Към съдържанието


- - - - -

Покана за Кунг Фу среща


 • Please log in to reply
В темата има 25 мнения

#1 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2011 - 20:29

Покана за среща на практикуващите Кунг Фу в Димитровград

Идеята е следната: проявяващите интерес клубове от страната, развиващи различни стилове на Кунг Фу да си спретнем една работна среща. С други думи в някой от уикендите на месец май примерно да се съберем различни клубове и различни стилове, без оглед на принадлежност към организации, федерации, направления(вътрешни/външни, традиционни/спортни) и прочие и да потренираме заедно. Като идеята ми е следната - вески инструктор/ треньор/ учител да води тренировката около половин час примерно и да представи своя си стил и най вече неговата бойна ефективност. Не да се показват форми, а да се демонстрират и преподават примерно техники за самоотбрана от стила, работа по двойки, спаринг практика и др. подобни методи представящи дадения стил в най-добрата му светлина от към бойна приложимост. След този половин час да има отделени няколко минутки за въпроси и кратка почивка и после следващия инструктор/учител. Според това колко клуба ще участват може да направим някаква програма.

Цел на срещата: да се представи на хората бойната ефективност и приложимост на Кунг Фу/УШУ. Да се направи една стъпка в посока възстановяване на имиджа на Кунг Фу като ефективно бойно изкуство. Аз лично смятам, че в последните години е позагубило позиции.

Място: Димитровград защото мога да осигуря безплатна зала, което автоматично прави участието безплатно за участниците, освен разбирасе личните разходи за пътни храна и др. (хрната е сравнително евтина тук, хотелите с някои изключения също). Имам възможност да осигуря и медийно отразяване на събитието(местния печат и телевизия). И накрая защото аз съм от Димитровград естествено ха ха ха :tooth:

Разбира се това е само една идея и можем да уточним заедно неща като дата, начален час, програма и начин на провеждане, продължителност и др.
Всички желаещи са добре дошли да участват, участието ще е напълно свободно без такса и без хонорар за водещите тренировките. Всичко на добра воля мир и любов. :beer:

Поздрави
П. Димитров
Yi Quan Bulgaria#2 shadowseeker_

shadowseeker_
 • Гости

Публикувано: 15 март 2011 - 21:27

Стига да не съм ангажиран,бих се включил като участник с най-голямо удоволствие. :)

#3 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 17 март 2011 - 11:41

Искам да добавя, че идеята не е само моя. Двамата с Краси Василев я обсъждахме доста време и се надявам да се получи едно добро мероприятие. :)

#4 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 17 март 2011 - 14:28

Интересно, може и да опитаме! :victory:

#5 Логрус_

Логрус_
 • Гости

Публикувано: 17 март 2011 - 21:51

Здравейте,

Струва ми се малко натоварващо и не толкова плодотворно, подобно разделяне на 30 мин този майстор, 30 мин друг и тн.
По-лесно е за изпълнение, може би, но по един или друг начин сме се сблъсквали с подобни срещи/семинари и поне лично за мен дори и 2 часа за едно не са достатъчни, камо ли много по 30 мин.

Това, което мисля, че може да бъде от полза на всички е, ако вие с Краси Василев и всеки друг желаещ да се включи, направите една обща програма, цялостна и завършена. Да кажем съботата медитация, неделя практическо приложение на техниките. Не мисля, че в ушу-то трябва да разделяме вътрешните от външните техники, но дали няма да е по-лесно в процеса на усвояването им тяхното раздробяване - днес едно, утре другото. Или единия ден да се наблегне на динамична медитация и ритници, движение (стъпки, стойка) на долната част на тялото, а през втория - на статична медитация, дихателни упражнения, горната половина. В различните стилове на ушу, различни подходи.

Със сигурност аз ще се объркам, ако един майстор ми показва 30 мин едни техники, после друг - други, разбъркани - ту вътрешни (така наричан условно медитацията, цигун; ако използвам по неподходящ начин думите - поправете ме, ако обичате), ту техники за самозащита, или форми и тн.
Разбира се, давам си сметка, че това ще коства много повече усилия и наистина не знам дали може да се направи.

Казах, каквото мисля, благодаря за вниманието

Това мнение е редактирано от Логрус: 17 март 2011 - 21:51


#6 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 18 март 2011 - 09:57

Това с 30-те минути е само пример - в действителност нещата ще са в рамките на няколко часа едно нещо, няколко часа - друго. Идеята не е да се провежда някакво обучение в семинарен тип, а да се обмени опит между приятели "кой какво прави". И ако има конкретен интерес към определено нещо - да се обясни конспективно "как го прави". Хората развиващи сходни системи ( като идея и крайна цел), да се запознаят и да си общуват в сътрудничество. Било то в Нет-а, било то периодично обменяйки опит на някакви подобни срещи.

Преди зараждането и развитието на различните организации по БИ, това беше нещо нормално и обикновено. В нашия град се събирахме на Зеления мост или на Аязмото ( говоря за съвсем първите години на 80-те), и обменяхме опит съвсем свободно и непреднамерено. Да видиш как киокушин и кунг-фу отработват нещо заедно, или йошинмон и бокс, беше нещо нормално. В дружеска обстановка, без официалности, гурута и тем подобни. ( Този формат лично аз бих предложил и в този случай, по отношение на тази Кунг Фу среща.)

Макар, че по-горе споменах, бих искал да подчертая, че идеята на срещата е да събере хората които споделят малко по-друго виждане за китайските БИ. В смисъл, че акцента, и въобще допирните точки да бъдат търсени на практическата самозащита, а не на формалните упражнения.

Разбира се, всичко това подлежи на детайлни уточнения и предварителни договорки. Но аз лично исках да стартирам участието си в темата с повтор на основните неща, дублирайки тук-там преждеговорилите колеги. С благодарности към Логрус за включването, като аз лично бих се радвал на повече такива мнения, с конкретни предложения, критики, анализи и т.н. В заключение, няколко фотки от тренировките по Шон Донг тази седмица, с което бих желал да дам някаква посока на обсъжданията, и предстоящата Кунг-фу среща въобще. :beer:

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
Поздрави,
Красимир Василев

#7 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 18 март 2011 - 14:13

Аз съм "ЗА"!

#8 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 20 март 2011 - 17:43

Поканата трудно ще се осъществи по ред причини:

1 Принадлежност на водещите инстуктори към различни, често враждуващи помежду си организации, фракции и "лагери".

2. Поканващия, Пей Джун вече е показал лицемерие относно намеренията си, тъй като вече е организирал два семинара по И-Цюан (в Димитровград и София) от "затворен тип" и се е самоизолирал сам по този начин от Кунг-Фу общността (съществуващи над 50 клуба, от които 8 във БФУШУ, 10 към БАТК, а останалите са към други организации или неангажирани)!

3. Част от инстукторите не са реално лицензирани от никого и всъщност се явяват самозванци без реални умения в Кунг-Фу/У-Шу. Те няма да се появят на форума за да не лъсне некомпетентността им! На някои пък от "Главната квартира" (в чужбина) им е забранено да се явяват на такива форуми и състезания по същата причина - некомпетентност и липса на умения.

4. Липса на Финансов интерес - няма такъв!

5. Някои инструктори (в това число съм и аз) са разочаровани от ниското ниво на практикуващите и самомнението на повечето "майстори", което е без реално покритие на умения и знания. Повечето се занимават с това да философстват това - онова или се занимават с интриги вместо да практикуват.

С две думи "кауза пердута" (казвам го с прискърбие, но е истина); Краси не си губи времето с подобни неща. По-добре се включи във фестивала "Танци и бойни изкуства".... :pleasantry:

#9 К.Т._

К.Т._
 • Гости

Публикувано: 20 март 2011 - 22:50

2. Поканващия, Пей Джун вече е показал лицемерие относно намеренията си, тъй като вече е организирал два семинара по И-Цюан (в Димитровград и София) от "затворен тип" и се е самоизолирал сам по този начин от Кунг-Фу общността (съществуващи над 50 клуба, от които 8 във БФУШУ, 10 към БАТК, а останалите са към други организации или неангажирани)!

Айде ся, чак пък лицемерие... доста пресилено :wink: Човекът е в деликатна ситуация, но ентусиазмът му заслужава адмирации. Дано да има успех с мероприятието, все пак хората се променят, развиват.. или поне би било хубаво да е така :chinese:

#10 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 21 март 2011 - 11:57

Е, никой не е дотолкова заблуден, че да очаква някаква особена блъсканица за тази сбирка. :tooth: Това не е нищо повече от едно време дето се правеха двустранни или тристранни срещи между клубовете. Сондира се мнение, има желание, събират се хора, обменят опит. Само дето сега не е обезателно хората да са организирани в клубове. Който не желае - много просто, че не се включва. Но ... отнякъде трябва да се тръгне, някой да се направи на локомотив и да опита да дръпне композицията. В случая Pei Jun е решил да отдели време и усилия - лошо няма! Който може да подпре по едно рамо - добре дошъл!

Не схванах каква връзка има организирането на семинар от затворен тип, с лицемерието. ( Тая кунг-фу общност със съществуващи над 50 клуба я прескачам в стил "no comment") :beer: По отношение кой от кого е лицензиран, с какво БИ се занимава и към коя организация си плаща членския внос - пет пари не давам, стига да е нормален човек и да общува нормално. Относно ниското ниво на практикуващите - ами нали затова е обмена на опит? Да се свери часовника, да се поразбуди човек, при всичко това да създаде нови приятелства ... ( През 80-те години, особено в края на 80-те, ние много дружахме с киокушинкайци. И периодично се събирахме, обменяхме опит, сборвахме се, поддържахме приятелства. Няколко години така. И ето, оня ден чета за купа "Верея" - ами готино, върна ме години назад...)

Финансовия интерес какво? Аз рекох, че ще има цветя, шампанско и специална тема, че не сме комерсиални, а то пак недоволни! :w000t:
Поздрави,
Красимир Василев

#11 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 21 март 2011 - 14:47

Поканата трудно ще се осъществи по ред причини:

1 Принадлежност на водещите инстуктори към различни, често враждуващи помежду си организации, фракции и "лагери".

2. Поканващия, Пей Джун вече е показал лицемерие относно намеренията си, тъй като вече е организирал два семинара по И-Цюан (в Димитровград и София) от "затворен тип" и се е самоизолирал сам по този начин от Кунг-Фу общността (съществуващи над 50 клуба, от които 8 във БФУШУ, 10 към БАТК, а останалите са към други организации или неангажирани)!

3. Част от инстукторите не са реално лицензирани от никого и всъщност се явяват самозванци без реални умения в Кунг-Фу/У-Шу. Те няма да се появят на форума за да не лъсне некомпетентността им! На някои пък от "Главната квартира" (в чужбина) им е забранено да се явяват на такива форуми и състезания по същата причина - некомпетентност и липса на умения.

4. Липса на Финансов интерес - няма такъв!

5. Някои инструктори (в това число съм и аз) са разочаровани от ниското ниво на практикуващите и самомнението на повечето "майстори", което е без реално покритие на умения и знания. Повечето се занимават с това да философстват това - онова или се занимават с интриги вместо да практикуват.

С две думи "кауза пердута" (казвам го с прискърбие, но е истина); Краси не си губи времето с подобни неща. По-добре се включи във фестивала "Танци и бойни изкуства".... :pleasantry:

Докторе, това е една възможност лично да се запознаем и да се увериш колко съм лицемерен :tooth: Не съм крив аз, че в Кунг Фу средите в България всеки е скаран с всеки още от златните времена на КБИ. Останалото ще го пропусна.

Идеята за срещата е точно некомерсиална и не лицемерна. Не смятам, че е нужно заплащане на инструкторите точно защото искам тази среща да протече в дух на приятелство, а не на надскачане и мерене на ..... кой от кой е по велик и кой на кого е крив за нещо си.
Всеки който може да надскочи егото си може да заповяда и пак повтарям целта на срещата е бойната приложимост на Кунг Фу и самозащитата, а не формалните упражнения в отделните стилове. Скоро ще уточним и някаква дата удобна за всички. Давайте предложения в тази насока.

#12 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 27 март 2011 - 10:17

Павка, то, че в Кунг Фу средите в България всеки е скаран с всеки още от златните времена на КБИ - не е някакво чудо неземно. Не е и чудо голямо да се констатира по някое време положението - като, че ли хората толкова коне с капаци, че не го виждат сами... Това, което не достига е не засукано установяване на факти, а "какво да се прави" за да се променят нещата.

И тук 2 въпроса към Доктора ( той нещо напоследък не отговаря на въпроси, но да опитаме ). Докторе, според тебе има ли криза в българското Кунг фу? ( как го казах само...) :tooth: И ако има, какво да се направи според тебе в тази посока? ( Нещо кратко конспективно като антикризисна програма.) :coffee:
Поздрави,
Красимир Василев

#13 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 27 март 2011 - 23:59

Павка, то, че в Кунг Фу средите в България всеки е скаран с всеки още от златните времена на КБИ - не е някакво чудо неземно. Не е и чудо голямо да се констатира по някое време положението - като, че ли хората толкова коне с капаци, че не го виждат сами... Това, което не достига е не засукано установяване на факти, а "какво да се прави" за да се променят нещата.

И тук 2 въпроса към Доктора ( той нещо напоследък не отговаря на въпроси, но да опитаме ). Докторе, според тебе има ли криза в българското Кунг фу? ( как го казах само...) :tooth: И ако има, какво да се направи според тебе в тази посока? ( Нещо кратко конспективно като антикризисна програма.) :coffee:


Краси, за каква криза говориш, че то си е жив крах; тотален при това! Лично аз, след прословутото "обединително общо събрание" на БФУШУ (през 2006 г.), когато федерацията се разцепи на три части, съм спрял да давам всякакви съвети по въпросите на Кунг-Фу/У-Шу. На времето им докарах квалитетни майстори, направих им федерацията, осигурихме членство в международните организации, организирахме турнири и направих нещо което не беше оценено. Наставления давам вече само на моите ученици и то ако специално ме попитат, иначе не. Ако желаят, нека по-младите се занимават с полезна обществена дейност; в момента отговарям единствено за дейността на Школа "Златен Дракон" и отчасти все още се интересувам от Българската Асоциация по Тай-Дзи-Цюан и Кунг-Фу (БАТК), където се практикуват само традиционни стилове. Следя новостите и в полето на Кали/Ескрима; надничам и тук понякога във форума, но е доста скучно и липсват свежи идеи. Последният ми скромен принос в полето на Кунг-Фу е една нова книга-сборник за Ба-Гуа-Джан, която подготвях 10 години и до две седмици ще е вече факт: My link . Дано адептите я оценят по достойнство. Винаги съм твърдял, че петима майстори струват повече от пет федерации; времето и опита затвърдиха тази идея........Накратко това е. :yin-yang:

#14 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 28 март 2011 - 20:56

Разцепването по принцип си беше заложено още със самото създаване на Федерацията, с наличието на всичките тия разни видове стилове и школи. Дето всеки е много уникален и не прилича никак на другите. Ни се води, ни се кара. И сам води бащина дружина. Това едно.

Две - че всички са с възможност да се състезават в своите си дисциплини, т.е. са си напълно независими и самодостатъчни. И тъй като няма обезателно участие в Санда и Дуи Лян, формите постепенно вземат връх и стават норма. Оттам нататък хората които ги вълнува този тип практика, задават и тази линия на развитие. И събират около себе си такива хора, и ушу се асоциира с такава практика.

Лошо няма! Всеки е свободен да подбере да се занимава с това, с което се занимава. Гледайки в тази посока, друг тип хора ( като характер и разбирания, примерно като Винг Чун), поставят ударение на други места в практиката си. И събират около себе си такива хора, и техните БИ се асоциират с такава практика. Пак казвам - лошо няма! Нека всеки си развива това, което му е на сърце като време и възможности!

Нещата всъщност опират до общуване и обмяна на опит на хора със сходни интереси! Това е и задачата на тая първа Кунг-фу среща ( имаме нагласата да не се ограничим само с нея), и постепенно да издирим кой друг още е на тия вълни. И хората да общуват помежду си, да създават нови приятелства и взаимно да си помагат в развитието. ( Никакви организации не ни тресат, нито пък търсим масовост, комерсиализация, популяризация и тем подобни всякакви "ации"...) :tooth:

Има една приказка - "Ако няма кой да върви с тебе по п(П)ътя, върви сам!" Та ако има кой да се включи - добре дошъл! Ако не, все ми е тая - караме нататък така или иначе...
Поздрави,
Красимир Василев

#15 Zeus_

Zeus_
 • Гости

Публикувано: 29 март 2011 - 00:15

Ей, две приказки казахте и ме навихте. Това е условно разбира се. Аз бих могъл да отделя една неделя (за съжаление единствения свободен ден за пътуване) с най-голямо удоволствие. Едва ли има какво толкова да покажа, но сигурно ще има какво да видя :) Само кажи дата и час, Павка, и да се мятаме.

#16 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 29 март 2011 - 16:10

Ей, две приказки казахте и ме навихте. Това е условно разбира се. Аз бих могъл да отделя една неделя (за съжаление единствения свободен ден за пътуване) с най-голямо удоволствие. Едва ли има какво толкова да покажа, но сигурно ще има какво да видя :) Само кажи дата и час, Павка, и да се мятаме.

Да, чакам и аз!

#17 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 30 март 2011 - 22:26

В предвид, че държавното първенство по УШУ е в началото на май и мои си лични ангажименти за дата на нашата среща посочвам 28 и 29 май последния уикенд на месеца. Начален час примерно може да бъде 10:00ч. почивка на обяд от 12:00ч до 14:00ч и практика до 16:00ч.
Ако срещата е само за един ден примерно преди обяд може да се работи по бойните техники и приложимост на различните стилове представени от техните представители, а след обяд да се наблегне на съвременната практическа самозащита и работата в тази насока в различните стилове. Ако мероприятието е два дни то първия можем да отделим за едното, а втория за другото. Аз предлагам да се възползваме и от двата дни. Поздрави :chinese:

#18 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 30 март 2011 - 22:59

Пропуснах мястото на срещата: спортната зала на основно училище "Пенчо Славейков" Димитровград. Ако е хубаво времето може и навън сред природата, защо не. Това може да го решим на място там.

#19 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 31 март 2011 - 12:41

Пропуснах мястото на срещата: спортната зала на основно училище "Пенчо Славейков" Димитровград. Ако е хубаво времето може и навън сред природата, защо не. Това може да го решим на място там.

Ако е за един ден ще успея, дайте карта ако може и тел. за връзка. Иначе няма да се намерим. :scratch_one-s_head:

#20 kwasilev

kwasilev
 • Дао
 • 460 мнения

Публикувано: 01 април 2011 - 08:34

28 или 29 май последния уикенд на месеца, начален час 10:00ч. , училище "Пенчо Славейков" Димитровград.

До срещата има достатъчно време да се обменят телефони, карти, "сборен пункт" и т.н. И през лични съобщения да се държи контакт като му дойде времето, и периодично в темата да се обменят идеи. И не само по самата среща, а и въобще принципно кой каквото има да сподели, да попита, да предложи... :beer:
Поздрави,
Красимир Василев