Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Кълновете - здраве в една шепа


  • Please log in to reply
В темата има 2 мнения

#1 Ludmil

Ludmil

    Нов участник

  • Изпитателен Срок
  • 1 мнения

Публикувано: 16 октомври 2011 - 00:41

В България кълновете като част от хранителното меню са рядкост. Все повече хора обаче оценяват, че в тези на пръв поглед нищо и никакви семена се съдържат редица жизненонеобходими вещества.

Кълнове от жито

Те имат приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма. Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече Витамин C в сравнение със суровите зърна.

Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали - калций, фосфор и магнезий.

Кълнове от леща

Те са богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Освен това съдържат желязо, от което зависи кръвообразуването.

Кълновете от леща са известни и с козметичния си ефект - изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особено полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст.

Кълнове от слънчоглед

Особено приятни вкус, те са много богати на протеини и наситени масти, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. В тези кълнове се съдържат калций, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк и др.

Кълнове от грах

Те са богати на белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младостта по-дълго време. Грахът съдържа витамините от група B, а те укрепват нервната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата.

Граховите кълнове са много ценни и поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Кълнове от лук

Те са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Много подходящи за консумация при грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра.

Тук с гордост мога да допълня, че вече има и Bulgaria.gifбългарска автоматична машина за домашно покълване. Bulgaria.gif



#2 whiteyB_

whiteyB_
  • Гости

Публикувано: 26 юли 2012 - 10:42

Поздрави и благодарности за полезното четиво ! Хапвал съм само соеви кълнове и са ми една от любимите салати :) С голям интерес прочетох статията и разгледах сайта за микрофермата, сериозно обмислям да си купя такава, много полезно и здравословно ми изглежда. Чудно как статията не е коментирана ... Качена снимка

#3 forissima

forissima

    Нов участник

  • Изпитателен Срок
  • 6 мнения

Публикувано: 12 октомври 2012 - 14:45

Как точно да разберем дали лещата, която купуваме може да покълне? Има ли специални магазини, които да я предлагат?