Към съдържанието


- - - - -

Каква е разликата между стар ян и просто ян?!


 • Please log in to reply
В темата има 19 мнения

#1 Dennitsa_

Dennitsa_
 • Гости

Публикувано: 02 юни 2009 - 14:43

Здрастиии :popcorn:

Скъсах се да чета разни материали и на бг, и на английски за различните стилове, но не разбрах каква е разликата между стар ян (какъвто преподава Георги Деничин) и просто ян.

Предварително благодаря на тези, които ще ме светнат :friends:

Отскоро навлизам в материята и ми е много интересно, така че тепърва ще наминавам при вас. Срещи на групата правите ли си? :party:


#2 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 02 юни 2009 - 18:22

Здрасти :) Както е известно, стилът Ян е създаден от Ян Лучан, който е изучавал тайдзи в семейство Чън (т.е. - стил Чън). Понеже явно е бил доста голям майстор е останал известен като Ян Непобедимия. Той е преподавал тайдзицюан като бойно изкуство на хора, за които да се бият е било и препитание и начин на живот. Но популяризирането на тайдзицюан става през 30-те години на миналия век и най-голяма заслуга за това има внукът на Ян Лучан - Ян Ченфу. Само че неговата основна цел е да преподава тайдзицюан за здраве и то на всякакви хора - стари, млади, болни, здрави, мъже, жени и т. н. Ето защо, той променя както "формата", така и методиката за преподаване. "Бойното" отива на все по-заден план, даже почти изчезва. Е, сред учениците му (както и сред тези на по-големия му брат) е имало и такива, които са се учели и да се бият, но в сравнение с "масовката" са били доста малко. Както предполагам ти е известно, голяма част от тренирането на тайдзицюан заема т. нар. "форма" - фиксирана поредица от взаимосвързани техники, изпълнявани според специфичните принцири и правила на стила. Формата, която е преподавал Ян Ченфу се превръща в нещо като стандарт за стила Ян. Въпреки това, ако погледнем някои от непосредствените му ученици, ще видим доста големи разлики в изпълненията. Ето например най-големия син на Ян Ченфу, който всъщност е учил най-много от баща си; ето го третият му син - Ян Джендуо, ето един от най-близките му ученици, който е приемал предизвикателствата от другите школи (и казват, че не се е посрамвал) - Фу Жонгуен (е, тука е към 90 годишен и едвам се крепи на краката си, но някога сигурно е бил голяма работа :wink: ). А това е прочутият професор Чен Манчин. Както е видно - доста големи разлики в изпълнението на движенията. Всъщност, тове е нормално, доколкото формата е само учебно средство и в този смисъл "формата е за човека, а не човека за формата", само че това е друга тема. Това, което се надявам да ти изясни въпросите, които имаш е, че през последните години тайдзицюан се превръща все повече в бизнес. Това също си е съвсем нормално - има ли търсене, има и предлагане. Само че - има ли бизнес - има и конкуренция. И за да "надцакаш" конкуренцията, трябва да рекламираш своята стока като най-добра. И така, започват да се преподават - автентичен, таен, стар, оригинален, ортодоксален и т.н. стилове. И естествено, всеки ти обяснява, че той знае тайните, а другите "не струват". И следва целият фолклор за мистичните енергии, за това, че след 30 години изведнъж ще станеш непобедим боец, че учителят не ти показва бойните приложения, защото енергията му е толкова силна, че ще те осакати и т. н. - всички тези щуротии, поради които тайдзицюан се превръща все повече в посмешище за трениращите БИ.
Иначе по-конкретно на въпроса - под Стар Ян стил се разбира този вариант на Ян тайдзи, който е преди модификациите на Ян Ченфу. Само че аз знам за поне още 5 стила, които имат същата претенция, а се различават доста съществено. :D

#3 AngelZ

AngelZ
 • Дао
 • 393 мнения
 • Skype: qqq4qqq :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:БГ, София
 • БИ:WuTaiji, FengMoGun, FanZi, MiaoDao

Публикувано: 02 юни 2009 - 18:41

Здрасти :) ===============. Това, което се надявам да ти изясни въпросите, които имаш е, че през последните години тайдзицюан се превръща все повече в бизнес. Това също си е съвсем нормално - има ли търсене, има и предлагане. Само че - има ли бизнес - има и конкуренция. И за да "надцакаш" конкуренцията, трябва да рекламираш своята стока като най-добра. И така, започват да се преподават - автентичен, таен, стар, оригинален, ортодоксален и т.н. стилове. И естествено, всеки ти обяснява, че той знае тайните, а другите "не струват". И следва целият фолклор за мистичните енергии, за това, че след 30 години изведнъж ще станеш непобедим боец, че учителят не ти показва бойните приложения, защото енергията му е толкова силна, че ще те осакати и т. н. - всички тези щуротии, поради които тайдзицюан се превръща все повече в посмешище за трениращите БИ.


......ЕМИ НЕ ТЕ Е СРАММ :D

Това мнение е редактирано от AngelZ: 02 юни 2009 - 18:45


#4 Dennitsa_

Dennitsa_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2009 - 09:37

Много благодаря за отговора :)

Понеже до края на седмицата се разправям с ремонтни дейности и вкъщи нямам нет, а в работата има тъп access control, не мога да видя клипчетата, но това ще е първото нещо, което ще направя в края на уикенда.

Ако те разбирам правилно, всичко, което претендира да се нарича стар ян и т.н., всъщност залага повече на тайдзи като бойно изкуство? Ами кои са хората, които са продължили със стила на Ян Лучан? Защото ако са се популяризирали модификациите на Ян Ченфу толкова скоро след него (нали му е внук), как се е запазила автентичността, че и стигнала до България, където хората я преподават масово?

Просто се опитвам да си изясня нещата и понеже ми липсват знания, използвам логика. Не искам да се окаже, че уча нещо, което не е това, което си мисля, че е :) Иначе, цял живот съм спортувала активно и ходила по състезания, но след като се отказах от това преди около 5 години, доста се обездвижих и това не ми харесва. Тайдзи страшно ми допада, защото е холистично изкуство и не залага на едно или две неща, а ти помага да се развиваш в много посоки. Някои школи явно го преподават повече като бойно изкуство, но това е ок за мен, защото така или иначе доста се занимавам с медитация и мога да балансирам. Предпочитам това пред варианта да се кълча като балерина по градинките :)


#5 SharpAligator

SharpAligator

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 19 мнения
 • От:Стара Загора
 • БИ:Ян Стил Тайдзицюан

Публикувано: 03 юни 2009 - 09:54

Има още нещо- Традиционен Тай дзи е този който се преподава във фамилията, а модерен - този който се популяризирал от правителството на китай и се губят някои неща.
Разликата между старото и новото обучение то тай дзи във фамилията Ян е рамката- преди се е играело в малка рамка, след това в голяма, а сега в още по голяма. Рамката- това е колко е широко движението.
Carpe Diem!

#6 Ppeppi_

Ppeppi_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2009 - 11:02

Разликата между старото и новото обучение то тай дзи във фамилията Ян е рамката- преди се е играело в малка рамка

Това което написа е много интересно. Откъде имаш тази информация? Вярна ли е със сигурност?

#7 Dennitsa_

Dennitsa_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2009 - 12:09

Закривам си зачервените бузи :scratch_one-s_head: и питам как точно рамката променя нещата? :huh:
Ако може, с примери. Обичам примери :innoncent:

Редакция:

1. Писането на кирилица е наболял проблем в много форуми и за много Интернет потребители. Това е форум предназначен главно за българите и като такъв – моля, пишете на родният език. За улеснение на потребителите e сложен скрипт за софтуерна смяна на клавиатурната подредба. Почти толкова голям е и проблема с използването на главни букви, цвят, подчертавания и другите графични изразни средства – не злоупотребявайте с тези възможности, те са предоставени за да подсилят визуално мисълта ви в точно определен момент, а не да превръщате поста си в цирк.

Моля,придържай се към това правило :)

Това мнение е редактирано от pv: 03 юни 2009 - 12:49


#8 Ppeppi_

Ppeppi_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2009 - 13:23

Закривам си зачервените бузи scratch_one-s_head.gif и питам как точно рамката променя нещата? huh.gif
Ако може, с примери. Обичам примери innocent.gif

Няма нищо неудобно да попиташ - затова е форума. На мен са ми обяснили че малката рамка(прибраните движения) e за бой, а голямата(широките такива) е за упражнение, наработка на качества, помага да се разбере по-добре късата амплитуда. Но тъй като не съм специалист по тай дзи ще почакаме експертите да пояснят :)

Това мнение е редактирано от Ppeppi: 03 юни 2009 - 13:24


#9 alexst7

alexst7

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 14 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Sofia
 • БИ:Tai Chi, Chi Kung

Публикувано: 03 юни 2009 - 16:01

Ако четеш английски, тази статия ще ти помогне да се ориентираш:

http://qi-journal.co...a...20is For Me

Алекс

#10 Тихомир Тодоров_

Тихомир Тодоров_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2009 - 16:40

Каква е разликата между стар ян и просто ян?!

Разликата е че това което се преподава от семейство Ян и техните вътрешни ученици е Ян Тайдзицюан а всико останало не е.

#11 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2009 - 17:22

Здрасти :) Както е известно, стилът Ян е създаден от Ян Лучан, който е изучавал тайдзи в семейство Чън (т.е. - стил Чън). Понеже явно е бил доста голям майстор е останал известен като Ян Непобедимия. Той е преподавал тайдзицюан като бойно изкуство на хора, за които да се бият е било и препитание и начин на живот. Но популяризирането на тайдзицюан става през 30-те години на миналия век и най-голяма заслуга за това има внукът на Ян Лучан - Ян Ченфу. Само че неговата основна цел е да преподава тайдзицюан за здраве и то на всякакви хора - стари, млади, болни, здрави, мъже, жени и т. н. Ето защо, той променя както "формата", така и методиката за преподаване. "Бойното" отива на все по-заден план, даже почти изчезва. Е, сред учениците му (както и сред тези на по-големия му брат) е имало и такива, които са се учели и да се бият, но в сравнение с "масовката" са били доста малко. Както предполагам ти е известно, голяма част от тренирането на тайдзицюан заема т. нар. "форма" - фиксирана поредица от взаимосвързани техники, изпълнявани според специфичните принцири и правила на стила. Формата, която е преподавал Ян Ченфу се превръща в нещо като стандарт за стила Ян. Въпреки това, ако погледнем някои от непосредствените му ученици, ще видим доста големи разлики в изпълненията. Ето например най-големия син на Ян Ченфу, който всъщност е учил най-много от баща си; ето го третият му син - Ян Джендуо, ето един от най-близките му ученици, който е приемал предизвикателствата от другите школи (и казват, че не се е посрамвал) - Фу Жонгуен (е, тука е към 90 годишен и едвам се крепи на краката си, но някога сигурно е бил голяма работа :wink: ). А това е прочутият професор Чен Манчин. Както е видно - доста големи разлики в изпълнението на движенията. Всъщност, тове е нормално, доколкото формата е само учебно средство и в този смисъл "формата е за човека, а не човека за формата", само че това е друга тема. Това, което се надявам да ти изясни въпросите, които имаш е, че през последните години тайдзицюан се превръща все повече в бизнес. Това също си е съвсем нормално - има ли търсене, има и предлагане. Само че - има ли бизнес - има и конкуренция. И за да "надцакаш" конкуренцията, трябва да рекламираш своята стока като най-добра. И така, започват да се преподават - автентичен, таен, стар, оригинален, ортодоксален и т.н. стилове. И естествено, всеки ти обяснява, че той знае тайните, а другите "не струват". И следва целият фолклор за мистичните енергии, за това, че след 30 години изведнъж ще станеш непобедим боец, че учителят не ти показва бойните приложения, защото енергията му е толкова силна, че ще те осакати и т. н. - всички тези щуротии, поради които тайдзицюан се превръща все повече в посмешище за трениращите БИ.
Иначе по-конкретно на въпроса - под Стар Ян стил се разбира този вариант на Ян тайдзи, който е преди модификациите на Ян Ченфу. Само че аз знам за поне още 5 стила, които имат същата претенция, а се различават доста съществено. :D


Със всеки един стил на БИ става така, когато добие прекомерна популярност и се комерсиализира! Не може да се "отсее зърното от плявата"; за неспециалиста това е буквално кошмар (как да различи доброто от лошото Кунг-Фу?!? :confused: ). Нещата се разводняват, автентичното изчезва и остават сурогатите и големите философии, митове и фантазии! Инструкторите и "майсторите" с лопата да ги ринеш - не можем да се разминем по улицата от тях; международните и регионални организации също се роят непрекъснато и заемат застрашителни размери (някъде вече се появиха и своеобразни секти по БИ)......... :blink: Мога да дам примери и с други бойни изкуства, ама вие си ги знаете (особено тия олимпийските :huh1: ).
Старият стил Ян на Тай-Дзи-Цюан все още се практикува в някои традиционни школи, най-вече в Китай (а също и в школи които имат тясна връзка с китайските майстори); не го търсете в Тайван или Хонконг, а още по-малко в САЩ. Това, което в една софийска школа се показва като "стар Ян стил" (с тайвански произход) е всъщност модифициран Ян, който е деформиран още повече от "майстора" Г.Д., чийто ученици са така зомбирани, че твърдят, че само той единствен в България имал право да преподава Тай-Дзи-Цюан :confused: по какви критерии, обаче това не се споменава?!?............
Работата не опира толкова до стила или формата (таолу и съответно рамката - малка, средна или голяма), а до специфичен начин на обучение и използване на традиционните методи, които не са се променяли много през последните 200-300 години, че и повече. Само че тези неща трябва да бъдат преподадени от истински майстор, който освен всичко друго трябва да поощрява учениците си да мислят и да анализират техниките, а не сляпо да повтарят като папагали кухи форми без съдържание и без бойни приложения (юнфа)........ :chinese: :yin-yang: :chinese:

Ако четеш английски, тази статия ще ти помогне да се ориентираш:

http://qi-journal.co...a...20is For Me

Алекс


Едва ли; в статията проблемите се разглеждат твърде общо и популярно! :chinese:

#12 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 03 юни 2009 - 19:06

Ако може, с примери. Обичам примери :innoncent:

Аз пък обичам водка :D Така че, ако имаш време може някоя събота или неделя да наминеш към прочутата "полянка". От мен обясненията и примерите.... :wink:

#13 AngelZ

AngelZ
 • Дао
 • 393 мнения
 • Skype: qqq4qqq :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:БГ, София
 • БИ:WuTaiji, FengMoGun, FanZi, MiaoDao

Публикувано: 03 юни 2009 - 19:44

[color="#000000"]Закривам си зачервените бузи :scratch_one-s_head: и питам как точно рамката променя нещата? :huh:
Ако може, с примери. Обичам примери :innoncent:


....ако наистина искаш да научиш нещо повече за тай чи..търси...няма никакво значение дали е традиционен, класически, неокласически, и тн.....спазват ли се принципите значи е истински....проблема е да разбереш кои са принципите и дали се спазват.
.....в БГ се броят на пръстите най-много на двете ръце хората, които могат да ти ПОКАЖАТ нещо интересно, а иначе са безброй тези, които могат да ти РАЗКАЖАТ за Тайдзи, инергии, генеалогии и тн.......бай К.Т. ти е намекнал за това...
...ако наистина ти е интересно и искаш да разбереш пообиколи школите...нещата са ясни...и разбира се имай трезво мислене...едно БИ не е създадено за медитация и тн... а за вършене на работа...имай го това наум..

ПП ...Случайно ли ника ти е ДЕННИЦА..../това е едно от имената на Сатаната...според некои апокрифи/

#14 Dennitsa_

Dennitsa_
 • Гости

Публикувано: 04 юни 2009 - 10:22

Винаги съм се чудила как за едно и също нещо може да има хиляди различни мнения, но няма лошо, така или иначе не вярвам, когато ми казват, че има само един-единствен начин, един-единствен път към дадена цел. Просто всеки трябва да избере своя си начин и ако в някакъв момент той вече не му върши работа, да е достатъчно отворен към други системи, за да го смени :) Това е една от причините, Ppeppi, да споделям напълно мнението ти за конкуренцията, колкото до идеалите срещу парите - защо да не поддържаме и двете?

Доктора: Само че тези неща трябва да бъдат преподадени от истински майстор, който освен всичко друго трябва да поощрява учениците си да мислят и да анализират техниките, а не сляпо да повтарят като папагали кухи форми без съдържание и без бойни приложения


:friends:

AngelZ: едно БИ не е създадено за медитация и тн... а за вършене на работа...имай го това наум..


Ама то и с медитация се върши работа, даже не бих разграничила БИ от медитацията, двете могат да бъдат едно, ако истински се вживееш в това, което правиш, разбира се, защото ако просто извършваш някакви механични движения, няма да се получи. Както когато един художник рисува - упражнявайки това, което обича, той създава нещо красиво, като го прави в медитация. Изобщо, не мисля, че медитацията е да седнеш със затворени очи и да напяваш мантри или да се фокусираш в една точка. Всичко може да бъде медитация, защото медитацията е ниво на съзнание, което можеш да достигнеш и докато просто правиш нещо, което обичаш, например :) :) :)

AngelZ: ПП ...Случайно ли ника ти е ДЕННИЦА..../това е едно от имената на Сатаната...според некои апокрифи/


Не е случайно, аз съм Сатаната :evil: :D Хехе, така си се казвам просто, отдавна не ми се измислят разни никове, аз съм си аз където и да съм, и лайв, и по форумите :drinks: Бтв, в тоя форум май всяка втора мацка ми е адашка :huh1:

К.Т.: Аз пък обичам водка :D Така че, ако имаш време може някоя събота или неделя да наминеш към прочутата "полянка". От мен обясненията и примерите.... :wink:


Към тв кулата ли? Да свърша с ремонта и идвам. Ама да знаеш, че съм малко заплес и току-виж замахна случайно към кулата и я съборя :whistling: :hysterical:

МНОГО благодаря на всички, които писаха, наистина ми беше полезно :) Ще ви послушам и ще пообиколя малко школите, пък ще видим къде ще се почувствам най на място :boast:

#15 Qigong_

Qigong_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2010 - 20:07

http://video.google....340747497423244


интересува ме кои е стила, кои Yang е това и
къде мога да започна да го изучавам.


#16 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 15 март 2010 - 23:15

Това е някаква съвременна вариация на Ян стил - една от хилядите такива. Иначе ако искаш да тренираш тайдзицюан - отговорът е в предишните мнения :wink:

#17 сила

сила

  мистър

 • Дао
 • 196 мнения
 • Skype: silafuyang :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Добрич
 • БИ:тайдзи, ТКД, бокс, някои оръжия...

Публикувано: 21 юли 2010 - 03:07

Мария Неделчева в Русе тренира т.н. "стар Ян" в момента.
Честно казано, нищо общо не виждам с Ян стила, какъвто го познавам.
Става дума за позициите и стъпките. Иначе отвътре движенията са си същите.

Qigong, тази форма е 简体式八式太极拳, опростена форма в 8 движения. Базирана е на стил Ян ("нов" Ян). Подходяща е за правене в малки пространства - стая, офис. Има още една подобна в 13 движения, където има две стъпки наляво и две надясно. Всъщност формата в 8 движения е най-лесната и проста форма в Тайдзи.

Това мнение е редактирано от сила: 21 юли 2010 - 03:12


#18 Тихомир Тодоров_

Тихомир Тодоров_
 • Гости

Публикувано: 21 януари 2011 - 02:08

нищо общо не виждам с Ян стила, какъвто го познавам

И аз :hysterical:

#19 Тихомир Тодоров_

Тихомир Тодоров_
 • Гости

Публикувано: 31 декември 2011 - 04:26

Колко стила на Тайдзицюан има и какви са разликите между тях?

#20 dnedev

dnedev
 • Дао
 • 61 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Gabrovo, Gabrovo
 • БИ:Бойни Изкуства

Публикувано: 04 януари 2012 - 02:10

Колко стила на Тайдзицюан има и какви са разликите между тях?


Пет Основни стила:

Чън, Ян, Уу, У и Сун

и множество подстилове.
Те произлизат или имат някаква връзка с т. нар. ортодоксален стил Чън.
От своя страна той се подразделя на три направления:

1. Лао-Дзя (стар стил)
2. Син-Дзя (нов стил)
3. Сяо-Дзя (малък стил)

Разлики: ширина на обхвата, стойките и характеристиките на някои техники, които са по-опростени или по-усложнени.

Всички стилове на Тай-Дзи почиват на общи принципи.

Поздрави и успехи по Пътя!