирам, и да уча и тн.

#16 silvermen

silvermen
 • Дао
 • 30 мнения

Публикувано: 26 април 2006 - 11:10

Аз тренирам при Шън Фей във Варна. Та преди това във Варна имаше школа по У-шу на по-ниско ниво. Аз бях решил да тренирам нещо от вътрешните стилове. (тайчи, багуа , Син и ).
Първо тренирах Айкидо след това Тай дци . Сега дойде Шън Фей тренирам Тайчи и Багуа.
Моето мнение е - Ако има каво да научиш от настоящия си учител научиго. Когато стане нужда и наистина търсиш ще намериш нов по-добър учител . Ако ще и в България. При мен така се получи и при много други ( примерно за намиране на Йога учители ).
Виждам че моя учител не може да ми предаде нещо ново преди да съм оттрениръл предното или преди да съм създал основа. Тоест има прости упражнения който, ако ги правиш постоянно ще достигнеш до много високо нива и тогава ще се намери учител.
Това с гръмките имена -в слуая Удан е за масови хора . Марката всеедно каква е е за потербители които искат да се хвалят с нея . Удан сама по себеси не гарантира качество . Но гарантира че ще можеш да се хвалиш, че си тренирал там. Ако това ще те направи по-известен инструктур и по-късно майстор добре . Но ако е само за качество то зависи повече от теб къде ще намериш своя учител.
Намери баланса между качество и известно име.

#17 RAPTOP

RAPTOP

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 6 мнения
 • БИ:УХА-БУХА

Публикувано: 26 април 2006 - 18:44

Евала за изказването Silvermen.!!!

Ама много си прав че не зависи от марката! Много хора се хващат на това и после остават разочаровани и хич не се сещат че в тях е проблема. Ходят и обикалят и сьбират, сьбират и нищо не научават. А иначе главата им пьлна с "техники" и "информация"......
Дали ще е Удан или Шаолин няма значение важното е да си постоянен в едно.
" Удан или Шаолин или друг стил,направление били по-специални!!!.." Аи де бе....

#18 сила

сила

  мистър

 • Дао
 • 196 мнения
 • Skype: silafuyang :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Добрич
 • БИ:тайдзи, ТКД, бокс, някои оръжия...

Публикувано: 25 юли 2006 - 09:49

За тези, които искат да отидат в Удан, нека си приготвят повече пари. 1600 долара за две форми с меч как ви се виждат? 8000 за два месеца престой? Познавам един от Израел, беше отишъл да живее там 3 месеца, идинственото, което беше научил, беше как да върти къса тояга, той и това правеше по цял ден, или той е идиот, или са го учили идиоти. Колко е платил за това, не искам и да знам. Удан е за туристи. Не е задължително майсторът да стои там, въпреки това по-старите там си стоят и ако си чужденец, сто процента ще те излъжат и ограбят. Това е резултат от ограниченото китайско мислене, те все още живеят в средновековието. Аз научих споменатите две форми ( Сюен кунг дзиен и Лиен хуа дзиен ) за 200 юана (30 долара) от ученик на един от тези майстори, учителят му го изгонил, понеже си направил видео диск. Забранено било кунгфуто им да излиза извън Удан. Ама то и да излезе, от един диск нищо не можеш да научиш. Пък и прави добра реклама на школата. Ама те все още мислят, че некитаеца е варварин, а Уданското У-шу е обществена тайна. Като влезеш в китайски влак и ги видиш да се..ат и пик...ят по средата на вагона, въпреки, че хората са им направили тоалетна, ще разбереш кой е варварин.

#19 Sun Tzu

Sun Tzu
 • Дао
 • 425 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Студентски град
 • БИ:уморих се

Публикувано: 25 юли 2006 - 10:06

1600 долара за две форми с меч как ви се виждат? 8000 за два месеца престой?

ами всеки има право да слага сам цената на труда си.аз ако преценя че само да ме гледаш как се разхождам с тояжките в калъфа струва 1000 долара на час,и има кой да ми се върже - що не?пък такива цени има не само в планините ми се струва.
"From quiet homes and first beginning,
Out to the undiscovered ends,
There's nothing worth the wear of winning,
But laughter and the love of friends." Hilaire Belloc

#20 сила

сила

  мистър

 • Дао
 • 196 мнения
 • Skype: silafuyang :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Добрич
 • БИ:тайдзи, ТКД, бокс, някои оръжия...

Публикувано: 25 юли 2006 - 10:22

ами всеки има право да слага сам цената на труда си.аз ако преценя че само да ме гледаш как се разхождам с тояжките в калъфа струва 1000 долара на час,и има кой да ми се върже - що не?пък такива цени има не само в планините ми се струва.Прав си.