Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Даоска Алхимия и будистка Пхова


 • Please log in to reply
В темата има 56 мнения

#21 Mirovoy

Mirovoy

  Миро

 • Дао
 • 39 мнения
 • БИ:тай-чи чуан

Публикувано: 19 октомври 2008 - 13:29

Тестисното дишане е проста практика, при която човек се възползва от неактивизирана си сексуална енергия. При вдишване докарваш дъха (т.е. енергията зад него) до тестисите, които пък си представяш, че се повдигат и биват обливани импрегнирани от нея. При издишване те се отпускат... Действа енергетизиращо и освещаващо - аз го предпочитам пред кафето :D Описана е в книгата Cultivating Male Sexual Eenrgy, която е качена на dao.dir.bg. За жените има подобно яйчниково дишане.

Благодаря за линковете за Уан Липин, изглежда интересен. Надявам се някои да сподели нещо практично, което е научил покрай него. На един от линковете съзрях Виктор Сяо и линк към неговия сайт http://tjq.ru/. Виктор Сяо е дългогодишен ученик на Шъ Мин, и понеже говори свободно руски, Жоро Деничин имаше доста контакти с него при престоя си в Китай. Явно че учениците на Уан Липин и Шъ Мин са се поомешали. Поне изглежда че Виктор организира семинарите на Липин в Русия.

Що се отнася до това кои учители са били от високо ниво и кои от ниско ниво, това ми се струва детски подход, особено, ако човек е чел само книжки за тях. Китайците казват, че не е важно дали котката е бяла или черна, а дали лови мишки. За някои хора е по-важно да кажат, че са N-та генерация на великия учител Х. Аз поне съм прост човек и за мен е важно това, което практикувам, да ми върши работа. Апропо, бил съм с някои от най-известните съвременни учители по тай-чи, но така се е случвало че много безценни за мен неща съм научвал от неизвестни за широката публика учители. Както и да е, всеки сам си преценява за себе си.

:)

#22 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 19 октомври 2008 - 17:29

Що се отнася до това кои учители са били от високо ниво и кои от ниско ниво, това ми се струва детски подход, особено, ако човек е чел само книжки за тях. Китайците казват, че не е важно дали котката е бяла или черна, а дали лови мишки.


:)


Миро, ами ние следваме съветите на Лао Дзъ и Христос, които казват, че именно децата ще влязат в Царството Небесно!...... :D :yin-yang: :up:
Що се отнася до котките: всяка котка може да "лови мишки", но тия дето могат да ловят плъхове са доста по-малко!...... :chinese: :confused: :P

Това мнение е редактирано от Доктора: 19 октомври 2008 - 17:31


#23 AngelZ

AngelZ
 • Дао
 • 393 мнения
 • Skype: qqq4qqq :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:БГ, София
 • БИ:WuTaiji, FengMoGun, FanZi, MiaoDao

Публикувано: 19 октомври 2008 - 20:06

ДОК ай да те помоля да не спамим по темата....
лично на мен ми е интересно да чуя нещата на Миро..без да забиваме по разни БИБЛИОГРАФИИ и тн..


ПП..Споделянето на личен опит от обикновенни хора за мен е по истинско от четенето и цитирането на книжки... .:up:

#24 Единак_

Единак_
 • Гости

Публикувано: 20 октомври 2008 - 08:33

Единак, трудно ще ме разочароваш, защото не се стремя да изхвърлям билета за Отвъдното. Щом Силите/Цялото/Господ (наречи го както искаш) са ми го дали, значи има някакъв смисъл. Та вместо да се опитвам да го изхвърлям или пък да си затварям очите за съществуването му, гледам да се подготвям да за пътуването... Точно като при пътуване в непозната страна – гледам да събера доколкото мога информация за нея, да видя какво трябва и мога да взема при пътуването си до там, дали „тук” няма неща като „там”, наистина ли от толкова пътувания досега не съм я посещавал вече и т.н.

Щом не те интересува откъде си дошъл, няма какво да го дискутираме този въпрос. Ако обаче някой ден те заинтересува, започни с практичния (а не философски) въпрос „Кой си ти, който си вършил и вършиш хилядите неща досега в живота си?”

Не знам кой е този ЕДИН И СЪЩ резултат при всички хора при изживяване на търсенията им. Аз поне не бих обобщил, че той е един и същ при всички хора.

Що се отнася до търсенето, за което ме съветваш, струва ми се че точно това правя. Двата семинара, за които споделих, са само малка част от него.
..


:D

Нещо май не си много в час нито с будизма, нито с даоската алхимия щом не целиш да си скъсаш билета ..

Нищо лично както се казва, просто от това което съм чел, крайната цел на будизма е нирваната и скъсването с преражданията - демек скъсването на билета и прекратяване на абонамента за него без връщане в този свят.
С даоската алхимия въпроса стои по сходен начин - само че там стремежа е да останеш в този свят, обаче като безсмъртен.

Вярвам ти че не знаеш какъв е този "ЕДИН И СЪЩ резултат", но то е просто защото все още си далеч от него. Нищо, щом вървиш по пътя на себепознанието, все някога ще стигнеш и до него.

Идеята на постовете ми беше само да ти намекна че може да потънеш без дори да се усетиш по пътя по който вървиш .. Тая зона за изследване е голямо тресавище, но разбира се трябва да се нагази и в нея. :wink:

#25 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 20 октомври 2008 - 10:28

Миро е в час, но май ти не си в час! Целите на даоската вътрешна алхимия са малко по-различни от казаното и все още никой във физическо тяло не е станал безсмъртен! Под този термин се има предвид душата ти да стане безсмъртна (тя по начало си е безсмъртна, но се има предвид запазване на личностната индивидуалност)! Доста е сложно да го обяснявам, но като съм в настроение мога и да го направя, както и да споделя някои лични опитности, според препоръките на Ангел! :chinese: :yin-yang: :D

#26 Единак_

Единак_
 • Гости

Публикувано: 20 октомври 2008 - 11:06

Миро е в час, но май ти не си в час! Целите на даоската вътрешна алхимия са малко по-различни от казаното и все още никой във физическо тяло не е станал безсмъртен! Под този термин се има предвид душата ти да стане безсмъртна (тя по начало си е безсмъртна, но се има предвид запазване на личностната индивидуалност)! Доста е сложно да го обяснявам, но като съм в настроение мога и да го направя, както и да споделя някои лични опитности, според препоръките на Ангел! :chinese: :yin-yang: :D


:D

Ми, щом така твърдиш .. :)
Явно с него четете едни същи книги .. В такъв случай може да считате че съм прочел друго. :wink:

В действителност, допуснал съм известна некоректност в изказа и да кажем безсмъртност на границата на този свят ще е по-точно, но това не променя с нищо предишното ми мнение.

Бъдете здрави! :up:

Това мнение е редактирано от Единак: 20 октомври 2008 - 11:29


#27 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 20 октомври 2008 - 12:37

:D

Ми, щом така твърдиш .. :)
Явно с него четете едни същи книги .. В такъв случай може да считате че съм прочел друго. :wink:

В действителност, допуснал съм известна некоректност в изказа и да кажем безсмъртност на границата на този свят ще е по-точно, но това не променя с нищо предишното ми мнение.

Бъдете здрави! :up:


Те книгите са си книги (могат да те насочат за някои неща), но без задълбочена практика нищо не се получава! Апропо, в тази област и въобще в областта на езотериката и духовното, предпочитам да чета само класически текстове, а не разните интерпретации и спекулации от съвременници! :yin-yang:

Това мнение е редактирано от Доктора: 20 октомври 2008 - 12:40


#28 Mirovoy

Mirovoy

  Миро

 • Дао
 • 39 мнения
 • БИ:тай-чи чуан

Публикувано: 20 октомври 2008 - 21:16

Единак, изказвания от типа на „Ти май не си в час с нещо си... защото аз съм чел еди какво си в еди коя си книжка” ми напомнят повече долните класове на гимназията, отколкото позицията на човек претендиращ, че знаел крайния резултат на ВСИЧКИТЕ търсения. Това че ходя на даоски и будистки семинари с нищо не ме задължава да следвам някакви фиксирани книжни цели, които си срещал в достъпната ти литература. Аналогично, не изпитвам нужда да се отъждествявам като даоист, будист или някакъв друг „-ист”.

Практикувам нещата за които споделям, защото ми носят вътрешно удовлетворение по пътя на себепознанието ми и се чувствам добре с тях вече 15-20 г. Следвам собствения си път и нося отговорност за действията си. Не ми хрумва да казвам, че знам всичко (още по-малко края на твоя път или кой, кога и къде потъва), но за нещата касаещи настоящата тема определено мога да говоря конкретно и на базата на моите опитности и усещания. Би ми харесало и ти да правиш същото, иначе общите приказки не са ми интересни.

Що се отнася до целите на будизма и даоизма, ако това е нещо наистина важно за теб (а не някаква философска идея за умствена тренировка) и ако евентуално се усещаш несигурен в това, което си написал, дай знак и може да дискутираме ПРАКТИЧНО темата. Ако обаче смяташ, че всичко това ти е ясно, бъди жив здрав и ме извини, че не виждам смисъл да споря.

:)

#29 Единак_

Единак_
 • Гости

Публикувано: 21 октомври 2008 - 09:18

Те книгите са си книги (могат да те насочат за някои неща), но без задълбочена практика нищо не се получава! ..


Дока, много ми е чудно, след като и в подписа ти присъства думата Практика, аджеба ти какво разбираш изобщо под тази дума?
Всеки изживян миг, всяка породена мисъл, всяко твое действие или бездействие не е ли практика на нещото наречено живот.
Ти като четеш примерно една книга, нищо ли не ти минава през главата като мисли, асоциации и т.н. Никакви въпроси ли не си задаваш и не търсиш ли никакви отговори? Мислите ти не пораждат ли някакви чувства и преживявания в тялото ти? Това практика ли е на нещо или не според теб?
Хайде да не навлизам по-дълбоко, но мислите какво са според теб и каква връзка имат с този свят? Откъде идват? ...
Не ме карайте да Ви питам неща за които може да се говори, умува и изследва години наред.

Всичко се получава, стига да подходиш по правилния начин. Кой е правилния начин ще попитате? За всекиго и за всяко нещо, във всеки конкретен момент е различен.

Всеки трябва да го открие сам за себе си.


Единак, изказвания от типа на „Ти май не си в час с нещо си... защото аз съм чел еди какво си в еди коя си книжка” ми напомнят повече долните класове на гимназията, отколкото позицията на човек претендиращ, че знаел крайния резултат на ВСИЧКИТЕ търсения. Това че ходя на даоски и будистки семинари с нищо не ме задължава да следвам някакви фиксирани книжни цели, които си срещал в достъпната ти литература. Аналогично, не изпитвам нужда да се отъждествявам като даоист, будист или някакъв друг „-ист”.

Практикувам нещата за които споделям, защото ми носят вътрешно удовлетворение по пътя на себепознанието ми и се чувствам добре с тях вече 15-20 г. Следвам собствения си път и нося отговорност за действията си. Не ми хрумва да казвам, че знам всичко (още по-малко края на твоя път или кой, кога и къде потъва), но за нещата касаещи настоящата тема определено мога да говоря конкретно и на базата на моите опитности и усещания. Би ми харесало и ти да правиш същото, иначе общите приказки не са ми интересни.

Що се отнася до целите на будизма и даоизма, ако това е нещо наистина важно за теб (а не някаква философска идея за умствена тренировка) и ако евентуално се усещаш несигурен в това, което си написал, дай знак и може да дискутираме ПРАКТИЧНО темата. Ако обаче смяташ, че всичко това ти е ясно, бъди жив здрав и ме извини, че не виждам смисъл да споря.

:)


Mirovoy, далече съм от мисълта да споря с теб. Няма смисъл. Аз не мога да те убедя в нещо в което ти не вярваш и не приемаш, както не мога да направя това и с когото и да е другиго. Ако сам не видиш това което те заобикаля, аз не мога да ти го покажа.
Мога да ти подвикна за да се огледаш, както и направих, но ако ти сам не искаш да се оглеждаш, проблема си е твой.

Имаше време когато и аз стъпвах по пътищата по които ти вървиш сега и разбрах че те са фалшиви и не водят до никъде. Това обаче ти трябва да си проумееш сам. Искаш да ти описвам своите усещания при такива занимания? Те са без значение, защото са персонални и преходни. И ако това което казвам ти изглежда като общи приказки, знай че те са плод на конкретни преживени неща.

Аз каквото можах, направих за теб, останалото си е твоя работа.

:yin-yang:

#30 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 21 октомври 2008 - 17:49

Още един Учител се появи на хоризонта; шъ трябва да свиваме платната и да се примиряваме с тежката обстановка и да се надяваме ,че няма да потънем някъде по Пътя без ценните напътствия на Учителя!...... :wooow: :yin-yang: :newconfus:

Ето сега и нещо за размисъл, написано от знаещи и можещи хора:


О необходимости изучения трактатов

Откуда обычный человек получить все необходимые знания: из самого себя или через себя из окружающей природы? Нужно ли для духовной работы над собой изучать трактаты или истинное наставление находится внутри нас?

В качестве выяснения этого вопроса попробуем обратиться к отрывку из трактата Лю Хуаяна. Напомню, с ранних лет он получил посвящение в Чань и достиг в нем высокого уровня, но впоследствии полностью посвятил себя алхимии. Вот его мнение:

Мудрые обретают Учителя и становятся просвещенными. Глупцы же вводятся учителями в заблуждение и все это из-за того, что не понимают упрощенной тонкости книг и совершенно ошибаются в правильных принципах.

Умный человек способен распознавать истинное и ложное, отбросить абсурдное и вернуться к правильному, проникнуть в (смысл) Великого Дао. Он расспрашивает и разыскивает просвещенного Учителя чтобы таким образом найти подтвержденное тайное изустное наставление.

Глупец не таков. Любит малые методы побочных школ, считает учителями людей невежественные замыслы. Если бы даже он обладал истинным наставлением книг бессмертных, то сказал бы: ”Мне не нужно читать трактаты, истинное наставление в моем сердце”. Тем самым ввел бы людей в заблуждение и вверг в хаос истинное. А последователи посчитали бы это за совершенные слова. Все это происходит из-за того, что его ум не просвещен и он мало читает книги. Не бывало еще, чтобы такой не утратил правильных принципов.

Итак, по Лю Хуаяну:

1. Люди разделяются по способностям к восприятию высших истин.
2. Тот, кто чувствует в себе необходимость совершенствования, исследует трактаты и книги и в конце концов понимает суть Дао. Но этого не достаточно для практики. Он еще должен посвятить себя длительным поискам настоящего Учителя, который и передаст ему настоящий тайный метод практики.
3. Тот, кто испытывает страсть к самомозготворчеству, обычно не любит тратить время на истинное исследование трактатов и книг. Он считает что "всё есть в его сердце". В результате единственно чего он добивается - это вводит людей в заблуждение и плодит буйные фантазии на тему.

Приходя в этот мир, нам всем приходится учиться. Плохо или хорошо - это другой вопрос, но передача социального опыта необходима. Помните, наверное, про ребенка, выросшего в волчьей стае, он так и не стал человеком... Итак, учиться необходимо, и чем выше планка притязаний, тем большая необходимость в обучении. Почему из нас никто не выдумывает заново химию или физику, а пользуется устоявшимися наработанными знаниями? Ответ про новые открытия - все же из другой области, они осуществляются обычно либо в результате скурпулезного изучения предшествующих знаний и выхода за их пределы, либо, в случае тупика, могут быть внезапные озарения (но опять же как результат трудных исканий), либо совершенно случайным образом. Если убрать последнее (я думаю, что среди нас нет тех, кто надеется просветлеть в результате случая), то в первых двух случаях необходима целенаправленная работа.

Что за работа? Если мы захотим научиться делать хорошие автомобили, мы будем вынуждены обратиться за этим к профессионалам (Германия, США и т.п.), а захотим стать шаманом тундры - тогда нужно будет отправиться в тундру. Если же мы говорим о китайской традиции, то нет иного пути, как эту традицию изучать. Причем непосредственно, а не по переводам либо с помощью собственных предположений. Если же нам удастся войти в эту традицию, то мы увидим, что там есть признанные традицией канонические трактаты и все прочее.

Даосские каноны составлены так, что никто и никогда не призывает вас верить в них. Они подобны науке и требуют огромного умственного труда для их восприятия. В них не надо верить, с ними надо работать. Часто в них пишется "Декламация канонов - вещь совершенно пустая". Они лишь должны приучить человека разбираться теоретически в смысле Учения и поиске наставника, но практику он найдет лишь у Учителя. В этом смысл китайской традиции, дать тропинку каждому, но вознаградить лишь дошедшего ...

Подчеркну, что речь идет не о традициях вообще, а именно о древних духовных традициях. В этом отношении я полностью разделяю точку зрения Лю Хуаяна:
Нет рядом учителя, работай над собой изучай трактаты, ищи в них скрытый смысл. Вместе с тем прикладывай усилия для его поиска. Если нашел и получил метод, то уже зависит все от себя, насколько наработаешь, настолько и поднимешься ...

Убежден что в отношении любой серьезной традиции иного и не дано, "Под лежачий камень вода не течет"...

Това мнение е редактирано от Доктора: 21 октомври 2008 - 19:24


#31 Единак_

Единак_
 • Гости

Публикувано: 22 октомври 2008 - 09:05

Още един Учител се появи на хоризонта; шъ трябва да свиваме платната и да се примиряваме с тежката обстановка и да се надяваме ,че няма да потънем някъде по Пътя без ценните напътствия на Учителя!...... :wooow: :yin-yang: :newconfus:
..:D

Оценявам иронията .. :)

Свободни сте да ме смятате за каквото щете. Може и за глупак, понеже търся истината и в себе си и чрез себе си в това което ме заобикаля (не че можеш да ги отделиш едно от друго, ама това е друга тема, пък и нали някое светило вече ги е разделило и трябва да му се вярва .. :wink: ).

Идолопоклонничеството не е от вчера и няма да изчезне скоро. Докато има тълпа, ще има и идоли за нея. :kuku:

А който наистина работи над собственото си познание, себепознание и духовно израстване не се ограничава с практикуването на мистични практики под или без ръководството на вещ Учител.
И това не е някаква още по-мистична дейност - хората я наричат просто живот, но живот в който всеки миг е твой Учител.

И както не е необходимо да си риба за да плуваш, така не е необходимо и да си китаец за да вникнеш в древни китайски трактати .. :chinese: (е, на рибите им е по-лесно да плуват от нас, нормално е и на китайците да им е по-лесно, най-вече заради йероглифите дето си ги учат от малки, ама това са подробности ..)


P.S. Надявайте се, надявайте се че няма да потънете някъде... Тя, надеждата умира последна ... :P :D ;D

Това мнение е редактирано от Единак: 22 октомври 2008 - 09:48


#32 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 22 октомври 2008 - 15:45

Кой и защо махна важния материал за 5-те вида "безсмъртни"?!? Нали дискутираме точно това - ДАОСКА АЛХИМИЯ?!........... :chinese: :confused: :chinese:

#33 dnedev

dnedev
 • Дао
 • 61 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Gabrovo, Gabrovo
 • БИ:Бойни Изкуства

Публикувано: 22 октомври 2008 - 23:56

Здравей Единак, Здравейте всички,

Надявам се да ме извинити за това, че ще застана малко в позицията на "адвокат" на Миро и Доктора, а те определено нямат нужда от такъв, но все пак това е моето мнение.

Единак,

Ти очевидно наистина не познаваш Миро (аз също не го познавам лично - очи в очи, но за сметка на това сме имали много полезни за мен виртуални контакти - все пак живеем в 21 век, та затова смея да твърдя, че го познавам, а освен това многото негови мнения, които съм изчел и преосмислил), което не е грях разбира се, но това започва да става леко дразнещо когато ти се обяснява кой е той и ти не падаш като котка по гърба си.

Сам казваш още в първия си пост "Е, свят широк - има място за всички .. ", но в последните такива определено не застъпваш тази теза, по -скоро обратното - опитваш се да докажеш колко са грешни практиките на даосите, на будистите и т.н.. ...

... амииии, дори и да е така - нали имаше място за всички в този свят?!?!!?

Та молбата е:

Когато нещо не е ясно - не прави дивиденти от това да спориш за глупости.
Сам твърдиш си преминал през много практики и си установил, че не са верни, ами ОК - пусни една нова тема и обяси там грешките ...

Поздрави и успехи по Пътя!

#34 Единак_

Единак_
 • Гости

Публикувано: 23 октомври 2008 - 08:42

Здравей Единак, Здравейте всички,

Надявам се да ме извинити за това, че ще застана малко в позицията на "адвокат" на Миро и Доктора, а те определено нямат нужда от такъв, но все пак това е моето мнение.

Единак,

Ти очевидно наистина не познаваш Миро (аз също не го познавам лично - очи в очи, но за сметка на това сме имали много полезни за мен виртуални контакти - все пак живеем в 21 век, та затова смея да твърдя, че го познавам, а освен това многото негови мнения, които съм изчел и преосмислил), което не е грях разбира се, но това започва да става леко дразнещо когато ти се обяснява кой е той и ти не падаш като котка по гърба си.

Сам казваш още в първия си пост "Е, свят широк - има място за всички .. ", но в последните такива определено не застъпваш тази теза, по -скоро обратното - опитваш се да докажеш колко са грешни практиките на даосите, на будистите и т.н.. ...

... амииии, дори и да е така - нали имаше място за всички в този свят?!?!!?

Та молбата е:

Когато нещо не е ясно - не прави дивиденти от това да спориш за глупости.
Сам твърдиш си преминал през много практики и си установил, че не са верни, ами ОК - пусни една нова тема и обяси там грешките ...

Поздрави и успехи по Пътя!


Здравей dnedev!

Наистина не познавам нито Миро, нито теб, нито Доктора лично и нямам никакво отношение към личните качества на който и да е от Вас. Може да сте много напреднали в това което правите - хубаво. Поздравления! (това не е ирония, а е съвсем сериозно)

Явно обаче не разбирате какво се опитвам да Ви кажа. А то е че всички тези отделни пътища, дали ще са даоистки, будистки, разни шамански или не знам си какви там практики, учения, религии и т.н. са само едностранчиви проявления на онова, истинското, което е застъпено във всички тях и което всички ние търсим. Затова те са колкото истински, толкова илюзорни и фалшиви.
И ако човек се впусне да търси истинското само в някои от тях, решен да достигне най-високото им ниво, накрая с горчивина ще установи че е толкова далече от истината, колкото е бил и в началото. Уви обаче, тогава вероятно ще е в края на живота си и ще е прекалено късно за съжаления ..

Подвикванията ми към Вас са само и единствено по тази причина. Да Ви предупредя за това.
Ако не искате да чуете или не сте съгласни с мен - Ваш проблем. Нито Ви задължавам с нещо, нито Ви искам нещо.
Можете да се ширите на воля под небето където и както Ви е угодно.

А ако толкова Ви пречат мненията ми в темата - моля, обърнете се към някой модератор да ги изтрие. На мен ми е безразлично и можете да сте абсолютно спокойни че няма да се почуствам обиден ни най-малко.

Аз не се смятам за нещо по-специално, нито целя дивиденти или някой да ме смята за нещо си.
Както пееше Ю. Никулин - " А мне все равно ..." :wink:

:yin-yang:

#35 AK_IOLA_

AK_IOLA_
 • Гости

Публикувано: 23 октомври 2008 - 11:15

Здравейте,

Не съм писал отдавна във форума но бих искал да се включа донякъде по темата.
Имам няколко въпроса към хората които се занимават със СЕБЕРЕАЛИЗАЦИЯ!!

Какво ще кажете за системата ЙОГА, възникнала в ИНдия, първоизточник на Будизма, на много други религии. Какво означава РЕЛИГИЯ, ЙОГА, (Да свържеш в едно и да свържеш в едно тново) това са преводите. Но да свържеш в едно какво? Това е въпросът който Аз задавам!!

Работа с вътрешна енергия (Ки, Чи, Прана) как се постига, целта на тази работа е да се свържеш с Първоизточника (БОГ, КУТАСХА Чайтания или Великата космическа Вибрация) или да я насочваш като самозащите както са правели ХВАН ДЖАН НАМ, Майстор Нгора от остров БАЛИ, Китайски учители, ДА МО( Основател на манастира ШАО ЛИН) и много други.
Дали основата на практиките в Будизма не целят да създадеш връзка с Космическата Вибрация и това отваряне не е точно това? Питам какво отваряне имате предвид на ТРЕТО ОКО? на МЕДУЛА ОБЛОНГАТА (Продълговатия мозък отзад "Устата на Бога" както се коментира в ЙОГА.
Другия ми въпрос е какво се има предвид под думата МЕДИТАЦИЯ?? Разбираме ли точно тази дума. Дали някои хора смятат че МЕДИТАЦИЯТА е определена КОНЦЕНТРАЦИЯ в мантра или нещо друго и какво е разликата между КОНЦЕНТРАЦИЯ и МЕДИТАЦИЯ!!
Може ли някой да ми отговори на тези въпроси?
Аз също имам някаква практика и после ще споделя съвсем накратко ако се наложи!!

#36 Mirovoy

Mirovoy

  Миро

 • Дао
 • 39 мнения
 • БИ:тай-чи чуан

Публикувано: 23 октомври 2008 - 15:50

Понеже гледам, че темата се отнася в някаква общоприказна насока, ще си позволя да внеса едно уточнение. Целта ми беше да споделя информация за въпросните два относително рядкосрещани семинара като същевременно покажа, че даже и в такава трудноразбираема тематика може да има достатъчно ПРАКТИЧНИ неща и, който се интересува, може да се възползва от тях.

Така че бих помолил хората, които се включват с мнения, да го правят с максимално практична насоченост като оставят настрана общите приказки, кой какво бил чул/чел, пространни философски разсъждения и т.н. Бих се радвал да чувам конкретни опитности на хора, които са се вглеждали в себе си и евентуално са практикували по един или друг начин (начинът не е толква важен) засегнатите неща. Апропо, изказвания от типа на "Ако човек се впуснел да търси нещо си само по еди кой си път, накря щяло да му горчи" са точно пример за такива общи, непродуктивни и безинтересни (поне за мен) приказки и разбирам защо авторът им се усеща в тресавище.

AK_IOLA, въпросите от типа какво е йога, дао, БИ и т.н. са достатъчно общи и водят към същото заблатяване, което някой по-нагоре се оплака, че е достигнал. Така че вместо да търсиш умствено смисъла на изброените от теб думички, по-добре виж смисъла на нещата, които правиш и на тези, които те движат в живота. По друг начин казано, бъди буден за нещата вътре в теб без непременно да ги възприемаш само с ума или чувствата си. Въобще, виж дали освен тяло, чувства и ум има и нещо друго в теб... Екзистенциалните отговори ще дойдат именно оттам и смисълът на изброените думички ще се роди в теб! А за развиването на въпросната будност има хиляди медитационни методи, разработвани от векове в зависимост от условията на живот на съответните хора. Хващай за ушите някой, който ти харесва, и вложи енергията си в него вместо в общи въпроси. И ако имаш след това някакъв практичен въпрос по овладяването му или по това, което си усетил (а не само прочел), дискусията тук би била много по-продуктивна, вкл. и за теб самия.

:)

#37 AK_IOLA_

AK_IOLA_
 • Гости

Публикувано: 23 октомври 2008 - 22:07

Здравей Мировой,

Радвам се на такива хора като теб, които са се насочили по пътя на Самореализация.
Зададох малко общи въпроси, просто за да видя реакция на хората във форума. За съжаление моята пътека не ми позволява да я обсъждам свободно, тоест практите и методите които практикувам аз и моите приятели са по пътеката на високореализирана индийски учители, които са доказали своето ниво с хиляди примери и свръхестествени способности.
Интересно ми стана твоят коментар по практиките които практикуваш! Например "дълбаенето в духовното око с мантра" и пробиването на мантинелата, ние го наричаме "Отваряне на чакра 5 и 6 например са трето око и корона, което е едно и също но нали знаеш как се спекулира като кажеш "Чакри" и хората почват да се смеят мислейки че това са въздух неща.
Упражнението "Тестисно дишане например в Йогата се нарича МУЛА БАНДХА и е свързано с възпламеняването на първа чакра или концентрацията на Прана енергия в опашката - края на гръбначния стълб - целта е чрез свиване на свинктера навътре и нагоре да се изтреля енергията през спиналния нерв и тя да достигне края му в ОКОТО Център. В този дух отново си прав че трябва човек да Практикува. Състоянията в които испадам и ми се случва да се заваря след медитация са Страхотни бих изкал някъде да ги обсъдя но си имам учители за това.
Радвам се че има хора като теб, които са избрали този път на реализация. Срещам отговори че този форум бил за бойни искуства не за религии, но според много учители бойните изкуства са основата на повечето религии, те са път към духовно съвършенство, основа на дзен, будизъм, йога.
Хора практикували бойни изкуства се "НАстройват" по пътя на духовно съвършенство и започват да медитират рано или късно освен ако не се занимават с нещо чисто спортно което да им избие някакви комплекси чрез спечелването на някои и друг медал.
Поздравявам всички които осъзнават необходимостта от духовно развитие на човека. С интерес ще следя обсъждането на някои практики тук..

С огромно увжение! Поздрави

#38 Anonimen

Anonimen

  чудзи

 • Дао
 • 858 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 24 октомври 2008 - 12:22

Фунтанелата или в Даоския чи гун бай-хуей, е възлова Е точка на тялото и е обект на много упражнения по чи гун. Нещо което наподобява Пховата в даоския чи гун са упражненията "72 вдишвания издишвания" и 1-во упражнение от "10 уп-я за прочистване на гръбначния мозък" на Ма Ли Тан.

За семинарите може би Доктора е прав! Ако има човек при когото си заслужава да се отиде на семинар по даоски практики това определено е Уан Липин. Всеки, който е чел "Портите на дракона" би трябвало да е убеден в това.

AK_IOLA, учения подобни на йога са били разпространени навсякаде по света, също и у нас (орфеизъм), преди христянството и исляма да ги унищожат и никой не може да каже кое е било първо и дали има пряка връзка между тях или са възникнали естествено в различните точки на света.
Даоския чи гун е едно такова учение, което подобно на йога е успяло да просъществува и до днес, благодарение на това, че никой не е успял културно или религиозно да асимилира китайците, ясно защо :)
При всички тях, обаче се забелязва едно - дали са началото на някоя религия, т.е. идеологизирали са се. Или може да кажем че религията е идеология, използвана за политически или икономически цели, възникнала на базата на някое учение, което е имало за първоначална цел да направи живота ни по добър, като истински и свободни хора, но в последствие се превръща в догма, която прави точно обратното. Това е мн показателно защо не всеки трябва да се занимава с разпространението им и като правило много строго е застъпено в Даоизма. Може би затова чи гун е успял да се запази в най-чистия си вид още от времето на Лао Дзъ. За йога нещата сигурно стоят по същия начин.

за някой от въпросите ти прочети тази статия за йога http://daobg.com/for...&CODE=03&id=152 в нея би трябвало да разбереш защо йога означава "сливане на две в едно".

Поздрави

Това мнение е редактирано от Anonimen: 24 октомври 2008 - 12:58

Само пустото сърце обича своя път и само пустото сърце може да го извърви.

#39 Neigun_

Neigun_
 • Гости

Публикувано: 06 декември 2008 - 21:24

за справка занимавал съм се с техники, давани от Мантак Чия, според мен се стига до едно ниво..., ...а по-нататък?
(бил съм и на семинар с Майстор Ян през 1993, да не каже някой че просто съм чел какво са казали "някои руски учени:))
Някои неща и аз усетих, но има техники на по-високо ниво от това да визуализираме оранжев балон в областта на долния дан-тиен в джан-джуан)

На някой може да му е много приятно да активизира тестисите и др., но доколко това е подходящо за духовното развитие е друг въпрос.
Един от известните йога в 20 век (Свами Шивананда), е давал във връзка с ашвини мудра(активираща 1 чакра) в смисъл, че заниманието с нея може да "прикове" към това ниво. Смятам, че подобен ефект може да има и от сексуалните техники на Мантак Чия, може би интересна форма за американци, но важното е какво става...

Има даоски школи, които работят с горния дан-тиен (точката между веждите) и концентрацията в тази точка, може наистина да спомогне за регулирането на енергиите - и то без "големи изтегляния", развиване на PC мускула (Доктора да обясни за него:) и даже без "микроорбита"
Просто се концентрираш там, ума, а не ци! в тази точка и... Светлината потича...
(В книгата на Ден МинДао има също загатнати някои неща - "да влезеш невидим в двореца на Лао Дзъ, за да вземеш елексира на Безсмъртието"
(моля трениращите контактни бойни изкуства да не се напрягат, това е техника, която и те може да пробват, дори да не са срещнали още майстор, който да ги научи на безконтактен удар(Майстор Филип Гранже явно е срещнал, щом е правил малка демонстрация в София:)

Що се отнася до точката на върха на главата - във връзка със сахасрара чакра има сутра още в Раджа йога на Патанджали и за нея е говорил и Беинса Дуно(давайки и методи за работа с нея), не смятам че има нужда да се "бормашини" с матра 3 часа, има по-естествени и хармонични начини за работа с нея, и то не само за това как да умреш.

това, за което мислиш често, то ти влияе , и се свързваш с него. човешкия ум към Висшия...
и няма нужда да се "изкачва" енергията там, че после да се връща в долния дан-тиен, нещата могат да станат много естествено... :sunny:

#40 Fulckrum_

Fulckrum_
 • Гости

Публикувано: 09 декември 2008 - 11:31

Интересно ми стана за тази фонтанела.Какво от това че ти е отворена?Какво реално се случва с тебе?На бебетата им е отворена но ако не се затвори до определена възрат е признак за някаква болест(не си спомням каква беше). Май на баба Ванга и е била отворена.
...Малко ме озадачава това смесване на традиции.Правилно по горе е отбелязано че различните традиции преследват различни цели и съответно и техниките им имат различни ефекти.