Към съдържанието


- - - - -

Wing Chun, Weng Chun, Ving Chun, Wing Tchun


 • Please log in to reply
В темата има 139 мнения

#1 SIFU_

SIFU_
 • Гости

Публикувано: 21 декември 2002 - 18:08

Тук му е мястото да се пише инфо за другите стилове, системи, майстори, семинари....отвъд WingTsun(WT) на Грандмайстор Leung Ting, 10 степен M.O.C.

Качена снимка
Грандмайстор Ип Ман и негови ученици, 1961г.

#2 koceto vt_

koceto vt_
 • Гости

Публикувано: 26 ноември 2003 - 19:04

Edno malko vyprosche,kyde na tazi snimka e Leun Ting i otkoga v kitaiskite sistemi ima gradacia ta toi ima 10-ta.

#3 КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_

КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_
 • Гости

Публикувано: 10 февруари 2004 - 09:09

Извинете кой от учениците на майстор Ип Ман е седнал в краката му! Колко от хората на снимката са негови ученици, защото твърдението на децата на Leung Ting е, че той е приет от майстор Ип Ман при затворени врати. Тоест Ип Ман вече е преустановил преподавателската си дейност но все пак едва ли не запленен от таланта на големия вече боец Leung Ting се съгласява да го учи! Тези хора от снимката са по скоро ученици на Leung Ting, имайки в предвит възраста им и тази на Ип Ман! Ще помоля който иска да пише за Ип Ман, да показва достатъчно уважение и да не се гаври с името му!

#4 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 11 февруари 2004 - 00:18

Toi Lion Tin ne se vijda na snimkata, poneje nali sa zatvoreni vratite:))

#5 BORIMORT_

BORIMORT_
 • Гости

Публикувано: 28 февруари 2004 - 21:19

Льон Тинг става ученик на Ип Ман през 1967г.,така че забележките Ви са доста неоснователни и прозаични...

#6 КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_

КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_
 • Гости

Публикувано: 04 март 2004 - 10:16

Льон Тинг става ученик на Ип Ман през 1967г.,така че забележките Ви са доста неоснователни и прозаични...

Хей, ами знаеш ли кога е починал майстор Ип Ман, та Люн Тинг успява да научи от него Винг Чун? Поинтересувай се при кого "професор" Люн Тинг е учил преди това! Ха, и разбери на колко години е бил тогава! Абе с други думи я вземи че се свържи със Стефан за да те ограмоти малко, ако все още може това да се направи! Поздрави на децата на Люн Тинг!

#7 Galileo_

Galileo_
 • Гости

Публикувано: 09 март 2004 - 11:03

Zdraveite, syjeliavam che niama da moga da se vklucha v spora, no bih iskal da vi popitam neshto izvyn temata: zanimavah se s Wing Tchun blizo godina, no instrukturyt mi za mina i smiatam znaete kakva nujda ot trnirivki se formira shtom vednyj si zapochnal. Taka che bihte li me upytili dali ima kyde da treniram Wing Tchun vyv Varna?

Blagodaria :confused:

#8 BORIMORT_

BORIMORT_
 • Гости

Публикувано: 12 март 2004 - 11:28

КОСТАДИН МИХАЙЛОВ Публикувано на Mar 4 2004, 10:16 AM
  Хей, ами знаеш ли кога е починал майстор Ип Ман, та Люн Тинг успява да научи от него Винг Чун? Поинтересувай се при кого "професор" Люн Тинг е учил преди това! Ха, и разбери на колко години е бил тогава

Да,знам.А ти знаеш ли,че талантливите и упорити хора могат да постигнат за по-малко време умения и знания,които другите събират цял живот(и пак не достигат понякога до тях) ???

#9 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 12 март 2004 - 11:48

А за колко време става все пак въпрос, че аз не знам.

#10 КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_

КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2004 - 12:31

Да,знам.А ти знаеш ли,че талантливите и упорити хора могат да постигнат за по-малко време умения и знания,които другите събират цял живот(и пак не достигат понякога до тях) ???

Е-е-е-ех Шекспир, става въпрос за период около три години! Люн Тинг трябва да е по кадърен от всички останали ( включително и от Ип Ман ) , щом за това време се е изучил! Моля те не ми отговаряй защото събуждаш само съжалението ми!

#11 BORIMORT_

BORIMORT_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2004 - 14:18

Коце,не са три,а пет.Освен това на него,като последен и най-ученолюбив,е бил показан най-зрелия ВЧ.Затова и Ип Ман решава да завещае организацията именно на него... :comeandgetsome:

#12 Влад_

Влад_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2004 - 15:30

Borimort, мога ли да получа отговор на следните въпроси, касаещи по-горното ти мнение:
1. какво е зрял ВЧ?
2. какви са критериите за зрялост?
3. Каква организация е имал Ип Ман и какво е завещал на ЛТ?

Поздрави

#13 BORIMORT_

BORIMORT_
 • Гости

Публикувано: 16 март 2004 - 10:13

Влад,
1.Най-развит и ОСЪЗНАТ ВЧ
2.На този въпрос всеки сам си отговаря,понеже критериите са нещо лично,и почти никога не се припокриват.За мен достатъчен критерий е този,че ВЧ работи,систематизиран е,развива се в хубава насока(преди години се е показвало само на сина на майстора и на хората с много пари...).
3.Ип Ман е основал Ving Tsun Athletic Association, която през 1967 е първата официално призната от държавата организация за бойни изкуства.Оставя я на Льон Тинг,но след смъртта му декември 1972 година започват дрязги между учениците му кой трябвало да наследи организацията.Льон Тинг не иска да се разправя с останалите (Да знаете-Бай Ганьо не е само по нашите земи...) и сам се оттегля,като регистрира WingTsun,за да се различава от останалите организации.После и други се отцепват,а сега има всевъзможни (по начин на изписване) течения на стила.

#14 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 16 март 2004 - 10:25

Коце,не са три,а пет.Освен това на него,като последен и най-ученолюбив,е бил показан най-зрелия ВЧ.Затова и Ип Ман решава да завещае организацията именно на него... :comeandgetsome:

Не само това, ами и е много талантлив :up: Това за пет години да станеш майстор, евала. Ама като се замисля и на мен ми преподават зряло кендо и още година и половина ще мога и аз (понеже съм ученолюбив и талатлив) да си направя собствен кендо стил, да си дам 10 дан и да почна да събирам парички :kuku:

#15 Влад_

Влад_
 • Гости

Публикувано: 16 март 2004 - 17:57

Borimort,
благодаря за отговорите. Надявам се, че ще ми отговориш и на следните въпроси:
1. Какво имаш предвид под най-развит и осъзнат ВЧ?
2. Какво имаш предвид под "ВЧ работи" - как работи и къде, с кирка, с лопата, на компютър? Не мога да разбера какъв смисъл влагаш в "работи", така че ако ти е удобно да го разясниш.
Това че някой някога е показвал нещо само на сина си (предполагам безплатно), а сега синът му или някои друг се опитва да го предлага на много хора, срещу заплащане разбира се, според теб гаранция ли е, че нещото, което се показва си заслужава?
3. Как Ип Ман "оставя" организацията на ЛТ? Завещава му я или какво?

#16 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 16 март 2004 - 22:37

[За мен достатъчен критерий е този,че ВЧ работи

Бориморт, той навремето и Уилям Чен така е разправял, без да проверява, но като се стигнало до схватката с Емин Бостепе(която сигурно си гледал на клипа), се оказало , че не е баш така- т. е. винг чуна нещо не проработил(пук струва ми се, Уилям го е разбирал повечко от теб винг чуна!) :)

#17 Nathan Rall

Nathan Rall
 • Дао
 • 47 мнения
 • БИ:Wing Tsun, Escrima

Публикувано: 16 март 2004 - 22:43

Хора, занимавате се с глупости!

Не можете да ми кажете от къде изведнъж за цъфнали всички степени (колани, данове и др.) в другите бойни стилове, нали? Е, станало е както и във WT, но години по-рано и ся на вас не ви прави впечатление.

Струва ми се, че хора, които идея си нямат що е то Винг Чун (да не говорим за разликите м/у WT, WC, VT, VC и др.) се набутват в споровете избирайки да са контра на WT. Може би от несигурност в собствените умения и техниките на стила който практикуват?

А тези, които имат идея от WC, ставам все по-убеден, че всъщност нямат точна представа за WT и се ориентират само по разказвано им от други WC майстори.
Както вече споменах в друга тема на форума - Стефане, Костадине, докажете си тезата пред Сифу Пфаф, Сифу Кьониг, Сифу Липшербрахт и още много много други майстори от EWTO. Като се разправяте тук на дребно, само правите лоша реклама на Винг Чун като цяло - другите читатели виждат едни непрекъснати спорове. Поне да бяха градивни спорове, а то ...

Влад, "работи" означава, че техниките са практични и приложими примерно в уличен бой. Всъщност, неправилно е да казвам техники, тъй като WT се основава на принципи, не на техники. Това няма да го обяснявам, ако си любопитен, посети някоя WT зала и ще ти бъде нагледно обяснено.

Относно VTAA - във всяка организация има някаква йерархия и някакви правила, които крепят организацията като такава. В крайна сметка ГМ Льон Тинг е станал главен инструктор след смъртта на ГМ Ип Ман.

Относно подготовката на ГМ Льон Тинг по Винг Чун - той е учил при друг майстор. Завършил е обучението си при ГМ Ип Ман.

За Костадин: Поздрави от децата на Льон Тинг!

#18 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 17 март 2004 - 12:44

Nathan Rall, малко разяснение.
Преди да почна да се занимавам с VT прекарах доста години във вашата организация. Срам ме е, но даже и инстуктор бях в нея. С две думи- запознат съм с вашия вариант.
Може би от скромност "СИФУ" е пропуснал да ви спомене кой му е дал първите уроци във ВЧ!?

#19 Nathan Rall

Nathan Rall
 • Дао
 • 47 мнения
 • БИ:Wing Tsun, Escrima

Публикувано: 17 март 2004 - 13:52

Стефане,
Сифу Хедър ми каза, че си бил към EWTO.

До колкото разбрах, всъщност, не си изучил Винг Чун по система на ГМ Льон Тинг, но след като си се присъединил, значи, предполагам си ходил в замъка Лангенцелт. Там си прекарал примерно 8-9 месеца и си се запознал обстойно със системата, имал си възможност да учиш и тренираш с Дай-Сифу Керншпехт (мой Си-гун в настоящия момент), Сифу Липшербрахт, Сифу Кьониг, Сифу Пфаф, че може би даже и със Сифу Емин Бозтепе?

Мое предположение е, но ми се струва, че тази система я познаваш само от няколко семинара с ГМ Льон Тинг.

Както и да е, не искам да оспорвам познанията ти по Винг Чун, но ти просто не спираш да сипеш л**** по EWTO.

Като имаш нещо конкретно предвид, казваш го. Примерно: "В статия ... е написано Wing Tsun, а трябва да пише Винг Чун" и т.н. и т.н. Това, което ти правиш е да изсипеш 1 тон помия по адрес на EWTO и после евентуално казваш защо. Т'ва е като някой да те спре на улицата и да почне да те псува като каруцар и след 10 минутна тирада да ти каже: "Абе, псувам те щото аз тренирам Jeet Kune Do, което е бойното изкуство на Брус Ли, пък вие Винг Чунците (всичките) ползвате името му за реклама! Нямате право!"

Ся, т'ва е пример, не се хващай за факта, че Брус Ли е почнал с Винг Чун, щото т'ва го знам. Само че не е останал във Винг Чун средите (по една или друга причина) и съответно последователите му могат да имат против ние да надуваме с този факт точно.

Стефане, нито от теб, нито от Костадин искам да почнете да възхвалявате WT системата, но пък не ви отива на положението - инструктори по Винг Чун (без значение какъв точно вариант), пък говорите по такъв начин за WT.

Присъствах на семинара по граплинг на Майстор Гокор Чивичиан и така само още повече се убедих в правилността на методиката за обучение на WT системата.

До сега, от всичко, което съм видял по демонстрации на различни БИ, се убеждавам в ефективността на ВЧ. Просто виждам за какво ни подготвят в залата, срещу какви атаки. Тези атаки ги виждам ги в другите стилове. Въобще, ти и Костадин сте единствените двама, които са негативно настроени срещу WT (които аз съм срещал, макар и не лично).

Негативизмът никога не води до положителни резултати.

Това е от мен.

Гледайте позитивно на нещата от живота.

#20 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 18 март 2004 - 11:39

Nathan Rall, никога не съм бил в EWTO. Това е организацията на К. Керншпехт.
По мое време имаше и друга организация EEWTO с главен инструктор Ник Смарт.

До колкото разбрах, всъщност, не си изучил Винг Чун по система на ГМ Льон Тинг, но след като си се присъединил


Приятелю, не съм се присъединявал. Аз и още двама( Добрин Василев и Николай Печанов) въведохме тази система в България през 1989г.

Както и да е, не искам да оспорвам познанията ти по Винг Чун, но ти просто не спираш да сипеш л**** по EWTO.


Дай пример. Аз работя с доказуеми факти. Л**** не са мой специалитет!

Като имаш нещо конкретно предвид, казваш го.


Казах го, но няма кой да прочете.

До сега, от всичко, което съм видял по демонстрации на различни БИ, се убеждавам в ефективността на ВЧ


Там е проблема-не си видял каквото трябва. Ефективноста на ВЧ( WT) може да се провери по 2 начина. Или в реална битка, или в залата срещу друг ВЧ боец. Предлагам ти да опиташ втория вариант.
Що се отнася до негативизма - не си прав. Изпълнен съм оптимизъм, че рано или късно ще започнете да мислите обективно и ще поставяте на кантар това което ви говорят и показват.