Към съдържанието


Дискусия за мечки


 • Please log in to reply
В темата има 51 мнения

#1 AIVEN_

AIVEN_
 • Гости

Публикувано: 20 декември 2011 - 17:40

Здравейте. Вчера си мислех как ще заведа децата на палатка лятото. Обаче много зачестиха случаите с нападения от мечки.
Взе да ме хваща шубето и си мисля за някакво ефикасно оръжие срещу диви зверове и най-вече мечки. Те поне са най страшни и често пъти коршум не помага. Мисля си за някакъв меч. Може би като този на Конан. Според мен трябва да е тежък, за две ръце и двуостър. Отделно да кръста или крака да имаш резервен вариант нещо като кама или нещо подобно. месля си и за ризница обаче дали въобще се продават такива работи или са само за украса?

#2 Доктора_

Доктора_
 • Гости

Публикувано: 23 декември 2011 - 20:29

Здравейте. Вчера си мислех как ще заведа децата на палатка лятото. Обаче много зачестиха случаите с нападения от мечки.
Взе да ме хваща шубето и си мисля за някакво ефикасно оръжие срещу диви зверове и най-вече мечки. Те поне са най страшни и често пъти коршум не помага. Мисля си за някакъв меч. Може би като този на Конан. Според мен трябва да е тежък, за две ръце и двуостър. Отделно да кръста или крака да имаш резервен вариант нещо като кама или нещо подобно. месля си и за ризница обаче дали въобще се продават такива работи или са само за украса?


Срещу мечки се използва пика, вила или тризъбец (голям); иначе с меча трябва да си много добър за да се справиш с мечка. Освен това трябва да имаш и 2-3 специално обучени ловни кучета. На времето хайдутите и войводите по Балкана са се биели с мечки само с кама и намотано въже на предмишницата на лявата ръка (което са използвали като щит, когато мечката се изправи на задните си крака). Ама това е било на времето , а и тогава хората са имали повече кураж за тия неща; сега не ходят даже и войници - как да стане тая работа?!?...... :butcher: :newconfus:

#3 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 24 декември 2011 - 10:11

Да не забравяме, че за тази работа се изисква солидна доза подготовка. Без нужните умения придобити с години тренировки ще се получи като в онзи стар виц за младия и стария ловец мечката и лай.....та :tooth: И определено с пика или копие е по добре.

#4 AIVEN_

AIVEN_
 • Гости

Публикувано: 26 декември 2011 - 19:57

Аз съм от старата генерация. Ходил съм в казарма. Това че съм бил черна барета не знам дали ще ми е от полза в близък бой с мечка но поне от към кураж го докарвам.
Копието е за далечен бой. Съгласен съм че е по-безопасно но прави само прободни рани а меча прави и порезни ако се наложи. Тоест става и за по близък бой в случай че мечката при атаката успее да преодолее копието. Може просто да не я намушкаш на правилното място и тя да те избута. Тогава какво ще правиш? С меча може да замахнеш и да я съсечеш. Освен това си мисля за краен случай - кама на крака която да извадиш ако се наложи ръкопашна сватка. Ще трябва и предпазни кори на предмишниците и шлем на главата. Може и каска от мотор да свърши работа. Исках да разбера някой да ли е чувал с какъв вид оръжие е най-удачно. Трицъбеца е добро като идея но искам повече коментари за да си направя правилните изводи. До колкото знам мечката се изправя само когато заплашва и демонстира надмощие. Когато атакува е с ниско наведена глава и е трудно уязвима за намушкване. Възможно е копието да се хлъзне по черепа или гърба и да нямаш втори шанс. Ако се изправи е лесно но се съмнявам да го направи точно по време на атаката.
 • harmonika харесва това

#5 толерантния

толерантния
 • Дао
 • 854 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:карате

Публикувано: 27 декември 2011 - 10:24

Аз съм от старата генерация. Ходил съм в казарма. Това че съм бил черна барета не знам дали ще ми е от полза в близък бой с мечка но поне от към кураж го докарвам.

Моите уважения към тези ти достойнства,но при нападение от мечка едва ли ще ти свършат работа...Първо,мечката е много по-силна от всеки трениран човек-веднъж един цигански мечок ме докосна с лапата си на плажа в Дюни и усетих огромна тежест и сила,въпреки ,че според циганина той просто се закачал :)Второ,ако те нападне мечка,това ще е изненадващо,неочаквано нападение и едва ли ще имаш време да размахваш мечове...В книгата "Кръстоносци" на Сенкевич е описан лов на мечка с двуостра вила и тежка бойна брадва,но това е художествено описание,не се знае дали е възможно да се случи в действителност,макар че със сигурност е имало начини за убиване на мечки преди епохата на огнестрелните оръжия.

#6 Shamancho

Shamancho

  Кавалер

 • Дао
 • 275 мнения
 • Skype: shamancho :: чат
 • Пол:Мъжки
 • От:Варна
 • БИ:Историческа Европейска Фехтовка

Публикувано: 27 декември 2011 - 13:36

Оръжието за мечки, глигани и всякаква друга агресивна и по-силна от човека фауна, е ловното копие. Което общо взето представлява копие с по-широко, за да отваря по-големи рани, острие и кръстачка в основата на острието, за да спре тялото в нея

http://digi.ub.uni-h...g848/1/313r.jpg
http://www.metmuseum...2_14.25.321.jpg

AIVEN, може би и с меч би могло да се убие мечка, но за това със сигурност ще ти трябват доста опит и умение с оръжието. Съдейки по репликата ти "Може би като този на Конан.", става ясно, че не разполагаш нито с едното, нито с другото. Не се самоубивай за едното нищо :)
Die vor red der zedel. Jungk ritter, lere got lieb haben fröwen ia ere, so wöchse dein ere. Vebe ritterschaft und lere kunst, die dich ziert, jn kriegen zuo ern hoffiert.

Omnia Meo Nocet

#7 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 27 декември 2011 - 19:14

Да такова копие имах предвид, а след това помощниците или другарчетата доубиват хайванчето ако е нужно. Ловеца разбира се е бил въоръжен и с други оръжия, едвали са ходели в гората само с копие. Тъй си мисля аз.

AIVEN,Не знам дали ще има място и време да развъртиш един двуръчен меч. По късичък може да е по удачен. Така или иначе не съм убивал мечка с меч или с друго оръжие и какъвто и съвет да дам ще е неадекватен. Иначе съм слушал истории за хора едно време убивали мечки и с брадви, но предполагам просто това са имали под ръка в момента. То човек като е на зор всичко е възможно :tooth:
Мечките са добро оправдание да се сдобиеш с меч, което пък си е добър повод да започнеш да тренираш с него. Трябва само да решиш коя традиция за работа с това оръжие ти допада (европейска, японска, китайска или др.) и след това питай. Тук е мястото има си хора за всичко :wink2: Те ще ти помогнат за избора на меч и работата с него.

Меча на Конан става само за украса на стената в къщи :D

#8 blagar7_

blagar7_
 • Гости

Публикувано: 28 декември 2011 - 09:03

Меча наистина има отношение към лова на мечки, но разбира се не меча на Конан. Основното оръжие обаче е ловното копие

Главным охотничьим оружием средневековья против крупных и опасных зверей оставалось древковое оружие. Такова была и тактика проведения самой охоты. Зверя травили собаками, стремясь остановить или загнать в тупик, в сети, прижать к скалам, а потом добывали. Здесь главная роль отводилась охотничьим (кабаньим и медвежьим) мечам, кинжалу и копью. Постепенно копье стало выделяться в особый охотничий тип, который отличался от аналогичного военного оружия. В зависимости от своего предназначения, охотничье копье стало именоваться медвежьим или кабаньим (его еще изредка называли свиным). Это древковое охотничье оружие имело свои, совершенно конкретные, черты. ................

С рогатиной охотились двумя способами: на номере, во время охоты на медведя на берлоге, и вдогонку, когда зверь уже поднят и его преследуют с собаками.
По этой причине и разновидностей рогатины было две: одна более массивная и тяжелая для берложных охот, а другая, облегченная для охоты вдогонку. Длина пера берложной, утяжеленной рогатины — 35 см, ширина — 7 см, толщина — 1 см. Длина ратовища (древка) — 176 см. Таким образом, вся рогатина с пером имела длину 211 см. Перо для облегчения иногда имело по желобку с каждой стороны. Рогатина для охот вдогонку имела перо длиной 32 см, шириной 6,5 см, толщиной 9 мм. Перо рогатины непосредственно переходит в прочную шейку и далее трубку, которая насаживается на прочное древко.
..............

Здесь в какой-то степени описаны и приемы владения этим грозным оружием, хотя найти детальных описаний мне так не удалось. Встречались упоминания, что рогатину упирали в землю перед вставшим на задние лапы медведем, и тот накалывался на нее сам, обрушиваясь на смертоносное копье всем своим весом. Вынуждали якобы подняться на дыбы зверя, подбрасывая вверх перед ним шапку. Однако это взято, скорее, из поверий и легенд. Кто хотя бы раз видел, как потревоженный медведь покидает берлогу, тот понимает, что все эти «рекомендации» — просто плод воображения теоретиков от охоты. К тому же медведь встает на задние лапы не столько в агрессивном состоянии, сколько в состоянии испуга или любопытства. В атаке же он стремителен и бросается на обидчика с опущенной головой. Поэтому удар рогатиной наносили, как копьем в средние века, в область шеи или сердца и чаще всего по остановленному собаками зверю.
Рогатина служила людям на охоте на протяжении многих веков. В паре с ней охотнику всегда служил верой и правдой «медвежий» нож.
Охотниками-медвежатниками выработано много типов охотничьих ножей, но, по их личным признаниям, лучшим образцом считался медвежий нож знаменитого тульского мастера Егора Самсонова. Вот его параметры: длина клинка 22-25 см, ширина 5-5,5 см, толщина 8 мм, длина рукояти 11-12 см, ширина 32 мм, толщина 12 мм. Клинок обоюдоострый, ширина фаски с одной стороны 2 см, с другой - 3,5 см. На клинке сделаны желобки. Рукоять изготовлялась из морёного дуба или прочного ореха с насечкой, как на шейке приклада (сеточкой). От клинка рукоять предохранялась стальной перекладиной (усами), закруглённые концы которой были обращены в разные стороны. Медвежатник носил нож на поясном ремне в деревянных ножнах, обтянутых кожей, с оковкой из воронёной стали.


За тези които не разбират руски, ловът на мечки с хладно оръжие се практикува най-до късно в Русия , т.е. до началото на 20век. Ловува се на бърлога и с преследване. Задължително е наличието на обучени кучета, които да задържат мечката на място и ловците да я нападнат с ловни копия -рогатини. Ударите се нанасят в шията и сърдечната област. При необходимост влизат в действие ловни мечове, кинжали и брадви. Подпирането на изправена мечка с вила или рогатина е мит, но виж брадвата-остроушка е вършила страхотна работа.

#9 AIVEN_

AIVEN_
 • Гости

Публикувано: 29 декември 2011 - 19:39

Благодаря за коментарите. Явно ще трябва да се въоража "до зъби" със всички такъми. Както виждам и предполагах не става само с едно нещо. Особено кинжала или мечешкия нож който е описан по-горе е задължителен за краен случай в близък бой.
Мисля да си купя следните неща:
копие, меч, брадва, кинжал, щит, шлем, ризница, предпазни кори за предмишниците, ботуши с метални шипове или остриета.
Въпроса е от къде и точно какви, тъй като са доста различни като модели и образци. Пък и повечето са за украса.
Сигурно си мислите, че съм луд но твърдо съм решил да водя децата на лагер в пустошта някъде из горите. Проблема е в пустите мечки. Нещо много се размножиха и има доста случай вече на нападение над хора.
Да почнем с копието. Намам намерение да я замерям с него, така че може и да е тежичко, за да не се скърши лесно. Дайте съвети!
По отношение на предпазните кори си мисля дали няма да сбъркам ако са прекалено твърди. Ако дам да ми захапе ръката, докато тя се опитва да ми я разкъса мога да я нъръгам няколко пъти, но като усети метал или нещо друго здраво и твърдо вероятно ще търси друго място да захапе. От друга страна ако си намотая дреха на ръката може здравата и захапка да пробие дрехата и да се впият зъбите в мускула. Или направо да ми счупи ръката. Някой беше дал примир с въже. Дли да не си напавя нещо като гривна от китката до лакътя с кожа и въже което да намотая отгоре? Колко да и е здрава захапката? Дали ще може да ми счупи ръката през въжето? То зависи и колко е дебело, но ако е много дебело ще ми пречи.
В общи линии това и е оръжието - захапката. Също и ноктите от които ще се браня с ризница и шлем.

#10 blagar7_

blagar7_
 • Гости

Публикувано: 30 декември 2011 - 09:29

Благодаря за коментарите. Явно ще трябва да се въоража "до зъби" със всички такъми. Както виждам и предполагах не става само с едно нещо. Особено кинжала или мечешкия нож който е описан по-горе е задължителен за краен случай в близък бой.
Мисля да си купя следните неща:
копие, меч, брадва, кинжал, щит, шлем, ризница, предпазни кори за предмишниците, ботуши с метални шипове или остриета.
Въпроса е от къде и точно какви, тъй като са доста различни като модели и образци. Пък и повечето са за украса.
Сигурно си мислите, че съм луд но твърдо съм решил да водя децата на лагер в пустошта някъде из горите. Проблема е в пустите мечки. Нещо много се размножиха и има доста случай вече на нападение над хора.
Да почнем с копието. Намам намерение да я замерям с него, така че може и да е тежичко, за да не се скърши лесно. Дайте съвети!
По отношение на предпазните кори си мисля дали няма да сбъркам ако са прекалено твърди. Ако дам да ми захапе ръката, докато тя се опитва да ми я разкъса мога да я нъръгам няколко пъти, но като усети метал или нещо друго здраво и твърдо вероятно ще търси друго място да захапе. От друга страна ако си намотая дреха на ръката може здравата и захапка да пробие дрехата и да се впият зъбите в мускула. Или направо да ми счупи ръката. Някой беше дал примир с въже. Дли да не си напавя нещо като гривна от китката до лакътя с кожа и въже което да намотая отгоре? Колко да и е здрава захапката? Дали ще може да ми счупи ръката през въжето? То зависи и колко е дебело, но ако е много дебело ще ми пречи.
В общи линии това и е оръжието - захапката. Също и ноктите от които ще се браня с ризница и шлем.


Ама ти наистина ли говориш сериозно???
Купи си пушка и лайки! Ако пък не си ловец, вземи си Магнум, купи си две корави кучета(средноазиатски овчарки,кавказки,каракачански, кангали, лайки, дого и ,,Който го е страх от мечки не ходи в гората", камо ли да си води децата.

#11 AIVEN_

AIVEN_
 • Гости

Публикувано: 30 декември 2011 - 11:53

Ама ти наистина ли говориш сериозно???
Купи си пушка и лайки! Ако пък не си ловец, вземи си Магнум, купи си две корави кучета(средноазиатски овчарки,кавказки,каракачански, кангали, лайки, дого и ,,Който го е страх от мечки не ходи в гората", камо ли да си води децата.

Е, като не ме е страх, с голи ръце ли да тръгна??? Има и една друга приказка: "Страх - лозе пази". "Смелите умират първи". Прочети мойте постове отначало. Един-два куршума не вършат работа срещу мечка. Ще ми трябва автомат или картечница. Или някоя помпа с куршуми дум дум. Тези неща не се продават свободно по магазините и са по-трудни за намиране.Същото важи и за специалните амуниции. Да не говорим, че огнестрелното оръжие вдига шум и се чува на далече. Ще вземат да ме изкарат някой бракониер и да се разчуе. Бриджит Бардо от щатите ще дойде за една мечка. В затвора ще ме вкарат.

Кучета ли??? При три деца и жена само кучета ми липсват!!! Направо да си взема една ловна дружинка, че да ни пазят от мечки!!! :acute: :acute: :acute:

#12 blagar7_

blagar7_
 • Гости

Публикувано: 02 януари 2012 - 08:39

Дори и един куршум върши работа срещу мечка, ама прави каквото си знаеш.

#13 AIVEN_

AIVEN_
 • Гости

Публикувано: 02 януари 2012 - 18:30

Дори и един куршум върши работа срещу мечка, ама прави каквото си знаеш.

Въобще не съм съгласен с теб. Ето ти една тема за различни оръжия срещу мечка. Прочети я цялата и тогава пак ще говорим. Няма нужда да спорим на тази тема. Да се върнем на копието. От къде може да се купи здраво бойно копие? Както и останалите неща за които писах?

P.S. Забравих линка с темата:
http://forum.oragie....der=asc&start=0

#14 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 02 януари 2012 - 22:52

Да почнем с копието. Намам намерение да я замерям с него, така че може и да е тежичко, за да не се скърши лесно. Дайте съвети!
По отношение на предпазните кори си мисля дали няма да сбъркам ако са прекалено твърди. Ако дам да ми захапе ръката, докато тя се опитва да ми я разкъса мога да я нъръгам няколко пъти, но като усети метал или нещо друго здраво и твърдо вероятно ще търси друго място да захапе. От друга страна ако си намотая дреха на ръката може здравата и захапка да пробие дрехата и да се впият зъбите в мускула. Или направо да ми счупи ръката. Някой беше дал примир с въже. Дли да не си напавя нещо като гривна от китката до лакътя с кожа и въже което да намотая отгоре? Колко да и е здрава захапката? Дали ще може да ми счупи ръката през въжето? То зависи и колко е дебело, но ако е много дебело ще ми пречи.
В общи линии това и е оръжието - захапката. Също и ноктите от които ще се браня с ризница и шлем.


Само не ми е ясно ти как и кога смяташ да навлечеш тая екипировка, като видиш мечката или по принцип ще си стоиш през цялото време с нея? То за теб хубаво си екипиран ами децата и жената за тях няма ли да има?

Ти сериозно ли ги мислиш всички тези неща? Най добре не ходи в гората :tooth:

#15 AIVEN_

AIVEN_
 • Гости

Публикувано: 03 януари 2012 - 18:49

Само не ми е ясно ти как и кога смяташ да навлечеш тая екипировка, като видиш мечката или по принцип ще си стоиш през цялото време с нея? То за теб хубаво си екипиран ами децата и жената за тях няма ли да има?

Ти сериозно ли ги мислиш всички тези неща? Най добре не ходи в гората :tooth:

Едва ли ще нападне веднага. Но дори и така да стане все ще имам време да си взема меча и копието от палатката. За през деня не ме е страх. Когато се отделям по на далече от палатката ще съм екипиран. А през останалото време винаги може да се скрием и в колата. Лошото е през нощта. Мисля да направя сигнална система от рибарска корда и звънци, както и осветление което да се задейства от вътре. Нощно време нямаш ли осветление си загубен, дори и въоръжен. Предполагам че от момента на задействането на звънците до самото нападение над палатката ще имам достатъчно време да се въоръжа. Все пак на това са ни научили в казармата. Да се обличаме бързо. Вероятно ще се приближи, ще почне да души това онова. Едва ли ще се метне веднага върху палатката. Дори и да го направи ще и отнеме време докато разкъса брезента. Надявам се да имам достатъчно време. Иначе другият вариянт е да си легна при жената с "ДОСПЕХИТЕ". Ще стане като сюжет от порно-филм. :tooth: :tooth: :tooth:
Дайте сега малко по-сериозно. Виждате от темата на която пуснах линк, че няма гаранция с обикновено огнестрелно оръжие че ще я гътнеш веднага. От къде мога да си купя нещата за които писах по-горе?

#16 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 03 януари 2012 - 21:38

Ок, сериозно! Няколко сайта за мечове (китайски и японски)
http://www.chinasamuraisword.com/
http://www.japaneses...rds-weapons.htm
http://www.sword-buy...ese-swords.html

Нещо нашенско:
http://www.oragie.net/swords.htm

Относно защитно облекло ето какво показва чичко гугъл
http://www.olympsafe...industriya-c25/

Защитно облекло за месари!!!

Поздрави и успех в начинанието :chinese:

#17 AIVEN_

AIVEN_
 • Гости

Публикувано: 04 януари 2012 - 17:06

Ок, сериозно! Няколко сайта за мечове (китайски и японски)
http://www.chinasamuraisword.com/
http://www.japaneses...rds-weapons.htm
http://www.sword-buy...ese-swords.html

Нещо нашенско:
http://www.oragie.net/swords.htm

Относно защитно облекло ето какво показва чичко гугъл
http://www.olympsafe...industriya-c25/

Защитно облекло за месари!!!

Поздрави и успех в начинанието :chinese:

благодаря за предложението но това не ме устройва. От чужбина няма да тръгна да си поръчвам а в този сайт който е Български нещата бяха доста скъпи. Размерите в сантиметри ли са? Ако са в см. Ще дойдат и доста късички. Меч 40 и няколко сантиметра между 700 и 1000лв. Ми се струва прекалено. Такива вече си имам.
http://ivailodm.snim...644782.26013553
http://ivailodm.snim...644782.26013554
http://ivailodm.snim...644782.26013555
http://ivailodm.snim...644782.26013557
Купил съм ги от Илиенци за смешни пари. Едното е 4лв другото 7лв. На пръв поглед стоманата е доста качествена. Последното е самоделка от лента за Банцик. Стоманата също е много здрава и качествена. Пробвана е доста пъти в гората. Много усилия ми костваше заточването. Единственият недостатък е че не е неръждавейка. Разбирам, че хубавите неща струват скъпо но разлика от 100-200 пъти ми идва в повече. Тези мечове които гледах в Българският сайт са доста по-скъпи от огнестрелно оръжие, другите не съм ги гледал. Размерите наистина ли са в см?

#18 AIVEN_

AIVEN_
 • Гости

Публикувано: 04 януари 2012 - 17:39

P.S. Харесах си нещо.
http://www.japaneses...ai.com/ucn3.htm
Цената е прилична но с техните мерки не мога да разбера колко е дълъг. Освен това кой знае от Япония колко ще ми излезе доставката и митото?

Ето това вече е моят меч, по-дебелия с по-дългата дръжка.
http://www.sword-buy...ting-Sword.html
Обаче ми е скъпичък. Мисля, че не мие по джоба. Ако и за другите неща се "изръся" по толкова....

#19 Pei Jun_

Pei Jun_
 • Гости

Публикувано: 04 януари 2012 - 21:40

Размерите са в инчове, 1инч = 2,54см

Ето и копия:
http://www.oragie.net/spears.htm

А за цените, така е тези неща са скъпи по принцип :)

#20 Твоят Гуру_

Твоят Гуру_
 • Гости

Публикувано: 06 януари 2012 - 09:34

Мисля да си купя следните неща:
копие, меч, брадва, кинжал, щит, шлем, ризница, предпазни кори за предмишниците, ботуши с метални шипове или остриета.

:up: Много добре!Като Ви чета,се връщам в детството си,когато според съответната книга или филм в мечтите си бях или Харка,синът на вожда,или Ханко от армията на Симеон Велики!Искам да Ви помогна!Някак си не върви да обличате такова прекрасно въоръжение върху дънки и тениска,да речем...Имам позната,която е костюмиерка в операта,ще я помоля да Ви потърси подходящо облекло,имате ли претенции към определена епоха?Рим?Средновековие?Ако се получи завършен образ на воин,готов да се сражава с мечки стръвници,може да съпровождате туристически групи и да ги охранявате срещу заплащане. :horse:

Това мнение е редактирано от Твоят Гуру: 06 януари 2012 - 09:36