Към съдържанието


- - - - -

Wing Chun, Weng Chun, Ving Chun, Wing Tchun


 • Please log in to reply
В темата има 139 мнения

#21 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 18 март 2004 - 11:59

"работи" означава, че техниките са практични и приложими примерно в уличен бой.

смяташ че може да вършат работа в невъоръжен бой на улицата? оки, а смяташ ли че система за невъоръжен боий може да ти помогне в ситуация, заплашваща живота или здравето ти - както в повечето "реални" ситуации, противниците ти са повече, въоръжени поне с нож или пръчка някаква...

не, не казвай сега за Ескрима-та ви, щото не я тренирате всички, а ако винг чуна е толкова добър, защо го комбинирате с друго бойно изкуство, с което няма нищо общо? ако ВТ действително е базиран на принципи, тези принципи трябва да важат и с оръжие - без значение какво...

да обобщя - смяташ ли че е възможно да същесвтува "реална самоотбрана" без оръжие... ?
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#22 Nathan Rall

Nathan Rall
 • Дао
 • 47 мнения
 • БИ:Wing Tsun, Escrima

Публикувано: 18 март 2004 - 13:52

galio,
Разсъждаваш като хамсийка!

Да не искаш реалната самоотбрана да работи и срещу пистолети, автомати, снайпери, гранатомети, може би пехотни мини, зенитни картечници, танкове, артилерия, хеликопери, самолети, катери, подводници, кръстосвачи, ракети с къс, среден и далечен обсег (съответно с конвенционални и ядрени глави) ... може би и от падащи метеорити или удар на комета в Земята?

(не случайно съм ги написал в този ред оръжията, горе-долу са степенувани).

По твоята представа за реална самоотбрана, такова нещо не може да съществува.

Реално, самозащита с голи ръце срещу оръжие може да се приложи само ако човекът, държащ оръжието, не знае как да го използва. Всякакви глупости, че можеш да отнемеш оръжието на въоръжен и обучен човек са си чиста манипулация, която може да мине само на големи будали.

Не ми се обяснява на дълго и на широко кое как и защо. Както вече казах, ако някой наистина се интересува за WT, просто трябва да дойде в залата. Там ще му бъде разяснено за какво става дума. Идването не е задължаващо с нищо.

Между другото, във WT се учи самозащита срещу въоръжен нападател. Това е мисля в 9та ученическа степен (не съм сигурен).
Ся да не помислиш, че сам си противореча - хем не можело човек да се защити, хем учи самозащита. По-горе споменавам, че самозащитата е малко вероятна срещу въоръжен нападател, който е подготвен да използва оръжието. За да може човек реално да се предпази, необходимо е да е в пъти по-бърз и сръчен от нападателя, а това е мноооого трудно за постигане.

Също се учи и самозащита срещу много нападатели.

Абе, ако наистина някой го интересува, да мине през някоя от 2те зали, няма да бъде изяден или изнасилен!

Стефане, да не пропусна и на теб да отговоря, да не се чувстваш пренебрегнат :)

Първо - мерси за разяснението относно членството ти в нашата организация.
(не ехиднича, сериозно го казвам). Така събирам от няколко източника информация и се чувствам по-информиран. Това, обаче, по никакъв начин не променя отношението ми към моя Сифу или EWTO.

Аз ако се пробвам в истински бой, няма да пробвам точно системата на ГМ Льон Тинг, а по-скоро ще пробвам личните си умения и до каква степен съм усвоил нещо. В тази връзка, ти би ли пробвал твоите VT умения (нали това практикуваш?) срещу Сифу Пфаф или Сифу Емин Бозтепе (който въпреки, че не е в организацията, продължава по нашата система)?

Реалните ситуации могат да са най-разнообразни, така че и те не винаги са добър критерий за "тестване" на бойна система от начинаещи. Един път може да ти налети някой зобен, но хилав индивид и да го ступаш без проблеми, друг път може да налетиш на някой приличащ повече на мамут от колкото на човек, и съответно да не се справиш.

Ще дам един пример, дано да го схванете правилно: образователната ни система включва: до 4ти клас - начално, до 8ми - основно, до 11ти (или 12ти) средно. Още 4 години висше. Много хора в България са минали по тази система, но това в никакъв случай не означава, че всички те имат едни и същи умения и знания.

Вие в момента ме питате: "След като си се научил да умножаваш и делиш, можеш ли да смяташ интегрално-диференциални уравнения?". Прост отговор: "Не, не мога, но пък знам повече от тези, които въобще не ходят на училище или сменят училищата през 2 дни".

Ако смяташ, че като ме ступаш с ВЧ, ще ме убедиш в нещо, много се лъжеш - Сифу също няма проблеми да ме сгъне на 8 и го прави от време на време. Той ме тупа с WT, ти можеш да го направиш с VT. Е, какъв е извода? Че няма извод.

Това мнение е редактирано от Nathan Rall: 18 март 2004 - 14:11


#23 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 18 март 2004 - 15:36

galio,
Разсъждаваш като хамсийка!

ми не знам как разсъждават хамсийките, но ти изглежда не се и опитваш да разсъцдаваш, било то и като хамсийка... ето ти една проста логическа схема за да я изледваш:

самоотбрана => защита от посегателства => видове посегателства срещу личността => грабеж, побой, изнасилване

претенции за подготвка по самоотбрана => претенции за подготовка в изгроените ситуации

ай сега вземи първия попаднал ти вестник и виж в страничката с престъпленията в какви ситуации обикновено се извършват изброените грабеж, побой, изнасилване...

после погледни обучението в твойта зала доколко застъпва реагирането адекватно в такива ситуации и пак ела да поговорим, а в залата ви съм стъпил преди теб - още преди 2 години дойдох, видях, пробвах, изнесох се :up:
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#24 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 18 март 2004 - 17:19

Аз ако се пробвам в истински бой, няма да пробвам точно системата на ГМ Льон Тинг, а по-скоро ще пробвам личните си умения и до каква степен съм усвоил нещо. В тази връзка, ти би ли пробвал твоите VT умения (нали това практикуваш?) срещу Сифу Пфаф или Сифу Емин Бозтепе


Nathan Rall, Пфаф и Бозтепе са ми много симпатични. Нито един от двамата не е накърнил по какъвто и да е начин достойнството ми като практикуващ ВЧ. Затова не бих се пробвал срещу тях.
Има обаче двама другари, които с удоволствие бих предизвикал- Люн Тинг и в по-малка степен К.Керншпехт. Това са господата, които със своите действия допринесоха най-много за сриването на предишната организация. Не че ми е мъчно за нея, просто ме е яд на себе си, че 12 години следвах и изповядвах тяхното изопачено отроче наречено WT.

Ако смяташ, че като ме ступаш с ВЧ, ще ме убедиш в нещо, много се лъжеш - Сифу също няма проблеми да ме сгъне на 8 и го прави от време на време. Той ме тупа с WT, ти можеш да го направиш с VT


Млади "Скайлокър"-дори и за секунда не съм си помислял да направя такова нещо. През цялото време се опитвам на теб и на другите да кажа нещо много просто- само когато имаш поглед върху нещата ще можеш да си обективен. Аз ти предлагам това и нищо друго. Ако ти си доволен от настоящото си сектантско гледище- нищо не мога да направя. Но, ако търсиш истината-готов съм да помогна.

#25 Nathan Rall

Nathan Rall
 • Дао
 • 47 мнения
 • БИ:Wing Tsun, Escrima

Публикувано: 18 март 2004 - 18:06

galio,

1. До колкото съм чел статии за нападение, не всички са с оръжия. Пък и да са - като ти си без оръжие шансовете ти рязко намаляват освен ако не тренираш лека атлетика.

2. Както споменах, във WT се учи бой срещу въоръжен нападател и срещу много нападатели.

Не знам точно колко време си тренирал в залата при нас, но аз точно там получих доста добро просветление относно оръжията и многото противници ... а още не съм стигнал до момента, в който се изучават тези неща подробно.

Може да си бил в залата преди мен, но аз за разлика от теб аз останах и от това следва, че съм много по-наясно от теб за какво ни подготвят там.

Интересно ми е да разкажеш за тези БИ, които си написал в профила си. Вас за какво ви подготвят, което липсва в нашата зала? Особено за Сон Донг Во Дао. Другите БИ ги знам горе-долу за какво става дума. Може и за Да Дао да кажеш нещо. Е, точно по тази тема сигурно няма да е подходящо, но може в друга тема.

Стефане, няколко пъти ти казвам (пиша), че трудно ще ме убедиш. Явно съм от фанатизираните ... аз мога да кажа, че всъщност ти си фанатизиран. Въпрос на гледна точка. В момента дори не спорим, само си чешем езиците (пръстите). Смятам, че е добро място да прекратим спора, който най-вероятно ще се възобнови след месец-два най-много :)

#26 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 18 март 2004 - 19:21

Интересно ми е да разкажеш за тези БИ, които си написал в профила си. Вас за какво ви подготвят, което липсва в нашата зала? Особено за Сон Донг Во Дао. Другите БИ ги знам горе-долу за какво става дума. Може и за Да Дао да кажеш нещо. Е, точно по тази тема сигурно няма да е подходящо, но може в друга тема.

да дао
шон донг во дао

нямам претенциите, които имаш ти :D

не се смятам за подготвен за всяка ситуация...

преценил съм че няма 1 система, която да МИ е полезна на 100%...

това, което липсва във вашата зала, а го има в тези, в които ходя аз е ясната идея, че умението не е константна величина - няма значение колко и какво можеш, ако си на неподходящото място в неподходящото време - game over ... както и уважение, аз държа хората, които ме занимават с техното си нещо да уважават чуждия труд ... :up:
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#27 robert_

robert_
 • Гости

Публикувано: 20 март 2004 - 13:22

стефан,аз не знам много за Винг Чун,но сьм виждал снимки на Керншпехт.не ми харесва и на мен.та защо не го предизвикаш?сам каза че мислиш за това.
аз лично така правя.
р.

#28 КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_

КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_
 • Гости

Публикувано: 21 март 2004 - 08:41

Хей Nathan Rall, ами ако Пфаф и Бозтепе се исправят срещу Крали Марко! Стига приказки, кажи къде и кога да дойда за да сравним уменията и разликите си! Явно по друг начин няма да стане, така че чакам обаждане по телефона. Между другото нито си чешем езиците нито търсим кавга, но трудно се издържа на глупостите ви. За това от време на време съм закачлив, а вие децата на Люн Тинг докачливи! Няма как да сте гузни от това което правите там, май беше Wing Tsun известно като РЕАЛНАТА САМООТБРАНА защото умовете ви не са будни! Аз уча Винг Чун Кунг Фу по системата на майстор Вонг Шун Люнг, и каня всички заинтересовани в Пловдив да ме потърсят! Лека нощ, сещайте се кои!

#29 CHRISman_

CHRISman_
 • Гости

Публикувано: 22 март 2004 - 02:26

Хей Nathan Rall, не мислиш ли че си губиш времето ???

Опитваш се да обясниш нещо , което хора решили да го научат - немогат, пък да не говорим за тези със "смислените" и "пълни" изказвания.

Хората си нямат работа, седат си пред PC-то пият си биричката и си драскат простотии... ама ти що си губиш времето да им се връзваш ?
По добре това време го използвай за тренировка по WT или ... за кафенце с някое гадже...

BTW: Последното изказване на -КОСТАДИН МИХАЙЛОВ- ми "хареса"... бях забравил че има такива хора :)

Успех с WT, WC, VT, VC и така нататък стиловете - тренираите и се радвайте!

Това мнение е редактирано от CHRISman: 22 март 2004 - 02:48


#30 NFO_

NFO_
 • Гости

Публикувано: 22 март 2004 - 09:05

Момчата, спорът ви започва да става смешен. Да сте чували за толерантност? Долколкото си спомням, живеем в относително свободна страна и всеки има право на собствено мнение.
Няма как да не направи впечатление все пак, че противниците на WT започват да губят присъствие на духа и си позволяват обидни квалификации. Визирам КОСТАДИН МИХАЙЛОВ. Коце, струва ми се, че боят (без значение в какъв стил), е единственият начин, по който можеш да се докажеш. Защо иначе ще бягаш от словесната битка с Nathan Rall? Прав си, че ефективността на един стил може да се види само в реална битка. Но очевидно е също, че на теб ти свършиха аргументите.

Нищо лично, просто хората, които аргументират гледана си точка с физическа сила, не са ми в категорията. Или по-точно - аз в тяхната:).

#31 КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_

КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_
 • Гости

Публикувано: 22 март 2004 - 14:54

Момчата, спорът ви започва да става смешен. Да сте чували за толерантност? Долколкото си спомням, живеем в относително свободна страна и всеки има право на собствено мнение.
Няма как да не направи впечатление все пак, че противниците на WT започват да губят присъствие на духа и си позволяват обидни квалификации.  Визирам КОСТАДИН МИХАЙЛОВ. Коце, струва ми се, че боят (без значение в какъв стил), е единственият начин, по който можеш да се докажеш. Защо иначе ще бягаш от словесната битка с Nathan Rall? Прав си, че ефективността на един стил може да се види само в реална битка. Но очевидно е също, че на теб ти свършиха аргументите.

Нищо лично, просто хората, които аргументират гледана си точка с физическа сила, не са ми в категорията. Или по-точно - аз в тяхната:).

NFO, първо отдавна вече съм пораснал за да съм момче, второ не бягам от какавато и да е битка ( прочети мненията ми във форума )! Независимо че никой от представителите на WT не може да ме обори по темата, се намира и по някои и друг ненавършил 20-години ( или поне акъла им е толкова ), който да се има за много компетентен и да дава малоумни мнения! На това все пак трябва да има отговор, помисли накъде ще тръгнат иначе бойните изкуства и в частност Винг Чун! Сега ще попиташ откъде на къде точно аз и други като мен ще преценяваме кое е глупост и кое не, кое е истина и кое не. Ами просто другите, освен вас в България сме ние и това е достатъчно. Доста приказки се изприказваха и за това реших че е дошло време и да се видим, все някой трябва де дръпне пердетата за да стане достатъчно светло! Явно това няма да сте вие и за това аз правя предложението за по сериозен контакт който да покаже истината. Между другото научи точното значение на думата" квалификация"! Поздрави на спящите деца на Люн Тинг!

#32 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 22 март 2004 - 23:27

"Когато преди време в България беше на посещение грандмайстор Люн Тинг /10-та майсторска степен по Уин-Чун-Кюн/, той беше откровен да сподели с нас, че на свободните двубои /Конг-Сао/ в Хонг Конг бойците на Уин-Чун са имали големи проблеми с бойци от Син-И, Па-Куа, Чой-Ли-Фут и Тай-Бокс! Вие си направете съответните заключения"- цитатът е от поста на Доктора, в раздел У ШУ, тема "оздравителни гимнастики".

Значи Льон Тин и германските му ученици наляво и надясно разправят как системата им била безапелационна, безкомпромисна, как никой боец не можел изобщо да се опре на вингчунец(естествено на техния, "зрелия" винг чун), а после ето какво разправял по семинарите.

И после как да вярваш на тези хора и как да не ги оборваш и разобличаваш. Затова да не се сърдят тук нашите представители на Льон Тин системата, че Стефан или Коцето се опитват да им обяснят и покажат някои неща!

#33 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 23 март 2004 - 00:50

Мое предположение е, но ми се струва, че тази система я познаваш само от няколко семинара с ГМ Льон Тинг.
.

Въобще, ти и Костадин сте единствените двама, които са негативно настроени срещу WT (които аз съм срещал, макар и не лично).

Че има ли нещо по-хубаво от това да пиеш вода директно от извора(особено като е такъв животворен извор)?Да, единствените двама+ още найсет човека, настроени изобщо срещу винг чуна, заради това, което вашите хора показват.

#34 Nathan Rall

Nathan Rall
 • Дао
 • 47 мнения
 • БИ:Wing Tsun, Escrima

Публикувано: 23 март 2004 - 11:12

Костадине,
прав си, отклоних се от темата тук. Ще се поправя.

Като говорим за Винг Чун и съответните представители на различните направления, ето една интересна страничка:
http://www.imasti.or...rs.html&lang=bg
Писах първо в друга тема, но после реших, че точно тук му е мястото на този линк.

Не мога да се въздържа да не цитирам написаното на сайта, за това ето какво пише там:
"Стефан Кунев е IMASTI инструктор в областта на Джун Фан Джийт-Кун-До (ДКД), Филипинските бойни изкуства, Бокс /ДКД/, Кик и Тай-бокс /ДКД/ и Граплинг."

Коментирайте първо вие, че да не се окаже някоя грешка написаното, пък аз да взема да ехиднича излишно ...

(Ся пък да не вземете да си мислите, че оспорвам Винг Чун уменията на Стефан - не, няма такова нещо).

Мирославе, я кажи вие трениращите при Стефан бихте ли пробвали уменията си? Що все нас юркате срещу инструктори да се пробваме?

Това мнение е редактирано от Nathan Rall: 23 март 2004 - 11:57


#35 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 23 март 2004 - 16:42

"Стефан Кунев е IMASTI инструктор в областта на Джун Фан Джийт-Кун-До (ДКД), Филипинските бойни изкуства, Бокс /ДКД/, Кик и Тай-бокс /ДКД/ и Граплинг."


Ами да коментирам тогава.
От 1999г до 2002г активно се занимавах с ДжКД, като съм участвал в около 12-15 семинара. На базата на дългогодишния ми опит доста бързо навлязох в нещата и след импровизиран изпит( бокс, кик бокс, ескрима и граплинг )станах инструктор. Към момента не съм действащ ( да водя група ) поради което някои мои колеги не ме причисляват към ИМАСТИ.


Мирославе, я кажи вие трениращите при Стефан бихте ли пробвали уменията си? Що все нас юркате срещу инструктори да се пробваме?


Ти изобщо четеш ли какво ти пиша?
Ясно и точно казах, че не възнамерявам такова нещо. Стига да искаш да разбереш нещо за ВЧ, освен битка има още доста начини. Ако не желаеш личен контакт, можеш да поставиш тук конкретен въпрос, като преди това дадеш обяснение от ваша гледна точка. Аз доколкото мога ще ти отговоря от наша.

#36 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 23 март 2004 - 19:52

Мирославе, я кажи вие трениращите при Стефан бихте ли пробвали уменията си? Що все нас юркате срещу инструктори да се пробваме?
Ако ми се наложи бих ги пробвал.


Кой и кога те е юркал да се"пробваш срещу инструктори"? Хората ти казват, ако толкова се интересуваш от винг чун, колкото твърдиш, да отидеш при тях и да видиш и друг вариант на винг чун. Те просто искат да разпространяват вонг системата на винг чун и се опитват да привлекат интересуващи се. Така както се опитват и от ЕВТО. Ако искаш иди и виж, никой инструктор няма и намерение да седне да се бие с теб:) Ако не ти харесва как изглежда другия винг чун- хубаво, няма проблеми. Пък като не искаш, изобщо не се запознавай с другата система.

Но защо ти пречи , когато инструкторите на вонг системата апелират към запознаване с нея и се опитват да запознаят хората с това?Това, че критикуват винг чуна на Льон Тин ,според мен е нормално, тъй като са представители на друга система. Намери и ти слаби места на Вонг системата и я критикувай!

#37 Nathan Rall

Nathan Rall
 • Дао
 • 47 мнения
 • БИ:Wing Tsun, Escrima

Публикувано: 24 март 2004 - 12:31

Стефане,
Хубаво е, че си се занимавал и с JKD и другите там - граплинги и прочее. Лошо няма. Според много хора, една система не може да даде всички необходими умения на един боец. Такова нещо твърдим само ние в EWTO.

Между другото, MMA бойци, гледали ли сте един много хубав Български филм: "Специалист по всичко"? :D

#38 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 24 март 2004 - 13:10

Между другото, MMA бойци, гледали ли сте един много хубав Български филм: "Специалист по всичко"?


Nathan Rall, какво значи това " ММА бойци "???
Филмът съм го гледал- и какво от това!
Аз не се смятам за "Специалист по всичко". Една от причините да не водя група по ДжКД е тази, че ВЧ отнема цялото ми свободно време. Не знам, какво мислят другите. Знам, че на мен ВЧ ми е напълно достатъчен. Това обаче не ми пречи да имам и други интереси- нали?
За твое сведение-когато водех ДжКД изкарвах 5 пъти повече пари от сега. Въпреки това предпочетох да разпусна групата за да се отдам изцяло на ВЧ. Сега за мен е важно да популяризирам ВЧ, а не да печеля пари от БИ. Иначе бъди сигурен, че познанията ми в ЕСКРИМА например са такива, че спокойно мога да показвам на вашите инструктори 4-5 степен. И това е така, защото системата при вас е порочна. Ако не платиш-няма да получиш!
Малко се отклоних от темата, но какво да се прави.

#39 turanaga_

turanaga_
 • Гости

Публикувано: 24 март 2004 - 13:22

  Но защо ти пречи , когато инструкторите на вонг системата апелират към запознаване с нея и се опитват да запознаят хората с това?Това, че критикуват винг чуна на Льон Тин ,според мен е нормално, тъй като са представители на друга система. Намери  и ти слаби места на Вонг системата и я критикувай!

Жалък е този, който се опитва да си направи реклама на базата на критика на нещо друго, с което дори не е запознат!!! Ако нещо е наистина добро само по себе си и тежи, то няма нужда от сравнение с друго за да изпъкнат "силните му страни"! :ningastar:

#40 Мирослав Георгиев_

Мирослав Георгиев_
 • Гости

Публикувано: 24 март 2004 - 16:37

Жалък е този, който се опитва да си направи реклама на базата на критика на нещо друго

Значи трябва да приемем, в такъв случай, че Льон Тин и Кийт Кершпрехт са едни от най-жалките хорица!