Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Известни WT бойци и техни победи


 • Please log in to reply
В темата има 223 мнения

#1 puncho

puncho

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 2 мнения

Публикувано: 25 декември 2002 - 17:33

Здравейте,
честита Коледа на всички ! бъдете здрави и шастливи :)

Интересуват ме факти за известни WT бойци и техни битки и победи. Според мен за всяко БИ големите майстори са като визитка с която непосветените в БИ хора го възприемат.
Много се пише, че WT е стил за тотална и безкомпромисна битка... търсих разни инфота в нета, ама не намерих. чел съм и книгата 'за двубоя'

Знае ли някои за двубой на Leun Ting или други съвременени майстор.

Предполагам, че SIFU е добре усведомен.
:xmas: :confused:

#2 SIFU_

SIFU_
 • Гости

Публикувано: 26 декември 2002 - 11:10

Нека да започна с едно малко уточнение- има различни стилове и направления на Винг Чун, защото Ип Ман е имал различни ученици, но последният му ученик (ученик при затворени врати), Льон Тинг, е получил "зрелия" или да го наречем най-развит стил и метод на работа.
Грандмайстор Льон Тинг след смърта на своя учител създава своя организация и запазва спелинга на Винг Чун като WingTsun (ВингТсун).
Та аз бих могъл тук да говоря за това което знам или съм чувал за двубои на хора и майстори, трениращи WingTsun които са все още към организацията или са я напуснали и са създали свои организации, но те всички са получили знанията си от ГМ Льон Тинг и ГМ Керншпехт!

Най-известният бой във WT средите е между Емин Бозтепе и ученика на ГМ Ип Ман - Уилям Чунг
(Emin Boztepe fight vs William Cheung).
Това се случва през 1986 г в Кологен, Германия.
След като Уилям Чунг в няколко свои интервюта в американския и световен печат говори, че той е най-добрият боец, ученик на ГМ Ип Ман, че е получил целия стил от него, че е бил учител на Брус Лий и че няма проблем където и да е, когато и да е да приеме предизвикателство. Говори и за учениците на ГМ Ип Ман и споменава с лоши думи ГМ Льон Тинг. Това шокира ВингЧун средите. Всички говорят за това. Всички трениращи WingTsun питат ГМ Льон Тинг кой е този човек и какво точно преподава. Това налага да се проведат няколко специални семинара, на които ГМ Льон Тинг показва слабостите и грешките в атаките и зашитата на Чунг.
След вътрешен избор между инструкторите е решено Емин да предизвка Чунг когато той е на семинар в Германия.
Влизат 10 човека с него, правят кръг, за да не се намесят други хора в боя, и Емин казва на Чунг- Ти ли си Уилям Чунг? Да, получава отговор. Гатов ли си да се биеш? Винаги! Тогава нека да броим до три! ..едно,..две, три.. и боят започва. Там има и камера, която да документира всичко, но ситуацията се развива толкова бързо, че човекът с камерата трябва да разбутва хората, за да снима.
Всечко приключва за 10 секунди, Чунг е на земята, а Емин го налага с юмруци и лакти отгоре.
Но по-добре око да види, затова вижте все пак записа:
Emin Boztepe vs William Cheung

#3 bbobby

bbobby

  бездействащ

 • Mодератори
 • 481 мнения

Публикувано: 26 декември 2002 - 12:10

с уговорката, че не искам да се заяждам, ще коментирам следното - така както го описваш, изобщо не ми харесва. отишъл някой някъде с 10 (!) човека, които уж няма да се намесват, ама може и да се намесят ако резултата не е такъв, какъвто искат те (типично борчески подход - всички БГ мутри го използваха през годините). тука трябва да вметна и изненадата - тя действа при всички, предполагам е изиграла роля в тази ситуация.
ако бяха организирали нормален официален двубой, или ги нямаше тези 10 човека поне...

Над 1 милион българи страдат от затлъстяване. 40% от тях са мъже, 34% - жени.

А другите (26%) какви са?
Азис и pa6ata!

#4 SIFU_

SIFU_
 • Гости

Публикувано: 26 декември 2002 - 12:58

ами били са 10 човека, защото там е имало 30-40 човека от трениращите на семинара. Все пак идеята е била да се предотвратят външни намеси от страна на участноците на семинара, а не нещо друго!

#5 puncho

puncho

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 2 мнения

Публикувано: 26 декември 2002 - 16:43

Става клипчето, ама като гледам клиповете на UFC ми се изправя косата. Може би защото не съм експерт ама ми се струва, че тия от бразилското джу-джуцу са яки биткаджии и ... не мога да си представя Люн Тинг срещу някои от тях :(

Искам дебело да подчертая, че не съм злонамерен. Аз самия съм решил да тренирам в Триадица или Бонсист WT, ама нали съм недоверчив шоп :wink: просто съм любопитен. Намерих разни клипчета за Муай Тай - е яки битки, но не искам да куцам.... а за WT само готини неща съм слушал, ама дайте да скивам и някои двубой срещу друго БИ, защото там на сайта дето СИФУ ми го показа има една..ама не е за пред хора ;)

поздрави

#6 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 27 декември 2002 - 15:39

Не че не бях го гледал и преди този клип,обаче вътрешно ме гложди (и аз без да се заяждам) :D да попитам някои неща:
1. Защо краят на клипа е отрязан- вижда се, че боят не свършва окончателно,още повече накрая се вижда как Улям Чунг(които и да е този момък) успява да изрита Бозтепе от себе си и да тръгне да се изправя.
2. Ако един от най-добрите инструктори по WT удря толкова силно, че след 10-ина удара по паднал противник (Емин го налага с юмруци и лакти отгоре) на другият му няма нищо, то как ли удрят тогава учениците (сиреч по-обикновените люде) :wink:
3. На същия този сайт има едни битки WT vs Кьокушин, където момчето с Кунг-фю-то, след като вкара 20-ина безрезултатни удара на Кьокушинеца, изяде няколко лоукика и едно коляно в стомаха и не моя да стане после - та чак японеца го изнесе на рамо :confused:
Има и други интересни клипчета,но са големи и се свалят бавно - ако успея да ги гледам може да допълня впечатления :)
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#7 nobody_

nobody_
 • Дао
 • 478 мнения

Публикувано: 27 декември 2002 - 17:23

Абсолютно възмутен съм. Чаках сума ти време, да се зареди проклетия клип, а на него нищо не се вижда. Само видях как двама са се вкопчили един в друг, след това единия хвърли другия и взе да го налага (ударите не изглеждаха силни) т.е. не беше сцена характерна за wing chun. А пък за това как се събрали и речили да ходят да бият някои, щото нещо не им харесало какво говорил си е направо срамно...
Поздрави.

#8 Yun_

Yun_
 • Гости

Публикувано: 27 декември 2002 - 18:57

Егати комедията - турчин и китаец се въргалят като ергени на селски мегдан. Като го гледам това клипче и не знам защо ми се струва, че ако там беше някои от нашите национали по борба, щеше да им смачка главичките и на двамата.

#9 CbHek

CbHek
 • Дао
 • 56 мнения
 • От:Варна

Публикувано: 27 декември 2002 - 21:07

и аз чакам с интерес отговор на въпросите които зададоха другите, въпреки че ми е чудно кой ще ги даде. никой не е бил там и т.н., но все ще се намери някой който да сметне това за думи срещу ВЧ

гледах и киокушин срещу кун фу и таи бокс срещу таекуодно и бяха смешни филмчетата...

#10 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 28 декември 2002 - 10:40

С най-голямо удоволствие ще отговоря на въпросите поставени от Гришата и другите,ще кажа и своето мнение за този бой,както и ще дам други примери в съвременната история за ВЧ бойци,но всичко това след празниците,защото от днес започваме як семинар по Ving Tsun и грам време нямам за нета.
Чао и весело изкарване на празниците.

#11 SIFU_

SIFU_
 • Гости

Публикувано: 30 декември 2002 - 14:30

Виздам, че клипчето разбуни доста духове.
Коментарите за този бой съм ги чувал всякакви, и в България, и в Германия, и в световния печат.
Даже съм имал възможността да говоря със Емин Бозтепе в Германия за този бой!
Всеки, който е виждал Емин на живо просто нямаше да говори и коментира как и колко силно удря, колко е здрав и колко е добър в това което прави. Повярвайте ми!
За мен е важен един факт- един грандмайстор (Уилам Чунг), ученик на Ип Ман, е победен от ученика на ученика на ученика на същия Ип Ман. Защото Емин е ученик на ГМ Керншпехт.
А причината за този двубой е една - злословието по адрес на другите.
А и според мен е важно също това, да не злословиш по адрес на другите, защото ние сме едно голямо семейство и говоренето под сурдинка или зад гърба е меко казано некоректно. Но зависта е човешко качество, затова го разбирам.
Кога ли тук всеки ще си гледа школата, учениците и най-вече себе си? Сигурно не скоро, но...дано!

#12 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 30 декември 2002 - 16:30

Ами аз не съм говорил с Емин Бозтепе за този мач - така че впечатленията ми са от клипа, които гледах. Според мен нямаше убедителна победа, поне не се видя такова нещо, така че не виждам какво толкова го раздувате този бой.
SIFU, ти си станал като царя бе - "Вервайте ми!" :D
Гледал съм семинари и демо-та на Бозтепе - не мога да кажа нещо лошо за него като боец, макар че не харесвам всичко, което прави, но това си е мой проблем,нали така :)
А колкото до това - че "нашия ученик на ученика на нашия майстор победил техния майстор" - още повече ме убеждава, че вий сте май нещо като секта (както и онази снимка дето я постна - от Унгария): човече, огледай се - на света съществуват и други неща (не само БИ) от ващо WT. Казвам го най-добронамерено де... :D
А иначе аз гледах още от клипчетата на онази страница и какво да ти кажа-единия майстор кунгфу-ист го наби един граплер, като го събори и го заключи, макар че тоя се опитваше да го скубе и да му бърка в очите. И изобщо точно тези клипове не са много добра реклама за кунг-фю и за ВТ в частност, като се има предвид заглавието на темата тук. Ако това са най-добрите представяния на ваште майстори... :(
Иначе са интересни де - ако можете, гледайте ги :D
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#13 bbobby

bbobby

  бездействащ

 • Mодератори
 • 481 мнения

Публикувано: 30 декември 2002 - 17:58

За мен е важен един факт- един грандмайстор (Уилам Чунг), ученик на Ип Ман, е победен от ученика на ученика на ученика на същия Ип Ман. Защото Емин е ученик на ГМ Керншпехт.

ученика на ... който е ученик на ... който от своя страна е ученик на ... а той е най-великия последовател на ...
това може да е имало значение в миналото и то по разбираеми причини - когато нямаш достатъчно инфо относно техниките и принципите (често) губиш... обаче сега няма такова нещо
и японците години наред държаха първенството в източните бойни изкуства ама вече не е така нали? световни и олимпийски шампиони все повече стават неазиатци...
от друга страна в някои начинания те излязоха доста напред - световното по футбол поднесе доста изненади именно поради тази причина
никой мисля не е твърдял, че ако учиш от майстор непременно ставаш и ти такъв, тогава кое му е показателното на примера? дори и Бозтепе да е победил? просто е бил по-добър боец. ако някой победи Бозтепе какво - той не е майстор или стила му не струва? още повече че всичко зависи много от моментното състояние!!!
аз се занимавам с културизъм и ще дам следния пример - световен шампион в този спорт напоследък е един човек - Рони Коулман, който година след година прегазва съперниците си. преди него англичанина Дориан Йейц правеше същото, навремето е същия случай с бате Арни :D
та мисълта ми е - всеки от сегашните професионални културисти би победил Шварценегер, независимо на кое състезание ще се явят. това значи ли че той незаслужено е бил шампион 7 (или 8) пъти? шампиона е шампион в даден момент, не е казано че в следващия ще е пак такъв. ако дадено състезание се проведе когато състезателя не е готов за него е нормално да не спечели!!!
та както вече казах - не е малко преимущество за Бозтепе,че боят се е провел когато той е пожелал, когато вече е бил готов за него, когато е имал настървение и желание за победа. ако 1-2 минути преди това другия майстор е обяснявал нещо за хармонията или пък е медитирал и отпускал, или си е мислил не за бой и предизвикателство, а за любимите си хора - тогава той естествено няма да даде 100% от себе си.
може и да не съм прав де...

Над 1 милион българи страдат от затлъстяване. 40% от тях са мъже, 34% - жени.

А другите (26%) какви са?
Азис и pa6ata!

#14 SIFU_

SIFU_
 • Гости

Публикувано: 30 декември 2002 - 22:50

Към Гриша - не се опитвам да създавам секта нито EWTO е такава, защото преди да се занимавам с WT каккто знаеш съм се занимавал с други неща и при други майстори. Всеки от тях ме е научил на нещо, посочил ми е път и съм открил нещо в себе си! Но откакто видях не само WT, а откакто пипнах Сифу Керншпехт, откакто видях какво се нарича истинска методика, систематизация и истински знания, както и майстори, израстнали чрез тази методика, и след тренировките ми в замъка Лангенцелт..и отношението между учител и ученик..просто не съм виждал по-добри неща!
А това, че информацията се показва само на наши ученици..ами така е! Защо не каним други хора на семинарите си - защото те просто започват да показват същите неща, без да споменават къде са ги видели, и си правят бизнеса..без да са ги разбрали или да ги правят правилно - даже вече и в България се случва! Това е факт!
Защо не ходим на други семинари - за да не бъдем обвинени в същото, но най-вече, защото имаме какво да тренираме и то е толкова много, че не стига време за всичко!

А за Бозтепе - просто исках да видите този филм, нищо повече. Качеството е лошо, няма кръв и нокаути, няма това, което човек очаква, просто сме гледали вече достатъчно! Но това е запис от 1982!
А това, че винаги се появява някой по-добър - това е нормално! Така трябва да е! Иначе щеше да има само митове и легенди и БИ щяха да са умряли отдавна!
Та затова ви показах и този сайт, кадето има и други битки!
Но най-важно е да се знае, че когато стане бой не се бият два стила, а двама човека! Това го е казал и Брус Лий, но не само той!
А аз си мисля все още, че най-големият враг е вътре в нас и там е най-голямата битка! Пък може и да не съм прав, но така си мисля! :xmas:

Това мнение е редактирано от SIFU: 30 декември 2002 - 22:53


#15 Pantalei

Pantalei
 • Дао
 • 325 мнения

Публикувано: 31 декември 2002 - 02:29

Току що гледах филмчето, какво да кажа....не съм впечатлен особено. Започнаха да ми се въртят разни мисли в главата.
1.Това че Уилям Чун е бил нападнат по-този начин май не е много хубаво, вярно не е коректно и той да говори така за своите колеги но???? не трябваше ли да се организира бой, не състезателна среща, а бой, но с точно определен час и място защо го нападат по този начин. Но това си е тяхна работа мен не ме интересува.
2. Мъчи ме един въпрос - това нали са едни от светилата на WT? Защо тогава не видях на клипчето нищо от това което съм гледал по WT демонстрации, семинарни касети и др? - прословутите WT прави и защитаването на средната линия, къде се загубиха тез неща? Аз не знам :( Видях само едно млатене на земята, де го беше WT-а а?Надявам се да ми бъде отговорено на въпросите.
3.Последното което искам да кажа е това - кой на кой е ученик въобще не е важно, а най-малко пък дава гаранция, че като си ученик на еди си кой майстор не може да си изядеш боя. Ооооооо може както се вижда. Това че някой е майстор, инструктор, шампион или просто тренираш не означава, че не може да бъде победен. Няма непобедими хора има една поговорка "Всеки майстор си има майстора" - достатъчно ясна е нали :))
4. Аааааа че се сетих на колко години е Емин Бозтепе и на колко е Уилям Чун. Ако Бозтепе е на 30г. бил тогава, а Чун на 50 примерно, не прави добра реклама факта че Бозтепе е нападнал стар човек било и майстор. Какъвто и майстор да си, какъвто и шампион да си "биологията не може да бъде излугана" - мисля че ме разбирате.
С това си мнение искам да кажа че не се заяждам с никoй, просто това са мислите в главата ми и аз ги записах тук, нали за това е форума.
Ako iskate da uspeete - 4estnost,postoqnen trud i polojitelno mislene.
Pravi kakvoto trqbva puk da stava kakvoto shte!Mejdunaroden institut po boini izkustva i spetsialni taktiki - www.imasti.org

#16 SIFU_

SIFU_
 • Гости

Публикувано: 31 декември 2002 - 15:25

Това, че не се виждат на филма всички удари и техники, които се правят на демонстрация е повече от нормално - все пак това си е бой без правила! Целта е не демонстрация на красотата и уменията, не ефектността, а ефективността! Тук никой не иска да впечатли никого със своите умения! Просто боят преминава много бързо от всички дистанции - първа -крака, втора -ръце, трета -лакти, четвърта -хвърляния и пета -бой на земя!
Когато се учиш да стреляш с пистолет и след това стреляш на състезание с правила същото ли е когато стреляш когато те гонят или когато ти гониш някой и е застрашен живота ти? Н е ли по-важно ти да си живият накрая?
А относно кой на колко е години - би трябвало този, който умее повече, да спечели, а не този, който е по-млад! :huh:
Вярно, че няма голямо значение кой на кого е ученик, но тук си мисля че има.
Но пак казвам - не се бият два стила, а двама човека!!!

#17 Inhuman Nature

Inhuman Nature

  fuse charged with attitude

 • Дао
 • 160 мнения

Публикувано: 01 януари 2003 - 16:22

първо - за боя на Емин Бозтепе: Ами и аз съм на мнение , че от този сблъсък никакви коментари и заключения не могат да се извадят. Представете си наиситна ,че си водите най-мирно един семинар и влиза някакъв разгрят и подготвен боец , брои до три и започва да ви млати :wink: - няма да е много равностойно , нали ? Мисълта ми е , че двамата съперници въобще не са били в равнопоставено положение - подкрепям тезата , че ако се беше организирало състезание нещата може би щяха да протекат по различен начин. Но от друга страна - до колкото чувам Уилям Чунг е имал самочувствието на непобеди - в такъв случай той е трябвало да бъде готов във всяка минута да може да докаже това .

второ - за филмчето между Винг Чун и Киокушин - не мога да си създавам мнение за даден стил от единичен двубой , но се надявам не всички вингчунци да са толкова зле с преценката си за противника :) . Японеца беше по-висок , по-масивен и озни все пак му скочи с главата напред. Още като видях началото и края ми беше ясен :)
they get you ready to fight
the fuse is ready to blow

#18 SIFU_

SIFU_
 • Гости

Публикувано: 01 януари 2003 - 17:17

Състезанието си е състезание-там има правила, рефер, категории, времетраене, лекари....всичко е направено, за да няма тежки или смъртни случаи. Но когато един грандмайстор твърди , че е непобедим, защото точно това са били думите му, и че приема винаги и навсякъде предизвикателста...еми това се случва!
А за филмчето за Киокушин и Wing Chun - явно това е бой по правилата на киокушин- няма удари в главата, в слабините, лакти и бой на земята. Явно и това има значение. Но че момчето си е неподготвено - за това няма спор!

#19 Pantalei

Pantalei
 • Дао
 • 325 мнения

Публикувано: 01 януари 2003 - 20:27

Еми аз казах, да се е организирал уличен бой (не състезание), без никакви правила, щом твърдите, че така се биете най добре, да сте го организирали така.
Аз съм гледал такива боеве по един документален филм по "reallity ТВ", събират се хора, двама бойци, определят се правилата, ако ще има такива, може и залагания и се бият, какъв е проблема. Бият се на открито в ненаселени местности за да няма законови наказания. Но както казах, си е ваш/техен проблем тоз бой. Аз само си разсъждавам, не искам да те обиждам с нищо.
А това - "А относно кой на колко е години - би трябвало този, който умее повече, да спечели, а не този, който е по-млад! " е така, но зависи кой сравняваш ако е един на 20-21-22 и т.н. с един около 30 годишен е така. Но ако сравняваш човек на 30г. в разцвета на силите си с един на 50г. и нагоре - това не е съвсем така. Биологията си е биология, като остарееш и започва да ти намалява силата и рефлексите и костната система не е същата. Но пък старите би трябвало да имат повече мъдрост, затова може да си много добър, но ставаш максимум майстор, а старите са грандмайстори. Аз поне така мисля. :D
:yin-yang: :xmas:
Ako iskate da uspeete - 4estnost,postoqnen trud i polojitelno mislene.
Pravi kakvoto trqbva puk da stava kakvoto shte!Mejdunaroden institut po boini izkustva i spetsialni taktiki - www.imasti.org

#20 Troika

Troika

  Перекенде

 • Дао
 • 230 мнения

Публикувано: 02 януари 2003 - 13:35

Не обичам да изказвам веднага негативни впечатления, обаче от филмчетата се получават такива, които може и да са субективни, но определено очаквах повече а не това която видях. Исках да видя майсторство, сериозно ниво, а ги нямаше във филмчетата. Направо започнах да се срамувам, че и аз се занимавам с кунгфу :D Щото предпочитам да мога много, а не да ме бият като оня дето игра с бабанката от ММА. ;D :D Всичко опира до можеш или неможеш, независимо какъв инзвънземен стил тренираш или при кой майстор. В китайските изкуства има всичко - и ключове, и бой на земя, и какво ли не, това, че някой не успява или не разбира как да ги прилага си е негов проблем.

Весела Нова Година и пожелания за успехи, спокойствие и здраве. :xmas: :sunny:
И само : :yin-yang:
Идеята за чистота на съзнанието е една голяма мръсотия.
Когато картата и теренът не съвпадат, вярвайте на терена - стара военна аксиома