Към съдържанието


Какво да правим при травми


 • Please log in to reply
В темата има 94 мнения

#1 HIKARI_

HIKARI_
 • Гости

Публикувано: 05 януари 2003 - 20:38

Мисля, че това е една много ценна дискусия!
Нека не забравяме, че тренираме БОЙНИ ИЗКУСТВА!
... винаги може да се наложи да момогнеш!
А знаеш ли как?

Нека всеки който знае и може сподели опита си!

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО! :up:Редакции от Judoboy:

Подобни теми:

Лечение на травми

Как да запазим ставите и костите си - от дългото трениране на БИ

Протекторите в БИ - Значението на протекторите

Травмите

#2 HIKARI_

HIKARI_
 • Гости

Публикувано: 05 януари 2003 - 20:41

И нека аз започна с това:

ДОЛЕКАРСКА РЕАНИМАЦИЯ
Ако пострадалият е в безсъзнание (не е на себе си и не може да бъде свестен), например след инфаркт, катастрофа, удавяне и пр., трябва да проверите има ли дишане и пулс (най-удобно на шийната артерия) и за признаци като бледност или посиняване и изстиване на кожата, силно разширени зеници, гърчове или пълна безчувственост.

Изкуствено дишане уста в уста:
· Сложете пострадалия да легне по гръб на земята. Вижте дали в устата няма нещо, което да спира въздуха и го махнете. Ако има повръщане, обърнете главата настрани.

· За да осигурите дихателна проходимост, коленичете до главата, извийте я назад, изтегляйки брадичката нагоре с едната ръка и натискайки темето надолу с другата.

· С ръката, която е на челото на пострадалия, стиснете и запушете носа.

· При възрастни вдишайте дълбоко. Притиснете уста към устата на пострадалия, така че да я покриете напълно, и вдъхнете силно в нея. При деца вдишайте леко и внимателно вдъхнете в устата.

· Отдръпнете уста и оставете гръдния кош на пострадалия да се спусне.

· Повторете обдишването през 6 секунди при възрастните и 3-4 секунди при малките деца. Продължете до възстановяване на дишането.


Масаж на сърцето (ако след 4 обдишвания все още няма сърдечна дейност) :

· Сложете пострадалия да легне по гръб и разхлабете стегнатите дрехи. Ако е възможно, пратете някого за линейка.

· Коленичете отдясно на пострадалия откъм главата. Поставете основата на едната длан върху сърцето. Сложете основата на другата длан върху първата.

· С изпънати ръце се залюлейте напред-назад. Не натискайте със свиване на ръцете. За възрастни гръдният кош трябва да хлътва към 4-5 см при всеки натиск. Ритъмът е 70-80 в минута. При малки деца използвайте само едната ръка и притискайте внимателно гръдния кош около 100 пъти в минута на 2-3 см навътре. При бебета използвайте само два пръста и притискайте на 1-2 см, по-високо по гръдната кост.

· Не продължавайте да притискате гръдния кош след възстановяването на пулса. и подобряване цвета на пострадалия.

· При наличие на двама души е удобно единият да прави изкуствено дишане, а другият - непряк сърдечен масаж. На всеки 5 притискания на гръдния кош да се пада по едно обдишване. Продължете, докато пострадалият се свести или пристигне помощ.


Положение за възстановяване:

· След подобряване на състоянието е важно човекът да бъде поставен в поза, която не пречи на дишането, например легнал настрани, с възглавница (работа върши и дреха в нашия случай - кимоно) за поддържане на главата хоризонтално.

· Други методи - акупресура, хомеопатия, билки и лекарства - могат да се прилагат при наличие най-малкото на обща ориентираност за вида на проблема.

#3 HIKARI_

HIKARI_
 • Гости

Публикувано: 05 януари 2003 - 20:44

И още нещо:

ПРИПАДЪЦИ, КОМАТОЗНИ СЪСТОЯНИЯ И СВЕТОВЪРТЕЖИ


Общи мероприятия до идването на лекаря:

1. Осигурява се физически и психически покой и умерена температура на помещението.

2. При бледо лице болният се слага да легне с ниско разположена глава, а при зачервено – свисокоразположена.

3. Баховите капки за спешна помощ също могат да се опитат като безвредно средство.

4. Прави се преценка за състоянието (пулсът при ниско кръвно е мек и ускорен, при високо - твърд и добре напълнен; при дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност и някои отравяния се явява посиняване на устните и крайниците, при диабет и след тежки повръщанияот устата се долавя дъх на ацетон и т.н.).

5. При заплашващо навлизане в клинична смърт се правят изкуствено дишане и кръвообращение. Ако няма такава опасност, действа се според дадените по-долу диференцирани указания.


При циркулаторен колапс (рязко спадане на кръвното налягане):

1. Поставяне в хоризонтално (не седнало!) положение, премахване на пристягащите атрибути от облеклото. Ако има възможност, проверка на кръвното.

2. При наличие на явна непосредствена причина за състоянието (обезводняване, кръвоизлив и пр.) - бързи мерки за нейното компенсиране (спиране на кървенето, даване назатоплени течности и пр.).

3. Точков масаж на: T-20 (може и с общо поставяне на дланта отгоре, както е при някои биотерапии), T-26, J-24, PC-3, E-45, VB-44, V-67 и остро защипване краищата на пръстите на ръцете и краката странично от ноктите (IG-1, TR-1, GI-1, RP-1, F-1, MC-9 и извънмеридианните).

4. При липса на противопоказания (възбуда, гърчове! ) и само като временна мярка могат да се приложат домашни хипертензивни дроги, като кафе, китайски чай или кола, както и дишане на камфор. По-добре е обаче да се дадат капки с некофеинови тонизиращи растителни извлеци ("Пресотонин" или отделно розмарин - вътрешно като билка, външно като етерично масло за инхалации или масаж). Да се внимава, дали е запазена способността на болния да преглъща!

5. Хомеопатия. При травматичен шок и загуба на критичност за състоянието си (пострадалият смята, че е добре) - Arnica. При колапс със силна отпадналост, посиняване и ледена студенина на крайниците, затруднено дишане - признаци, усложняващи хода на изтощителни заболявания или остри отравяния - Carbo-v. При тежък нервен припадък или вследствие загуба на течности (силни диарии) със студена пот на челото и изстиване на крайниците - Verat. При припадък от топлина и задуха - Puls. При обща слабост, чувство на пустота и световъртеж с временна загуба на съзнание, влошаване в транспортни средства и от принудително безсъние- Cocc.


:up: :up: :up:

#4 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 07 март 2003 - 16:17

Още няколко препоръки за чести травми в БИ:

- При нокаут винаги да се провери за глътнат език и да се извади. Много често се случва и понякога човек може да си отиде за нищо.

- При разтягане, навехване, натъртван и пр. - веднага налагане с плик пълен с вода и лед. Не само с лед!

- При избиване на зъб - има шанс да се постави обратно. Да се вземе, да се изплакне (ако е нацапан), да не се пипа по корените (може и да се мушне на мястото му и да се стискат зъби) и марш при зъболекар. (Не съм виждал прихванал се зъб, но съм чел за това, а съм чел и точно такива съвети в зъболекарски кабинет.)

-

#5 Donald Duck_

Donald Duck_
 • Гости

Публикувано: 04 януари 2004 - 15:28

Zdravejte,

ne se zanimavam otdavna s Aikido, no i malkiq mi opit mi pokazva, che kolko i da si vnimatelen, da zagravash i t.n. nqma nachin da ne te spoleti nqkakva kontuziq (kakto se kazva unak bez rana ...). Tochno zatova povdigam i vaprosa, ima li nqkoj kojto mowe da kawe kak da se lekuvat/tretirat tezi travmi. Nqmam predvid schupvaniq i izvadeni ramena, po skoro stava duma za natyrtvaniq, usukvaniq, izkulchvaniq i .... . Mislq che shte e polezno zaq vsichki ni da oblemim opit v tazi nasoka. V tazi vrazka bih mogal da kawa, che standartnite kramove (predlaganite v aptekite), bez znachenie kolko hubavi i skapi sa, ne varshat rabota.

Ajde sega Vie kawete

:kenshin:

#6 Oyama_

Oyama_
 • Гости

Публикувано: 26 август 2004 - 00:18

Гледах, гледах и не намерих тема по тоя въпрос. Интересно защо ли никой не го е повдигнал. Ако един човек докато тренира някакво БИ получи сериозна травма (фрактура на крайник, таз, гръбнак и др...) това означава ли че такъв вид спорт е опасен за него и не бива да продължава.
Давам за пример себе си - преди 9 месеца си счупих крака на средата на залата. Възстановяването ми не беше лесно - имах 2 операции. Помислих си край с БИ то. Родителите ми също бяха категорични че повече няма да стъпя в залата. За щастие успях да наложа волята си (от една страна с дипломация от друга с инат) и 3 месеца след това облякох кимоното с желание в душата и три пирона в бедрената кост.
Какво е вашето мнение. Преживявали ли сте нещо такова и как се е отразило това на бойния ви дух.

#7 kiokyshinka13_

kiokyshinka13_
 • Гости

Публикувано: 26 август 2004 - 13:51

За голямо мое щастие чак такива неща не са ми се случвали като на Ояма. Засега освен многото синини, натъртвния на надкосниците,болки в коленете и един счупен палец на карака - друго по-сериозно не ми се е случвало. Аз даже в началото дори и не се усетих, че палеца ми е счупен, но зарасна много бавно, а неможеше и да се гипсира и чаках сам да си мине ама пак тренирах. И около половин година не можех да обувам по високи обувки, защото ме болеше и си ходех само с маратонки.
Е дано нямам по-сериозни травми и на Ояма му пожелавам да не му се случват повече такива инциденти, а и на всички други. :up:
Не мисля,че ако един човек докато тренира някакво БИ получи сериозна травма (фрактура на крайник, таз, гръбнак и др...) това да означава, че такъв вид спорт е опасен за него и не бива да продължава. Ако се възтанови физически и намери сили в себе си за да продължи да тренира защо не. Всеки трябва да знае, че в спорта има и травми, а в БИ някой път са и доста болезнени и сериозни - това си е неизбежно.

#8 PAX

PAX
 • Дао
 • 899 мнения

Публикувано: 26 август 2004 - 14:21

Ако травмата е довела до трайни последици е ясно. Но дори и да е излекувана напълно оставането в залата на същия тренировъчен режим пак зависи от много фактори.
- Дали травмата е поради нещастно стечение на обстоятелствата (т.е. няма шанс да се повтори) или поради специфика на тялото (слаби кости нпр.) При втория случай е тъпо да се продължава след жълтия картон.
- Дали травмата е изцяло оздравяла или остава уязвимо място, което може да пострада пак (и дори по-лошо) с голяма вероятност.
- Дали можете да си позволите травми. За доста хора една счупена ръка или крак означава загуба на прехрана за времето на травмиране, а защо не и загуба на работа. Ако си говорител в ТВ не може да ходиш бушониран често :D
- Зависи и от възрастта. На стари години човек оздравява по-трудно.
- Най-накрая зависи и от акъла. Ако някой травмата си я е докарал от глупост, а после продължи по същия начин, най-добре някой външен да го упъти към други спортове.

#9 Amazontoni

Amazontoni
 • Дао
 • 72 мнения
 • От:Stara Zagora
 • БИ:kyokoshinkai; taekwon-do

Публикувано: 28 август 2004 - 16:12

Да чукна на дърво и аз като колежката не съм се контузвала много, освен едно счупено кутре (на ръката), ама минаха няколко дена докато се усетя(като правех лицеви опори и малко ме понаболяваше). Също си навехнах глезена, което съвсем не е така безобидно както звучи. Вече не мога да правя поза "лотос"- боло ме глезена, даже и когато правя шпагати. Брат ми пък си беше счупил ръката и пак си идваше на тренировки, барабар с гипса :). За туй мисля че една по-лека травма не е причина да се отказваш, макар че една по-тежка като не дай си боже счупен гръбнак, ще ти коства не само тренировките, ами и ходенето.
Мислили ли сте някога над въпроса, че жените имат по-голям праг на болка?
HAIL AND KILL!!!

#10 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 29 август 2004 - 08:47

Винаги съм имал много травми - просто организмът ми е предразположен към това. Колекцията ми от "постижения" включва: счупена раменна кост, частично скъсване на ахилеса, дископатия, счупване на предкиткова костица, и десетки преразтежения практически на всички мускули на краката. Всичко това никога не успя да ме откаже от тренировките, дори напротив - "озлобявам" още повече и винаги продължавам да се занимавам. Естествено вече съм крайно внимателен, но травмите си остават неизбежни - въпроса е да не са тежки, и човек да може да се възстанови.

#11 thugelena_

thugelena_
 • Гости

Публикувано: 30 август 2004 - 22:49

Мислили ли сте някога над въпроса, че жените имат по-голям праг на болка?


Да, жените наистина имат по-висок праг на болката във връзка с детеродните им функции, обаче също така си струва да се позамислиш и по въпроса, че имат повече нервни рецептори, което на практика ги прави по-лесно възбудими и по-чувствителни на болка. Това, че имат по-висок праг на болката, означава единствено, че по-трудно губят съзнание, подложени на еднакъв по сила и интензитет физически натиск, и в никакъв случай не прави травмите им по-лесно лечими или по-незначителни.

#12 Grisha

Grisha

  обичайният заподозрян

 • Mодератори
 • 2066 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Мирно село
 • БИ:Света вода ненапита

Публикувано: 31 август 2004 - 12:34

Мислили ли сте някога над въпроса, че жените имат по-голям праг на болка?


Понякога след преживяна ситуация с изпитване на голяма болка се получава ефект на...как да кажа- обезчувстване, повишаване на прага на поносимост към болката. Лично с мен се получи така след една операция ( с местна упойка) при която почти припаднах от усещането...
Чрез опита си ние откриваме краткия път след дълги скитания
Роджър Етъм


Тана-джутсу Всичко,което се случва е толкова вярно,че съществува,колкото и че не е реално.


black_cobra:
Например при крав мага има едно движение,с което счупваш носа на противника и после под такъв ъгъл го удряш,че набутваш парченца кост в мозъка му.


#13 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 01 септември 2004 - 16:36

А при мене може би от шамарите на приятелката ми :) ...

Ако има серьозна травма, тя непременно трябва се остави да отшуми колкото се може повече преди да се почне тренировка пак. Изпълнения от типа "аз съм истински боец и ще тренирам с гипсирана ръка и пирони в краката" за мен са пълна глупост. Време има достатъчно , за да се навакса пропуснатото и да се влезе във форма. Иначе травмата може да се превърне в хронична и при най-малкото усилие или съприкосновение с партньора да се прегънете от болка. И ако същата болка се появи и в серьозна ситуация - ами с две думи загинал сте. Двата ми палеца на краката са така. Няма значение колко по-силен съм си колко повече млатя. Ако си закача палеца при опит да го подсека, или случайно ме засрешнат при изпълнение на ритник, просто се свличам на земята от болка.

За "озлобяването", за което говори Алцек , съм абсолютно несъгласен. След тежка травма седни , успокой се и се опитай да помислиш защо и как се получи така и как да го предотвратиш следващия път.

#14 Alcek_

Alcek_
 • Гости

Публикувано: 02 септември 2004 - 12:30

Омуртаг, не си ме разбрал правилно за "озлобяването". Имам предвид по-скоро промяна на психическата настройка, от колкото игра на максимум със сериозна травма. Такива изпълнения водят само до осакатяване. Травмите се пазят, докато ошумят достатъчно, но тренировките не бива да се спират! Повечето хора имат по 4 крайника :D , като ви е контузена ръката - ритайте, ако ви боли крак - блъскайте с ръце. Не може едно кутре да е пречка, заради която да прекратите тренировките.

#15 Han Omurtag_

Han Omurtag_
 • Гости

Публикувано: 02 септември 2004 - 16:41

мда... Алцек, не съм те разбрал.

А това , че жените може да се разплачат, повече е поради различната психика. За прага на болка е вярно. Няма значение кой пищи, циври и т.н. Преполагам не става дума за стискане на зъби, а кой първи ще припадне от болка и загуби съзнание , или ще се побърка. В случая теорията е вярна.

#16 pv

pv

  информационен затъмнител

 • Милиционер
 • 1661 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Неизвестно
 • БИ:Free stick fighting, DBMA

Публикувано: 04 септември 2004 - 10:52

По темата:
Да,преживявал съм травми и винаги след това съм се връщал в залата.Като шугав се въртя нощно време докато броя дните до пълното ми възстановяване...подчертавам-пълното възстановяване.Иначе риска от повтаряне е огромен.Научих се да не се правя на мъж и да спазвам всички предписания на докторите относно процедурите и времето до тренировки :) По този начин влизам в залата възстановен и започвам,верно,от нулата(дет'има една приказка),ма за никъде не бързам...Полекичка повишавам натоварването докато достигна предишната си форма.Виждал съм хора,които си свалят сами гипса на първата седмица под различни предлози или влизат накуцвайки в залата и започват да се натоварват на макс с извинението,че "разбииш ли,те,докторите,нищо не отбират,аз си знам най-добре...".Тъпня!След месец вече изобщо се отказват от спорта,щото не могат да ходят...
Травми има,без тях не може ако се занимаваш по-сериозно.Въпроса е да се сведат до минимум и да има пълно възстановяване.От Травми да ги превърнеме в травмички.Който го е страх от вълци не ходи в гората,нали?Ма защо да не влеземе в гората въоръжени? :D
Пресен пример:в момента пиша с една ръка(верно,бавничко,ма знам,че и вие четете бавно,та няма проблеми :D :D )-другата ми е обездвижена поради скъсване на раменни връзки.Първия ми въпрос към доктора беше кога ще влезна в зала-ако правиш възстановяването както трябва-2 месеца ми каза.И смятам да направя точно така..Както и с предишната ми травма-доста хора ме беха отписали,но им доказах,че грешат.Важното е да имаш силна психическа нагласа и да знаеш,че отново ще си в играта....ма нали заради тая пуста воля тренираме :up:
Тежки и безопасни тренировки!!#17 Sue

Sue
 • Дао
 • 709 мнения
 • Пол:Женски
 • От:Ниските земи
 • БИ:... и йога

Публикувано: 05 септември 2004 - 23:30

Има травми и травми. Мойта най-сериозна е аркада на веждата от меяа-луа-ди компасо (удар с пета отзад, като торсът се навежда силно към земята). Продължих тренировките след 2 дни, като се отвори окото. Проблемът беше с противниците ми. Те се притесняваха повече по време на игрите от мен.
В групата ми има младеж с херния, с астма, дислокация на коляното... Те си съобразяват тренировките спрямо възможностите си.
Обаче, със сигурност - след изкълчвания и пре-разтежения е най-добре да се почине за известно време. Тялото не е само за тренировки, а тежките травми имат навика да се обаждат след време.
Нищо не разбирам, но го правя добре...

#18 Iron Fist_

Iron Fist_
 • Гости

Публикувано: 28 септември 2004 - 02:23

ДЪРЖА ДА ПОДЧЕРТАЯ, ЧЕ КОНТУЗИИ ИМА САМО, ПО ВИНА НА ИНСТРУКТОРА !!!!!

<{POST_SNAPBACK}>


Ако някой се спъне, падне и си счупи ръката по време на тренировка пак ли инструктора има вина???
Ами ако по време на разтягане преразтегне? Инструктора ли го е натискал?
Или ударил по чувала накриво и си счупил китката , при положение ,че инструктора многократно е обяснявал и показвал как трябва да се удря, тогава пак ли инструктора има вина? Да не би той да го е докарал в залата насила и да му е казал:"давай ,ще стоиш тук и ще тренираш !"


При избиване на зъб - има шанс да се постави обратно. Да се вземе, да се изплакне (ако е нацапан), да не се пипа по корените (може и да се мушне на мястото му и да се стискат зъби)


Напълно вярно !
Тая работа може да стане ако си държите резервен Каноколит в залата.
Почистваш зъба , лепиш го и си готов.
Обаче ако ти избият цялото чейне работата става сериозна - по добре е да се пробва с епоксидна смола :wooow:
Ако и така не стане тогава " бегом при Доктора" (нашия от форума) ,
той все ще изкара някоя старинна китайска рецепта - направо може да ви поникне нов зъб. И директно минавате на стила "Никнещите зъби" - на китайски : Зъбо Цвън Вън

#19 Bersek_

Bersek_
 • Гости

Публикувано: 28 септември 2004 - 15:00

Какво да се прави при травми?

Нека аз ви дам един съвет. Ако искате да бъдете евентуално в помощ на някого в залата, по-добре е да минете един курс по първа помощ, или поне да разпитате някой хирург-травнатолог при различни ситуации какво да направите.
Защото може и да навредите на някой, ако приложите нещо прочетено тук, което може да е написано от някой, който не е съвсем в час!!!

#20 Amazontoni

Amazontoni
 • Дао
 • 72 мнения
 • От:Stara Zagora
 • БИ:kyokoshinkai; taekwon-do

Публикувано: 28 септември 2004 - 16:33

ооо заради ей такива изявленя като на WaffenSS имах една приятелка дето половин година ходи със сериозна трамва на рамото. Аз самата гледам да не се оплаквам много-много за да не рекат "че съм ревнала" за няма нищо. Чак ако нещо се подуе и ме боли повевче от 2 дена отивам директно на бърза помощ без да раздухвам чак толкова нещата. Вече добре се познаваме с лекаря де ;).
HAIL AND KILL!!!