Към съдържанието


Снимка

Практика на стрелбата с лък


 • Please log in to reply
В темата има 273 мнения

#41 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 27 април 2010 - 11:02

Ами има дума левичар, за тези дето ползват предимно лявата :whistling:

[Offtopic]
С риск да задълбаем в лингвистични спорове - Левичар означава човек с леви политически убеждения. Левак - човек, който си служи предимно с лява ръка.
Тъпанар е човек който бие тъпан. Тъпанджия - модерна измишльотина за да замести тъпанар. Напоследък дървар се замества с дървосекач.
Само ми е интересно с какво ще заместят селянин.
Айде няма нужда да се правим на полит-коректни и да заместваме оригиналните значения на думите, само защото са станали нарицателни за нещо друго.
[/Offtopic]

#42 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 27 април 2010 - 12:47

Май отива да се отплесва темата - тук идеята е за стрелбата а термините са просто за да я обяснят и те не са център на внимание. Иначе за това как е стрелял е древния конен стрелец е също интересен въпрос и както ти каза че пише тоз трактат така и аз съм убеден, че са можели и е трябвало да могат да стрелят с двете ръце. И не само това, но също смятам че са ползвали няколко типа хват на стрелата (със сигурност това го пише в един стратегикон за византийците). Вие какво мислите ? А пък дали стреля 10 - 15 и т.н. мин. :) това какво доказва - че конят му е утемпован и издръжлив и че има голям колчан с много стрели. Заслугата е на коня. Сигурен съм че всеки средно грамотен стрелец от този форум му трябват около 1 месец двуразови тренировки на подходящ кон и ще постигне същия резултат. Не му омаловажавам резултатите ама чак да го превъзнасяме ... все пак коня тича в пътечка и ездача просто трябва да може да стреля и да се крепи криво ляво на коня.
Ами ако ездата е на открито, ами ако трябва да стреляш по мишените които изкачат внезапно, ами ако трябва постоянно да сменяш посоката на движение на коня ? Ето това ще е за браво, ама ... такива клипчета за гледане няма ;)

#43 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 27 април 2010 - 12:53

Между другото има ли някои книги или материали (а също и желание) за споделяне на материали по темата за практиката при стрелбата с лък. Аз имам тази - http://cgi.ebay.com/...=item4aa02dfe3d
ако някой има интерес мога да снимам и да кача !

#44 BorisPetrov_

BorisPetrov_
 • Гости

Публикувано: 27 април 2010 - 19:16

Тази книжка която си посочил е добра... но засяга предимно европейският тип стрелба с лък.
Имам няколко книжки
Beginner's Guide to Traditional Archery
Become the Arrow
Instinctive archery insights
И още няколко, но не съм сигурен за заглавията. Уви не съм ги чел.

ПП. Бага-Тур :) Съгласен съм с предният пост. Също така държа да поясня, че не съм по никакъв начин отрицателно настроен към това което правите. Също така тона не е враждебен - само споделях гледна точка. А тя е това за което ти каза - Самокритика ДА. Ще се радвам да видя същите резултати за които казваш, че превъзнасям някого.
Относно водещото око - Важно е разбира се. Ако познаваш стрелци с огнестрелно оръжие, те ще ти кажат същото. Ако не спазваш правилото за водещото око и държащата ръка можеш да имаш бягане в равнините... или вляво или вдясно зависимост от окото. Дори фотографите спазват това правило. Като снимаш с водещото око имаш по-правилно кадриране заради перспективата. Но и лорда е прав, че е въпрос на инстинкт...
Мисля във вашият форум бях чел за индиеца дето се научил да стреля безпогрешно първо с едната ръка, после с другата...
С най-добри мисли и усмивки!!!
Борката

#45 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 28 април 2010 - 11:26

Ами дай да ги разгледаме някак си :)

#46 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 28 април 2010 - 14:15

Не съм убеден, тук нека админите си кажат, доколко е добре да се пуска съдържанието на книгите така директно в темата.
Освен това може би не е зле да се направи отделна тема специално за литература. Там да влизат и библиите, някои изследвания за правене и/или стрелба, разни други книги по въпроса и т.н.

Относно конната стрелба все още не съм съгласен - повечето хора са свикнали да стрелят от земя статично. При конна стрелба това се променя изцяло, там вече нищо не е статично - нито стойката, нито растоянието и ъгълът до мишената. А при конна стрелба по движещи се мишени е съвсем различно. Та 10 минутната демонстрация, при която стрелецът уцелва подвижните цели определено значи че той може да стреля.

#47 BorisPetrov_

BorisPetrov_
 • Гости

Публикувано: 28 април 2010 - 14:40

Багатуре - уви ще се наложи да потърпиш. Завършвам тази година и до към юли месец съм ангажиран с учене.
Мъжка дума - ще се постарая да ви посетя в Стара Загора и ще донеса книжките.
:) Тъкмо ще видя новия ви археологически музей. Чувам че доста добре бил направен.
Поздрави!
Борката

#48 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 29 април 2010 - 11:43

Ами дай да ги разгледаме някак си :)Не съм убеден, тук нека админите си кажат, доколко е добре да се пуска съдържанието на книгите така директно в темата.
Освен това може би не е зле да се направи отделна тема специално за литература. Там да влизат и библиите, някои изследвания за правене и/или стрелба, разни други книги по въпроса и т.н.

Относно конната стрелба все още не съм съгласен - повечето хора са свикнали да стрелят от земя статично. При конна стрелба това се променя изцяло, там вече нищо не е статично - нито стойката, нито растоянието и ъгълът до мишената. А при конна стрелба по движещи се мишени е съвсем различно. Та 10 минутната демонстрация, при която стрелецът уцелва подвижните цели определено значи че той може да стреля.Здравейте,
Не мисля, че е редно тук да се публикуват сканирани изображения от книги, статии или официално публикувани материали. Нека да уважаваме авторството.
Поздрав,
НАГ.

#49 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 29 април 2010 - 13:07

Няма проблеми, не съм искал да се публикува тук, а да се сподели информацията по някакъв начин и Борката намери такъв.
А до тогава трябва да е пристигнало това http://www.amazon.co...33&sr=8-3-spell ;) ще го споделим.

Иначе за конната стрелба не съм казал, че не може да стреля този човек, а казвам че това не чак такъв прехвален подвиг за който да се носят легенди.

Хайде все пак да се придържаме към темата и всичко свързано с нея.
Нека да напишем в съответните градове къде може да се постреляш ако си имаш лък (традиционен) и стрели с твои съмишленици ? Не къде има клубове на федерацият по спортна стрелба с лък.

#50 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 29 април 2010 - 14:52

Виж, тази книжка опреелено е ценна.
Аз все пак апелирам да се отвори нова тема за литература, би била полезна.

#51 BorisPetrov_

BorisPetrov_
 • Гости

Публикувано: 29 април 2010 - 15:33

Виж, тази книжка опреелено е ценна.
Аз все пак апелирам да се отвори нова тема за литература, би била полезна.


Подкрепям те. Раздел Литература!
Тази книжка ми стои в Уиш листа на Амазон от година и половина... Но нямам достатъчно средства да си я купя. Също така 4-тата част на библията но и тя ще почака...

#52 scythian_

scythian_
 • Гости

Публикувано: 29 април 2010 - 16:27

Привет,Бага-тур,радвам се че пишеш в този форум,аз много харесвам вашата школа,и най-вече това,че популяризирате традиционния лък. Искам да попитам,каде в София мога да пострелям с лък,разбрах за някаде в Люлин,и как точно става,със записване ли е,и мога ли да ползвам мои лъкове и стрели.Между другото,ако ти си човека от изложението лов и риболов в НДК значи се познаваме :)

#53 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 29 април 2010 - 21:34

Харесва ми идеята за нова тема само за литература.За мен ще е от голяма полза, защото нямам време да издирвам и чета литература. Тайничко се надявам,че ще се качват разсъждения в редуциран вид направо от книгите.То ще е полезно и за самите автори, на които ще се популяризират книгите. Ако някой качи нещо интересно и интригуващо от някоя книга - то другите ще започнем да търсим, да си я купим.

Това мнение е редактирано от doino_57: 29 април 2010 - 21:39

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#54 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 30 април 2010 - 07:37

Привет scythian да аз съм от изложението :).
Ние се събираме вторник и четвъртък в 40 СОУ http://baga-tur.com/.../Karta40SOU.jpg от 18:40 до 20:40 ч.
Имаме две мишени от тези които видя на изложението (80/80 см и 100/100 см). Заниманията се водят в училищния салон. Макс дистанция за стрелба е 18 м. По принцип не сме много хора, дори и аз по някога нямам възможност да ходя. Имаме 3 служебни оборотни лъка, като най-силния от тях е 38 лб. Изкарвам и около 30 оборотни стрели от тези черните фибростъкло. Но по-принцип всеки си идва с личния си лък и стрели и си стреля с тях. Ние по принцип си тренираме разни техники по системата на Бага-ТУр за стрелба с лък от земя, около 1,30 ч. и после около 30 мин имаме някакво друго занимание (БУБО - бойни умения без оръжие или Сабя ), но който желае да се съсредоточи само върху лъка - или примерно хора като теб които са наясно с техниката си могат да си стрелят без проблем и ако не желаят да се включат в упражненията на основната група - за това също няма проблем, т.е. режима е малко по свободен :) - надявам се бях изчерпателен за заниманията ни по стрелба с лък в София кога къде и как се осъществява.
Моля ако някъде другаде има някакви редовни занимания да се сподели. Ще кажа също и на хората ни от Пловдив да пишат къде се събират и кога за да може ако иска някой от Пловдив да ходи да стреля там. А по късно ще пиша как стоят нещата и в Стара Загора и Мъглиж.

#55 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 17 май 2010 - 22:17

Вчера отидох да пострелям, понеже бях занемарил това удоволствие от миналата година.Обаче ,тъкмо когато слизах от колата , започна да ръми дъжд. Времето си беше влажно, защото когато закачих калъфа със стрелите на крака си(за да не се навеждам за всяка стрела), той започна да се огъва. Бях взел 15 стрели. Мишената беше на 50м.. Първият залп беше целият зад мишената(е имаше и една в тубата). Обаче при втория залп почти всички стрели бяха пред тубата. Трети залп не можах да направя, защото заплющя дъжд. Защо при вторият стрелите паднаха близко??? Не бяха още забележимо мокри или влажни.Дали влагата влияе по този начин на сухожилията и туткала? Малка ми се струва вероятноста, изведнъж да съм наклонил надолу мерника си. Та, някой знае ли, дали толкова драстично влияе влагата на стрелбата с този тип лъкове? Аз щях и сам да си отговоря, но дъжда не ми позволи да пробвам колко далече ще хвърли лъка в сравнение с друг път. Този път разбрах,че стрелите с три прави пера също целят много добре. Досега ги подценявах, за сметка на двете винтообразни пера - който са много по лесни за изработка.Когато се направи стрела с 3 прави пера(ама много прецизно),има много добра точност. Другия път ще пробвам, кой тип оперение запраща по-далече стрелата.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#56 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 17 май 2010 - 22:30

защо прави бе ДОЙНО? ако те разбрах правилно имаш предвид да са успоредни на надлъжната ос на стрелата? мисля че ако е така дори малък наклон не е излишен. по добре дай поне малък наклон и ниско и твърдо оперение ако гониш далекобойност. според мене ще дадат по голяма стабилност на полета, а от там и всички останали характеристики ще се подобрят.

#57 JaguarPaw

JaguarPaw
 • Дао
 • 389 мнения
 • БИ:Kickboxing

Публикувано: 17 май 2010 - 23:42

Никога досега не съм стрелял с истински лък, но имам голямо желание да го практикувам като хоби. Можете ли да ми препоръчате някакъв лък да си купя, гледам из нета все дебели цени имат - по над 500 лв :newconfus: Няма ли нещичко по-евтино, което би ме удовлетворило - искам да целя по мишени от 20 метра нагоре.

#58 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 18 май 2010 - 07:38

Привет.
Много зависи какъв лък искаш - спортен, ловен, традиционен ?
За първите два - не мога да кажа нищо. За последните, от опит мога да кажа следното - За първи лък може би най-доброто е Кашай. Не е особено автентичен, но е ужасно дуракоустойчив. Цените са от порядъка на 300 лв с транспорта. Във Варна има и друг маджарин - Ловаш Жолт. Имах възможността да стрелям и с неговите лъкове. Добри са. Качеството е като на Кашей, за цените обаче нищо не знам. Освен това, моят личен лък е от един майстор в София - Жоро. Лъкът определено е добър, използвам го вече 5 години с голямо удоволствие. Имаше малко конструктивни дефекти в началото, но това беше тъй като този лък беше сред първите направени от Жоро. Ако ли пък си склонен да прежалиш малко повече пари - вземи си Грозерски лък.

#59 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 18 май 2010 - 14:02

За традиционен (рефлексен лък) - разгледай тук - http://baga-tur.com/...e=index&cPath=7
Ако никога не си стрелял с лък и си от София можеш да отидеш в залата където тренират Бага-Тур ( 40 СОУ вторник и четвъртък от 18:40 до 20:40 ч.)за да пробваш всички видове които са посочени на сайта и да си избереш кой ти пасва най-добре като сила на опън, дължина на опън, височина на лъка, вид и т.н. - това е първото най-важно условие при покупка на лък. Като цени между 250 и 300 лв има много добри лъкове.
Това което ти препоръчва Lord Ruthven също е добро обаче трябва да си го избираш по интернет, да си го поръчаш и да си го чакаш от Кашай около 3-4 седмици, от Грозер между 1 и 9 месеца. Трябва да направиш банков превод и като цяло разходите по транспорта са около 70 ЕU (Това е от личен опит). Освен това съм имал и объркани поръчки така че ... не препоръчвам. От Унгареца от Варна - цените са от 400 нагоре за един лък. От Жоро лъка имам 3 лъка и незнам дали са му от първите, но и трите са с конструктивни дефекти (счупени) а и доколкото знам вече не прави лъкове. Общото взето единственото място в България където можеш да пробваш доста лъкове и да си избереш и да си вземеш е на горе посочения адрес.
За повече информация пиши на лични или GSM 0886/763 129.

ПС. Ето два линка с изложения в които Бага-Тур участва 1. http://baga-tur.com/...php?view.21.1.1
2. http://baga-tur.com/...php?view.11.1.1

Това мнение е редактирано от BaGa-TUR: 18 май 2010 - 14:24


#60 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 18 май 2010 - 15:58

Всъщност, ако си от София, можеш да видиш Кашейски лъкове не само по интернет, но и при нас (Не ги внасяме, не ги продаваме, само ги ползваме!), както и при чиготите (те имат хора и във Варна), а така също и при Владо, където тренираме конна стрелба и който внася такива. И Банковият превод в този случай го прави той. Цената е около 300 лв с транспорта.
Жоровият лък, след първото чупене не е мръднал. Не знаех че е спрял да прави лъкове, тази информация силно ме съмнява. За грозерските лъкове отново не е вярно - ако си поръчаш нещо, което го има в наличност се праща веднага!
Колкото до Ловаш Жолт - разпитах и неговите лъкове започват от 250 лв, като има и възможност да тестваш и дори да купиш втора употреба. Само трябва да си от Варна.

А от вашите лъкове, Яворе, съм пробвал 2 модела. И двата бяха ужасно зле, със силно стекване малко след средата на опъна, силен хенд-шок и като цяло неудобни. Не бих препоръчал никой от старата ви серия. Новите два модела не съм ги пробвал и нямам идея как са, но бих, ако ми се отдаде възможност. Не ви бях споменал в горния си пост, за да не говоря нищо лошо по ваш адрес, но след горното ти писание - съжалявам но не бих мълчал за да подведа човека.

Рекламата е хубаво нещо, стига да бъде колегиална, без хвърляне на кал по конкуренцията и основана на истини, а не на лъжи. А твоята не беше.

Това мнение е редактирано от Lord Ruthven: 18 май 2010 - 16:07