Към съдържанието


Снимка

Сложно съставен рефлексен лък


 • Please log in to reply
В темата има 789 мнения

#1 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 03 април 2008 - 22:32

Мисля ,че ми се поизясни механиката на българския или както са го наричали в древноста хунски лък.Аз ще споделя моето виждане, а ако има и други мнения- още по-добре. Не можех да си обясня, защо не продължават рамото с гъвкаво дърво, както е англииския лък,ами слагат неогъваема кост. Светна ми, че това продължение на рамото само пренася силата на сьставната пластина и увеличава скоростта на тетивата, защото не се огъва и по този начин не става забавящ амортисьор на силното съставно рамо.
Не ми е ясно обаче, как са закрепяли това костно продължение към съставното рамо. Ако може някой да ме светне как става, ще му бъда благодарен.
Не зная от коя част на животното се вземат сухожилията?
Конецът който омотава рамото, служи да държи стегнати слепените части и предпазва от зацепване дървената част на рамото. Освен това държи сухожилията плътно притегнати към рамото.

Качена снимкаБлагодаря на Доктора за предложението.Аз наистина съм изкушен да направя лък, каквито са правили прабългарите. Дори съм убеден, че няма да издържа на това изкушение.Проблемът ми е, че работя на три места и времето ми е кът. Засега желанието ми е ,да въоръжим всички наши събратя по мания със сносни лъкове, защото сложните и скъпите могат да убият желанието на начинаещия.У дома всички стрелят. Даже за срамотиите, жена ми тази вечер ме би по точки със стайния лък и сега трябва да мия чиниите. Решил съм, да направя един лък с огънати рамена, като ще заснема всички основни моменти- от избора на дървото до слагането на тетивата( тетива може да се направи от обикновена рафия или се купува 2 метра меко капроново въже и се разплита) .Това ще го демонстрирам с достъпни за всеки инструменти. Бил съм учител по трудово обучение и няма да ми е трудно. Някои колеги ми предложиха да продам някои от лъковете си. Наистина 2 са ми напълно достатъчни. Единият по-мек за удоволствие и един за по-далечна стрелба.

Това мнение е редактирано от doino_57: 22 март 2009 - 00:55

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#2 Bloodwish

Bloodwish

  Howling Wolf

 • Дао
 • 300 мнения

Публикувано: 27 април 2008 - 13:17

Рибарската корда става ли за тетива? А относно прабългарските лъкове - по National geographic даваха една поредица - Ancient warriors. В епизода за монголците схематично бяха показали направата на такъв лък. Предполагам монголските и прабългарските лъкове не са се различавали кой знае колко.
Поздрави!

#3 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 19 май 2008 - 18:47

Съставен стаен лъкДоктора ми прати материали за лъкове и арбалети и сега усъвършенствам познанията си. Бях направил стаен лък на Мартин, който е на 5 години. Той беше изработен от беловината на издънка от осеидж-ориндж. Беше много мек на опъване но стрелата летеше задоволително. Когато се научи да стреля добре поиска стрелата да се забива по-дълбоко.
От вътрешната страна (на корема) на лъка залепих ленти които отцепих от бамбукови сувенири с диаметъра на чаша. бамбука се цепи идеално във всички посоки. Отцепих и по-меката вътрешна част на лентичките за да ми останат вътрешните по-твърди с дебелина 2мм и ширина според рамената на лъка.
Залепих по-меката пореста част на бамбука към корема на лъка (кората остава към стрелеца). След това го омотах с тънък конец и пак го намазах с лепило Ц300.
Пробвахме го навън. Мартин хвърли над 60 крачки - това за дете на 5 години с джобен лък е добро постижение. Моите стайни лъкове хвърлят двойно по-далече, но се опъват тройно по-трудно. Стреличките са без метал отпред и бързо губят инерцията си. Пробвах да правя лък от черница - жилаво и гъвкаво дърво, но много слаб лък.

Качена снимка


Как се изработва четворно огънат прост лъкНа лъка който е на снимките по долу съм заснел процеса на изработката му и то с най прости инструменти.
Този процес ще го кача след няколко дена в темата.
Ето и няколко снимки от готовият лък.

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
Тетивата се закача с инструментчето от последната снимка.


Сега искам да отговоря на много хора, които ме питат продавам ли тези лъкове и за цената им.
Аз отначало отказвах на всички като обяснявах как могат сами да си изработят лък. Тогава един ми писа: "Защо да си губя времето и да изработя боклук, като мога да ти платя и ти да ми направиш хубав лък."
Съгласих се да изработя няколко лъка на по-настойчивите мераклии. Понеже писах, че ми отнема 8 часа изработката, сложих парите на един среден надник ** лв (макар че моят е ** лв), в тези ** лв влизат и 3 стрели. Разбира се, не съм си калкулирал ходенето из гората и мотаенето около варящият се лък - но това ще си го сложа в графата удоволствия. Най-важното е, който много обичат лъковете, да имат лък.
Стаен лък с 5 стрелички от осеидж-оридж давам за ** лева.
Но си е най сладко, когато човек сам си го изработи.

Редакция:За хората, които се интересуват от конкретните суми стоящи зад звездичките да се обърнат на ЛС към автора :)

Това мнение е редактирано от pv: 19 май 2008 - 19:33

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#4 airman_

airman_
 • Гости

Публикувано: 14 юни 2008 - 10:53

Здравей Дойно,
ето какво съм научил за българският лък, въпреки че стрелбата с лък, засега, не ми е приоритет.
Роговата пластина не е от най-вътрешната страна на лъка, а се намира между двата пласта дърво. Дървото е добре да бъде ясен и от двете страни, брезата просто не би вършила "работа". Целият сандвич се слепва с лепило, най-добре туткал (едно време са ползвали туткал от рибени кости, за който разправят, че бил с най-високо качество). Сухожилията е най-добре да са гръбни, а не крачни, защото са по-дълги и по-яки. Разполагат се по дължина на рамото на дебел слой и също са залепени с лепило. Целият този "пакет" се увива отново със сухожилия и лепило.
За костните стръки, не съм много сигурен, дали целите са били костни или е имало само вложки там, където се опъва тетивата. Трябва да проверя в литературата.

Поздрави,
Медка

#5 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 18 юни 2008 - 22:49

Здравей airman. Благодаря ви за информацията относно свойствата на неръждаемите стомани, предпазихте ме от излишни опити и разочарования.
За прабългарския (хунски) лък, не съм му измислил устройството, а го взех от литература, която ми прати Доктора. Аз просто се опитах да разгадая механиката на действие, защото не обичам да правя нищо наизуст. За да направя нещо, трябва да разбирам същността му. Ще ми е любопитно да дадеш и друга версия на устройството на българският лък. Искам да попитам ресьор от Москвич (примерно), може ли да стане качествено рамо за арбалет.
Слагам схеми на турски лък, който е заимстван от хунския. Бил е много качествен. Веницианците са го купували от турците в промишлени количества и са го продавали в Европа.


Качена снимка
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#6 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 19 юни 2008 - 19:32

Пропуснах да кажа за брезата. На няколко места в Русия са намирани останки от съставен лък ,на който най-външната част на рамото / под сухожилията/ е пластина от бреза.
Може би, това са го правили само руснаците?
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#7 Huskarl

Huskarl

  пенсиониран будока

 • Дао
 • 85 мнения

Публикувано: 20 август 2008 - 20:46

Дойно, колко време сушиш дървото и как? :wink:

airman, каза ти се вече в друг форум, че роговите пластини не са вътре в "сандвича" (какво глупаво определение), а са на корема на лъка...

#8 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 10 октомври 2008 - 21:11

Искам да си направя прабългарски лък със сухожилия. Обаче се появява проблем - дори и да има подходящо животно, аз не зная от къде се вадят сухожилията. Само до преди 2-3 години много приятели са ме викали да помагам за разфасоването на едри животни. Но тогава кой ти е мислил за сухожилия. А сега вече никой от познатите ми не се занимава с такива животни. На старобългарския лък основната ударна сила идва от сухожилията-даже, основната еластична сила на римската балиста са усуканите въжета от сухожилия.
Нарисувах една скица на едро животно. Молбата ми е, който знае, къде точно се намират подходящите сухожилия, да ми пише, в коя зона се намират и как се стига до тях.Зоните са отбелязани с червени латински букви.Качена снимка
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#9 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 12 октомври 2008 - 11:34

Пак съм аз, вече от мой акаунт. За съжаление бензинова лампа не би могла да свърши работата трябва ми наистина висока температура. Чушкопекът се справя с нагряване до към 1000 градуса и нагоре. Едно малко пояснение, обаче: Чушкопекът трябва да е от старите, само за 1 чушка. Новите, не стават за нищо, дори за печене на чушки.

За Дойно - за съжаление правенето на автентичен степен лък, бил той български, маджарски, хунски, турски или какъвто и да е, е ужасно бавен процес, тъй като най-доброто лепило и за рогата и за сухожилието е рибния туткал (правени са опити със епоксидни и други синтетични смоли - е не става добре), а той съхне бавно. Освен това майсторите препоръчват когато се слагат сухожилията да се чака да изсъхне предишния слой, преди да се сложи следващия. Като капак на всичко стръките (неогъващите се краища) на лъка са от друго дърво (или поне друго парче), залепено за раменете, което също трябва да се чака да изсъхне преди да се добавят първите сухожилия.
Всъщност обаче при нас, или поне при мен проблемът е в липсата на суровини - сухожилия и достатъчно големи рогове, от които да се правят рогови пластини. Продават се тук таме (включая и из Европата) по разни онлайн магазини готови рогови пластини и готови сухожилия (гръбни и от краката), но все още не съм пробвал да поръчам.

Поздрави и почитания.

#10 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 31 октомври 2008 - 23:27

Попаднах на книгата на Доктора съвсем случайно, не знаех, че е издавал такава. Който е любител на историята и историята на българските и на древните оръжия , може да намери много неща за себе си.Качена снимка
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#11 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 01 ноември 2008 - 19:06

Без да искам да започвам излишни спорове, искам само да ти препоръчам да гледаш критично на тази информация, и да я сравняваш почти всеки факт вътре с археологическите находки и изследванията на други изследователи.

Поздрави и почитания

#12 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 07 ноември 2008 - 22:44

здравей дойно! поздрави и от мен за ентусиазма относно изработването на сложносъставен лък. също имам интереси в тази област и колкото повече информация събирам толкова по трудно ми се струва това начинание, но нищо не пречи да опитваме :up: мисля че начарото може да се сложи със набавянето на необходимите материали а май хич не е лесно това. вече са ми обещали рога от бивол и сухожилия но докъто не са ми в ръцете нищо немога да започна. най големия проблем ми се струва обаче че ще бъде лепилото. насякъде по форумите се повтаря този мистериозен рибен клей но никъде не намирам нещо конкретно. не бих опитал с обикновен туткал защото ми се струва че няма необходимата пластика. бих опитал да приготвя сухожилен ако някой помогне с рецепта или инфо. скоро намерих снимки на напречен разрез на кибита на корейски лък - от ръкохватката до стръките през 4-5 сантиметра - ясно се вижда сечението и конфигурирането на рог, дърво и сухожилия. ако имаш интерес ще опитам да кача снимките. поздрави!

#13 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 11 ноември 2008 - 13:31

ЗдравейVipera berus. Разбира се ,че искам да качиш разрезите на монголския лък. Влязло ми е в главата , да си направя такъв лък. Не, че ми е толкова необходим. В смисъл, че моите лъкове ми покриват напълно нуждите. Но желанието, да видя как ще стане, аз да съм изработил такъв лък ,да видя как ще действа, ме дразни , да се захвана с изработката му.
Аз ако имам достатъчно сухожилия ,бих го започнал веднага. Мисля, че сухожилията не са по лош материал за туткал от перките и опашките на есетрата. Освен това , когато туткала и сухожилията са от един и същ материал, те по-добре и без излишни напрежения ще се спояват. В крайна сметка се разчита на еластичността на сухожилията. Може би най-добрите сухожилия са на кенгуруто, то за подскоците в придвижването си използва предимно еластичния ефект на сухожилията си. Подскача си като гумена топка, без да хаби енергия за придвижването си. Те трябва да са идеално изчистени от мазнини. Варят се 2-3 дена в дъждовна (дестилирана) вода. Мисля, че ако това се направи в херметическа тенджера, ще отнеме 2-3 пъти по малко време.
Преди години имах познат, който работеше в кланницата на Варна под моста. Всеки ден разфасоваха десетки говеда, а рога ,копита и сухожилия им бяха отпадъчен материал. За съжаление ,тогава и на мен ми звучаха така.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#14 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 16 ноември 2008 - 21:20

здравейте! извинявам се че се забавих със снимките но ги качих най накрая. не предполагах че сухожилния слой е толкова дебел в съотношение с дървения и костения пласт. ето и линк към снимките. поздрави! - http://www.imgshare....

#15 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 22 ноември 2008 - 23:48

здравейте! предлагам на вниманието ви малко инфо - къде предлагат рибен туткал и други лепила от животински произход...за съжаление не намерих в българия. поздрави! http://apps.webcreat...5&ProductID=970

Това мнение е редактирано от Vipera berus: 22 ноември 2008 - 23:54


#16 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 28 ноември 2008 - 00:19

Vipera berus исках да те попитам, знаеш ли нещо по въпроса , как са предпазвали съставно рефлексните лъкове от гниене. Все пак това са животинско органични материали,не са като сухото дърво. Чел съм, че преди стрелба ,на този тип лъкове трябвало да се поддържа определена степен на влажност, а влажността при животинските материи значи гниене. Предполагам, че не са ги държали във фризера. Дали са използвали някакъв консервант-като сол например. Ако някой е чел нещо по този въпрос ,нека го сподели с нас. Не ми е ясно още ,по каква технология се прави обратното дъговидно огъване на дървеното рамо и как при тази голяма амплитуда на огъване и после на обратно огъване при стрелба дървото не се чупи. Може би защото дървеното рамо е тънко и плоско?
На трета страница от темата ми съм сложил снимка на турски съставен рефлексивен лък, там има и разрез, но сухожилния
слой, в сравнение с твоите снимки, е общо взето тънък.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#17 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 01 декември 2008 - 14:03

здравей дойно! относно съхранението на рефлексните лъкове за съжаление незнам нищо засега. мисля че влагата е враг номер едно на всички неща лепени с желатинови клейове (туткали). затова и са ги съхранявали от вредното и влияние като са ги обвивали с различни материали - брезова кора или сушени черва. на лепилото което съм поръчал изрично е указано че се реактивира със вода, иначе ако е на сухо е дълговечно (използват го реставраторите). по трудно ми се струва да се изработи тъкъв лък отколкото да се съхрани. относно огъването на раменете - на един клип гледах как го правят от бамбук . чрез изпичане на огън и връзване в определена форма:..., ако някой от четящите има инфо откъде може да се намери (купи) бамбук - моля да каже. аз мисля да експериментирам с бамбук или с оседж ориндж - вече си харесах паднало дърво в един парк :P . и на мене ми се струва че доста извитата "С"-образна форма крие рискове от счупване - особено за хора като нас които си нямат и грам представа от това как се държат материалите на практика а имат единствено теорията. затова че - смело експерименти макар че резултата от един тъкъв ескперимент може да стане ясен едва след няколко месеца - но нямаме друг избор. всичко останало е приказки. успех в начинанието!

#18 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 04 декември 2008 - 00:09

Vipera berus Чудя се от къде ги изнамираш тези интересни клипове? Наистина много неща ми просветнаха за изработката на съставния лък. Най-важното ,един мъж от Варна ми обеща качествени сухожилия, но засега още не сме се виждали лично. Ако има достатъчно, ще сваря от тях и туткал. А сега, да споделя моят опит с дървесната част. Бамбука е наистина хубаво дърво за лък.Има много еластична и твърда външна кора и по мек и пластичен следващ слой, обща дебелина 8-12мм. Цепи се на идеални ленти във всички посоки- единствен недостатък възлите. Даже съм намерил и съм си засял в двора на село - но той е от китайският тънък студоустойчив вид. Първите ми стайни лъкове бяха от нацепени бамбукови цилиндри (сувенири) с диам.=12см. Това е отличен материал, но няма дълги парчета. Има един вид бамбук в Африка с дебелината на пълен човек. Бамбука от колибите на Сървайвър също става за лъкове. От клипа ти, бамбука беше много суров, когато го нагряваха в отреза му кипеше вода. Бамбук, но по тъньк ,съм виждал в магазини "Практикер". На клипа сухожилията ги лепяха на обратната на кората страна.,
Чел съм, че най-подходящ за съставен лък е кленът. Но осйдж-оринджа ще направи по силен лък. Той е чудесно за тази цел дърво , но много трудно се намира парче без чепове. Трябва да се намери бързо израсло от сянка дърво, защото тогава то расте само нагоре и не отпуска клончета , а където няма клончета ,няма и чепове.Чепа е присъда за лъка.
Мисля, че парчето трябва да се свари, да се огъне по калъп с форма "С", след седмица пак се сварява и се огъва на същия калъп, но на обратно. Така дървото ще е преминало през всички варианти на огъването на съставния лък и няма да се чупи. Туткала от сухожилия се вари 3 денонощия в дестилирана вода и обезмаслени сухожилия.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#19 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 13 декември 2008 - 16:04

Ето ме пак и мен.
Ето какво знам:
За разлика от тези корейски лъкове, които този майстор правеше, при Маджарските/българските, турските, татарските и монголските стръките (крайщата на рамената) са от отделно дърво, което е залепено за раменете. Също така от отделно дърво е и дръжката, която при част от тези лъкове е залепена отзад (към стрелеца), а при други (турските например) - отпред. Унгарските погребения, които съм виждал мога да съдя, че тукашните лъкове не са чак толкова силно рефлексни, колкото корейските и турските. Също не са толкова силно-рефлексни и монголските.
Ето схеми на погребението:
Качена снимка
Със синьо са обозначени раменете, а с червено - стръките и дръжката, които обикновено имат и костни накладки отвън. Това спомага за заздравяване на сглобката, тъй като там се срещат раменете (двете рамене може да са с една дървена основа, но роговите пластини и сухожилията от двете рамене са различни и се срещат точно там), или се прикрепват стръките.

Самите стръки се залепват за дървената част на раменете, като сухожилията минават над тях. Сглобките допълнително се бандажират, след като се сложат и накладките (ако има такива).

Поздрави и почитания

#20 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 14 декември 2008 - 21:30

Vipera berus ,Това дърво от осейдж-ориндж е наистина много ценно , но не избързваи да го цепиш , защото след като се разцепи,лесно се измята .Ако вече си го разцепил , събери разцепените парчета , както са си били и ги стегни с тел докато изсъхнат (РАЗЦЕПЕНИ ЩЕ СЪХНАТ ПО-БЪРЗО).. Ще станат много силни лъкове . Можеш ли да качиш всички размери на лъковете , които смяташ да изработиш ?
Lord Ruthven информацията ти за стръките ми идва съвсем на място и съвсем навреме . Един познат от Варна ми донесе изсушени гръбни сухожилия от говедо. А аз ,като първия човек, реших да пробвам еластичноста им. А те имаха еластичноста и здравината на солети. Наистина се натрошиха като вафли. Тогава се сетих да ги потопя в топъл подсолен танинов чай, след 2 дена киснене омекнаха и станаха еластични като твърд ластик. Сега ще трябва да ги очукам с дърво и да ги разнищя на конци.Обещаха ми още сухожилия от кон, но те ще бъдат пресни и ще мога да си ги обработя по някакъв начин, а тия ,които начупих и от по късите ще трябва да сваря сухожилен туткал. Имам много изсушено трупче от тис, но е много чепато и не съм сигурен, дали ще изкарам материал за един съставен лък и дали няма да го счупя като му придавам рефлексията, защото е наистина много сухо.
Снимките и схемите от темата ми бяха изчезнали за известно време. Тази вечер видях, че вече почти всичко с изключение на някои схеми си е на мястото. Дали ще има и други проблеми с "ДАТА БГ"???
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.