Към съдържанието


Снимка

Открити тренировки на гостуващи треньори


 • Please log in to reply
В темата има 33 мнения

#1 Борил Караиванов

Борил Караиванов
 • Дао
 • 154 мнения

Публикувано: 14 октомври 2010 - 14:20

С тази тема мисля, да поставя началото на една идея, която имам от доста време.

Под патронажа на Софийският клуб „Дамо“ по Мико Кунг Фу ще организирам поредица от тренировки, при които треньори от различни бойни изкуства и спортове ще провеждат по една въвеждаща тренировка в областта, в която са най-добри. Основната идея е хората от клуба да могат, да се запознаят с различни бойни изкуства и техните най-изявени представители в страната. В същото време това е чудесен повод и всички желаещи, които искат да се запознаят „на живо“ с даден стил или просто любопитстват да получат шанс да потренират нещо различно.

Амбицията ни е да организираме подобни тренировки регулярно, като се надявам да има достатъчно желаещи за да може да реализираме тази идея. В рамките на клуба начинанието предизвиква силен интерес и се надявам да има и други желаещи, с които да се запознаем и потренираме няколко часа.

Всяко мероприятие ще бъде оповестявано и обсъждано в рамките на тази тема. Предполагам, че ще има въпроси, на които ще се опитам да отговарям, но ако не успявам ще викам на помощ хората, които ще ни гостуват и водят тренировките.

Поздрави и добре дошли!
Знанието е сила!

#2 Борил Караиванов

Борил Караиванов
 • Дао
 • 154 мнения

Публикувано: 14 октомври 2010 - 14:36

Запознаваща тренировка по Чуо Дзяо

Тази събота, ще се проведе тренировка запознаваща със стила Чуо Дзяо (пронизващи стъпала). Тренировката ще се води от Стефан Марев и е първата от поредицата гостувания на треньори в Софийския клуб „Дамо“ по Мико Кунг Фу. Със Стефан се познаваме от близо 20 години и смятам, че е един от малкото, които се опитват да тренират така, както го правят в Китай.

В близките няколко месеца ще ни гостуват Лазар Радков (познат тук като Thai), който обеща да ни разбие със специализирана за бойни изкуства кондиционна тренировка. Говорил съм и с Валентин Давидов, ръководител на боксов клуб „Академик“, който предполагам, че няма нужда да представям.

Тренировката е открита за всички желаещи, а цената за участие е 10 лева. Зрители няма да бъдат допускани, а всички желаещи да се включат, нека ми пишат на електронна поща или да изпратят лично съобщение през профила.

Тренировката ще се проведе в събота, 16 октомври 2010 между 8:00 и 11:00 часа, в залата на боксов клуб „Академик“ (малкия стадион „Академик“ зад хотел „Плиска“). Eто и карта с разположение.

За онези, които не са чували за Чуо Дзяо съм приготвил малко допълнителна информация:

А. Кратко въвеждащо видео:

http://www.youtube.com/watch?v=EtkGUmwdkBk

Б. Описание на стила в Wikipedia (на английски)

В. Кратко въведение в Электронная энциклопедия традиционного ушу (на руски)

Г. Документален филм на китайската телевизия (на китайски), който разказва за историята и развитието на стила:

Д. Документален филм, който показва част от традиционната тренировка:

Е. Две дискусии свързана със стила във форума:

Това мнение е редактирано от Борил Караиванов: 14 октомври 2010 - 14:38

Знанието е сила!

#3 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 15 октомври 2010 - 07:39

Е това е една идея, достойна за аплаузи наистина! И макар и да не е нова, надявам се вече да и е дошло време за реализация! Искрено се радвам, че сте поели такава една инициатива. Защото каквато и да е добра идея да е, ако не се намерят хора, които да вложат време и усилия - без тях нищо няма да се случи. Безспорно, и подходящите и достатъчни условия са от значение - това всеки който се е опитвал да реализира подобна идея през последните 20-30 години го знае, но се надявам на резултатност, защото такива условия вече се наблюдават. ( Подобно на идеята за сбор и съвместни тренировки на практикуващите ФБИ, или откритите тестове на ФСФ, и още други подобни инициативи на други колеги...)

Та с две думи - от мене пожелания за вятър в платната! И тия първи открити тренировки с гост-инструктори да послужат наистина за база на едни нови по-открити взаимоотношения и дълготрайни приятелства! :friends:
Поздрави,
Красимир Василев

#4 jzlatkov_

jzlatkov_
 • Гости

Публикувано: 15 октомври 2010 - 17:30

Идеята вече ще е и реализирана .Супер . За бъдеще ,ако може малко по късно да почват мероприятията , ще е добре за пътуващите от другите градове

#5 jzlatkov_

jzlatkov_
 • Гости

Публикувано: 18 октомври 2010 - 08:10

малко резюме от личен поглед върху проведеното мероприятие.
Ще започна с нуждата от подобни мероприятия : -Не само че е нужно ,но направо си е задължително запознаването с алтернативни методи за водене на бой.Погледа на двубоя /методите на тренировка / от различни ъгли е голяма култура в бойните изкуства и с тези познавателни мероприятия може само да има плюсове за всички присъстващи .
Конкретно за Чуо Дзяо : - Виждал съм видео с Чуо Дзяо и винаги съм ги подминавал като поредното Кунг Фу клипче .Типично в китайски стил нямаш ли обяснение за дадени движения трудно ще се разбере за какво става въпрос . Лично на мен ми беше интересна ситуацията с краката ,разбирането под Пронизваща стъпка и разни типични китайки позиции за развитие на сила .От това което видях стила носи достойно името си "Пронизваща стъпка" и акцента е изцяло на контра атака с жестоки ритници и помитания в краката на противника по най-късия път.За трениращите Винг Чун щеше да е много интересно интерпретирането и методите на ритане в тази система - сходство с ниските ритници или друг поглед на ниските ритници.Тука наистина има ниски ритници и то ритат здраво.
За водещия семинара: - Благодарности на Стефан Марев за запознаването с Чуо Дзяо.Показа стила макар и за кратко време в неговата автентична светлина.Видя се че си има методика , задълбоченост и разбиране за реалност .

#6 Борил Караиванов

Борил Караиванов
 • Дао
 • 154 мнения

Публикувано: 20 октомври 2010 - 23:18

Въпреки организационните неуредици, според мен се получи супер, като за начало. Ето и кратък видео-репортаж от събитието. Като ми остане повечко време ще споделя и впечатленията си.


Знанието е сила!

#7 Teodor Totev_

Teodor Totev_
 • Гости

Публикувано: 21 октомври 2010 - 11:18

Преди семинара гледах клипчетата за Чуо Дзяо по един начин, а сега ги виждам с напълно нови очи. Не е просто подтичване и подритване, а си иска много координация, бързина, контрол. Разбирането явно идва с правенето. След като се омотах още на базовите упражнения, вече изпитвам искрено уважение към стила.

Освен това,се оказва, че стил толкова далечен и непознат за мен като Чуо Дзяо е изграден върху общовалидни принципи. Просто гледната точка е различна и те провокира към размисъл за техники и принципи, които си мислиш, че знаеш.

#8 Борил Караиванов

Борил Караиванов
 • Дао
 • 154 мнения

Публикувано: 21 октомври 2010 - 22:53

Възможно е като инициатор на откритите тренировки с гостуващи треньори да съм пристрастен, но ще се постарая да бъда обективен в оценката си на събитието.

В тренировката взеха участие общо 21 човека, като не малка част от тях бяха пътували от Пловдив и Казанлък, за да дойдат в 8:00 часа сутринта. Не очаквах такъв интерес от клубовете в страната и следващия път ще трябва да помисля за по-късен начален час. От форума дойдоха две момчета, като всички бяха добронамерени и отворени към това, което се показваше и мисля, че повечето останаха доволни.

Стефан беше поканил едно от своите момчета — Лъчезар, да помага при обясняването на някои ситуации с партньор. Това беше добра идея тъй като можехме да видим някои приложения, които иначе щяха да си останат само в сферата на теоретичните обяснения. Много добро впечатление ми направи лекотата, с която Стефан поднесе материала и успя от изходното ни никакво ниво да ни въведе в основните принципи на стила. Получи се така, че накрая всички си взехме достатъчно материал за размисъл.

За пореден път се убедих колко високо ниво на координираност и култура на движенията са необходими за да се занимаваш с традиционни китайски бойни изкуства. Отново и отново се убедих, че онова, което на незапознатия изглежду странно и екзотично всъщност е нещо много просто и ясно, родено от практиката и тествано през годините. За да го разбереш обаче е необходимо някой да ти го обясни, като ти помогне да прогледнеш отвъд хореографията. Тези, които се престрашиха мисля че сега гледат по уверено и с необходимото уважение.

Благодаря на всички за подкрепата и доверието!
Знанието е сила!

#9 katana_

katana_
 • Гости

Публикувано: 23 октомври 2010 - 09:17

ами сега очакваме да поканиш и нас за гост инструктори :)

#10 Борил Караиванов

Борил Караиванов
 • Дао
 • 154 мнения

Публикувано: 23 октомври 2010 - 13:36

ами сега очакваме да поканиш и нас за гост инструктори :)

Един ден предполагам, че и това ще стане Вихрене.

Ако предложението ти е сериозно, като начало мисля да се запознаем. Удобен момент за това може да е следващият семинар, който ще водя на пловдивски клуб по Мико Кунг Фу. Аз ще имам грижата да ти се обадя, когато съм наясно с плановете си. Ако пък имаш път към София, ще се радвам да отделиш малко време и да се видим. Мисля, че останалото можем да уточним чрез лични съобщения.

Поздрави!
Знанието е сила!

#11 katana_

katana_
 • Гости

Публикувано: 23 октомври 2010 - 21:08

аз и клубът ми сме винаги отворени за нови запознанства и контакти :) телефонът ми е известен на всички ,така че когато решиш-звънни :) и да,говоря съвсем сериозно -обмяната на опит е ценно нещо

#12 Борил Караиванов

Борил Караиванов
 • Дао
 • 154 мнения

Публикувано: 03 ноември 2010 - 13:39

Кондиционна подготовка за бойни изкуства

На 20 ноември ще се проведе тренировка запознаваща с основни принципи на силово-кондиционната подготовка за бойни изкуства. Тренировката ще се води от Лазар Радков, познат в този форум като Thai. Това е второто издание от поредицата гостувания на треньори в Софийския клуб „Дамо" по Мико Кунг Фу.

С Лазар се познавам от няколко години и като цяло бих го препоръчал на всеки, който се интересува от научно обосновано и даващо резултати трениране за кондиция и здраве. Опита му в бойните изкуства го прави изключително полезен за онези, които искат да развият физическите си качествата независимо от стила.

Събитието е открито, като цената за участие е 10 лева. Зрители няма да бъдат допускани, а всички желаещи да се включат, могат да заявят участие като се регистрират или се свържат с мен. Тренировката ще се проведе в събота, 20 ноември 2010 между 14:00 и 17:00 часа, в залата на боксов клуб „Академик" (малкия стадион „Академик" зад хотел „Плиска"). Eто и карта с разположение.

За онези, които искат да се запознаят предварително с Лазар и това, което прави могат да хвърлят по един поглед на:

А. Кратко въвеждащо видео:

[url="http://www.youtube.com/watch?v=CCVTA5Kj_SA"]http://www.youtube.c...h?v=CCVTA5Kj_SA[/url]


Б. Персонална информация за Лазар:
В. Повече за студиото Live to Lift, на което Лазар е основател:
Г. Активността на Лазар в този форум:

Знанието е сила!

#13 kraigula

kraigula
 • Дао
 • 298 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Budo

Публикувано: 03 ноември 2010 - 22:38

Чудесна инициатива, която трябва да стане традиция.
Лазар е с огромен опит по силово-кондиционната подготовка за бойни изкуства.
Браво на организаторите и в частност на Борил!

#14 Борил Караиванов

Борил Караиванов
 • Дао
 • 154 мнения

Публикувано: 15 ноември 2010 - 14:05

Напомням, за семинара тази събота с Лазар и искам да помоля желаещите, които не са се регистрирали да го направят в регистрационната форма на семинара. Благодаря, за подкрепата!
Знанието е сила!

#15 jzlatkov_

jzlatkov_
 • Гости

Публикувано: 23 ноември 2010 - 10:20

Здравейте !
Благодарности на Лазар за търпението и провеждането на цялото мероприятие - "Силово-Кондиционна подготовка за бойни изкуства" .Много често поддържам тезата за качествата на човека в Бойните изкуства за да има реални умения .
Силово-Кондиционна подготовка е чудесен метод да се развива човек физически и да качва своите качества в издържливост , моментна сила и експлозивност.

Поздрави!

#16 адонис_

адонис_
 • Гости

Публикувано: 23 ноември 2010 - 19:19

Добър семинар се получи -лично за мен имаше голяма полза, тъй- като освен тренировките си по Мико, по два пъти в седмицата гледам да се натоварвам и с тежести. Благодарение на проведения семинар, вече имам ориентация, какви упражнения да включа в тренировките си с тежести за развиване на експлозивна сила, която да ми върши работа и в тренировките по Мико.
Благодарности!

#17 iordaniovkov_

iordaniovkov_
 • Гости

Публикувано: 25 ноември 2010 - 22:35

Me - happy. В началото видяхме четирите най-добри упражнения за сила с интересни варианти за дъмбел и пудовка. По-нататък имаше много нови (поне за мен) и интересни неща - статичните упражнения, упражненията за експлозивност, сериите за силова издръжливост. Поздрави на Лазар (Thai) за усилията и споделените знания, както и за сериозното и позитивно отношение. Достатъчно е да се каже, че през цялото време беше готов да обърне внимание на всеки и след 3 часа занимания седна и отдели 1 час само за въпроси и отговори. Общо - 4 часа, без да броим пренасянето на тежестите и уредите.

#18 katana_

katana_
 • Гости

Публикувано: 26 ноември 2010 - 09:41

какъв е следващия семинар :)

#19 Борил Караиванов

Борил Караиванов
 • Дао
 • 154 мнения

Публикувано: 20 януари 2011 - 22:41

Въвеждаща тренировка по Бокс


На 29 януари, събота ще се проведе тренировка запознаваща с основите на бокса. Гостуващ треньор ще бъде Валентин Давидов. Това е третата тренировка в рамките на инициативата „Открити тренировки на гостуващи треньори".

Валентин Давидов едва ли се нуждае от представяне. Той е носител на „Странджа" през 1991 и 1992 г., пети на световното първенство в Тампере през 1993, четвърти на европейското първенство през 1994. 10-кратен шампион на България по бокс. От 1998 г. до днес Валентин Давидов е ръководител на боксов клуб „Академик".

Събитието е открито, като цената за участие е 10 лева. Зрители няма да бъдат допускани, а всички желаещи е необходимо да се регистрират за участие. Тренировката ще се проведе в събота, 29 януари 2011 между 14:00 и 17:00 часа, в залата на боксов клуб „Академик" (малкия стадион „Академик" зад хотел „Плиска"). Eто и карта с разположение.
Знанието е сила!

#20 kraigula

kraigula
 • Дао
 • 298 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Budo

Публикувано: 21 януари 2011 - 19:11

Здравейте !
Благодарности на Лазар за търпението и провеждането на цялото мероприятие - "Силово-Кондиционна подготовка за бойни изкуства" .Много често поддържам тезата за качествата на човека в Бойните изкуства за да има реални умения .
Силово-Кондиционна подготовка е чудесен метод да се развива човек физически и да качва своите качества в издържливост , моментна сила и експлозивност.

Поздрави!


Лазар е просто невероятен! Браво за чудесния семинар! :clap_1: