Към съдържанието


Снимка

Практика на стрелбата с лък


 • Please log in to reply
В темата има 273 мнения

#1 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 18 октомври 2009 - 18:19

Някои обичат да правят лъкове, други обичат да стрелят с лък. Най-добрият вариант е да съчетаваш и двете. Така ще затвориш нещата в пълен кръг - най-съвършенната форма. А да стреляш с лък, който си си направил сам ,е несравнимо удоволствие.
Тук съм добавил първият пост, в който съм споделял свой опит от стрелбата с лък.Той е от миналата година.

Качена снимка

Темата е за изработка , а не за стрелба с лък. Но аз никога не съм бил почитател на ограниченията. В много от случаите, те правят нещата само по-сухи и по-безвкусни.
Да обърна внимание на този момент, ме провокира СЪРВАЙВЪР . Където един силен състезател загуби от една крехка девойка и това , че неговата грешка я правят почти всички , които тепърва започват да стрелят с лък. С лък не може да се стреля като с пушка. Не може да се прицелваш по стрелата , като по цевта на пушка и да очакваш, че стрелбата ти ще е ефективна. Стрелбата с лък е много по сложна и затова удоволствието е по-голямо. Но това е било една от основните причини пушката да измести лъка. Линията на погледа и линията на полет на стрелата са различни неща. Когато се смесят ,резултата е неточно попадение. Аз спазвам няколко правила: лявата ръка ,която държи ръкохватката , в момента на изстрела я заковава неподвижно;представям си параболата на полета на стрелата и докато погледа ми е върху мишената ,с ръцете и въображението си нагласям линията на полета върху мишената. Върху тетивата трябва да има белег, когато се закрепи стрелата на нея, те трябва да са перпендикулярни една спрямо друга .Когато не можеш да си представиш линията на полета, може лъкът да се вдигне на високо, да се опъне малко и бавно да се сваля към мишената . Целта е, по този начин да усетиш , да се слееш с линията на полета. След известна практика, започваш да усещаш точно къде ще се забие стрелата. На мен това понякога ми се случва. От клипа ,където стрелям с пушката и пистолетчето, се вижда, че и с тях стрелям без да се целя по цевта.

Стрелба с лък по бира
или как да демотивираме престъпването на пинията за стрелба

На 350-400м. от къщата ми на село има дълга около 250м. поляна - идеална за дълга стрелба. На нея е и този трап, през които стрелям по бутилката.
След четвъртия изстрел се вижда ,че я събарям. Тогава жена ми изстреля останалите стрели. На клипа се вижда, че и те са съвсем близо. Бутилката е върху мека скала покрита с тънък слой прах.
На клипа е показано как се опитваме да зарибим големия ми син за нашата кауза, защото той е маняк на тема автомобили.


Това мнение е редактирано от doino_57: 18 октомври 2009 - 18:40

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#2 scythian_

scythian_
 • Гости

Публикувано: 18 октомври 2009 - 18:59

Да стреляш с лък е много трудно,осовено ако искаш стрелата ти да попадне в целта.Да направиш лък и стрели е още по-трудно.Аз съм много щастлив,че направих сложно-съставен лък и се научих и да стрелям добре с него.Това лято направих пътека до мишаната на панаирището в Белоградчик.След всеки ден стрелба се чъвстваш някяк олекотен,сетивата ти са активни.Стрелбата е вид медитация,защото целия процес е по интуиция,мозъка не мисли в този миг в който пускаш тетивата и така си почива от всичките токсични мисли които усвояваме от ежедневието. Това е много интересна тема.

Прикачени умалените снимки

 • P6250005.JPG


#3 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 20 октомври 2009 - 22:42

scythian, този израз за токсичните мисли наистина ми хареса и е много точен. Стрелбата с лък наистина е интуиция и релакса, но ако държиш да уцелиш мишената трябва и свръх концентрация. Аз я правя ( когато разбира се успея) ,в последната секунда преди изстрела. В момента когато пръстите ми се отварят, аз съм наясно: дали ще уцеля или не. Почти винаги, най-успешни са ми първите изстрели, защото после има малко умора и разконцентриране. Става въпрос за умора, която е много приятна.

Това мнение е редактирано от doino_57: 17 февруари 2010 - 22:32

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#4 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 21 октомври 2009 - 11:02

Хм, при мен е обратното... В процеса на стрелбата все повече се изпразвам от мисли и все по-точно стрелям. Напоследък стрелям без да се целя въобще - само на интуиция. И странното е, че стрелям доста по-точно.

Един по-особен тип стрелба е стрелбата от кон. Там всичко, което е тренирано статично, на земя, става съвсем различно. Конят непрекъснато се движи под теб, ти се движиш заедно с него. имаш прозорци от време, в които "увисваш" почти неподвижен и точно в тези прозорци трябва да стреляш. Отделно на това стреляш в целият полукръг, а не само на страни.

Препоръчвам на всеки да опита! Усещането е невероятно, а самата стрелба се премества на съвсем различно ниво.

#5 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 21 октомври 2009 - 12:58

Lord Ruthven, ездача на снимката под името ти....това ти ли си?
Явно има няколко типа методики на стрелба. Ти имаш силна интуиция, изключваш съзнанието и я оставяш да извърши действието. Аз нямам силна интуиция и залагам върху концентрация на въображението. Сигурно има и други методи за поразяване на мишени.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#6 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 22 октомври 2009 - 09:23

Да, аз съм.
То не е толкова до интуиция, а до много стрелба и усещане "къде ще отиде стрелата". За съжаление зимата многото стрелба няма как да се случи...

Поздрави и почитания

#7 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 13 ноември 2009 - 19:26

Тези дни бях на село и реших да пострелям с лъка, който си го държа там на село. Беше заради един ястреб, който постоянно разваляше хемоглобина на кокошките и проваляше плана им за яйцеснасянето. Посегнах за лък си и останах изненадан, майка ми ,решила да придаден нов ,полезен статут на тетивата ми и я ползвала да връзва портата с една част от нея. Както и да е ,импровизирах, но през това време ястреба се беше отегчил и напуснал района.
Думата ми беше за стрелбата. Пропуснал съм да кажа, че е много важно ( при средиземноморският захват) пръстите, които държат тетивата . Тетивата трябва да е близо до върха на пръстите. Когато е чак при сгъвката - примерно, тя при отпускане на пръстите се плъзва и променя посоката на стрелата.
Когато се стреля за далечина това не важи.

Това мнение е редактирано от doino_57: 23 февруари 2010 - 21:52

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#8 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 13 ноември 2009 - 19:44

ДОЙНО, като спомена захватите - да се оплача - вече трети експериментален прастен си правя (цилиндричен) за палцов хват но се чуствам ужасно некомфортно с него. надделява болката а не удоволствието от опъването на тетивата. знам че грешката е в мене но не откривам точно къде :confused:

#9 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 13 ноември 2009 - 23:41

А защо цилиндричен? Пробвай с нормален. Но всичко зависи от това до колко анатомичен си го направил. С новият си пръстен се родих, макар и предишният да ми беше удобен.

P.S. да се похваля - вече има къде да стрелям - понеделник сряда и петък в бившото ПЖИ

Това мнение е редактирано от Lord Ruthven: 13 ноември 2009 - 23:42


#10 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 14 ноември 2009 - 23:14

Lord Ruthven , много се радвам,че си намерил такова място - това наистина е важно. На какво разстояние се намира то от вашата къща?
Vipera berus ,и аз се опитах със степния захват... Направих си костен пръстен, полирах го до блясък и отвътре и от вън. Направих пръста ми да залепне отвътре, но след първите три изстрела се отказах.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#11 scythian_

scythian_
 • Гости

Публикувано: 15 ноември 2009 - 13:14

Здравейте!
Аз също съм привърженик на палец-захвата,преди ползвах средиземноморския но веднъж опитах с палец и от тогава само така стрелям. Нямам още пръстен,ползвам кожен напръстник,опитвал съм и с пръстен но по-добре усещам стрелбата с кожения напръстник.

#12 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 19 ноември 2009 - 09:44

Здравейте!
Кой може да обясни: кои са предимствата на стрелбата при степния захват, пред средиземноморския?
Защото аз лично мисля, че средиземноморският има значително повече предимства.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#13 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 19 ноември 2009 - 10:31

Ами да пробвам:
1. Много по-удобен ми е на мен.
2. Могат да се държат стрели както в ръката с лъка, така и в ръката, която опъва тетивата, докато се стреля. Така аз лично мога да държа 8 стрели (+ една на лъка) без колчан, а един тип от Атарн беше стигнал до 12 (+ една на лъка). Това дава доста бързо презареждане. Особено от кон.
3. Поради материалът, от който е пръстена и факта че ползваш само един пръст самото спускане е по-рязко, което изтисква още няколко % КПД. Трите пръста трудно можеш да ги пуснеш едновременно в синхрон, освен това често се получава това, което едно време, при играта на топчета наричахме "бурене" - отпускайки ръката я връщаш малко към лъка, намалявайки по този начин ефективната дължина на опън.

И това е май.
Едно време степните стрелци са били известни със скорострелността си. И все пак смятам, че е била доста по ниска от това, което в момента Кашей е измислил - начин, по който със средиземноморски хват (и подходящото обмотаване на тетивата - т.нар. serving) могат спокойно да се стрелят (при това точно) по стрела на всеки 2 секунди. Има подобен начин и за степния хват, над който мислихме известно време и открихме, който за момента, тъй като не съм овладял все още е по-бавен, но има потенциал да стане дори малко по-бърз.

#14 Samurai

Samurai

  Kenshi

 • Дао
 • 575 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кендо

Публикувано: 19 ноември 2009 - 21:47

Не съм стрелял с пръстен но четох че било лесно..... сигурно има тънкост и навярно ако знаеш как не е трудно- в кюдо се използва специална ръкавица от която пускаш тетивата със специфично въртеливо движение - нужно е само да го видиш веднъж за да се научиш. От кон дори се стреля с обикновенна мека ръкавица- виждал съм да използват дори прости строителни ръкавици. (всъщност използва се именно палеца и показалеца)

#15 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 20 ноември 2009 - 00:44

Да, доста е лесно. Виждал съм ръкавиците за кюдо, но никога не съм се заглеждал по техниката. Би ми било интересно ако пуснеш повече информация (по възможност - със снимки или още по-добре - клипчета)
Ето нещо дребно от мен - първи опити за бързо зареждене при стрелба с палец.Поздрави.

P.S. Няколко пъти се опитах да го вмъкна но не стана. Давам го като линк.

P.P.S. В събота ще ходя на конна стрелба, надявам се после да пусна и малко снимки или клипчета.

#16 Samurai

Samurai

  Kenshi

 • Дао
 • 575 мнения
 • Пол:Мъжки
 • БИ:Кендо

Публикувано: 21 ноември 2009 - 20:56

Тук може да се види как пускат стрелата. Захваща се с палец и показалец и леко се усуква да се заключи.После отваряш пръста съвсем леко и стрелата излита без отклонение. С 24 кг мов лък не е проблем. За по мощни не съм пробвал.

Кюдо

Мож би тук се вижда по-добре:

Кюдо 2

А ето как захащат монголците. Отстрани много неща изглеждат по същия начин:

Монголска стрелба с лък.

Тук се вижда по добре наистина . При япоската ръкавца търдата част отговаря на пръстена при монголците и съответно корейците:

Корейска стрелба.

Това мнение е редактирано от Samurai: 21 ноември 2009 - 21:15


#17 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 22 ноември 2009 - 19:02

Здравейте!
Бях взел за почивните дни видеокамера с много добри качества и резолюция, за да снимам клип за ССРЛък. Но благодарение на прословутото ми нетърпение и тъпота, го съсипах. Реших да ползвам камерата за проба на рефлексния лък от осейдж и сухожилия, който съм опитвал веднъж досега.
Не смея да се хващам на бас , както ми предлага Vipera berus .През лятото без малко да се хвана на бас с него, че никога няма да пробвам този лък от клиповете.Защото ми беше изкълчил лошо ръката , когато се опитах да го обтегна.Тогава го бях захвърлил за месеци и почти го бях забравил, докато не измислих устроиството за обтягане на ССРЛ.
На първият клип ,първите два изстрела бяха съвсем сватбарски докато му посвикна.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#18 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 22 ноември 2009 - 21:59

Даммм. От това, което видях, японският хват е същият. Само дето цялата тази ритуалност ми идва в повече. Лично мнение, не искам никого да обидя.
Дойно за пореден път ме изумяваш колко точно стреляш. Само че дали е разумно да се стреля така в училищен двор без отцепващ екип.

Това мнение е редактирано от Lord Ruthven: 22 ноември 2009 - 22:04


#19 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 22 ноември 2009 - 22:08

Мисля, че японският хват е с палец и със сигурност, стрелата я слагат от външната страна на лъка. Това е предимство, защото при пуска на стрелата, ръката мръдва автоматично на ляво и лъка е малко настрана от излитащата стрела. Но аз това не го мога!
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#20 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 23 ноември 2009 - 11:54

Не само. Позволява много по-бърза стрелба - имам предвид когато стрелата минава от външната страна.