Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Форми във Винг Чун?


 • Please log in to reply
В темата има 49 мнения

#21 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 12 март 2004 - 13:18

Не те карам да захвърляш нищо. Предложих ти възможност да сравниш нещата.

#22 BORIMORT_

BORIMORT_
 • Гости

Публикувано: 12 март 2004 - 13:30

Добре,имате ли интернет страница?

#23 cic_

cic_
 • Гости

Публикувано: 12 март 2004 - 18:44

My Webpage

#24 BORIMORT_

BORIMORT_
 • Гости

Публикувано: 14 март 2004 - 20:34

cic,отваря cic.data.bg(между другото и аз съм голям фен на Тери Пратчет :D :up: :D ),но cic.data.bg/wc го зарежда до безкрай...

#25 cic_

cic_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2004 - 10:11

Да бе извинявай, от дата.бг са изтрили флаша ... опитай сега пак ... надявам се този път да работи :) И не забравяй че филмчето е само закачка :wink:

#26 BORIMORT_

BORIMORT_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2004 - 11:32

Хахахахаха,cic,филмчето е много готино...Даже спокойно можеш да го постнеш при темата за FUN-а:много ще му се зарадват !!! :D :D Естевствено,битката с BOSS-а беше най-корава....... :D

#27 Сандокан_

Сандокан_
 • Гости

Публикувано: 09 април 2004 - 16:34

Чувал съм, че освен изброените от Стефан форми има и други, например "формата на ритащите техники", "формата на голямата идея" и "формата на на пясъчните торбички". Те бяха представени от един майстор ако не се лъжа - Аугустин Фонг, който е учил от синовете на Ип Ман. Някои майстори също отбелязват за съществуващи форми на Ци-Гун и тайни техники за Тиен-Сюъ /Дим-Мак във Уин-Чун. Имате ли някакви идеи за това? Говори се също за някакъв секретен ръкопис на Ип Ман, който ту се появява , ту изчезва - направо мистификация?!? :confused:

#28 КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_

КОСТАДИН МИХАЙЛОВ_
 • Гости

Публикувано: 10 април 2004 - 07:38

Сашо, предполагам че така се казваш, това за което питаш не е важно! По добра се учи усърдно и разбери как се превежда термина " КУНГ-ФУ"!

#29 Сандокан_

Сандокан_
 • Гости

Публикувано: 22 април 2004 - 12:49

Ние тука чираците, не разбрахме защо не трябва да знаем какво съдържа цялата система на Уин-Чун. Как да се ориентирам в крайна сметка колко форми има стила и какво ме чака нататък, иначе цял живот мога да си блъскам Сиу-Ним-Тао /форма на малката идея/, и така и да не достигна до "голямата", защото няма да знам, че съществува!?! :confused:

#30 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 23 април 2004 - 14:10

Сандокан, лошо няма човек да е информиран. Ето защо ще ти подам малко информация.
Доколкото на мен ми е известно в България има 4 направления на ВЧ, но всичките произлизат от линията на Ип Ман. Така, че що се отнася до тази линия формите са тези, които бях изброил преди.
Освен линията на Ип Ман съществуват още около 20 различни варианта на ВЧ, като в повечето от тях наистина има повече или по-малко форми.
Аугустин Фонг не бих се наел да го коментирам, защото да си призная не мога да разбера това което прави. Например- чи сао от трима. При това упражнение и дума не може да става за "централна линия"- един от основните постулати във ВЧ.

Някои майстори също отбелязват за съществуващи форми на Ци-Гун и тайни техники за Тиен-Сюъ /Дим-Мак във Уин-Чун. Имате ли някакви идеи за това?


Ами разбирасе, че имам идея.
Винг чун(уинг чун) е замислен като прост и фукциониращ стил, който да се изучава за кратки срокове.
В нашите условия става дума между 5 и 10 години. Ако учителя си вади хляба с преподаване на ВЧ, какво ще прави след като изучи хората???
Решението е да измисля все нови и нови неща, които после да продава. Историята вече познава такива тъжни примери. Затова всеки, който има глава и я ползва за мислене рано или късно разбира за този порочен механизъм.

Говори се също за някакъв секретен ръкопис на Ип Ман, който ту се появява , ту изчезва - направо мистификация?!?


До тук не бях сигурен, но сега съм убеден, че практикуваш ВЧ при хората на Люн Тинг.
Само там може да се носят подобни слухове. Интересното е друго- обяснението за създаването на цяло направление в тази система се опира на подобен ръкопис, който Люн Тинг бил намерил и така открил " много тайното учение на Ци гун във ВЧ".

За да не изглежда така, че само критикувам ще ти дам един бонус.
Винг чун може да се научи само от човек-нито книги, нито касети, нито лекции ще ти помогнат. Не е нужно да търсиш под вола теле. Ако се озърташ и услушваш, причината не е в информацията, която стига до теб. Причината е в човека срещу теб- твоя "учител". СМЕНИ ГО!

Това мнение е редактирано от Стефан: 23 април 2004 - 14:15


#31 Сандокан_

Сандокан_
 • Гости

Публикувано: 23 април 2004 - 14:49

Уин-Чун съм учил в чужбина по линията на Вонг Шунлюн и Мой Ят, а за Аугустин Фонг не си прав. В същност аз сбърках името, става въпрос за Аустин Го; той дава информация за формите на "ритащите техники", "пясъчните торбички" и "формата на голямата идея". В някои направления на Уин-Чун най-ме дразни, че измислиха боя на земя за да подражават на братята Грейси, само че никой не е виждал Ип Ман да се търкаля със спаринг партньорите си по асфалта!?!

#32 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 23 април 2004 - 15:26

Уин-Чун съм учил в чужбина по линията на Вонг Шунлюн


Сега вече ми стана много интересно.
Стига да искаш можем да се видим някъде да поговорим за това.
Може и да не знаеш, но в България от няколко години доста хора се занимаваме с ВЧ по метода на сифу Вонг Шун Люн.

Що се отнася до Аугустин Фонг- не разбрах, защо не съм прав?
Аустин Го съм го гледал веднъж да демонстрира ножовете-жалка картинка. През цялото време на демонстрацията гледаше някъде над главата си, където явно имаше монитор. Никакъв хъс, накъсани и недовършени движения, смешни стъпки- с две думи жалка картинка.
Както и да е-ще чакам да се обадиш да се видим. Може и лично съобщение да ми пратиш. Чао!

#33 Hero_

Hero_
 • Гости

Публикувано: 24 април 2004 - 10:46

Уин-Чун съм учил в чужбина по линията на Вонг Шунлюн и Мой Ят, а за Аугустин Фонг не си прав. В същност аз сбърках името, става въпрос за Аустин Го; той дава информация за формите на "ритащите техники", "пясъчните торбички" и "формата на голямата идея". В някои направления на Уин-Чун най-ме дразни, че измислиха боя на земя за да подражават на братята Грейси, само че никой не е виждал Ип Ман да се търкаля със спаринг партньорите си по асфалта!?!

здравей :)
къде си учил по системата на Майстор Вонг?

#34 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 24 април 2004 - 11:10

В някои направления на Уин-Чун най-ме дразни, че измислиха боя на земя за да подражават на братята Грейси, само че никой не е виждал Ип Ман да се търкаля със спаринг партньорите си по асфалта!?!

а защо смяташ. че ВТ трбва да се изчерпва само с Ип Мен? нали системата трябва да се равива? или не трябва :) ? предполагам че и той е направил нововъведения, какво пречи хората да работят?
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#35 Onq

Onq
 • Дао
 • 2002 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:на майната си...
 • БИ:ГСБ

Публикувано: 24 април 2004 - 15:15

Аз не виждам нищо лошо в комбинирането на ВТ с граплинг,но съм против наричането на комбинацията ВТ!
Когато ние тренираме с удари,го наричаме граплинг с удари!

#36 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 24 април 2004 - 21:14

Ивайло, а какво ще кажеш за EBMAS? Това е името, което е дал Бозтепе на своята комбинация, в която сигурно има граплинг:)...сайта им е тук: www.ebmas.net.
Асен
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#37 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 29 септември 2004 - 17:51

Оказа се, че във първа генерация майстори ученици на Ип Ман са се изучавали и други форми освен познатите досега. Например се оказа , че има форма /тао-лу/ наричана "Форма на стъпките", а също и една форма на "Живия манекен" /приложения на 108 те техники от манекена с партньор/. Това мисля, че върви по направление на Вон Шунлюнг. При следващо влизане ще напиша повече информация, тъй като сега съм ограничен с времето, а и трябва да се тренира! В един от вариантите на Лепкавите ръце има много хватове и хвърляния, но те не идват по линия на така наречения граплинг и други такива. Свързани са със оригиналния стил идващ от Шаолин !...:chinese:

Това мнение е редактирано от Доктора: 29 септември 2004 - 17:54


#38 Iron Fist_

Iron Fist_
 • Гости

Публикувано: 30 септември 2004 - 01:59

Например се оказа , че има форма /тао-лу/ наричана "Форма на стъпките", а също и една форма на "Живия манекен" /приложения на 108 те техники от манекена с партньор(ка)/.

<{POST_SNAPBACK}>


И не е само това !!!
Оказа се ,че има и "Форма на крачките" и "Форма на живите манекенки".
Наблюдава се и интересно явление :
След среща на практикуващ форма на "Живия манекен" със практикуваща форма на "Живите манекенки" протича естествена еволюция на първата форма във " Форма на Полуживия манекен".

п.п. Колко генерации майстори ученици на Ип Ман има?

#39 Стефан Кунев

Стефан Кунев

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 13 мнения
 • БИ:Ving Tsun Kung Fu

Публикувано: 01 октомври 2004 - 10:59

На въпроса поставен от Айрън фист-колко генерации ученици е имал Ип Ман-мога да кажа следното
1-няколко ученика в град Фатшан. Поне на мен не ми е известно някой от тях да разпространява ВЧ.
2-преподава на гилдията на ресторантьорските работници в Хонг Конг. От там също не се изявява никой в областа на ВЧ.
3-през периода 1954-1965 обучава около 20 души, които напрактика посвещават живота си на ВЧ. Най-известни негови ученици са:
сифу Вонг Шун Люн, Уилиям Ченг, Брус Лий, Мо Ят, Цуй Шун Тин, Ли Синг, Виктор Кан.
4-след одтеглянето си от активно преподаване, школата се поема от сифу Вонг. Ип Ман преподава само на няколко човека. Тук се вмества и Люн Тинг-по неговите думи той е единствения "ученик при затворени врати". За негово, и най вече на нашия "СИФУ" съжаление, Люн Тинг не присъства в генеалогията на учениците на Ип Ман, която е написана от единия син на Ип Ман.
"...Винг Чун е едно добре настроено оръжие- нищо повече. Ако търсите изкуство за самозащита- не тренирайте Винг Чун. По добре се научете на изкуството да ставате невидими..."
сифу Вонг Шун Люн

#40 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 06 октомври 2004 - 15:09

Все пак не получих никакъв отговор и коментар /като изключим закачките на Железния/ за "Формата на стъпките". Със сигурност се знае, че такава има, дори се твърди че била тайна. Уилям Чунг, който вероятно само е чувал като мен за тази форма, твърди че грандмайстор Ип Ман му я бил преподал само на него и той бил "пазителя на тайните"?!? След като Емин Бозтепе го би злобно на един семинар в Германия, тайните се изпариха някъде, но все някъде ги има, не мислите ли? :confused: Чувал съм , че тази система на стъпките във Уин-Чун идвала от борбата върху забити в земята стълбове, която се е практикувала в манастира Шаолин. Експерт в този вид практика била създателката на стила Уин-Чун монахинята Нге Муй. Някой ако знае нещо по въпроса, нека го сподели? :chinese: