Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Приложимо ли е традиционното Ушу?


 • Please log in to reply
В темата има 105 мнения

#21 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 12 септември 2008 - 17:09

дори и да е така както казваш, бойните изкуства са измислени от армията за целите на армията. да това са демонстрации направени от съвсем обикновени хора служещи в китайската армия и полиция, но на война и военни конфликти се съмнявам да тръгнат хора от професионалната лига :) а и въпроса на темата е такъв "Приложимо ли е традиционното Ушу?" и това е отговора, добър или лош. Традиционното у шу се прилага и ще продължава да се прилага от тези които са го измислили - китайската армия и полиция.
Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#22 Станислав

Станислав
 • Дао
 • 1115 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Велико Търново
 • Предишен прякор: stanislav

Публикувано: 12 септември 2008 - 19:07

дори и да е така както казваш, бойните изкуства са измислени от армията за целите на армията. ... Традиционното у шу се прилага и ще продължава да се прилага от тези които са го измислили - китайската армия и полиция.


Не искам да издребнявам, но Шаолин към китайската армия или полиция спада?

#23 Борил Караиванов

Борил Караиванов
 • Дао
 • 154 мнения

Публикувано: 12 септември 2008 - 22:06

Иначе - "Нож хорош у того, у кого он есть!" товарищ Сухов :wink: :)

Поправка: “Нож хорош для того, у кого он есть!" товарищ Абдула! :up:
Знанието е сила!

#24 Хун_

Хун_
 • Гости

Публикувано: 13 септември 2008 - 10:38

Ето ви правилните клипове с много приложения :chinese:

Демонстрация на Фадзин /експлозивна Сила/
http://zazz.bg/play:94ad51d3

Син И - Форма и приложения
http://zazz.bg/play:c74107e3

Ба Гуа - Форма и Приложения
http://zazz.bg/play:3bc8988e

#25 Тихомир Тодоров_

Тихомир Тодоров_
 • Гости

Публикувано: 13 септември 2008 - 15:28

Въпросът е доста глупав - Традиционните стилове на Кунг-фу съществуват много отдавно и така ще бъде и след нас защото са истински. Не е проблема в традиционното Кунг-фу а в хората който го демонстрират днес.

По скоро въпросът е колко още години ще съществува спортното УШУ което не е ясно въобще защо е в сайт за бойни изкуства а то не е такова нещо.

Не искам да обидя никого-това е мое мнение

#26 сила

сила

  мистър

 • Дао
 • 196 мнения
 • Skype: silafuyang :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Добрич
 • БИ:тайдзи, ТКД, бокс, някои оръжия...

Публикувано: 13 септември 2008 - 15:32

То, и да търсиш, няма да намериш, но поне да се беше постарал да са тематични, а не някакви кракомахи, дето някой си ги е кръстил както на него му е удобно...Иначе се връщаме в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, когато, всичко, което не приличаше на джудо и карате се кръщаваше гръмко и мълниеносно "кунг фу"...Да не говорим за постмодерните трактовки на последното понятие, и там са едни "мъдрости"...

Изключение от КАКВО се явява тунбей ?!

Не съм бил във всяка школа, където се тренира тунбей за да знам спарингуват или не, въпроса е, че ти правиш генерални обобщения, коментирайки СТИЛОВЕ, а не в коя школа какви видове тренинги са застъпени...И то не само по отношение на спаринга, не ми се цитират другите "откровения"...

Що се отнася до постнатите клипове от колегите - правилно си се изказал, но, твоите не са особено далеч от техните...с думата кунг-фу и досега се нарича какво ли не. Точно и затова съм дал тези клипове, защото няма как да намеря други. По тази тема няма клипове, само разни глупости и демонстрации.

Става дума за СТИЛОВЕ, а не за стил, понеже няма ясно разграничаване между много различни стилове. Както и ясно обособени методи за тренировка на спаринг във всеки отделен стил, затова и правя генерални заключения. В сайта на Пигуа може да се видят изброени такива стилове, които се тренират в една школа. За всеки от тях ли има разработена отделна система за спаринг, специфична за дадения стил?

За тунбей смятам, че е изключение, понеже съм бил в няколко школи и в повечето тренираха спаринг и самозащита. При това си имат разработена система за това.

Става дума точно за това, че в много традиционни школи се застъпва тренинг предимно за демонстрации, а не за реално приложение.

Аз не правя заключения, а започвам тема. Ако имах готови заключения, нямаше да има нужда да търси чуждите мнения. Ако знаех, нямаше да питам. Благодарен съм ти за критиката.

Ако има някой, който може да сподели доколко са били ефективни техниките в реална ситуация, то това е подходяща тема за това.

Това мнение е редактирано от сила: 13 септември 2008 - 15:34


#27 Станислав

Станислав
 • Дао
 • 1115 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Велико Търново
 • Предишен прякор: stanislav

Публикувано: 13 септември 2008 - 19:44

Ето ви правилните клипове с много приложения :chinese:

Демонстрация на Фадзин /експлозивна Сила/
http://zazz.bg/play:94ad51d3

Син И - Форма и приложения
http://zazz.bg/play:c74107e3

Ба Гуа - Форма и Приложения
http://zazz.bg/play:3bc8988e


Кое ги прави правилни? Отново договорени демонстрации, което няма как да бъде убедително доказателство за приложимост, според мен поне. За формите няма какво да говорим - те имат своята стойност, но не са аргумент за приложимост.

Не ме разбирайте погрешно, аз не отричам нищо. Просто желанието ми е всички да мислим отворено, критично и разумно, а не да си слагаме капаци в името на правата вяра.

#28 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 13 септември 2008 - 22:57

http://www.youtube.c...aEyQqpyn10&NR=1

http://www.youtube.c...nW6tnMsvAk&NR=1

за военни цели примерноТова, което видях много ме вдъхнови - трябва да си пълен идиот за да атакуваш с юмруци човек който е въоръжен с нож! Другите "рибни скокове" на сухо просто не ги коментирам; срам ме хвана, че това е У-Шу! Но военните винаги са търсели масовка, а не качество - така е във всички армии (добре е поне , че китайците си имат и атомно оръжие иначе в ръкопашен бой могат да разчитат само на повечето жива сила!). :chinese:

#29 Хун_

Хун_
 • Гости

Публикувано: 14 септември 2008 - 11:59

Кое ги прави правилни? Отново договорени демонстрации, което няма как да бъде убедително доказателство за приложимост, според мен поне. За формите няма какво да говорим - те имат своята стойност, но не са аргумент за приложимост.

Не ме разбирайте погрешно, аз не отричам нищо. Просто желанието ми е всички да мислим отворено, критично и разумно, а не да си слагаме капаци в името на правата вяра.


Клиповете ми харесват защото се вижда приложението на техниките от формите. Моля някой специалист да каже как се учат да се прилагат рефлективно техниките от Ба Гуа и Син-И, има ли някакви други упражнения освен бутащи ръце? От скоро се занимавам с китайски БИ и не се чувствам компетентен да говоря много :) Но от това, което съм научил до момента съм много доволен. Смятам, че вътрешните китайски стилове дават на практикуващите нещо, което в другите стилове го няма.
Също си мисля, че въпросът за приложимостта може да бъде зададен за абсолютно всяко бойно изкуство. :)
А между другото в Уикипедия има информация за около 100 китайски стила. За всичките да се расъждава, че не работят е доста смешно :)

#30 Проф

Проф
 • Дао
 • 437 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:у-шу

Публикувано: 14 септември 2008 - 14:58

Моля някой специалист да каже как се учат да се прилагат рефлективно техниките от Ба Гуа и Син-И, има ли някакви други упражнения освен бутащи ръце? От скоро се занимавам с китайски БИ и не се чувствам компетентен да говоря много :)

Има :up: Има си приложения, Бутащи ръце, различни други комплекси за координация, за заучаване на стъпките и т.н.
Лаик
"нищо не знае, все акъл дава!"
Някой виждал ли е "Ката артистик"?
"Не бойся нож, а бойся "вилки" - один "удар", четыре дылки)))))"
TУК

#31 tong

tong
 • Дао
 • 463 мнения

Публикувано: 14 септември 2008 - 15:40

Поправка: “Нож хорош для того, у кого он есть!" товарищ Абдула! :up:


:D

Правилно, старост - нерадост, трябва пак да гледам филма, благодаря ти... :up:

Към Станислав - абсолютно вярно е това, което си писал, по повод клиповете !

Към сила - ако ти имаш проблем с разграничаването на стиловете - това е едно, но стиловете са се оформили като такива достатъчно отдавна и достатъчно прецизно и логично...Що се отнася до това, какво наричат сега с термина "кунг фу" и от кои са "кръстниците" ми е повече от ясно...

Нещо не разбрах за сайта и методите за спаринг, какво общо има едното с другото ?! За да са оцелели ТКБИ толкова време явно са се ползвали по предназначение, съответно - явно е имало и продължава да има метод за прилагане на наученото, дори да става въпрос за кръжок по ракетомоделизъм, иначе никой не би се занимавал с безполезни неща, не ти е много ясна мисълта...Това, че на някого му изглежда нещо нереалистично или просто не е виждал, пипал и срещал умеещи хора е съвсем нормално и е съвсем друга тема, при добро желание, вместо да рови в Интернет човек би могъл да се среща на живо и да общува в пъти по-пълноценно...Въпрос на разчупване на стереотипите и смяна гледната точка...

Там, където тренират нормално и пълноценно - навсякъде има методи за спаринг и прочие, друг е въпроса, че последните са на изчезване, тоест, нормално и пълноценно в наши дни почти никой, почти никъде не тренира, имайки предвид именно ТКБИ, а не нещо друго...

Пак тотален нонсенс - КОИ са тези традиционни школи, дето тренират за демонстрации ?! КОЕ наричаш традиционни школи, тия от клиповете, дето Станислав много правилно ги е категоризирал ли ?! И хилядите други подобни, дето се подвизават по всевъзможни "учебни" DVD-та и VCD-та ?! Не е зле да прочетеш малко и малко повече да походиш, който търси - намира, рано или късно...

Ти не започваш тема, ти се плетеш в калчищата на собственото ти невежество, ако не беше така - нямаше да пускаш такава тема, сама по себе си тя е абсолютен нонсенс !

До тук най-нормалните постове са на Тихомир Тодоров и Станислав, останалото - бла-бла-бла...

#32 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 14 септември 2008 - 16:50

Ярек Шимански - Господин Ма, вие сте известен сред практикуващите бойни изкуства в Пекин, но е невъзможно човек да ви види на състезания по Ба Гуа или поне да се срещне с вас там...

Ма Чуан Сюй - Работех в Управлението по Обществена Сигурност от 1978 г. И обучавах там специалните части. Официалната ми длъжност беше инструктор по бойни изкуства в Пекинското Градско Управление по Обществена Сигурност. За това не можех да участвам в много обществени мероприятия, включително състезанията по Ба Гуа, нито пък можех да контактувам с чужденци.


Станислав, обикновенно твоите мнения са добре обмислени, обективни и трезви, но според теб кой кого е научил на бойни изкуства - монасите военните или обратното?
Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#33 Станислав

Станислав
 • Дао
 • 1115 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Велико Търново
 • Предишен прякор: stanislav

Публикувано: 14 септември 2008 - 17:34

Логично ми звучи обучението да е в посока монаси -> военни.

Всъщност, признавам, че съм запознат с китайските БИ от няколко книги и материали от нета, и е по-добре да не се изказвам по темата, за да не се изложа или по-зле - да заблудя някого.

Коментарите ми върху клипчетата се базират на известния ми практически опит с други БИ. Ако съм прозвучал крайно - извинявам се. Нямам претенции да съм вездесъщ критерий в каквато и да е област.

#34 tong

tong
 • Дао
 • 463 мнения

Публикувано: 15 септември 2008 - 10:30

Логично ми звучи обучението да е в посока монаси -> военни...


Обратното е - военни ->монаси...

#35 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 15 септември 2008 - 10:39

Посоката най-вероятно е двустранна, но бойните изкуства определено не са патент на миролюбиви монаси "тихо съзерцаващи стената", а на хора изкарвали си прехраната с убийства, като в последствие са се появили в манастирите посредством, може би дезертирали там военни и след това доусъвършенствани от монасите. Поне така звучи по-логично, като се разграничим от легендите, но естествено за това последна дума имат историците.

Коментарите са ти хубави и са отражение на това което виждаш, сравнини с опита който имаш. Едва ли някой би могъл да очаква от обикновенни войници и полицаи да са супер шампиони на бойните изкуства и ясно се вижда че не са, но от тях се очаква някой ден при нужда истински да ги използват, за което имат грижа инструктои като въпросният г-н Ма от статията по-горе, които би трябвало да са истинските приносители на приложните традиционни китайски бойни умения, към днешно време. Поне това с времето лесно може да се провери...

Поздрави :up:

Това мнение е редактирано от Anonimen: 15 септември 2008 - 11:34

Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#36 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 15 септември 2008 - 14:43

но естествено за това последна дума имат историците.

Така е, този историк например доста аргументирано развенчава някои от митовете в КБИ. Който се интересува, може да прегледа статиите му, на английски са. Който предпочита, разбира се че може да си продължава със свободните съчинения :wink:

#37 Доси_

Доси_
 • Гости

Публикувано: 16 септември 2008 - 12:16

От доста време чета форума тук и много често съм срещал мнението, че "не е важно какво тренираш, а как го тренираш", като има и вариации, засягащи качествата на трениращият, мотивацията на трениращият, уменията на този който те тренира, и пр. и пр. :) та се чудя не е ли това отговорът на въпросът на темата?

Сега друг е въпросът ако имаш школа по "традиционно УШУ" в което тренират голям брой чичовци и лели главно за здраве, и разни други юноши, дето от деца си им напълнил главата с това че тренират "най-стойностното и най-доброто...", и редовно им раздаваш степени (срещу пари) и ги учиш на нови (хиляди) форми и техники срещу нож, бухалка, брадва, пистолет и... картечница (за по напредналите).
Е в тоя случай може да се каже че "традиционното" УШУ е направо смъртоносно (главно за практикуващият изпаднал в напечена ситуация) :)

Бъдете здрави - тренирайте качествено - няма да съжалявате!

ПП. Преди няколко дни, така се случи, гасих пожар в Рила и едно сухо дърво (прогоряло в основата) тръгна да пада върху мен... то такава скорост развих, такива скокове през камъни и дъве... просто останах изумен от себе си. По точно е да се каже че се изумих след като спрях след тридесетина метра де... Та отде таз пъргавост у вехтите ми крака? От традиционният Син И Цюан ли? От Бокса ли? От Тае Куон До ли? Или съм си бързичък, кой може да каже? Аз не мога.

#38 асе

асе
 • Дао
 • 54 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 16 септември 2008 - 12:23

по-скоро е като гимнастика за мене :)

#39 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 16 септември 2008 - 15:01

по-скоро е като гимнастика за мене :)


Точно така - умствена гимнастика за начинаещи!.... :chinese: :confused: :chinese:

#40 ronin71_

ronin71_
 • Гости

Публикувано: 17 септември 2008 - 02:18

Пиша много рядко но не значи че не следя форума с интерес . Като изключим хилядите рекламни договорени демонстации в нета за китайските бойни изкуства /тема в която не съм наясно за да давам мнение/ , ще помоля някой който е наясно за коментар върху това . Всичко ми изглежда автентично на клипчето , ама направо не мога да повярвам да е истина . И не влагам грам ирония,повярвайте ми.И ако това са реални битки между китайски майстори,по добре да не се бият извън ринга.Може боевете да са от 1953 година,но нали говорим за хилядолетни традиций в китайските стилове.

Това мнение е редактирано от ronin71: 17 септември 2008 - 02:37