Към съдържанието


Снимка

Изработка на обикновен лък и евтини стрели


 • Please log in to reply
В темата има 1168 мнения

#1 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 29 март 2008 - 23:10

Едно от сериозните ограничения за спорта стрелба с лък е нуждата от голямо пространство. С направата на стайния лък съкратих това пространство до една стая. Той се изработва като разцепим клон на пластинки и рендосаме две от тях в трапецовидна форма с размери дължина - 25см, ширина 1.5см, дебелина - 1см, дебелина при върха - 0.6см ширина при върха - 0.9см. После тези пластинки се завиват с болчета с диаметър 3мм към ръкохватка.
Качена снимка
Качена снимка


Рамената съм ги огънал като ги варя около 2-3 часа и след това ги стягам за 2-3 дена в дървен калъп, като на схемата по долу.

Качена снимка


Дървесината може да е съвсем сурова. По мое наблюдение варенето прави дървесината малко по-еластична.
Конецът за тетивата трябва да е неразтегаем.
Като дървесина препоръчвам: Тис, осейдж-ориндж (портокал-осейдж), дрян и ясен. За ръкохватката дрян.
Стрелите ги правя като си купя един пакет бамбукови шишчета от най-дългите и им залепям перца отзад. Шишчетата са идеални за стрели.
Перото се резва леко към върха, хваща се с два пръста и се одира към дръжката, към перошината остава съвсем тънка подложка която се нарязва на по 3-4см. и се залепят от двете страни на стрелата с лепило С200 - С300.
Перата трябва да образуват леко винтова линия. Това предава въртеливо движение на стрелата като пумпал и полета и е стабилен - праволинеен. Перата се отрязват(взимат) само от едното крило на голяма домашна птица.
Не подценявайте лъка, защото може да запрати тези шишчета на повече от 50м. Единственото неудобство е, че стрелите плющят като камшик по картона, който използвам за мишена, и се чува по всички стаи. Мишената трябва да е поне от 7-8 пласта картон от кашони.

Качена снимкаКак лесно да изработим стрели за голям лък
Стрелите трябва да са наистина много евтини и лесни за изработка, защото аз лично губя поне по една стрела на 20-тина хвърляния.
Пръчките за стрелите ги правя от разбичени дъски. Вземам едно трупче от лека дървесина с дължина около 80см. и го разцепвам на 4 парчета с правоъгълни стени. Рендосвам ги за да се изправят. Слагам линеал на банциг или на циркуляр и ги разбичвам на дъсчици с дебелина 1см . После тези дъсчици ги пускам през същия размер на линеала и излизат пръчици с квадратно сечение - 1см. Тези пръчици, ако бързате веднага може да ги използвате за тела на стрелите. Ако искате да са хубави ги слагате в показания улей по долу и със ренде сваляте ръбовете им до 8-мо или повече ъгълник. Кръгла форма се доправя със шкурка или стъкло.

Качена снимка

Улея за стрелите, които се рендосват се изработва от 3 дъски, 2 от които челата им са рендосани под ъгъл 45 градуса и се сковават по начина показан по горе. В края на улея се забива гвоздейче, за да не се плъзга пръчката като се рендосва.
Как се правят лесно остриета за стрели
Взема се тънкостенна стоманена тръба(най-добре от пневматична система на трактор), има ги в изобилие на вторични суровини. Режат се парчета на по 7-8см. , по средата се сплескват 3-4 см. с чук от тази заготовка се изработват 2 остриета както е показано на схемата. Тези остриета издържат стотици пъти забиване в дърво. Тръбата спокойно се реже с ръчна ножовка.

Качена снимка

Пера е е най-добре да се вземат от крило на пуяк(може и друга голяма домашна птица). Перото се разцепва по средата от дръжката към върха. Отрязват се парчета по 5-7см и се закрепват от двете страни на пръчката с тънък изолирбланд от двете страни на перото. Перата да закрепени под формата на винтова линия за да се предаде въртеливо движение на стрелата за устойчив и стабилен полет.
При така закрепени пера дори и криви тела на стрелите летят в права линия. Мястото за тетивата се прави като се пробие 1см. преди края със свредло 4мм. и се съедини с ножовка.

Ако се съберат около 10-тина желаещи, мога да осигуря безплатен клуб в центъра на Варна, където да се събираме, да обменяме идеи, материали и опит и да си организираме стрелби с лично изработени лъкове. Има подходящи места за тази цел.

Който желае да ми пише на e-mail: doino_57@abv.bgМоите лъковеТова са аматьорски лъкове, които хвърлят от 80 до 140 метра, но това е напълно достатъчно, защото сила, която праща стрелата на 10 метра е достатъчна за да я забие в дърво. Нужни са ми 8 работни часа да изработя лък, който изглежда така. С изчакването при огъването от отсичане на дървото до готовия лък отива 1 седмица. Най-добрите дървета за изработка са като посочените за стайният лък. Дължа благодарност на автора на темата ("Моят лък")

След разцепване на клона и след рендосването му аз го оразмерявам по показания начин, за да получа две абсолютно еднакви рамена. Това най-бързо се постига на машини. Но може идеално да се свърши с идеално наточени дърводелска тесла и ренде, задължително е да чертаете с права линия.
Ако има желаещи, ще обясня подробно технологията с която ги изработвам.


Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
Това е първа страница и се повтаря пред всяка от останалите около 40 страници от тази тема

Това мнение е редактирано от doino_57: 05 юни 2011 - 20:58

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#2 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 01 април 2008 - 16:58

Запалителни стрели. Упойващи стрели. Моите лъкове.


Впечатли ме фразата на един наш събрат по интереси. След като прочел култовата тема "Моят лък" - от която аз също бях сериозно респектиран. Та той написа " Ей аз няма да обсаждам Константинопол ".
За това аз реших да включа някой аматьорски варианти за изработка на стрели и лъкове, които имат много добри характеристики. Другата тема

Разграфената тояга която е изправена на вратата стана лъка който е пред двата мънички лъка с бамбуковите стрелички.
Изпробвах и варианта и със залепените сухожилия върху едното рамо на мой лък от осейдж-ориндж, който ми беше много ценен но имаше чеп точно по средата на едното рамо. Разбира се нямах сухожилия и туткал. Сухожилията заместих с еластични капронови конци, а туткала с по-добро - лепило "Хелмевет". Конците ги опънах с гвоздейчета, намазах отгоре с лепило, ових всичко това с тънък лек конец и пак намазах с лепило, както е показано на снимката. Резултатът беше впечатляващ.

Качена снимка
Упойващи стрели
В тези спринцовки които се изстрелват със стрелите може да се сложи всякакво лекарство или упойващо вещество. Не злоупотребявайте с това приспособление.
Ето и примерната схема.

Качена снимкаЗапалителни стрелиТази схеми са любопитни, но никога не трябва да се изпробват в гора, защото стрелата може да се скрие под сухите листа и докато я намерите вече да е късно. Не бива да има и запалителни материали наоколо.
Ето и схемата.

Качена снимка
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#3 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 01 април 2008 - 18:49

Доста самодейни ми се виждат! Защо не потърсиш специална литература за изработка на истински лъкове - сложносъставни и други. Най-голямо предизвикателство е да изработиш старобългарски сложно съставен лък с рогови накладки; с него ще можеш да стреляш поне на 350 метра! :yin-yang:

#4 fedor_fan

fedor_fan
 • Дао
 • 122 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 01 април 2008 - 21:16

Доста самодейни ми се виждат! Защо не потърсиш специална литература за изработка на истински лъкове - сложносъставни и други. Най-голямо предизвикателство е да изработиш старобългарски сложно съставен лък с рогови накладки; с него ще можеш да стреляш поне на 350 метра! :yin-yang:


Ако намериш от някъде рецептите,ама ми се стува,че ще ти е трудно. ;D Такива не са запазени до ден днешен.Унгарците правят хубави сложносъставни лъкове!!! На мен от "Бага-тур" ми изпращаха бюлетина и там видях цените,които не са никак малки.Като сложиш и транспортните разходи идва доста соленичко. :kuku: Ако все пак си навит се свържи с братята Гънчеви!

Това мнение е редактирано от fedor_fan: 01 април 2008 - 21:17


#5 Meir_

Meir_
 • Гости

Публикувано: 01 април 2008 - 21:57

doino,пропуснал сте да посочите нещо много важно:от какво правите тетивата? :)
Понеже споменахте ,че сте направили и сложно съставен лък;бихте ли посочил някакви разлики с простите лъкове?Сила на опън,далекобойност и т.н.
Благодаря! :)

#6 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 01 април 2008 - 22:57

Основната ми идея беше да предложа някакъв аматьорски, лесен за изработка лък, който всеки любител да може да си направи в къщи, без да товари с каквото и да е семейния си бюджет. Освен това далекобойност от 140 - 150м е напълно достатъчна за любителски стрелби. в противен случай нито една стрела не би могла да се намери. На 150м не може да разпознаеш човека който е срещу теб. Макар че си направих машинка, която като пусна дъсчицата ми изкарва едновременно 3 тела за стрели - не бих ги пилял на вятъра. Освен това когато от 50м оцеля дърво с голяма мъка успявам да извадя стрелата.
За тетива открих идеален материал, това са плоски пластмасови ленти армирани с много (24) леки и много здрави приличащи на коприна конци. От 4 такива конеца може да се изработи тетива която да издържи и на най-твърдия лък. Неудобството е, че много лесно се разплита. Но аз измислих система за оптяггане и отпускане на тетивата без да я откачам от рамената. Но тя може да се покаже само със снимка.
Тези пластмасови ленти се използват за пристягане на товари в контейнерите.

Това мнение е редактирано от doino_57: 01 април 2008 - 23:17

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#7 rockydog

rockydog
 • Дао
 • 316 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:кик-бокс ММА

Публикувано: 02 април 2008 - 09:34

На мен лично материала тука ми хареса доста и ми се виде много любопитен. doino_57 братле определено е интересно това което правиш ще ми е интересно да видя и други неща, поздрави :up:
The fight is all!!!

#8 Yama

Yama

  Копеле

 • Дао
 • 723 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Скромност

Публикувано: 02 април 2008 - 20:28

Доста самодейни ми се виждат! Защо не потърсиш специална литература за изработка на истински лъкове - сложносъставни и други. Най-голямо предизвикателство е да изработиш старобългарски сложно съставен лък с рогови накладки; с него ще можеш да стреляш поне на 350 метра! :yin-yang:


Ех, Доктор!
Макар че адски ми се вдигна в очите след като не на думи, а с дела /защото понякога думите са дела!/ скапа "О Сенсей" Я. Дянков, не мога да се сдържа да не ти кажа с цялото си уважение, че забележката ти тук ми изглежда малко заядлива?
Човекът от Варна работи с любов и разбиране лъкове и си стреля за кеф, и прави вариации на идеите си, и експериментира-ами че естествено, че са самодейни, и то не "доста", ами 100 процента :D нали затова е публикувал тук всичко :chinese: ?!
Ако не ти/ни харесват-всеки е свободен да направи по-добър лък и да сподели със снимки резултата! Аз не мога-а ти? :confused:
В противния случай-бегом в магазина: там цените са от 300 до 1300 лв. :angrrr:
И за чий.......са ти лъкове дето фърлят на 350 м.? Това са некви теоретични мании за мен-стреляй си като пич от 50-100-150 м. и се радвай, ако улучиш камион-това важи и за мен, искам да се науча да стрелям с лък!!!
Много поздрави и с най-добри чувства:
:up:
...от билогичен опит аз съм резултата-да
се боря неуморно,да превъзпитам децата,да пречистя водата...
DJ Дако

#9 KETLOT_

KETLOT_
 • Гости

Публикувано: 02 април 2008 - 21:53

Ех, Доктор!
Макар че адски ми се вдигна в очите след като не на думи, а с дела /защото понякога думите са дела!/ скапа "О Сенсей" Я. Дянков, не мога да се сдържа да не ти кажа с цялото си уважение, че забележката ти тук ми изглежда малко заядлива?
...


Защо го приемаш като заяждане? За мен думите на Доктора звучат като "Браво, имаш имаш желание имаш потенциал, не се спирай с това а направи нещо по-добро, а за цел си постави най-доброто" :wooow:
Друг е въпроса дали ако направи лък, който мята на 350м. ще може да го опъне : :ninja:

А по темата, много полезен и практично насочен материал, Благодаря!
Мислиш ли да продаваш лъковете, които вече не използваш?

#10 Борислав

Борислав

  Химик

 • Дао
 • 335 мнения
 • Skype: borislovebg :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София, Видин
 • БИ:химия

Публикувано: 03 април 2008 - 00:48

Ще се радвам много да сложиш още снимки. Лъковете много радват окото, личи че са направени с много мерак.

#11 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 03 април 2008 - 09:36

Защо го приемаш като заяждане? За мен думите на Доктора звучат като "Браво, имаш имаш желание имаш потенциал, не се спирай с това а направи нещо по-добро, а за цел си постави най-доброто" :wooow:
Друг е въпроса дали ако направи лък, който мята на 350м. ще може да го опъне : :ninja:

А по темата, много полезен и практично насочен материал, Благодаря!
Мислиш ли да продаваш лъковете, които вече не използваш?


Точно това ми беше идеята, а не заяждане и даже съм готов да му помогна на адепта с лъковете със съвети и специална литература! Имам рецепти и методи за изработка на различни лъкове, даже имам и координатите на един друг майстор на лъкове от София, който ги изработва любителски по технология от специалната литература. Венцислав Димитров от Сливен, който е от старите инструктори по Карате, пък изработва лъкове от стари ски; също интересна технология и стрелят доста добре. Специално за старобългарските лъкове имам натрупани доста материали! Ще поразровя туй-онуй и мога да му пратя нещо! :up: :yin-yang: :up:

Това мнение е редактирано от Доктора: 03 април 2008 - 09:37


#12 yalishanda9

yalishanda9

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 6 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:У-шу

Публикувано: 08 април 2008 - 14:50

Много са хубави лъковете ти! Браво. Миналата година и аз се бях зарибил да си изработя, но не се бях сетил за калъп как да направя. Гледал съм едни руски сайтове за стрелба с лък и за изработването на лъкове и арбалети. Като гледам как се справяш ще можеш много хубави да си изработиш. Относно стайните ти лъкове казваш, че може да продадеш. За колко парички примерно мислиш да ги продадеш?
Качи още снимки ако имаш на други твои произведения. Ако можеш и клипче ще е най добре.
Пожелавам ти успех!
AB

#13 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 08 април 2008 - 23:39

Преди много години бяхме ходили с приятели на язовира до село Цонево. Там язовира има ръкави които наподобяват плитки рекички и в тях има много червеи. Шараните се движеха по тях като прасенца по магистрала. Аз носех лък, но нямах такава стрела за риболов. Махнах острието на една стрела и навързах на него дълги шипове от някакъв вид тръни. Беше много емоционален риболов. изпокарахме се кой да стреля, макар много рядко да улучвахме. След това ми хрумна да направя такава стрела но съм я изпробвал само веднъж - действа добре. Неприятното е, че е по много мъчителен за жертвата начин. Ето и схема как можете да си ги изработите.
Гърмящатата стрела е по скоро само шумотевица и ефекти.
Ако някой може да ми намери трупче от тис което да е по-дебело от 10см и дълго 70см или над 1.5м, ще му изработя много хубав лък(разбира се вторият ще бъде за мен)

Качена снимка
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#14 cl4ym4n_

cl4ym4n_
 • Гости

Публикувано: 09 април 2008 - 12:33

Барутът не си струва да се слага на върха на стрелата, като боен заряд просто защото не детонира, а само гори бързо, и особена сила няма.. По добре капсул детонатор.
:D

Това мнение е редактирано от cl4ym4n: 09 април 2008 - 12:34


#15 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 12 април 2008 - 23:07

Пропуснах за риболовната стрела, че трябва да бъде вързана с мисина или друг здрав конец, за да може да се извади от водата. Понякога се случва да се забие в дъното или в корени.
За гърмящата стрела - наистина гърми и то почти като пистолет, обаче трябва да се удари в твърда стена и гърми понякога от вторият или третият път - въобще това е безполезна работа.
Искам да предложа едно наистина полезно оръжие, с което съм отнел много хиляди животи - и то някои с голямо удоволствие. Става въпрос за пушка и пистолет, които стрелят с коркова тапа - на пневматичен принцип. Използвам ги против насекоми - от комар до стършел.


Оръжия против насекоми


Пистолета е на доста повече от 20 години изработих си го още докато бях студент. Вдъхновиха ме мухите които ми досаждаха докато четях. Пушката е поне на 12 години има и оптически мерник изработен от лещите на стар фотоапарат "Смяна". Фокусира от 60см до 30м. Корковата тапа трябва да е вързана с конец. Тя излита с гръм и с такава скорост, че инсектите въобще не могат да разберат какво става. Самата тапа в началото на полета не се вижда.
Пушката е със същото устройство като схемата на пистолета, но в уголемен вариант. Буталото може да се направи от дебела кожа или от разтопена пластмаса, то сгъстява въздуха между него и тапата и тя излита с гръм. Това нещо стреля доста точно и при достатъчно тренировки може да се уцели муха във въздуха. Пистолета на снимката е на същия принцип като на схемата но е много по-опростен вариант.

Ето схема и снимки на оръжията против насекоми.

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
 • nikola_nikolov харесва това
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#16 Борислав

Борислав

  Химик

 • Дао
 • 335 мнения
 • Skype: borislovebg :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:София, Видин
 • БИ:химия

Публикувано: 13 април 2008 - 01:16

Красота! :clap2:

#17 rockydog

rockydog
 • Дао
 • 316 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:кик-бокс ММА

Публикувано: 14 април 2008 - 09:56

:D doino_57 ти си златен бе човек, ако можех щях да ти вдигна репутацията :up: :up: :up: :up: :up: :up: :up: :up: :up:
тва е най любопитната и интересна тема дето съм чел тук

Това мнение е редактирано от rockydog: 14 април 2008 - 09:56

The fight is all!!!

#18 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 15 април 2008 - 21:20

Ето две клипчета на стрелба с пушката.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#19 cl4ym4n_

cl4ym4n_
 • Гости

Публикувано: 17 април 2008 - 14:41

Интересува ме мерил ли си силата на опън на лъковете - за добрите английски longbows казват че били равни на теглото на стрелеца ( което ги прави доста трудни за опън, както и с голяма метателна сила)

#20 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 17 април 2008 - 21:39

Да, силата на опън при моите е от 22 до 34 кг. Но да си призная най ми е приятно да стрелям с този , който е на 22 кг. То ако стреляш срещу рицар размахващ боздуган над главата ти , мотивацията да разпъваш лъка е по-добра,отколкото като целиш найлонова торбичка закачена на дърво. Аз се каня да прикача клипче, как стрелям с лък, но още съм нов в компютърните еквилибристики.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.