Към съдържанието


- - - - -

Да бъдеш уке!


 • Please log in to reply
В темата има 204 мнения

#21 MeTaLoN_

MeTaLoN_
 • Гости

Публикувано: 23 май 2005 - 20:30

Искаше ми се да обсъдим проблема пронципно


ами да говорим принципно :)

аз от айкидо не разбирам но принципите ... значи интересно ми е ако си някой напълно начинаещ и излезеш срещу някой с по цветно коланче и почне да ти се пъне? според мен тогава няма никакъв напредък, какво остава за пълноценна тренировка. но ако имаш известна практика все нещо ще измислиш нали? от друга страна пък ако си жена тва незначи че си някво нищо, използвай я таз глава ;D не е приятно с такива укета но помисли и ще стигнеш до извода че като те затрудняват само ти помагат. трудно се разбира наистина но ... "неведоми са Пътищата ..."

#22 Bitchelina_

Bitchelina_
 • Гости

Публикувано: 23 май 2005 - 23:51

използвай я таз глава  ;D не е приятно с такива укета но помисли и ще стигнеш до извода че като те затрудняват само ти помагат. трудно се разбира наистина но ... "неведоми са Пътищата ..."

<{POST_SNAPBACK}>


Прав си в това отношение и наистина човек в крайна сметка стига до тоя извод, но когато човек попадне в такова положение е трудно да исползва разума, а по скоро се ръководи от чуствата. Колкото е по инат човек, толкова е по-трудно да проявява търпение в такива ситуаций. На мене в началото ми идваше да ревна всеки път когато някой ми опропастяваше техниката и ми идваше да им се развикам да ме оставят намира да тренирам вместо да ме спъват на всяка крачка само и само да си почешат егото.

#23 марто_мастьра

марто_мастьра
 • Дао
 • 82 мнения

Публикувано: 24 май 2005 - 07:52

Борис, за ефективността на АИКЙДО в реална ситуация трябва да погледаш повечко филми със Стивън Сийгъл и да гледаш редовно Discovery,защото там пускаха един филм за АИКЙДО:yin-yang:
Self-improvement is masturbation. Now self-destruction…

#24 Борис Стоилов

Борис Стоилов

  Вонг Шун Люн Винг Чун Кунг Фу

 • Дао
 • 69 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Пловдив
 • БИ:Вонг Шун Люн Винг Чун Кунг Фу

Публикувано: 24 май 2005 - 14:25

Борис, за ефективността на АИКЙДО в реална ситуация трябва да погледаш повечко филми със Стивън Сийгъл

Гледал сьм много, да не кажа вси4ки филни на Сегал, е и к'во??? Сегал е пьрво холивудска звезда, 4ак тогава к'вото и да е било друго, нали бях на семинара миналата есен, който беше с него.
Ако не знаеш, ама Сегал не се занимава само с Айкидо, а и с други БИ - и ако познаваш малко техниките в Айкидо, ще забележиш, 4е той използва не само изкуството на Уешиба.
Не забравяй, 4е това което го гледаш по ТV не сьвсем реално, а аз то4но този вьпрос повдигнах - дали е приложимо на улицата Айкидо?
И един сьвет, спри да гледаш екшан филм и да 4етеш вьзхвалителни книжки, а отиваи в залата и тренирай.

да гледаш редовно Discovery,защото там пускаха един филм за АИКЙДО

марто_мастьра, по Discovery са пускали не един, а много филми за Айкидо. Не ме поу4авай и поправяй, ти сигурно тренираш Айкидо от 1-2 год или месеци, а аз запо4нах на твоята вьзраст и продьлжавам да тренирам, а сьм с 10 год по-вьзрастен от теб!!!
Не си тьрси, с кой да спориш, а се оптайда вникваш в смисьла на думите и на тренировката. След 10 год., може да ми се обадиш да поспорим, ако все още имаш желание.
Успех :up:

akimasa, смяташ ли, 4е статиите са нещто много важно за тренировките и 4е с тях се превли4ат превьрженици? :confused:

#25 Day

Day
 • Дао
 • 303 мнения
 • Skype: judoday :: чат
 • Пол:Женски
 • От:София
 • БИ:джудо

Публикувано: 24 май 2005 - 14:45

Мисля, че колкото по-добър е един човек като тори, толкова по-добър е и като уке. Това особено се забелязва в бойните изкуства, където има директен контакт с хвърляния, ключове и пр., където макар да е възможно донякъде да направиш техниката с въображаем противник, това се явява изключително малка част от тренировката.
Тези, които опитват веднага да направят връзка между неефективността (според тях) на айкидо и нуждата от добро уке са в голяма грешка.
За да бъдеш добро уке, трябва сам да си осъзнал същността на техниката, за която партнираш. Да можеш да контролираш собствените си движения, да усещаш тори, да можеш да го насочиш и покажеш къде греши, да подчертаеш положителното в изпълнението му.
Друга част от парнирането е да можеш да прилагаш точно колкото е нужно съпротивление, да можеш да го променяш като сила във всеки момент, така че дори тогава, когато изглежда, че пречиш , в следващия момент при подходящото движение от тори, всъщност да се окаже че помагаш.
Разбира се, всеки начин на партниране се прилага при различни задачи - едно е да си уке при разучаване на техника, друго при усъвършенстване и трето когато трябва да окажеш максимално противодействие.
От моя опит съм стигнала до извода, че някои начинаещи опитвайки се да помогнат, на практика пречат, точно поради незнанието как и кога се изпълнява една техника. Задачата на треньора е и да обясни точно това: защо дадена техника се изпълнява по определен начин, какво действие на уке се използва и кое негово действие всъщност е предпоставка за изпълняване на точно определената техника.
Другия вид лошо уке често наистина са мъже, за които е трудно да възприемат въобще загубата, дори била тя на тренировка, особено от жени. Но и там важна роля играе това, че са начинаещи. Те компенсират липсващата техника със сила.
Третия вид са уке, които прибързват. Преди да са научили техниката, те вече виждат нейните "недостатъци" от рода на "ама ако аз направя еди-какво си, ти няма да можеш да направиш тази техника". И, разбира се, опитват различни варианти на противодействие още в процеса на разучаване.
И накрая..щях да кажа, че си има хора, които просто не могат да бъдат уке...но не е така. Наистина не съм срещала човек, който да е напреднал в джудо (не мога да говоря за другите бойни изкуства), който да не умее да партнира. Има такива, които го правят много по-добре, с много повече въображение и по-полезно за този, който разучава техниката, но не и да пречат. Разликата е само в начинаещите - сред тях има и по-добри уке, има и "по-дървени".
А как да се "справиш" с лошо уке - първия начин е с добро, да спреш и да обясниш точно какво искаш, да помолиш да няма съпротива, какво движение искаш от другия и т.н. Много треньори забравят да обяснят точно това...
Друг начин е при съпротива на дадена техника, просто да продължиш с друга подходяща при тази съпротива техника, която знаеш добре и ще приложиш ефективно, след което да обясниш отново, че и това е добро, но ти искаш да отработиш другата техника всъщност и ако може - да не прави така повече :)
Не мисля, че има смисъл от варианта да "върнеш" лошото партниране - не вярвам това да подейства като урок.
Когато става въпрос за учебна схватка, в която трябва отново да се помага и да не се използва максимално съпротивление пак вариантите са горепосочените, според мен. Да покажеш, че можеш да победиш, ако желаеш, с отработена вече техника и да накараш уке да разбере, че в този момент искаш да научиш или да усвършенстваш нова техника и че за теб е важна точно определена ситуация на отработване и нищо повече.

#26 милилотобоби_

милилотобоби_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2005 - 17:07

Благодаря на всички ,че се включиха в темата.

Специално благодаря на Day за хубавия отговор.

На Борис Стоилов искам да кажа,че повечето от въпросите, които повдига се разглеждат в други теми.Нека ги зададе там.Ако има нещо по-конкретно да сподели с нас ПО ТАЗИ ТЕМА нека го направи.

Моето мнение да голяма степен съвпада с това на Day .Затова не смятам да я повтарям.

Искам да ви задам един въпрос-ако човекът ,който пречи умишлено, е по-висока степен, с дълъг опит в съответното БИ?И го прави не за да помага, а защото не желае да помага.Ако ти се запънат един път с цел да ти покажат грешка ОК, но изобщо да не ти позволяват да приложиш техниката,нито един път.Това не е помощ.А и в крайна сметка въпросният човек пострада в резултат от собственото си запъване.Не съм го наранила умишлено,просто си направих техниката.В карйна сметка съм на татами ,за да работя ,а не да играя някаква форма на балет.Хубаво е всеки да си спомни за това, преди да реши да демонстрира колко неефективна е дадена техника.

По въпроса който зададох-дерзайте!

#27 thugelena_

thugelena_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2005 - 17:10

милилилотобоби, твоят партньор всъщност колко е напреднал?

#28 милилотобоби_

милилотобоби_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2005 - 17:13

Аз съм 3то кю той е второ.Какво значение има всъщност това?

#29 thugelena_

thugelena_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2005 - 17:19

Ами мисля си, че, ако е много по-напреднал от теб, няма да успееш да го контузиш, ако ти прави напук, а ти спомена, че си си приложила техниката успешно и той нещо е пострадал. Освен това не ми се е случвало някой от доста напредналите да ми пречи, по-скоро го правят такива, които са малко, но по-напред, за да го подчертаят. Затова питах.
Покани го на бира някой ден и му кажи, че е страшно добър (дори да не е вярно). Ще спре да ти пречи. :D

#30 Bitchelina_

Bitchelina_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2005 - 17:30

Ти рано се сети да питаш, все пак колко години си тренирала с него?
Когато ти попречи на някоя техника не го ли питаш какво правиш неправилно? Би трябвало да го прави поради някаква причина....

#31 Борис Стоилов

Борис Стоилов

  Вонг Шун Люн Винг Чун Кунг Фу

 • Дао
 • 69 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Пловдив
 • БИ:Вонг Шун Люн Винг Чун Кунг Фу

Публикувано: 24 май 2005 - 17:30

На Борис Стоилов искам да кажа,че повечето от въпросите, които повдига  се разглеждат в други теми.Нека ги зададе там.Ако има нещо по-конкретно да сподели с нас ПО ТАЗИ ТЕМА нека го направи.

Това дали се разглеждат или не в други теми няма зна4ение, аз ги задавам тук. Изглежда оба4е, 4е никои не иска да ми отговори? Защо ли? Може би вьпросите ми са неудобни за по-голямата 4аст от вас. Аз не се опитвам да се заяждал, а просто да ви кажа нещо. Това нещо вси4ки го знаете, но не искате да си признаете, яд Ви е!!! Знам го защото и мен ме беше яд, когато го разбрах - Айкидо дале4 не е сьваршенното БИ, в него има много пропуски или най-малко в преподавателите му в Бьлгария.
:!: ХОРА НЕ СИ СЬЗДАВАИТЕ ИДОЛИ ИЛИ СИ МИСЛЕТЪЕ 4Е СЬЩЕСТВУВА СЬВАРШЕНСТВО - ТОВА СА НЕЩА КЬМ КОИТО ДА СЕ СТРЕМИМ, ЗА ДА ИМАМЕ ЦЕЛ!!!

Искам да ви задам един въпрос-ако човекът ,който пречи умишлено, е по-висока степен, с дълъг опит в съответното БИ?

Сьжелявам, 4е те разо4еровам, ама освен питанката, друго нещо не го прави вьпрос това изре4ение!

По въпроса който зададох-дерзайте!

По какво да дерзайм? :)

#32 милилотобоби_

милилотобоби_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2005 - 18:15

След като не ти харесва Айкидо- не го практикувай.Остави ни нас "заблудените" да си тренираме и да си говорим тук разни работи.Не виждам смисъл от остри коментари, които освен всичко друго(говоря за правопис, тон и разни други дреболий, но ти явно си "над тези неща") са off topic.

Иамаш ли нещо по-конкретно да кажеш по темата?

Поздрави!

ПП:Най-вече на  Борис Стоилов

:sunny:

#33 Борис Стоилов

Борис Стоилов

  Вонг Шун Люн Винг Чун Кунг Фу

 • Дао
 • 69 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Пловдив
 • БИ:Вонг Шун Люн Винг Чун Кунг Фу

Публикувано: 24 май 2005 - 22:35

милилотобоби, моите остри критики са подкрепени от малко пове4е опит(практи4ески) от теб, аз не 4ета кой какво е написал за Айкидо и как го вьзхвалява.  Аз тренирам! Правя някакви опти да си подобря техниката с тренировки и мисьл най-ве4е.
Това доколкото знам е свободен форум и всеки има право на мнение - и аз го изказвам. Както казах не искам да се заяждам с никои, а май ти го правиш умишлено с мен. Трябва да знаеш, 4е не вси4ки са на твоето мнение. И още пове4е, защо правиш публи4но достояние твоите неуспехи с партнюра ти? Утре ако се спьнеш пак ли ще ни занимаваш? С неуспехите си трябва да се справящ сама, а не да 4акаш сьжаление!!!

#34 Bitchelina_

Bitchelina_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2005 - 23:09

Да се върнем към темата...
Днес докато водих тренировката се замислих за това какви укета си избирам за да покажа различните техники. Понякога се съобразявам с възможностите на уке, а понякога просто така си избирам някой на слуки. Единствено има едно момче което е над 1.90 високо и него го избирам само на сувари ваза техники. И всеки си има своите особености и възможности като уке. Понякога просто на някои хора не им се отдава и нямат физически възможности. Имаме при нас един по-стар мъж на който центъра на тежеста му се пада много ниско (макар че е по-висок от мене) обаче трябва да клякам всеки път за да мога моя център да отиде под неговия, изпотявам се 300 пъти докато го хвърля на едно кошинаге.

#35 Bitchelina_

Bitchelina_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2005 - 23:16

милилотобоби, моите остри критики са подкрепени от малко пове4е опит(практи4ески) от теб, аз не 4ета кой какво е написал за Айкидо и как го вьзхвалява.

<{POST_SNAPBACK}>


Е, хайде сега, ако пък толкова опит имаш, е най-добре да не си показваш рогата. Придържай се поне към темата. Хайде че ми писна от заядливи коментари
:yin-yang:  :yin-yang:  :yin-yang:

#36 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 24 май 2005 - 23:47

обикновено съм много доволен, когато някой ми пречи нарочно. Дразни ме когато уке пада преди да съм го докоснал дори, просто щото знае какво ще последва. В началото добре, но по - нататък става тъпо...

#37 Master

Master

  Dart Ruffian

 • Dark Side
 • 2566 мнения
 • Skype: masterkkvn :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Самоотбрана с интелект

Публикувано: 25 май 2005 - 07:49

Мисля, че Day е дала много хубав отговор. Партнирането винаги си зависи от нивото на партньорите. Когато партнираш на начинаеш не върви да се правиш на голямата работа и да му се стягаш, това само някой който сие пренесъл проблемите от живота на татамито може да го направи. Нормално новобранците допускат елементарни грешки концентрирани върху конкретен детайл, там е ясно, че укето трябва да помогне. С течение на времето като се вдига нивото и партнирането се променя - атаката става по-бърза, работата по-динамична, там уке е длъжен да покаже всяка липса на контрол и трябва да противодейства до последно. И за да има напредък една техника трябва да се пробва с колкото се може повече укета, защото с всеки се получава различно - едни са по-високи, други по-сковани, трети по-тежки - принципът си остава същия, но техниката спрямо всеки трябва да се нагажда. А когато някой на семинари ми се стяга първо го питам дали е проблем да работим нормално и ако не се сети си правя ключовете както трябва - ми който и от болка не вдява сам си проси контузията - нямам нищо против твърдата игра, там се набляга на други аспекти :)
НЕ МЕ ПРЕДИЗВИКВАААЙ!!!

#38 марто_мастьра

марто_мастьра
 • Дао
 • 82 мнения

Публикувано: 25 май 2005 - 09:14

Борис, тук си прав щом си над мен не можем да спорим.

Поздрави! :yin-yang:
Self-improvement is masturbation. Now self-destruction…

#39 Wild Child

Wild Child

  --------

 • Дао
 • 133 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Айкидо

Публикувано: 26 май 2005 - 10:57

Това дали се разглеждат или не в други теми няма зна4ение, аз ги задавам тук. Изглежда оба4е, 4е никои не иска да ми отговори? Защо ли? Може би вьпросите ми са неудобни за по-голямата 4аст от вас. Аз не се опитвам да се заяждал, а просто да ви кажа нещо. Това нещо вси4ки го знаете, но не искате да си признаете, яд Ви е!!! Знам го защото и мен ме беше яд, когато го разбрах - Айкидо дале4 не е сьваршенното БИ, в него има много пропуски или най-малко в преподавателите му в Бьлгария.
:!: ХОРА НЕ СИ СЬЗДАВАИТЕ ИДОЛИ ИЛИ СИ МИСЛЕТЪЕ 4Е СЬЩЕСТВУВА СЬВАРШЕНСТВО - ТОВА СА НЕЩА КЬМ КОИТО ДА СЕ СТРЕМИМ, ЗА ДА ИМАМЕ ЦЕЛ!!!

Сьжелявам, 4е те разо4еровам, ама освен питанката, друго нещо не го прави вьпрос това изре4ение!

По какво да дерзайм?  :)

<{POST_SNAPBACK}>


Какъв точно отговор очакваш - че Айкидо не става за "реално приложение"?

Ами няма да го получиш - видя и статията - мисля, че е достатъчно добър отговор!

Всеки си има своя път, прави си своите избори, ние не ти се месим - моля, недей с такъв менторски  тон да ни обясняваш неща, с които повечето сме се сблъсквали достатъчно често и в крайна сметка сме направили своя избор!

#40 Day

Day
 • Дао
 • 303 мнения
 • Skype: judoday :: чат
 • Пол:Женски
 • От:София
 • БИ:джудо

Публикувано: 26 май 2005 - 14:22

Искам да ви задам един въпрос-ако човекът ,който пречи умишлено, е по-висока степен, с дълъг опит в съответното БИ?


Аз съм 3то кю той е второ.Какво значение има всъщност това?


Има значение КОЛКО всъщност е напреднал. Разликата от 3-то до 2-ро кю, според мен не е много голяма и това, че той има трето кю не го прави по-добър от теб. Често и продължителността на практикуване на едно бойно изкуство не е ясен показател за това колко е напреднал човек. Например ако ти си тренирала 3 години, а той 5 - това не го прави със сигурност по-добър.
Тук е момента също да спомена, че често се отдава прекалено голямо значение на степента, която е защитил някой. Разбира се, това е все пак някакъв показател, но не и абсолютен такъв относно възможностите на човека.

Възможно е човекът, който пречи умишлено да иска да те накара да вкараш повече "страст" в техниката, ако усеща, че не влагаш нужното усилие  и прекалено се осланяш на неговото партниране.
Възможно е да правиш някаква основна грешка и той да се опитва да ти я покаже - често с очебийното си "пречене"  всъщност уке те насочва към точно определено действие. Например, ако техниката се изпълнява вдясно напред, а тори се опитва да я направи вдясно назад, аз бих "пречила" на изпълнението, като сама се изведа от равновесие в правилната посока - в този случай ако тори държи да направи техниката в грешната посока със сигурност няма да може да ме хвърли. Ще партнирам така, че на практика тори ще ме държи да не падна (опитвайки се да ме  хвърли:), но докато не го усети и направи в правилната посока, ще има усещането, че му преча.

И накрая - ако не ми пасва дадено уке за разучаване на техника, просто се изхитрявам да си взема такова, което ще ми помага, а на по-късен етап, когато искам да я усъвършенствам максимално - ще се върна на това уке, което не ми пасва :)