Към съдържанието


Снимка

Сложно съставен рефлексен лък


 • Please log in to reply
В темата има 789 мнения

#81 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 21 януари 2009 - 13:16

Здравейте.
Относно щраусовите сухожилия. Ами май има светлина на края на тунела. Фермата, за която писах отглежда щрауси само за атракция, но началникът обеща към края на седмицата да даде телефона на друга ферма, в която разфасоват щрауси. Е, стискайте палци да има слука този път.
Дойно, Vipera, имам въпрос. Каква е дължината на пилешките сухожилия и мислите ли, че е възможно да се използват при направата на лък? Ясно е, че за тетива стават, но няма ли да са прекалено къси за лък?
Поздрав
НАГ

#82 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 921 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 22 януари 2009 - 00:51

Здравейте.
Пилешките са дебели около 0.3мм. широки 6мм. и дълги от 10-15см. Но аз не съм ги вадил специално и внимателно. Просто докато разфасовах пилето ( а жена ми бързаше много) резнах, които ми се изпречиха в гръдната част- за да ги пробвам просто.Не бях очаквал този резултат, те не са извадени и с цялата си дължина. Едното от снимката, което е криво под прав ъгъл , то там стана възел, който не можах с клещи да развържа.
Сухожилния туткал се варял 3 денонощия в чиста дъждовна ( дестилирана) вода, като се премахвала пяната отгоре.Аз вече пробвах но ми свърши търпението и се отказах. Но този ти отпадък е годен според мен за направата на лък. Ако късичките жили ги редиш като змийски люспи и ги мажеш обилно с туткал то става при изсъхването един бетон, който не можеш да разнищиш по никакъв начин, жилите стават един конгломерат с туткала и според мен, тук късината и различната дължина нямат толкова сериозна роля. Сега аз имам много дървен материал подходящ за такива лъкове. И бих използвал всякакви жили и жилки за експерименти. Даже миналата седмица, като минавах с колата покрай улица гъсто залесена с осейдж, направо ми се сви сърцето. По цялата улица осейджа беше поголовно орязан и окастрен, от пътното вероятно-направо осакатен. Бабите влечаха падналите от камионите клони за дърва и аз слязох и си събрах добър материал. Тази вечер разцепих 1 гладък клон 1.30м с идеална естествена рефлесна форма-като половин колело от каруца. Ако имах като твоите отпадни жили , бих ги налепил по него. Може тези крехките конски като се смесят с туткала да вършат работа-но разликата с пилешките и свинските направо си е космическа.Казано честно, не съм наясно как се прави туткал.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#83 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 22 януари 2009 - 12:36

Здравейте и за много години. Виждам доста сте напреднали, макар да имам някои забележки относно материали и форма, чета със задоволство. Моделчето на Випера Берус е наистина добре изглеждащо, така трябва да изглежда лъка в последствие.

За доктора - би ли цитирал конкретните ранно-средновековни извори или археологическите изследвания, на базата на които правиш тези заключения? Става дума за двата слоя различна дървесина, а и за останалите ти твърдения.
Стръките наистина са дървени с костни накладки отвън, а не изцяло костни. Това се вижда особено лесно като се видят археологическите находки. Също така, от тях се вижда, че нашите накладки най-много съвпадат с маджарските, от което може да се предположи (но само толкова! Не и да се говори със сигурност!!!), че нашите лъкове са най-сходни с маджарските.
Относно тюрко-алтайския или иранския произход изобщо не може да се говори със сигурност, и двете хипотези издишат на места, и двете хипотези имат силни факти, които ги подкрепят. Така че не може да се говори с такава сигурност.

Maker - искам едно копие от филмчето.

Дължината на сухожилията е от значение, разбира се.
Въпросният "отпадък" макар и да не става за лък, става за стрели - бандажи при острието, бандажи при перата, отзад на жлеба за тетивата, ако не ползвате насадки (или ако ползвате английския тип, рогови насадки, при които се прорязва стрелата през средата на сечението и, перпендикулярно на жлеба за тетивата и там се залепва плоска рогова пластина.) Та - пази си ги, имат още сумати употреби!

Поздрави и почитания на всички!

#84 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 921 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 22 януари 2009 - 22:58

Здравейте.
Днес (съвсем сериозно) бях решил да задам въпроса. Къде и защо се изгуби Lord Ruthven ? Но нещата се решиха като по телепатия. Сега аз искам да задам друг въпрос :може ли някой, да ми качи оптималните размери на дървената част на рефлексно съставния български лък? Защото след малко се потапям в мазата и започвам да разфасовам един голям прав труп от клен,чел съм ,че това било най-подходящото дърво по нашите земи. Някъде из темата ги има, но сега не ми се рови. Не ми се губи време за експерименти с това. Въпреки, че експеримента ми е първото АЗ. Експериментирах дори и с късички и дълги сухожилия налепени на на дъсчица, да ви кажа ,получи се по-добре от колкото очаквах. далеч съм от мисълта да твърдя, че този вариант е добър, колкото и с дългите еднакви влакна, но си е вариант за бедни.Този малкия рефлексен лък от снимката горе ,му залепих още 2 слоя сухожилия, защото 1 беше прекалено слаб. Когато изсъхне туткала, ще го пробвам без рогови пластини ,за да видя, колко хвърля само със сухожилията и после ,каква е ролята на роговите накладки ,за удобството и далечината на стрелбата. Според мен, рефлексията има огромна роля за качествата на този лък, защото пренатяга и изсмуква всички качества от материалите- или, както е в нашия случай, ги строшава.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#85 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 23 януари 2009 - 00:52

Здравейте.
Ами според Maker не е нужно да спазваш изизскванията както при обикновените лъкове. Т.е. не е необходимо да се съобразяваш с положението на годишните кръгове. Въпросът е летвата да е по посока на жилите, а не косо или напречно. Може би все пак е добре да се отстрани беловината - външния светъл слой между кората и изразените годишни кръгове. Това последното е просто предположение. Правих един английски лък от ясен и оставих малко беловина - точно там се спраска.
поздрав,
НАГ.

#86 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 23 януари 2009 - 10:48

Здравейте.

Аз не зная, но жена ми е абсолютно наясно с този казус. Шегувам се, нея я има в темата как стреля с лъковете ми, жена ми подкрепя всичките ми мании и лудости. Не успях да я науча само, да харесва жените, които харесвам аз- някои ако знае как се прави това, да пише, ще го позлатя.


Дойно, да си траеш, че ще ти пратя още един кашон с книги за лъковете и жена ти ще те изгони от къщи!...... :D :P

#87 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 23 януари 2009 - 13:33

За Випера Берус:
Във всички материали по въпроса, които съм чел се споменава костно или друго гребенче. Тези твърде заострени пирончета (това е за икебана, доколкото си спомням, между другото) не разкъсват ли и самите нишки на сухожилията?

#88 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 921 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 23 януари 2009 - 18:20

Здравейте
По въпроса за темата* Тя без хората` които се интересуват от нея` е нищо* А вече има няколко предложения `да профилираме и разграничим по-строго нещата в нея* Аз съм готов `да се съобразя с това желание и понеже не съм мислил и нямам идея `как да стане това* Предлагам` който иска да искаже по-долу своите идеи-как да изглеждат нещата от тук нататък* Може би `ще е добре` да се раздели на темите ;; Стаен и дълъг лък;; и ;;Рефлексивен съставен прабългарски лък;;* и трето` да си остане по същия начин* Очаквам мнения*
Vipera berus`възхищавам ти се ` как ги намираш тези неща в интернета` направо се депресирам` че не се сетих за този вариант на разделяне на сухожилията* Наистина` по какъв друг начин` ще разплетеш ситна рибарска мрежа на дълги конци * Освен това `си е доста досадна работа деленето на сухожилията*Даже и пилешкише сухожилия са със структурата на рибарска мрежа* Качи го `моля те ` това филмче` The Traditional Bowyers Bible `за да можем по-бързо да стигнем до целта* А `дай боже` един ден да си направим състезание по стрелба с лично изработени съставно рефлексивни лъкове* Аз вече си набавих 2 такива таралежа за цветя и ще ги пробвам още довечера`като се прибера от работа* Има ли някаква по-специална техника за работа с този шедьовър на инженерната мисъл или просто започваш да ги решиш от единия край `докато стигнеш до другия* Докато ми отговориш` вероятно вече ще съм съсипал сухожилията`които са ми останали*
Качете ми оптималните размери на съставно-рефлексивния български лък; дължина ` ширина на рамото ` дебелина на рамото ` дължина на стръките*
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#89 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 23 януари 2009 - 19:56

Здраавейте отново.
Дойно, преди около седмица обсъждахме с Maker имено размерите на съставния лък. За съжаление за по-голямо удобство го правихме в чат и тази дискусия липсва тук.
Това е един сайт, в който са показани оригинални стари лъкове с точните им размери. за съжаление няма Български=Маджарски. всичките са от Турция на изток. А има и два Кримско-Татарски, което е добре тъй като Волжка България сигурно е повлияла тук.
http://anthromuseum....carchery2.shtml
Имам една схема на един лък правена по находки в погребение от Русия - там лъковете няма как да са други освен Български. Размерите са около 120 см дължина, около 4 см ширина. Изображението е PDF, а и да си призная тази работа с качването на снимките ми е неясна. Ама аз съм си компютърен инвалид... Този файл го пратих на Vipera Berus, та ако той иска може да го качи.
Поздрав,
НАГ

Относно заглавията на подтемите ми се струва, че биха могли да бъдат 5 основни:
1. Съставен лък - независимо дакли е Български или друг (напр. Муголски);
2. Long bow - мощно оръжие, което си заслужава внимание;
3. Native american bows - има доста хора, които се интересуват от индианските лъкове, а и те заслужават внимание;
4. Японски лък - съжалявам, но тук терминологията ми куца;
5. Полезни съвети - въпреки, че според мен тази дискусия нчма да е популярна, тъй като ще се пише основно в другите.

Поздрав
НАГ

Дойно, извинявай!
Забравих стайния лък - съжалявам. Естествено той би трябвало да е #1 в подредбата на темите.

Vipera Berus,
Можеш ли да качиш схемата на съставния лък, която ти пратих преди известно време? На мен не ми е ясно как става тази работа.

#90 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 23 януари 2009 - 23:40

здравей ДОЙНО. ето скицата която NAG ми прати. поздрави! http://www.foto.bg/s...hp?photo=222406

Това мнение е редактирано от Vipera berus: 23 януари 2009 - 23:52


#91 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 24 януари 2009 - 00:53

Това е един сайт, в който са показани оригинални стари лъкове с точните им размери. за съжаление няма Български=Маджарски. всичките са от Турция на изток. А има и два Кримско-Татарски, което е добре тъй като Волжка България сигурно е повлияла тук.
http://anthromuseum....carchery2.shtml


Колекцията е страхотна, направо ми напълни окото; кеф! Особено ме впечатли единия индийски лък със силно извити рамене! Ей така си го представям и старобългарския лък - мощен и красив...... :blink: :up:

#92 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 24 януари 2009 - 09:51

Здравейте.
Всъщност повечето от артефактите от погребения свързвани с българите показват, че нашия лък не се е отличавал съществено от маджарския. Сравнително дълги и общо взето прави стръки (сии). За разлика от маджарския, при българския прорезите за тетивата са изместени в близост до краищата на стръките, но по другите параметри си прилчат. Лъкът който коментира Докора е Муголски (Великите Муголи - друго велико тяхно творение е Тадж Махал) и според въпреки, че принципът на изработка е сходен, конструкцията му се различава. Муголският е доста сходен с Турския, който пък много прилича на Кримско-Татарския... Абе въобще омешана работа. Имаше една песен преди години на Черно Фередже, в която се пееше "...и си объркахме с тате ний родата..." :)
Хайде със здраве,
НАГ.

#93 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 24 януари 2009 - 15:38

Здравейте.

Vipera, идеята ти е чудесна - напълно я подкрепям.

old_moon, относно новата конфигурация. Звучи чудесно! Все пак си мисля, че е редно Дойно да бъде модератор.

****************************

И един конкретен въпрос свързан с лъковете. Как мислите, дали ниските температури се отразяват по някакъв начин на качествата на сухожилията? Имам предвид дали ако сухожилието е било замразявано ще е с по-лоши качества?

Дойно, ТЪЩАТА е подготвила за готвене 10 пилешки бутчета. Сега ще водя преговори да им извадя сухожилията преди това :)

Поздрав,
НАГ

Относно заглавието на форума, който предлага old_moon:

* Има един Унгарски сайт, който е озаглавен "Traditional Hungarian Archery". Не съм сигурен обаче дали нещо подобно няма да звучи прекалено помпозно. А ние за съжаление и без това тепърва ще трябва да наваксваме и преоткриваме тази изгубена традиция.

* възможен вариант е и "Лъкът" или само "Лък", тъй като повечето търсачки лесно ще го откриват.

За друго в момента не се сещам, но ако ми хрумне ще го добавя.

#94 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 921 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 25 януари 2009 - 14:58

Здравейте.
Открих ефикасен начин за изтъняване и изравняване на рога. Опитвах с остри длета и какво ли не, но ефективно и лесно се оказа само с бормашина и захваната в нея тънка зъбчатка на ос . Такива ги има в изобилие в стари принтери, часовници и къде ли не. Стените на рогата са неравномерно дебели и ако не се изтънят, не могат да се изправят. До бормашинката има един такъв рог и на него личи това . А точно зад режещата зъбчатка се вижда една дъска ,на която е нарисувана част от арбалет и по-точно спусъковата му част. Това е мое изобретение (поне не съм го срещал), още не съм го пробвал. Но по изчисленията ми от макета на снимката, ако на тетивата има натягане от 60кг. То на спусъкът ще бъде около килограм, частите са от месинг, защото има малко съпротивление на триене. Правя го на един приятел, ако някой се интересува, понататък ще споделя впечатленията му от спусъка.
Пилешките сухожилия се разнищват идеално на инструмента на Vipera berus , който е върху менгемето, но конските гръбни по-скоро се съсипват. Това може би е и тестер за качеството на материала. Бях споменал, че съм паталогичен привърженик на почина направи си сам. От тази снимка на масата ми на терасата се вижда,че повечето инструменти и машинки са самоделки:самата бормашинка е ел.двиг.много мощен от стар принтер с дървена дръжка; ножовката за дълбоки разрези -до30см с рамо от дрян; менгемето, което захваща детаили до 25см ширина и може да се закрепя моментално на греди маси и всякакви такива повърхности; Дървения индукционен поялник,който работи перфектно; настолното шмиргелче с диск от ъглошлаиф ; самата маса... И за всички тях, не съм дал и един лев. Другата ми особеност, която ежедневно генерира сърдечно-миокардни отношения със съпругата ми е, паталогичната ми разхвърляност когато работя. Признавам го, защото то така или иначе си личи.
Качена снимка

Това мнение е редактирано от doino_57: 25 януари 2009 - 15:05

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#95 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2009 - 19:27

Здравейте.
Днес понаправих това онова за лъка, но някой ще ме светне ли как да кача снимките. Имам дървената част на стръките - оформени. И направих един уред, който го има и в корейските и в турските клипове - става въпрос за рамото през което минава въжето, което притяга детайлите по време на слепването.
Ако някой ми обясни как става номера със снимките веднага ще кача няколко.
Vipera Berus, благодаря за сайта с унгарския лък - моделът на стръките го взаимствах от там.
Поздрав,
НАГ

#96 old_moon_

old_moon_
 • Гости

Публикувано: 25 януари 2009 - 19:44

Ако някой ми обясни как става номера със снимките веднага ще кача няколко.

Пуснах урок, може да е в помощ и на други: http://daobg.com/for...showtopic=43938

#97 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2009 - 12:03

Здравейте всички.
Току що приклчих с пргледа на всички мнения от темата. Успях да групирам мненията в 10 групи, като някои от мненията ми беше сложно да преценя, в коя група да ги сложа тъй като написаното в тях се отнася до теми попадащи в различни групи. Въпросното групиране е съвсем идейно и бих помолил, който има време и желание да ги прегледа и да си каже мнението.

1. Стаен лък - мнения # 1, 21, 23.

2. Сложно-съставен лък - мнения # 3, 4, 5, 12, 28, 30, 31, 32, 40, 42, 60, 63, 69, 78, 79, 81, 86, 87, 91, 95, 96, 99, 100, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 111, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 136, 137, 138, 139, 140, 145, 146, 147, 150, 151, 152, 155, 157, 158, 160, 161, 163, 164, 170, 171, 172, 173, 174, 177, 182.

3. Long Bow - мнения # 20, 37, 42.

4. Native American Bows - мнения # 97.

5. Стрели - 2, 14, 15, 16, 25, 39, 41, 54, 55, 56, 57, 58, 61, 64, 65, 66, 70, 74, 75, 178.

6. Тетива - мнения # 5, 6, 26, 27, 71, 82, 83, 84.

7. Материали и обработка - мнения # 36, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 67, 68, 85, 88, 90, 92, 93, 98, 109, 110, 112, 113, 114, 135, 143, 144, 148, 149, 154, 156, 159.

Поздрав,
НАГ

8. Инструменти - мнения # 33, 34, 35, 94, 141, 142, 153, 162, 166, 168, 181.

9. Извори - мнения # 72, 73, 183.

10. Общи - мнения # 7, 8, 9, 10, 11, 13, 17, 18, 19, 22, 24, 53, 59, 62, 76, 77, 80, 89, 128, 165, 167, 169, 175, 176, 179, 180.

#98 Huskarl

Huskarl

  пенсиониран будока

 • Дао
 • 85 мнения

Публикувано: 26 януари 2009 - 12:53

Само едно пояснение.

Качи го `моля те ` това филмче` The Traditional Bowyers Bible `за да можем по-бързо да стигнем до целта*

Това е книга в 4 тома. Представлява сборник от материали на различни майстори на традиционни лъкавое, които споделят опита си. Поне така е в т. 1-3 (четвъртия не съм го виждал).

За мен лично по-полезни са самостоятелните книги на Джим Хем (защото той е редактор и съставител и на "библията").

#99 old_moon_

old_moon_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2009 - 12:55

Хммм
Явно не съм обяснил добре.. След като отделим в нова тема примерно мненията:

2. Сложно-съставен лък - мнения # 3, 4, 5, 12, 28, 30, 31, 32, 40, 42, 60, 63, 69, 78, 79, 81, 86, 87, 91, 95, 96, 99, 100, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 111, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 136, 137, 138, 139, 140, 145, 146, 147, 150, 151, 152, 155, 157, 158, 160, 161, 163, 164, 170, 171, 172, 173, 174, 177, 182.


Останалите мнения в темата заемат тяхните номера.
Та ще трябва след като направя тема за сложно-ъставния лък, понеже гледам е с най-много мнения, да ми се кажат номерата за следващата тема, които ще са различни от горе посочените. Съжалявам, че се е хвърлил малко излишен труд.

#100 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 26 януари 2009 - 13:29

Привет.
Не смятам, че трудът е излишен. Така или иначе явно по друг начин няма да стане, така че дай да сменяме подред. Първо тази с най-много мнения, а след нея ще прегледаме останалите.

!!! Само една забележка - нека да изчакаме за да видят и деругите участници в темата така предложената подялба за да видим и техните предложения.
Поздрав,
НАГ