Към съдържанието


Какво да правим при травми


 • Please log in to reply
В темата има 94 мнения

#21 Lyuben Grancharov

Lyuben Grancharov

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 5 мнения
 • БИ:aikido,judo

Публикувано: 28 септември 2004 - 21:23

Han Omurtag, абсолютно си прав, след като ти се случи нещо подобно най-добре е да седнеш и да помислиш за причината - в този момент те озарява прозрението че може би не си струва да се извадиш от строя за дълго време или завинаги заради собствената си непредпазливост - защото травмите се получават най-често от това - - когато не си в кондиция или когато някой(или ти самият) реши на всяка цена да докаже колко е добър (отново отговорността е обща - ТИ трябва да внимаваш и за себе си, не той, особено ако другият е эагубил контрол над себе си) За хората беэ опит в залата е трудно да се опазят сами - отговорността за това е на по-старшите и най-вече на инструктора - ако на него не му пука эа това травмите са неизбежни, неэависимо какво тренираш. Всички обичаме това което тренираме и когато изведнъж увиснеш вкъщи и нещо те боли адски ти домилява эа тренировките и изплува въпросът "Защо?"... важното е да се учим от грешките си...защото РЕАЛНОСТТА на една сериозна травма може много бързо да ни отрезви от илюзиите с които живеем(тренираме). Да тренираш травмиран е също такъв откаэ от реалността, откаэ да признаеш факта че нещо не е наред и трябва да вземеш мерки... и все пак ако тренираш травмите са неизбежни, важен е процентът, какъв е той при вас?
За да се научиш да плуваш трябва да скочrш във водата.

#22 Lyuben Grancharov

Lyuben Grancharov

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 5 мнения
 • БИ:aikido,judo

Публикувано: 28 септември 2004 - 21:47

В японските бойни изкуства има цял раэдел - КАПО - който се эанимава с техниките на реанимация. Било е задължително да имаш познания в тази област след определено ниво(черен колан). Чел съм, че това се практикува все още в Шоринджи-кемпо, например. Не знам да има подобно обучение в България? Май най-добрият вариант е курса за спешна помощ.
За да се научиш да плуваш трябва да скочrш във водата.

#23 _GT_

_GT_
 • Дао
 • 34 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 29 септември 2004 - 14:55

Нека споделя личен опит. При травма по време на тренировка, работа иили какво да е, добре е на пострадалия първо да седне или да заеме някаква удобна позиция, без да му причинява болка. После е добре да му дадете да изпие чаша вода. Това му гарантира намаляване на стреса повече от половината. След това на мястото слагате лед или студена вода. Никакви гадости от сорта на "Бенгей" и др. такива. Оглеждате се за транспорт и го транспорате до най-близкия кабинет на най-голямото здравно заведение наблизо. Хубаво е да не попаднете на лекар-стажант(както аз). Искате си снимка. Изслушвате мнението. Ако нещо ви усъмни, добре е да минете преглед и при друг лекар, към какъвто ще ви насочи личния лекар ,примерно, на другия ден. Не се помайвайте, щото травмата може да е сериозна и да ви остави извън залата за месеци, даже и завинаги.
И най-важното, не губете присъствие на духа!
Това от мене...А да, ако ви боли, глатнете аналгин. Не се правете на железни. Болката товари психиката, която понякога се възстановява по-трудно от костите и връзките. Поздрави на всички :up:

#24 Lyuben Grancharov

Lyuben Grancharov

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 5 мнения
 • БИ:aikido,judo

Публикувано: 29 септември 2004 - 15:02

Точно така, никакво доверие само на един лекар - един искаше да ми оперира крака, после се оказа че не е нужно.
За да се научиш да плуваш трябва да скочrш във водата.

#25 shurly rey_

shurly rey_
 • Гости

Публикувано: 29 септември 2004 - 15:51

Аз лично не стигам до услугите на личния си лекар при такива проблеми,Трябва директно да се отива при хора които се занимават само със спортни травми, тъй като те са много добре запознати с всяка една ситуация.Снимка се прави задължително и не трябва да си я искаш ,а просто да си я направиш .Не вярвам някой да ти забрани.
Не вярвам на лекарите по разните болници и поликлиники ,,,,те обикновенно ти казват или по-точно ти забраняват всякакво движение за дълго време напред.
Искам да кажа ,4е мнението ми е за травми от рода на разтягане ,преразтягане ,възпаление или скъсване на влакна и сухожилия...счупванията са вече ясни ,,,,в Пирогов ,гипс и после ПОЧИВКА :wooow:

#26 Amazontoni

Amazontoni
 • Дао
 • 72 мнения
 • От:Stara Zagora
 • БИ:kyokoshinkai; taekwon-do

Публикувано: 09 октомври 2004 - 16:45

Проблема ми е че от 1-2 седмици много взеха да ме болят коленните стави. Докторката ми рече че било от възрастта(на 16 съм, но не мисля че ще раста още-все пак съм висока 173 см). Не трябва да ходя на тренировки 1-2 месеца, или докато отшуми. Някой от вас имал ли е подобни проблеми? И освен това бихте ли ми препоръчали да оставя таеквондото(все пак натоварването е 90% в/у краката) и да започна нещо друго?
мерси предварително!

и не трябва да си я искаш ,а просто да си я направиш

Ами да ти кажа не е точно така. Доколкото съм учила биология облъчването с каквито и да е лъчи не е особено полезно, а именно това е рентгеновата снимка. Тя не се прави освен ако не е абсолютно задължителна.
А откъде да си намеря човек дето да разбира от спортни травми??
HAIL AND KILL!!!

#27 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 11 октомври 2004 - 12:27

И освен това бихте ли ми препоръчали да оставя таеквондото(все пак натоварването е 90% в/у краката) и да започна нещо друго?

първо установи кога и защо се появяват болките.
Прочети това- онова :

http://daobg.com/for...f=26&t=727&st=0
"Как да запазим ставите и костите си, - от дългото трениране на БИ"


Хранене при спорт и физически натоварвания
http://dieti.gbg.bg/Razdel6.asp


http://dieti.gbg.bg/...zdel=9&temaN=49   
Остеопорозата е увреждане на скелета, което се характеризира с намалена костна маса, повишен риск от счупвания на костите при незначителни травми, а дори спонтанно.

Остеопорозата е "тихо" заболяване. Тя се развива бавно и незабелязано и когато се появят болки в кръста, намаляване на ръста и изкривяване на гръбначния стълб, състоянието е вече в значително напреднала фаза.

Диагностицира се чрез измерване на костната плътност, т. наречената "денситометрия", изследване което е напълно безболезнено, безвредно и надеждно.

Чрез него, костната плътност на индивида се сравнява с референтна плътност на млад здрав индивид и се оценява отклонението спрямо тази референтна плътност. Резултатът от това изследване дава информация за състоянието на костите и насочва към необходимите мерки - профилактични или терапевтични, които трябва да се предприемат.

Най-често засегнатата група от това заболяване са жените, особено след менопауза. Установено е, че в първите 5-7 години след менопаузата жените могат да загубят до 20% от масата на техните кости, но при мъжете след петдесет годишна възраст с намаляване на нивото на тестостерона, също се наблюдава повишаване скоростта на разреждане на костите.

Рисковите фактори за възникване на остеопороза са многобройни: наследственост, възраст, пол, телесно тегло, ограничена двигателна активност, повишена функция на щитовидната жлеза, недоимъчно хранене, особено в детската и юношеска възраст, тютюнопушене, продължително използване на някои медикаменти.

Лекарства, които имат особено неблагоприятно влияние върху костната система са кортикостероидите използвани за лечение на астма, ревматоиден артрит или псориазис.

Остеопорозата може да бъде предотвратена, а веднъж възникнала тя може да бъде и лекувана твърде успешно със съвременните лекарства.

За намаляване на риска от възникване на остеопороза в зряла възраст е необходимо профилактиката да започне отрано. Най-същественото в изграждането на една профилактична програма е тя да включва всички елементи, които имат доказано благоприятен ефект върху костите:

-      достатъчен прием на калций и витамин Д2;

-      ежедневна физически упражнения;

-      избягване на тютюнопушенето и употребата на алкохол;

-      своевременно изследване на костната плътност и медикаментозна терапия в случаите, когато това се налага.

Най-съществената профилактика на остеопорозата в зрялата възраст е изграждане на максимално здрав и плътен скелет през детството и юношеството.

До около 20 годишна възраст повечето жени са натрупали близо 98% от скелетната си маса. При двата пола изграждането на скелета завършва до около 30 годишна възраст. След това количеството калций, което се освобождава от костите надхвърля това, което се натрупва. Когато приемът е нисък, механизмите които регулират калциевото равновесие в организма мобилизират значително количество калций от костите и те обедняват на минерали.

Особено вредни за скелета са прилагане на диети за отслабване в този период на живота. Бедно на въглехидрати и богато на белтъци хранене води до увеличаване киселинността на кръвта, което потиска клетките изграждащи костите.

Достатъчен хранителен прием на калций и витамин Д са ключови фактори, в поддържането здравината на скелета.

Добър източник на калций са мляко, млечни храни, зелените листни зеленчуци, консервирани с костите риби, бадеми, лешници.

Витамин Д е витаминът осигуряващ доброто усвояване на калция от храната.

Витамин Д се съдържа в ограничен брой храни - мазни риби, особено сьомга, рибено масло, яйчен жълтък. Някои от храните се обогатяват допълнително с тази важен за костната обмяна витамин - мляко, маргарин, десерти на зърнена основа, пудинги.

На нашия пазар в момента някои видове маргарини са обогатени с витамин Д. Основно потребностите на витамин Д се набавят за сметка на синтеза му в кожата при излагане на слънце. Излагане на слънце на откритите части на тялото (лице и ръце) в продължение на 10-15 минути, три пъти седмично се счита за достатъчно добър начин за набавяне на нужното количество витамин Д.

Други хранителни вещества необходими за костното здраве са магнезий, фосфор, калий, витамин С, цинк. Те се съдържат в повечето храни и се препоръчват като много здравословни. Добре балансираният хранителен режим, също така, намалява риска от костна деминерализация. В някои случаи потребностите от калций са по-високи от количеството, което може ежедневно да се приеме с диетата. В такива случаи се предписват таблетки, наречени добавки към храната.

Периоди от живота през които може да се наложи приемане на калциеви добавки са бременност и кърмене, юношеската възраст, менопауза. При лица, които са наследствено обременени или са с продължителна глюкокортикоидна терапия, също се препоръчва допълнителен прием на витамини и минерали под формата на добавки към храната.

Ефективното натрупване на усвоения калций в костите се гарантира при системни физически занимания - лека атлетика, тенис, футбол. За препоръчване са силовите упражнения, които стимулират по активно мускулите и действат срещу гравитацията..

Освен физически упражнения и адекватно хранене, при жени в менопауза се прилага хормоно-заместителна терапия. При всички случаи когато калциеви препарати се предписват на жени в менопауза, хормон-заместителна терапия е средство на избор.

Балансирано хранене, системни физически натоварвания и ограничаване на тютюнопушенето и консумацията на алкохола са водещи в профилактика на остеопорозата.

Добри спортни лекари има в София -Национален Спортен Медицински Център в Дианабад.
Близо до теб е Павел Баня (рехабилитационни център)-там са добри в лечението, за диагностиката не знам,предполагам че имат кадри.
Успех!
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#28 Rasate

Rasate

  вечно учащ се

 • Изпитателен Срок
 • 8 мнения
 • От:Bremen, Germany
 • БИ:gymnastics

Публикувано: 30 октомври 2004 - 19:14

От доста време насам фърбът ми пука като луд. Това дали е от мостта, който ме карат да правя или е нещо нормално, макар че на мен никак не ми се струва така. Да не би да е някакъв проблем. Благодаря!
Само търпеливият ще успее,
а нетърпеливият ще се провали!

#29 Knobel_

Knobel_
 • Гости

Публикувано: 30 октомври 2004 - 21:19

Ето това намерих в един руски сайт. Пише хубави неща, но на руски. :yin-yang:

#30 Amazontoni

Amazontoni
 • Дао
 • 72 мнения
 • От:Stara Zagora
 • БИ:kyokoshinkai; taekwon-do

Публикувано: 01 ноември 2004 - 13:48

Треньора ми каза да си направя следното за колената: обелвам млад орех и кисна кората в оцет, после го слагам на колената. Резултата беше още по-адско парене и готин отенък на кафяво-жъктеникавото, което не се е махнало вече седмица и нещо. Като че ли имаше подобрение. Препоръчах същото лечение и на баща си, но целите му колена станаха на мехури и цяла седмица не може да се оправи. А ся де!
HAIL AND KILL!!!

#31 Curtain_

Curtain_
 • Гости

Публикувано: 01 ноември 2004 - 13:52

Треньора ми каза да си направя следното за колената: обелвам млад орех и кисна кората  в оцет, после го слагам на колената. Резултата беше още по-адско парене и готин отенък на кафяво-жъктеникавото, което не се е махнало вече седмица и нещо. Като че ли имаше подобрение. Препоръчах същото лечение и на баща си, но целите му колена станаха на мехури и цяла седмица не може да се оправи. А ся де!

<{POST_SNAPBACK}>


aaa честно треньора ти е супер добър в лечението
ако и в бойнотоз изкуство което тренираш е такъв...УСПЕХ
:)

#32 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 01 ноември 2004 - 14:11

Резултата беше още по-адско парене и готин отенък на кафяво-жъктеникавото,

Ако комбинираш йод със оцетна киселина ("обелвам млад орех и кисна кората в оцет") какъв очакваш да е резултата :wooow:
Сега освен травматолог(нали имаше проблеми с коленете) ти трябва и дерматолог.

А ся де!

докато продължаваш да си правиш експерименти , това ще го споменаваш много пъти .Успех!

#33 Sue

Sue
 • Дао
 • 709 мнения
 • Пол:Женски
 • От:Ниските земи
 • БИ:... и йога

Публикувано: 19 ноември 2004 - 14:47

Темата за Илачите и Терапиите е заключена. Реших да пусна нова тема :kuku: .

От край време си имам проблеми с дясното коляно. При дъжделиво време понякога се обажда. Проблемът е, че понякога заради лоши подметки на обувките и пренатоварване на тренировки, боленето се учестява. Резки заболявания по време на тренировки съм имала, заради неправилно изпълнение на някои движения. Започнах да ползвам протектори (стягащи ластици за коляното). Помагат.

Въпросът ми е- Какви упражнения могат да се правят за заздравяване на мускулите около колената? По възможност упражненията да могат да се правят в домашни условия.

Задължително трябва знаеш от какво е травмата,
за да знаеш какво да правиш. Както и какви са пораженията , щом имаш болки при резки движения трябва да те види кадърен лекар(Медицински център Дианадад) .
Имай предвид ,че дори да имаш скъсан менискус здравкната каса поема операцията (която трае 15 мин ) ,имаш една седмица раздвижване и след това си тренирай(умната) -така ,че време което губиш тук го отдели за преглед и действай .

Това мнение е редактирано от Judoboy: 19 ноември 2004 - 15:33

Нищо не разбирам, но го правя добре...

#34 Тануки

Тануки

  Шеф на БФ по Борба за Жени в Кал

 • Дао
 • 193 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 19 ноември 2004 - 15:01

Преди тренировка мажи болезненото място със загряващ крем като Бен Гей , тигрова мас или нещо подобно. По време на тренировка ползвай бинт, но не ластичен. Има и специални превръзки-като лико са, има и ортопедични протектори, но всички ограничават движението. Сваляй ги след тренировка-да не свиква.
Като упражнеие в домашни условия бих ти препоръчал: ***************************************************************************** И все пак се консултирай с лекар.

#35 Sue

Sue
 • Дао
 • 709 мнения
 • Пол:Женски
 • От:Ниските земи
 • БИ:... и йога

Публикувано: 19 ноември 2004 - 16:43

Благодаря!

Нямам непрекъснато болки при резки движения. Само при едно движение ми се обажда коляното и то не винаги. Само ако рязко скоча и центъра на тежеста ми е на неправилното място, което (предполагам) води до усукване на коляното.
А, иначе тъпа болка се появява от време на време като си седя. Подозирам високите токчета за нея.

За доктора - така е! Въпреки това, ми дойде музата да питам и наоколо за леки упражнения за колената.

А, протекторите са само за тренировки. Само за да ми "напомнят" да не скачам накриво :)

Поздрави!
Су
Нищо не разбирам, но го правя добре...

#36 hinki_

hinki_
 • Гости

Публикувано: 19 ноември 2004 - 18:13

При болка в коленете най-добре е да се знае причината и да се вземат компетентни мерки. Т.е. да се отиде на добър спициалист.
Въпреки това има някои упражнения, които облекчават болката или помагат за излекуването на травмата.
1. При силни болки колкото може по-често се прави следното: сяда се на една табуретка така, че ходилата да са стъпили на пода и с длан, леко сгъната като паничка, се потупква по капачките на двете колена (или по болящото коляно, ако боли само едното). Добре е, един цикъл да бъде над 100 потупвания, а упражнението да се прави колкото може по-често. Упражнението го знам от мой приятел, който има стара травма и досега не е открил по-добър начин да облекчава пристъпите на болка, да речем при лошо време.

2. Бавно вдигаме ръцете нагоре, докато се изпъваме максимално. С рязко и енергично движене надолу, приклякаме без да отлепваме ходилата, докато ръцете ни минат покрай и назад от подбедриците. Отново бавно се изпъваме нагоре, сякаш искаме да поставим книга на висока лавица пред нас. И пак рязко надолу. . . . Това трябва да се повтаря колкото може повече.

3. Заставаме в някаква удобна за нас позиция с ходила, сочещи в една посока, като единият крак е по-напред от другия. Ширината и дължината на стойката зависят от болката и силата на краката ни. Обикновено по-старите и слаби хора и тези, които имат болка, правят упражнението в по-висока стойка. Започваме да правим кръгове с длани, успоредни на земята. Все едно бършем една маса с двете си длани. Тежестта се пренася от предния на задния крак, напред и назад, за да можем да достигнем до края на въображаемата маса. Горната част на тялото остава колкото може по-изправена. Краката и тазът се движат само напред и назад, а не се въртят. Кръговете трябва да се правят няколко десетки пъти в едната, а после също толкова в другата посока. И при най-малката умора - разменяме краката така, че другият да стане преден.
Идеята е упражнението да се практикува колкото се може по-често, като се почне от висока позиция и постепенно се увеличава разстоянието между краката и се понижава височината на равнината, в която се правят кръговете. Следващото утежняване е чрез увеличаване на времето и забавяне на движенията.
Чрез това упражнение коленете се натоварват динамично и отделните групи мускули имат възможност да починат в различните фази на движението.
В най-трудния вариант, от тази стойка може да се бърше пода при почти изправен гръбнак. Това определено означава, че коленете ви са в идеална форма.

Има и други упражнения, но тези са напълно достатъчни.
Имайте предвид, че китайската медицина свързва проблемите в коленете с проблеми в бъбреците. Което значи, че те си влияят взаимно. И, че не е лошо да се погрижим и за двете. Това означава и, че тези упражнения помагат за проблеми с бъбреците, а упражненията за бъбреците, помагат в някаква степен на коленете. Това, естествено, е теория. :D
В никакъв случай не трябва да усеща натоварване. Утежняването на упражнението трябва да е приятно и постепенно.
Старите майстори казват, че дадено упражнение трябва да се повтаря многократно, докато мисълта ни и усещането ни не започнат да минават през болното място. Само така то може да стане здраво.
Надявам се да съм ясен, много неща могат да се покажат за 30 секунди, а не могат да се опишат с думи и за половин час.
:-)

#37 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 22 ноември 2004 - 18:24

При обичайните травми в залата /разтежения, натъртвания, навяхвания, травми от удари и др./ най-добрият метод за лечение е масажа /общ и точков/ с подходящи етерични масла, а също и народна медицина /билки и процедури/. По-добре е да се прави профилактика на травмите:
1. Много добра загрявка и изпълнена по компетентен начин.
2. Преди тренировките например по Каларипаят, учителя масажира обилно с палмово масло ученика от главата до петите /дълбок масаж и тъпчене с крака/. След тези процедури няма травми! :yin-yang:
3. Методиката на трениране също е от голямо значение /това обаче зависи от стила и конкретния майстор/. :chinese:
4. Особенно важно е да се разтрият и загреят кръста, врата и коленете.
5. Каратистите, скиорите, тенисистите, таекуондистите, футболистите и скачачите имат най-големи проблеми с коленете!.... :confused:
Ако тренирате по правилния начин, травмите ще се сведат до минимум! :sunny:
Тук някой говореше за проблеми със зъбите; не се притеснявайте за това - доказано е , че след сто годишна възраст никнат нови зъби!!!.... :D

Това мнение е редактирано от Доктора: 22 ноември 2004 - 18:28


#38 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 22 ноември 2004 - 19:14

Превенцията винаги е печелившата стратегия :up:
Но ако белята е станала .
Първо -диагностика ,рехабилитацията след това.
Преди да се знае от какво е проблема, лесно може да се задълбочи травмата в следствие на резки движения .
Схемата е стандартна :
Интервенция да или не . Физиотерапия -да (каква?) или не.
Упражненията от доста време са стандартни :криотерапия+изометрия (общо взето ключа от палатката)+масажи+мазило(някои лекари казват ,че няма смисъл от мазането)) +специфични упражнения за конктерния случай
(е тук е променливата ,другото е почти константа)
http://www.physsport...sonal.htm#rehab -упраженения според проблема
http://www.physsport...5_96/jensen.htm -за коляно-
едва ли изчерпват проблема .

#39 hinkey_

hinkey_
 • Гости

Публикувано: 24 февруари 2005 - 23:12

Здравейте на всички
Не зная дали въпроса ми е точно за тази част но
темата за травмите на ставите и костите беше заключена
От около 1 година при ритници с изпънат крак или
коремни преси със присвити крака получавам пукане в
областта на таза
Видях че същият проблем е имал и друг посетител на форумите - Knobel
от него научих че този проблем се дължи на ябълките на бедрата
Бих желал да получа отговор от него или някой компетентен за възможното
лечение на тези травми.

#40 NIKSANA

NIKSANA

  Отогай

 • Дао
 • 161 мнения
 • Skype: niksana86 :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Хасково - София
 • БИ:Kyokushinkai(беше отдавна)

Публикувано: 20 юни 2007 - 11:51

Аз ще дам един пример с мен.. след първото състезание което имах ..имах лек оток на коста на десният крак и изтръпваща болка като ритах с него(горе долу частта с кяото се удря маваши-гери)..най-вероятно си при някой от блковете на противника съм го контузил беше ми казао че е смао натъртен и г мазах общо взето помина... докато го мажех де.. после пак започна да ме боли..спрях да тренирам за колко 2 години сега ходя да тичам и други такива (поне малко тонус) и ме заболя отново това място и то само от тичането.. хоидх на лекар и ми бе казано че преди съм имал травма която е прекъснала някаква обвивка на коста и сега като натоваря повече започва изтръпваща болка.. беше ми препоръчана една процедура ако на някой му се е случило същото може да му помогне..

2-пъти на ден:
3 минути налагаш с лед мястото където те боли(или го движиш по коста наогре надолу)...
5 мин втриваш фастум гел или някой от познатите(каза м лекаря че няма значение но фастума вършел добра работа в случея макар че аз харесвам лиотон)
10 мин го налагаш с компрес с риванол...

и когато тичам да слагам наколенки 2 но не на коляното а ан коста каот се защипват една друга точно на мястото където ме боли да се вземат така че да не стягат много но да не са хлабави!

ОСУ!
На ринга се качват двама.И двамата са достойни да спечелят , но печели този които е тренирал по здраво.Бъди най-добрият!!!