Към съдържанието


Медикаменти при разтегнати сухожилия...


 • Please log in to reply
В темата има 48 мнения

#1 Troy^Stallion_

Troy^Stallion_
 • Гости

Публикувано: 23 август 2005 - 18:44

Здравейте, значи имам следния проблем, предполагам много от вас са го изпитвали и върху себе си. Значи при хаотичен прав удар с ръка, когато ударната цел се измасти или изплъзне силата на удара остава върху лакетната става и понякога се получава едно разтягане на сухожилие намиращо се на това място. Значи това на мен ми се случи преди много много месеци и не може да се възстанови напълно т.е. оправя се и при следващото най-малко повтаряне на това нещо отново идва силната болка поне за 2-3 дни. Значи интересува ме хора имали подобни проблеми какви лекарствени препарати и медикаменти биха ми препоръчали, като изключим стандартните мазила фастум, волтарен, репарил и т.н. защото те не помагат, говорим за по-сериозни препарати. Благодаря ви предварително на всички

 

 

 

Achilles-Tendon-Injury.jpg#2 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 24 август 2005 - 11:50

като изключим стандартните мазила фастум, волтарен, репарил и т.н. защото те не помагат, говорим за по-сериозни препарати. Благодаря ви предварително на всички

<{POST_SNAPBACK}>

Помагат ,особено в комбинация с физиотерапия,но изисква време и  не става от раз. Специално сухожилията за да не се преразтягат , изискват време/целенасочена подготовка,постепенно увеличаване на натоварването/ специално за тази контузия ,не ми се вярва проблема да е само в сухожилието,ама ти си знаеш...

Комбинирай мазилата с това:

Хондроитин (Chondroitine)
http://www.bb-team.o...tuff/000106.php

Xондроитинът е една от най-важните съставки на съединителната тъкан (сухожилията и ставите). Изследванията върху животни показват, че той ускорява зарастването на костите; помага и на болните от остеоартрит да възстановят функциите на ставите си. Също намалява риска от атеросклероза и инфаркт. По функциите си е близък до глюкозамина. Единственият хранителен източник на хондротин са животинските хрущяли. Най-популярното съединение на хондроитина е "хондроитин - сулфат". Точно под такава форма той се включва в препаратите.

Основни функции

Хондроитинът предотвратява навлизането на вода и хранителни вещества във възпалените сухожилия и ставите. В същото време той пропуска други вещества в съединителната тъкан. Това е много важно свойство, тъй като по принцип съединителната тъкан няма добро кръвоснабдяване. В резултат на действието на хондроитина заздравявянето на заболелите стави и сухожилия става много по-бързо. Хондроитинът и подобни на него вещества са концентрирани и в стените на пикочния мехур и кръвоносните съдове. Тук задачата им е да предотвратяват излизането на кръвта извън кръвоносните съдове и на урината - извън пикочния мехур.

Начин на употреба

При заболяване от атеросклероза се използват големи дози (около 10 грама на ден, взета на 2 пъти с храненето). След няколко месеца лечение дозата спада на 1,5 г, като се взема на 3 пъти. При лечение на артрит, използваната доза е 1,2 грама на ден, разделена на 3 приема. Хондроитинът често се комбинира с гликозамин, който има сходно действие. Често се приема заедно и с витамин С. Тъй като се произвежда в тялото, той е излишен в големи дози при отсъствие на възпаления. Културистите могат да вземат препарати на основата на хондроитин профилактично, като дозата е не повече от 1 грам дневно. При наличие на възпаление необходимото количество е 1,2 - 1,5 грама на ден. Най-добре го приемайте заедно с храната.

Странични ефекти

По принцип хондронтинът е безвреден и нетоксичен препарат. Неблагоприятни странични действия се наблюдават само при много големи дози (над 10 грама дневно). Тогава е възможно да причини гадене и повръщане. Други странични ефекти на препарата не са открити.

Препарати, съдържащи хондроитин

В препаратите хондроитинът се включва под формата на хондроитин - сулфат. Съдържащите го препарати ускоряват възстановяването на ставите и имунната система. Те могат да бъдат както самостоятелни (съдържащи само хондроитин - сулфат), така и комплексни (освен хондроитин, могат да съдържат и гликозамин - вещество със сходно действие, и витамини). Препаратите се продават най-често на таблетки, като съдържанието на хондроитин в тях е от 500 до 1000 мг. Самостоятелните препарати обикновено носят името "Chondroitin sulphate". Произвеждат се от фирми като "Тwinlab", "Ultimate nutrition", "Universal" и др. Пример за комплексен препарат специално за нуждите на културистите е "Joint fuel" ("гориво за ставите") на "Twinlab", съдържащ и витамин С, витамин E и селен. Подобни препарати можете да намерите в центровете за спортни и диетини храни в страната, в някои фитнес-зали и аптеки.


Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#3 bibo

bibo
 • Дао
 • 20 мнения
 • БИ:Muay Thai, BJJ

Публикувано: 24 август 2005 - 14:48

Намери си свестен доктор ортопед и отиди да те види.
Аз имах подобен проблем и искаха да ми правят операция но се размина.
Много вероятно е ако те боли много да ти сложат кортизон инжекция.
Отиди по скоро застото ако те боли от доста време, по трудно се лекува след това.
Поздрави,
Бибо

#4 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 24 август 2005 - 15:46

Много вероятно е ако те боли много да ти сложат кортизон инжекция.

<{POST_SNAPBACK}>

Точно това -в никакъв случай да не дава

Намери си свестен доктор ортопед и отиди да те види.

<{POST_SNAPBACK}>

Добра идея :up:
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#5 bibo

bibo
 • Дао
 • 20 мнения
 • БИ:Muay Thai, BJJ

Публикувано: 24 август 2005 - 17:32

Точно това -в никакъв случай да не дава


Кортизона е нож с две остриета но понякога помага, зависи от случая.

На мен това което ми помогна беше физиотерапия , масаж с цел да счупи калцирането, натоварване на мускулите( бавно и внимателно) и след това ме мажеха с мехлем и ми пускаха ток да го вкара мехлема дълбоко.
Другата алтернатива за мен беше операция, но аз я отказах и не съжалявам.
Това което трябва да направиш веднага е да спреш натоварването което ти причинява болка, направи си сам малко масаж с идея да усетиш къде ти е точно болката и отиди на доктор.

Поздрави,

Бибо

#6 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 24 август 2005 - 17:49

Кортизона е нож с две остриета но понякога помага, зависи от случая.

<{POST_SNAPBACK}>

Помога винаги ,но след това духаш супата. В случаите когато очакваш да ритнеш камбаната в близките години върши работа.

Стероидите и сухожилията
Майкъл Коган

Има тонове статии за вредата на анаболните стероиди- върху черния дроб , сърцето и т.н.Необходими са много страници за да се опише ефектът от различните стероиди върху сухожилията , но основните принципи са валидни при всички случаи.Силните еластични влакна на сухожилията са изградени предимно от колаген.Учените доказаха още в края на 80-те години на миналия век,че анаболните стероиди в първите няколко дни от приема им разрушават нормалното образуване на колагенови влакънца.Образуват се разкъсани негъвкави (т.е. ненормални) колагенови влакънца,зле свързани или въобще несвързани с мускула.Броят им нараства рязко в хода на тренировката и в крайна сметка получавате нееластични твърди сухожилия с намалена издръжливост на опън, с по-малка възможност за удължаване и разтягане.Като добавим и че в следствие на стероидите силата на мускула се увеличава ,а на сухожилията не , едно по-тежко вдигане причинява разкъсване на сухожилията.
Подобен нежелан и вреден ефект върху сухожилията има и локалната инжекция с кортикостероиди,често използвани от атлетите за лечение на травми на меките тъкани.Облекчението след такава инжекция да не ви заблуждава-ако тренировката продължи има опасност от пълно скъсване на сухожилието (случва се често при тендинити на ахилесовото сухожилие и капачката на коляното).Освен това като странични ефекти от кортикостероидните инжекции се появява некроза заради намаление на кръвоносните съдове в областта на приложение на инжекциите-особено в таза,промяна на биохимичните свойства на тъканите на сухожилието заради задържането на образуване гранулирана и свързваща тъкан,забавяне синтеза на хондроитин сулфат и подтиснато химическо състояние,скъсване на сухожилията заради задържане образуването на оздравяващи сраствания и т.н.Така че при такива травми вместо да използвате кортикостероиди и да продължите да тренирате, по-разумно е да намалите тренировките и да наблегнете на почивката.Ако пък желаете бързо излекуване на травма на меките тъкани,може да използвате кортикостероиди, но тогава за препоръчване спрете тренировките или поне рязко да намалите натоварванията.
Повечето от вземащите анаболни стероиди получават скъсвания на сухожилията,обикновено лекувани преди това при възпаления с лед,антивъзпалителни медикаменти и почивка.Често пострадалия се изненадва от тази връзка,без да си дава сметка за причините.А те са обясними : при взимащите стероиди често повтарящите се малки увреждания на сухожилията са много чести-особено на бицепсите, раменете, лакътните сухожилия, тези на ротаторната група и на коленете.При тях се натрупва така наречената белегова тъкан (като тази,която остава след белезите и местата на инжекциите-същите разрушени колагенови влакна,за които стана въпрос по-горе).Така в крайна сметка сухожилието отслабва и скъсването е въпрос на време (или тежести) и в крайна сметка краят на спортната ви кариера наближава без дори да подозирате.


Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#7 Troy^Stallion_

Troy^Stallion_
 • Гости

Публикувано: 24 август 2005 - 17:55

Мерси за помощта, момчета, ще се обърна и към лекар разбира се, ако продължи проблемът засега ще видим какво ще стане с нещата, които обсъдихме

#8 Thai_

Thai_
 • Гости

Публикувано: 24 август 2005 - 18:01

При не толкова екстремни случаи (кортизони, гушкане с букети и т.н.) неща, който при мен са сработвали са:
- криотерапия
- повечето мазила наистина за друго освен за психологически ефект ...
- за болката евентуално Волтарен на хапове, но с рецепта от лекар (мисля, че и противовъзпалително действие имаше)
- от известно време пия това:
Качена снимка
при това не редовно и като че има добри резултати - по-бързо възстановяване, по-малко проблеми (стави и сухожилия) (като че ли)

криотерапията е голяма работа (10х на Джудобой :up: ... за нея научих от него в една тема) ... чудничко работи това подобряване на кръвообращението

- и послендо, но не по значение - достатъчно и по възможност - допълнително сън ... аз второто не знам какво е ;D , но тялото се въстановява изключително по време на сън

поздрави и безаварийни :up:

#9 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 24 август 2005 - 18:02

Мерси за помощта, момчета, ще се обърна и към лекар разбира се, ако продължи проблемът засега ще видим какво ще стане с нещата, които обсъдихме

<{POST_SNAPBACK}>

Всъщност първо трябва да потърсиш лекар, защото това което те съветва колегата

На мен това което ми помогна беше физиотерапия , масаж с цел да счупи калцирането, натоварване на мускулите( бавно и внимателно) и след това ме мажеха с мехлем и ми пускаха ток да го вкара мехлема дълбоко.

<{POST_SNAPBACK}>

е най-добрия вариант,но няма как да го направиш без апаратура->т.е. трябва ти лекар
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#10 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 24 август 2005 - 18:12

- повечето мазила наистина за друго освен за психологически ефект ...

<{POST_SNAPBACK}>

Не  е само плсихологически ,но за да има ефект трябва :

Цитат(bibo @ 24.08.2005, 19:32)
и след това ме мажеха с мехлем и ми пускаха ток да го вкара мехлема дълбоко.

другото което е :трябва да се измива добре мястото преди новото нанасяне, защото се образува филм и следващата доза не може да проникне

https://pharma-shopp...big/4391374.png
при това не редовно и като че има добри резултати - по-бързо възстановяване, по-малко проблеми (стави и сухожилия) (като че ли)

<{POST_SNAPBACK}>

съставките му са написани и може да се купят отделно и да ги пиеш ,но проблема с глюзамина в БГ ,е че това което слагат в популярните продукти е са силно занижени стойности(буташ кинти на проверяващите и минава ,единствено чешкото Dona беше добро ,но за сметка на това не го внасят :evil: ) . Та кажи какви пари струва това дето си го постнал?
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#11 Thai_

Thai_
 • Гости

Публикувано: 24 август 2005 - 22:30

Та кажи какви пари струва това дето си го постнал?

<{POST_SNAPBACK}>

Ако не се лъжа - 8 Еу за 60 капсули (т.е. точно един месец, ако ги пиеш по разписание - 1-0-1 )

поздрави

#12 Станислав

Станислав
 • Дао
 • 1115 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Велико Търново
 • Предишен прякор: stanislav

Публикувано: 25 август 2005 - 11:49

1-0-1 ще рече една сутрин и една вечер?

#13 Thai_

Thai_
 • Гости

Публикувано: 25 август 2005 - 12:11

1-0-1 ще рече една сутрин и една вечер?

<{POST_SNAPBACK}>

Аве, все умни парчета сме се събрали тук :up:
(знаех си аз :D )

парчета:
1) по-културно изказване за "пръчове"
2) събирателно понятие за мъжки и женски пол
;D

#14 Тануки

Тануки

  Шеф на БФ по Борба за Жени в Кал

 • Дао
 • 193 мнения
 • Пол:Мъжки

Публикувано: 25 август 2005 - 16:56

пробвай известно време да потренираш с налакътник, мажи травматичната зона със някой загряващ препарат-  това ще ти даде възможност да оцениш травмата. Ако е нещо сериозно, няма да помогне и ще се наложи да направиш това което повечето спортисти мразят и да отидеш на лекар. Трудно е да се даде диагноза по описание, но може да е лека форма на бурсит (възпаление на бурсата), която да изисква поне известно време да се пазиш малко повече.

#15 Борис Стоилов

Борис Стоилов

  Вонг Шун Люн Винг Чун Кунг Фу

 • Дао
 • 69 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Пловдив
 • БИ:Вонг Шун Люн Винг Чун Кунг Фу

Публикувано: 25 август 2005 - 17:45

Troy^Stallion, това не е форум по медицина, пък и аз самия отричам подобни мероприятия. Мнения по телефон или още повече по интренет по здравни въпроси е недопустимо, а още по-малко да слушаш хора, които не са специалисти. За теб има само едно решение на проблема - да отидеш при ортопед-травматолог, който да те прегледа и лекува.

#16 Azazel_

Azazel_
 • Гости

Публикувано: 05 януари 2008 - 23:52

Само тая тема намерих в търсачката за проблеми със сухожилията,така че ш си излея мъката и аз :) .Имам си от доста години вече проблеми със сухожилията от вътрешните страни на бедрата,ама докато боляха само по време на разтягане се живееше.Сега вече си чувствам перманентно болка там и започва да се превръща в проблем.Сега,напълно съм наясно,че няма да ме вземат никога в националния отбор по ТКД,ама поне ако някой даде акъл как да разкарам болката ще изкара едно благодаря от мен :P .
По-здрави

Това мнение е редактирано от Azazel: 05 януари 2008 - 23:52


#17 Thai_

Thai_
 • Гости

Публикувано: 06 януари 2008 - 00:06

При възпаления от всякакъв вид - рибено масло.

#18 dechev_

dechev_
 • Гости

Публикувано: 06 януари 2008 - 15:36

Продължителната болка , която отшумява след загряване не е добре. Така човек е уврежда яко без да усети, като се разраства цикатриксна тъкан в самото сухожилие....май си се прецакал :huh: . От продуктите , рекламирани като хондропротектори само МСМ(МетилСулфонилМетан) има доказано действие. Идеята на Тай не съм я пробвал , да си призная не съм и я чувал, дано ти помогне !
Тай, дай някаква идея как действа номера с рибеното масло(знам че имаш добра теор. база), аз ще се поразтърся за друго инфо!

На руски:Инфо за травмите в ТКД и за някои кремчета

#19 Judoboy

Judoboy

  зле възпитан

 • Mодератори
 • 3956 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:де що има бой

Публикувано: 06 януари 2008 - 15:54

Само тая тема намерих в търсачката за проблеми със сухожилията,така че ш си излея мъката и аз :) .Имам си от доста години вече проблеми със сухожилията от вътрешните страни на бедрата,ама докато боляха само по време на разтягане се живееше.

за адукторите ли питаш?
Ако е прясно -Мидокалм (по схемата в упътването) и почивка ,след това изометрия и минаваш за дълго време(при един приятел периода беше 2 години) на "примитивен" :D бокс , демек ставаш "прост" :) боксьор.
МСМ е добър за периодичен прием, а Мидокалма е за овладяване в началото.

ПП. това за бокса не е майтап, а това в кавичките е от едни теми .....-запознатите ще се сетят , другите да четат.
Какво пречи на всяко БИ да се справя добре на ринг, освен калпавата подготовка?!

Ако на ринг не можеш да се справиш,какво ще правиш в една улична ситуация с n на брой нападатели?!

#20 Azazel_

Azazel_
 • Гости

Публикувано: 06 януари 2008 - 16:11

за адукторите ли питаш?
Ако е прясно -Мидокалм (по схемата в упътването) и почивка ,след това изометрия и минаваш за дълго време(при един приятел периода беше 2 години) на "примитивен" :D бокс , демек ставаш "прост" :) боксьор.
МСМ е добър за периодичен прием, а Мидокалма е за овладяване в началото.

ПП. това за бокса не е майтап, а това в кавичките е от едни теми .....-запознатите ще се сетят , другите да четат.

Ами хич не е прясно.Това ми е поне от десетина години,обаче доскоро ме болеше само при разтягане,а сега вече и при ставане,и при лягане,и при по-голямо натоварване :( .Явно трябва да спра "чалгата" и да се ориентирам към борба и бокс :P