Към съдържанието


Литература


 • Please log in to reply
В темата има 19 мнения

#1 BorisPetrov_

BorisPetrov_
 • Гости

Публикувано: 26 май 2010 - 23:50

Привет почитатели на лъковете, от мен кратък списък на книгите с които разполагам.
(Понеже интересът ми е предимно към лъковете на номадите, моля да ми простите, за това, че повечето книги са в тази сфера.)

На английски език:
1. The Book Of Archery - George Agar HANSARD, Elbron Classics 2005
2. Beginner's Guide to TRADITIONAL ARCHERY - Brian J. Sorrells, Stackpole books 2004
3. Instinctive Archery Insights - Jay Kidwell, Ph.D. 2004 (Second edition 2006)
4. Become The Arrow - Byron Ferguson with Glenn Helgeland, Target communication Corporation 1994
5. Warriors of the steppe - Erik Hildinger, First Da Capo Press 2001
6. Traditional Archery - Sam Fadala, Stackpole Books 1999
7. Chinese Archery - Stephen Selby, Hong Kong University Press 2006
8. The Crooked Stick - Hugh D. H. Soar, Westholme Publishing 2004
9. American Indian Archery - Reginald and Gladys Laubin, University of Oklahoma Press 1980
10. Precision ARCHERY - Steve Ruis, Claudia Stevenson, Human Kinetics 2004
11. ARCHERY Fundamentals - Douglas Engh, Human Kinetics 2005
12. Archery anatomy - Ray Axford, Souvenir press 2006
13. Archery Strong - Michael Linsin, JME Publishing 2004
14. Making Indian Bows and Arrows... The Old Way - Doulgas Spotted Eagle, Eagle's View Publishing Company 1998
15. Traditional Bowyer's Bible Volume 1, 2 and 3 - Steve Alley, Tim Baker, Paul Comstock, Jim Hamm, Ron Hardcastle, Jay Massay, John Strunk, First Lions Press Edition 2000

На български език:
1. Моят лък - Димитър Венков, Всичко за оръжието 1995
2. Въоръжението и снаряжението от българското средновековие (VІІ-ІХ в.) - Валери Йотов
3. Българската езическа култура VII-IX век - Рашо Рашев
4. Прабългарите през V-VІІ век - Рашо Рашев
5. Първобългарите. История, бит и култура - Веселин Бешевлиев, Фондация "Българско историческо наследство"

Имам още книги които не засягат пряко лъковете, но косвено помагат - Приказки, Научна литература и др. (Сушене, Механика, Дървообработване, Лесовъдство, Приказки на народите, Художествена литература разказваща номадски истории и др.)
Ако и вие споделите някаква литература която сте си набавили, ще съм благодарен. И ще бъде полезно, ако може да се пуснат линкове към оригинали на исторически текстове засягащи лъковете. Както за българските лъкове, така и за чужди.
Поздрави!
Борката

#2 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 29 май 2010 - 22:59

Много навременна и полезна тема. Браво Борка! Нека тук преразказваме и казваме каквото знаем, това, мисля че не е забранено. Ще е от полза за всички или както се изразяваше един ..... "..от ползу роду".Винаги съм гледал с презрение на стария български обичай, майсторите да крият занаята от всички - дори от калфите си(а има случаи и от синовете си),други са отнасяли знанията си в гроба.Старата българска поговорка илюстрира този ни манталитет" Занаят не се научава, занаят се краде".Мисля, че този манталитет ни е пречел винаги да бъдем сред първите в техническо отношение. Аз търсих книги свързани с тези "библии за правене на лъкове" на А.Карпович и други по книжните борси, но ги няма, защото не се търсели .Тъй че и аз разчитам на тези които са ги чели.
Сбъдна се едно от големите ми желания: виждам във форума ни,почти всички да споделят радостта и одобрението си от успеха и постиженията на някого .
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#3 BaGa-TUR_

BaGa-TUR_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2010 - 08:35

Аз имам тази Traditional Archery from Six Continents: - The Charles E. Grayson Collection.
Както и някои други които ти си изброил. Ама нещо не ми е ясно, какво като публикуваме тук кой каква книга има ? Виж ако може да си ги разменяме някак си и всеки да разгледа книгите които не е виждал. Или пък целта е да се направи списък на литературата касаеща лъковете ?

Онлайн
http://www.archerylibrary.com/books/

Това мнение е редактирано от BaGa-TUR: 01 юни 2010 - 08:42


#4 BorisPetrov_

BorisPetrov_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2010 - 09:11

Аз имам тази Traditional Archery from Six Continents: - The Charles E. Grayson Collection.
Както и някои други които ти си изброил. Ама нещо не ми е ясно, какво като публикуваме тук кой каква книга има ? Виж ако може да си ги разменяме някак си и всеки да разгледа книгите които не е виждал. Или пък целта е да се направи списък на литературата касаеща лъковете ?

Онлайн
http://www.archerylibrary.com/books/


Обмислям варианта след държавния изпит да сканирам някои от книгите. И да си създам страничка където да кача всичко което съм събрал за лъковете до момента. Ама е доста, доста трудоемко и не знам дали ще се захвана. А няма да е лошо да споделим кой какво е купувал и чел, за да знаем какво сме пропуснали.

#5 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2010 - 09:21

Това е една добра идея, стига разбира се да е за чисто вътрешно ползване.
Но наистина е ужасна, досадна и твърде трудоемка задача.

#6 NAG_

NAG_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2010 - 09:26

Обмислям варианта след държавния изпит да сканирам някои от книгите. И да си създам страничка където да кача всичко което съм събрал за лъковете до момента. Ама е доста, доста трудоемко и не знам дали ще се захвана. А няма да е лошо да споделим кой какво е купувал и чел, за да знаем какво сме пропуснали.Здравейте,
Понеже се занимавам основно с научна работа, която включва и писане на публикации, знам колко е неприятно да видиш някъде свой материал, който е публикуван без твое разрешение. Не мисля, че е редно книгите да се сканират и качват в интернет. Имено това е и причината с Динко (Vipera) да си купим книгата на Карпович, а не да я ксерокопираме или сканираме. Писането на подобни книги (съставянето) е ужасно трудоемко и не случайно те имат и определена цена.
Нека уважаваме труда на хората,
Поздрав,
NAG.

#7 Lord Ruthven_

Lord Ruthven_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2010 - 10:51

Това разбира се е така, но физическото споделяне на книга (аз ти давам да я прочетеш) и виртуалното (но само в тесен и ограничен кръг) не се различават много.
Тук, разбира се, не включвам общодостъпното публикуване на чужди текстове без разрешението на автора. Тъй че ако Борката направи такова ограничено споделяне не мисля че би било проблем.

#8 BorisPetrov_

BorisPetrov_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2010 - 12:25

Привет,

НАГ и Лорда са прави. Варианта със сканирането отпада. Склонен съм да дам някои от книжлетата, но само на хора които познавам лично и съм срещнал на живо. Не само, че ценя труда на хората които се занимават с това, но и гледам на книгите като на съкровище и бих искал да съм сигурен, че хората на които ги давам, са хора които, ще ги оценят и пазят.

Поздрави!
Борката

ПП. Смятам, че единственият вариант за сканиране е за книги които вече не могат да се купят или са крайно редки и трудни за намиране.

#9 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2010 - 18:04

НАГ горе доло изказа моето становище по въпроса. специално към авторите на който съм купил книгите държа да се отнасям коректно. чак пък много дефицитни и скъпи не са книгите (четирите тома на библията и османски турски лък на карпвоич)- по скоро при мен ги оскъпява транспорта. но човек при добро желание може да се сдобие с тях.

Това мнение е редактирано от Vipera berus: 01 юни 2010 - 18:59


#10 doino_57

doino_57
 • Лъкът
 • 922 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна

Публикувано: 01 юни 2010 - 18:44

А некоректно ли е, ако човек споделя в резюме ,това което е научил от книгите, а от филмите или телевизионните предавания? Аз лично не можах във Варна да намеря на А. Карпович книгата.
Дори спъването на експериментатора, е скок за човечеството.

#11 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2010 - 18:55

А некоректно ли е, ако човек споделя в резюме ,това което е научил от книгите, а от филмите или телевизионните предавания? Аз лично не можах във Варна да намеря на А. Карпович книгата.

за споделяне не мисля че е некоректно. напротив - едни от четящите по един начин виждат нещата, други по друг начин, различни акценти, различни гледни точки - мисля че определено нещо се разбира по добре по този начин. книгата си я поръчах на сайта в който автора я анонсира. по груб спомен някъде около или малко над 70 лв ми излезе с транспорта.

#12 BorisPetrov_

BorisPetrov_
 • Гости

Публикувано: 02 юни 2010 - 00:35

Ами има книги за които не бих похарчил парите които им искат, ако и да са добри... Но бих ги сканирал. Просто са рядкост, а информацията в тях е ценна, но не вярвам, че струва толкова много...
Ето пример...

Archery: The Technical Side (Legends of the Longbow Series ; Volume 5)
Archery: The Technical Side

Сигурен съм, че всичко написано тук си струва, но... 200 долара... Това имам предвид под редки книги... Книги които вече не се преиздават.

Колкото до Библиите - бих си купил и четвъртата в оригинал. Първо написаното вътре е подбрано добре и второ качеството на печат е многократно по-добро от кое да е черно-бяло копие.

#13 Huskarl

Huskarl

  пенсиониран будока

 • Дао
 • 85 мнения

Публикувано: 14 юни 2010 - 07:58

Авторското "право" е едно от фалшивите неща, измислени от нашата "цивилизация". Излязла изпод перото на автора, книгата тръгва по белия свят. И къде и как ще достигне е въпрос на една по-висша промисъл... :cool:

Една част от книгите на Борката (чудя се как не им е направил класификация, както си пада :bleh: ) ги има доста отдавна онлайн в разни фейлообменници (в различни формати). Както и други книги по темата. Както и филми. :wink:

Сканирането е трудоемка работа. Често копията на книгите, които са сканирани и пуснати в Нета са толкова зле, че направо няма смисъл човек да си ги сваля. Затова аз смятам, че е по-добре да се пусне една книга, ама да е качествено копирана. :wink:

Примерно Борка, ако издумкаш "Библията", ама качествено, хиляди хора по света ще те славят. :winner_first_h4h:

Това мнение е редактирано от Huskarl: 14 юни 2010 - 07:59


#14 Vipera berus_

Vipera berus_
 • Гости

Публикувано: 14 юни 2010 - 21:47

а да те питам - ако ти си автора на някоя от тези книги, и някой от форума който пишете и четете заедно "издумка" твоя 20 годишен труд на "нашата цивилизация която измисля фалшиви неща", как би се почуствал??? може би славата е най важното нещо...или бъркам???

#15 Huskarl

Huskarl

  пенсиониран будока

 • Дао
 • 85 мнения

Публикувано: 14 юни 2010 - 22:38

а да те питам - ако ти си автора на някоя от тези книги, и някой от форума който пишете и четете заедно "издумка" твоя 20 годишен труд на "нашата цивилизация която измисля фалшиви неща", как би се почуствал??? може би славата е най важното нещо...или бъркам???

Ами нито славата е най-важното нещо, нито нещо друго е важно (най-малкото пък парите). Това са глупави преходни неща. Трудът си го положил, за да се развиеш. Това е най-важното - себеразвитието. И с това, което си направил, да помагаш на хората.
А на въпроса ти - ако аз съм автор на някоя от тези книги, не бих имал нищо против. Напротив - бих забранил всякакво найно разпространение със заплащане. :chinese: Това ти го казвам съвсем сериозно. Айде със здреве...

#16 dobrin 74_

dobrin 74_
 • Гости

Публикувано: 23 юни 2010 - 06:16

бих искал да си купя някоя книга . споделям мнението че не е добре да се принтират и качват в нета. за да сме обективни редно е да гледаме чуждия труд от същата висота над преходните неща от която и своя. в крайна сметка плодовете на на нашите трудове също не достигат до потребителите си безвъзмездно. ако някой се е трудил за чиста и бескористна кауза , браво. като се казва в истинската библия на живота " ако сте ревностни за добротата какво може да ви повреди" но пък ако иска да си получи наградата за труда си в какво можем да го обвиним . особено във време когато фотосинтезата при човека далеч не е заработила.
ако някой ще си купува книга можем да си разделим доставните разходи

#17 Upanga-Upinde

Upanga-Upinde

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 13 мнения

Публикувано: 13 юли 2014 - 11:57

А книгата моят лък на Димитър Венков къде може да я купим?#18 Black Wolf

Black Wolf
 • Дао
 • 75 мнения

Публикувано: 14 юли 2014 - 11:45

Отдавна вече е изчерпана - това е едно приложение към в. "Всичко за оръжието" .

Всъщност това е една брошурка от ок. 32 стр., която е доста повърхностна, а и автора по това време не разбираше кой знае колко. ;) така че не е голяма загуба да се пропусне.

Просто беше първото нещо, излязло на български, където има нещо практическо за правене на лъкове.#19 Upanga-Upinde

Upanga-Upinde

  Нов участник

 • Изпитателен Срок
 • 13 мнения

Публикувано: 14 юли 2014 - 18:49

В интернет може да се намери малка част от нея но не цялата.И не е като автора да не е разбирал кой знае колко.Той се прави на скромен май.Книжката не е лоша никак#20 Black Wolf

Black Wolf
 • Дао
 • 75 мнения

Публикувано: 15 юли 2014 - 14:46

Към полезните книги бих добавил всички на Джим Хам, излезе 4-ти том на "Библията", а за композитните - книгата на Карпович за турския лък.

http://www.ottoman-turkish-bows.com/