Към съдържанието


Стpелите


 • Please log in to reply
В темата има 161 мнения

#21 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 06 март 2010 - 15:58

Качвам снимка на пръчка от саморасляк, която съм изправил по описаната от мен по-горе технология.Перфекционистите ще критикуват, но аз мисля, че може да се използва:защото е приемливо права; лека е, защото е като тръбичка; здрава е, защото влакната са успоредни и не са срязани, тръбовидна е. Отрицателни: конусовидна е, по стеблото има бабунки от листа и клончета.
Защо поняога се изказвам срещу перфекционистите? Защото аз съм учител и съм син, внук и правнук на учители. Връзката тук е , че като дете, като прочетях приключенска книга, веднага ме обземаше бяса да си направя лък и стрели. Нямаше кой да ми каже как, от какво и с какво да ги правя, защото като учителско семейство целият ми инструментариум се състоеше от тъп нож и тесла на която не се знаеше, кое точно е острата част. Аз обаче не се отказвах и правех разни лъкоподобни изчадия на тема лък и стрели, които тогава горе-долу ме задоволяваха. Стрелите тогава ми бяха много,много по-трудни за изработка от лъковете.
Ако тогава беше дошъл някой перфекционист и ми бе казал: като ще правиш такива неща - по-добре не ги прави... вероятно мен нямаше да ме има в този форум въобще.

Качена снимка
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#22 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 08 март 2010 - 10:26

Хайде и аз малко да се похваля с нещо...
След близо двугодишно прекъсване, миналата седмица започнах да кова отново. Резултатът са три остриета по Йотов - две с втулка и едно с шип(най-лявото, което е с втулка и най-малка глава е старо, не е от сега). Тук все още са пресни пресни и изглеждат малко по-грубо, отколкото в действителност са. Освен това са и първи опити след доста време...

Прикачени умалените снимки

 • streli.jpg


#23 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 08 март 2010 - 11:27

Лорде,
Сложи някакъв мащаб и дай някакви мерки като тегло и т.н.
Иначе върховете са прекрасни.

#24 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 08 март 2010 - 11:36

Довечера ще го направя това с мащаба Правени са точно по размерите на оригиналите. А тази с шипа вече е на стрела, та трудно ще я измеря пак, но по спомени беше около 20 г, средната с втулката - 25, дясната 30.

#25 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 08 март 2010 - 19:17

ЛОРДЕ - бютифъл са върховете. след окончателното изковаване извършвал ли си някаква допълнителна операция по заточването? от каква стомана са? ти имаш ли ковашко огнище? с НАГ обсъждаме отвреме навреме варианти, и засега имаме вентилаторите, но сигурно за в бъдеще ще ни трябна поне теоретична помощ. ще свиркаме. ако искаш пера от дива гъска пиши на лични :)

#26 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 08 март 2010 - 20:11

Браво Лорде, ковал съм и зная трудноста на този занаят, остриетата са много автентични и професионални !Но ако нямате нужното огнище - не бързайте да се отказвате. Ако човек има двор: една турбинка с прикрепена тръба, един продълговат трап, една релса, обикновени клещи и един чук могат да свършат някаква работа.

Това мнение е редактирано от doino_57: 08 март 2010 - 20:17

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#27 BorisPetrov_

BorisPetrov_
 • Гости

Публикувано: 08 март 2010 - 22:42

Даже цялото. Една стара желязна джанта, ламаринка на решето, метален триножник, стара турбинка или сешуар, дървени въглища и метал...

#28 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 09 март 2010 - 00:37

Привет и благодаря!
За съжаление огнище нямам, тъй като нямам условия. Използвам стар чушкопек, който спокойно ги загрява до жълто. По-скоро проблем имам с инструментите - все още не съм си направил клещи и ползвам купешки за обща употреба. Пънът на който съм закрепил наковалнята е малко нестабилен и се клати когато ползвам роговете на наковалнята. Все още не съм си направил и подходящ стоящ секач, както и още едно-две инструментчета за по-финно оформяне на втулката.
Колкото до огнището - там варианти бол. Ето тук има нещо, което страшно много ми харесва, но май тук няма такива метални ванички. Основното му предимство е, че в случай че не трябва цялата дължина, част от дупките могат да се запушат с глина, правейки огнището по-икономично:
Качена снимка

Ето и обещаната снимка на остриетата с линийка:

Прикачени умалените снимки

 • streli2.jpg


#29 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 09 март 2010 - 01:22

ЛОРДЕ, къде голе доло ще дойде "кантара" на стрелите с горните остриета?

#30 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 09 март 2010 - 15:51

Тази с шипа е 50 г., другите две са по 52 и 65 г.

#31 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 09 март 2010 - 16:56

много увъртяно съм го написал - под кантар имах предвид как е балансирана масата на самата стрела. предполагам че в твоя случай първата третина и даже по малко ще тежи колкото останалата част от стрелата.

#32 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 13 март 2010 - 19:48

За стрелите от пръчки(издънки). Когато се нагреят и изправят , те трябва периодично да се доизправят. Примерно: вземате наръч издънки, нагрявате ги и ги изправяте. После всеки ден се целите по тях ,(като по дуло)и ги доизправяте, докато изсъхнат окончателно.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#33 namahshivaya_

namahshivaya_
 • Гости

Публикувано: 16 март 2010 - 23:13

за какво се ползват тези глави на стрели - Качена снимка

#34 BorisPetrov_

BorisPetrov_
 • Гости

Публикувано: 16 март 2010 - 23:23

за какво се ползват тези глави на стрели - Качена снимка


За нанасяне на максимално поражение...
При летежа си стрелата се опитва да се стабилизира след момента на отделяне от тетивата. Понякога за допълнителна стабилизация се слага спирално осукано оперение. Така стрелата получава въртеливо движение около остта си. - Това теория.
Иначе виждам, че въпросът ти е бил риторичен, но за тези които не знаят.
В момента на удара стрелата пробива мишената (условно казано, щото това като го гледам и за лов не е), прониква до светлият метал - кукичките, закача ги, те се разтварят... добави въртеливото движение. Ако си улучил, ще се усмихнеш, за сметка на мишената... След първоначалното проникване стрелата ще продължи да се върти и ще нанася поражения в радиус - дължината на кукичките.
Или на български - Ударят ли те с такова нещо, ако е по крайник - губиш крайник, ако е в тялото...
Като гледам ластичките, може да се добавят и пружинки - тогава няма вадене...

Това мнение е редактирано от BorisPetrov: 16 март 2010 - 23:24


#35 namahshivaya_

namahshivaya_
 • Гости

Публикувано: 16 март 2010 - 23:33

точно за лов са :) нещо се зарибих да си купя лък и да се упражнявам :)))) и попаднах на тези глави случайно но са ми много странни
но според мен има и нещо при самото забиване се освобождава механизма затова са затворени и с ластик от силата при сблъсък нещо се получава ама....
Качена снимка
Качена снимка

#36 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 17 март 2010 - 00:39

Има много видове подобни върхове. Ето това филмче ще ти обясни как действат:


много увъртяно съм го написал - под кантар имах предвид как е балансирана масата на самата стрела. предполагам че в твоя случай първата третина и даже по малко ще тежи колкото останалата част от стрелата.

Да, между 1/3 и 1/4 от стрелата е Ц.Т.

#37 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 03 април 2010 - 01:03

Вечер, като се прибирах от работа минавам покрай канала от където си нарязах пръчките от снимката и ги изправих.Както се вижда не изглеждат зле, но аз реших да ги пробвам , за да мога да споделя опит.Отделих 2 ,направих ги ,третата до тях черната я изрови една друга стрела(била е загубена вероятно от преди ноември). Бяха и изгнили и двете пера и беше почерняла, но аз ги сминих с три нови и сега лети много точно .Пръчките от черница почти е невъзможно да се изправят идеално. Осейджа дава много прави пръчки, но са кухи и леки.От най-различни видове дървета са.Изправяни направо на газовия котлон , а по-тъмните с варене в съда за лъкове.Всичките са над 80см. дълги.
Качена снимка Качена снимка Качена снимка

Това мнение е редактирано от doino_57: 03 април 2010 - 01:07

Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#38 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 03 април 2010 - 11:01

Пржопуснал съм най-важното. Стрелите от пръчки се държат много добре при полет, не се различават от другите. Имах притеснения, че няма да целят точно, защото все пак остават някакви бабунки(ако не се минат на лентов шлаиф-примерно),а пък са и конусовидни. Което значи,че при преминаването през лъка и ръката, стрелата по бабунките ще започне да подскача нагоре или наляво и това ще изкриви полета. На практика почти не се забелязва това нещо.Кухите стрели при директен удар в камък се чупят до металното острие. Аз досега съм имал такива само 3 стрели от дрян, но те бяха природно съвършени за тази цел, то е просто късмет да се намерят такива-ама ги изгубих много бързо. Аз съвсем до скоро, не се бях сещал, че по този начин могат да се изправят пръчките.Видях го в клипа където монголците правят ССРЛ и в една печка с дупка пъхаха бабукови пръчки и ги изправяха.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#39 Bors_

Bors_
 • Гости

Публикувано: 21 май 2010 - 18:24

така най-сетне и аз да се похваля с нещо :sm_cool: Направих новите си дрянови стрели. Изправих ги на газов котлон на терасата вкъщи :smile24: станаха доста добри,върхове още не съм им сложил защото последните ми върхове които бях ковал преди 2 години (излетяха) завинаги :huh1: скоро ще кача снимки на почти завършените 9 стрели+ приспособлението с което си ги изправих доста лесно :up: не с като изкарани на струг но си летят доста точно


http://www.picvalley...DdUIXRPlUBr.JPG

http://www.picvalley...PbFkdTIG8GY.JPG

http://www.picvalley...FVSAMgxvWZQ.JPG

http://www.picvalley...r4io1CNPgoq.JPG

#40 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 21 май 2010 - 18:54

браво, добре си се справил! ще чакам да видя върховете. тези пера са непознати за мене - от някаква морска птица ли са? с такова приспособление съм виждал да изправя корейски майстор1 но предпочитам да ги изправям с ръце...еее на с голи а с ръкавици де, щото бамбука доста пари.