Към съдържанието


- - - - -

Винг Чун / Мико Кунг Фу- прилики, разлики и тн.


 • Please log in to reply
В темата има 76 мнения

#41 IvanM_

IvanM_
 • Гости

Публикувано: 30 май 2012 - 00:35

Добър вечер, Стефане,

Благодаря ти за подробния и изчерпателен отговор!

1.) Ами ето ти доказателствата, който поиска:
Линк към темата - http://daobg.com/ind...pic=47137&st=60
Публикувано на: 13 Септември 2010 23:47

Това е наистина последното ми мнение в темата за Мико Кунг Фу.


А ето и линк към другата тема от тази година:
Линк към темата - http://daobg.com/ind...pic=49025&st=20
Публикувано на: 15 Март 2012 15:47

Като за финал на темата, я да обобщя:
1. Толерантния, не е толерантен към пикльото щото това не е част от спора!
2. Жечко не се интересува от Тайъсън, а само от сериозни- другите да ходят на киокушинкай или ВЧ.
3. Някой нещо е платил, но това не покрива щетите по ламарините- затова се търсят още кинти, ама и с лихвите.
4. Очевидно един младеж не е доволен от един "инструктор"- поради тази причина- АНАТЕМА.
5. Че тази тема е за рубриката "фолклор" е видно от самото заглавие, но че постепенно си спечели първенството там е заслуга на хора, които немат нищо общо нито с киокошинкай, нито с ВЧ


Та така...

2.)

Явно модераторите са ви се вързали на обяснението, че сте от Винг Чун! Крайно време е да Ви поставят там където трябва, а именно във форума за КУНГ ФУ!


"Явно модераторите са ви се вързали на обяснението, че сте Винг Чун!", понеже аз, а и предполагам много други биха го разбрали като "Вие не сте от Винг Чун, но модераторите са ви се възрали на това обяснение"...

До сега не съм видял тема за МКФ, в която ти да не си се включил и да не си зпочнал да нападаш безпричинно. Не искам да се заяждам, но просто така ги виждам нещата отстрани...

#42 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 30 май 2012 - 09:45

" Трето, не съм казвал никъде, че МКФ няма нищо общо с ВЧ, а съм казъл, че МКФ и ВШЛ ВЧ(дано да правиш разлика) са много различни. Трудно ми е непрекъснато да бъда в отбранителна позиция и непрекъснато да доказвам своите тези. Сега ми се ще преди ти, или пък някой друг да се занимава с мен, малко да се ограмоти, малко да се подготви с нужните цитати или клипове и снимки, пък тогава да се захващаме за гушите. Четвърто, да вярно е, че когато питат за ВЧ, аз давам инфо и за залата по МКФ, което говори само едно- аз съм принципен и давам исканата информация, а не съм нагъл като някой хора от техните среди, които не само , че не дават цялата информация, а даже я изкривяват или директно подвеждат хората. " Стефан

Ако познавах само мненията на Стефан, щях сериозно да се главозамая!
В крайна сметка дали е кон, катър или магаре това което дърпа каруцата няма значение. Съответно е без значение кое "животно" е по благородно според някои. Истински важно си остава само дали впрегнатото животно си върши работата!

#43 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 30 май 2012 - 13:47

IvanM, първият цитат показва, че за последно съм писъл в тема за МКФ на 13 Септемри 2010.

Вторият цитат(с дата 15 март 2012-да се чуди човек на разбирането ти за непрекъсната намеса, след като даваш за пример две мнения с разлика от 15-16 месеца:) ) е от тази тема, която беше отделена преди два-три дни от темата " Винг Чун в Пловдив ". Кой , как и защо е отделил последните 35-39 мнения не мога да знам, както не знам защо новото име на темата е това, което пише отгоре.( във всеки случай най отгоре пише, че е създадена от titaniumman). Въпреки това странно разделяне, аз не влизам в тема за МКФ, а в тема на която заглавието включва ВЧ. Така или иначе засега не доказваш тезата си, че се меся непрекъснато в темите на МКФ. Пак ти напомням, че е необходимо да докажеш тези си твърдения, щото иначе ще се окажеш поредния клакьор, който изпълнява нечие поръчение без да има достатъча подготовка да се заиграва с мен.

#44 lyudmil32_

lyudmil32_
 • Гости

Публикувано: 30 май 2012 - 16:05

IvanM, първо, като току що излюпен нов член на ДАОТО-поздравления. Винаги е добре, когато се появяват нови хора във форумът. Тук всеки може да намери своя кръг от интересуващи го въпроси и така, малко или много да се ограмоти.
Лошото е, че профилът ти е много посен-няма снимка, няма интереси, ама сигурно като се поошлайфаш, можи и да предоставиш някаква информация за себе си. Щото сега ми се налага да се обяснявам като пале пред майка си, а дори не мога да подмина с пренебрежение твоя поуст, защото аз просто не правя така-не се крия зад измислени имена, чужди профили и тем подобни. Не ме разбирай погрешно, но е странно, че един току що появил се човек, взел, че прегледал темите и след това даваш оценки, правиш забележки и неща все в тоя дух.
Надявам се, че все пак наистина, както твърдиш си прочел темите и ще можеш да застанеш с доказателства в подкрепа на своите изказвания. За другите не знам, но когато казвам нещо тук, бъди сигурен, че винаги мога да докажа своите твърдения.

Така че, моля да ми докажеш следните си твърдения:

1." Във отговора ти към iordaniovkov, казваш, че от както си казал, че повече няма да пишеш в темите за МКФ, от тогава не си го правил... Може и аз да се бъркам, но това твое изявление си го направил в една тема за семинар по МКФ през 2010 година. След това в други теми за МКФ от тази година се появяваш и започваш да анализираш и да правиш обобщения и изводи за неща, които не те засягат нито пряко, нито косвено,..." -ДОКАЖИ ГО! Сайтът е на твое разположение и това не би трябвало да ти е проблем.
2 ."Друго нещо, което забелязах - в тази тема говориш как МКФ не е винг чун и как е трябвало да сложат МКФ на друго място и така нататък, но в същото време в един твой пост в тема, която питата къде може да се тренирам ВЧ в София, ти казваш - ми в малкия стадион Академик - Мико Кунг Фу, което било ВЧ + други работи.... Значи преди МКФ било ВЧ + други работи, пък сега МКФ не било ВЧ, нямало нищо с ВЧ... Поправи ме ако греша, но отново намирам някакви противоречия в постовете ти."
Първо, прочети заглавието на темата-не съм го измислил аз, а titaniumman, който по стечение на обстоятелствата тренира МКФ. Второ, нагоре по темата съм дал препратка към официалната страница на МКФ, където на чист български език е обяснено, защо това е, и защо не е ВЧ. Трето, не съм казвал никъде, че МКФ няма нищо общо с ВЧ, а съм казъл, че МКФ и ВШЛ ВЧ(дано да правиш разлика) са много различни. Трудно ми е непрекъснато да бъда в отбранителна позиция и непрекъснато да доказвам своите тези. Сега ми се ще преди ти, или пък някой друг да се занимава с мен, малко да се ограмоти, малко да се подготви с нужните цитати или клипове и снимки, пък тогава да се захващаме за гушите. Четвърто, да вярно е, че когато питат за ВЧ, аз давам инфо и за залата по МКФ, което говори само едно- аз съм принципен и давам исканата информация, а не съм нагъл като някой хора от техните среди, които не само , че не дават цялата информация, а даже я изкривяват или директно подвеждат хората. Понеже каза , че си чел темите сигурно ще си спомниш, че дадох два примера за неморално поведение от страна на хора трениращи МКФ в София.
Надявам се, краткият ми отговор да задоволи жадната ти за знания дешаКачена снимка"да вярно е, че когато питат за ВЧ, аз давам инфо и за залата по МКФ, което говори само едно- аз съм принципен и давам исканата информация" - тоест да разбираме, че когато някой поиска инфо за Винг Чун,ти даваш и за нашата зала. Ей това, ако не е наглост...Аз да давам такава информация, да. Но ти да даваш информация на хората, която според теб не е истинна, не само, че вървиш против себе си ами ги и подвеждаш, в което пак мен обвиняваш. Но виж сега. Аз те разбирам. Няма как след дълго време прекарано в обучение по системата на Миленко, а тя предполагам винаги е била една и съща, т.е неговата система, неговото виждане за това как да стават нещата, накрая някой да поиска инфо за този стил и ти да не я дадеш. Няма как, разбираемо е. Всеки,който се е докоснал до неговото преподаване, не може да го отрече. Виж, друго не разбирам. Как след като си повярвал на едно нещо толкова дълбоко, кефило те е максимално, попадал съм на видео семинари на Миленко, в който и ти си вземал участия преди години и явно си се опитвал по твой си начин да попиеш всичко от него, не мога да разбера бе, как когато този човек реши да систематизира обучението си и след като го е направил е сложил своето име и печат отгоре, ти се обръщаш и само плюеш? Ти плюеш, върху това, което сам си искал да усвояваш само заради едно име, защото не вярвам, това което ти си учил преди години от Миленко, да е различно от това, което и ние учим в момента. И ако за теб аз съм нагъл, затова, че давам информация за клуба ни, това което ти правиш е най-малкото подло.

#45 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 30 май 2012 - 17:07

Преместването на мненията е явно е решение на модераторите. Тази тема наистина е пусната от мен много отдавна но чак сега с преместването на мненията излезе повече на показ. И пак си пита във връзка с - " Трето, не съм казвал никъде, че МКФ няма нищо общо с ВЧ, а съм казъл, че МКФ и ВШЛ ВЧ(дано да правиш разлика) са много различни." Стефан
Ако има връзка между обичания Винг Чун и Мико Кунг Фу, то каква е? Ако има такава и тя е здрава, защо да не може да пиша в теми за Винг Чун?
Това питане е към модераторите и Стефан?

#46 IvanM_

IvanM_
 • Гости

Публикувано: 30 май 2012 - 17:50

Стефане, малко ще ме извиняваш, ама тука вече доста си затваряш очите, до толкова, че започваш да бъркаш темите - дали случайно дали нарочно. Втората тема, към която дори бях дали линк е започната в началото на март, а твоят пост там е от преди 2 месеца и половина. Темата в която сега пишем първо беше "Винг Чун в Пловдив", но сега е преместена и направена нова тема. Тази тема (в която в момента пишем) не я броя. Но по интересното е, че казваш, че няма да пишеш в тема за МКФ, а след известно време се намесваш, 2 месеца след това дори казваш, че не си писал в МКФ тема и това дори било факт...

Както и да е, не мисля повече да говоря или да споря, понеже ти си пречупваш нещата през твоята призма, така че все ти да си правия, неоправдания, а целия свят е срещу теб и всеки все с теб се занимава.

Желая ти успех, и всичко най - хубаво.

#47 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 06:15

IvanM, не малко, а изобщо няма да те извинявам.
Вторият линк е към темата МКФ или ВЧ. Пак те приканвам да ми покажеш мое мнени в тема за МКФ. Такива има няколко и понеже активноста там не е голяма, ще можеш да ги проследиш доста бързо. За твое сведение от близо 700 мнения дадени за 10 години, 670 сигурно са за ВЧ. Това едва ли е месене в темите на другите!?. А ти, имаш само 3, като и трите са в спор с мен, който да те пита човек по какви съображения водиш-едва ли ще можеш да отговориш.
Дума не каза за това, че некви хора, дават невярна информация, като подвеждат питащите и ги насочват към залите за МКФ, при положение, че питат за ВЧ. Дума не обели, като обвиних конкретно лице във фантазии и лъжи, нито ред за това, че непрекъснато давам ясни и точни отговори с цитати, доказателства и прочие.
Питам се, за чий....х.й се подвизаваш тука? Нали даваш вид на моралист. Ми хайде де, давай наред! Или май само за мен си получил нареждане отгоре:)
Много е натоварващо, непрекъснато да си комуникирам с хора дет, ама хабер си нямат за какво иде реч, но по стечение на обстоятелствата съм длъжен да им отговарям, за да не излезе, че виждаш ли са ме хванали натясно, или пък ме е хванало шубето от спора и изкарването на истината наяве. Не аз, млади ми Скайуокър, а други са тези дето от доста време не смеят да се появят тук и да отговорят на директни обвинения. Така че, никви извинения:)

#48 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 13:35

В директен отговор на питането какво е Чи-сао. - http://mikokungfu-pl...og-post_14.html

#49 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 16:49

lyudmil32, поради ред причини мразя да плювам. "плюенето" в смисълът който ти си вложил е свързано с предаването на невярна информация за някой, когото искаш да очерниш. До момента, когато съм казвал нещо за някого съм бил в състояние да докажа това. Както и това, което ще напиша по-долу.
Как пък неразбрахте досега, че нямам нищо против МКФ.За Козлица също не мога да кажа лоша дума, макар при последната ни среща силно да ме разочарова, но това е лично.
Имам против да се месите в темите за ВЧ, защото ми писна да обяснявам, че както пише на сайта Ви(сега ще направя собствена интерпретация), ВЧ е ебана и кекава система, хората преподавали я и в момента занимаващи се с това(в частност ВШЛ ВЧ) са нескопосани и неграмотни кретени.След такива заявления, както и директната заплаха от Вашия вожд, че ще довтаса с Козлица на първия семинар на сифу Филип и, че ще му строши кокалите-какво очаквате бе???. Да Ви оставя да си развявате коня в темите за ВЧ!?
Вярно е, че не мога да Ви попреча да пишете тук, но всеки път когато почнете да се месите с цел да се рекламирате, или да компрометирате като цяло ВЧ, аз ще съм насреща и ще Ви опонирам по единствения правилен според мен начин, а именно ще Ви вадя кярливите ризи.
Относно това, защо не тренирам МКФ след като 10 години съм учил от Козлица....отговорът е БК. Този господин отказа(правилната дума е елиминира, прецака и се в тоя дух) не само мен а 90% от хората тренирали с него преди 2009г. Що не го питате за това!Трябва ли пак да показвам снимка от семинарът в София 2009, където от 43-48 човека в момента трениращите МКФ са 5-7. Що не си зададете въпросът, какво е станало с тези хора. Нима всичките са заслепени като мен, нима аз съм ги хванал за гушите и не им позволявам да се влеят в мощното течение на МКФ! Какво стана с първоначалните 5 клуба по МКФ + ако не ме лъже паметта 3-4 асоциирани такива?
Задавам тези въпроси, като съм напълно наясно, че отговор няма да има. Важното е, че евентуално някои от Вас може и да се събуди от транса и да проумее, какво точно пиша!

titaniumman, вчера най-накрая влезнах и в твоя профил...Ако правилно прочетох името, значи много добре се познаваме и поради това бих искал да си арбитър на това , което до момента казъх. Защото ти си единственият от тук спорещите с мен(имам предвид от 2000), който е бил преди 2009 и след това с Козлица.
Относно чи сао - с удоволствие, като се видим ще си говорим по темата. Все пак мисля, че един прост метод може да ти даде отговорът, който търсиш.
Така, както си написъл в 10 точки, какво е чи сао може да напишеш и какво е спаринг. Предполагам, че ще има разлика между двете колони. Те това ще е една част от отговорът на поставеният от теб въпрос.
За мен лично, така, както е написън, въпросът е некоректен и поради тази причина не мога да дам еднозначен отговор.:)#50 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 18:29

За да съм искрен мога да кажа, че всеки си има глава на раменете. Съдържанието на всяка глава обаче е различно. Мисля, че всеки си гони личния интерес и търси място на което да се чувства комфортно. Ако Иван, Драган и Унуфри са решили, че не им харесва нещо в Мико Кунг Фу е едно, ако обаче не харесват конкретни хора то е друго! Мико Кунг Фу е на първо място Миленко Козлица с всичко което е той, и после всичко друго. Затова е важно да не се бъркат ориентирите в поддържания от Стефан личностен спор!

#51 jzlatkov_

jzlatkov_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 19:03

Само боза .Казъл / рекъл .

Стефане,
пак си сапонисва6 и се вре6 навсякъде . Вси4ките нападки и хлен4ене в форума са супер досадни . И постоянно от теб. Твоята истина не е истината на другите .

Никой ли не тренира и да види някаква разлика и необходимост от промяна в традиционно практикувам В4

В крайна сметка дали и това има зна4ение ако си се спрял на даден метод ,вижда6 резултати и ти харесва това което прави6 ,независимо от желанието на твоя у4ител как иска да се казва това което преподава.-----------
извинявам се за 4 и 6 -нямам букви по таблета.

#52 Проф

Проф
 • Дао
 • 437 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:у-шу

Публикувано: 31 май 2012 - 19:20

-----------
извинявам се за 4 и 6 -нямам букви по таблета.

Оффтопик: можеш да ги копираш от мненията на другите ч ш щ ю я !!!
Макар че отнема време!
Лаик
"нищо не знае, все акъл дава!"
Някой виждал ли е "Ката артистик"?
"Не бойся нож, а бойся "вилки" - один "удар", четыре дылки)))))"
TУК

#53 STONE1_

STONE1_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 21:00

"Мико Кунг Фу е на първо място Миленко Козлица с всичко което е той, и после всичко друго."

Мисля че, това дава отговор на основният спор! С оглед на това, моля модераторите да разделят двете теми и всеки да си избира и тренира това което го кефи!

Винг Чун определено не е: на първо място - Миленко Козлица!

Поздрави и успехи.

#54 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 22:09

Само боза .Казъл / рекъл .

Стефане,
пак си сапонисва6 и се вре6 навсякъде .


1 Темата е: "Винг Чун / Мико Кунг Фу- прилики, разлики и тн. ". Аз се интересувам от ВЧ и пиша в теми за ВЧ. Понеже не ти харесва "бозата" може просто да не събирате двете имена на БИ на едно място. Или, искате само хвалебствия да има !?

". И постоянно от теб. Твоята истина не е истината на другите ."

2 Правилно! Моята истина се нарича ВЧ. Твоята МКФ.

"Никой ли не тренира и да види някаква разлика и необходимост от промяна в традиционно практикувам В4"

3 Това също е вярно, но всяко отлюспило се разклонение ползва абревиатура обозначаваща го като производно от ВЧ/ВТ. Има разбира се и изключение: Джун Фан Кунг Фу( по известно като Джит Кун До). Последните 10-15 години обаче показват, че хората създаващи производни на ВЧ/ВТ го правят поради финансови причини(да лапат само те, а не некой над тех).

"В крайна сметка дали и това има зна4ение ако си се спрял на даден метод ,вижда6 резултати и ти харесва това което прави6 ,независимо от желанието на твоя у4ител как иска да се казва това което преподава."
4. Моят учител и до момента не е пожелал да ми каже , каквото и да е, защо е променил възгледите си за ВЧ,както и причина аз да не съм част от неговото МКФ. В същото време резултати определено имаше в някои отношения, но това не значи , че съм харесвал всичко, което прави, или говори( пардом, което неговия "говорител" твърди, че е казъл). Също така, той не направи открит диалог с по-старите си ученици(към които спадам аз), относно замислените промени. Понеже както каза titaniumman :

"че всеки си има глава на раменете..."

аз използвах моята да поразсъждавам, защо се е стигнало до промените. Изводите, до които съм стигнал са ме довели до изводът, че нашите пътища се разделят.

ВСЕКИ ПЪТ АЗ СЪМ В СИТУАЦИЯТА ДА ОТГОВАРЯМ, А КОГАТО ЗАДАМ ВЪПРОСИ ПОЛУЧАВАМ ОНТОВОРИ ОТ СОРТА: "боза", "сапонисва6", "вре6".

Айде малко по-сериозно бе, хора...!

В крайна сметка целия спор е за това, че Вие твърдите , че сте по-по от ВЧ, че сте нещо ново и екстра!

Съгласен съм с Вас:) СЪГЛАСЕН!!!

Ама като Ви го напомня, хич не Ви харесва!?

#55 адонис_

адонис_
 • Гости

Публикувано: 31 май 2012 - 22:13


Ето и един достатъчно ясен цитат от официалния сайт на МКФ, който още на заглавната страница може да се прочете:

"За Мико Кунг Фу


Мико Кунг Фу е прогресивна и комплексна програма за изучаване и развитие на Винг Чун.

Заниманията са подходящи за всеки, който се интересува от бойни изкуства, спорт и фитнес."


Е...Ясно си е написано и не виждам нещо неясно да има. От къде на някой хора им хрумна че не било Винг Чун, друго било та какви ли още небивалици не се написаха в тази връзка... Така че темата във форума си е напълно на място.

Поздрави на всички и успех в начинанията.

 • IvanM харесва това

#56 Енсифер

Енсифер
 • Дао
 • 177 мнения
 • Пол:Мъжки
 • От:София
 • БИ:Кенджутсу, Средновековна Фехтовка

Публикувано: 31 май 2012 - 22:21

Извинявайте, че ви се меся в спора, но какво значи "Мико Кунг Фу е на първо място Миленко Козлица"? Аз лично съдя една школа или течение не по това колко готин или умел е инструктора, а какви са ученоците му. Защото колкото и добър да е един инструктор, ако учениците му не са на близко до неговото ниво като трениращите и като хора, значи той не е добър учител, о бойното изкуство не е добро. Добрият боец си е добър боец, школата или стилът са учениците, не отделния човек.

#57 titaniumman_

titaniumman_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2012 - 08:51

Извинявайте, че ви се меся в спора, но какво значи "Мико Кунг Фу е на първо място Миленко Козлица"? Аз лично съдя една школа или течение не по това колко готин или умел е инструктора, а какви са ученоците му. Защото колкото и добър да е един инструктор, ако учениците му не са на близко до неговото ниво като трениращите и като хора, значи той не е добър учител, о бойното изкуство не е добро. Добрият боец си е добър боец, школата или стилът са учениците, не отделния човек.

Извинявайте, че ви се меся в спора, но какво значи "Мико Кунг Фу е на първо място Миленко Козлица"? Аз лично съдя една школа или течение не по това колко готин или умел е инструктора, а какви са ученоците му. Защото колкото и добър да е един инструктор, ако учениците му не са на близко до неговото ниво като трениращите и като хора, значи той не е добър учител, о бойното изкуство не е добро. Добрият боец си е добър боец, школата или стилът са учениците, не отделния човек.

Каня те на тренировка в нашата зала, пък сам ще прецениш за всичко! А Мико Кунг Фу е на първо място Миленко Козлица просто защото без него нямаше и да се чуе за нещо подобно а вероятно и да се види! Май и ние щяхме да сме доста различни. Динамичен ден на всички!
 • адонис харесва това

#58 адонис_

адонис_
 • Гости

Публикувано: 01 юни 2012 - 22:46

А и още нещо само да вметна. Когато някой има смелостта и излиза напред със своето име, свойте си способности, качества и умения и е успял да привлече не малко хора благодарение на това а не в резултат на някакви исторически наименования само и останали в миналото истории, отшумели лаври и тем подобни, то тогава не са ли достойни за уважение такива хора или грешаКачена снимка ?!? Пък за любопитните семинари и открити тренировки бол, стига човек да има желание да потренира и да види за какво става въпрос. Който търси обаче само наименования на стилове и традиции там друг въпрос вече. Айде със здравеКачена снимка

Това мнение е редактирано от адонис: 01 юни 2012 - 23:37


#59 Стефан_

Стефан_
 • Гости

Публикувано: 02 юни 2012 - 06:30

За някои са важни имената и хората, за други традицията и историята.:)
Само да спомена, че името "методът на ВШЛ ВЧ" не се е появил докато сифу Вонг е бил жив. Това става по-късно, когато неговите ученици искат да покажат на останалите, от кого и какво са учили! За историята и традичията, той ще остане един от учениците на Ип Ман и един от най-големите учители, бойци и майстори във ВЧ.

#60 lyudmil32_

lyudmil32_
 • Гости

Публикувано: 02 юни 2012 - 10:50

Абе почитайте и си уважавайте учителите и им отдавайте заслуженото докато са живи( дай боже всекиму дълголетен учител). След това вече всичко е прах и пепел. Остават историйте да се разказват. И какво по-хубаво от това, преживе учителят ти да е успял да подобри нещо в системата ти на обучение и да ти го е предал. Пожелавам го на всичи обучаващи се. Иначе е нямало нужда да има и течението Вонг и т.н . Защо не си е останало на ниво Ип Ман? Явно е внесено и нещо по-специфично за да се определи като Вонг.