Към съдържанието


Снимка

Техники за бой с меч


 • Please log in to reply
В темата има 190 мнения

#41 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 22 август 2005 - 14:12

По принцип би трябвало да тежат около 1,2 кг за едноръчен меч. На същия сайт има две статии за теглото на историческите европейски мечове, потърси ги.
А. :chinese:
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#42 Dragony

Dragony

  KISS

 • Дао
 • 315 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Kali / FMA, EHF

Публикувано: 22 август 2005 - 14:24

Асенка, не питам по принцип, питам съвсем конкретно. Аз лично съм виждал техните мечове за ръка и  ръка и половина, но ми е интересно колко точно тежат, за да видим дали разликите с шинаите са толкова значителни.
Аз водя по реките на кръвта ви
победите на вашите безсмъртия..

#43 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 22 август 2005 - 15:35

Shamancho, как да приема, че не казваш, че сме зле, като

Представяме си хипотетична ситуация: аз замахвам към главата ти, а ти няколко стотни преди да нанеса удара ме промушваш в корема. От тук имаме две развития на ситуацията: а) ние сме на състезание. Ти печелиш точка и се радваш, а аз съм нещастен. б) ние сме на бойното поле. За няколкото стотни, преди мечът ми да ти разполови черепа, едва ли ще успееш даже и да се зарадваш. Аз пък ще съм нещастен през следващия половин час, докато ми изтича кръвта. Мисля, че разликата е очевидна.

За стойката ви не знам защо е такава, но във всеки случай, сравнени с нормалната  (сещаш се - широк разкрач, стъпала под ъгъл) маневреността й е

ниска, а стабилността й - никаква.

Да, ще ти е проблем. Защото, както беше казано, противникът ти не стои на едно място. Всяка част от тялото се атакува, и съответно защитава по различен начин и въпросът с удрянето определено не опира до размера им.

3. Несъмнено. Но когато човек ходи, той е нестабилен. От подобна изправена стойка могат да те изкарат от равновесие както си искат.

13. Ам да, идвало ми е. Даже съм убеден, че това са имали пред вид... поне в началото. Но сегашното кендо не е същото като при създаването си.

абе едни нестабилни, ненаясно с реалността, слабоманеврени, които и малкото добро в Кендото са унищожили. Както казва един приятел, най-голямото зле  :kuku: Само не разбирам, защо такъв куражлия (участвал постановка, върти три пъти по-тежък от шиная меч, знае всякакви хватки) се застрахова с това

абсолютно не изключвам възможността един кендока да ме потроши от бой.

Щяхме да правим дискусия, а от тебе получавам дребнави заяждания и то за неща дето не ги разбираш. По си представям дискусията така
- Абе направи ми впечатление, че едикаквоси правите по този начин, защо така, не ли малко нестабилно/ ние го правим едикакси. И ние ще отговорим и на свой ред ще зададем въпроси и така културно, без квалификации за това какви сме едни "нестабилни, ненаясно с реалността, слабоманеврени". А ти директно правиш констатации, без въобще да разбираш Кендо, после се сърдиш че ти казах, че нищо не разбираш, а бързаш да пикаеш. И като не вярваш на думите ни, ами заповядай, ще ти услужа с шинай, ще проведем един тренировъчен двубой, и ще си изясниш някои неща.
Rising Sun, Кендо не е спряло да се развива, не знам защо всички се хващате за тези правила за турнирите, та те са само част от подготовката, а не нейна цел. Кендо не е спорт, не знам колко пъти да ви го повтарям. Ако някой ще го тренира като спорт, негова си работа, но това не значи, че и останалите са спортисти. Лично аз смятам, че който се съсредоточи само върху турнирите, той няма бъдеще в Кендо, защото сам осакатява възможностите си. Но това и личен проблем, а не Кендо. И ще съм ви благодарен, ако не ме карате повече да го повтарям  :angrrr:

за постановката на краката и стойките, погледни тук (ако вече не си го направил) - http://www.thearma.o...tancesIntro.htm
Краката са разположени така, защото позволяват голяма маневреност на тялото -

<{POST_SNAPBACK}>

Погледнах ги и аз, много са сходни с тези в Кендото, като изключим това, че задния крак при нас не е завъртян на 90 градуса. Такова завъртане съществува при някои други японски стилове. Грешно е обаче, да се смята, че това, че при нас ходилата са успоредни, води до по-малка маневреност, всъщност за маневреността това е без значение. Причината да са успоредни е, както вече писах, повишаване на експлозивността на движението, както достигането на по-далечни дистанции. Чисто физически, при перпендикулярно разположени крака, за да се придвижите може да използвате само бедрените мускули, понеже нормалата на разгъването на подбедрения е перпендикулярна на тази на бедрения и при наслагването на двете нормали ще доведе до крайна нормала по-малка от тази само на бедрото. При успоредни ходила, нормалите са в една равнина и при наслагване се получава нормала равна на техния сбор (а не разлика както е при другия случай) Това води до няколко резултата, по-дълъг отскок, по-висока скорост, по-висока кинетична енергия, която да превърнеш в механична.
В тая връзка искам да спомена още един принцип при нас - кимето. Това е завършващата част на атаката, чрез него ние концентрираме удара в определена точка. Изказа се грешното предположение, че това е уморително. Като каза вече Самурай, движенията в Кендо винаги следват естествеността, за да са възможно най-малко уморителни. Значи спирането на меча в определена точка не е въпрос на сила, а въпрос на техника. Идеята е въпросната кинетична енергия, която сме набрали с тялото да се освободи наведнъж в тази точка. Именно този момент е най-важния в Кендо ударите. Нарича се Ки-Кен-Тай-ичи - дух-меч-тяло-ведно. Едновременността на завършването на всички елементи на атаката (вик, движение на тялото, движение на меча) гарантира това максимално използване на кинетичната енергия тялото и съответните максимални щети. Така в удара се влага силата не само на мускулите които движат ръцете, но и тези на гърба и краката (които са доста по-силни).

#44 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 22 август 2005 - 16:06

Асенка, не питам по принцип, питам съвсем конкретно.

<{POST_SNAPBACK}>

Конкретно за мечовете за две ръце мечове.
Конкретно за средновековните мечове.
Като се има предвид, че те ползват репродукции на същите, колко мислиш че е разликата?
Ама те мързи да търсиш... :D
А. :P
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#45 Dragony

Dragony

  KISS

 • Дао
 • 315 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Kali / FMA, EHF

Публикувано: 22 август 2005 - 16:14

Благодаря ти за информацията!
Асенка, използват каквото имат и от кавито материали, форма и размери имат.
Затова питам тях.
Аз водя по реките на кръвта ви
победите на вашите безсмъртия..

#46 Shamancho

Shamancho

  Кавалер

 • Дао
 • 275 мнения
 • Skype: shamancho :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Историческа Европейска Фехтовка

Публикувано: 22 август 2005 - 17:24

Друг доста полезен сайт е http://www.schielhau.org/
Имаше и един, от който изтеглихме изключително ценни обучаващи филмчета за една италианска бойна система, ама... да ме убиеш не мога да се сетя какъв беше сайта. Чакаме всеки момент да пристигне от щатите една книжка за германската бойна система, ама нещо се бави...

red dragon трябва да призная, че си прав. Макар че се старая нещата, за които се изказвам да са все такива, каквито мога да пробвам лично ( стойката, механиката на лекото оръжие и тн..). Но, хмм, все пак "не е така, защото" би била доста по-добра реакция от "нищо не разбираш", не мислиш ли?
Както и да е, не съм имал намерение да се заяждам (поне в началото де), така че нека е дискусия от сега нататък. :sunny:

Та като си говорим за стойки, има една много интересна игра, която практикуваме, и която е перфектна да си тренираш стабилността (и не само). Двама застават един срещу друг, като опират външната страна на десните си стъпала една о друга. Левите ръце отиват зад гърба и не се използват, а десните се извеждат напред в гард и се опират. Играе се само с десните. От там нататък целта е да изкараш противника от равновесие, като са позволени всякакви бутания, дърпания и хватове (не се позволяват само в зоната на лицето, гърлото и слабините, както и хващане на дрехите, чупене на пръсти и юмручни удари). Печелиш когато другия си вдигне/премести някой крак (заставането на пети, или пръсти е позволено), или се опре на земята с друга част от тялото. Силно зарибяваща и много полезна игрица.
А това, дето го каза за бедрените мускули просто не е вярно. Движението става на малки подскоци и при пружинирането се използва абсолютно целия крак - дори и мускулите на стъпалото.

Dragony, в момента сме в процес на подмяна на инвентара и засега разполагаме само с два едноръчни меча, които за съжаление докарахме до 1,7 килограма, а тежестта на балансите им се оказа прекалено голяма и леко занася при спиране :( . Обработка чакат още два едноръчни (които се надяваме да докараме поне до 1,5 и да ги балансираме като хората), както и два за ръка и половина, за които обаче не смея да давам прогнози.
Всъщност като тръгвахме за възстановката, нямахме представа, че ще има бой - мислехме си, че всичко ще се ограничи до нашите си заучени двубои. За догодина вече ще сме подготвени :up:

Това мнение е редактирано от Shamancho: 22 август 2005 - 17:34

Die vor red der zedel. Jungk ritter, lere got lieb haben fröwen ia ere, so wöchse dein ere. Vebe ritterschaft und lere kunst, die dich ziert, jn kriegen zuo ern hoffiert.

Omnia Meo Nocet

#47 Dragony

Dragony

  KISS

 • Дао
 • 315 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Kali / FMA, EHF

Публикувано: 22 август 2005 - 22:17

Шаманчо, стискам палци, много ме кефите с ентусиазма си :up:
Нямам търпение да ми покажете туй-онуй с меч ръка и половина, на филмчетата и снимките техниките изглеждат много интересни, но друго си е наживо :)
Пробвайте тази игра- с дървени мечове и хват с две ръце, едната на ръкохватката, другата на клина (май халф суорд го наричате?) заставате като при предишната игра, с допрени в средата мечове. Целта е да се извади противника от равновесие или да се маркира удар с единя от двата края на меча- помел или връх. Имате право да заставате със един крак във въздуха и да местите задния крак. Само внимавайте с очите!
Аз водя по реките на кръвта ви
победите на вашите безсмъртия..

#48 Samurai

Samurai

  Kenshi

 • Дао
 • 575 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кендо

Публикувано: 26 август 2005 - 02:43

Разгледах сайта за Германският дълъг меч и прочетох по разбираемият наръчник на Сутор. Това което мога да кажа с оскъдните си (все още) познания е че:

1. Макар и в принципите си близки боят с дълъг меч и кендо се различават по много начини, най вероятно поради условията на водене на бой и поради разликата в конструкцията на дългият меч и катаната.

2. Например : Първоначалните стойки при дългият меч са: Покрив , Вол , Глупак и Рало и всички от тях са с раздалечени стъпала. Стойките в кендо (тези които зная) са долна (гедан), горна(джодан) , горна лява (хидари джодан), средна (чудан) , Уаки но гамае и хассо но камае и всички са с доближени стъпала.

3. При тази илюстрация ( http://www.schielhau....text.p2,3.html) е показана  една интересна диаграма на ръцете на левият фехтовач при която дчсната ръка горе и част от лявата долу са водоравни (тоест усподредни със земята) като дясната ие изпъната максимално напред. Това почти напълно съвпада с павилното разположение на субури при кендо.

4. На тази снимка (http://www.schielhau...or.text.p4.html) може да се види добре голямата дължина на дръжката на дългият меч. Доколкото мога да преценя между двете ръце има около 4- 5 стискания с ръка. При катаната има разстояние от един до два хвата. Всъщност в това отношение катаната може да бъде квалифицирана като halfsword. Колко дълга е всъщност дръжката на дългият меч?

5. На същата снимка ми прави впечетление особенното положение на ръцете при "Вола". На какво се дължи то? Интересно ми е от това положение какво ще е посичането. Поне аз си представям нещо като слизане надолу правене на дъга нагоре и посичане отдолу нагоре. Правилно ли разсъждавам? Какво става с краката когато се сече от "Вол"? В другата стойка  ("Рало") ме озадачава това че е предназначена само за мушкане. Тя е подобна на класическото чудан но камае в кендо от което може да се мушка и сече. Разбира се за да се сече трябва да се направи движение нагоре надолу.

6. На следващата страница ( http://www.schielhau...or.text.p5.html) се виждат още две интересни стойки . Лявата, "Горна Стража" (???) е общо взето това което е хидари джодан в кендо. А името на "Глупакът" напълно отразява смисъла на гедан но камае в кендо. Интересно ми е какво означава това лъжливо (фалшиво) острие ?

#49 Shamancho

Shamancho

  Кавалер

 • Дао
 • 275 мнения
 • Skype: shamancho :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Историческа Европейска Фехтовка

Публикувано: 27 август 2005 - 01:18

Първо искам да изразя уважението и радостта си от проявения от теб интерес  :clap_1:

1. Причините за разликите са много. Като начало катаната е била оръжие, предназначено главно за цивилния живот. Това, според мен, обуславя наличието на много "къси" удари и порязвания - просто при неброниран противник няма какво толкова да се силиш - които са доста по-бързи като изпълнение. Много ярък пример е споменатото по-рано в темата сечене през корема в кендо, което може най-много да обели лака на кирасата, ако противникът е брониран. От друга страна, обаче, разглежданият longsword е намирал приложението си главно на бойното поле. От там, предполагам идват и множеството близки хватове, ударите с баланса и силните широки разсичания. Разбира се това не изключва къси удари и порязвания, но са значително по-малко.

2. Много ще ми е интересно, ако можеш да намериш от някъде схеми с нарисуваните кендо стойки.

3. Ъм.. може би искаш да кажеш "десния фехтовач" ? Не съм много сигурен, но според мен това не е стойка - той или сече през дясното си рамо, или парира удара на левия.

4. Ами плаваща е - главно според личните предпочитания. Цялата ръкохватка варира между 3 и 4 хвата. От картинките е трудно да се прецени, защото повечето не могат да се похвалят с особена анатомична прецизност.

5. Това е вол за ляв крак. На десен стойката е доста по-проста, но и в двата случая се запазва основното изискване - острието да бъде водоравно на нивото на очите, или малко над главата и да сочи напред. Знам, че изглежда много неудобна и оплетена, но това е само на пръв поглед. Сеченето става с изнасяне на лявата ръка наляво, а дясната прави мах от дясната ти страна (острието преминава над главата). Съответно от височината на китките по време на маха зависи какъв ще се получи удара. Ако лявата слезе под дясната, ще се получи горен диагонал. Ако лявата се качи нагоре, а дясната замахне долу, се получава долен диагонал. И съответно ако са на едно ниво - ударът става хоризонтален. Единствения недостатък на стойката е, че от нея може да се сече само от страната на меча. Краката се държат както обикновено. Можеш да извършиш атаката или с напад, или с крачка (което специално в този случай дава огромна сила на удара - развъртане на меча на 360 градуса, с добавени 180 градуса от цялото тяло)
Наистина определят плуга като стойка за мушкане. Предполагам се дължи на това, че ръцете са прибрани до тялото и затрудняват замахването. Аз лично не виждам много смисъл от тази стойка. Чудан но камае ми харесва повече като вариант.

6. "Горна стойка" е разговорно наименование на  Tag, или Die Hut des Tags, което се превежда като Покрив, или Стойката от покрива. "Глупакът" е грешка в превода. Оригиналното значение на Olber(или Alber) е по-близо до "жонгльор", или "шут".
Както знаеш, при сечащите удари правилното положение на ръката е с водещи напред пръсти.  Терминът false edge се използва за удари, извършени с другата страна на острието, т.е. тази, която се намира от към палеца. В посочения случай това ще стане с просто вдигане на острието нагоре.

Това мнение е редактирано от Shamancho: 27 август 2005 - 01:23

Die vor red der zedel. Jungk ritter, lere got lieb haben fröwen ia ere, so wöchse dein ere. Vebe ritterschaft und lere kunst, die dich ziert, jn kriegen zuo ern hoffiert.

Omnia Meo Nocet

#50 Shamancho

Shamancho

  Кавалер

 • Дао
 • 275 мнения
 • Skype: shamancho :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Историческа Европейска Фехтовка

Публикувано: 27 август 2005 - 12:23

Единствения недостатък на стойката е, че от нея може да се сече само от страната на меча

Само да кажа, че след като се поразсъних и си прочетах творенията, открих че тука съм поизлъгал малко. Горното твърдение просто не е вярно :)
Die vor red der zedel. Jungk ritter, lere got lieb haben fröwen ia ere, so wöchse dein ere. Vebe ritterschaft und lere kunst, die dich ziert, jn kriegen zuo ern hoffiert.

Omnia Meo Nocet

#51 airman_

airman_
 • Гости

Публикувано: 27 август 2005 - 13:01

От друга страна, обаче, разглежданият longsword е намирал приложението си главно на бойното поле.


Това не е точно така. Дългият меч е бил и едно от най-предпочитаните оръжия за самозащита чак до 16-ти век, особено в германската сфера на влияние. Точно затова, във фехтовката с дълъг меч, се различават 2 "стила" (по-скоро начини на водене на бой) - blossfechten и harnissfechten. Първият е предназначен за дуел и бой без брони (включва предимно сечащи удари, доста по-малко мушкания и захвати), докато вторият е за бронирана битка - предимно мушкащи атаки и захвати.

Поздрави

#52 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 27 август 2005 - 13:29

към специалистите  :)

интересуват ме испанските и португалските системи покрай Великите Географски Открития, в частност и конкретно - как аджеба са се клали пиратите  :D

ей с такива работи:

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#53 red dragon_

red dragon_
 • Гости

Публикувано: 27 август 2005 - 19:53

докато вторият е за бронирана битка - предимно мушкащи атаки и захвати.

<{POST_SNAPBACK}>

1. Бронята се преодолява по-лесно с мушкане ли, отколкото със сечене? И кои са слабите места в нея, където са мушкали?
2. А захватите с цел спиране на атака ли са или с цел да счупиш нещо на противника.

Можеш да извършиш атаката или с напад, или с крачка (което специално в този случай дава огромна сила на удара - развъртане на меча на 360 градуса, с добавени 180 градуса от цялото тяло)

<{POST_SNAPBACK}>

3. Предполагам, че толкова силен удар е за преодоляване на брони, но как се защитаваш, докато го извършваш, от мушкащи атаки?
4. Може ли такъв удар да бъде париран с щит или е по вероятно да поломи щита барабар с ръката, която го държи.
5. Още един въпрос, на снимките виждам, че също като при нас държат меча с лявата ръка отзад и дясна отпред. Значи ли, че и при вас силата идва от лявата ръка, а дясната да насочва или е заради друго?

#54 Dragony

Dragony

  KISS

 • Дао
 • 315 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Kali / FMA, EHF

Публикувано: 27 август 2005 - 20:19

red dragon, не става въпрос за повреждане на брони, а за повреждане на носещият ги :) Не случайно в Европа във "военната" фехтовка преобладават мушкащи удари, поради развитието на наистина мощното брониране през късното средновековие.
Силен сечащ удар с бастард суорд, изпълнен с две ръце не може да се отрази с щит, освен ако щитът не е поставен под много малък ъгъл спрямо удара, или при удароподобно сбиване на оръжието с щита, но и двете техники са изключително трудни.
Аз водя по реките на кръвта ви
победите на вашите безсмъртия..

#55 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 27 август 2005 - 22:07

Дългият меч е бил и едно от най-предпочитаните оръжия за самозащита чак до 16-ти век, особено в германската сфера на влияние. Точно затова, във фехтовката с дълъг меч, се различават 2 "стила" (по-скоро начини на водене на бой) - blossfechten и harnissfechten. Първият е предназначен за дуел и бой без брони (включва предимно сечащи удари, доста по-малко мушкания и захвати), докато вторият е за бронирана битка - предимно мушкащи атаки и захвати.

<{POST_SNAPBACK}>

:D Ако ми пратиш ЛС, ще ти пратя адресите на два сайта с модерни системи, които препоръчват същото в наши дни, само че с нож. Едната е създавана за нуждите на армията и набляга на мушкането, другата е "цивилна", и набляга на разрязването... :D

към специалистите  :)

интересуват ме испанските и португалските системи покрай Великите Географски Открития, в частност и конкретно - как аджеба са се клали пиратите  :D

<{POST_SNAPBACK}>

Испански системи от търсения период.
А иначе пиратите е по-вероятно да са използвали някой вариант на разпространената италианска школа, ако са имали специално обучение. Впрочем, по времето ан въпросните открития, жителите на Пиренейския полустров са известни като опасни копиеносци с много добра ситема за работа с копие, а като фехтовачи стават известни около половин век по-късно.

1. Бронята се преодолява по-лесно с мушкане ли, отколкото със сечене? И кои са слабите места в нея, където са мушкали?
2. А захватите с цел спиране на атака ли са или с цел да счупиш нещо на противника.

<{POST_SNAPBACK}>

1. Пълната европейска броня се преодолява само с мушкане, разсичащият удар... егати, и колман да го изпълнява, по-вероятно е да се повреди оръжието :up: . Слабите места-лицето, слабините, под мишниците, сгъевките на ставите.... може да изпускам нещо, има кой да ме допълни. И сега, черешката върху торатата... като уцелиш едно от тях, остава да пробиеш плетената ризница под бронята. Аха, точно-няма измъкване от нея, покрива цялото тяло и няма стави... а под нея има дебело облекло (иначе пък ризницата те жули), което също трябва да пробиеш... Тоест, промушването първо "избягва" металните листове, после пробива плетена ризница, и тогава нанася поражения. Отговрих ли на въпроса ти за "засилването"? :wooow:
Ето ти и малко материали на съвременни ентусиасти.
Чети тук!

2 Захватите са показани в горния линк, мисля...:)
Дано съм бил полезен...
А. :wooow:
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#56 Shamancho

Shamancho

  Кавалер

 • Дао
 • 275 мнения
 • Skype: shamancho :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Историческа Европейска Фехтовка

Публикувано: 27 август 2005 - 22:14

Всички брони през цялата история са се преодолявали много по-лесно с мушене, от колкото със сечене. Особено след като по едно време (15-16 век) се е стигнало до положение, в което е станало просто физически невъзможно да преодолееш твърдите парчета на бронята със сечащ удар (говорим за меч). Затова и мечовете малко по малко еволюират и се превръщат в мушкащи остриета (тея работи еърмена ги знае в подробности, ако ви интересуват). Основните слаби места са по сгъвките, където парчетата се събират, или с присъствието си биха затруднили движението (например при раменете и подмишниците), лицето и стомаха.
Голяма част от схватките са завършвали с повалянето на противника на земята и довършването му с така наречената "кама на милосърдието", подпъхната под шлема. До голяма степан затова са нужни захватите.
Колкото до удара, може да се използва за всичко, включително и, както спомена Dragony, да потрошиш човека под бронята  :evil: . Иначе никъде не е казано, че ударът ще е първото нещо, което ще направиш. Като подготовка можеш да парираш, да направиш лъжливо движение, да атакуваш противниковото острие, или просто да атакуваш някой нищо не подозиращ (все пак сме на бойното поле  :wink: ). Да не говорим, че с достатъчно добра работа с краката може да се окаже, че няма от какво да се притесняваш по време на удара. Все пак в един дуел нещата никога не са статични.

Абе много зависи от щита. Ако е добре обкован, най-вероятно ще издържи и директен удар на цвайхендер. Само дето при достатъчно силен удар не се знае какво ще се случи с човека под щита :)

В повечето движения основната сила идва от дясната, а лявата помага. Лявата е силна само при бързи и къси движения като париране до тялото, например. Ако силата идва от лявата ръка, това много измества точката на баланса спрямо точката на приложената сила и мечът започва да тежи (знам, че едва ли ще ми повярваш, но при константно тегло няколко сантиметра в баланса могат да бъдат разликата между много лек, или ужасно тежък меч), а това уморява.
Die vor red der zedel. Jungk ritter, lere got lieb haben fröwen ia ere, so wöchse dein ere. Vebe ritterschaft und lere kunst, die dich ziert, jn kriegen zuo ern hoffiert.

Omnia Meo Nocet

#57 airman_

airman_
 • Гости

Публикувано: 27 август 2005 - 22:26

Ами... хората преди мен казаха всичко, което бих могъл да отговоря.

Имам само една забележка срещу това:

като уцелиш едно от тях, остава да пробиеш плетената ризница под бронята

Комбинацията кована броня/ризница се използва от около 1280 до 1380 година. Преди това карат само на плетени ризници (като изключим така нареченият coat of plates, който защитава торса) , а след това само на твърди брони. Една готическа броня предоставя достатъчно защита, за да няма нужда от ризница. Иначе, гамбезонът (споменатото дебело облекло - чисто новото ми гамбезонче :)) се носи за да убие силата на удара, а не за да не ти жули ризницата :)

Поздрави

Това мнение е редактирано от airman: 27 август 2005 - 22:41


#58 galio

galio

  предупреден

 • Дао
 • 918 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София - Източния Блок
 • БИ:Pekiti Tirsia Kali

Публикувано: 27 август 2005 - 22:35

Испански системи от търсения период.

<{POST_SNAPBACK}>


благодаря  :sunny:
Качена снимка

имам Manual Del Baratero от 1849 - “the oldest manual on the art of Spanish knife fighting ever published and … the only known historical text on the subject.”

също на VCD - Masaaki Hatsumi - Ken,Tachi And Katana, за Масааки Хацуми сенсей се писа доста във форума, филма е за тактически и технически постановки с изброените типове оръжия, включително и с броня, само не знам дали някъде изобщо пише на колко школи по кен-джуцу е наследик сенсея  :D  ... смятам, че филмчето ще е интересно на всички и ще го пусна за свободно теглене в момента, в който намеря работещ свободен сървър ... ако някой пририта за традиционна работа с кен, тачи и катана, да пише, ше измислим нещо  :up:
... няма "празна ръка", има "празна глава" ...

#59 Асен Г

Асен Г

  Развратно малко мече:)!

 • Дао
 • 1103 мнения
 • Skype: PachuaM :: чат
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кайлиндо, Кибацуме-рю и Смаша
 • Предишен прякор: Cocolino

Публикувано: 27 август 2005 - 23:20

1. Имам само една забележка срещу това:

Комбинацията кована броня/ризница се използва от около 1280 до 1380 година. Преди това карат само на плетени ризници (като изключим така нареченият coat of plates, който защитава торса) , а след това само на твърди брони. Една готическа броня предоставя достатъчно защита, за да няма нужда от ризница.

2. Иначе, гамбезонът (споменатото дебело облекло - чисто новото ми гамбезонче :)) се носи за да убие силата на удара, а не за да не ти жули ризницата :)

Поздрави

<{POST_SNAPBACK}>

1. Ами аз не бях уточнявал периода, но да-напълно прав си :chinese: .
2. Честито гамбезонче! :wooow:  Но все пак, съвместяването на две функции въобще не е лошо нещо. а и като се змаисля, защитата на слабините е обикновено с плетена броня, за да може все пак да се яхне коня, а там е крайно нежелателно нещо да ти жули... :P
А. :D
Портал за фехтовка!
"Power comes from the end of a gun."-Eldridge Cleaver

#60 МАГИСТРАТ_

МАГИСТРАТ_
 • Гости

Публикувано: 28 август 2005 - 00:23

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка